PDA

Zobacz pełną wersję : Eddie - moje zdjecia

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

rrrradek
3.07.07, 14:03
dlatego dalej będę focił i podglądał co ciekawego na stronach lepszych ode mnie.

rap1d
3.07.07, 15:29
@Natalia: pozycja w porzdku, kadr mi odpowiada, modelka bardzo ladna i przyciaga oko (chyba wszystkie Twoje modelki maja ta zalete). Oczki nieco przymruzone - niby nic do tego nie mam, jednak moznaby na przyszlosc pomyslec nad ekspozycja calosciowo otwartych oczow - IMO duzy atut Natalii. A bizuteria w nosie... Mam nadzieje, ze nikt mnie nie zlinczuje ale na poczatku myslalem, ze mam naplute na matryce lcd. Po prostu nie pasuje mi tam/jest slabo wyeksponowane.

BTW: jak sie powtarzam to wybacz, ale nie czytalem calej dyskusji (brak czasu).

Eddie
3.07.07, 16:54
No i to byl konkretny komentarz. Napisales co Ci sie podoba, a co nie. Co najwazniejsze, napisales dlaczego Ci sie nie podoba - w przypadku kolczyka, za malo wyeksponowane.
Jesli o oczy chodzi, Natalia tak patrzy po prostu, z deczka przymruzonymi oczami.
Dzieki za komentarz.

Eddie
3.07.07, 23:26
Ciag dalszy.
Zeby nie bylo, ze obrobka: tiff pomniejszony do 525x700, wyostrzenie, wsio.
Tyle obrobki. Nawet wlosa przy ustach nie usunalem, zeby nie bylo...

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/35/173367_256587.jpg)

rap1d
4.07.07, 09:50
Pierwsze wrazenie - usmiech doslownie powalajacy (achhh....), piekne oczy wpatrujace sie bezposrednio w odbiorce. Tak jak wspomnialem przymruzone tez mi odpowiadaja - maja swoj klimat, doze kokieterii, zalotnosci. Jednak nadal bede obstawal przy tym, zeby kiedys w przyszlosci zaprezentowac modelke z otwartymi oczkami - oczywiscie tez subtelnie a nie z tzw. "wybaluszonymi galami". Wiem, ze sobie poradzisz, wiec masz juz jeden dodatkowy pomysl na nastepna sesje z Natalia :) Skora jest gladziutka i bez plastiku. Glebia tez w porzadku. Nawet wlosy zdaja sie opadac wedle woli i wizji fotografa.

Ogolem zdjecie bardzo optymistyczne i radosne. Bardzo lubie takie ujecia - modelka ma sie przeciez cieszyc, byc spontaniczna, pelna energii zeby zarazac odbiorce tym nastawieniem. Przy radosnym zdjeciu IMO od razu nastawiamy sie inaczej do odbioru jak przy smutnym. Chociaz musze przyznac, ze zdjecia a'la horror - vide z poprzednia modelka - takze maja swoj klimat. One jednak z kolei maja wzbudzac co innego :)

Wiesz... Ogladam Twoje zdjecia od jakiegos czasu i komentuje od troszeczke mniejszego, ale zauwazylem, ze Twoje portrety posiadaja wielka zalete - jak juz zobaczysz to masz ochote wpatrywac sie w nie godzinami. Jednak to z kolei pozwala na uchwycenie malutkich bledow i dopatrzenie sie niedoskonalosci. Patrzaj - widac jak zloty kolczyk w uchu sie przebija przez wlosy. Kobieta posiada ciemne wlosy, wiec mozliwosc, ze to pasemko czy inne ustrojstwo chyba odpada. Chociaz z drugiej strony to nie musi byc kolczyk... To mnie cholernie intryguje odkad to zobaczylem.

To co teraz powiem to juz pewnie bedzie czepialstwo i zdaje sobie sprawe, ze to raczej zjawisko niezalezne od fotografa, ale wydaje mi sie, ze lewe oko (jak patrzymy na monitor) jest nieco bardziej przymruzone niz prawe. Moze to perspektywa plata mi figla ale IMO psuje to nieco asymetrie.

Eddie
4.07.07, 11:18
Wielkie dzieki, Rap1d, za obszerny komentarz i wylapanie niedoskonalosci.

Faktycznie, to tyci cos, to kolczyk :) Co do oka, nie jestem w stanie teraz powiedziec dokladnie co i jak, ale wrazenie faktycznie jest jak napisales.
Jesli chodzi o ulozenie wlosow, tak - faktycznie byla to moja fanaberia, zeby wlasnie tak je zaczesala :)

Ciesze sie, ze komus chce sie nie tylko popatrzec, ale tez opisac to co widzi. Nie sztuka jest napisac "ale kicha", "skopales obrobke" czy cos takiego. Podales mi konkret, lacznie z tym co Ci sie podoba i z tym co Ci sie nie podoba. I za to dziekuje.

kasprzyk
4.07.07, 11:47
Witaj

Ja należę niestety do tych, co im się nie chce pisać - wybacz ;)

Oczywiście to zdjęcie wyszło pięknie, ślicznie pokazałeś dziecięcą wręcz urodę modelki, k..

ja nie mogę więcej pisać - zapomniałem o żonie.
cześć

rrrradek
4.07.07, 11:54
bardzo ładnie uchwycona uroda modelki. spojrzenie dziecięce acz zalotne. Rzeczywiście czasami bardzo długo wpatruję się w Twoje portrety. Sorry, ze nie pisze długich komentarzy. czasami to robię ale jak mam fazę :). po prostu widze i albo mi się podoba albo nie, czasami zdjęcie mnie powala i nie wiem dlaczego.
pozdr.

lessie
4.07.07, 12:22
nie wiem jak do tego podejść...?Niby fotografii potrzebny jest postęp, niby warsztat trzeba ciągle zmieniać i wzbogacać, nie powinno się robić wszystkiego podobnie ale...z przyjemnością oglądam Twoje nowe prace, jednak największą przyjemność sprawia mi patrzenie na stare sesje Twojej "stałej" Muzy i jej siostry...ciepłe kolorki, naturalne pozy. Jakaś taka radość z tego bije, mam przeświadczenie że zarówno Ty, jak i one, mieliście z tego sporo przyjemności. W tych ostatnich portretach tego nie czuję...
Nie wiem, zawsze twierdziłem, że urodziłem się kilkanaście lat za późno ale mimo doceniania postępu, techniki itd...ja lubię patrzeć na to co powstało w sposób najbardziej naturalny - światło z okna zamiast studyjnego walenia prądem, ławeczka, kanapka, zamiast fantazyjnego tła za kilka stówek...
Fajne fotki robisz ale lubię oglądać Twój wątek "od tyłu"....

rrrradek
4.07.07, 12:37
lessie utrafiłes w sedno. jakbym miał porównywać ostatnie foty z serią red, albo z wiosennymi fotami żony to tamte mi się zdecydowanie bardziej podobają. ale może za jakiś czas spojrzę na to inaczej, za każdym bowiem razem jak wracam do jakichś fotek na tym forum, a mam kilka ulubionych, to widzę coś innego, cos czego wcześniej nie zauważyłem.

Eddie
4.07.07, 12:52
Ja sie z Wami zgodze, Lessie - bardzo dobrze to napisales.
Ja czasami zagladam rowniez do tych zdjec, ktore robilem kompaktem, doswietlalem lampka i potem godzinami dlubalem w Photoshopie. Efekt od strony technicznej marny, ale za to zupelnie inny nastroj.
Sam odnosze czasami wrazenie, ze im wiecej czlowiek wie to tym bardziej niepotrzebnie zaczyna kombinowac i gdzies po drodze zatraca sie ta cala spontanicznosc, bo goni sie za techniczna doskonaloscia.
Pocieszam sie troche, ze jak osiagne odpowiedni poziom umiejetnosci to bede mogl swobodnie polaczyc spontanicznosc z doswiadczeniem. Mam nadzieje, ze tak bedzie i sie uda.
Rozwijac sie trzeba, tylko dobrze by bylo zawsze pamietac glownie o radosci jaka daje fotografowanie.

lessie
4.07.07, 13:07
to byłby stan idealny. Czuć swój warsztat i świadomie go wykorzystywać nie tracąc nic z przyjemności fotografowania. Ja nie chcę powiedzieć że nielubię fotek ze studia, wymuskanych do granic możliwości - to też sztuka. Ale jakoś bliżej mi do naturalności, ciepła, bliższego kontaktu...

Eddie
4.07.07, 13:09
Żeście mnie tak za dziurę po sercu ujęli, że pokażę Wam zdjęcia, które zrobiliśmy w maju. Nigdzie do tej pory pokazywane nie były, tutaj chyba tylko dwa z tej sesyjki pokazywałem.

Eddie
4.07.07, 13:11
to byłby stan idealny. Czuć swój warsztat i świadomie go wykorzystywać nie tracąc nic z przyjemności fotografowania. Ja nie chcę powiedzieć że nielubię fotek ze studia, wymuskanych do granic możliwości - to też sztuka. Ale jakoś bliżej mi do naturalności, ciepła, bliższego kontaktu...

Też tak wolę. Studio mnie korci, ale już w tym momencie czuję, że bardzo szybko by mnie znudziło. Wolę naturalne tła i światło. Niedawno dokupiłem blendę (w końcu), więc będę się nią wspomagał. Swoją drogą, na poprzedniej bodaj stronie wrzuciłem jedno zdjęcie, które zrobiliśmy właśnie podczas zabaw z blendą. To była fajna, zupełnie spontaniczna sesyjka, po prostu dobra zabawa.

Eddie
4.07.07, 13:16
O, to efekty naszych zabaw z blendą.

Na pierwszy ogień zdjęcie "głaskane":

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/35/173039_310271.jpg)

lessie
4.07.07, 13:20
asia 3 znakomite, dwójka dobra , jedynka ma dziwny układ nóg i mam wrażenie że to boli ;) ...nigdy nie uwierzę kobietom że to dla nich naturalne :mrgreen:
Ostatnie bardzo fajne, choć wyszła straaasznie długa szyja...

Eddie
4.07.07, 13:23
Ja zawsze udaje, ze wierze :mrgreen:

rrrradek
4.07.07, 13:26
mnie podoba się ostatnie potem Asia 3, 2 i 1. W takiej kolejności. Ostatni kadr jest charakterystyczny dla Ciebie. lubie takie skośne kadry. szyja w ostatnim rzeczywiście długa ale ja lubie u kobiet długie szyje a więc mi nie przeszkadza. za to spojrzenie bardzo ponętne i delikatny uśmiech dodają zdjęciu nieco życia.

Eddie
4.07.07, 13:28
He, he, ze skosnych kadrow sie chyba nie wylecze, sa moim nalogiem :)

Jeszcze jedno z zabaw blenda:

rrrradek
4.07.07, 14:20
byłoby ok gdyby nie to, że prawa część twarzy, od kosmyka włosów na wysokości oka, ma przepaloną krawędź co daje wrażenie, ze nie widać gdzie ona się kończy, nie ma wyraźnego rozgraniczenia tło/ twarz. Kadr fajnie ucięty na górze i generalnie bardzo mi się podoba. Ogólnie zdjęcie ok tylko to co wyżej pisałem.

Eddie
4.07.07, 14:35
byłoby ok gdyby nie to, że prawa część twarzy, od kosmyka włosów na wysokości oka, ma przepaloną krawędź co daje wrażenie, ze nie widać gdzie ona się kończy, nie ma wyraźnego rozgraniczenia tło/ twarz. Kadr fajnie ucięty na górze i generalnie bardzo mi się podoba. Ogólnie zdjęcie ok tylko to co wyżej pisałem.

Bardzo sie zgadza to co napisales. Ten efekt, tak szczerze mowiac, bardzo mnie zaskoczyl, dlatego nastepnym razem postaram sie uzyskac cos takiego bardziej przemyslanie i lepiej.

rrrradek
4.07.07, 15:40
dziwne ale na ręce też jest krawędź i tego efektu nie widać bo jest ok, to samo na linii szyi i tam też nie widać tylko na twarzy ale fota i tak w miarę fajna.

Eddie
4.07.07, 19:58
dziwne ale na ręce też jest krawędź i tego efektu nie widać bo jest ok, to samo na linii szyi i tam też nie widać tylko na twarzy ale fota i tak w miarę fajna.

Kwestia kata padania swiatla pewnie. Trzeba bedzie poeksperymentowac z tym i przecwiczyc temat.

grizz
4.07.07, 20:23
ehh szkoda tego policzka, szkoda...

Eddie
4.07.07, 20:44
ehh szkoda tego policzka, szkoda...

Przyznam, ze na pomniejszonym tak strasznie mi nie przeszkadza. Wyraznie jednak jest widoczne w oryginalnym rozmiarze i tam juz kole w oczy.

Ernesth
4.07.07, 20:45
asia2 i 3 SUPER (w ogóle przejrzałem cały ten wątek i jestem pod wielkim wrażeniem portrecików .. nie wiem czy to zasługa Twoja czy uroczej(ych) modelek czy najprawdopodobniej tego i tego) na ostatniej może faktycznie za "jasno".
Kolejna osoba na której pasuję się wzorować. :)
Pozdrawiam

Eddie
4.07.07, 20:51
Wspomnieliscie dzisiaj Jole. Tak sie sklada, ze akurat jest u nas, wiec zrobilismy dzisiaj kilka zdjec.
Kilka, bo deszcz wygonil nas z parku na klatke schodowa.
Pokazuje dwa z dzisiejszych...

Eddie
5.07.07, 21:08
I jeszcze jedno, z dnia dzisiejszego...

P.S.: Dla prawidlowego wyswietlenia tego obrazu konieczne jest f11

kriss
5.07.07, 22:11
jola2bw i jolaA7 są znakomite.

Niesamowite jest w twoich zdjęciach to, że oglądając je (a to już chyba rok) mam wrażenie, jakbym spoglądał na zupełnie nowe postacie i twarze. Rewelacyjnie potrafisz sportretować osoby. Myślę, że dlatego też modelki tach chętnie ci pozują do zdjęć - każde nowe zdjęcie (sesja) kończy się fotografią, która przyciąga uwagę.

Kris

www.artrock.pl

rap1d
6.07.07, 00:09
Oj zebym ja mial czas aby komentowac wszystkie zamieszczanie przez Ciebie fotki. A tutaj albo jego brak albo totalny len w tylku :)

@Asia: dosyc odwazne ciecie, ale IMO udane. Modelka nie jest w zaden sposob "poszkodowana" po takim zabiegu. Mam wrazenie, ze twarz leciutko podpiera sie na rece ktora trzyma wlosy. Nasunelo mi sie pytanie co chciales osiagnac przez taka a nie inna pozycje. Probowalem sobie wyobrazic co by bylo gdyby modelka miala wlosy rozpuszczone ale nadal trzymala zacisnieta dlon na ramieniu. No i nie wiem czy o to konkretnie Ci chodzilo ale olsnilo mnie - stracilbys przestrzen po prawej, ktora w duzej mierze nadaje klimat temu ujeciu. Zdjecie po prostu straciloby swoj urok bo byloby z jednej strony zapelnione no i kompozycja nie wybijaloby sie ponad tlum tysiecy podobnych ujec. Udalo mi sie rowniez dostrzec dwie malutkie wady. Kawalek skory obok nosa sie blyszczy. Modelka wyraznie szuka czegos wzrokiem co spowodowalo, ze jedno oko spoglada bezposrednio na Ciebie a drugie ucieka gdzies w prawo.

@Jola park: Trzymaj sie mocno bo bedzie ostro. Nie dostrzeglem tutaj zadnej wady i nie mam sie czego czepic. Wszystko wydaje sie idealne. Szukalem, szukalem ale poleglem. Nie to zeby szukanie wad sprawialo mi przyjemnosc ale z natury lubie wszystko miec dopiete na ostatni guzik. Wydaje mi sie, ze jest doslownie idealnie. Zastosowane tonacja BW pasuje tutaj idealnie. Kompozycja, poza i namietny wyraz twarzy modelki swietne. Perfekcyjne jest rowniez dopracowanie szczegolow takich jak ulozenie wlosow czy lekko rozchylone usta. Kurna nawet sukienka wydaje sie byc idealna pod to ujecie. Glebia moglaby byc troche mniejsza chociaz to malo istotne gdy sie patrzy na tak dopieszczony pierwszy plan.

@Niebieska Jola: Tutaj trafiles w moj gust. Niebieski to moj ulubiony kolor. To chyba winda nieprawdaz? Ciekaw jestem jak udalo Ci sie przegonic nachalnych obserwatorow :D Jola pozuje wrecz jak zawodowa modelka. Zalety odnosnie jej pozycji takie same jak poprzednio opisane, wiec nie bede sie powtarzal. Podoba mi sie takze gra swiatla - jest mila dla oka. Reka polozna na tym swiecacym panelu wydaje mi sie, zapewne przez swiatlo o sporym natezeniu, nie wyrazna. Popatrz tez na panel nad logiem i obok niego - widoczne sa wpadajace w biel odblyski. Ogolem bardzo dobrze, jednak zabraklo mi troszeczke ekstrawagancji. Pofantazjowac fajna rzecz, wiec powiem co ja bym kolezance (?) zaproponowal - zalozyc spodnice, ktora posiada takie wyciecie w ksztalcie trojkata zbiegajace od ud (gdzie jest najszersze) do samych lydek (najmniej szerokie) i dokladnie w pozycji, ktora zaprezentowales podniesc oraz oprzec noge prawa (dominujaca, na pierwszym planie) zaraz obok dloni spoczywajacej na swietlnym panelu. IMHO mogloby byc ciekawie i zdjecie z pewnoscia nabraloby nieco agresywnosci.

lessie
6.07.07, 08:55
bardzo przyjemne fotki, niebieska również fajna w odbiorze...trochę taka niedostępna...

rrrradek
6.07.07, 10:29
Bardzo podoba mi się jola w odcieniu niebieskawym. fajna poza i kręci ta fotka. super pokazana kobiecość, uwodzicielstwo tej pięknej kobiety oraz jej ponętna figura mnie biorą. Eddie czy mi się wydaje czy WB dałeś na około 2000 kelwiniasów :D żeby taki efekt osiągnąć?

Eddie
6.07.07, 10:59
Bardzo podoba mi się jola w odcieniu niebieskawym. fajna poza i kręci ta fotka. super pokazana kobiecość, uwodzicielstwo tej pięknej kobiety oraz jej ponętna figura mnie biorą. Eddie czy mi się wydaje czy WB dałeś na około 2000 kelwiniasów :D żeby taki efekt osiągnąć?

Uwazaj, Jola jest łasa na komplementy ;D

Dokładnie tak, 2000 Kelwiniasów :)

Rap1d, na Twoje "zarzuty" bede mogl dopiero troche pozniej odpowiedziec, bo to grubsza sprawa ;) Ale bardzo sie ciesze, ze chcialo Ci sie troche rozpisac, dzieki Ci za to.

Edit: Rap1d, przeczytalem raz jeszcze to co napisales i mam problem, bo nie za bardzo mam z czym walczyc. Za malo zarzutow! ;D

Eddie
10.07.07, 20:05
Znana juz Wam Beata. Tym razem wersja plenerowa.
Swoja droga, dzielna dziewczyna - zimno, deszcz, wiatr, ale nie zrezygnowala :)

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/36/176043_810242.jpg)

rap1d
11.07.07, 11:58
Edit: Rap1d, przeczytalem raz jeszcze to co napisales i mam problem, bo nie za bardzo mam z czym walczyc. Za malo zarzutow! ;D

A uciekajace oko zony?:)

suchar
11.07.07, 13:44
Zdjecie Beaty IMHO calkiem niezle, chociaz chyba troche za bardzo leci. Dla mnie mogloby byc mniej po przekatnej. Kurcze, maly ruch jest ostatnio w Ocenie Zdjec. Wakacje...
Pzdr

marecki
11.07.07, 13:46
Mnie takie skośne ujęcia bardzo się podobają. Świetna fotka a co do "małego ruchu" to faktycznie, moich wypocin nikt nie komentuje :mrgreen:

Eddie
11.07.07, 16:22

A uciekajace oko zony?:)

PRzygladalem sie, ale nie widzialem, zeby uciekalo :)

Eddie
11.07.07, 16:24
Faktycznie, malo kto zaglada, tym bardziej sie ciesze z Waszych odwiedzin :)

Ja bardzo lubie takie skosy. To jest moja nieuleczalna choroba :D

rodia
11.07.07, 17:41
Eddie, ja tu mam taką refleksję: jesteś bezwględnym rekordzistą pod jednym względem. Wystawiłeś największą ilość fotografii tej samej osoby (Asia), które to zebrały same dobre opinie. Jest to zjawisko niezwykle rzadkie, żeby jeden model w tak wielu zdjęciach nie nudził widza. Gratuluję twoim umiejętnościom fotograficznym i oczywiście talentowi modelki ;)

No i czekamy na następne sesje...

Eddie
11.07.07, 17:49
Wow, Rodia, tos mi teraz... :)
Coz, ja moge tylko podziekowac. Asi Twoj wpis oczywiscie pokaze, niech i ona sie ucieszy, w koncu to i jej sukces :)
Dziekuje serdecznie raz jeszcze :)

rodia
11.07.07, 18:14
Wow, Rodia, tos mi teraz... :)
Coz, ja moge tylko podziekowac. Asi Twoj wpis oczywiscie pokaze, niech i ona sie ucieszy, w koncu to i jej sukces :)
Dziekuje serdecznie raz jeszcze :)
Wiesz, to nie kwestia tylko mojej opini. To po prostu stwierdzony fakt.

fotomic
11.07.07, 19:05
za dużo plastiku szkoda, bo ujęcie bardzo fajne.

Eddie
11.07.07, 19:50
za dużo plastiku szkoda, bo ujęcie bardzo fajne.

No to jestem zadowolony, bo obrobka to rzecz drugorzedna - jednemu pasuje taka, drugiemu inna.

Rodia, dzieks :)

ziemia01
12.07.07, 10:41
Eddie, ja tu mam taką refleksję: jesteś bezwględnym rekordzistą pod jednym względem. Wystawiłeś największą ilość fotografii tej samej osoby (Asia), które to zebrały same dobre opinie. Jest to zjawisko niezwykle rzadkie, żeby jeden model w tak wielu zdjęciach nie nudził widza. Gratuluję twoim umiejętnościom fotograficznym i oczywiście talentowi modelki ;)
No i czekamy na następne sesje...
jako małomówny człowiek mogę się tylko pod tym podpisać i czekać :)

rrrradek
12.07.07, 13:28
dobry tzw. Eddie's kadr :D . skośny czyli taki Twój znak firmowy. fajna GO. troszkę plastikowe jak napisał fotomic ale podoba mi się.

apa-sf
12.07.07, 14:48
Może trochę późno ale co tam ;)
Gratuluje dwóch świetnych fotek córki - kolorowej z zółtym kwiatkiem w ręce i B&W portretu z fajną minką. Chciałbym mieć takiego modela ;) (ale za dobrę parę lat :razz: )

Eddie
12.07.07, 19:43
Rrrradek, "tak zwany Eddie's kadr"? Fiu, no ladnie, to sie doczekalem. Musze Wam powiedziec, Panowie, ze radujecie moje serce strasznie i jestem Wam za to wdzieczny bardzo :)

Apa-Sf, dzieki, modelka sie wprawia coraz bardziej. Mam nadzieje, ze Asia w koncu sie zarejestruje, to Wam pokaze swojej produkcji zdjecia Ewy :)

Eddie
20.07.07, 08:33
Spotkaliśmy się wczoraj w trójkę - Radek, Krzysiek i moja skromna osoba. Miejsce spotkania - Powązki. Cel? Fotografia, pogaduszki. Ostatecznie więcej było pogaduszek niż fotografii, ale też nie ma się co dziwić. Nie może być inaczej, gdy spotyka sie trzech inteligentnych i nad wyraz elokwentnych facetów ;)
Poniżej kilka zdjęć, które jeszcze zdążyłem wczoraj wywołać. Dziś wieczorem powinno coś jeszcze dojść.

Na koniec jeszcze przeprosiny dla reszty Brygady Warszawskiej. Zamierzałem rzucić informację na forum o planowanym spotkaniu, jednak zabrało mi czasu. W związku z tym proponuję zrobić powtórkę w następnym tygodniu. Miejsce do uzgodnienia.

rrrradek
20.07.07, 10:19
Eddie jak się wyrobię to coś dziś wrzucę. Fajne foty wrzuciłeś. Gdzie robione :)? co do powtórki to jestem za.

Eddie
20.07.07, 10:21
Eddie jak się wyrobię to coś dziś wrzucę. Fajne foty wrzuciłeś. Gdzie robione :)?

O tych powyżej mówisz? No toż napisałem gdzie :)

Jeszcze Krzycha mam uwiecznionego, dorzucę go wieczorem. No i coś tam pewnie się znajdzie jeszcze z tematyki cmentarnej.

Eddie
20.07.07, 13:33
Tak wstępnie...

Odpowiedzialna za makijaż - Olga.
Z mojej stronym, poza wykonaniem zdjecia, zero ingerencji w programach graficznych.

Dość ciepłe jeszcze zdjątka ze środowej sesji. BW będę jeszcze korygował, ale i tak pozwolę sobie pokazać te fotki.

1

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/36/179653_862472.jpg)

2

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/36/179656_654771.jpg)

3

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/36/179658_366033.jpg)

kisi
20.07.07, 14:33
Na nr 1 chyba ostrosc zlapales za blisko i wlosy sa brzytwa a reszta juz nie.
Ogolnie fajne ujecia. Fotki kusząco-uwodzicielskie.
Najbardziej podoba mi sie nr 3.

Eddie
20.07.07, 14:53
Kisi, oblukam jeszcze dokladnie w domu te jedynke, dzieki za zwrocenie uwagi. Faktycznie podejrzanie to wyglada. Tym bardziej, ze robilem 40-150, a nie wydaje mi sie, zeby AF az tak sie kopnal. Kojarze jednak, ze ktores zdjecie dosc delikatnie ostrzylem z uwagi na wychodzace na oczach przeostrzenia. W zwiazku z tym wrazenie ostrych wlosow teraz moze byc spowodowane tylko kontrastem. Sprawdze to jednak.

RobertW3D
20.07.07, 14:57
A mi się wszystki trzy bardzo podobają - zarówno technicznie jak i estetycznie. Trudno byłoby mi się zdecydować, które jest najładniejsze, ale chyba wybrałbym 3. 2 byłaby jak dla mnie idealna gdybyś dał białe lub czarne tło - te wzorki trochę jednak rozpraszają ...
Ale i tak są super (jak ja lubię BW ... :) )

Eddie
20.07.07, 15:00
Zdjecia robilismy nad Wisla, wiec o biale tlo - akurat w tamtym miejscu - ciezko :)
Mi osobiscie, przyznam bez bicia, nie do konca to bw lezy. Robilem wczoraj na szybko te konwersje, wiec musze jeszcze posiedziec nad tym, pokombinowac.

RobertW3D
20.07.07, 15:26
Zdjecia robilismy nad Wisla, wiec o biale tlo - akurat w tamtym miejscu - ciezko :)
Mi osobiscie, przyznam bez bicia, nie do konca to bw lezy. Robilem wczoraj na szybko te konwersje, wiec musze jeszcze posiedziec nad tym, pokombinowac.

Kombinuj kombinuj tylko pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego ;)
Pod względem technicznym, to wydaje mi się, że bardzo dobrze by pasowały na High Key :-) Poza tym podoba mi się ostrość - którym szkiełkiem je robiłeś?

Eddie
20.07.07, 18:27

Kombinuj kombinuj tylko pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego ;)
Pod względem technicznym, to wydaje mi się, że bardzo dobrze by pasowały na High Key :-) Poza tym podoba mi się ostrość - którym szkiełkiem je robiłeś?

Bede pamietal o tej zlotej zasadzie :)

Te zdjecia robilem 40-150. Dla mnie, musze powiedziec, sa troche za ostre, ale ja to sie juz rozbestwilem troche na tym takumarze. Czasami jednak zaluje, ze nie ma ona AF ;)

Eddie
20.07.07, 21:19
Mialem kombinowac, wiec pokombinowalem. Na moje oko jest to efekt jaki chcialem uzyskac, a Wy co o tym sadzicie?

rrrradek
21.07.07, 03:20
Bardzo mi sie podoba ta seria z portretami B&W. Fajne kadry i kontrasty. To ta modelka ze środy?

lessie
21.07.07, 08:33
bardzo ładnie wyszło, nie czepiaj się siebie ;)

kisi
21.07.07, 11:47
Dla mnie moj faworyt czyli fotka nr 3 jest ladniejsza w pierwszej wersji zamieszczonej na forum. Druga ma hmm... źrenice w ktorych cos widac, tyle ze kosztem calej reszty (kontrast twarzy/cery modelki). Generalnie upieram sie ze pierwowzor najbardziej mi odpowada. Generalnie za bardzo pojechales z ostrością.

PS.
Wszystkie foty ktore pokazales sa wysokich lotów. Lotów ktore to TY wyznaczyles sobie za standard, a ja jako widz sledzacy twoje dokonania porownuje poziom twoich prac. Stąd tez moja ocena ma charakter bardziej czepialstwa.

PS2.
Zacznij bazować na "brzydkich" modelkach bo inaczej ciezko bedzie sie czegos czepiać.

Eddie
22.07.07, 10:27
Rrrradek, tak, to jest ta modelka :)
Lessie, postaram sie nadmiernie siebie nie czepiac, ale tak troche musze, zeby pion utrzymac :)
BTW, masz byczy avatar ;)

Kisi, dzieki za uwazna obserwacje. Czepiaj sie, jesli uwazasz, ze trzeba, bo tylko takie czepianie daje mozliwosc zweryfikowania swojego spojrzenia ze spojrzeniem odbiorcy. I nie mowie tu o checi robienia pod publiczke. Po prostu staram sie wyciagac ze wszystkich opinii jakas srednia, ktora wykorzystuje do dalszej nauki.

Odnosnie modelek, od niedawna fotografuje te dziewczyny, ktore sie do mnie zglaszaja, bez wzgledu na urode. Zarowno Luiza jak i Natalia wczesniej sa dziewczynami, ktorych wczesniej nigdy nie widzialem. W nadchodzacym tygodniu szykuja sie nastepne sesje, i tym razem dziewczyny wczesniej mi nieznane :)

pozdrawiam!

Eddie
22.07.07, 21:39
Jeszcze kilka zdjęć ze spotkania na Powązkach...

Eddie
22.07.07, 21:49
I jeszcze kilka...

Peniek242
22.07.07, 22:39
Czorne. Czy Powąski sie czyms charakteryzuja wsrod tysiecy cmentarzy?

rrrradek
22.07.07, 22:53
Czorne. Czy Powąski sie czyms charakteryzuja wsrod tysiecy cmentarzy?

a byłes tam kiedyś? to trzeba zobaczyć. To to samo co w Lwowie Cmentarz Łyczakowski w Paryżu Per Lachaise.

Peniek242
22.07.07, 23:00
Jakbym byl to bym sie nie pytal.

rrrradek
22.07.07, 23:06
zapraszam do warszawy. Warto obejrzeć ale nie żartuj, że nie wiesz co to Powązki. Ja bym się wstydził jakbym nie wiedział co to jest Kopiec Kościuszki lub inny zabytek w KRK.

Peniek242
22.07.07, 23:15
Zapewne to jakis hotel no ale moge sie mylic.

kisi
23.07.07, 07:06
Zbyt ciemno. Niektore sa bardzo ok.

Eddie
23.07.07, 07:52
Zbyt ciemno. Niektore sa bardzo ok.

Zauwazylem po wpuszczeniu na forum, ze wyszly troche ciemniej. Natomiat, jesli o niektore chodzi to mialy byc ciemniejsze, zeby mocniej pokreslic cienie.

Pieniek, nie wiem czym sie roznia Powązki od tysiecy innych cmentarzy, bo tych tysiecy nie odwiedzilem, jednak wiem, ze warto ten cmentarz odwiedzic.
Dziekuje Ci za konstruktywne uwagi na temat zdjec :)

Eddie
1.08.07, 10:53
...bo nie wiem co sądzić o tym zdjęciu.

Wypowiedzcie się, śmiało. Krytykujcie, wytykajcie, walcie... byle nie po oczach, bo do domu nie trafię.
Ja naprawdę nie wiem co o tym zdjęciu sądzić. Znaczy, wiem co mnie drażni, ale chce to usłyszeć od Was.

lessie
1.08.07, 11:01
sama fotka mi się podoba (kadr), na lcd w pracy znowu mam za jasno i za mało kontrastu trochę, poza tym przyzwyczaiłeś mnie do cieplejszych barw

rrrradek
1.08.07, 11:04
to przepalone niebo u góry po prawej mnie drażni. Kobieta super, pamiętam ją z windy ale to przepalenie przy twarzy powoduje, że jest ona mało wyrazista. za mało twarz odcina się od tła i ogólnie fotka trochę za jasna IMO. Kadr spoko.

Eddie
1.08.07, 11:08
Dzieki, to sa juz jakies konkrety. Mamy podobne wrazenia, jak widze.
Dawajcie dalej, walcie, walcie.
:)

moozg
1.08.07, 14:12
przylaczam sie do wypowiedzi poprzednikow - to przepalenie przeszkadza, super by bylo gdyby cala glowa znalazla sie na tle drzew, moze warto by zrobic duzy krok w prawo?

tak patrze na ten beton - czy to nasz warszawski bulwar?

lessie
1.08.07, 14:16
wiesz co, z tych wszystkich w/w powodów chyba bym próbował tą fotkę jeszcze rozjaśnić, przykontraścić i zrobić taki high key....

Eddie
2.08.07, 08:59
Moozg, dokładnie ten sam :)

Właśnie, drażni mnie linia drzew, którą "olałem" podczas robienia zdjęcia. I to był mój błąd. Linii drzew olewać nie należy.

Lessie, będę musiał coś z tym zrobić i zrobię na pewno. Co prawda i tak już mam świadomość, ze cudów tutaj nie zdziałam, ale może doprowadzę do stanu, w którym nie będzie mnie drażnić to co mnie drażni teraz ;)

Eddie
10.09.07, 08:35
Bawiac sie ostatnio GIMPem trenuje rozne kombinacje ostrzenia po zmniejszeniu zdjecia.
O ile na tym polu nadmiernym powodzeniem sie pochwalic nie moge, o tyle niechcacy wyszlo mi takie cos:

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/41/202158_155688.jpg)

I jak sie Wam podoba taka wariacja kolorystyczna?

P.S.: Dawno u siebie nic nie wrzucalem :)

grizz
10.09.07, 08:38
podoba się :)

Fajne te paski wszedzie ;p

kisi
10.09.07, 08:50
Wariacja kolorystyczna fajna. Zebra tesz...

Eddie co zas sie tyczy ostrzenia to polecam ci taki skrypcik Sharpen (Smart Redlux). W zasadzie tylko jego uzywam pod Gimpem. Jego przewaga nad innymi metodami ostrzenia polega na tym ze dobrze sobie radzi na zaszumionych obszarach fotki (nie wzmacnia ziarna szumu). I w zasadzie wystarcza. Zreszta sa inne rowniez, ktore mozna stosowac w zaleznosci od tego jaki efekt chcemy osiagnac.

fotomic
10.09.07, 08:57
kolory fajne, ale chyba za bardzo przeostrzone :|

Eddie
10.09.07, 09:00
Dzieki za pierwsze opinie :)

Kisi, mam jakis taki wlasnie skrypcik, sobie sciagnalem, chyba nawet ten, o ktorym piszesz. I faktycznie dobrze sie sprawuje. Natomiast jest jedna rzecz, ktora w tej metodzie mi sie nie podoba - bo z tego co kojarze, skrypt korzysta z wyodrebnienia kanalu wartosci, krawedzi, wzmocnienia ich itd - strasznie pogrubia krawedzie i ciemne obszary. O ile w PSie ostrzenie jest bardzo precyzyjne i efekt wyglada ladnie, o tyle po tamtym ostrzeniu zdjecie wyglada jak rysowane gruba kreska. No, mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi...
A moze ja slabo pamietam dzialanie skryptu, albo o zupelnie innej metodzie pisze?

Cholera, trzeba sprawdzic...

Eddie
10.09.07, 09:01
kolory fajne, ale chyba za bardzo przeostrzone :|

Jest to mozliwe, tak.
Efekt ten powstal w ramach eksperymentowania, wiec przeostrzenie tez tutaj jest mozliwe.

grizz
10.09.07, 09:06

Kisi, mam jakis taki wlasnie skrypcik, sobie sciagnalem, chyba nawet ten, o ktorym piszesz. I faktycznie dobrze sie sprawuje. Natomiast jest jedna rzecz, ktora w tej metodzie mi sie nie podoba - bo z tego co kojarze, skrypt korzysta z wyodrebnienia kanalu wartosci, krawedzi, wzmocnienia ich itd - strasznie pogrubia krawedzie i ciemne obszary. O ile w PSie ostrzenie jest bardzo precyzyjne i efekt wyglada ladnie, o tyle po tamtym ostrzeniu zdjecie wyglada jak rysowane gruba kreska. No, mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi...
A moze ja slabo pamietam dzialanie skryptu, albo o zupelnie innej metodzie pisze?

Też tego głównie uzywam i sprawdza się w 95% - najwyżej przejedź wyostrzającą maskę, gumką z niepełnym kryciem, w miejscach gdzie krawędzie są zbyt mocne.

Eddie
10.09.07, 09:13

Też tego głównie uzywam i sprawdza się w 95% - najwyżej przejedź wyostrzającą maskę, gumką z niepełnym kryciem, w miejscach gdzie krawędzie są zbyt mocne.

Dobry pomysl, dzieki :)

Oleryk
10.09.07, 10:02
Podoba mi się zestawienie linii i kolorów.
Niby powinno sie gryźć a wygląda dobrze.

Wiejo
10.09.07, 10:32
w ostatnim jak i przed może nie tyle, że razi, ale jest za dużo zdecydowanej jasności za głową modelki to powoduje rozproszenie uwagi a nie jej skupienie. Poza tym modelka jest bardzo charakterystyczna. Jej, że tak to nazwę dostojna i emanujaca ciepłem powaga wymaga otoczenia ciepłych barw zmuszających do skupienia się na twarzy. Zdjęcia podobają mi się ale można oddać za ich pomocą więcej tym bardziej, że naturalna uroda modelki zawsze bedzioe grać pierwszą rolę w kadrze. Pozdrawiam.

voovoo2
10.09.07, 10:32
Kolory fajneale okropnie wyglada prawa reka modelki.Przez perspektywę wygląda jak za krótka.

Ania_
10.09.07, 10:56
Kolory fajneale okropnie wyglada prawa reka modelki.Przez perspektywę wygląda jak za krótka.

też mi się to jakoś w oczy rzuciło...

Eddie
10.09.07, 11:08
A wiecie, ze ja na przyklad nie zwrocilem tak uwagi na te reke? Dopiero potem, po komentarzu... no i faktycznie, cos w tym jest.

Co do kolorow, plik, z ktorego powstal powyzszy obraz oczywiscie zachowalem i wyglada zupelnie inaczej. Natomiast powyzsze to wynik kombinowania, wynik, trzeba dodac, zupelnie nieoczekiwany.

Dzieki serdeczne za uwagi :)

Ania_
10.09.07, 11:40
Co do kolorow, plik, z ktorego powstal powyzszy obraz oczywiscie zachowalem i wyglada zupelnie inaczej. Natomiast powyzsze to wynik kombinowania, wynik, trzeba dodac, zupelnie nieoczekiwany.

A wyszedł świetnie. :D

Eddie
10.09.07, 11:43

A wyszedł świetnie. :D

Cieszy mnie to :)
Ciekaw jestem jak sie zaprezentuje w duzym formacie, tak swoja droga.

suchar
10.09.07, 18:30
Kolory i paski bardzo fajne, ale nie podoba mi sie mina modleki, ulozenie reki (chyba lepiej byloby, gdyby lezala na barierce, w kazdym razie byla bardziej wyciagnieta w strone obiektywu) i ostrosc. Jest przeostrzone moim zdaniem.
Pzdr

Eddie
12.09.07, 08:03
No to jeszcze coś z minionego lata... Jola raz jeszcze.

Lgrzechu!!!
12.09.07, 08:17
Dwa ostatnie zdjęcia podobaja mi się bardziej. Mimo, że pozowane wyszły naturalnie. Fajne kolorki i poziom wyostrzenia już mniejszy... oczywiście jak na moje oko... każdy ma inne

Eddie
12.09.07, 08:19
Tutaj ostrzylem po zmniejszeniu juz bez eksperymentow, jak to mialo miejsce poprzednim razem.
Witaj i dzieki za komentarz.

west73
12.09.07, 08:24
dwie ostatnie fotografio chociaż z minionego lata sa bardzo świerze, miło się ogląda... w dziewczynie mozna się zakochać ;) :D

pozdrowienia dla modelki :)

Eddie
12.09.07, 08:28
dwie ostatnie fotografio chociaż z minionego lata sa bardzo świerze, miło się ogląda... w dziewczynie mozna się zakochać ;) :D

pozdrowienia dla modelki :)

West, to lato bylo calkiem niedawno :)
Pozdrowienia przekaze, dziekuje :)

RobertW3D
12.09.07, 08:33
Eddie, 19 jak dla mnie jest taka normalna - niby poprawna, a jednak czegoś jej brakuje ... jakiegoś gestu modelki? Na pewno czegoś co by przyciągnęło na dłużej. 17 jest już ciekawsza (a przynajmniej spojrzenie), ale w oczy za bardzo rzuca się odwinięty kawałek sukienki ...

west73
12.09.07, 08:33
Eddie dla mnie tegoroczne lato skończylo się wraz z moim urlopem na mazurach :D , to było tak niedawno (dwa ostatnie tygodnie sierpnia) a jakże daleko :mrgreen:

C+
12.09.07, 08:36
Czegoś mi brakuje ;) Coś takiego jak kolory i plastyczność z E1 :mrgreen:

Lgrzechu!!!
12.09.07, 08:52
Robert ale pewnie ten odwiniety rąbek sukienki przyciągnął na dłuuuużej twój wzrok... a jak sam piszesz o to w zdjęciu chodzi ;)

Eddie
12.09.07, 08:59
Z sukienka sie zgodze, Robert, osobiscie faktycznie ja po prostu pominalem, znaczy - zagiecie ;)

West, dla mnie wiec w ogole lata nie bylo, bo urlop totalnie deszczowy w domu spedzilem :/

Eddie
12.09.07, 09:00
C+, jeszcze nie sprzedalem E-300 a rozsadnych ofert na E-1 za malo ;)

RobertW3D
12.09.07, 09:15
Robert ale pewnie ten odwiniety rąbek sukienki przyciągnął na dłuuuużej twój wzrok... a jak sam piszesz o to w zdjęciu chodzi ;)

Akurat nie w tym przypadku - jeżeli chce się coś odsłonić aby pokazać coś innego, ciekawszego, to robi się to w taki sposób aby nie pokazywać podszewki ;-) To są właśnie takie szczegóły na które zwraca się uwagę po dłuższym czasie robienia (i oglądania) zdjęć :-)
Ja tam bym jej puścił trochę wiatru we włosy (przydałby się wentylatorek na baterie ;-) ) i poprosił ją o zrobienie ostrzejszego wyrazu twarzy - mógłby wyjść ciekawy kontrast pomiędzy jej "geometryczną" sukienką a wyrazem twarzy :-) Tym bardziej, że wydaje się być bardzo spokojną osobą, a takie zdjęcie byłoby bardziej "odmienne" :-) Ale to tylko jakieś tam moje dywagacje ... .:-)

Eddie
12.09.07, 09:24
Robert, absolutnie masz racje odnosnie tej podszewki :)
Natomiast Jola jest takim troche nerwusem, choc ogolnie wyglada na spokojna :)

Ostrzejszy wyraz twarzy zaraz Wam pokaze ;)

Eddie
12.09.07, 09:28
Zgodnie z obietnicą ;)

Eddie
12.09.07, 09:31
I jeszcze dwa z pewnego przedburzowego lipcowego przedpołudnia...

21 - jest również wersja z nasyceniem jak w 19.

Wiejo
12.09.07, 10:46
20 - strach się bać, 21 - miłe, 19 -
sprawia wrażenie nie naturalnej pozy. Pozdrawiam.

Eddie
12.09.07, 10:57
Wiejo, poza na ostatnim byla jak najbardziej naturalna, Jola stala w pionie oparta o beton za plecami. To ja jej takiego figla splatalem skosnym kadrem ;)

ziemia01
12.09.07, 11:04
20 :) chyba miała już dość zdjęć :)

Eddie
12.09.07, 11:15
20 :) chyba miała już dość zdjęć :)

To byl dopiero poczatek :)
Wkurzona sie zrobila na moja wyrazna prosbe :)

kisi
12.09.07, 14:42
Na 19.jpg strasznie podobna do tej dziewczny z filmu Brave Heart ktora ginie na poczatku filmu.

Fajne foty. Fajna modelka, fajna sukienka, fajne udo :)

Eddie
12.09.07, 14:43
Na 19.jpg strasznie podobna do tej dziewczny z filmu Brave Heart ktora ginie na poczatku filmu.

Faktycznie, w tym ujeciu podobna :)
Chyba w ogole zblizony typ urody.

Fajne foty. Fajna modelka, fajna sukienka, fajne udo :)

Fajnie! :)

Wiejo
12.09.07, 18:33
nie wiem dlaczego ale pominąłem 17 i 18 które to bardzo słodzą deszczową pogodę za oknem. Pozdrawiam.

Eddie
13.09.07, 08:46
Tym razem bez eksperymentów kolorystycznych.
Może być trochę przeostrzone, ale nie miałem już czasu na poprawkę.

grizz
13.09.07, 09:53
łaaaaaadnie!

ziemia01
13.09.07, 10:09
bardzo ładnie :)

Eddie
13.09.07, 10:20
Dzieks! :)

Wiejo
13.09.07, 17:52
uśmiech rozbroił mnie do szczętu, wreszcie. Piękny kadr. Pozdrawiam.

mateuss
13.09.07, 18:33
aż miło popatrzeć ;) po e-1 sugeruję zakupić dobrą portretóweczkę :)

ta fotka na gdańskim??

Eddie
13.09.07, 18:41
Mateuss, tak, to jest Gdański :)
Obecnie mam SMC Takumar 55/1.8, ale na pewno będę się czaił na coś z AF, ostrzenie ręczne nie zawsze daje dobre rezultaty.

Dzięki, fajnie, że tak dobrze to zdjęcie się przyjmuje. Przeleżało na dysku od lipca :)

mateuss
13.09.07, 18:46
na pewno będę się czaił na coś z AF

heh rozwiązanie jest tylko jedno :twisted:

no to może i ja swoje koleżanki teraz pomęczę (bo semestr nowy się zaczyna to dużo wolnego czasu będzie :mrgreen: )

Bardzo fajne GO to z tego takumara czy 40-150 ?

Pozdrawiam

Eddie
13.09.07, 21:50
Tu byl grany 40-150, naprawde zacne szklo.

RobertW3D
14.09.07, 08:36
Tu byl grany 40-150, naprawde zacne szklo.

Święta prawda, Eddie :-D Ale odkąd mam ZD35, to jest teraz moje szkło portretowe nr 1 :-) Też powinieneś spróbować :-)
A co do zdjęcia, to jest naprawdę sympatyczne :-) Aż miło się patrzy :-)

Eddie
14.09.07, 08:59
Chetnie przecwicze ZD35 :)
Przyznam jednak, ze przy nim martwi mnie troche jego ciemnosc, bo 3.5 przy tej ogniskowej to jednak troche malo.
Z drugiej strony, szklo jest tanie w sumie, wiec moze sie skusze za jakis czas... :)

To co, kiedy sie spotykamy? :)

Eddie
14.09.07, 09:03
No to jeszcze dwa, z czego jedno bardzo radosne.

Enjoy The Sun!

mateuss
14.09.07, 09:11
pierwsze bardzo optymistyczne szczególnie piątek rano :) kolorki przyjemnie nie przeostrzone.

co do techniki i kadru... mi to akurat pasuje ale co człowiek to inne kadry ;)

drugie też ciekawe ale ta mina groźna - albo więcej uśmiechu albo więcej zadziorności :razz:

p.s. trzeba zrobić w końcu to warszawskie spotkanie!

west73
14.09.07, 09:13
Eddie dzieki Tobie a własciwie dzięki modelce ten dzień naprawdę staje sie piekny :D

24 jednak widziałbym w bardziej tradycyjnym kadrowaniu, przez to kadrowanie gubi się przestrzeń która otacza modelkę.
23 przez te skośne linie podoba mi się z takim przechyłem :D

Oleryk
14.09.07, 09:22
23.jpg
Piękna twarz, świetne zdjęcie.
Kadr bardziej "tradycyjnie" ale co ja wiem?
W kazdym bądź razie (jak napisał poprzednik) skos tu pasuje a zdjęcie wygląda doskonale.

RobertW3D
14.09.07, 09:36
Eddie, fajnie, że umieszczasz takie zdjęcia :-) Sam planuję w najbliższym czasie zrobić 100% amatorską sesję z koleżanką i zobaczymy co z tego wyjdzie :-) Na przykładzie Twoich zdjęć mam trochę więcej pomysłów :-)
23 - trochę zbyt szare, bure i ponure .. brakuje mi nieco wyrazu ...
24 - super - aż miło popatrzeć :-) Może bym tylko podszedł bliżej zdjęć co by nie było tego przepalonego nieba widać - tło by wtedy całe zielone i byłoby git :-)
ZD35 - jak masz sensowne światło, to nie masz się o co martwić :-) W zależności od tego z jakiej odległości robisz, to GO masz taką jak przy F2 albo i mniej :-)

Eddie
14.09.07, 09:37
West, a ja wlasnie 23 bym widzial jednak w bardziej tradycyjnym kadrze, tak po czasie stwierdzam...
Jak to jednak mowia, nie to ladne co ladne, a to co sie komu podoba ;)

Robert, 24 robilem z doskoku. Akurat moja Asia fotografowala Jole, a ja wylapalem po prostu moment. Czasu mialem chwile, ale kadrowanie jest w zasadzie takie jak chcialem. Tylko tego nieba faktycznie szkoda, bo mogloby byc bardziej kolorowo :)

I tak sie ciesze, ze Wam umililem... umililismy wspolnie dzien ;)

fotomic
14.09.07, 09:38
nie lubię takich krzywizn w kadrach.

Eddie
14.09.07, 09:39

Nie szkodzi :)

fotomic
14.09.07, 09:41

Nie szkodzi :) nie no masz racje, nic nie szkodzi. Tylko takie kombinowanie (przesadne) nie zawsze wychodzi dobrze. Co nie zmienia faktu że zdjęcia są bardzo optymistyczne(zwłaszcza pierwsze).

Eddie
14.09.07, 09:52

Nie szkodzi :) nie no masz racje, nic nie szkodzi. Tylko takie kombinowanie (przesadne) nie zawsze wychodzi dobrze. Co nie zmienia faktu że zdjęcia są bardzo optymistyczne(zwłaszcza pierwsze).

W sumie jest racja w tym co piszesz. Ja w pewnym momencie doszedlem do wniosku, chyba wlasnie po tamtych sesjach (bo w sumie ze trzy czy cztery blisko siebie byly), ze zaczynam przeginac z przeginaniem.
I stad miedzy innymi wniosek, ze np zdjecie nr 23 jednak w tradycyjnym kadrze nalezalo zrobic. Zreszta, nie tylko to jedno.
Natomiast przy 24 skos mi osobiscie bardzo pasuje; w moim odczuciu podkresla radosna atmosfere wywracajac troche ten swiat.

Wiejo
14.09.07, 10:22
24 moim zdaniem piekna kompozycja gdzie wszystko do siebie pasuje tło z ułożeniem rąk modelki, jej beztroski usmiech do krzywizny kadru sprawia, że radosna jest wymowa kadru, 23 subtelny portret pieknej dziewczyny i tu byłbym za tradycyjnym kadrem. Pozdrawiam.

suchar
14.09.07, 17:57
Tak, troche zaczales przeginac z przechylaniem :) 24 akurat jest bardzo fajne, bo dzieki rekom modelki krzywizna horyzontu sie bardzo ladnie komponuje w jedna calosc. Na 23 niestety nie, bo nic nie zamyka tego kadru, po prostu leci. Podobne wrazenie odnioslem przy ogladaniu kilku poprzednich zdjec. Dla mnie po prostu lecialy w ktoras strone.
Pzdr

Eddie
17.09.07, 10:24
Dla odmiany trochę bardziej nastrojowo.
Sierpień 2007, warszawskie Powązki:

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/42/205004_286018.jpg)

dka
17.09.07, 10:28
swietny, "suchy", malarski efekt. nie wiem co to z lewej strony, czy anielskie skrzydlo ale sciaga wzrok i daje do niepotrzebnego myslenia. ja bym zamalowal, zaciemnil. oszukal.
chociaz teraz obrazek "dobrze wazy". sam juz nie wiem.. :D

Eddie
17.09.07, 10:31
Nie wiem co to bylo, szczerze mowiac. Z tego co pamietam, cos w rodzaju peleryny chyba czy cos w tym stylu.
Probowalem tak kadrowac, zeby wyciac, ale niestety nie dalo rady, a oszukiwac nie lubie :/

Efekt kolorystyczny osiagniety w GIMPie w bardzo prosty sposob, na warstwe Tla nalozylem warstwe kanalu Jasnosci (w GIMPie - Wartosc) i zmienilem krycie.

dka
17.09.07, 10:41
warstwa kanalu jasnosci :roll:
poza tym "oszukac" to zle slowo. przeciez wszyscy lubimy "udoskonalac" :mrgreen: ;)

Eddie
17.09.07, 11:20
DKA, jesli korzystasz z GIMPa:

-obraz pierwotny Rozkladasz* w trybie HSV -> produkuje to nowe okno ze zdjeciem w czerni i bieli. Na tym zdjeciu wybierasz z Okna Dialogowe -> Warstwy i zaznaczasz w oknie z warstwami ostatni kanal, czyli Wartosc. Potem juz tylko Ctrl A, Ctlr C.
Wklejasz skopiowany obraz do obrazu pierwotnego, tworzy sie nowa warstwa, zmieniasz krycie. Mozna tez sprobowac sie pobawic trybami krycia, na przyklad zmienic na Wartosc.

W PSie tego nie robilem, ale bedzie chyba jeszcze prostsze. Sprawdze w wolnej chwili dzisiaj i dam znac.

*Jesli dobrze pamietam to po prawym kliku na zdjeciu bedzie: Obraz - Tryb - i nie pamiętam jak to tam dalej się nazywa.

lessie
17.09.07, 13:25
nie wiem czy o to chodzi ale w PS kanał jasności jest w trybie lab. Obrazek -Tryb-Lab i są 3 kanały: Jasność, a i b. Wystarczy skopiować kanał jasności i wkleić na nowej warstwie.

Eddie
17.09.07, 14:18
nie wiem czy o to chodzi ale w PS kanał jasności jest w trybie lab. Obrazek -Tryb-Lab i są 3 kanały: Jasność, a i b. Wystarczy skopiować kanał jasności i wkleić na nowej warstwie.

Dokladnie o to chodzilo :)

Eddie
19.09.07, 09:44
Pokażę Wam, bo lubię to zdjęcie.
Zrobiłem je koleżance w pracy przy porannej kawie...

Warunki zastane + E-1 + Biotar 75/1.5

RobertW3D
19.09.07, 09:59
Bardzo sympatyczne zdjęcie na sam początek dnia :-) Jedyne co mi przeszkadza, to ta czarna plama po lewej stronie. Poza tym jest ql :-)

Eddie
19.09.07, 10:01
Dzieks.
Czarnej plamy w zasadzie mozna bylo uniknac, ale to juz po ptokach.
Chyba, ze zrobie Ewie nowe zdjecie przy kawie ;)

west73
19.09.07, 10:17
brakuje mi tylko pięknie zkręconej pary nad kubkiem ;) , sypatyczne zdjęcie, w takim towarzystwie miło pić kawę... bardzo ładny kadr :D

RobertW3D
19.09.07, 10:22

Jak jej zrobisz dobrą kawę, to i na kolejne zdjęcie się zgodzi :-)

Eddie
19.09.07, 10:23

Jak jej zrobisz dobrą kawę, to i na kolejne zdjęcie się zgodzi :-)

;)

lessie
19.09.07, 10:29
Dzieks.

albo "przestępluj" plamę z prawej
fajna fota, taka trochę reklamowa jakby podkręcić niektóre kolorki...na stockach miałbyś branie na pewno
Fajne masz te koleżanki, dobre choć to bo pisałeś że praca to "taka se", delikatnie mówiąc.

Eddie
19.09.07, 10:33
Dzieks.

albo "przestępluj" plamę z prawej
fajna fota, taka trochę reklamowa jakby podkręcić niektóre kolorki...na stockach miałbyś branie na pewno
Fajne masz te koleżanki, dobre choć to bo pisałeś że praca to "taka se", delikatnie mówiąc.

Praca paskudna, fakt, ale kilka osob fajnych jest.
Najciekawsze jest to, ze z Asia moja pracujemy w tym samym dziale, naprzeciwko siebie. Ewa to jej kolezanka z zespolu :)

Stemplowac plamy nie chce, zrobie ktoregos dnia nowe zdjecie :)

lessie
19.09.07, 10:50
Pracujesz z żoną?
Ale jesteście na siebie nagrzani.... ;) :mrgreen: :roll:
Szacuneczek dla takiego związku

Eddie
19.09.07, 10:52
Pracujesz z żoną?
Ale jesteście na siebie nagrzani.... ;) :mrgreen: :roll:
Szacuneczek dla takiego związku

Ma to też swoje wady, ale dajemy radę - wiesz, pełen profesjonalizm ;)

lessie
19.09.07, 10:56
jasna sprawa...trochę patrzę przez pryzmat swojego charakteru a ja "lubię posiedzieć w jaskini" i wtedy każdy mi przeszkadza, nawet żona... ;)
Ale jak nie siedzę w jaskini to już jestem duszą towarzystwa i do rany przyłóż...

Eddie
19.09.07, 11:20
jasna sprawa...trochę patrzę przez pryzmat swojego charakteru a ja "lubię posiedzieć w jaskini" i wtedy każdy mi przeszkadza, nawet żona... ;)
Ale jak nie siedzę w jaskini to już jestem duszą towarzystwa i do rany przyłóż...

A to prawie niemal zupelnie jak ja :)
Tyle, ze ja w jaskini lubie sobie odpoczac po meczacym dniu :)

Ania_
19.09.07, 12:57
Pokażę Wam, bo lubię to zdjęcie.
Zrobiłem je koleżance w pracy przy porannej kawie...

Warunki zastane + E-1 + Biotar 75/1.5

Szalenie sympatyczne. :D

Oleryk
19.09.07, 13:04
Przemiły uśmiech, pogratulować modelce pogody ducha i to z rana :)

Eddie
19.09.07, 13:43
Ano wesola i sympatyczna bardzo to osoba, to fakt. Rowniez, gdy niewyspana :)

mateuss
19.09.07, 14:16
tyle pięknych zdjęć pięknych kobiet w tym wątku... :mrgreen:

nie rozstajesz się z aparatem nawet w pracy??

Eddie
19.09.07, 14:34
tyle pięknych zdjęć pięknych kobiet w tym wątku... :mrgreen:

nie rozstajesz się z aparatem nawet w pracy??

A zebys wiedzial :)
Targam go ze soba, bo nigdy nie wiadomo :) Poza tym licze na to, ze w koncu uda mi sie troche zdjec corce zrobic po drodze z przedszkola, ona jednak kaprysi ostatnio jak na prawdziwa gwiazde przystalo ;)

RobertW3D
19.09.07, 14:41
A zebys wiedzial :)
Targam go ze soba, bo nigdy nie wiadomo :)

Też tak kiedyś robiłem :-) Jak mieszkałem w Szczecinie, to do pracy chodziłem na piechotę przez park i koło stawu - wierzcie mi, ale prawie zawsze było coś do ustrzelenia :-) Czasami do tego stopnia, że moja droga zamiast trwać 30min, to zajmowała mi nawet 2h :-D

lessie
19.09.07, 14:57
ja już jestem przyrośnięty do mojego E-1, nawet do sklepu na osiedlu idę z aparatem...do pracy to obowiązek!!!

mateuss
19.09.07, 15:03
ja już jestem przyrośnięty do mojego E-1, nawet do sklepu na osiedlu idę z aparatem...do pracy to obowiązek!!!

ja dopiero zacznę przyrastać :D

więcej takich optymistycznych zdjęć. Eddie wyrobił sobie styl i jest łatwo rozpoznawalny...
od razu widać czyje fotki się pojawiają w galerii...

powodują optymizm nawet u studenta w czasie sesji poprawkowej :razz:

Eddie
20.09.07, 07:23
Mateuss, dzieki za dobre slowo, dla mnie to same komplementy :)

W takim razie, skoro student potrzebuje kolejnej dawki optymizmu, jeszcze kilka zdjec Joli (ktorych z tych wakacji mam sporo i wciaz obrabiam nowe), tym razem czarno-biale.

lessie
20.09.07, 08:42
ale ładne, nr 1 i 3 szczególnie trójka
w jedynce ramię trochę zdominowało kadr

west73
20.09.07, 08:47
pieknie... dobrze zrobiona fotografia B&W

Eddie
20.09.07, 08:56
ale ładne, nr 1 i 3 szczególnie trójka
w jedynce ramię trochę zdominowało kadr

Zapomnialem delikatnie przyciac ;)

A jak "dwojka" sie Wam podoba? Bo mi osobiscie, jesli o tonacje idzie i mimo skosu, chyba najbardziej.

RobertW3D
20.09.07, 08:58
Eddie, te ostatnie są naprawdę świetne :-)
Pierwsze - rewelka :-)
Drugie - bdb
Trzecie - super :-)

Eddie
20.09.07, 09:45
FAjnie! Dzieki, Robercie ;)

mateuss
20.09.07, 17:57
W takim razie, skoro student potrzebuje kolejnej dawki optymizmu, jeszcze kilka zdjec Joli (ktorych z tych wakacji mam sporo i wciaz obrabiam nowe), tym razem czarno-biale.

Myślisz że jak zmienisz na B-W to nas zmylisz ?? :mrgreen:

Najbardziej urzekła mnie druga fotka... coś w niej jest.. coś przez co można patrzeć się godzinami i zastanawiać o czym Ona myśli... tak po całym dniu roboty tego właśnie mi było trzeba.

Pierwsze - tylko to ramię ciut wadzi ale nadal bardzo fajne

Trójka - obojętnie obejrzeć się tego nie da ;) bardzo dobre, taki wyraz twarzy na długo zostaje w pamięci.

postarałeś się.

pozdr

Wiejo
20.09.07, 18:31
27 trafia w mój gust sposoben kadrowania, głębią oraz wdzięczną jak zawsze modelką, poza trym 28 i 29 też niczego sobie i ładne kadry. Pozdrawiam.

suchar
20.09.07, 19:22
Fajne te ostatnie trzy w B&W, choc zauwazylem, ze jak ogladam pierwsze dwa, to przechylam glowe w lewo o jakies 30 stopni :mrgreen: Szkoda, ze Jola sie nie usmiecha na tych zdjeciach. Na ktorejs z fotek by sie przydalo, byloby bardziej optymistycznie :)

Ania_
20.09.07, 19:40
Trójka jest dla mnie rewelacyjna. :D

Eddie
24.09.07, 13:46
Fajosko, że się Wam te foty podobają.
Nie miałem czasu tu wskoczyć (i trochę też zapomniałem), dlatego też wyrazy wdzięczności składam dopiero teraz :)

A żeby trochę zmienić temat pokażę Wam zdjęcie pt "A wizjer gdzie? - czyli fotoreporter w akcji". Głównym bohaterem jest mój szanowny kolega Wojtek, od niedawna posiadacz K10D.

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/42/208438_934283.jpg)

RobertW3D
24.09.07, 13:54
Fajne te ostatnie zdjęcie :-) Tyle się mówi, że pętaki mają duże wizjery ... ale jak widać dla niektórych są nadal za małe :-D

Eddie
24.09.07, 14:53
Wizjery maja duze, ale uzytkownicy nie wiedza jak wygladaja ;)

Eddie
27.09.07, 13:56
Dla odmiany prezentuję zdjęcie wykonane przez moją Asię.

Ja natomiast, w ramach zacieśniania więzi z GIMPem zabrałem się za jego obróbkę, której dokonałem od początku do końca.
Mam prośbę, obejrzyjcie fotkę i napiszcie o wadach i zaletach mojego dzieła.

Dla ułatwienia wyszukiwania wad dodam, że na zdjęciu tym dokonałem solidnego retuszu skóry, który był po prostu potrzebny.

Możecie się pastwić.

RobertW3D
27.09.07, 14:00
Eddie, MZ jest bez jakoś bez rewelacji - kadr taki trochę zwykły, mina nie porywająca. Retusz generalnie ok, ale trochę mi przeszkadza to coś niebieskiego w lewym dolnym rogu.

Ja osobiście jakoś nie mogę się zaprzyjaźnić z GIMPem - brak normalnej pracy w trybie LAB/CMYK mnie zbyt mocno zniechęca ... poza tym interfejs i filozofia pracy jakoś mnie nie przekonują ...

Eddie
27.09.07, 14:13
Zapomnialem dopisac...

Nie patrzcie na kadr itd... Znaczy, tez mozecie, ja Asi kazda opinie przekaze :)
Tutaj jednak chodzi mi o retusz glownie i przede wszystkim. Jest to pierwsze zdjecie obrobione przeze mnie w GIMPie od poczatku do konca, dlatego wazne sa dla mnie wszystkie opinie.

Robertw, ja bardzo polubilem interfejs GIMPa i coraz przyjemniej mi sie w nim pracuje. Okazalo sie, ze wystarczy sie z nim blizej zapoznac, zeby polubic. Tak to przynajmniej w moim przypadku dziala.
Nie wiem jak z CMYKiem, ale LAB masz w postaci HSV - przejscie do tego trybu dokonuje sie przez Rozlozenie.
Na ile sie zdazylem zorientowac, GIMP ma wiele z tego co PS, wymaga po prostu przyzwyczajenia i poznania go, poniewaz sporo rzeczy wyglada w nim inaczej, mimo iz zastosowanie maja podobne lub identyczne.

Lgrzechu!!!
27.09.07, 15:17
Eddie a czym obrabiałeś zdjęcia nr 19,20,21 bo tamte wyszły Ci zdecydowanie lepiej ?

Eddie
27.09.07, 18:42
Eddie a czym obrabiałeś zdjęcia nr 19,20,21 bo tamte wyszły Ci zdecydowanie lepiej ?

Tamte robilem w PSie, w ktorym mam to juz w miare opanowane.

Smerf Maruda
27.09.07, 18:47
Kolega Wojtek ma bardzo fajne zdjęcie.

Lgrzechu!!!
27.09.07, 18:48
To widać, wyniki Twoich prac to kolejny argument abym wreszcie nauczył się Ps-a. Wiadomo Gimp free ale mimo wszystko chyba warto rozejrzeć się za Ps-m.

Wiejo
27.09.07, 18:49
kolega Wojtek jest bardzo wdzięczny i mam nadzieję, że jego mina nie była spowodowana faktem i myslą co ja kupiłem i co teraz z tym zrobić. Retusz Joli jest jak najbardziej ok. a sam kadr poprawny. Odnosnie GIMPA to jest program który ma to czego PS się uczy tak przynajmniej głosi opinia wielu zaawansowanych użytkowników. Niestety pomiomo wielu prób z tym programem nie przekonał mnie jego interfejs jak i praca na warstwach i maskach dlatego po wielu próbach wybrałem PSP XI cenowo znośny a i tutoriali oraz filtrów gratis moc. Pozdrawiam.

kisi
28.09.07, 07:28
Obróbka jest akceptowalna ale generalnie jestem przeciwnikiem bo nie lubie plastiku a tak mi sie to kojarzy.

CO zas GIMPa, to programik wystarcza do domowej obróbki. Ciekawy plugin jaki udało mi sie namierzyć to:
http://slacy.com/blog/index.php/2005/04/22/cool-image-processing/

Eddie
28.09.07, 08:34
Lgrzechu, PS jest narzedziem bardzo dobrym, daje profesjonalne efekty, a gdy go opanujesz w stopniu gwarantujacym Ci poczucie bezpieczenstwa podczas pracy mozna sie tylko cieszyc.
Postanowilem jednak zaprzyjaznic sie z GIMPem z tego wzgledu, ze efekty dzieki niemu mozna uzyskac nie gorsze, tego jestem pewien, a ponadto moge go uzywac legalnie. Dla mnie istotne tym bardziej, ze chce na stale osiasc na Kubuntu, ktory to system bardzo mi lezy.
Dodatkowo tez mam na uwadze fakt, ze GIMP bedzie udoskonalany, ciagle sie rozwija, dlatego za jakis czas z pewnoscia bedzie oferowal wiele wiecej niz obecnie.
No i mam nadzieje, ze za jakis rok bede w nim uzyskiwal rownie dobre efekty co PSie ;)

Kisi, zbyt plastikowo wyszlo?
Co robi 'wtyczka', do ktorej link podales?

kisi
28.09.07, 09:53
Kisi, zbyt plastikowo wyszlo?
Ja jestem troszke zakrecony na punkcie plastiku dlatego tez od razu mi sie to z tym kojarzy. Jak napisalem jest do przyjęcia (czyli nie jest to całkiem plastik). Chetnie zobaczyłbym oryginał z oryginalną skórą modelki.

Co robi 'wtyczka', do ktorej link podales?

Wtyczka usuwa z obrasu niechciany obiekt a jego miejsce generuje tło takie jakie znajduje sie obok. W tym konkretnie przkladzie po zaznaczeniu namiotu, obiekt zostaje wycięty a dziurę która zostaje po namiocie automatycznie generuje tło czyli w tym przypadku łąkę z kwiatami. Pewnie jak to automat efekty nie beda sie nadawały na kalendarze, ale do domowych fotek zeby usunąć artefakty sadze ze moga sie przydać.

Teraz poczytalem o szczegółach i tak wtyczka ta potrafi:
- Creating more of a texture
- Removing objects from images
- Creating themed images
Zreszta odsylam do macierzystej strony autorów skrypciku na ktorej sa przykłady:
http://www.logarithmic.net/pfh/resynthesizer

Eddie
28.09.07, 11:20
Kisi, odnosnie oryginalu - patrz PW.

Z wtyczka sie zapoznam, ciekawe co bedzie mozna z niej wycisnac :)

Eddie
30.09.07, 21:40
Dwie nowki sztuki z dzisiejszego spaceru po moim parku...
Pozwalam sobie przedstawic Wam Agate...

Wiejo
1.10.07, 07:44
pierwsze z uśmiechem jest bardzo sympatyczne i podoba się natomiast drugie po lewej kadr przytłacza a po prawej sprawia wrazenie pustki a w srodku kobieta która jakby nie była głównym motywem zdjęcia. Pozdrawiam.

lessie
1.10.07, 09:04
a ja na przekór chyba - zdecydowanie drugie ciekawsze i podoba mi się ta "dysproporcja" na korzyść lewej strony. Do dwóch rzeczy bym się przyczepił jeśli traktować tą fotę w kategorii portretu.
1. Drugi plan ( jakieś drabinki i huśtawki - zupełnie mi nie pasują )
2. Stopy oparte na piętach z palcami zadartymi do góry. To chyba niezbyt naturalna pozycja? Jak dla mnie przynajmniej ale ja akurat jestem fetyszystą stóp i dłoni, więc się czepiam.

Aha,
fajnie zobaczyć nową twarz w portfolio, chociaz tak przyzwyczaiłeś do Asi, że dziwnie się ogląda kogoś innego... ;) to prawie zdrada :mrgreen:

Eddie
1.10.07, 10:22
Lessie, te palce dostrzeglem dopiero pozniej. Spodziewam sie jednak, ze skoro Agata tak usiadla to musiala czuc taka potrzebe :)

Drugi plan - mialem do wyboru hustawki i spokojniejsze, zielone tlo. Zdecydowalem sie na hustawki dla podtrzymania pogodnego charakteru tych zdjec.

"Aha,
fajnie zobaczyć nową twarz w portfolio, chociaz tak przyzwyczaiłeś do Asi, że dziwnie się ogląda kogoś innego... to prawie zdrada "

A Beata, a Jola, ktorej ostatnio bardzo duzo u mnie bylo? To dopiero zdrada!!! ;)

Agaty pojawi sie wiecej. Mam jeszcze kilka zdjec z nia z wczorajszego dnia (pozowala po raz pierwszy w zyciu), a jestesmy juz na nastepna sesje umowieni.

Asia wroci, tylko musimy znalezc troche czasu, zeby razem sie wyrwac, a to nie takie latwe.

lessie
1.10.07, 11:56
wiesz...nie żebym miał coś przeciwko "rozmaitości" kobiet.
Samiec pozostanie samcem, choćby nie wiem co...nawet ten najwierniejszy. ;)

Eddie
1.10.07, 12:10
wiesz...nie żebym miał coś przeciwko "rozmaitości" kobiet.
Samiec pozostanie samcem, choćby nie wiem co...nawet ten najwierniejszy. ;)

Święte słowa :)

Eddie
15.10.07, 11:08
Prezentuję kolejne trzy zdjęcia, które od początku obrabiałem pod Linuksem w GIMPie 2.4;

Dwie przyczyny:

- pokazać, że w GIMPie też można
- zachęcić do używania tego programu

Argumenty przemawiające za GIMPem są również dwa podstawowe:

- darmowy i w pełni legalny
- w pełni wystarczający dla fotoamatora nawet przy bardziej zaawansowanych pracach

A teraz zdjęcia.
Nie oceniajcie kadrów, zwróćcie uwagę na obróbkę, czy i co się Wam rzuca w oczy, jeśli wady - napiszcie, jakie?

Dwa są moje, jedno mojej Asi. Wszystkie trzy obrabiałem ja.

rodia
15.10.07, 12:53
Nie widać wogóle, że nie w ps robione. PS jest dobry, ale nie jest niedościgniony ;). Co do obróbki to może ciut kontrastu na trójce. Poza tym wszystko ok jak na moje ślepe oko.

Na mały OT sobie pozwolę:
Ja się już przerzuciłem na gimpa tydzień temu z powodu protestu przeciw cenie PS. Akurat sporo moich znajomych radzi sie mnie "jak to zrobić, w czym to zrobić". Zresztą już kilku znajomych którzy tak jak ja dawniej używali nielegalnej wersji PS zaczęło używać Gimpa dzięki mnie :D. Denerwuje mnie że Adobe nie daje darmowej (albo bardzo taniej) licencji do użytku niekomercyjnego - tzn dla prywatnych osób, które chcą się dogłębnie nauczyć pracować w tym programie. Wypuszczenie raz na kiedyś kilkutygodniowej wersji próbnej to zdecydowanie za mało.

kisi
15.10.07, 14:18
Ja gimpa uzywam od dawna ale w bardzo ograniczonym zakresie: poziomy, ostrość. Zeby poznac reszte i osiagac dobre efekty nei mam czasu.

Eddie napisz w jakim zakresie robiles obrobke tych fotek.

Co zas sie rzuca w oczy to modelka :D, a tak powaznie to technicznie sa w porzadku. Sam chyba nie gimpowałbym inaczej.

Eddie
15.10.07, 14:25
Co zostało przy zdjęciach zrobione:

- retusz skóry przy pomocy łatki korygującej, obecnej w wersji 2.4;
- wygładzenie skóry
- rozjaśnienie cieni pod oczami: użyłem stempla z kryciem ok 20-25%, który sprawuje się dużo lepiej niż stempel w PSie.
- poziomy

Główny nacisk położyłem na retusz skóry, który w przypadku Joli problemów z cerą był potrzebny.
Jeśli macie jakieś pytania jeszcze w związku z tymi zdjęciami, piszcie - postaram się odpowiedzieć.

grizz
15.10.07, 16:16
Jeżeli chodzi o obróbkę to jest dobrze :D Ale na takich znaczkach to trudno zrobic coś źle ;)

Kadry jednak nie powalają.

Gimp rulz ;p

Eddie
15.10.07, 17:15
Jeżeli chodzi o obróbkę to jest dobrze :D Ale na takich znaczkach to trudno zrobic coś źle ;)

Kadry jednak nie powalają.

Gimp rulz ;p

Grizz, zdjecia obrabiam w pelnej rozdzielczosci, nie ma to tamto :)
Pozniej wrzuce cropy, zeby bylo cos wiecej widac.

Eddie
20.10.07, 22:03
Z dnia dzisiejszego, więc jeszcze ciepłe...

Eddie
20.10.07, 22:04
I jeszcze jedno, bo widzę, że się nie wgrało...

grizz
20.10.07, 22:05
Przedostatnie powalające!

Reszta przy nim się chowa.

suchar
20.10.07, 22:14
Ostatnie dwa najlepsze. Jednocześnie i jesień i Powązki. Na reszcie trochę czasem mi GO nie gra i kadry nie są tak mocne. Widzę, że warto było pójść :) Też muszę się wybrać, ale jutro pewnie znów się nie uda :( A robi się coraz chłodniej i taka jesień może już długo nie pociągnąć... Kurczę :/

EDIT: jeszcze pytanko: Czym robione? Od jakiegoś czasu mam Zuiko 50/1.8, muszę kupić przejściówkę, to też będę miał taki bokeh ;)

Wiejo
21.10.07, 08:33
przychylam się do wypowiedzi Grizza te dwa kadry są naprawdę świetne. Pozdrawiam.

leodan
21.10.07, 11:07
Warto wybrać się na Powązki , ale czasu brak.Bardzo ładne zdjęcia.

marko
21.10.07, 13:16
Wszystkie ładne, ale przedostatnie ma niezły klimat

Eddie
21.10.07, 19:46
Fajnie, ze sie Wam podobaja. Dawno nie wstawialem tu tego typu zdjec :)

Suchar, praktycznie wszystkie robilem SMC Takumarem 55/1.8

suchar
21.10.07, 20:09
Suchar, praktycznie wszystkie robilem SMC Takumarem 55/1.8

Wiedziałem ;) Mając teraz Zuiko 50/1.8 chyba nie będę go kupował. Na odbitkach przekonałem się, że to Zuiko rysuje pięknie, więc prędzej kupię przejściówkę 4/3>OM i jazda na Powązki ;)

dobas
22.10.07, 00:34
Przedostatnie ZAJEFAJNE :)
na prawde rewelacja. Zastane ? czy układałeś listki ?

Jeśli pierwsze to gratuluje oka :) jeśli drugie to pomysłu :)

pzdr
dobas

Eddie
22.10.07, 08:19
Dobas, dzieki.
Wlasnie, dowcip polega na tym, ze te listki juz byly tak ulozone :)

Ania_
24.10.07, 12:16
Eddie, weź uchyl rąbka tajemnicy, jak się robi tak dobre zdjęcia na cmentarzu. :mrgreen: Czy tam jest tak mało osób, czy raczej nie trzeba zwracać na innych uwagę? Pytam, bo tak się zastanawiam, że ciężko by mi było robić zdjęcia, kiedy ktoś inny przychodzi ze zniczem niedaleko.

Rafał Czarny
24.10.07, 12:24
Mysikrólico, przecież fotografowanie to nic zdrożnego. Co innego, gdybyś chciała się napić piwa w takim miejscu, albo zagrać w karty.

Eddie
24.10.07, 12:26
Eddie, weź uchyl rąbka tajemnicy, jak się robi tak dobre zdjęcia na cmentarzu. :mrgreen: Czy tam jest tak mało osób, czy raczej nie trzeba zwracać na innych uwagę? Pytam, bo tak się zastanawiam, że ciężko by mi było robić zdjęcia, kiedy ktoś inny przychodzi ze zniczem niedaleko.

Od czego by tu zacząć...
Powązki do duży cmentarz. Jest do przejścia w czasie nie przesadnie wydłużonym, ale jest duży. Przede wszystkim jednak, jest bardzo stary i piękny.
Tłumów tam nie ma. Owszem, są ludzie, odwiedzają, spacerują... można spotkać też wycieczkę lub dwie.
W ostatni weekend było też sporo fotografujących.

Jeśli o mnie chodzi, ja nie przejmuję się ludźmi. Czasami patrzą dziwnie, ale bez większego zainteresowania. Gdy złapie się już atmosferę miejsca i człowiek da się jej ponieść, wtedy nie ma znaczenia czy trzeba wskoczyć na jakiś wyżej położony grób, żeby właśnie to jedno ujęcie załapać; czy też trzeba trochę wybrudzić spodnie w trawie.
Tak jest ze mną. Oczywiście, staram się zachować pewien umiar i szacunek dla miejsca, czasami jednak trzeba wykonać jedną czy dwie akrobacje, żeby ciekawe zdjęcie zrobić.

Przede wszystkim trzeba dać się ponieść tej atmosferze. Potem już idzie z górki :)

Ania_
24.10.07, 12:32
Rafał -> pewnie, że nic ;) muszę w końcu iść i się sama przekonać ;)

Eddie -> noszę się z zamiarem przejścia na wrocławski cmentarz osobowicki, ale chyba poczekam, aż minie fala pierwszo-listopadowców ;)

Eddie
24.10.07, 12:48
Eddie -> noszę się z zamiarem przejścia na wrocławski cmentarz osobowicki, ale chyba poczekam, aż minie fala pierwszo-listopadowców ;)

Idz koniecznie przed 1 listopada! Jeszcze teraz, poki sa kolorowe liscie na drzewach. Jesli ten cmentarz jest mocno zadrzewiony, tak jak wlasnie Powazki, to czekaja Cie naprawde niesamowite widoki.

leodan
24.10.07, 13:16

Od czego by tu zacząć...
Powązki do duży cmentarz. Jest do przejścia w czasie nie przesadnie wydłużonym, ale jest duży. Przede wszystkim jednak, jest bardzo stary i piękny.
Tłumów tam nie ma. Owszem, są ludzie, odwiedzają, spacerują... można spotkać też wycieczkę lub dwie.
W ostatni weekend było też sporo fotografujących.

Jeśli o mnie chodzi, ja nie przejmuję się ludźmi. Czasami patrzą dziwnie, ale bez większego zainteresowania. Gdy złapie się już atmosferę miejsca i człowiek da się jej ponieść, wtedy nie ma znaczenia czy trzeba wskoczyć na jakiś wyżej położony grób, żeby właśnie to jedno ujęcie załapać; czy też trzeba trochę wybrudzić spodnie w trawie.
Tak jest ze mną. Oczywiście, staram się zachować pewien umiar i szacunek dla miejsca, czasami jednak trzeba wykonać jedną czy dwie akrobacje, żeby ciekawe zdjęcie zrobić.

Przede wszystkim trzeba dać się ponieść tej atmosferze. Potem już idzie z górki :)
Eddie-zdjęcia bardzo ładne , tylko ja uważam ,że na cmentarzu trzeba się przejmować ludźmi ,duża większość przychodzi tam do swoich bliskich i trzeba to uszanować.Skakanie po grobach to też chyba nie bardzo .Może czasami trzeba zrezygnować z tego jednego wspaniałego ujęcia.
Pozdrawiam.

Eddie
24.10.07, 13:23
Eddie-zdjęcia bardzo ładne , tylko ja uważam ,że na cmentarzu trzeba się przejmować ludźmi ,duża większość przychodzi tam do swoich bliskich i trzeba to uszanować.Skakanie po grobach to też chyba nie bardzo .Może czasami trzeba zrezygnować z tego jednego wspaniałego ujęcia.
Pozdrawiam.

Pisząc o nie przejmowaniu się ludźmi miałem na myśli przejmowanie się=stresowanie ich obecnością. Na zasadzie, widzę, że ktoś patrzy jak robię zdjęcia i już jestem zestresowany, ręka drży, zdjęcia nie zrobię.

rodia
24.10.07, 13:29
Pozdrawiam.

Pisząc o nie przejmowaniu się ludźmi miałem na myśli przejmowanie się=stresowanie ich obecnością. Na zasadzie, widzę, że ktoś patrzy jak robię zdjęcia i już jestem zestresowany, ręka drży, zdjęcia nie zrobię.

Ja w poprzedniej pracy robilem ewidencję grobów na stronie internetowej z cmentarzy w promieniu 50 km od koszalina. To byla jazda po cmentarzach, bieganie po kwaterach z listą zmarłych i każdemu (jak w reklamie plusa) pstry pstry pstry ... .

Co do przejmowania ludźmi: szanuję uczucia ludzi do rozkładających się zwłok ich bliskich nakrytych zazwyczaj kamiennymi płytami, ale z mojego (dużego) doświadczenia z focenia na cmentarzach wynika, że ludzie na cmentarzach reagują na fotografowanie dużo spokojniej niż np. na mieście gdzie rzeczywiście można spotkać się z agresją werbalną.

EDIT:
twoje foty z cmentarza: rewelka !

Eddie
24.10.07, 14:08
Wlasnie, chcialem napisac o tym przy okazji swojej poprzedniej wypowiedzi...
Kiedys widzialem na Powazkach wlasnie takiego goscia, ktory chyba ewidencje robil. Chodzil od grobu do grobu, przyklejal jakas karteczke i pstryk, potem szedl dalej. Ten to sie dopiero po grobach naskakal! A musial przeciez. I tutaj nikt by mu nic zlego nie powiedzial, bo przeciez wykonuje swoja prace. Prawda? Tymczasem jednak nie roznilo sie jego skakanie od mojego dokladnie niczym. Obydwaj robilismy to samo, tylko wynagrodzenie inne ;)

Jesli o reakcje ludzi chodzi, to prawda. Czasami nawet jak stalem na jakiejs plycie z metr nad ziemia i ktos przechodzil obok, zazwyczaj bylo tylko spojrzenie typu "co on robi?" i szedl sobie czlowiek dalej.
Czasami jednak spotykalem sie z bardzo fajnymi reakcjami. Ludzie czasami pytaja "Co Pan robi?", "A po co?", "A zna Pan historie?", "A tutaj i tutaj sa bardzo ciekawe groby i pomniki jeszcze z XIX wieku".
Zazwyczaj jednak jest pusto i spokojnie. Ze tak powiem, zywej duszy czlowiek czasem nie spotka ;)

Rodia, dzieki za dobre slowo!!! :)))

leodan
24.10.07, 14:38
Dzięki za wyjaśnienie. :mrgreen:

Eddie
13.12.07, 13:15
Z ostatniego weekendu. Trochę zmęczeni całodziennym foceniem zrobiliśmy sobie kilka strzałów na dobranoc :)

Moja ukochona i gwiazda, Asia :)

-M
13.12.07, 13:23
konkretny kadr

west73
13.12.07, 13:42
Widzac ten watek wiedziałem że będzie na co popatrzeć ;)

Ach te oczy mozna się w nich utopić :)

Czy bedzie więcej z tej serii?

Eddie
13.12.07, 13:43
Widzac ten watek wiedziałem że będzie na co popatrzeć ;)

Ach te oczy mozna się w nich utopić :)

Czy bedzie więcej z tej serii?

Z tej raczej nie. Bylismy juz mocno zmeczeni i raczej tak rekreacyjnie pstrykalismy. Natomiast planuje podejsc do tematu raz jeszcze, gdy bedziemy na chodzie i wypoczeci :)

west73
13.12.07, 13:47
Z tej raczej nie. Bylismy juz mocno zmeczeni i raczej tak rekreacyjnie pstrykalismy. Natomiast planuje podejsc do tematu raz jeszcze, gdy bedziemy na chodzie i wypoczeci

Albo bardzo dobrze obrobiłeś to zdjęcie... albo Asia nie była taka zmęczona :)

Eddie
13.12.07, 14:01
Z tej raczej nie. Bylismy juz mocno zmeczeni i raczej tak rekreacyjnie pstrykalismy. Natomiast planuje podejsc do tematu raz jeszcze, gdy bedziemy na chodzie i wypoczeci

Albo bardzo dobrze obrobiłeś to zdjęcie... albo Asia nie była taka zmęczona :)

Zmeczenie objawialo sie raczej tym, ze ja nie trafialem juz z ostroscia a Asia nie bardzo sie czula na silach, zeby pozowac :)
Ale obrobka tez byla, owszem, nie kryje tego :)

Oleryk
13.12.07, 14:06
konkretny kadr
Konkretny komentarz ;)
Widzę, ze lubisz zglądać swojej Asi w dekolt. Wcale Ci się nie dziwię.
To piękna dziewczyna a i portet też bardzo ciekawie skadrowany i obrobiony. Miło się go ogląda.

Eddie
13.12.07, 14:21
konkretny kadr
Konkretny komentarz ;)
Widzę, ze lubisz zglądać swojej Asi w dekolt. Wcale Ci się nie dziwię.
To piękna dziewczyna a i portet też bardzo ciekawie skadrowany i obrobiony. Miło się go ogląda.

Słusznie, póki człowiek młody i ma coś konkretnego do powiedzenia to musi mówić! To samo kadrowania dotyczy ;)
Dzięki, Oleryk, za budujący komentarz ;)

Magus
13.12.07, 14:23
Myślałem, ze siedzisz w domu i nie używasz kompa.

black_bird
13.12.07, 14:26
piekne foty, mozna sie w nich utopic ..;)

leodan
13.12.07, 15:14
Ładna fotka i nie dziwne , że się spieszyłeś ;)

Eddie
13.12.07, 17:16
Dzieki :)
Leodan, no wiesz... pokim mlody, nie? ;)

Wiejo
13.12.07, 18:00
ponownie, piekny, zmysłowy portret. Pozdrawiam.

paszczol
13.12.07, 19:43
Wiesz, czytałem gdzieś, że najtrudniej robi się portrety swoim sympatiom (ą?) nie będę przytaczał czemu, ale pomijając piękne zdjęcia, masz wielką wenę do szukania nowych ujęć i scenerii dla Asi i za to należy się dużżży szacunek, a świadczy to tylko o niepowtarzalności tego związku. Pozdrawiam

Eddie
14.12.07, 07:26
Paszczol, milo mi to czytac :)
Trzeba przyznac, ze dawno juz Asi zdjec nie robilem i chyba czas nadrobic te zaleglosci :)

slavek.ie
28.01.08, 11:05
Trzeba przyznac, ze dawno juz Asi zdjec nie robilem i chyba czas nadrobic te zaleglosci
No najwyższy czas. Śledzę wątek od dłuższego czasu i powiem że Twoje zdjęcia robią na mnie niesamowite wrażenie (powiedział bym nawet że temat Twoich zdjęć :) ), znakomicie potrafisz uchwycić piękno Asi.
Z niecierpliwością czekam na następne.
pozdrawiam.

ksb
28.01.08, 11:39
Te ostatnie rewelka. Śwotne kolory i plastyka:) Podoba mi się - nawet bardzo.
Powiedz jak obrabiasz fotki by tak wyglądały. Czy uplastyczniasz je czyś specjalnie:)?

Eddie
28.01.08, 12:35
Ksb, owszem, poddaje zdjecia delikatnemu (tak mi sie wydaje, ze delikatnemu ;) ) wygladzeniu.
Przede wszystkim jednak staram sie robic tak, zeby nie poprawiac potem bledow spowodowanych blednym podejsciem do swiatla czy kadru. Tak wiec to co robie ze zdjeciami, to po prostu kosmetyka. Podciagam troche kontrast poziomami, ewentualnie zmiane nasycenia barw robie - raczej na minus zazwyczaj. Jesli chodzi o ostrosci i nieosrosci, tutaj nic nie rzezbie, glebia ostrosci jest zawsze taka jaka obiektyw dal.

Eddie
28.01.08, 12:36
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/53/262045_613012.jpg)

Rafał Czarny
28.01.08, 13:40
Fajnie wyprane światłem ze szczegółów. Przypomina mi stare fotosy z aktorami, które dawniej wisiały na korytarzach kin.

marecki
28.01.08, 13:41
Zjechałem na dół okna i ... Orzesz Ty ...ale fajna fota.
Świetny efekt uzyskałeś i do tego super kadr.

kasprzyk
28.01.08, 14:01
Rewelka!!!

Ggrzesiek
28.01.08, 14:04
Witam

Bardzo, bardzo podoba mi się ta fotografia. Również mam skojarzenia z filmowym fotosem. Czy przypadkiem zdjęcie Grety Garbo nie było inspiracją? Mam na myśli głównie fryzurę modelki.
Znakomita fotografia, gratuluję.
Tworzycie naprawdę zgrany duet.

Pozdrawiam

Oleryk
28.01.08, 15:22
Pięknie :)
Śliczna modelka i ciekawa obróbka.
Niektórzy to mają dobrze... ;)

kisi
28.01.08, 15:45
Świetna fota !!! Kadr też.
Zdradziłeś Asie ?