Strona 34 z 217 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Bardzo dobry zart, dawno takiego nie slyszalem
    No cóż, nie każdy ma możliwość zmieniania systemów 2 razy w roku, a aparatów 5 razy. Ja swoje ciężko zarobione pieniądze staram się wydawać w sposób ekonomicznie uzasadniony. To uzasadnienie ekonomiczne mi podpowiada, że e-m5 jest nadal lepszym aparatem i w tej samej cenie nie ma sensu kupować e-m10, ale może moja argumentacja jest błędna i o czymś nie wiem

Co do GX7, mało o nim wiem.

Nikon dla większości osób na tym forum, mających szkła m4/3 raczej odpada.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

luc4s

jak chcesz mieć mały aparat bez gripa to jakoś nie widzę tej samej ceny w przypadku E-M5 i E-M10. Poza tym porównujesz aparat sprzed 2 lat dodatkowo w promocji do nowości, która właśnie w tej chwili wchodzi na rynek. Póki co z testów wychodzi, że nowa 3-osiowa stabilizacja jakoś specjalnie nie ustępuje tej z E-M5, a brak uszczelnień jest rekompensowany innymi atrybutami.
    Dla mnie w tej cenie jaka teraz jest nie ma sensu kupować E-M5, ale każdy ma swoje indywidualne preferencje
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 17.03.14 o 00:10 Powód: o OJ nie na forum ogólnym

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    ale może moja argumentacja jest błędna i o czymś nie wiem
    Tak jest bledna, bo ja nie o samym fakcie, a o czasokresie i retoryce z tym watkiem zwiazanymi
    Ale na szczescie i ta odyseja znalazla swoj kres, z czego pewnie nie ja sam jestem wielce ukontentowany.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 15.03.14 o 22:47
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    148
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    luc4s

jak chcesz mieć mały aparat bez gripa to jakoś nie widzę tej samej ceny w przypadku E-M5 i E-M10. Poza tym porównujesz aparat sprzed 2 lat dodatkowo w promocji do nowości, która właśnie w tej chwili wchodzi na rynek. Póki co z testów wychodzi, że nowa 3-osiowa stabilizacja jakoś specjalnie nie ustępuje tej z E-M5, a brak uszczelnień jest rekompensowany innymi atrybutami. No i jest jeszcze program OJ.
    Dla mnie w tej cenie jaka teraz jest nie ma sensu kupować E-M5, ale każdy ma swoje indywidualne preferencje
    Gripa i 12-50 za 1200 zł spokojnie można sprzedać od ręki. Czyli 3837 - 1200 = 2637 za body e-m5. e-m10 kosztuje 2999 zł z 14-42, za którego na Allegro można wziąć 350 zł średnio. Jedynie co, to trzeba się wybrać na pocztę i wysłać zbędne graty Nie ma problemów ze znalezieniem kupców na nie. Nie ma tu absolutnie żadnych promocji, OJ itd. Ceny ze sklepowych półek w markecie.

Ok, przyjmijmy, że stabilizacja taka sama, chociaż mnie to nie przekonuje. Plusy e-m10 to lepszy procesor (znajomy jakoś tego nie odczuł, a handluje Olkami w Media, więc ma porównanie), lepszy LCD, WiFi, baterie z Penów. Plusy e-m5: uszczelnienia, możliwość podpięcia gripa. Hmmm chyba wychodzi z tego, że jak ktoś niekoniecznie podróżuje, chodzi po górach itd. to e-m10 będzie dla niego lepsze. Kto raz w życiu docenił zalety uszczelnionego body wybierze e-m5.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Przy obecnej promocji Olka na grip wychodzi e-m10 drożej niż e-m5. Ja już wybrałem, zastanawiam się, co Wy byście kupili?
    Problem w tym, że większość z nas nie miała okazji sprawdzić nowszego aparatu w praktyce. Dla mnie e-m10 wydaje się chyba ciekawszy, wydaje się to dobre słowo w kontekście aparatu, którego w łapie się nawet nie trzymało. Promocja z gripem jest fajna, ja jednak celowałbym w "goły" aparat, cena gripa przy odsprzedaży pewnie będzie sporo niższa od sklepowej.

V3 najkona
    Sampelki oficjalne widziałeś?

Tak jest bledna, bo ja nie o samym fakcie, a o czasokresie i retoryce z tym watkiem zwiazanymi
    Ale na szczescie i ta odyseja znalazla swoj kres, z czego pewnie nie ja sam jestem wielce ukontentowany.
    Bez urazy, ale do odysei d300s startu nie ma
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    148
    Moja galeria

Karol, cena 550 zł za 12-50 i 600-650 zł za gripa to ceny z kilku aukcji. W media grip cenią na 999 zł. Monitoruję od kilku miesięcy Allegro. Tu np. świeżo zakończona aukcja 12-50 http://allegro.pl/olympus-m-zuiko-ed...041402338.html
    Mi się bardzo podoba (na obrazkach. w łapie jeszcze nie miałem) e-m10 i pewnie sobie go kupię, jednak jako główne body "do wszystkiego" jakoś mi się nie widzi.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Nie ma tu absolutnie żadnych promocji, OJ itd. Ceny ze sklepowych półek w markecie.
    Ja brałbym pod uwagę najniższe ceny jakie są dla mnie dostępne, a na ten moment body E-M10 mogę mieć jednak taniej niż body E-M5 (po odsprzedaży gripa i obiektywu). Zresztą różnica 2-3 stówek jest dla mnie pomijalna, wolę aparat który sprawi więcej frajdy, bo po to go kupuję. Przy podejściu "po taniości" trudno obecnie o lepszy deal niż E-PM2, który chyba tak czy siak sobie kupię bo mi się podoba.

Kto raz w życiu docenił zalety uszczelnionego body wybierze e-m5.
    Wszystko zależy do czego się używa aparatu. Zarówno E-3 (z uszczelnionym szkłem) jak i E-PL1 zdały egzamin w każdych warunkach w jakich potrzebowałem ich użyć, stąd wniosek, że ja uszczelnień nie potrzebuję. Poza tym uszczelnione body ma sens z uszczelnionymi szkłami, a kilka niezwykle koszernych micro szkieł, które mam takie nie są.
    Facebook

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Sampelki oficjalne widziałeś?
    No i?

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Bez urazy, ale do odysei d300s startu nie ma
    Nie bylo zadnej, kupilem i sie pochwalilem w odpowiednim watku - i tu jest roznica

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

E-M10 i E-M5 to dwa podobne aparaty w podobnej cenie. Bez sensu dyskusja z wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielką Nocą. Jeden w zimny, wilgotny poranek siedzi z E-M5 w krzaczorach wypatrując ofiary, inny ma E-M10 na statywie i fotografuje nocny pejzaż z podglądem ekspozycji na LCD.

Poza tym jak ktoś chce mały uniwersalny aparat to kupi E-M10 z 14-42 EZ i wbudowaną lampą a E-M5 z 12-50 i doczepianym błyskaczem nie będzie dla niego żadną alternatywą.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

No i?
    Rozczarowujące trochę?

Nie bylo zadnej, kupilem i sie pochwalilem w odpowiednim watku - i tu jest roznica
    Ech, dobry żart jak dobre piwo, rep +

Nie brnijmy jednak dalej proszę, toż to wątek o E-M10.
    Facebook