maver1ck wszystkie puszki które miałeś są na matrycach panasonica e-m5 ma prawdopodobnie sony i to może być różnica.
maver1ck wszystkie puszki które miałeś są na matrycach panasonica e-m5 ma prawdopodobnie sony i to może być różnica.
Lubię sobie popstrykać.
Wygodniejsze jest to, co komu bardziej odpowiada i lepiej leży w ręce. Nie twierdzę,że dla Ciebie będzie wygodniejszy, lepszy ect. "De gustibus non ...", niemniej jednak miałem w rekach chyba wszystkie mikrusy, patrzyłem we wszystkie wizjery i niestety, ale nie dla mnie bajka. Za malutkie to, cały czas mam wrażenie, że wyleci mi z rąk, albo coś zgniotę, nacisnę dwa zamiast jednego przycisku. Może to kwestia moich łap, albo przyzwyczajeń? Wizjer moim zdaniem, jeśli chodzi o jakość i realizm tego co widać daleko odbiega od rzeczywistości, wolę bez histogramu i innych przeszkadzajek widzieć "na żywo", nawet w takim tunelu jak ma e-620 (mój ideał jasności i wielkości wizjera to np, pentax sf7, lub canon 50e, ale to analogi, więc inna bajka). Waga i jakość generowanego obrazka - tu nie ma dyskusji, przewaga mikro. Z tym, że w pewnych sytuacjach, róznica w jakości w cale nie musi być tak duża.
Reasumując, jeden lubi ogorki, a drugi woli ogrodnika córki, i nie ma co na siłę wyciągać wniosków z testów, jak ja to nazywam papierowych. Do obiektywnej oceny trzeba poświęcić trochę czasu na porównanie w praktyce, i to nie godzinę, czy dwie, tylko o wiele dłużej pracy czy zabawy z "delikwentami". A na samym końcu, jak już nie musisz patrzeć i zastanawiać sięgdzie co jest w aparacie, tylko palce w ciemno trafiają tam gdzie potrzeba, wtedy można zacząć porównywać jakieś tabelki, wycinki 100%kadru ect. No chyba, że jest to zastosowanie stricte zawodowe, pod konkretne projekty z góry ustalonymi warunkami odnośnie plików ect, to co innego, ale wtedy mówimy o puszkach pro, a w tej kategorii, jak do tej pory mikro jakoś jeszcze tak do końca się nie sprawdza
Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak na twoją osobę![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
@ayu
Juz do tego doszedlem.
Zamówiłem dzisiaj E-M5 z 12-40. Mam nadzieje ze się sprawdzi.
Taki mój własny odpowiednik programu OlyTester.
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 13.05.14 o 13:17
Wystarczy wybrać większą puszkę i/lub podpiąć gripa. Poza tym nie bardzo rozumiem... Raz twierdzisz, że zestaw jest niewiele mniejszy, a raz, że zbyt mały.
To dokładnie jak zdjęcia z lustrzanek, które daleko odbiegają od tego, co widać w wizjerze
Nie wiem, czy rzeczywiste porównanie wielkości czy bezpośrednie zestawienie zdjęć można nazwać testem papierowym. Chyba nie... To raczej test praktyczny, jeśli jużI nie trzeba robić nic na siłę - wnioski nasuwają się same
No mi to zajęło jakieś 1,5 roku - przez tyle czasu miałem jednocześnie i lustrzanki, i bezlusterkowce. Przyznam nieskromnie, że doświadczenie z różnego rodzaju porównaniami mam niemałe
W żadnym razie![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Zamieszczone przez epicure
I jaki wniosek?
Fuji czy m43?
Akurat Fuji, ale równie dobrze mogłoby to być m4/3.