Strona 95 z 217 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145195 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    LCD w aparatach (urządzeniach) gdzie nie ma wizjera mają chyba mniejsze szanse na porysowanie.
    Ja fotografuje w okularach, kadruje zawsze wizjerem, więc LCd jest bardziej narażony.
    W użytkowanym przez pół roku NEX5r pojawiły się ryski mimo, że nie ma tam wizjera, że zawsze nosiłam aparat w miękkim etui.
    Takie drobne skazy oczywiście nie maja wpływu na nic... prócz łatwości późniejszej udanej cenowo odsprzedaży
    Szmatka Cape Code, minuta cierpliwości i po ryskach nie ma śladu

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    są trzy kreski po czym bateria robi się czerwona i migająca - 10-20 zdjęć i klops
    masz w menu opcję jak szybko ma Cie powiadamiać, zawsze to daje trochę więcej zrobionych zdjęć na czerwonej bateryjce czyli "oszczędzaj prąd".
    Ja w sobotę też zrobiłem prawie 300 zdjęć i nawet nic o baterii nie zająknął, powiem szczerze nie zwróciłem uwagi ile baterii zostało, sprawdzę dziś.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Widzę, że masz przyzwyczajenia jeszcze z czasów poprzedniej generacji baterii. Obecnie używane baterie litowe nie cierpią na efekt pamięci i właśnie rozładowywanie ich do końca wpływa źle na żywotność, zdecydowanie "wolą" być doładowywane. Tutaj cytat z wikipedii (wiem, nie zawsze wiarygodne źródło, ale inne mówią to samo):

Wskazówki przedłużające życie akumulatorów Li-ion

• Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.
    • Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów.
    • Należy ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych pracujących z bateriami niklowymi).
    W tej wikipedii napisana jest półprawda

Owszem Li-ion nie mają tzw efektu pamięci więc można je "bezkarnie" doładowywać (nie ma to nic wspólnego z twierdzeniem, ze "wolą" być doładowywane, Li-ion po prostu tolerują częste doładowywanie, ale nie wpływa to w żaden sposób na ich żywotność).
    Czas życia akumulatorów określa się maksymalną ilością cyklów ładowań ... i tak mniej więcej wynosi ona:
    1000 cykli gdy ładujemy od pełnego wyładowania do pełnego naładowania
    ale
    2000 cykli gdy doładowujemy po 50% wyczerpania
    4000 cykli gdy doładowujemy po 25% wyczerpania

Tak więc, akumulator znosi maksymalnie taka samą ilość przemian energii elektrycznej w chemiczną i na odwrót. Czyli gdyby nasz przykładowy akku miał 1000mAh pojemności, to niezależnie jak byłby ładowany / doładowywany to po przemianie 1000Ah energii w te i wewte skończy swój żywot.

PS
    Co do LCD to wychodzi na to, że Sony daje najpodlejsze firmowe powłoki - na czymś musi oszczędzać
    Co do ceny odsprzedaży ... to po 2 latach cena nowego wyrobu spada o 50% i więcej, a stary bez gwarancji trzeba przecenić o 75% i więcej ... ja starych klamotów nie sprzedaję, daję je dzieciom.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 12.05.14 o 10:14

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Abstrahując od tematów energetycznych. Ostatnio coraz częściej spotykam się z komentarzami pod wspólnym tytułem "ale fajny analog". Srebrny E-M10 z podłączonym Zuiko 50 jest brany za OM-10 albo niewyrośniętego Zenitha (to najpopularniejszy niegdyś aparat, pewnie stąd te skojarzenia).

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Mój czarny też został tak raz odebrany (o wraca moda na stare aparaty...)- chyba też dzięki temu, że mając wyłączony LCD nie mam odruchu warunkowego spoglądania na dopiero co zrobione foto

A szmatka Cape Cod - fajna rzecz - jeśli rzeczywiste efekty są tak spektakularne jak widzę na zdjęciach, to ... mam przynajmniej kilka przedmiotów, które zaczną znowu lśnić
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 12.05.14 o 11:14

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Aparat nie rozładowuje baterii do końca tylko do pewnego bezpiecznego dla baterii napięcia. Mylisz pojęcia. Rozładowanie do końca byłoby do napięcia 0V. To tak jak np. z popularnymi "paluszkami" (akumulatorki AA). Aparat sygnalizuje rozładowanie gdy maja ok. 1V, napięcie znamionowe maja 1,2V, a zaraz po naładowaniu prawie 1,5V
    Nie będę się kłócić, ale skoro liczne źródła przestrzegają przed rozładowywaniem, to chyba jednak coś w tym jest. Wiem, że te akumulatory nie są rozładowywane "do zera", ale to nie przeczy moim wcześniejszym słowom.

Jak są trzy kreski uważasz za w pełni naładowany?
    Uważam za w pełni naładowany, jak go naładuję.

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Srebrny E-M10 z podłączonym Zuiko 50 jest brany za OM-10 albo niewyrośniętego Zenitha (to najpopularniejszy niegdyś aparat, pewnie stąd te skojarzenia).
    Kiedy widzę, jak często ludzie mylą Zenita z Zenithem, to zaczynam się zastanawiać, czy to był celowy zabieg...
    Ostatnio edytowane przez realnasty ; 12.05.14 o 11:59
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Szmatka Cape Code, minuta cierpliwości i po ryskach nie ma śladu
    Problem w tym, że jeśli eliminacja rys polega na spolerowaniu wierzchniej warstwy, to zostanie podczas takiego zabiegu spolerowana powłoka przeciwodblaskowa...

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post był o 12:01 ----------

Nie będę się kłócić, ale skoro liczne źródła przestrzegają przed rozładowywaniem, to chyba jednak coś w tym jest. Wiem, że te akumulatory nie są rozładowywane "do zera", ale to nie przeczy moim wcześniejszym słowom.
    Jeśłi spzret w ktorym używamy akumulatora jest prawidłowo zaprojektowany (w przypadku Olympusa wierzę, ze jest, w przypadku 'dziwnych' tanich firm różnie z tym bywa) i sprawny technicznie to wyłączy się zanim akumulator ulegnie rozładowaniu poniżej bezpiecznego poziomu. Nie jest natomiast wskazane dłuższe przechowywanie akumulatorów litowo-jonowych po rozładowaniu w sprzęcie - przed przechowywaniem należy je naładować (przed bardzo długim - optymalne jest podładowanie do ok. 40% pełnej pojemności, w przypadku przechowywania pzrez czas kilku tygodni nie ma większego znaczenia, czy naładujemy je do 40% czy do pełna).

Uważam za w pełni naładowany, jak go naładuję.
    I tu powstaje pytanie, jak działa ładowarka którą ładujesz - a jest z tym bardzo różnie. Optymalny proces ładowania akumulatorów litowo-jonowych opisany jest pod adresem http://batteryuniversity.com/learn/a..._ion_batteries. Uważam zresztą całą stronę http://batteryuniversity.com/learn/
    za znakomite i bardzo wiarygodne źródło wiedzy o doborze i eksploatacji akumulatorów.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Też nie zamierzam się kłócić Każdy może mieć w tym względzie swoje zdanie. Ja zgadzam się z tym:
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Owszem Li-ion nie mają tzw efektu pamięci więc można je "bezkarnie" doładowywać (nie ma to nic wspólnego z twierdzeniem, ze "wolą" być doładowywane, Li-ion po prostu tolerują częste doładowywanie, ale nie wpływa to w żaden sposób na ich żywotność).
    Swój aku. od G1 użytkuję już 5 lat rozładowywany do "końca" w aparacie. Na dzień dzisiejszy mogę zrobić na pewno powyżej 400 zdjęć (mowa o oryginale). Zakładając, że wytrzymuje 1000 cykli takich ładowań i był używany naprzemiennie z zamiennikiem (czyli ładowany pewnie rzadziej niż raz na tydzień) to zostało mu jeszcze ponad 10 lat życia. W co za bardzo już nie wierzę
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.05.14 o 13:21
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Kiedy widzę, jak często ludzie mylą Zenita z Zenithem, to zaczynam się zastanawiać, czy to był celowy zabieg...
    Dobrze napisane
    Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 12.05.14 o 13:14

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Też nie zamierzam się kłócić Każdy może mieć w tym względzie swoje zdanie. Ja zgadzam się z tym:

Swój aku. od G1 użytkuję już 5 lat rozładowywany do "końca" w aparacie. Na dzień dzisiejszy mogę zrobić na pewno powyżej 400 zdjęć (mowa o oryginale). Zakładając, że wytrzymuje 1000 cykli takich ładowań i był używany naprzemiennie z zamiennikiem (czyli ładowany pewnie rzadziej niż raz na tydzień) to zostało mu jeszcze ponad 10 lat życia. W co za bardzo już nie wierzę
    Masz rację, producent poza ilością cykli ładowania, podaje czas "zycia" w latach, z resztą co mu zrobisz jak upłynie okres gwarancyjny Poza tym, ta gwarancja na 1000 cykli ma małe zastrzeżenie, że np. przy 1000 cyklu masz np. 80% pojemności nowego akku.

PS
    Ja również uważam, że najwięcej można wyciągnąć z akku jak użytkuje się go od pełnego rozładowania do pełnego naładowania - tzw. pełne cykle - niezależnie od technologii produkcji.