Strona 56 z 80 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

zastanawiam się nad tym sprzętem... krążę pomiędzy samsungiem nx300 a canonem eos m. Ale dzisiaj namacałem się jeszcze epm2(słabe video więc muszę odrzucić a szkoda) i epl5 właśnie. AF mnie zmasakrował.. właściwie nie ma opóźnienia jak dla mnie. Wszystko mi w tym sprzęcie pasowało tylko do jednej rzeczy nie mogłem dojść.. chciałbym pokrętłem zmieniać przysłonę (wszystko w trybie M) oraz pokrętłem + innym przyciskiem czas migawki. Jest możliwość takiej pracy czy w ogóle się nie da tak tego ustawić?
    A jaka jest Twoja tożsamość wizualna? Ja publiczniej http://www.braverya.pl lub prywatniej http://www.janmichalski.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

EPM2 pracuje w trybie filmowym jak cała reszta olków 16Mpx (najnowsze mają odrobinkę lepszą kompresją). Ale czy ten film jest słaby? Brakuje 25fps, kompresor nie pracuje zbyt optymalnie, ale masz za to krzywe, których próżno szukać gdzie indziej, dobrą dynamikę jak na film i użyteczny awb. Tu przykład, co można wycisnąć z EPM2:

Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 30.05.14 o 06:57

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

film bardzo ładny. Niemniej jednak z opinii na necie wyczytałem, że przy panoramowaniu powstają "dziwne artefakty" a ruchów aparatem podczas nagrywania na Twoim video nie było. Mi epm2 bardzo się podoba, wystarczyłby mi ten model, nie potrzebuję aż epl5. Ale mam bardzo duży znak zapytania co do video... a o co chodzi z "najnowsze mają odrobinkę lepszą kompresją"?
    A jaka jest Twoja tożsamość wizualna? Ja publiczniej http://www.braverya.pl lub prywatniej http://www.janmichalski.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez polon Zobacz posta
    film bardzo ładny. Niemniej jednak z opinii na necie wyczytałem, że przy panoramowaniu powstają "dziwne artefakty" a ruchów aparatem podczas nagrywania na Twoim video nie było. Mi epm2 bardzo się podoba, wystarczyłby mi ten model, nie potrzebuję aż epl5. Ale mam bardzo duży znak zapytania co do video... a o co chodzi z "najnowsze mają odrobinkę lepszą kompresją"?
    Artefakty pochodzą z dwóch źródeł: kiepskiej kompresji (bo nie niskiej, sony potrafił zrobić dużo lepszą skuteczność kompresora dla 17 Mbps, a mając peceta i taki bitrate możemy już zrobić sobie ''super żyletę'') i trochę nieobliczalnej stabilizacji, z której w przypadku panoramowania lepiej nie korzystać. Przydaje się natomiast przy prowadzeniu aparatu ręką w sposób ''klasyczny''.
    Nowe konstrukcje (jedynka i dziesiątka) mogą kompresować słabiej (24 Mbps) więc siłą rzeczy artefaktów powinno być mniej. Być może sam silnik został poprawiony.
    Przy filmowaniu niezależnie od sprzętu nie powinno się przekraczać czasów rzędu 1/100 (klasyka zaleca czas równy podwójnemu klatkażowi, ale możemy założyć, że do 1/100 jest jeszcze dobrze, zresztą przy dynamicznych scenach należy sobie zrobić próby, bo czasem właśnie krótkie czasy wyglądają lepiej).
    Poniżej dla odmiany reportaż kręcony EPM2 bez korekcji w postprodukcji i z ręki, z wykorzystaniem stabilizacji wbudowanej i w kilku fragmentach programowej. Czyli generalnie to, co wychodzi wprost z aparatu, ale ze starannym dobraniem ustawień (wb, kontrast, krzywe).

Tak czy inaczej, bardzo dobrze robi mi się takie rzeczy właśnie olkiem. Z Canona, wszystkich modeli cropowych, obraz jest podlejszy: kolor, dynamika... Zobaczymy jak będzie z dziesiątką, na którą czekam z utęsknieniem, niestety chwilowo niedostępnym.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 30.05.14 o 15:22

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Oglądnełem film bez dźwięku - nie chciało mi się szukać słuchawek ... i w związku z tym mam takie pytania, bo "obraz" tego nie przekazał:
    Przeciw czemu jest ten "Protest 2014"?

PS
    Wózki z hipermarketu pożyczone czy, jak to mówią, zajumane ?

PPS
    Panoramowania były delikaniutkie, niestety dwa czy trzy razy ruchy były nieco szybsze i od razu pojawiło się "zacięcie" ...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Oglądnełem film bez dźwięku - nie chciało mi się szukać słuchawek ... i w związku z tym mam takie pytania, bo "obraz" tego nie przekazał:
    Przeciw czemu jest ten "Protest 2014"?
    Ano nie przekazał, bo o tym można usłyszeć
    Generalnie protest dotyczy budowy kolejnej galerii w Krakowie, tym razem dla odmiany na terenie hotelu Cracovia, który jakąś tam wartość architektoniczną posiada no i w ogóle zamykania miasta na życie i mieszkańców, co by to nie znaczyło. Ale z mojego punktu widzenie jest to nieistotne i film ma pokazać, jak wygląda protestowania w roku 2014: zamiast milicji i pał nieszkodliwy happening, możliwość bezkarnego wylaszczenia się i dobra zabawa, a sam podmiot protestu - jakkolwiek ważny, z pewnością nie jest tej rangi, co protesty sprzed lat trzydziestu. Ot taki mój (lewacki i lemingowy) hołd oddany zmianom na lepsze.
    Wózki z hipermarketu pożyczone czy, jak to mówią, zajumane ?
    Wszystko zorganizowane i zsynchronizowane. Wózki pożyczone za kaucją, z tego co pamiętam.
    Panoramowania były delikaniutkie, niestety dwa czy trzy razy ruchy były nieco szybsze i od razu pojawiło się "zacięcie" ...
    Może dożyjemy czasów, kiedy 720p i więcej na YT będzie działać płynnie... W każdym razie źródło nic nie rwie.

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Dziękuję wszystkim za rady. Jutro idę odebrać nowiutki sprzęt

Czy możecie jeszcze dać cynk jakiej prędkości minimalnej powinna być karta SD aby nie było problemów z zapisem filmów?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Generalnie protest dotyczy budowy kolejnej galerii w Krakowie ...
    A nie lepiej poczekać aż zainwestują, wybudują, hucznie - z przecięciem wstęgi i lokalnymi politykierami - otworzą ... a potem zrobić protest, proteścik i nie kupować, nie chodzić do takiej galeryjki, poczekać aż zbankrutują ... Wtedy następni dwa razy się zastanowią, aż wybudują.
    Wiem, wiem, niestety mamy w sobie murzyńskość, lubimy szkiełka i świecidełka oraz bajki wuja na dobranoc (elekcję i początek kadencji)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

A nie lepiej poczekać aż zainwestują, wybudują
    Nie lepiej, bo ciężej zburzyć niż nie wybudować.
    Acz ja jestem tylko obserwatorem, emocjonalnie obojętnym wobec wybudowania bądź nie galerii w tym miejscu. Rynek jest na tyle wysycony, że generalnie już się nie opłaca, a kilka istniejących przędzie na oparach opłacalności. Opłaca się za to budować inwestorowi, nawet jeśli potem miano by od razu zburzyć.
    Wiem, wiem, niestety mamy w sobie murzyńskość, lubimy szkiełka i świecidełka oraz bajki wuja na dobranoc
    Od jakiegoś czasu staram się nie używać pierwszej osoby liczby mnogiej.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

A co do filmowania, moim skromnym zdaniem w m43 olki, nawet te najnowsze (przesiadlem sie z panasonica gh1 na em10) nadaja sie wyraznie gorzej od panasonicow.
    1. AF podczas filmowania. Z powodow niezrozumialych nie ma dostepnego AF w trybie SAF. Jest to jedyny pewnie i nie powodujacy "pompowania" tryb pracy ukladu ustawiania ostrosci. W panasonicu mozna w czasie filmowania przeostrzac, w olku d. blada. Pozostaje albo MF albo caly czas "pompujacy" caf.
    2. Nie da sie sterowac parametrami ekspozycji czyli np. zmienic przyslony w czasie krecenia.
    3. Nie ma trybu 50/60 fps.
    4. Duzo gorzej kompresujacy codec przez co filmy wydaja sie mniej ostre niz te z panasonicow.

Uprawnienia umieszczania postów