TOKIN - jaki to system operacyjny?
Jeśli oglądasz zdjęcia w prostej przeglądarce graficznej systemu, to też istnieje to przekłamanie koloru?
Sprawdź profil kolorystyczny wybrany dla monitora, bo to prawdopodobnie on bruździ.
TOKIN - jaki to system operacyjny?
Jeśli oglądasz zdjęcia w prostej przeglądarce graficznej systemu, to też istnieje to przekłamanie koloru?
Sprawdź profil kolorystyczny wybrany dla monitora, bo to prawdopodobnie on bruździ.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Windows 7 Home premium.
Oglądam zdjęcie w irfanview - jest OK.
Oglądam wrzucone do netu - też OK.
Przeglądarka systemowa - pokazuje na zielono
NX2 i PS pokazują "na zielono".
Stało się tak niedawno, przykładowo to foto https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=6379&pos=1,
obrabiane jakoś miesiąc temu było w NX2 tak jak tu czarno-białe - teraz tylko w necie jest cz-b, w programie jest zielono-zielone
W tej sytuacji pozostaje mi wycofać się na razie z opinii o tym jak obrazuje EM10, bo... trudno mi to ocenić, wobec tych problemów z programami do obróbki foto![]()
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 28.04.14 o 19:08
Miałem podobny problem po zaktualizowaniu sterownika karty graficznej (Windows 7 go sobie ściągnął wraz z aktualizują systemu). Sterownik podmienił mi profil kolorów, musiałem go ręcznie usunąć.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Najprawdopodobniej, jak pisał nightelf i grizz masz coś pomieszane z profilami kolorów. Jeśli masz "zwykły" monitor (nie szerokogamutowy i nie był kalibrowany kalorymetrem) ustaw dla niego profil koloru sRGB. Jak to nie pomoże ustaw też przestrzeń roboczą kolorów w PS na sRGB. NX2 nie znam wcale, choć nie sadze aby w obu programach zmieniły się ustawienia powodujace ten problem, raczej wystarczy ustawić (przywrócić) profil koloru dla monitora. Jeśli potrzeba dokładniej jak to pisz.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ha ha ha windows
Przypomina mi sie akcja u mnie jeszcze na XP i kolegi 7mce.
Jedno zdjecie.
Inaczej sie wyswietla (kolorystycznie) na przegladarkach (firefox, ie), inaczej na sofcie do obrobki i inaczej na LR, hehehehehczad.
Jedyne co to patrzec na histogram i rozklad kolorow.
Choc ostatnio takich problemow nie mialem na 7ce ale moze dlatego, ze tam jakis Intel HD siedzial...
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Klikasz na pulpicie PPM (prawym przyciskiem myszy). Z rozwiniętego menu klik na : Rozdzielczość ekranu. pojawi Ci się okno (1).
Następnie klik na Zaawansowane (2). Pojawi się następne okno i w nim klikasz u góry w zakładkę: Zarządzanie kolorami, następnie klik na (3) i masz następne okienko. Tam rozwijasz listę urządzeń, czyli klik na (4) i wybierasz swój monitor. Wtedy już zobaczysz czy z tym urządzeniem jest skojarzony profil kolorów i jaki. Jeśli nie będzie do wyboru sRGB klikasz na: Dodaj (6), otworzy Ci się następne okienko i tam powinien być sRGB (5). Zaznaczasz go i klik na OK. Jak się już pojawi na liście do wyboru ponownie go zaznaczasz kliknięciem następnie (7) i (8 ) w/g fotki.
PS.
Możliwe, że na (7) trzeba kliknąć wcześniej jak się tylko pojawi to okno.
To by chyba było na tyle. Gwarancji powodzenia nie dajęale tu nic nie namieszasz. Zawsze można czynności powtórzyć.
Można też spróbować tylko odznaczyć (7) (ewentualnie usunąć) będzie wtedy jakby bez profilu. Chyba to miał na myśli epicure
Edit2
Możliwe, że aby zaszły wprowadzone zmiany trzeba uruchomić komputer ponownie. Tego już dokładnie nie pamiętam.
Jeśli monitor był bez kalibracji możesz też spróbować tego:
Lepsza taka kalibracja niż żadna.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 28.04.14 o 20:37
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg