A to możliwe, że poprawili, bo ja mam wspomnienia i zdjęcia sprzed kilku lat...
A to możliwe, że poprawili, bo ja mam wspomnienia i zdjęcia sprzed kilku lat...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wyłączyłam. Problem zazielenienia/zażółcenia nie chce zniknąć
Ciekawa rzecz - kiedy próbuję z oryginału zrobić w komputerze zdjęcie czarno-białe - powstaje koszmarek - zielono-zielony!
Tak mam zarówno w EM10 jak i w EM1. Zdjęcie, które w oryginale wygląda w miarę OK, po zdjęciu saturacji robi się...zielone.
Nie chodzi mi tutaj o smaczki, mikro-kontrasty i inne wyrafinowane sztuczki z cz-b - prosty zabieg - desaturacja - daje mi zielony koszmarek![]()
To chyba jakiś problem z demozaikowaniem rawa. Jakiego softu używasz? Możesz wrzucić jakiś przykład?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mowa o jpgach.
Dokonałam właśnie bardzo niezwykłego odkrycia- zdjęcie z OMD EM10, które widzę w wątku na forum jest OK - chciałabym takie swoje widzieć... otwieram to samo foto u siebie w PS/NX2 - jest żółto - zielone
((
O co chodzi?
PS Zdjęcia z innych aparatów widzę identycznie w necie jak i programie graficznym.
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 28.04.14 o 00:15
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Na guziczku zapisać sobie "balans bieli jednym przyciskiem" i w trudnych warunkach z przewagą "dziwnych" źródeł światła ustawiać ręcznie. Albo robić w RAW i potem samemu korygować. Będzie pan zadowolony
Ja za to zauważyłem już na kilku zdjęciach, że światłomierz w trybie cyfrowego pomiaru ESP prześwietla. Widać to w szczególności w jasnych partiach nieba i na twarzach osób fotografowanych w dość mocnym świetle. Ktoś zwrócił na to uwagę, czy to moje subiektywne odczucie?
Wieczorem.
Natomiast teraz już wiem na 100%, że problem tkwi... no właśnie - chyba w oprogramowaniu mojego monitora? Robię foto - desaturacja- w programie graficznym jest zielono-zielone...wrzucam do netu i... na tym samym monitorze widzę cz-b (marny taki szaro-szary, ale po zwykłej desaturacji to normalne).
Okazuje się też, że zdjęcia obrabiane miesiąc temu (z innego aparatu!) również w cz-b nagle stały się zielone- czyli ewidentnie coś mam pokiciane w ustawieniach monitora, oprogramowaniu... lub czymś innym??? W czym?? Gdyby ktoś miał pomysł jak zacząć i gdzie szukać... proszę o pomoc.
Wieczorem sprawdzę jak to wygląda na laptopie....