Menu -> Setup Menu (taki klucz) -> WiFi settings -> WiFi Connect Settings
Pewnie masz na off.
Menu -> Setup Menu (taki klucz) -> WiFi settings -> WiFi Connect Settings
Pewnie masz na off.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
a co się dzieje jak włączysz wi-fi przez menu?
Temat Wi-Fi do zamknięcia. Oddałem aparat do salonu. Oprócz problemów z Wi-Fi ekran dotykowy nie działał prawidłowo.
Czy znaleźliście może jakiś zamiennik trzymadełka ECG-1 w bardziej humanitarnej cenie jak oryginał?
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.06.14 o 19:47
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
E-bay ok. 30% taniej z wysyłką. Chińskich klonów nie ma ale pewnie się pojawią, w końcu to tylko kawałek plastiku.
Mam pytanie w sprawie AF. Mianowicie czy można go przypisać do przycisku na tylnej ściance?
Chodzi mi o rozwiązanie, które obecnie wykorzystuję w swoim aparacie, mianowicie AF mam przypisany zarówno do przycisku na tylnej ściance (pod kciukiem) i do spustu migawki.
Dzięki temu gdy na szybko potrzebuje zrobić zdjęcie naciskam spust migawki ustawiam ostrość i pstryk. Natomiast gdy chcę zrobić kilka zdjęć, bez ustawiania AF pomiędzy ujęciami to ustawiam ostrość przyciskiem na tylnej ściance i trzymam ten przycisk wciśnięty, a spust migawki tedy jedynie odpowiada za migawkę i nie włącza mechanizmu AF pomiędzy kolejnymi zdjęcia. Jest to bardzo wygodne np przy portretowaniu dziecka, gdzie chcę złapać kilka różnych kadrów.
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
Zdaje się, że można zmienić domyślną funkcję przycisku Fn1 z AEL (blokada ekspozycji) na AFL (blokada ostrości). Coś mi świta, że gdzieś to widziałem, ale nie ma 100-procentowej pewności.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak, można - w menu AF -> AEL/AFL, dla AF-S ustawienie mode3, czyli half-way: AEL, fully: Exposure, AEL/AFL: S-AF. W ten sposób ostrzysz dowolnym guzikiem, a spust do połowy blokuje ekspozycję, do końca wyzwala migawkę. Przed chwilą sprawdziłem i działa. Raz wcisnąłem Fn1 ustawiając ostrość i później już spustem tej ostrości nie zmieniałem.
Ostatnio edytowane przez dojarek ; 25.06.14 o 21:33
Można też przypisać AF/MF pod jeden z przycisków wtedy po ustawieniu ostrości AF-em pod spustem migawki masz tylko AEL + migawka.
Ostatnio edytowane przez spirit ; 25.06.14 o 21:38
Jeśli pytanie brzmi, czy można mieć jednocześnie AF pod dwoma klawiszami odpowiedz brzmi nie.
Można przenieść AF na klawisz funkcyjny. Można też przełączać się między profilami i raz mieć w jednym miejscu, a raz w drugim.
Po przełączeniu się w C-AF AF sam wraca pod spust.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?