To jeszcze weź pomiar na "inne" białe. Czasem to też fika
To jeszcze weź pomiar na "inne" białe. Czasem to też fika
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Próbowałam!
Zasadniczo zawsze strzelam w sufit - wiem zupełnie niefachowo, ale zawsze i z wszystkimi innymi aparatami działa, tu nie
Zatem spróbowałam na białą kartkę - też kicha. Wzięłam inną białą kartkę - to samo. Poszłam do innego pokoju - te same manewry, ten sam wynik...
W świetle dziennym działa bezproblemowo - z tym, że w świetle dziennym ten ficzer mi zupełnie zbędny, bo AWB mierzy bardzo celnie.
Czazsamimo EM-5 też daje "ujemna wartość WB" - dzieje się tak najczęściej przy pomiarze WB do zdjęć w podczerwieni...
Ale znalazłem na to sposób
I dobrze że w sufit - o ile jest biały.
Ale daj korekcję +2EV przy takim strzelaniu - powinno pomóc - ostatecznie to balans BIELI a nie szarości![]()
Spokojnie - sufit jest biały, naciskam prawidlowe guziczki, pokój umeblowany zgodnie z fengshuii w ogóle
Gdyby zjawisko było "czasami", to nawet bym nie wspominała.
Mnie nie udało się ustawić ręcznie WB ani razu w EM10 (a wykonałam kilkanaście prób).
Korekcja korekcją - tylko dlaczego EM1, EPL1, EPL3 i jakiś kompakt sony ustawiają ten balans w tych samych warunkach bez najmniejszego problemu?
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 18.04.14 o 10:03
Pomogło
Dzięki!
Tajemnicą pozostanie dla mnie dlaczego tylko EM10 ma takie wymagania- ale to już nieważne, ważne, że "problem" się rozwiązał
Inne pytanie - czy akumulator BLS-1 mogę faktycznie bez najmniejszej szkody ładować w ładowarce od EM10 oraz zasilać nim sam aparat również bez szkody dla samego aparatu? W tym wątku czytam, że tak.
Gdzieś indziej czytałam, że niekoniecznie - skołowana jestem![]()
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 18.04.14 o 23:09
Tak, możesz ładować.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
A ja mam takie pytanie do użytkowników E-M10 szczególnie do posiadających E-M5 bądź tych którzy zamienili 5-kę na 10-kę jak ich wrażenia. Jakie są odczucia odnośnie nowszego body, jak się ma AF, stabilizacja. I jeszcze jedno czy nowy kit 14-42 EZ jest precyzyjny w zoomowaniu i przyjazny użytkownikowi.
Lubię sobie popstrykać.
Czy ktoś z Was, dobrzy ludzie ma pomysł jak zamienić RAWy z E-M10 na DNG, żeby przeczytał je stary LR (wersja 3)? Żeby nie było prosto mam tylko WinXP...
Pozdr
EDIT: Ech, dopiero doczytałem, że WinXP a tu Win7 potrzebny
Adove DNG Converter?
http://download.adobe.com/pub/adobe/dng/win/DNGConverter_8_4.exe