Kupuję tutaj, sprawdzone źródło. Możesz zamówić folię o dowolnym wymiarze. http://gllaser.pl/index.php?k1725,fo...olia-na-wymiar
Kupuję tutaj, sprawdzone źródło. Możesz zamówić folię o dowolnym wymiarze. http://gllaser.pl/index.php?k1725,fo...olia-na-wymiar
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Też używam glasser. Ważne by folia była poliwęglanowa, jest sztywna i nie ma bąbelków między wyświetlaczem i folią. Dotyk chodzi elegancko (EM5)
Ja używam na kilku urządzeniach folii 3MK Solid (http://folie-ochronne.3mk.pl/pl/c/3mk-Solid/29). Można zamówić na wymiar (zamawiałem tak do tabletu), ale w pzrypadku Ulympusa E-PL3 sam sobie przyciąłem ze zbędnej folii do smartfona. Przedtem używałem Brando Ultra Clear. Obie te folie mogę polecić - nie sa najtańsze, ale jakość jest bardzo dobra.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Chciałam podzielić się moimi doświadczeniami z żywotnością akumulatora. Skarżył się na nią m.in Michał w swoim teście. Zwykle często doładowuję akumulator, by nigdy nie mieć przykrej niespodzianki w tym zakresie, ale ostatnio postanowiłam przetestować, ile mój nowy nabytek pstryknie zdjęć na jednym ładowaniu. Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski. Używany był głównie wyświetlacz, zostało wyłączone wi-fi, a stabilizacja uruchamia się dopiero po naciśnięciu spustu migawki, w tryb uśpienia aparat przechodzi po 1 minucie. Dam znać, ile jeszcze wyciągnie, ale wygląda na to, że jest co najmniej tak samo, jeśli nie lepiej jak w e-pl2.
Wypadałoby aby Olek w końcu zrobił procentowe wyświetlanie naładowania baterii, tak jak to Sony zrobiło kilka lat temu. Te "trzy kreski" u Olka to jedna wielka ściema ... są trzy kreski po czym bateria robi się czerwona i migająca - 10-20 zdjęć i klopsNiestety duga bateria to obowiązek.
Co do naklejania foli na ekrany LCD smartfonów, tabletów, aparatów to śmieszność nad śmiesznościami ... mi jedynie (fabrycznie) podłej jakości LCD w NEX-3 się pokrył jakimś syfem. Pozostali producenci, traktując klienta poważniej, dali takie zabezpieczenie LCD, że po wieloletniej eksploatacji nie widać żadnego uszczerbku. Między innymi moje dzieciaki katują iPoda Touch od kilku lat - wyświetlacz jest bez ryski - jakby prosto ze sklepu.
Przy czasie życia produktu max 2-3 lata nie ma sensu nosić go w kondonie![]()
Zwykle tak bywa, ale można mieć czasem pecha. Ja np. gdy nieco ponad rok temu kupiłem NEX-a C3 po poczytaniu o podatności jego LCD na zarysowanie od razu nakleiłem sobie na ekranik szybkę ze szkła hartowanego GGS. I po kilku miesiącach... na szybce tej pojawała się rysa o długości ok. 2mm. Prawdopodobnie jakieś ziarenko piasku musiało się dostać między ekranik aparatu a ściankę torby w której go nosiłem. Osłonka z dobrej jakosci folii poliwęglanowej jest praktycznie niewidoczna a jeśli po pewnym czasie sie porysuje - można za kilkanaście zł kupić nową i wymienić. Ponadto zawsze w jakimś tam stopniu (zapewnie niezbyt dużym, ale jednak niezerowym) zmniejsza ryzyko potłuczenia ekranika - jednak jest to jakaś dodatkowa strefa zgniotu w przypadku uderzenia czymś ostrym.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Odważna teza. Nie chcę być złym prorokiem ale jestem prawie pewny, że taka potrzeba nadejdzie i to w najmniej odpowiednim momencie kiedy stracisz niepowtarzalne ujęcia. Zapasowa bateria (zamiennik) to nie majątek, dobrze mieć i używać ją na przemian z oryginałem. Ale to Twoja decyzja oczywiście![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.
Co do braku zapasu, to owszem można tak zrobić, jeśli wiemy, że po 350-400 fotkach możemy spokojnie przez 3-4 godziny doładować bateryjkę. Niestety nie sprawdza się to na wyjazdach, gdy od rana do wieczora mamy podróżniczy plener - ja zazwyczaj robię więcej niż wytrzymuje bateria w typowym bezlustrze. Po doświadczeniach z NEXem, przy zakupie E-P5 bateria była następnym kolejnym zakupem.
Zazwyczaj mam korpus zapasowy (NEX, LX5) więc zawsze można dokończyć dzień zdjęciowy .... ale zapasowy akku to żaden wydatek.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 11.05.14 o 22:17