Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.04.14 o 10:34
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
A myślicie, że jeśli na kompie z Win 7 zainstaluję nowy DNG converter, przerobię ORFy na DNG, to potem na XP będę mógł je odczytać?
Sadzę, że tak, tylko przy konwersji do dng trzeba będzie ustawić zgodność z Wersja Camera RAW 4.6, może 4.1 (zalezy jaką obsługuje LR3). To jest w opcjach Adobe Dng Convertera.
Wadą będzie, ze taki plik dng zwiększy swoją wagę 2, a może i 3 krotnie. Mogę to sprawdzić i powiem Ci dokładniej.
---------- Post dodany o 11:22 ---------- Poprzedni post był o 10:55 ----------
Więc sprawdziłem. Zgadza się. Jeśli na Win7 przekonwertujesz ORFy z EM10 na .dng będziesz je mógł później odczytać na WinXP w Lightroom3.
Jeśli się nie mylę to masz wersję uaktualnioną Lightrooma3 do 3.6, a ta jest kompatybilna z wersja Camera Raw bodajże 6.6. Także przy konwersji wystarczy wybrać zgodność z Camera Raw 5.4 (czy 6.6) i wtedy już plik .dng ma taki sam rozmiar (MB) jak oryginalny .ORF.
Edit.
Przekonwertowanego ORF do dng otworzyłem w Win XP w programie Photoshop Elements6, który ma moduł Camera RAW wersję 5.4 wiec Lightroom3 też da radę.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.04.14 o 11:27
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Inna kwestia mnie frapuje - w EM10 fotki lecą w zieleń- AWB, fotki robione na zewnątrz - krajobraz, architektura itp. Też tak macie?
Zjechałam z zielonym do minus 3 - i mam nadzieję, że będzie lepiej.... gdzie te kolory z EPL1? No gdzie?!
Szperam w menu, w ustawieniach ale już naprawdę nie mam pojęcia co i gdzie można by zmienić, żeby tej zieleniny się pozbyć?
(nawiasem mówiąc z EM1 tez mam ten problem)
Ja raczej wyczuwam że fotki lecą w żółty...
Ja znów zauważyłem, że przy ustawieniu kolorów na "natural" zdjęcia przy sztucznym świetle są mocno przeżółknięte. Natomiast korzystając z kreatora kolorów i tam ustawiając kolory w pozycję "natural" to tego zjawiska nie ma i kolory wychodzą naprawdę naturalne...
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
A jaki to system?
Byłam w C, byłam w N - działało równie słabo, albo gorzej![]()
C.
Widocznie bardziej zalezne od modelu.
Ale porownujac do E1, E500 i E520 to teraz jestem zachwycony.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++