Strona 93 z 217 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Czy ktoś z posiadaczy zainwestował może w jakąś folię ochronną na LCD?
    Kupuję tutaj, sprawdzone źródło. Możesz zamówić folię o dowolnym wymiarze. http://gllaser.pl/index.php?k1725,fo...olia-na-wymiar
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Też używam glasser. Ważne by folia była poliwęglanowa, jest sztywna i nie ma bąbelków między wyświetlaczem i folią. Dotyk chodzi elegancko (EM5)

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Ja używam na kilku urządzeniach folii 3MK Solid (http://folie-ochronne.3mk.pl/pl/c/3mk-Solid/29). Można zamówić na wymiar (zamawiałem tak do tabletu), ale w pzrypadku Ulympusa E-PL3 sam sobie przyciąłem ze zbędnej folii do smartfona. Przedtem używałem Brando Ultra Clear. Obie te folie mogę polecić - nie sa najtańsze, ale jakość jest bardzo dobra.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Chciałam podzielić się moimi doświadczeniami z żywotnością akumulatora. Skarżył się na nią m.in Michał w swoim teście. Zwykle często doładowuję akumulator, by nigdy nie mieć przykrej niespodzianki w tym zakresie, ale ostatnio postanowiłam przetestować, ile mój nowy nabytek pstryknie zdjęć na jednym ładowaniu. Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski. Używany był głównie wyświetlacz, zostało wyłączone wi-fi, a stabilizacja uruchamia się dopiero po naciśnięciu spustu migawki, w tryb uśpienia aparat przechodzi po 1 minucie. Dam znać, ile jeszcze wyciągnie, ale wygląda na to, że jest co najmniej tak samo, jeśli nie lepiej jak w e-pl2.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski.
    Wypadałoby aby Olek w końcu zrobił procentowe wyświetlanie naładowania baterii, tak jak to Sony zrobiło kilka lat temu. Te "trzy kreski" u Olka to jedna wielka ściema ... są trzy kreski po czym bateria robi się czerwona i migająca - 10-20 zdjęć i klops Niestety duga bateria to obowiązek.

Co do naklejania foli na ekrany LCD smartfonów, tabletów, aparatów to śmieszność nad śmiesznościami ... mi jedynie (fabrycznie) podłej jakości LCD w NEX-3 się pokrył jakimś syfem. Pozostali producenci, traktując klienta poważniej, dali takie zabezpieczenie LCD, że po wieloletniej eksploatacji nie widać żadnego uszczerbku. Między innymi moje dzieciaki katują iPoda Touch od kilku lat - wyświetlacz jest bez ryski - jakby prosto ze sklepu.
    Przy czasie życia produktu max 2-3 lata nie ma sensu nosić go w kondonie

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Wypadałoby aby Olek w końcu zrobił procentowe wyświetlanie naładowania baterii, tak jak to Sony zrobiło kilka lat temu. Te "trzy kreski" u Olka to jedna wielka ściema ... są trzy kreski po czym bateria robi się czerwona i migająca - 10-20 zdjęć i klops Niestety duga bateria to obowiązek.
    Bo jedna kreska nie jest odzwierciedleniem jednej trzeciej stanu naładowania, o czym jest mowa w instrukcji. Ale faktycznie bardziej precyzyjne oznaczenie byłoby miłe. Ja po prostu pilnuję, żeby mieć zawsze naładowany akumulator i nie noszę zapasu, bo nie ma potrzeby.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Co do naklejania foli na ekrany LCD smartfonów, tabletów, aparatów to śmieszność nad śmiesznościami ... mi jedynie (fabrycznie) podłej jakości LCD w NEX-3 się pokrył jakimś syfem. Pozostali producenci, traktując klienta poważniej, dali takie zabezpieczenie LCD, że po wieloletniej eksploatacji nie widać żadnego uszczerbku.
    Zwykle tak bywa, ale można mieć czasem pecha. Ja np. gdy nieco ponad rok temu kupiłem NEX-a C3 po poczytaniu o podatności jego LCD na zarysowanie od razu nakleiłem sobie na ekranik szybkę ze szkła hartowanego GGS. I po kilku miesiącach... na szybce tej pojawała się rysa o długości ok. 2mm. Prawdopodobnie jakieś ziarenko piasku musiało się dostać między ekranik aparatu a ściankę torby w której go nosiłem. Osłonka z dobrej jakosci folii poliwęglanowej jest praktycznie niewidoczna a jeśli po pewnym czasie sie porysuje - można za kilkanaście zł kupić nową i wymienić. Ponadto zawsze w jakimś tam stopniu (zapewnie niezbyt dużym, ale jednak niezerowym) zmniejsza ryzyko potłuczenia ekranika - jednak jest to jakaś dodatkowa strefa zgniotu w przypadku uderzenia czymś ostrym.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

... Ja po prostu pilnuję, żeby mieć zawsze naładowany akumulator i nie noszę zapasu, bo nie ma potrzeby.
    Odważna teza. Nie chcę być złym prorokiem ale jestem prawie pewny, że taka potrzeba nadejdzie i to w najmniej odpowiednim momencie kiedy stracisz niepowtarzalne ujęcia. Zapasowa bateria (zamiennik) to nie majątek, dobrze mieć i używać ją na przemian z oryginałem. Ale to Twoja decyzja oczywiście
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Mam zamiennik o biorę go wtedy, kiedy wiem, że może się przydać. Także chyba prorokiem nie będziesz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Bo jedna kreska nie jest odzwierciedleniem jednej trzeciej stanu naładowania, o czym jest mowa w instrukcji. Ale faktycznie bardziej precyzyjne oznaczenie byłoby miłe. Ja po prostu pilnuję, żeby mieć zawsze naładowany akumulator i nie noszę zapasu, bo nie ma potrzeby.
    Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.

Co do braku zapasu, to owszem można tak zrobić, jeśli wiemy, że po 350-400 fotkach możemy spokojnie przez 3-4 godziny doładować bateryjkę. Niestety nie sprawdza się to na wyjazdach, gdy od rana do wieczora mamy podróżniczy plener - ja zazwyczaj robię więcej niż wytrzymuje bateria w typowym bezlustrze. Po doświadczeniach z NEXem, przy zakupie E-P5 bateria była następnym kolejnym zakupem.

Zazwyczaj mam korpus zapasowy (NEX, LX5) więc zawsze można dokończyć dzień zdjęciowy .... ale zapasowy akku to żaden wydatek.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 11.05.14 o 22:17