PDA

Zobacz pełną wersję : Eddie - moje zdjecia

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Eddie
28.01.08, 16:00
Dzieki! :)
Kisi, to jest wlasnie Asia.

Tez mam filmowe skojarzenie przy tym zdjeciu, aczkolwiek foto z Greta nie bylo inspiracja.

Tak wyglada kolor:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/53/262166_735479.jpg)

Mi osobiscie czarno-biale bardziej sie podoba, lubie takie kontrastowe.

Oleryk
28.01.08, 17:46
Napisałem, że niektórzy to mają dobrze. Taka modelka w domu... ;)
Mnie też bardziej leży poprzednie. Chociaż temu też nie mozna nic zarzucić :)

suchar
28.01.08, 17:51
Mi też podoba się bardziej czarno-białe. Kontrast wygrywa :) Bardzo przyjemnie poświecone. Co to za błysk?
Pzdr

Eddie
28.01.08, 18:13
Oleryk, zeby jeszcze czesciej pozowac chciala ;)
Swoja droga, fajny masz podpis - ten na zielono. Bardzo prawdziwy ;)

Suchar, Chinczyki. Jeden, z parasolka poszedl na tlo, drugi - z beauty dish - na twarz.

asfoto_p
28.01.08, 18:18
B&W piękny kontrast, na prawdę genialne. Kolor równie piękny.
Gratulacje ;) :mrgreen:

Oleryk
28.01.08, 18:50
Swoja droga, fajny masz podpis - ten na zielono. Bardzo prawdziwy ;)

;)
To przyczynek dla tych, ktorzy piszą pod swoją fotką:

Hej, zdjęcie jest za ciemne/za jasne, ostre /nieostre, za szerokie/za wąskie, niebieskie/żólte itp. ale to dlatego, że nic nie obrabiałem! ;)

Sorki za OT.

grizz
28.01.08, 20:45
Jak dla mnei kolor lepszy - BW jest wyprane zbyt mocno - zwłaszcza ręka się zatraca ;)

Eddie
28.01.08, 21:00
Grizz, co do dloni - zgadza sie, choc mnie osobiscie tak nie razi.

Oleryk, dobrze gadasz.

kisi
28.01.08, 21:46

Dopiero teraz widze podobieństwo. Jejktu Twoja kobieta jest jak kameleon - potrafi sie zmienić nie do poznania pokazując swoje inne oblicze (nie aż tak romantyczne jak z rozpuszczonymi włosami) dzieki czemu daje Tobie ogromne możliwości i pole do popisu.

Nic tylko pozazdrościć ze taka modelka "szwęda" ci sie po domu...

Eddie
29.01.08, 08:26

Dopiero teraz widze podobieństwo. Jejktu Twoja kobieta jest jak kameleon - potrafi sie zmienić nie do poznania pokazując swoje inne oblicze (nie aż tak romantyczne jak z rozpuszczonymi włosami) dzieki czemu daje Tobie ogromne możliwości i pole do popisu.

Nic tylko pozazdrościć ze taka modelka "szwęda" ci sie po domu...

:mrgreen:
Ostatnie zdanie mnie rozlozylo :)

Prawda, potrafi sie zmieniac i to jest baaaaaaaaaaaardzo fajne :) Szkoda tylko, ze tak malo czasu na zdjecia mamy, przez to tez nie ma kiedy tych zdolnosci jej wykorzystac.

kisi
29.01.08, 09:29
Prawda, potrafi sie zmieniac i to jest baaaaaaaaaaaardzo fajne :) Szkoda tylko, ze tak malo czasu na zdjecia mamy, przez to tez nie ma kiedy tych zdolnosci jej wykorzystac.

Choc z drugiej strony gdyby go bylo za wiele mogla by spaść jakość. Z tym jest jak z jedzeniem, jesli bedziesz jadł codziennie kotlety to za niedługo bedziesz nimi "haftował" pomimo ze to zacne papu.

Eddie
29.01.08, 10:02

Choc z drugiej strony gdyby go bylo za wiele mogla by spaść jakość. Z tym jest jak z jedzeniem, jesli bedziesz jadł codziennie kotlety to za niedługo bedziesz nimi "haftował" pomimo ze to zacne papu.

Kisi, mimo bardzo obrazowego porownania - wielkie dzieki za dobre slowo :)

Zeby tak wyposrodkowac, chcialbym, zeby tego czasu bylo wystarczajaco duzo, zebym mogl wiecej sie nauczyc i zebysmy mogli realizowac to co po glowie mi chodzi.

Eddie
29.01.08, 11:10
Dorzuce Wam jeszcze jedno z domowych zabaw swiatlem, tak zebyscie mogli sobie pomarudzic ;)

Dobra, powaznie, wiem, ze bardzo daleko mu do doskonalosci, ale to trening tylko.

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/53/262508_902505.jpg)

raven66
29.01.08, 11:16
Heh, chciałbym być tak "daleki od doskonałości" jak ty [;
Skromność skromnością, ale zdjęcia robisz genialne.
Pozazdrościć i pogratulować - zdjęć i pięknej modelki.

Eddie
29.01.08, 11:19
Raven, ale ja naprawde dopiero ucze sie ustawiac swiatlo blyskowe, serio-serio.
Dzieki za dobre slowo.

Oleryk
29.01.08, 12:05
Ładnie :)
Nie potrafię robić dobrych portetów ale i tak zazdroszczę Ci modelki ;)

Eddie
29.01.08, 12:13
Ładnie :)
Nie potrafię robić dobrych portetów ale i tak zazdroszczę Ci modelki ;)

Zebys Ty wiedzial jak ja sam sobie jej czasami zazdroszcze ;)

Eddie
29.01.08, 13:16
Jasny gwint, serwis niedostepny to mi zdjec nie wyswietla...

Damy rade.

kisi
29.01.08, 15:30
Kadr typowy ale fotka bardzo bardzo zacna.

Czy ta biel w tle to materiał czy po prostu prześwietlone celowo stąd ten przepał ?

PS.
Lepiej niech Twoja modelka nie czyta naszych pozytywnych komentarzy.

ksb
29.01.08, 15:42
z jaką lampką cyknąłeś ten portrecik?

Eddie
29.01.08, 15:45
KSB, to byly dwa Chinczyki. Jeden maly z parasolka, ktory poszedl na sciane - tu odpowiadam, Kisi, na Twoje pytanie.
Druga lampa, ktora oswietlilem postac to jakis tez chyba chinski Sunbox z beauty dishem.

Kisi, dlaczego ma nie czytac? Niech czyta! Chetniej bedzie pozowac ;)

Kordek
30.01.08, 10:51
W pierwszym momencie myślałem żeś Asi zrobił fryzurę-jeżyka na zdjęciu Cz-B. :mrgreen: Ale bardziej mi się podoba kolorowe zdjęcie.

Rafał Czarny
30.01.08, 11:11
To żadna filozofia zrobić dobre zdjęcie jak się ma taaaaką modelkę :twisted: .

Kaz de Wro
30.01.08, 12:00
...i aktorkę zarazem :mrgreen:

Poprzednie B&W podoba mi się także

kisi
30.01.08, 15:04
KSB, to byly dwa Chinczyki. Jeden maly z parasolka, ktory poszedl na sciane - tu odpowiadam, Kisi, na Twoje pytanie.
Druga lampa, ktora oswietlilem postac to jakis tez chyba chinski Sunbox z beauty dishem.

Kisi, dlaczego ma nie czytac? Niech czyta! Chetniej bedzie pozowac ;)

Bo zacznie chcieć tantiemy za pozowanie i bedziesz zmuszony suvenirkami kusić żonkę :)

Eddie
30.01.08, 23:08
Kisi, trudno, jesli tylko tyle bedzie trzeba to jakos dam rade ;)

Panowie powyzej, ja wiem juz od dawna, ze moje zdjecia nie sa moja zasluga ;)

Eddie
18.02.08, 22:22
Czyli ćwiczeń z lampkami ciąg dalszy...

Ciepłe, wczorajsze...

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/54/269559_768914.jpg)

A to trochę chłodniejsze

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/54/269663_921022.jpg)

grizz
18.02.08, 22:55
1. przedobrzyłeś... wypalone tło wygląda jak nieumiejętne wycinanie w programie
2. Hmm brak subtelności... co Ty na tych lampach masz?

Eddie
18.02.08, 23:06
1. Nie wiem jak u Ciebie wyglada ten obrazek, ale u mnie nawet w pelnej rozdzielczosci krawedzie sa ok, gorzej z pojedynczymi wlosami.

2. W czym brakuje Ci subtelnosci?

Na lampkach sa parasolki, a same lampki wala cala moca bez regulacji, poza jedna - ta, ktora ma beauty dish (Sun-Box).

krzys84
18.02.08, 23:13
Ja tam zadnego braku subtelnosci jakos nie zauwazylem:P Oby dwie fotki przypadly mi do gustu

grizz
18.02.08, 23:18
skrót myślowy ;p

Brak subtelności światełka - jakoś tak niemiło ;p hmm pewnie zasługa parasolek zamiast softboxa :/

luc4s
18.02.08, 23:44
też mam parasolki i chyba je wywale, wczoraj troszkę fociłem i wysżło podobie, czyli sterylnie biało jak u chirurga...

Peniek242
18.02.08, 23:45
To zdjęcie na poprzedniej stronie jest idealnie wyważone :-)

lessie
19.02.08, 07:44
pierwsze extra...
drugie fajne ale tło pojechane..u mnie na obu monitorach (różnie skalibrowanych) ma jakieś nieregularne plamy

rocco
19.02.08, 08:32
Potwierdzam, u mnie też są plamy w tle.
Pierwsze bardziej mi się podoba chociaż oba wolałbym bardziej miękko oświetlone, zwłasza to pierwsze, klimat tej fotki aż prosi się o miękkie światełko :)
Druga zimniejsza, bardziej jakby drapieżna w wyrazie, ostrzejsze światło mi pasuje (chociaż moze ciut mniej) ale tło mi nie pasuje wcale.

PS
Portretów nie robię więc nie chcę się wymądrzać.
Takie tam spostrzeżenia :)

Eddie
19.02.08, 08:40
Co do tła na drugim zdjęciu to i ja co nieco tam widzę. I wiem też skąd się to wzięło. Wygląda na to, że trzeba zmienić sposób mocowania tła ;)

Odnośnie światła z tych lampek z parasolkami, one strasznie mocno walą i faktycznie niezbyt fajny jest z nich efekt, dlatego używam ich raczej tylko do tła.
Do oświetlenia postaci używam lampy z "miską", ale nad nią też jeszcze muszę popracować.

lessie
19.02.08, 12:03
a jakie masz te lampki do parasolek?
W ogóle pochwal się czym świecisz bo ja powoli się wdrażam w tematykę ;)
Póki co świecę w namiocie więc mam 2 x 68Ws...do namiotu wystarczy, do portreciku z bliska świeconego też...jak ktoś lubi palnik prosto w gały :mrgreen:
Tą miskę kupiłeś gotową czy robiłeś manufakturę?

Eddie
19.02.08, 12:17
Lessie, sprawa wyglada tak:

Z parasolkami mam dwie sztuki takich pierdkow: http://www.funsports.pl/product_info.php?cPath=22_54&products_id=97
Z 'miska' jest Sun-Box, tez jakis Chinczyk pewnie. Plus taki, ze calkiem ladnie swieci i ma regulowana sile blysku.
Tylko nie rozgryzlem jeszcze wszystkich guziczkow ;)

Calosc pozyczylem od kumpla, ktory z tego nie korzysta i jeszcze dlugo korzystal nie bedzie.

nikto
19.02.08, 12:22
Eddie powiedział: "Co do tła na drugim zdjęciu to i ja co nieco tam widzę. I wiem też skąd się to wzięło..."

Pomijając w/w mankamenty tła, owa czysta biel (nawet przepalona) - dla mnie osobiście, jest świetnym tłem dla modelki - na tych zdjęciach. Pozdrawiam

Eddie
19.02.08, 12:31
Eddie powiedział: "Co do tła na drugim zdjęciu to i ja co nieco tam widzę. I wiem też skąd się to wzięło..."

Pomijając w/w mankamenty tła, owa czysta biel (nawet przepalona) - dla mnie osobiście, jest świetnym tłem dla modelki - na tych zdjęciach. Pozdrawiam

Tak, jesli jest to czysta biel, rowniez lubie i mi pasuje.

Na drugim zdjeciu mi osobiscie tlo mniej pasuje, poniewaz jest to oswietlone (pewnie nieumiejetnie, ale to szczegol) tlo "fotograficzne" i cos tam zza niego przeswituje.

irek50
19.02.08, 12:39
Eddie: Stosujesz parasolki srebrne czy białe?

lessie
19.02.08, 12:47
no to ja mam podobne pierdki tylko ciut mocniejsze (GN35)...
nie mam niestety nic poza nimi ale na pocątek dobre i to....zwłaszza że to tak niejako przy okazji byłoby do ludzików.
Osobicie te lubię takie "stockowe" steylne tła. Ale na tym Twoim ewidentnie coś się dzieje...wg mnie proste do obróbki w PS - zaznacz tło z jakimś wtapianiem, potem kolor selektywny - biel - i suwaczkiem rozjaśnij....zawsze mi się sprawdzało...

no własnie - jakie parasolki? do portretu "na miękko" chyba srebrne się nie nadadzą bo z tego co się orientuję to podbijają kontrasty...

Eddie
19.02.08, 13:01
Irek, bialych uzywam, ale nimi tylko tlo oswietlam, postac z "miski".

Lessie, dzieki za rade, postaram sie wykorzystac.
Mysle, ze srebrne parasolki na pewno nie nadaja sie do portretu. Wystarczy
popatrzec co potrafi zrobic bledna srebrna (przy ostrym sloncu rowniez i zlota :))
A tak swoja droga, nie chciales Ty czegos ode mnie? :)

irek50
19.02.08, 13:12
No tak --srebrne są niedobre do portretu. Natomiast białe są bdb, jeśli odległość od palnika do parasolki będzie duża (co najmniej na odległość średnicy parasolki) Na te żarówki błyskowe dobrze jest dać dyfuzor (folia pod panele lub coś podobnego). Na Twoich ostatnich próbach nie podoba mi się odcień i jasność skóry. Wróć do tonacji ze swoich zdjęć z galerii publicznej ---pozdrówka

Eddie
19.02.08, 14:20
No tak --srebrne są niedobre do portretu. Natomiast białe są bdb, jeśli odległość od palnika do parasolki będzie duża (co najmniej na odległość średnicy parasolki) Na te żarówki błyskowe dobrze jest dać dyfuzor (folia pod panele lub coś podobnego). Na Twoich ostatnich próbach nie podoba mi się odcień i jasność skóry. Wróć do tonacji ze swoich zdjęć z galerii publicznej ---pozdrówka

Dzieki, Irek!
Wydawalo mi sie wlasnie, ze odleglosc parasolki od zarowki moze miec znaczenie, natomiast nie bardzo wiedzialem co z tym poczac.

Czy masz na mysli ostatnie moje zdjecia z galerii publicznej czy tez jeszcze wczesniejsze, robione przy swietle naturalnym?

W kazdym razie, bede zmierzal do uzyskania przy pomocy blysku cieplejszych odcieni, takich jakie lubie najbardziej i przyjemniejszego nastroju na zdjeciach, ale to juz kwestia nauczenia sie swiecenia w ten sposob.

irek50
19.02.08, 14:47
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=666&pos=21
Na przykład tutaj masz swój ciepły kolor skóry --oczywiście nie trzeba się trzymać jednej tonacji, ale zbyt jasna cera wygląda anemicznie i wymaga uzasadnienia w ramach stylu i kompozycji. Jeśli stosujemy światło odbite można przymocować do palnika kawałki pomarańczowych i żółtych pasków z foli (lub rozbić stare filtry szklane). Takie zabarwione światło fajnie ociepla cerę. Małe kawałki filtrów po przyklejeniu taśmą bezbarwną dodatkowo należy przykryć folią rozpraszającą. (zasłonięcie całego palnika filtrami da zbyt silny efekt - wystarczy zasłonić w sumie ok. 50%)

Eddie
19.02.08, 15:17
Irek, raz jeszcze dziekuje Ci za wskazowki i wskazanie rozwiazan, ktore nie przyszly mi do glowy.

Zdjecie, ktorego przyklad podales... ech... sentyment mam do tej serii. Swiatlo naturalne, wpadajace przez drzwi balkonowe + WB 6000K...
No, ale wlasnie do tego bede zmierzal podczas walki z blyskiem.

lessie
19.02.08, 15:31
No tak, dobre zdjęcie Irek wyciągnął z Twojej galerii

P.S.
Chcę to nadal ale muszę się dogadać z informatykami a mają szkolenie. Wrócę do tematu bo zbyt ciekawy żeby odpuścić ;)

Eddie
19.02.08, 15:50
No tak, dobre zdjęcie Irek wyciągnął z Twojej galerii

P.S.
Chcę to nadal ale muszę się dogadać z informatykami a mają szkolenie. Wrócę do tematu bo zbyt ciekawy żeby odpuścić ;)

Bo to udana seria byla, sam nieskromnie przyznam. Te zdjecia sa moim wlasnym, osobistym potwierdzeniem, ze czasami jest lepiej mniej wiedziec i robic na czuja, niz za duzo kombinowac z ta odrobina wiedzy, ktora sie posiada.

W kwestii tematu, czekam wiec na wiadomosc :)

Eddie
26.02.08, 09:29
Była u nas przez weekend przyjaciółka mojej Asi, więc zrobiłem jej zdjęcie...

Jak to widzicie w kolorze, nie wydaje się Wam zbyt sine?

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/55/272495_927233.jpg)

A tu dla odmiany BW:

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/55/272496_997889.jpg)

irek50
26.02.08, 09:38
Kolor w miarę poprawny (u mnie), ale wygląda zbyt jasno--pozdrawiam
ps: pozwoliłem sobie przyciemnić selektywnie ze zwiększeniem yellow in red :)

Eddie
26.02.08, 09:46
Kolor w miarę poprawny (u mnie), ale wygląda zbyt jasno--pozdrawiam

Dzieki.
Uspokoiles mnie, jesli u Ciebie wyglada w miare poprawnie (glownie o zasinienie mi chodzi, bo u siebie w pracy je widze) to juz jest nienajgorzej chyba.
Przyciemnic nie problem, jesli trzeba.

-M
26.02.08, 12:35
Sino... powiedziałbym, że bladoróżowo

Eddie
26.02.08, 13:28
Sino... powiedziałbym, że bladoróżowo

No wlasnie... dlatego pytam, bo u mnie tez to tak kulawo wyglada.

Irek, u Ciebie lepiej, ale to jeszcze nie to... pokombinuje wieczorem.

irek50
26.02.08, 14:09
Eddie: ja przerabiałem z Twojego i na szybko, ale wiadomo o co chodzi :)

-M
26.02.08, 14:19
To ja po swojemu...

Trochę to taka moja fantazja kolorystyczna, bo lubię ciepłe światełko, jednak starałem się nie przesadzić i nie rezygnować do końca z różu, który pokazałeś ;)

Marge
26.02.08, 14:58
Oryginał wygląda blado, to prawda, ale kolor cery jest naturalny, delikatny i świeży.
Wersja Irka dodaje lat modelce, a wersja M- pasuje mi wielkanocnie, bo żółciutka jak kurczęta.
No ale mój crt ledwo dycha, i chyba nie skalibrowany poprawnie po ostatniej odmowie działania, więc traktujcie opinię z przymrużeniem oka.

Eddie
26.02.08, 15:23
To ja po swojemu...

Trochę to taka moja fantazja kolorystyczna, bo lubię ciepłe światełko, jednak starałem się nie przesadzić i nie rezygnować do końca z różu, który pokazałeś ;)

O, to zdecydowanie lepiej wyglada. Podobny efekt zreszta mialem jeszcze przed desaturacja, ktora doprowadzila to tego co Wam wyzej pokazalem.

Irek, oczywiscie :)

Marge, kazda opinia sie liczy :)

rrrradek
26.02.08, 15:24
czarno białe najlepsze. nawet mi sie podoba.
pzdr.

lessie
26.02.08, 15:25
u mnie M za żółto....widziałbym wersję między Twoją a Irkową...
Na teraz najlepsza jest Twoja...ale ja mam monitor za grosze...

-M
26.02.08, 15:40
Hmm... ciekawe, ciekawe ;)
Ja lubię żółto, więc zastanawia mnie na ile to kwestia gustu a na ile różnic w ustawieniu monitora.

kisi
26.02.08, 15:48
Ostatnai rzecz o ktorej pomyślałem to zabarwienie i odcień cery. Bardziej skupiły moją uwagę oczy modelki, jej twarz, mimika. Dobre zdjęcie, dobra ostrość (jesli to MF to chylę czoła).

Eddie
26.02.08, 17:41
Kisi, tak, ostrzylem "na oko" Takumarem. Dzieki za zwrocenie uwagi na to, choc nie ukrywam, ze z cera tez bede jeszcze "walczyl" - chyba niepotrzebnie zolta blende dalem ;)

O, a ponizej to samo, ale ograniczylem swoje zapedy do odejmowania koloru. Moj monitor mocno przeklamuje ocieplajac, wiec mam dosc zolte zdjecie - a jak u Was?

-M
26.02.08, 20:11
lepiej, ale jeszcze krzywą kontrast poprawić i masz dodatkowe cudne nasycenie, żółto nie jest

Eddie
27.02.08, 08:54
lepiej, ale jeszcze krzywą kontrast poprawić i masz dodatkowe cudne nasycenie, żółto nie jest

Super, dzieki. U mnie w pracy, na tym badziewiastym lcd tez niezgorzej wyglada.

Eddie
27.02.08, 22:36
Tym razem złapana podczas uśmiechu (miało być poważnie, ale Asia jakimś żartem rzuciła).

Kolor i bw:

dziekan
27.02.08, 22:42
zdecydowanie ostatni kolor na tak :)

asfoto_p
27.02.08, 22:43
Kolor, kadr no i chwila...podoba mi się ;)

Eddie
27.02.08, 22:43

Znaczy, ze mam nie kombinowac jak kon pod gore ;D

Asfoto_p - miod na moje serce ;)

-M
27.02.08, 22:49
Ja wolę bardziej kontrastową wersję, może nie aż tak jak moja, ale jednak...

Eddie
27.02.08, 22:51

Nie chcialem przeginac. Histogram troche juz na krawedzie wjezdzal, a monitorowi tak do konca tez ufac nie moge :/

dziekan
27.02.08, 22:52

znaczy ciepłe - ładnie ładna buźka ujęta - miłe dla oka :)

Eddie
27.02.08, 22:58

znaczy ciepłe - ładnie ładna buźka ujęta - miłe dla oka :)

No ja wlasnie o tym mowie. Cieple barwy sa mi najblizsze, wiec chyba jednak nie powinienem kombinowac w inna strone - chlodniejszych nie czuje.

sisman
27.02.08, 23:02

a monitorowi tak do konca tez ufac nie moge :/

Eddi nie przejmuj sie monitorem,
u mła na 'foto' jest delikatne i podoba 'mnie sie' najlepiej
na 'normal' szarawe ale nie sine,
na 'movie' zbyt kontrastowe
a na 'text' lepiej nie mówić

stąd wniosek: każdy widzi jak ma ... (monitor), no chyba , że studyjny za parę dziesiątek K

sorki, piszę o wersji 1 - Hanna

Eddie
27.02.08, 23:16

a monitorowi tak do konca tez ufac nie moge :/

Eddi nie przejmuj sie monitorem,
u mła na 'foto' jest delikatne i podoba 'mnie sie' najlepiej
na 'normal' szarawe ale nie sine,
na 'movie' zbyt kontrastowe
a na 'text' lepiej nie mówić

stąd wniosek: każdy widzi jak ma ... (monitor), no chyba , że studyjny za parę dziesiątek K

sorki, piszę o wersji 1 - Hanna

Nie szkodzi, nie szkodzi, dobrze, ze piszesz.
Ja wersje pierwsza-sina podciagnalem troche do mniej sinej, pewnie widziales.
O druga wersje sie obawialem, ze za zolta bedzie, ale biore poprawke na swoj monitor.
Jak nikt nic nie mowi to znaczy, ze chinszczyzna jeszcze nie czuc ;)

-M
28.02.08, 00:56
Powiem inaczej... robię odbitki na żywca z tego co obrabiam u siebie w trzech różnych labach, na dwóch różnych papierach. Dwa robią z sRGB, do jednego konwertuję. Powtarzalność z monitorem w pełni zadowalająca... to zdjęcie nie byłoby spalone i byłby widoczne wszystkie szczegóły w cieniach po wywołaniu na papierze... to gwarantuję ;)

Eddie
28.02.08, 08:50
Powiem inaczej... robię odbitki na żywca z tego co obrabiam u siebie w trzech różnych labach, na dwóch różnych papierach. Dwa robią z sRGB, do jednego konwertuję. Powtarzalność z monitorem w pełni zadowalająca... to zdjęcie nie byłoby spalone i byłby widoczne wszystkie szczegóły w cieniach po wywołaniu na papierze... to gwarantuję ;)

W zasadzie to staralem sie uzyskac, glownie o cienie chodzilo, zeby bluzka nie zamienila sie w czarna plame. Natomiast inna kwestia jest to, czy kontrast mozna by bylo podniesc, bo tak lubimy; czy tez nalezaloby to zrobic, bo zdjecie wyglada blado i niewyraznie.
Dzieki za info, -M, jak bede chcial odbitki robic to wysle pliki najpierw Tobie do wgladu ;)

-M
28.02.08, 09:39
Ja ciągnąłem kontrast, bo lubię ;)
Dla mnie to rzecz gustu a nie kwestia reguł.

kisi
28.02.08, 11:57
CO do ostatniego ujęcia (nie koloru) mam mieszane uczucia. Modelka chyba miała za bardzo zadartą głowę do góry albo ty za wysoko sie ustawiłes i to nie pozwala mi sie skupić na tematyce fotki. Ta fotka gdyby była ( a moze jest?) częścią różnych wariacji (czyt.:ujęc mimiki twarzy tej osoby, jak np. dołu, z wygłupami itp) to pasuje, natomiast w kontekscie wcześniejszej fotki ktora mi sie podobała ta odstaje za bardzo...

Eddie
28.02.08, 12:13
-M, rozumiem i popieram :) Tez lubie wiecej kontrastu, jednak moze sie zdarzyc, ze czlowiek z tym przegnie (mi sie zdarza), dlatego staram sie podchodzic do tego z umiarem. Jesli o reguly chodzi, nie raz i nie dwa z gory dziekowalem za uwage "specjalistom od przepalen" ;)
Kisi, rozumiem rowniez :)

Zdjecie mialo byc zrobione na powaznie, z wyrazem twarzy jak na poprzednim zdjeciu. Akurat jednak sie zdarzylo, ze Asia moja rzucila dowcipem, ktory Hanie rozbawil i spodobalo mi sie to rozbawienie. Tak to wygladalo.

-M
28.02.08, 12:17
Z przepaleniami to jeszcze inna historia... w dobie superjasnoświecących LCD jako przepalenie może być odbierana 95% szarość, na CRT da radę dociągnąć do 97% a na papierze do 99%. Ja obrabiam zdjęcia głównie z myślą o papierze, więc mam spory zakres i w nim się obracam mimo że później czytam o przepaleniach na forach i-netowych. Papier jednak jest dla mnie ważniejszy i nie będę osobnych wersji robił dla LCDowców.

Eddie
28.02.08, 12:23
Z przepaleniami to jeszcze inna historia... w dobie superjasnoświecących LCD jako przepalenie może być odbierana 95% szarość, na CRT da radę dociągnąć do 97% a na papierze do 99%. Ja obrabiam zdjęcia głównie z myślą o papierze, więc mam spory zakres i w nim się obracam mimo że później czytam o przepaleniach na forach i-netowych. Papier jednak jest dla mnie ważniejszy i nie będę osobnych wersji robił dla LCDowców.

Slusznie.
Musze jednak przyznac, ze ostatnio przegialem. Na monitorze zdjecie wygladalo na bardzo jasne, ale jeszcze w ramach mojej wlasnej tolerancji, a na papierze wyszlo jeszcze jasniej, troche za bardzo wrecz.

lessie
28.02.08, 12:39
M dobrze gada - mam to samo. Na lcd wydaje się że jest za jasno i za mało kontrastu - na papierze mam extra i tego się trzymam. Czasem intuicyjnie zmienię trochę coś pod net ale bez kalibracji monitora...po prostu u mnie wygląda to wtedy troszkę inaczej niż zwykle.

-M
28.02.08, 12:51
No ja na LCD widzę zdjęcia jako bardziej kontrastowe, ale mniej kolorowe niż na CRT. CRT natomiast oddaje praktycznie idealnie (na moje potrzeby). Do tego stopnia, że puszczam zdjęcia przez profil i lab-net robi mi odbitki bez korekcji i jest gites majonez.

Eddie a na pewno lab Ci nie namieszał?

Eddie
28.02.08, 13:00
[...]

Eddie a na pewno lab Ci nie namieszał?

Zastanawiam sie nad tym. Dla przykladu, na monitorze zdjecie nie wygladalo na przeostrzone, na odbitkach niektorych przeostrzenia byly widoczne w kilku miejscach. Kadr - zamawialem pelny kadr z bialymi paskami, dostrzeglem przy odbiorze, ze jednak bylo docinane. Poza tym, w EMPiKu robilem te odbitki i nie jestem pewien czy mozna im zaufac.

-M
28.02.08, 13:17
Eee, Empik... no nie wiem, ja do empiku bym nie zaniósł, robią tam masówkę... zobacz nadruk z tyłu to będziesz wiedział, czy grzebali.

Czasami niektóre laby mają jakieś dziwne ulepszacze obrazu i w ten sposób robią kaszanę.

Eddie
28.02.08, 13:47
Eee, Empik... no nie wiem, ja do empiku bym nie zaniósł, robią tam masówkę... zobacz nadruk z tyłu to będziesz wiedział, czy grzebali.

Czasami niektóre laby mają jakieś dziwne ulepszacze obrazu i w ten sposób robią kaszanę.

O tym wlasnie pomyslalem. Zerkne na ten nadruk, dzieki, ale... co to powinno byc?

Ja skorzystalem z EMPiKu, bo wygodnie bylo mi zamowic (internet) i odebrac (20 minut autobusem).

-M
28.02.08, 13:52
Hmm... w sumie różne maszyny różne nadruki robią, ale jeżeli masz serię NNNNNNNN nadrukowaną bez żadnych NN+01NNNN albo N+1NN itp. to nie było manipulowane.

Eddie
28.02.08, 14:18
Hmm... w sumie różne maszyny różne nadruki robią, ale jeżeli masz serię NNNNNNNN nadrukowaną bez żadnych NN+01NNNN albo N+1NN itp. to nie było manipulowane.

Dobra, dzieki!

Eddie
10.03.08, 18:13
Z lekkimi obawami, jednak pokaze Wam zdjecie popelnione wczoraj.

W zwiazku z tym, ze swojemu monitorowi zaufac nie moge, chcialbym Was prosic o wszelkie uwagi jakimi mozecie sie podzielic ze mna w zwiazku z tym zdjeciem.

west73
10.03.08, 19:30
Dla mnie ładna farma, ciekawie oświetlona, tejemniczo lecz z wyczuciem, przeszkadza mi tylko winieta u góry, wygląda jakbyś ponagryzał rogi ;)

Mam nadzieję że bedzie dalsza część tego typu fotek, zapowiada sie ciekawie :)

grizz
10.03.08, 19:32
Winieta przeszkadza. Przeszkadza MZ też perspektywa...

Nogi olbrzymie... Stopy jeszcze większe - no chyba, zę to inspiracja jedną z serii Wantucha ;)

Eddie
10.03.08, 22:13
West, z ta winieta to koslawa sprawa. Wrzucilem obraz wolany na szybko z rawa do jpg 1600x1200, bodaj 80% jakosci. Wyszly brzydkie rzeczy w przejsciach tonalnych na tle, wiec poziomami je rozjasnilem. Zmniejszylem to, ale 'ogryzki' sa.
Do galerii wrzucam obraz juz z kulturalnie wolanego rawa.
Co do innych zdjec z serii wczorajszej - mysle, ze jeszcze cos pokaze ;)

Grizz, smieszna sprawa z tymi przerysowaniami. Zdjecia robilem z 14-45 i bez soczewek w oczach, a zapomnialem dioptrie w wizjerze wyregulowac. Troche mnie dziwilo, ze kiepawo widze, ale nie przejalem sie ;)
MI przerysowania nie przeszkadzaly, gdy ogladalem juz efekt koncowy, wiec dla mnie ostatecznie jest ok.

Peniek242
10.03.08, 23:50
Trochę kwadratowo ująłeś postać po stronie tej wystającej niefortunnie moim zdaniem piersi.

Eddie
13.03.08, 09:28
Ponownie z pewną dozą nieśmiałości...

Wypowiadajcie się.

grizz
13.03.08, 09:33
MZ pozycja do dopracowania.
Światełko ładne.

Wiejo
13.03.08, 10:27
Jak dalej jestem pod wielkim wrażeniem portretów które zamieściłeś 28-01 i to zarówno w wersji kolor jak i bw. Oba te zdjęcia są silnie działające na odbiorcę swoją subtelnością, pięknem modelki techniką wykonania. W aktach świetnie operujesz światłem i kształty które wydobywasz pieknie kreślą sylwetkę podkreślając piękno kształtów. W akcie II o ile mógłbym sugerować to spięte włosy czymś przymocowałbym po niewidocznej stronie szyi tak aby mocno zarysować kształt głowy, tę samą pozę z włosami rozrzuconymi na plecach. Pozdrawiam.

Eddie
13.03.08, 10:36
Grizz, tak, bede robil powtorke z bardziej dopracowana poza.
Wiejo, dzieki - i tutaj: jak wyzej. Mam ujecia z schowanymi wlosami, z delikatnie inaczej swiatlem obrysujacym ksztalt, jednak to ujecie jakby najlepiej laczylo w sobie to co najbardziej mi pasowalo w tym ujeciu, dlatego z pewnymi mankamentami sie pogodzilem.

west73
13.03.08, 22:23
kolejny ciekawy kadr, robi się ciekawie, poza modelki przypomina mi syreny z mitologi greckiej przesiadujące na skałach wodząc żeglarzy swoim śpiewem :)

podoba się

Eddie
13.03.08, 23:03
kolejny ciekawy kadr, robi się ciekawie, poza modelki przypomina mi syreny z mitologi greckiej przesiadujące na skałach wodząc żeglarzy swoim śpiewem :)

podoba się

Fajnie :)
A z tymi syrenami to faktycznie dobrze trafiles, sam o tym nie pomyslalem :)

grizz
13.03.08, 23:35

podoba się

ekhm syreny w mitologii greckiej wyglądały inaczej ;p

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/John_William_Waterhouse_-_Ulysses_and_the_Sirens_%281891%29.jpg/800px-John_William_Waterhouse_-_Ulysses_and_the_Sirens_%281891%29.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/John_William_Waterhouse_-_Ulysses_and_the_Sirens_%281891%29.jpg/800px-John_William_Waterhouse_-_Ulysses_and_the_Sirens_%281891%29.jpg)
wiki: Syreny - w mitologii greckiej nimfy morskie wyobrażane jako drapieżne ptaki z głową kobiety lub pod postacią pół kobiety, pół ptaka podobnie jak inne mityczne stworzenia: harpie.

;)

west73
14.03.08, 11:58
grizz :mrgreen: miałem na mysli te ładniejsze, syreny morskie takie jak np syrena w Kopenhadze, może mniej mityczna ale napewno ładniejsza

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/03/1d6b7d818d7c0c25ef7f68fb26ad6b67141-2.jpg
źródło (http://m.onet.pl/_m/1d6b7d818d7c0c25ef7f68fb26ad6b67,14,1.jpg)

sorry Eddie, chyba trochę tu naśmieciliśmy z grizz-em, ale właśnie bardziej z tą syreną miałem skojażenia

Eddie
14.03.08, 17:02
Spoko, przy okazji bardzo fajny obrazek Grizz wrzucil :)

grizz
14.03.08, 17:26

No to teraz kolej na Ciebie... proponuje kolejne z serii aktów ;)

Eddie
14.03.08, 18:41

No to teraz kolej na Ciebie... proponuje kolejne z serii aktów ;)

Cwaniak ;)

Eddie
3.05.08, 15:24
Dawno nic nie wrzucałem, więc trzeba zaległości nadrobić.
A Wy, jak zawsze, możecie się trochę popastwić ;)

Marek i Monika

Eddie
3.05.08, 15:29
Monika i Klaudia:

Eddie
3.05.08, 15:32
Grudzień 2007, Justyna...

wujek.samo.h
3.05.08, 15:51
Podobają mi się te z dekoltem:)

Eddie
3.05.08, 16:26
Podobają mi się te z dekoltem:)

Nie może tak być ;)

zibi1303
3.05.08, 16:34
Za dużo na raz wrzuciłeś, fajne są, ale na szczegóły musisz poczekać....
nie mam teraz tyle czasu aby im sie przyjrzeć

Eddie
3.05.08, 17:01
Za dużo na raz wrzuciłeś, fajne są, ale na szczegóły musisz poczekać....
nie mam teraz tyle czasu aby im sie przyjrzeć

Spokojnie, mialem troche czasu, wiec nadrobilem zaleglosci :)

barteq
3.05.08, 21:25
"Nie poznaję kolegi..." ;)

rafrog
3.05.08, 21:28
te z dekoltem są zdecydowanie najlepsze...

Piotr Grześ
3.05.08, 21:32
Ediie, piękne zdjęcia! Mam nadzieję, że, na Kazimierz (drobna sugestia) przygotujesz ładny pokaz zdjęć z sympatycznym objaśnieniem, jak to zrobiłem! Czy można na to liczyć, bo wpisałbym do programu? Warto, bo wartościowe.

Eddie
3.05.08, 21:37
Ediie, piękne zdjęcia! Mam nadzieję, że, na Kazimierz (drobna sugestia) przygotujesz ładny pokaz zdjęć z sympatycznym objaśnieniem, jak to zrobiłem! Czy można na to liczyć, bo wpisałbym do programu? Warto, bo wartościowe.

Piotrze, nie wydaje mi sie, zebym mial wiele 'tajemnic' do zdradzenia, jednak dziekuje za wyroznienie.
Oczywiscie, bardzo chetnie. Mam tylko jedna prosbe, wybierz kilka zdjec, ktore szczegolnie Cie interesuja i regularnie przypominajki mi wysylaj ;)

Barteq, czego nie poznajesz? :)

Piotr Grześ
3.05.08, 21:52
Ediie, myślę, że dobrym? pomysłem, byłoby przygotowanie przez Ciebie i małżonkę, kilkunastu fotek, cieszących się największą popularnością u Nas, i na innych forach, np. Obiektywni, i przy okazji prezentacji, w sympatyczny , chyba sobotni wieczór w KD, objaśnienie, jak to zrobiłem. Proste, a mam nadzieję, trafiające, i do mnie i do wielu naszych koleżanek i kolegów.

Eddie
3.05.08, 21:56
Ediie, myślę, że dobrym? pomysłem, byłoby przygotowanie przez Ciebie i małżonkę, kilkunastu fotek, cieszących się największą popularnością u Nas, i na innych forach, np. Obiektywni, i przy okazji prezentacji, w sympatyczny , chyba sobotni wieczór w KD, objaśnienie, jak to zrobiłem. Proste, a mam nadzieję, trafiające, i do mnie i do wielu naszych koleżanek i kolegów.

Oki, w takim razie wybierzemy odpowiedni material i postaram sie opowiedziec cos o warsztacie. Uprzedzam jednak, fajerwerkow sie nie spodziewajcie, metody mam proste jak stylisko topora ;)

Piotr Grześ
3.05.08, 22:03
Ale nie bądź skromny, zawodowców u nas nie wielu, a dobre wskazówki uznanych autorów, zawsze w cenie.

Eddie
3.05.08, 22:12
Ale nie bądź skromny, zawodowców u nas nie wielu, a dobre wskazówki uznanych autorów, zawsze w cenie.

Dzięki Ci za miłe słowa :)
Postaram się stanąć na wysokości zadania :)

Piotr Grześ
3.05.08, 22:14
No to Ediie do roboty, i Asia także., macie wiele czasu!

barteq
3.05.08, 22:39
Barteq, czego nie poznajesz? :)
Chciałem w ten sposób dać wyraz mojemu miłemu zaskoczeniu poziomem Twoich prac. Nie chodzi jednakże o to, że było źle a jest lepiej - było dobrze a jest jeszcze lepiej... a wiesz przecież, że miałem/mam okazję śledzić Twój rozwój na obiektywnych i widzę jak dobrze Ci idzie.

Upraszczając: foty są świetne i ja też chcę takie ;)

Eddie
4.05.08, 07:15
Chciałem w ten sposób dać wyraz mojemu miłemu zaskoczeniu poziomem Twoich prac. Nie chodzi jednakże o to, że było źle a jest lepiej - było dobrze a jest jeszcze lepiej... a wiesz przecież, że miałem/mam okazję śledzić Twój rozwój na obiektywnych i widzę jak dobrze Ci idzie.

Upraszczając: foty są świetne i ja też chcę takie ;)

Dzieki, nie wiem co powiedziec :)
Staram sie nie stac w miejscu. Z publikowaniem na obiektywnych dalem sobie spokoj, rzadko cos wrzucam i raczej tylko "na chwile", jesli juz. A sam dla siebie czlowiek rzadko kiedy jest dobrym krytykiem. Dlatego bardzo mnie cieszy Twoja opinia starego wyjadacza :)

Eddie
8.05.08, 17:28
Barteq dzisiaj pod zdjęciem w galerii o Asie mnie pytał :)

barteq
8.05.08, 19:35
:D
Ś L I C Z N I E !

Serdeczne pozdrowienia dla Asi :*

grizz
8.05.08, 20:21
Ładnie, naturalnie :)

-M
8.05.08, 20:22
Fotografia w kolorze cappucino. Oglądam Twoje wszystkie zdjęcia, to baaaaardzo mi się podoba ;)

paszczol
8.05.08, 20:38
Jak zawsze portrety na wysokim poziomie, najwyższym. Portret na moście - muszę przyznać, że w pierwszej chwili myślałem, że to B. Linda, ale tylko mówie o miniaturce. Wszystki fotki miodzio. Wrzucaj więcej, tzn. częściej, a nie więcej. Przydały by się numery, bo trudno się odnieść do konkretnego zdjęcia.

Eddie
8.05.08, 21:00
:D
Ś L I C Z N I E !

Serdeczne pozdrowienia dla Asi :*

Asia pozdrowiona, odzdrawia ;)

Bardzo się cieszę, że zdjęcie się Wam podoba. Tym bardziej, że nawet nie zaczęliśmy dobrze 'sesji', a już trzeba było kończyć. Okazało się, że główną lampę szlag trafił, awaria jednak niegroźna - jutro odbieram sprzęt po remoncie. Tak więc jest to jedyne ujęcie, które udało się zrobić już na samym początku, jedno z trzech, przy których lampa raczyła odpalić.
A drugi powód mojej radości to smutny fakt, że Asia już trochę zmęczyła się pozowaniem, co akurat jestem w stanie zrozumieć. Mimo to, wielka szkoda.

Paszczol, od następnego razu postaram się pamiętać o numerkach.

Dzięki!

dziekan
8.05.08, 21:05
ostatnie portreciki bardzo ładnie świecone !!! na prawdę należą się gratulacje - pochwal się czym świeciłeś :>

Eddie
8.05.08, 21:15
ostatnie portreciki bardzo ładnie świecone !!! na prawdę należą się gratulacje - pochwal się czym świeciłeś :>

Dzięki, Dziekan.
Sprzęt to nic wielkiego. Na twarz jedna lampa, Sun-Box 200 (www.sun-box.pl), a z kontry mały "chińczyk", którego w "funsports" za 30 zeta można dostać.
Ostatnie zdjęcie, Asi portret, tylko Sun-Box.

ziemia01
9.05.08, 09:49
Ostatni portrecik bardzo fajny, bardzo mi się podoba.

Eddie
9.05.08, 09:55
Ostatni portrecik bardzo fajny, bardzo mi się podoba.

Mialem farta, dzieki :)

Wiejo
9.05.08, 10:49
Bardzo wpadł mi w oko Marek na metalowym moście kolejowym fajna męska fota, z kolei Monika ta pierwsza z nagimi ramionami twarz i spojrzenie świetne trochę gorzej z dołem kadru który zlewa się za mocna z twarzą. Poza tym z tej serii są całkowicie przyzwoite zdjęcia. Następnie dziewczyna na białym tle o bardzo radosnym przekazie czaruje lekkością bytu, dziewczyna siedząca w dżinsach w kolorze wpadające w oko świetną barwą malowane.
Justyna pierwsze bw jest świetne, ostatnie tam gdzie sama twarz to podobną nieostrość lub blur zastosowałbym na górze tym samym największy akcent na oczach. Asia oceniłem i poparłem zdanie nawołujące do kwadratu w galerii.

Eddie
9.05.08, 15:02
Dzięki Wiejo za ten dość obszerny komentarz i kilka słów o każdym zdjęciu.
Jeśli chodzi o ostatnie zdjęcie Justyny, tak po prostu rysuje obiektyw i nic więcej tam nie było więcej blurowane, niż dostałem z optyki, a nie stosuje dorabiania dodatkowych rozmyć podczas obróbki.
Oczy tutaj, przy tym zdjęciu mogły trochę uciec, bo używałem manualnego Takumara. Przy wizjerze E-500 jednak trochę ciężko się ostrzy, szczególnie, że otoczenie jasne nie było.

Jeśli chodzi o radosną dziewczynę na białym tle, to wciąż Monika :)

Asia - kwadrat. Generalnie można, na pewno dla szerszego odbiorcy to zdjęcie zyska przy takim przycięciu, tu się zgodzę.

Eddie
10.05.08, 08:16
Wczoraj wybrałem się po raz pierwszy na ulicę Okopową w Warszawie, na cmentarz żydowski.
Przedstawiam serię zdjęć tam wykonaną. Starałem się oddać atmosferę tam panującą, paskudny stan w jakim cmentarz się znajduje oraz szczegóły, które w jakiś sposób mnie zauroczyły.
Komentarze mile widziane - z góry dziękuję.

Eddie
10.05.08, 08:18
Ciąg dalszy...

Eddie
10.05.08, 08:20
I jeszcze...

Eddie
10.05.08, 08:22
I ostatnie.

Całość jako "slide show" można obejrzeć tu:

http://picasaweb.google.com/bernard.lipinski/CmentarzYdowskiWWarszawieOkopowa

rocco
10.05.08, 09:03
Pojedyncze zdjęcia bronią sie same ale jako reportaż podobają mi się bardziej.
Szaroćć kadrów podkreśla klimat tego miejsca. Pomimo tego, iż temat przedstawiany był dziesiątki razy to kadry są tak dobre, że slide-show nie nuży po obejrzeniu pierwszych pięciu.
Jak zwykle dobra robota.

barteq
10.05.08, 11:57
3 / 7 / 13

brawo!

Smerf Maruda
10.05.08, 12:00
Siedmnaście, osiemnaście - co najmniej dobrze. Podobają mi się te - i nie tylko te ;-) - zdjęcia.

Eddie
10.05.08, 15:42
Rocco, ja też wolę oglądać je po kolei, jako serię.
Przyznam szczerze, że poszedłem na żywioł i zupełnie nie planowałem tego co robiłem. Nawet się nie spodziewałem, że cokolwiek zrobię. Dopiero w trakcie spaceru robiło się jakoś tak samo.

Wielkie dzięki, bardzo fajnie, że zdjęcia się Wam podobają, bo sam też jestem z nich zadowolony wielce :)

suchar
10.05.08, 16:45
Moim zdaniem samo broni się tylko 17. Jest w nim coś więcej, niż poprawne zdjęcie z cmentarza. Jako całość już lepiej, choć dużo klikania ;) Szkoda, że linka do slideshow'u dałeś dopiero w ostatnim poście ;) MZ stać Cię na lepsze zdjęcie z tego miejsca, pokazywałeś już to wiele razy na Powązkach.
Pzdr

Eddie
10.05.08, 19:26
Suchar, Powązki to zupełnie inna bajka.
Tutaj, jestem przeciwnego zdania, dla mnie właśnie ostatnie zdjęcie jest bardzo typowym z takiego miejsca jak cmentarz żydowski.

W kwestii linka sie zgadzam ;)

Eddie
22.05.08, 18:56
W chłodny majowy weekend...

a_wykrota
22.05.08, 19:16
Czemu taka kolorystyka???

Eddie
22.05.08, 19:17
Czemu taka kolorystyka???

Tak mi się uwidziało po prostu. Zrobiłem i od razu pomyślałem, WB w dół!!! :)

a_wykrota
22.05.08, 19:30
Jak patrze na ten portret to mi zimno:D "Królowa Śniegu":D

Eddie
22.05.08, 19:48
Jak patrze na ten portret to mi zimno:D "Królowa Śniegu":D

Tak sie zastanawiam, czy nie dac tyci kontrastu :)

grizz
22.05.08, 19:53
Podoba mi się to zdjęcie, oj podoba... jakoś kojarzy się z pewną grą...

Eddie
22.05.08, 19:56
Podoba mi się to zdjęcie, oj podoba... jakoś kojarzy się z pewną grą...

Którą?

No i fajnie, że się podoba :)

suchar
22.05.08, 20:14
Ładnie poświecone, ale trochę za dużo dla mnie tego niebieskiego. Jakoś nie leżą mi te obszary ciemniejszego niebieskiego w okolicach włosów.

Eddie
22.05.08, 20:18
Ładnie poświecone, ale trochę za dużo dla mnie tego niebieskiego. Jakoś nie leżą mi te obszary ciemniejszego niebieskiego w okolicach włosów.

Jedynie balans bieli w dol, nic wiecej. Nie czulem potrzeby maskowania, czy gumkowania, czy cokolwiek tam jeszcze.

Maro66
22.05.08, 21:41
Fenomenalny portret. Wyszło REWELACYJNIE! Takie... sterylne, nierealne.

Eddie
22.05.08, 22:33
No to jeszcze jeden z dnia dzisiejszego

grizz
22.05.08, 23:06
hmmm ładnie... tak klasycznie... ale zaintrygowałeś mnie tą niebieskością. Masz coś jeszcze?

Eddie
22.05.08, 23:12
hmmm ładnie... tak klasycznie... ale zaintrygowałeś mnie tą niebieskością. Masz coś jeszcze?

Dzis juz nic, ale jutro jeszcze cos przygotuje.

a_wykrota
22.05.08, 23:22
No rewelka.... ten kadr:) gratuluję:)

Eddie
22.05.08, 23:22
No rewelka.... ten kadr:) gratuluję:)

Chcialem tylko skromnie podziekowac, ale nakazano mi to zrobic w minimum 10 slowach ;)
Dziekuje :)

a_wykrota
22.05.08, 23:24
Nie za ma co:D powiem Ci, że naprawdę przeglądając Twoje portrety jestem pod wrażeniem - można się wiele nauczyć:) czym focisz?? własne studio??

dka
22.05.08, 23:25
eddie, pamietaj, ze zawsze mozesz liczyc na wsparcie - http://pown.alluc.org/?uid=1254 :p

Eddie
22.05.08, 23:26
eddie, pamietaj, ze zawsze mozesz liczyc na wsparcie - http://pown.alluc.org/?uid=1254 :p

Dobre! :)

Wykrecik, w domu robione. Tutaj byly dwie lampki i blenda, E-500 + 40-150 i dobry humor :)

a_wykrota
22.05.08, 23:29
to jak na warunki domowe to naprawdę... bez 2 zdań... ;) i widzę , że 40 - 150 ma potencjał:) - to ta kitowa??

Eddie
23.05.08, 06:59
to jak na warunki domowe to naprawdę... bez 2 zdań... ;) i widzę , że 40 - 150 ma potencjał:) - to ta kitowa??

To jest ten stary 40-150, naprawde bardzo dobre szklo, zlego slowa powiedziec o nim nie moge.

Eddie
23.05.08, 10:53
Jeszcze dwie fotki z wczorajszego dnia

black_bird
23.05.08, 12:32
tez bardzo cenie sobie to szkiełko. ....dobra robota

Eddie
23.05.08, 13:15
tez bardzo cenie sobie to szkiełko. ....dobra robota

Fajnie, ze przynajmniej Tobie sie chcialo ;)

suchar
23.05.08, 19:53
Fajnie, ze przynajmniej Tobie sie chcialo ;)

Reszta ma ciekawsze rzeczy do robienie, jak wątek o E-3 i 5D, ech :/ :?

Ostatnie dwa znów ładnie poświecone, choć może spróbuj z trochę ostrzejszym światłem? Tak mi przyszło do głowy :)
Pzdr

Eddie
23.05.08, 21:34
Reszta ma ciekawsze rzeczy do robienie, jak wątek o E-3 i 5D, ech :/ :?

Ostatnie dwa znów ładnie poświecone, choć może spróbuj z trochę ostrzejszym światłem? Tak mi przyszło do głowy :)
Pzdr

Tak, wiem, że są ciekawsze wątki, nie będę się gniewał :)

Wiesz co, ja lubię miękkie światło. Tutaj grały parasolki i powiem Ci szczerze, wydawało mi się, że i tak jest za twardo. Jednak, kwestia gustu po prostu, chyba.

grizz
23.05.08, 21:38
Co do ostatnich:
1. Ładnie klasycznie, bardzo przyjemnie.
2. Oj troszkę, powykręcana poza + te zdecydowane cięcia i wyszło jakoś tak hmm nienaturalnie - ciało sobie noga sobie.

suchar
23.05.08, 22:02
Tak, wiem, że są ciekawsze wątki, nie będę się gniewał :)

Wiesz co, ja lubię miękkie światło. Tutaj grały parasolki i powiem Ci szczerze, wydawało mi się, że i tak jest za twardo. Jednak, kwestia gustu po prostu, chyba.

Zdjęcia by robili, albo chociaż komentowali ;)

IMHO miękkie wychodzi Ci bardzo dobrze, dlatego rzuciłem pomysł, byś spróbował z ostrzejszym, bo efekty w Twoim wykonaniu też mogą być ciekawe :)

Eddie
24.05.08, 08:52
Grizz, no tak, z tą nogą... fakt jakby ;)

Suchar, co Ty, lepiej o różnicach pomiędzy E-3 i 5D bajać ;)
Spróbuję się kiedyś odwarzyć z ostrzejszym ;)

Rafał Czarny
24.05.08, 08:55
Jak zwykle ładnie. Ostatnia fota wyświetla się u mnie ze straszliwą pikselozą (schodki na ręce). Tylko ja to widzę?

Wiejo
24.05.08, 09:10
Mam prawdziwą zagwozdkę jak nazwać lód który topi swym ciepłem wszystko wokół fantastyczny portret. Zdjęcie z końcówką nr 149 poza niezwykle skromna o dużym oddziaływaniu pełna wdzięku i uroku. Nadto zresztą jak na wszystkich ostatnich bardzo trafiony odcień koloru skóry która pięknie się ujawnia i zanika pod wpływem zastosowanego światła. 1jpg czaruje urokiem i światłem a także powoduje, że stres mija i jest piękniej. 2 jpg na krawędziach widoczna pikselowa która trochę negatywnie wpływa na piękne ujęcie.

Eddie
24.05.08, 09:28
Faktycznie, nie zauwazylem wczesniej, cos tam sie dzieje. Nie jest tragicznie, ale jest.
Nie wiem jeszcze co z tym zrobic, ale trzeba bedzie sie zastanowic, skoro drugi raz sie zdarza.
Dzieki za wytkniecie ;)

kisi
24.05.08, 21:22
Podobaja mi sie te fotki. Bardzo mi sie podobają. Gratulacje pomysłu i modelki.

cadman
24.05.08, 22:42
Ładnie tu, milutko i sympatycznie. Przyjemnie popatrzyć na miłe oblicze. Bardzo mi się podobają Twoje prace, choć moje fotograficzne próby są tak odległe tematycznie.
Pozdrawiam.

wujek.samo.h
25.05.08, 08:16
Po prostu dobre portrety. WB w "Królowej Śniegu" ze względu na "sterylność" fotki pasuje. Pozostałe portrety również naprawdę dobre, choć zdjęcie "Z nóżką zasłaniającą biust" trochę odstaje od reszty. Gratuluje dobrej roboty.

Eddie
25.05.08, 08:23
Dzięksy, Panowie. Dobrze wiedzieć, że jednak ktoś zagląda. Jeśli macie uwagi to walcie śmiało.
A niebawem jeszcze pewnie coś pokażę :)

Eddie
3.06.08, 15:36
Tym razem większa niż chęć pochwalenia się zdjęciem jest potrzeba zdobycia informacji.

Po zmniejszeniu zdjęcia zdarza mi się czasami, że na niektórych krawędziach tworzą się "ząbki".
Sprawdzałem zdjęcia przed obróbką i po obróbce, w obydwu przypadkach się to dzieje.
Pytanie, skąd to, dlaczego to, jak można sobie z tym poradzić?

Przykład na załączonym obrazku.

grizz
3.06.08, 16:29
Poradzisz sobie z tym żaglując róznymi sposobami zmniejszania... czy to lanczos czy linearny czy inny...

Pobaw się sam zobaczysz.

Eddie
3.06.08, 16:31
Poradzisz sobie z tym żaglując róznymi sposobami zmniejszania... czy to lanczos czy linearny czy inny...

Pobaw się sam zobaczysz.

Ok, pokombinuję więc, dzięki.

Do tej pory takie cuda mi się nie zdarzały. Albo tego nie widziałem, co też jest możliwe. Po zmianie monitora wszystko widzę, cholera.

grizz
3.06.08, 16:32
Heheh lcd? :P Ma swój urok... ;)

Eddie
3.06.08, 16:35
Heheh lcd? :P Ma swój urok... ;)

Si, Eizo na szczęście, więc nie mam co narzekać ;)

A propos mieszania interpolacją, sześcienna daje najlepszy rezultat, taki jak powyżej :/

Eddie
18.07.08, 08:37
Trzeba trochę zaległości nadrobić, więc przedstawiam kilka zdjęć z Magdą w roli głównej.

Możecie się powyżywać*, bo i ja trochę bardziej niż zwykle rzeźbiłem przy obróbce.
Jednym się podoba, innym nie. Postać pierwszoplanowa jest zadowolona, w każdym razie.

* wiem, że to zrobicie, więc nie żałujcie sobie ;)

elminho
18.07.08, 08:49
to może ja spróbuję, tak okiem oglądacza bez doświadczenia w zdjęciach portretowych, ale z zapędami:
1 mi się nie podoba ze względu na światło, wg mnie ukwadratowiło modelkę
2 i 4 bardzo ładne, po prostu dobrze się na nie patrzy
3 fajne miękkie światło, ale ślady psucia?
5 i pewnie się tego spodziewasz - za ciemne, ale fajny taki Dowborowy mejkap

voovoo2
18.07.08, 08:51
Nie jestem fachowcem ale ta obróbka wcale mi nie lezy.No i te dziwne kolory.....dużo różu.To jakby nie Twoje fotki.............tzn nie twojego autorstwa.

Eddie
18.07.08, 08:52
to może ja spróbuję, tak okiem oglądacza bez doświadczenia w zdjęciach portretowych, ale z zapędami:
1 mi się nie podoba ze względu na światło, wg mnie ukwadratowiło modelkę
2 i 4 bardzo ładne, po prostu dobrze się na nie patrzy
3 fajne miękkie światło, ale ślady psucia?
5 i pewnie się tego spodziewasz - za ciemne, ale fajny taki Dowborowy mejkap

Dzięki, Elminho.

W kwestii nr 3 powiem tak. Sam widzę i wiem, że jest niemal porcelanowe i przyznam uczciwe, że uczucia miewam mieszane. Miewam, ponieważ tak ogólnie i w ogóle to nawet podoba mi się ta porcelanowość.
Odnośnie 5, akurat tego, że za ciemne się nie spodziewałem :)

Voovoo, każda opinia jest ważna, tak więc i Twoja mnie cieszy :)

ksb
18.07.08, 08:54
Ostranie Twoje fotki mi nieza. Poprzednie duuuzo bardziej.

Rafał Czarny
18.07.08, 08:58
Zabiłeś te zdjęcia obróbką.

Eddie
18.07.08, 09:05
Zabiłeś te zdjęcia obróbką.

Rafał, tak jak pisałem, w tym przypadku pozwoliłem sobie na więcej. Oczywiście, niekoniecznie musi to być dla wszystkich do przyjęcia, sam też różnie na to patrzę.

A tak w ogóle, na różne strony kombinować trzeba, inaczej się człowiek nie nauczy.

Dzięki za wszystkie opinie :)

Eddie
18.07.08, 09:21
Następna dawka zdjęć.
Poznajcie Ingę.

No i wypowiadajcie się, rzecz jasna - mnie krytyka nie boli, więc walcie równo :)

Eddie
18.07.08, 09:21
Ciąg dalszy...

Ggrzesiek
18.07.08, 09:30
Zgadzam się, kto nie szuka i nie próbuje ten nie znajdzie i się nie nauczy.

Ostatnie zdjęcia jakoś mniej do mnie trafiają. Zwłaszcza po konfrontacji z wcześniejszymi, subtelnymi i "czystymi" zdjęciami Asi. Mam na myśli "Królowa Śniegu" i kolejne. Te podobają mi się niezmiernie. Znakomite. Jestem pod wrażeniem zmysłu artystycznego, techniki fotografa i gry (to może niewłaściwe określenie) modelki.

Powyższy tekst nie dotyczy zdjęć Ingi. Te zobaczyłem dopiero po napisaniu posta. Jednak z zamieszczonych chyba najbardziej podoba mi się akt.

voovoo2
18.07.08, 09:33
Z drugiej tury fotek najładnieszy jest akt,moze dlatego,że nie widac na nim tej obróbki,ktora stosowałes na innych zdjęciach.

Eddie
18.07.08, 09:50
Ggrzesiek, dzięki wielkie.
O Asi moge powiedzieć, bardzo nieskromnie zresztą, że jest prawdziwym samograjem. Co jednak nie powinno dziwić, pozuje mi od samego początku i ma za sobą kawał doświadczenia już. Poza tym, wie też jak się pomalować, a gdy przystępujemy już do robienia zdjęć to nie musimy się spieszyć (chociaż najczęściej jednak są to sesje krótkie, maks 2 godziny).
Jednak, żeby nie było, jej zdjęcia też obrabiam.

A skoro już o Asi mowa - zostawiłem sobie na koniec ;)

Ggrzesiek
18.07.08, 10:28
Cała przyjemność po mojej stronie. Zwłaszcza jak się ogląda takie zdjęcia. Mocny, czy raczej piękny akcent na koniec.

Eddie
18.07.08, 13:29
Cała przyjemność po mojej stronie. Zwłaszcza jak się ogląda takie zdjęcia. Mocny, czy raczej piękny akcent na koniec.

A potem znów długo nic ;)

rafrog
18.07.08, 14:18
Ostatnie fotki mniodzio.

Eddie
18.07.08, 15:03
Ostatnie fotki mniodzio.

Napisz jeszcze, ktore ostatnie? ;)

rafrog
18.07.08, 15:19
Te z Asią oczywiście :)

Eddie
18.07.08, 16:20
Te z Asią oczywiście :)

To było pytanie retoryczne ;)

Piotr Grześ
18.07.08, 17:47
Miło, że się pojawiłeś. Już listy gończe słać chciałem. Widać, że ostro pracujesz, ale sam nie wiem, czy więcej umiejętności znaczy lepiej? Z nostalgią wspominam zdjęcia Asi nie poddane tak wielkiej obróbce, ale z drugiej strony ostatnia sesja też mi się podoba. Ot i dylemat.

rocco
18.07.08, 21:28
Oboje z Asią macie szczęście. Ty masz cudowną modelkę a Ona dobrego fotografa.
Czego więcej wymagać? :)

Kadry z Ingą również są znakomite chciaż przedostatnia (6) jakby trochę odstawała od całości.
Za to rewelacyjny jest akt (5) i kadr z papierosem (2).
Dobrze, że niezapalonym ;)

Eddie
18.07.08, 21:38
Miło, że się pojawiłeś. Już listy gończe słać chciałem. Widać, że ostro pracujesz, ale sam nie wiem, czy więcej umiejętności znaczy lepiej? Z nostalgią wspominam zdjęcia Asi nie poddane tak wielkiej obróbce, ale z drugiej strony ostatnia sesja też mi się podoba. Ot i dylemat.

Miło być mile widzianym - dzięki, Piotrze :)
Ja myślę, że ta wiedza musi dostać trochę czasu, żeby się uporządkowała. Tak jak wcześniej pisałem, na niektóre swoje wybryki patrzę z mieszanymi uczuciami. Wyparcie się ich było by jednak jak wyparcie się własnych dzieci ;)
Zacząłem trochę kombinować z rzeczami, których wcześniej nie robiłem, bo nie umiałem, nie widzialem sensu w ich stosowaniu, bo uważałem, że nie wypada... i inne takie tam. Ostatecznie powiedziałem sobie - dlaczego nie? Trzeba rzeźbić, żeby się czegoś nauczyć. Myślę, że z czasem coś się z tego wyklaruje :)

Dzięki, Rocco :)
Muszę tylko coś wykombinować, żeby Asia częściej przed obiektywem stawała. Trzeba przyznać, że znamy się jak łyse konie i najlepiej pracuje mi się właśnie z nią. No i wciąż jest to praca wymagająca, ponieważ będąc sobie bliskimi bardziej pozwalamy sobie na marudzenie ;)
Fajnie, że podobają Ci się zdjęcia z Ingą. To była krótka (3 godziny) sesja z osobą, którą pierwszy raz na oczy widziałem, więc nie było to takie hop-siup ;)

cadman
18.07.08, 21:42
Okiem laika, najlepsze z Asią, zwłaszcza 1 i 3. Na drugim nie leżą mi jasne partie, na czwartym to zmiękczenie. Ale ja się nie znam.
Pozdrawiam

Eddie
18.07.08, 22:01
Okiem laika, najlepsze z Asią, zwłaszcza 1 i 3. Na drugim nie leżą mi jasne partie, na czwartym to zmiękczenie. Ale ja się nie znam.
Pozdrawiam

3 i 4 obrabiane były identycznie.
Na 2 z tymi jaśniejszymi partiami może faktycznie coś nie teges...

wanilia
19.07.08, 00:26
W zdjciach z Inga za mocno jak dla mnie rzuca sie w oczy PSucie na twarzy. Asia rzeczywiscie niesamowita+ widac fajny kontakt z fotografem. Lekko zadziorne spojrzenie. Bardzo dobra robota :)

Eddie
19.07.08, 21:13
W zdjciach z Inga za mocno jak dla mnie rzuca sie w oczy PSucie na twarzy. Asia rzeczywiscie niesamowita+ widac fajny kontakt z fotografem. Lekko zadziorne spojrzenie. Bardzo dobra robota :)

A na pewno myślisz o zdjęciach z Ingą, a nie z Magdą? Tak na wszelki wypadek pytam ;)

zibi1303
19.07.08, 21:37
Eddie, super, coraz lepiej widać coraz lepszy warsztat i widać że znalazłeś, to czego szukasz.. chyba :)

Inga i Asia rewelka !!!

Ja się takiej obróbki nie nauczę i za lat parę ;)

wanilia
19.07.08, 22:43
Tak, miałam na myśli Ingę- to rozmycie na twarzy rzuca się mocniej w oczy na zdjęciu 1 i 7. Myślę, że nie zwróciłabym tak na nie uwagi gdyby tło było białe. Nie znam się na portretach, oceniam nie technikę- nie śmiałabym- tylko wrażenia :)
Ale ogólny poziom zdjęć naprawdę wysoki, jestem pod wrażeniem. Świetne, oszczędne kadrowane- bardzo w moim guście. Ciekawa jestem jakich technik odprężania modelki używasz, że takie fajne harce tam odstawiają :wink: A tak na marginesie albo musisz być ciepłym, otwartym i nieinwazyjnym człowiekiem, albo dziewczyny były z tupetem :wink::) bo myślę , że to nie jest łatwa sprawa. Pozdrawam

Eddie
20.07.08, 07:48
Wanillia, zgadzam się - rzuca się w oczy na 1 i 7.
Połechtałaś moje ego, miło mi ;)
Sam nie wiem co odpowiedzieć na temat rozluźniania modelki. Staram się prowadzić zawsze swobodną rozmowę, na dowolne tematy. Poza tym dużo żartów i maksimum komfortu dla modelki. Nie ingeruję i nie narzucam swojej wizji, co najwyżej instruuje, gdy widzę, że coś może wyglądać lepiej. No i dużo gadania, dużo i na wesoło :)
Gdy rozstawiam warsztat w domu zadanie mam ułatwione, bo o rozluźnienie atmosfery dba moja córka, która ma zawsze bardzo dużo ciekawych rzeczy do powiedzenia :) No i jest zawsze Asia, której obecność podczas sesji jest dla dziewczyn bardzo budująca i dobrze robi.

Zibi, dzięki. Ta obróbka to jednak nic nadzwyczajnego, naprawdę. Szczerze, czekam na moment, w którym będę mógł w ogóle z niej zrezygnować. To będzie dzień chwały ;)

rafrog
20.07.08, 11:26
Eddie a skąd bierzesz takie śliczne dziewczyny?

zibi1303
20.07.08, 12:09
Hehe, na taki dzień też będę czekał... lecz jako obserwator powtórzę rozwinąłeś się bardzo. Pozostaje Ci szlifowanie niuansów

paszczol
20.07.08, 18:20
Bardzo lubię Twoje zdjęcia, jednak dwie ostatnie serie są dla mnie zbyt "plastikowe" (mówiłeś, że można się wyżyć -przyp.), do tego stopnia, że kojarzą mi się z komputerową grafiką 3D. Zawróć!!! To tylko moje subiektywne odczucia.

Eddie
20.07.08, 20:31
Po kolei :)

Rafrog, najpierw zachęcałem, teraz w zasadzie same się do mnie zgłaszają - zarówno znajome, jak i nieznajome :)

Zibi, dzięki wielkie za słowo wsparcia, naprawdę.

Paszczol, też o tym pomyślałem. Również ostatnio odniosłem wrażenie, że za bardzo się zapędziłem w obróbce.

Eddie
8.09.08, 12:14
A tak, pojechałem sobie z córką na wakacje nad polskie morze. Zdarzało się wyrwać czasem na samotny spacer i wtedy korzystałem z okazji, żeby porobić sobie zdjęcia ot tak, po prostu dla samej przyjemności fotografowania. Poniżej kilka prostych, w ogóle nie zaskakujących pocztówek, będących wynikiem powyższego.

Przy kolejnym przypływie chęci na grzebanie w zdjęciach wyszperam coś jeszcze i dorzucę do kompletu.

rocco
8.09.08, 18:23
Poprawne sa wszystkie ale w oko wpadła mi czarno-biała wersja kadru z lódką.
Po odrzuceniu koloru obraz stał się mroczny a przytłaczające, nisko wiszące chmury dodają mu dramatyzmu.
Podoba się :)

rafrog
8.09.08, 18:29
Wszystkie są fajne. Podobnie jak rocco zwróciłem uwagę na BW z łódką. Chyba najlepsza fotografia z tej serii.

Maro66
8.09.08, 22:10
Z całej serii tylko trzecie coś mi nie "teges". A łódka, czy w kolorze, czy w czerni i bieli, jest super.

krzwoj
8.09.08, 22:14
Cz/b łódka superowa w połączeniu z ciężkim, pochmurnym niebem. Ostatnie też mi się podoba - przy tak dużej rozpiętości tonalnej, MZ zdaniem wyszło całkiem nieźle.

Eddie
9.09.08, 08:47
Dzięki serdeczne. Przyznam, że nawet nie liczyłem na pozytywny odzew, ponieważ dla mnie tego typu zdjęcia były do tej pory obcym terenem.

Również dla mnie łódka w czerni i bieli jest najfajniejsza z całego zestawu :)

Eddie
29.09.08, 09:44
Poniżej kilkanaście zdjęć z wczorajszej wycieczki do Karczewa, gdzie znajduje się stary i zniszczony cmentarz żydowski.

Nekropolia jest położona na wydmie, teren całkowicie odkryty w przeciwieństwie do innych cmentarzy żydowskich, które są mocno zadrzewione. Wydma jest/była ruchoma, w związku z tym pomiędzy macewami można natknąć się na ludzkie kości odkrywane przez piach.

Więcej zdjęć z tego cmentarza znajduje się pod tym adresem:

http://picasaweb.google.com/bernard.lipinski/CmentarzYdowskiWKarczewie#

Eddie
29.09.08, 09:47
Ciąg dalszy...

Eddie
29.09.08, 09:53
Ostatnia część...

zibi1303
29.09.08, 10:52
Fajny dokument, zdjęcia bardzo dobre. Chociaż aż przykro patrzeć na taki wandalizm i brak szacunku dla zmarłych niezależnie od wyznania. Karczewo to niedaleko Wa-wy.. ? Coś mi się kojarzy z ta nazwą ale nie pamiętam co

Eddie
29.09.08, 10:54
Fajny dokument, zdjęcia bardzo dobre. Chociaż aż przykro patrzeć na taki wandalizm i brak szacunku dla zmarłych niezależnie od wyznania. Karczewo to niedaleko Wa-wy.. ? Coś mi się kojarzy z ta nazwą ale nie pamiętam co

Tak, Karczewo znajduje się kawałek za Otwockiem, w sumie jest to ok 30 minut jazdy samochodem.

Trochę historii: http://www.kirkuty.xip.pl/karczew.html

dinx6
29.09.08, 11:17
Eddie, wróć do fotografowania pięknych kobiet. Reportaż z cmentarzu ok, ma swój klimat, ale wolę inne Twoje prace.

Eddie
29.09.08, 12:20
Eddie, wróć do fotografowania pięknych kobiet. Reportaż z cmentarzu ok, ma swój klimat, ale wolę inne Twoje prace.

Jak tylko pojawią się nowe zdjęcia to pokażę je tutaj, obiecuję :)

barteq
29.09.08, 18:18
Niesamowite miejsce. Świetne foty... 8,9,12,14
Brawo!

Eddie
29.09.08, 19:57
Dzięki, Barteq :)

Ania_
29.09.08, 20:09
Zamyśliłam się jak nad inną krainą... i ze snu wybudziło mnie zdjęcie z domami numer 7. Dlatego umieściłabym je na końcu. A zaraz po nim 5. Dobre, bardzo dobre powiedziałabym. Już kiedyś to pisałam, chyba rok temu... masz rękę do tych "cmentarnych" :wink:

cadman
29.09.08, 20:28
Ja się nie znam, ale nr 9 "leży" mi najbardziej. Swoją drogą wolałem Twoją wcześniejszą tematykę zdjęć, nieco lżejszą w odbiorze. Cmentarze lubię 1 listopada.
Pozdrawiam

Eddie
29.09.08, 20:33
Mysikróliku, masz rację. Mam słabość do chronologii, stąd taki a nie inny układ zdjęć. Przyznaję jednak, że słuszna jest Twoja uwaga. Dziękuję Ci bardzo za komentarz :)

Cadman, tak naprawdę od zawsze lubiłem łazić z aparatem po cmentarzach. Tak więc można powiedzieć, że mam takie dwa koniki fotograficzne, z czego jeden to właśnie cmentarzyska.

PioRo
30.09.08, 00:33
Chronologia chronologią, ale wszystkie foty świetne są...
Kirkuty to malowniczy temat, a ten jest rzeczywiście wyjątkowy. Ty natomiast potwierdzasz swoją klasę.
Pozdrawiam

rafrog
30.09.08, 00:42
Również obejrzałem z przyjemnością. Bardziej jednak wolę oglądać fotografie kobiet w Twoim wykonaniu ;)

diabolique
30.09.08, 06:35
Jeśli chodzi o cmentarz, to ja tu widzę jedno zdjęcie w różnych odmianach (np. 1-9-12-15 lub 4-8.) . Za dużo jak na dokument, zbyt wtórne kadry jak na reportaż.
Napisałeś "Nekropolia jest położona na wydmie, teren całkowicie odkryty (...) pomiędzy macewami można natknąć się na ludzkie kości odkrywane przez piach.", ale zamiast tego pokazałeś zestaw nagrobków w zbliżeniu.
Ja bym wolał zobaczyć 3 foty: 1) plan ogólny (wydmy), 2) zbliżenie nagrobka, 3) kości. I to by powiedziało wszystko o cmentarzu.

Eddie
30.09.08, 12:40
Alakin, z Twojego, typowo reporterskiego punktu widzenia masz rację. Mnie jednak takie trzy zdjęcia, jak opisałeś, po prostu by zanudziły na śmierć.
Staram się robić takie zdjęcia jakie sam bym chciał oglądać. Dlatego nie przedstawiam powyższego jako pracy typowo reporterskiej. Zdjęcia reporterskie, dokumentalne znajdują się na stronie, której adres podałem na poprzedniej stronie.
Mój punkt widzenia jest taki, powiedzieć co, gdzie i jak, a potem pokazać szczegóły, których na typowych dokumentach często nie widać.

diabolique
30.09.08, 13:07
Zdjęcia reporterskie, dokumentalne znajdują się na stronie, której adres podałem na poprzedniej stronie.

Znajome twarze, zwłaszcza Madcoy :grin:

Eddie
30.09.08, 13:18
Znajome twarze, zwłaszcza Madcoy :grin:

Co prawda nie ten adres miałem na myśli, ale tak... trafiłeś :)

Mi chodziło o ten dokument: http://www.kirkuty.xip.pl/karczew.html

rocco
30.09.08, 13:58
Fotki z cmentarza żydowskiego są bardzo klimatyczne ale chyba nie taki klimat bym tam widział.
Fotki są złote, ciepłe, miękkie, łagodne, po prostu ładne.
Taka tonacja nie pasuje mi do tematu. Tu wolalbym coś zimnego, smutnego, wręcz ponurego, może w deszczową pogodę lub skrosowane kolorki?
Jak myślisz?

Eddie
30.09.08, 14:04
Żeby podkreślić ponury nastrój i historię miejsca? Jak najbardziej.
Początkowo myślałem o zrobieniu zdjęć czarno białych. To miejsce jednak bardzo skojarzyło mi się z fragmentem cmentarzyska jakby przypadkiem i bez sensu przeniesionym z jakiejś pustyni. Wiesz, dookoła domy, cywilizacja, zupełnie inna epoka, a tu po środku takie coś. Dlatego zostawiłem tak jak jest, piaskowo, ciepło, mimo że miejsce wesołe nie jest.

zibi1303
30.09.08, 14:06
Ten kolor jakby kolor zapomnienia

rocco
30.09.08, 14:30
Żeby podkreślić ponury nastrój i historię miejsca? Jak najbardziej.
Początkowo myślałem o zrobieniu zdjęć czarno białych. To miejsce jednak bardzo skojarzyło mi się z fragmentem cmentarzyska jakby przypadkiem i bez sensu przeniesionym z jakiejś pustyni. Wiesz, dookoła domy, cywilizacja, zupełnie inna epoka, a tu po środku takie coś. Dlatego zostawiłem tak jak jest, piaskowo, ciepło, mimo że miejsce wesołe nie jest.
Rozumiem, można i tak :)
Ja również zmierzyłem się kiedyś z tematem żydowskiego cmentarza.
To też tylko fragmenty i w dodatku przeniesione z innego miejsca i umieszczone w samym środku osiedla małych, jednorodzinnych domków.
Wybrałem się tam jednak podczas mżawki i wyszło mi mokro, zimno i smutno:
Rodzina (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-15296)
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/16130/thumb_rodzina.jpg (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-15296)
drugie z tej sesji było w OlyRulez, w konkursie ocalić od zapomnienia po numerem 4-tym: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9602
Wybacz mi tę dygresję, nie chcialem się tu reklamowaćć tylko pokazać, jak ja to widziałem.

Eddie
30.09.08, 14:44
Rocco, świetne zdjęcia, zimne i bardzo wyraziste.
Właśnie o to chodzi moim zdaniem w tej całej zabawie w fotografię. Możesz pokazać rzeczy na kilka sposobów. Niby to samo, cmentarz żydowski. Ty swój zastałeś przy paskudnej pogodzie i odbiło się to na Twoich zdjęciach. Ja w Karczewie byłem przy pogodzie niezłej, niebo zachmurzone, światło miękkie. A do tego zniszczone, porozrzucane macewy na wydmie. I te odczucia i skojarzenia odbiły się na moich zdjęciach. A jak wejdziesz do Madcoya na www.obiektywni.pl to zobaczysz kirkut na warszawskim Targówku, gdzie razem byliśmy, który on pokazał w czerni i bieli.
To samo, a na kilka różnych sposobów pokazane, w zależności od nastroju, pogody, skojarzeń itd...

Ania_
30.09.08, 14:57
Fotki z cmentarza żydowskiego są bardzo klimatyczne ale chyba nie taki klimat bym tam widział.
Fotki są złote, ciepłe, miękkie, łagodne, po prostu ładne.
Taka tonacja nie pasuje mi do tematu.
A ja się nie zgadzam z Tobą, Wojtku. :) Odejście / przemijanie / śmierć nie musi być czymś zimnym, szarym i ponurym. Może być czymś godnym... złotym, jak piaski pustyni, które przysypują wszystko na zawsze. :) Czarno białe? Otarłyby się o banał... 40000 reportaż z cmentarza... a tak uważam mają swój klimat.

rocco
30.09.08, 15:06
Eddie, to własnie jest piękne w fotografii, że rzeczy przez nas utrwalane nie muszą być takie, jakie są "w rzeczywistości" lecz takie, jakimi je widzimy :)

PS
Mysikróliku, dla mnie śmierć jest straszna, zimna i ostateczna.
Tak też ją pokazuję.

zibi1303
30.09.08, 15:11
Dokładnie się zgadzam z Mysikrólik... Ten koloryt jak najbardziej pasuje. To kolor jesieni... czasu przemijania i ukojenia, może smutku ale nie rozpaczy.
W sumie to tak jak się wspomina kogoś bliskiego, który odszedł. Ja tak widzę swoją babcię w takich barwach. W końcu ponoć odchodzimy ku światłu- 'kolor złoty'.

barteq
30.09.08, 17:20
Ja się zgadzam z Eddiem, że taki urok fotografii - każdy może pokazać pewne rzeczy w sposób w jaki sam je widzi. Gdyby nie ten indywidualny aspekt wszyscy robilibyśmy takie same zdjęcia ;)

Ja np. byłem tylko raz na żydowskim cmentarzu i mam z tametgo miejsca w zasadzie jedno udane zdjęcie:
http://ramian.pl/img/inne/9.jpg

Mnie się foty Eddiego podobają i nie przeszkadza mi ich ciepłe zabarwienie. Moim zdaniem nadają właśnie takiego pustynnego charakteru... nie odbiera to im powagi.