Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Migracja do m 4/3

Mieszka w
    Swarzędz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Migracja do m 4/3

Witam serdecznie. W najbliższym czasie planuję przejść do Olympusa, a dokładnie na m4/3. Z racji tego, że swojego czasu uległem dość poważnemu wypadkowi, nie jestem już w stanie dźwigać w plener tradycyjnej lustrzanki. Dlaczego Olympus? Dlatego, że swoją przygodę z fotografią cyfrową zaczynałem właśnie od Olympusa. Najpierw były lustrzanki E-4xx poprzez E-6xx kończąc na E-3. Obecnie fotografuję Nikonem d7000 + Nikkor 300/4. Tematyka zdjęć: fotografia przyrodnicza. W najbliższym czasie w planach mam wyprzedaż całego systemu Nikona i przejście na coś lżejszego. Z racji bardzo ograniczonego budżetu myślę dość poważnie nad zakupem Olympusa E-PL5. Przewertowałem w sieci dość dużo testów i opinii nt tego modelu. Zajrzałem nawet na bloga Kolegi Dobasa, gdzie testuje tego PENa z obiektywem ZD 150mm. Dodam, że fotografią interesuję się amatorsko, a zdjęcia robię tylko do albumu, także nie potrzebuję sprzętu z półki profi. Olympus naprawdę zrobił olbrzymi krok naprzód i uważam, że PENy mogą śmiało konkurować z lustrzankami. Czy warto brać pod uwagę powyższy model Olympusa? A może zaproponujecie coś innego? Niestety, tak jak napisałem, mam bardzo ograniczony budżet, a za priorytet biorę wagę całego zestawu. DO PENa chciałbym dokupić jakieś tele (zastanawiam się nad lustrzaną TOKINĄ albo SAMYANGIEM). Wiem, wiem, obiektywy szału (ponoć) nie robią, ale tak jak wspomniałem, dla mnie liczy się sama przygoda z fotografią.
    -

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Migracja do m 4/3

Pomyśl nad E-M10 ma wizjer i możliwość przypięcia gripa lub używanym E-M5 z lepsza stabilizacją niż w penach. Przy dłuższych ogniskowych się przyda
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

Mieszka w
    Swarzędz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Aparat zacny, tylko ta cena Budżet, jaki mogę przeznaczyć na zakup aparatu to ok 2,5 tys. zł (w tę cenę wliczam E-PL5 z kitowym obiektywem + jakaś lustrzana 300)

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

dlatego napisałem abyś szukał używanego E-M5 czasami można kupić w dobrej cenie. Ale body + kit + lustrzany będzie ciężko zmieścić się w 2,5k

| OlyJedi Awatar smog
    Mieszka w
    okolice Wawy
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Miałem dość długo E-M5, teraz używam E-M10. Kolega ma E-PL5 i powiem ci, że mimo tej samej matrycy to użytkowanie tego aparatu to zupełnie inna bajka. Znacznie gorsza dla E-PL5.
    Nie wyobrażam sobie też robienia zdjęć na zewnątrz bez wizjera. Nie wiem co pstrykasz i gdzie, ale E-M5 z uszczelnionym kitem i dobrym makro to świetny komplet do fotografowania przyrody.
    wcześniej om-d, teraz A7

Awatar marcz
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Jestem za przedmówcą - poszukaj używanego E-M5 w dobrej cenie lub nowego E-M10. Przesiadając się z lustra będzie to o wiele lepsze rozwiązanie niż PENy.
    m43 E-M10, GX1, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, 75/1.8, 14-42PZ, 45-150 | N FX

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

przeskok z lustra praktycznie nie będzie bolał bo podobne sterowanie. Zyskujesz dotykowy i ruchomy ekran, mniejsze rozmiary/waga. Pen tak ale jako drugie/zapasowe body.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jeśli najważniejszy jest budżet to widziałem body EPM-2 nowe po 850 PLN. Po E-PL5 na europejski rynek trafiło wreszcie E-PL6, a w zapowiedziach jest E-PL7, zatem E-PL5 mozna się spodziewać , będzie szybko tanieć. może warto poczekać do tegorocznej jesieni.

Ja szukałbym jednak E-M5 lub E-M10.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Candela
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Warto poszukać EM-5 ostatnio udało mi się zakupić takiego z przebiegiem 1200 zdjęć czyli praktycznie nówka za kwotę 1800 zeta. Jestem bardzo zaskoczony na plus. Stabilizacja jest zadowalająca (wcześniej posiadanych Olkach jakie miałem stabilizacja nie robiła żadnego wrażenia), wizjer elektroniczny jest w porządku. Trzeba tylko polować na właściwy model. W porównaniu ergonomią z EPL3 (bo takowy posiadam) EM5 jest rewelacja. Jak posiadałeś lustrzankę celuj w serię OMD, nie będziesz miał przeskoku dużego w komforcie a na pewno będziesz zadowolony z wagi.
    EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Jeśli stabilizacja matrycy nie jest priorytetem to rozpatrzyłbym z puszek m4/3 Panasonica G5. Nowy z podstawowym obiektywem 14-42mm za ok. 1500zł można kupić.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Uprawnienia umieszczania postów