Strona 83 z 217 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Adove DNG Converter?
    DNG Converter 8.4 nie działa w winXP.
    Obawiam się, że tylko migracja do win7 ewentualnie win8 Ci pozostaje chcąc korzystać z najnowszego DNG Conwertera i LR3.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.04.14 o 10:34
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

barmichal76
    Gość

A myślicie, że jeśli na kompie z Win 7 zainstaluję nowy DNG converter, przerobię ORFy na DNG, to potem na XP będę mógł je odczytać?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    A myślicie, że jeśli na kompie z Win 7 zainstaluję nowy DNG converter, przerobię ORFy na DNG, to potem na XP będę mógł je odczytać?
    Sadzę, że tak, tylko przy konwersji do dng trzeba będzie ustawić zgodność z Wersja Camera RAW 4.6, może 4.1 (zalezy jaką obsługuje LR3). To jest w opcjach Adobe Dng Convertera.
    Wadą będzie, ze taki plik dng zwiększy swoją wagę 2, a może i 3 krotnie. Mogę to sprawdzić i powiem Ci dokładniej.

---------- Post dodany o 11:22 ---------- Poprzedni post był o 10:55 ----------

Więc sprawdziłem. Zgadza się. Jeśli na Win7 przekonwertujesz ORFy z EM10 na .dng będziesz je mógł później odczytać na WinXP w Lightroom3.
    Jeśli się nie mylę to masz wersję uaktualnioną Lightrooma3 do 3.6, a ta jest kompatybilna z wersja Camera Raw bodajże 6.6. Także przy konwersji wystarczy wybrać zgodność z Camera Raw 5.4 (czy 6.6) i wtedy już plik .dng ma taki sam rozmiar (MB) jak oryginalny .ORF.
    Edit.
    Przekonwertowanego ORF do dng otworzyłem w Win XP w programie Photoshop Elements6, który ma moduł Camera RAW wersję 5.4 wiec Lightroom3 też da radę.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.04.14 o 11:27
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Sadzę, że tak, tylko przy konwersji do dng trzeba będzie ustawić zgodność z Wersja Camera RAW 4.6, może 4.1 (zalezy jaką obsługuje LR3). To jest w opcjach Adobe Dng Convertera.
    Wadą będzie, ze taki plik dng zwiększy swoją wagę 2, a może i 3 krotnie. Mogę to sprawdzić i powiem Ci dokładniej.

---------- Post dodany o 11:22 ---------- Poprzedni post był o 10:55 ----------

Więc sprawdziłem. Zgadza się. Jeśli na Win7 przekonwertujesz ORFy z EM10 na .dng będziesz je mógł później odczytać na WinXP w Lightroom3.
    Jeśli się nie mylę to masz wersję uaktualnioną Lightrooma3 do 3.6, a ta jest kompatybilna z wersja Camera Raw bodajże 6.6. Także przy konwersji wystarczy wybrać zgodność z Camera Raw 5.4 (czy 6.6) i wtedy już plik .dng ma taki sam rozmiar (MB) jak oryginalny .ORF.
    Dzięki wielkie za pomoc. OV3 czyta oczywiście pliki z E-M10, ale żaden program pozwalający wywoływać RAWy tak bardzo mi nie przypasował jak dzieło Oly.

Pozdr

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Inna kwestia mnie frapuje - w EM10 fotki lecą w zieleń - AWB, fotki robione na zewnątrz - krajobraz, architektura itp. Też tak macie?
    Zjechałam z zielonym do minus 3 - i mam nadzieję, że będzie lepiej.... gdzie te kolory z EPL1? No gdzie?!
    Szperam w menu, w ustawieniach ale już naprawdę nie mam pojęcia co i gdzie można by zmienić, żeby tej zieleniny się pozbyć?

(nawiasem mówiąc z EM1 tez mam ten problem)

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Inna kwestia mnie frapuje - w EM10 fotki lecą w zieleń - AWB, fotki robione na zewnątrz - krajobraz, architektura itp. Też tak macie?
    Zjechałam z zielonym do minus 3 - i mam nadzieję, że będzie lepiej.... gdzie te kolory z EPL1? No gdzie?!
    Szperam w menu, w ustawieniach ale już naprawdę nie mam pojęcia co i gdzie można by zmienić, żeby tej zieleniny się pozbyć?

(nawiasem mówiąc z EM1 tez mam ten problem)
    Ja raczej wyczuwam że fotki lecą w żółty...
    Ja znów zauważyłem, że przy ustawieniu kolorów na "natural" zdjęcia przy sztucznym świetle są mocno przeżółknięte. Natomiast korzystając z kreatora kolorów i tam ustawiając kolory w pozycję "natural" to tego zjawiska nie ma i kolory wychodzą naprawdę naturalne...

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Ja raczej wyczuwam że fotki lecą w żółty...
    Ja znów zauważyłem, że przy ustawieniu kolorów na "natural" zdjęcia przy sztucznym świetle są mocno przeżółknięte.
    AWB przy świetle sztucznym należy sobie odpuścić - to akurat w żadnym aparacie nie działa chyba dobrze...?
    Muszę poszperać w tym kreatorze kolorów...

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    AWB przy świetle sztucznym należy sobie odpuścić - to akurat w żadnym aparacie nie działa chyba dobrze...?
    Muszę poszperać w tym kreatorze kolorów...
    Zdziwilabys sie.
    Pierwsze co sie rzucilo w oczy po przesiadce na inny system, to wlasnie sprawa radzenia sobie w sztucznym swietle. Nawet mieszanym.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

A jaki to system?
    Byłam w C, byłam w N - działało równie słabo, albo gorzej

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

C.
    Widocznie bardziej zalezne od modelu.
    Ale porownujac do E1, E500 i E520 to teraz jestem zachwycony.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++