Kompletnie nie rozumiem tego biadolenia na temat długich czasów ekspozycji przy statycznych kadrach. Stakujesz kilka, kilkadziesiąt fotek i nie masz problemu ani z długością czasu ekspozycji, ani z szumem na zdjęciach.
Kompletnie nie rozumiem tego biadolenia na temat długich czasów ekspozycji przy statycznych kadrach. Stakujesz kilka, kilkadziesiąt fotek i nie masz problemu ani z długością czasu ekspozycji, ani z szumem na zdjęciach.
Trzeba dobierać sobie narzędzia do danego zadania... z głową i zrozumieniem, a nie klepać zabobony
Nocny krajobraz, musi być duża GO, czyli mniejsza matryca i mniejsza przysłona pozwoli na krótszy czas naświetlania lub niższe ISO, dzięki czemu zniwelujemy różnicę w szumach, które są mniejsze przy większej matrycy ...![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Zgadzam się w całej rozciągłości stwierdzenia, a po za tym, czasami wystarczy dobrze poznać sprzęt jaki się ma i nauczyć omijać problemy, które nam stwarza. W większości przypadków praktyka i wiedza zastąpi kolejne wymiany sprzętu
ps. tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
https://galeria.olympusclub.pl/album...l_131017_1.jpg
Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 12.05.14 o 21:29
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Zapowiedziane rawy
RP5030003.ORFRP5030004.ORFRP5030005.ORFRP5030006.ORFRP5030046.ORF - 4 ekspozycje i ciemna klatka. Wszytko fiszem Samyanga, f8
pozdro
Faktycznie, niewiele większy:
Hmm, czyżby?
Przyjrzyjmy się objętości puszek + obiektywów:
E-620: 733,2 + 352,2 = 1095,4 cm^3
E-M10: 437,3 + 124 = 561,3 cm^3
A waga całych zestawów:
E-620: 801 g
E-M10: 555 g
Co jest wygodniejsze w obsłudze? Pomyślmy... E-M10 ma dwa kółka, programowalne przyciski, histogram na żywo w wizjerze, możliwość ustawienia punktu AF praktycznie gdziekolwiek w kadrze. No nie wiem, nie wiem![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb