Strona 94 z 217 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.
    I to jest rzeczywiscie nieprzyjemne. Niewiele apaartów pokazuje w miarę doladnie zużycie baterii w procentach, ale prawie we wszystkich można tak ustawić wyświetlacz, aby ikonka stanu baterii była ciągle widoczna. Mi tego (a mam nadal lub miałem wcześniej kilka aparatów Pentaxa, Fuji, Minoltę, Panasonica, Sony NEXa) w Olympusie brakuje.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Macie problemy... kupuje się kilka aku i jak aparat świeci na czerwono, to się wymienia.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Odważna teza. Nie chcę być złym prorokiem ale jestem prawie pewny, że taka potrzeba nadejdzie i to w najmniej odpowiednim momencie kiedy stracisz niepowtarzalne ujęcia. Zapasowa bateria (zamiennik) to nie majątek, dobrze mieć i używać ją na przemian z oryginałem. Ale to Twoja decyzja oczywiście
    100% racji. Wprawdzie w momencie wymiany baterii też można starcić niepowtarzalne ujęcie, ale zapasowa bateria w torbie to jednak podstawa. Zwłaszcza, że długotrwała eksploatacja w trybie niewielkiego tylko rozładowania po czym doładowywania do pełna nie wpływa dobrze na żywotnosć baterii.
    Pozdrawiam!

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Mam zamiennik o biorę go wtedy, kiedy wiem, że może się przydać. Także chyba prorokiem nie będziesz.
    To nie dokładnie zrozumiałem Myślałem, że uważasz, że zapas jest w ogóle niepotrzebny. Mimo wszystko zabierałbym zawsze, ale to ja. Nie chciałoby mi się po prostu pilnować aby oryginał był zawsze doładowany.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Macie problemy... kupuje się kilka aku i jak aparat świeci na czerwono, to się wymienia.
    Ja tak właśnie robię - staram sie wymieniać baterię dopiero gdy jest całkowicie rozładowana - oczywiscie z wyjątkiem sytuacji, gdy oczekuję nagle niepowtarzalnej krótko trwajacej sytuacji zdjęciowej - wtedy warto wymienić wcześniej by nie być nagle zaskoczonym rozładowaną baterią.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

LCD w aparatach (urządzeniach) gdzie nie ma wizjera mają chyba mniejsze szanse na porysowanie.
    Ja fotografuje w okularach, kadruje zawsze wizjerem, więc LCd jest bardziej narażony.
    W użytkowanym przez pół roku NEX5r pojawiły się ryski mimo, że nie ma tam wizjera, że zawsze nosiłam aparat w miękkim etui.
    Takie drobne skazy oczywiście nie maja wpływu na nic... prócz łatwości późniejszej udanej cenowo odsprzedaży

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Zwłaszcza, że długotrwała eksploatacja w trybie niewielkiego tylko rozładowania po czym doładowywania do pełna nie wpływa dobrze na żywotnosć baterii.
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Ja tak właśnie robię - staram sie wymieniać baterię dopiero gdy jest całkowicie rozładowana - oczywiscie z wyjątkiem sytuacji, gdy oczekuję nagle niepowtarzalnej krótko trwajacej sytuacji zdjęciowej - wtedy warto wymienić wcześniej by nie być nagle zaskoczonym rozładowaną baterią.
    Widzę, że masz przyzwyczajenia jeszcze z czasów poprzedniej generacji baterii. Obecnie używane baterie litowe nie cierpią na efekt pamięci i właśnie rozładowywanie ich do końca wpływa źle na żywotność, zdecydowanie "wolą" być doładowywane. Tutaj cytat z wikipedii (wiem, nie zawsze wiarygodne źródło, ale inne mówią to samo):

Wskazówki przedłużające życie akumulatorów Li-ion

• Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.
    • Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów.
    • Należy ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych pracujących z bateriami niklowymi).

Co do zapasu, to napiszę jeszcze raz: noszę wtedy, kiedy wiem, że może być potrzebny. Nie widzę potrzeby brania go ze sobą, kiedy akumulator w aparacie jest w pełni naładowany, a ja nie zamierzam robić setek zdjęć.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

a wystarczyłaby możliwość obrócenia ekranu LCD o 180 stopni i złożenia go ekranem w stronę body

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

...właśnie rozładowywanie ich do końca wpływa źle na żywotność, zdecydowanie "wolą" być doładowywane.
    Aparat nie rozładowuje baterii do końca tylko do pewnego bezpiecznego dla baterii napięcia. Mylisz pojęcia. Rozładowanie do końca byłoby do napięcia 0V. To tak jak np. z popularnymi "paluszkami" (akumulatorki AA). Aparat sygnalizuje rozładowanie gdy maja ok. 1V, napięcie znamionowe maja 1,2V, a zaraz po naładowaniu prawie 1,5V
    Nie widzę potrzeby brania go ze sobą, kiedy akumulator w aparacie jest w pełni naładowany...
    Jak są trzy kreski uważasz za w pełni naładowany?
    Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski.
    Wiem, wiem, pilnujesz, wiesz ile zdjęć zrobiłaś. Dla mnie byłoby to kłopotliwe i mylące.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.05.14 o 23:32
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zapasową baterię zawsze nosze w torbie - po prostu nigdy nie wyjmuję, żeby nigdy nie zapomnieć włożyć z powrotem. Aczkolwiek tylko raz w ciągu całego dnia udało mi się rozładować w pełni naładowany akumulator - na weselu. Na mieście robię około 50 zdjęć, jedno ładowanie wystarczyłoby na cały tydzień.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb