Strona 4 z 79 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Przejście z FF do m43

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    W tej całej dyskusji warto przypomnieć słowa Pana Mirka - że jeśli jedziemy na wycieczkę żeby zwiedzać to wystarczający będzie nawet aparat w komórce, jeśli zaś jedziemy robić zdjęcia to bierzemy najlepsze co w dyspozycji mamy. I nie narzekamy że ciężko i że wielkie. Jeśli "siedziałeś" w dużym Canonie i jakość zdjęć Ci odpowiadała, to trzeba było dokupić jakiegoś kompakta z serii G którego zabierałbyś wszędzie gdzie lustrzanki nie chciałoby Ci się zabierać.

Amator, czyli ktoś kto robi zdjęcia tylko dla siebie nie ma takich jasnych kryteriów. On chce być ze zdjęć zadowolony. A co oznacza to zadowolenie? To przecież bardzo indywidualne. Przecież czasem wysiłek włożony by wytargać gdzieś 6 kg sprzętu zwraca się z nawiązką gdy potem można oglądać zdjęcia bogate w detal, z niewidocznym szumem i pięknymi kolorami. Wysiłek się zwróci w satysfakcji gdy RAW w obróbce pozwoli mocno pociągnąć cienie...
    Dlatego po pierwszych 2 tygodniach z GM1 jestem w stanie powiedzieć, że odpowiada mi jako amatorowi jakość zdjęć z tego aparatu.
    Czyli zaakceptuje też jakość zarówno z GX7 jak i OM-D.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    OK, jeśli szukasz aparatu do kieszeni, to nie ma się nad czym zastanawiać - nie ma nic z wymienną optyką, co byłoby mniejsze od GM1. Te szkła do Fuji to jednak nie mają odpowiedników w 4/3, które byłyby od nich tańsze. Szkła tańsze są przy okazji ciemniejsze, więc trudno je nazwać odpowiednikami.
    Zgadza się. Dla 56/1.2 mamy Panasa 42.5/1.2, który pewnie cenowo wyjdzie podobnie.
    Chodzi mi o to, że niestety Fuji wypuszcza tylko szkła wysokiej klasy (no i 2 szkła XC). Praktycznie nie ma nic po środku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    ...
    Zgadza się. Dla 56/1.2 mamy Panasa 42.5/1.2, który pewnie cenowo wyjdzie podobnie.
    Chodzi mi o to, że niestety Fuji wypuszcza tylko szkła wysokiej klasy (no i 2 szkła XC). Praktycznie nie ma nic po środku.
    Nic się nie zgadza. Fuji, to odpowiednik 85/1,8 FF, a Panas, to tylko 85/2,4. Na dodatek cenowo wcale nie musi być podobnie...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dokladnie. Stad, jesli komus nie zalezy na kacie widzenia/swietle, ktory da PL 42,5, to warto przemyslec MZD 75/1.8, ktory da podobna g.o. przy tym samym kadrze, a pewnie bedzie znaczaco tanszy...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nic się nie zgadza. Fuji, to odpowiednik 85/1,8 FF, a Panas, to tylko 85/2,4. Na dodatek cenowo wcale nie musi być podobnie...
    Cenowo to jeżeli moim głównym zainteresowaniem byłaby płytka GO to najrozsądniej wychodzi mi zostawić 5D + 85/1.8.
    Obstawiam, że różnica cenowa pomiędzy Fuji a Panasem będzie pomijalna. (100$)
    Nie o to chodzi. Nie zależy mi na papierowej GO. W zupełności wystarczyłby mi odpowiednik 85/2.8 dla FF. Ale za cenę około 1000 zł a nie $.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cenowo to jeżeli moim głównym zainteresowaniem byłaby płytka GO to najrozsądniej wychodzi mi zostawić 5D + 85/1.8.
    Obstawiam, że różnica cenowa pomiędzy Fuji a Panasem będzie pomijalna. (100$)
    Nie o to chodzi. Nie zależy mi na papierowej GO. W zupełności wystarczyłby mi odpowiednik 85/2.8 dla FF. Ale za cenę około 1000 zł a nie $.
    To oddaj jeszcze trochę światła i bierz 45/1,8 . Nie chodziło mi oto, jaka jest GO, ale po prostu szkła z większą dziurą są zwykle droższe, a tu zapowiada się sytuacja odwrotna. Może faktycznie celem Panasowego szkła jest budżetowe "cinema", a nie "foto" i wtedy, to już w ogóle nie ma co marzyc o rozsądnej cenie.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To oddaj jeszcze trochę światła i bierz 45/1,8 . Nie chodziło mi oto, jaka jest GO, ale po prostu szkła z większą dziurą są zwykle droższe, a tu zapowiada się sytuacja odwrotna. Może faktycznie celem Panasowego szkła jest budżetowe "cinema", a nie "foto" i wtedy, to już w ogóle nie ma co marzyc o rozsądnej cenie.
    Jak już pisałem w pierwszym poście - 45/1.8 już zagościł w mojej torbie. I jestem bardzo zadowolony z tego szkła.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

45 i 14 to są dwa obiektywy, których ja z zasady nie lubię. 45 za kształt (wiem, że to byłoby "pompowanie" ale można by go zrobić chociażby o tej samej średnicy co mocowanie), a 14 nie wiem za co.

I leżą w torbie do momentu aż ich nie założę i nie zacznę używać. I jak już zacznę to w ogóle bym nie odczepiał od korpusu i tylko ich używał Jedno i drugiej jest na tyle ostre i kontrastowe, że zapominamy o tym, jakie to małe i "śmieszne".
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Zostają mi dwa dylematy:
    1) 9-18 vs. 7-14
    Podpinać filtry ( 9-18 ) czy nie móc podpinać, ale mieć szerzej (7-14).
    Jeśli trochę większy gabaryt by Ci nie przeszkadzał to ew. lepsze optycznie ZD 9-18mm. Ja bym kupił mZD
    2) GX7 vs. OM-D (jako drugie poza GM1 body)
    1. GX7 - Lepsze wideo, lampka, lepiej umiejscowiony wizjer, masywniejszy uchwyt, 1/8000
    2. E-M5 - lepsza stabilizacja, opcja podpięcia gripa, uszczelniane body... trudny wybór. Może zaczekaj na E-M10 jeszcze chwilę...

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Wciąż brakuje np. odpowiednika 24-105/4,0. Megazoomy zaś ogólnie mówiąc jakością nie grzeszą.
    Takim lepszym odpowiednikiem jest dla mnie 12-40mm 2,8. 14-150mm nie jest takie tragiczne - bez przesady.
    Za ~1000 zł masz już 45mm 1,8, ew. jest jeszcze tańsze 45mm 1,8 w NX Samsungowym - taki zapomniany system posiadający 85mm 1,4
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 2.01.14 o 15:29
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Takim lepszym odpowiednikiem jest dla mnie 12-40mm 2,8. 14-150mm nie jest takie tragiczne - bez przesady.
    A 14-140 HD (to nowe Panasa) to i małe, i dobre. No, ciemne, ale dobre jakościowo.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Podpinać filtry ( 9-18 ) czy nie móc podpinać, ale mieć szerzej (7-14).
    Jeśli trochę większy gabaryt by Ci nie przeszkadzał to ew. lepsze optycznie ZD 9-18mm. Ja bym kupił mZD
    1. GX7 - Lepsze wideo, lampka, lepiej umiejscowiony wizjer, masywniejszy uchwyt, 1/8000
    2. E-M5 - lepsza stabilizacja, opcja podpięcia gripa, uszczelniane body... trudny wybór. Może zaczekaj na E-M10 jeszcze chwilę...
    koledze nie zależy na video,robiąc krajobrazy nie sądzę by po przymknięciu przysłony 1/8000s będzie wgl potrzebna, wizjer do ogarnięcia,więc myślę,że wszystko wskazuje na EM-5 z jednym się zgodzę ,w tym miesiącu ma zostać zaprezentowany E-M10 więc może poczekaj aż wyjdzie,to może spadnie cena Em5
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com