PDA

Zobacz pełną wersję : Streety i nagie kobity

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31

Rafał Czarny
1.03.11, 14:21
Owszem, tylko w moim przypadku. Zdjęcia, które obrazem nie są dopowiedziane, są częścią całego cyklu, który ma swój tytuł i swoją ideę.

O tym właśnie pisałem. Mnie się np. zupełnie nie podobają Twoje prace, ale nie wchodzę pod nie i nie stawiam zer. Po prostu nie trafia do mnie Twoja idea, nie rozumiem jej zupełnie. Estetycznie te zdjęcie zupełnie mi się nie podobają. Dopisanie pretensjonalnego tytułu typu: samotność, niespełnienie, nierzeczywistość itp. w moim przekonaniu nie dodają Twoim zdjęciom ani idei, ani treści.

Ale zauważ, że ani raz nie postawiłem zera (ani żadnej innej oceny pod Twoimi zdjęciami). Wyszedłem z założenia, że mogę się mylić i być może Twoje zdjęcia nie są kiepskie tak jak mi się wydaje. A tylko ja ich nie rozumiem. Dlatego ich nie oceniam, a opinię zostawiam dla siebie.*

* W tym przypadku zrobiłem wyjątek, ponieważ zostałem wywołany do tablicy.

Zrozumiałeś to wreszcie? :roll:

Ania_
1.03.11, 22:14
Teraz to ja się pogubiłam w Waszych wywodach. Czyli jak ktoś nie rozumie, to ma zachować opinię dla siebie? Tak czy nie?

Mirek54
1.03.11, 22:41
Teraz to ja się pogubiłam w Waszych wywodach. Czyli jak ktoś nie rozumie, to ma zachować opinię dla siebie? Tak czy nie?

Mysi.Ja moze Ci wytlumacze,bo oni jak beda tlumaczyc to i tak kazdy na swoja strone bedzie ciagnac.Moge?Skore sprzeciwu nie widze to jedziem z elaboratem.
Jesli ja i Helmut przy Tobie bedziemy po niemiecku dyskutowac o jakims temacie,bedziesz w stanie ocenic czyj niemiecki jest bardziej niemiecki,juz nie wymagam,zebys okreslila kto z nas ma racje.
Albo.Jesli zobaczysz fotel w stylu Gdanskim i tzw. Ludwika jestes wladna okreslic ktory jest bardziej prawidlowy i oddany stylowi,czy po prostu powiesz tylko,ze ten Ci sie podoba a ten nie.
Albo jeszcze inaczej.
Jesli facet sie farbuje na rudy kolor,a ty nie cierpisz rudzielcow.Nie wiesz i nie rozumiesz dlaczego on sie farbuje.Podchodzisz do kazdego napotkanego rudzielca na ulicy i mowisz-Ale zes paskudny,lo matko,brrr.Czy po prostu omijasz i ignorujesz,myslac sobie-nie podoba mi sie ta moda.

kali999
1.03.11, 22:44
Jak widać Rafał tak myśli, a ja nie.
Ja się cieszę, że wielu osobom podoba się projekt i również tym którzy ze sztuką obcują na co dzień, dzięki temu miałem m.in. wystawę w galerii Obok ZPAFu czy na MFFM. Jednak to nie sprawia, że nie dopuszczam do siebie myśli, że ktoś może się na ich temat krytycznie wyrazić. Chociaż wolałbym, żeby zanim wyrazi opinie, wcześniej zapoznał się z treścią opisującą cykl, którego bynajmniej nie jest sam tytuł. Przykład bardzo prosty kolegi, którego poznałem właśnie na festiwalu w Jarosławiu: http://igoroles.d2d.pl/gallery-view-21-parking.html zobaczyłem zdjęcia, myślę sobie bez rewelacji, ale później przeczytałem tekst opisujący projekt i w ciągu paru minut ten projekt ze średniego stał się dla mnie projektem genialnym.

Tu link jakbyś miał ochotę trochę więcej poczytać o projekcie niż tylko "pretensjonalny" tytuł - http://www.go.zpaf.pl/page121/page132/page132.html

Jednak dalej uważam, że tyle opinii ile ludzi i każdy ma je prawo wyrażać.

Ania_
1.03.11, 23:52
Mysi.Ja moze Ci wytlumacze,bo oni jak beda tlumaczyc to i tak kazdy na swoja strone bedzie ciagnac.Moge?Skore sprzeciwu nie widze to jedziem z elaboratem.
Jesli ja i Helmut przy Tobie bedziemy po niemiecku dyskutowac o jakims temacie,bedziesz w stanie ocenic czyj niemiecki jest bardziej niemiecki,juz nie wymagam,zebys okreslila kto z nas ma racje.
Albo.Jesli zobaczysz fotel w stylu Gdanskim i tzw. Ludwika jestes wladna okreslic ktory jest bardziej prawidlowy i oddany stylowi,czy po prostu powiesz tylko,ze ten Ci sie podoba a ten nie.
Albo jeszcze inaczej.
Jesli facet sie farbuje na rudy kolor,a ty nie cierpisz rudzielcow.Nie wiesz i nie rozumiesz dlaczego on sie farbuje.Podchodzisz do kazdego napotkanego rudzielca na ulicy i mowisz-Ale zes paskudny,lo matko,brrr.Czy po prostu omijasz i ignorujesz,myslac sobie-nie podoba mi sie ta moda.
Dzięki :mrgreen:

Rafał Czarny
2.03.11, 08:43

Widzę, że docierają tylko przykłady odnoszące się do konkretnej osoby. Zatem jeszcze raz. :roll:

Wyobraź sobie - robisz zdjęcia przyrody - rośliny. Rafał Czarny nie robi takich zdjęć. Dla niego są to badyle, takie zdjęcia mogłyby nie powstawać w ogóle. Wrzucasz takie zdjęcie do galerii i Rafał Czarny wali zero. Bo mu się zdjęcie nie podoba. Marudzi pod każdą fotą.

Rafał Czarny tak nie robi. Dlaczego? Bo dopuszcza do siebie myśl, że to mogą być wartościowe prace, a tylko on się na nich nie potrafi poznać. Nie rozumie takiej twórczości, nie czuje jej, nie potrzebuje jej do szczęścia. Podobnie jak nie lubi muzyki poważnej, od Chopina dostaje brzydkiej wysypki, od Czajkowskiego zaczynają mu dokuczać hemoroidy. Ale nie pisze, że to beznadziejna muzyka i warta zera w skali sześciostopniowej. Rozumie, że nie rozumie takiej muzyki.

Następna rzecz - Czarny to człek przyzwoicie wychowany, nie lubi robić ludziom przykrości. To drugi powód, dla którego takich zdjęć nie ocenia. Uważa, że takie zera byłyby zwykłym buractwem, a Czarny burakiem nie chce być.

To naprawdę takie trudne do ogarnięcia? :roll:

Ania_
2.03.11, 11:00
Luzzzzz. To było tylko pytanie - tak czy nie. :mrgreen:

Czyli nie rozumiesz zdjęcia, nie udzielaj negatywnej opinii, bo zrobisz przykrość autorowi i wyjdzie, że niewychowany jesteś. Ja tak tę opinię rozumiem, jaśniej już nie potrafię. O to Ci chodzi?

Można podejść do tematu jednak jeszcze z drugiej strony, czyli jeśli nie rozumiem zdjęcia, to może nie niesie ono za sobą danych emocji? Też tak może być. Jest kupa zdjęć na fotodziwactwach, które są fajne tylko dla ich autorów. :wink:

Ponieważ teraz wywołane zostały moje badylki, to jeszcze jedno napiszę. :mrgreen: Kiepskie porównanie. Bo to są zwyczajne przyrodnicze zdjęcia, w których się nie da doszukać drugiego tła. To zapis życia przyrody! Jestem ciekawa jak bez takich zdjęć, chciałbyś, aby wyglądały różne atlasy przyrodnicze czy geograficzne? Trudno rozumieć takie fotografie, bo tutaj nie ma nic do rozumienia. :mrgreen: Jak sobie wyobrażasz w ogóle porównanie takich tematów? Od której strony? Technicznej? Chyba tylko takiej, chociaż sam doskonale wiesz, że w fotografii przyrodniczej pierwsze lepsze maźnięcie aparatem by jednak już nie przeszło. :)

Jak fiksografia ma mieć sens, to musi coś ze sobą nieść. Tak mi się wydaje. Jakieś skojarzenia (vide fotka z bramą) lub być jak dla Wanilii po prostu ładną akwarelką. Może być jednak tak, że zwyczajnie komuś się nie podoba. I jednak jestem nieprzekonana co do tego, że autora taki tekst, jak o 0 nie irytuje. Tylko po co odbijać pałeczkę? Ty też masz kiepskie zdjęcia, ja ich nie komentuję... Ty robisz badyle, ja ich nie komentuję... :roll:

Jeśli ktoś przyjdzie do mojego wątku i powie, że nie rozumie fotografii przyrodniczej, to nawet przy niepochlebnych opiniach, przyjmę go z otwartymi ramionami. Taki masochizm. Dlaczego? Bo może właśnie dzięki temu zrozumie lub spróbuje zrozumieć, a nie odrzuci na wstępie.

Już sobie idę. :grin:

Rafał Czarny
2.03.11, 17:10
Tylko po co odbijać pałeczkę? Ty też masz kiepskie zdjęcia, ja ich nie komentuję... Ty robisz badyle, ja ich nie komentuję... :roll:

Celowo w tamtej wypowiedzi użyłem burackiej retoryki, której na co dzień nie stosuję. Po to, żeby Ci uzmysłowić to o czym piszę od iluś tam postów. Zastanawiam się czy faktycznie nie łapiesz o co mi kaman czy się po prostu ze mną droczysz.

Znam Cię trochę więc pewnie te słowa były dla Ciebie nieprzyjemne i w jakimś stopniu przykre. Nazwałem Twoje wielogodzinne trudy w pogodni za dobrym zdjęciem pogardliwym słowem "badyle" (no chyba, że w jakiś żartobliwym kontekscie). Tak naprawdę wcale tak nie myślę, nigdy bym nie nazwał tak Twoich zdjęć. Sam nie robię zdjęć przyrodniczych, ale doceniam dobre kadry tego typu.

Jest jeszcze druga kwestia - forma. Tę samą treść można przedstawić na iks sposobów. Np. "Uważam, że Twoje zdjęcia to zwykłe badyle. Po co ludzie w ogóle robią takie beznadziejne zdjęcia?". Albo: "To zdjęcie do mnie nie trafia. Może dlatego, że w moim przekonaniu kompozycja jest nie najlepsza". Niby to samo, ale nie to samo. Pierwsze zdanie napisał Rafał Czarny - burak, drugie Rafał Czarny - nieburak (nie mylić z nieborakiem ;-) )

Staram się nie robić ludziom przykrości moimi komentarzami. Oczywiście czasem to robię, jeśli wejdę z kimś w spór albo kogoś zwyczajnie nie lubię (takich ludzi jest niewielu).

Po co mam pod czyimiś zdjęciami pisać komentarze, które kogoś poirytują albo zasmucą. Ani mi się od tego nie powiększy, ani nie zmniejszy*. W końcu fotografia na naszym amatorskim forum to tylko zabawa - dla jednych mniej dla innych bardziej ważna. To nie zawody w ringu, kto komu mocniej dop....li.

Mój ostatni post skierowany do Kalego był z pewnością dla Niego nieprzyjemny. Popełniłem go z premedytacją, żeby mu uświadomić, że obsrać kogoś jest bardzo łatwo. Użyłem złośliwej retoryki, napisałem słowo "pretensjonalny" i pewnie przykro się chłopu zrobiło. I choć faktycznie myślę tak o jego twórczości jak napisałem to użyłem (sprowokowany niemądrą dyskusją) burackiej retoryki. To samo mogłem napisać w łagodnej formie i wtedy nie zrobiłoby mu się przykro. Chłop się w końcu natrudził, cały dumny jest ze swoich zdjęć i wystawy, a taki Rafał Czarny - burak obsrał to w trzech zdaniach.

Kali, zrobiłem to z premedytacją i teraz mam nadzieję trzy razy się zastanowisz zanim komuś pochopnie wystawisz zero i cwaniacki, buracki komentarz.

Jeśli ktoś przyjdzie do mojego wątku i powie, że nie rozumie fotografii przyrodniczej, to nawet przy niepochlebnych opiniach, przyjmę go z otwartymi ramionami. Taki masochizm. Dlaczego? Bo może właśnie dzięki temu zrozumie lub spróbuje zrozumieć, a nie odrzuci na wstępie.

Jeśli napisze pod Twoim zdjęciem, że "nie rozumie fotografii przyrodniczej" to być może przyjmiesz go z otwartymi ramionami i przytulisz do kształtnej piersi. ;-) Ale jeśli napisze Ci buracki komentarz pod zdjęciem to zrobi Ci się zwyczajnie przykro, wkurzy Cię itd.

* Mam oczywiście na myśli obiektyw.

kali999
2.03.11, 17:33
Szczerze to co napisałeś po mnie spłynęło, bo nie jesteś osobą, której opinia jest dla mnie ważna.
Jeśli uważasz mój pierwszy komentarz za cwaniacki, buracki to już nawet mi się nie chce więcej z tobą dyskutować, bo nie lubię rozmawiać z osobami, którzy dopowiadają sobie bajki.

Rafał Czarny
2.03.11, 18:08
Szczerze to co napisałeś po mnie spłynęło, bo nie jesteś osobą, której opinia jest dla mnie ważna.
Jeśli uważasz mój pierwszy komentarz za cwaniacki, buracki to już nawet mi się nie chce więcej z tobą dyskutować, bo nie lubię rozmawiać z osobami, którzy dopowiadają sobie bajki.

Ja też nie mam ochoty z Tobą rozmawiać. Bywaj zdrów.

ps. Jeśli nie chcesz uchodzić w necie za buraka to pisz "Tobą" z dużej litery.

grizz
2.03.11, 19:53
Pokój, pokój między forumowiczami...

Ania_
3.03.11, 00:35
Znam Cię trochę więc pewnie te słowa były dla Ciebie nieprzyjemne i w jakimś stopniu przykre.
Nie, dlaczego? Przecież każda wypowiedź świadczy o nas samych, o naszej emocjonalności czy podejścia do tematu. Przywykłam w pewnej mierze do swoistej maniery ludzi, którzy fotografii przyrodniczej nie chcą zrozumieć. Oni najczęściej mówią lekceważąco "o kwiatkach", "robaczkach", ptaszkach". :) Niby nic, niby niechcący, a jednak coś (nie mówię teraz konkretnie o Twojej wypowiedzi skierowanej do mnie).

Nie robi to na mnie już wrażenia, może kiedyś owszem tak. Teraz jednak wiem, że odwalam kawał fajnej roboty przede wszystkim dla bliskich mi ludzi, w tym dla Danielka. Oni mają być ze mnie dumni. Jeśli przy okazji komuś tutaj się spodobają, to dobrze. A jak nie to trudno. Kiedyś było mi przykro, kiedyś się przejmowałam. Teraz widzę, że to nie ma najmniejszego sensu.

Nie jestem zadufana w sobie, wiele wysiłku wkładam w moje zdjęcia, chociaż są ode mnie dużo lepsi. Ale na pewno żadna osoba z forum nie może być dla drugiej wyznacznikiem. Bo przyjemność się skończy. Rozumiem, że są osoby, dla których niesamowicie jest ważny odbiór widza-użytkownika forum. Tak, też tak kiedyś myślałam. Teraz jednak wiem, że często ten widz patrzy krótko bądź napisze coś, aby tylko napisać. Dlatego osobiście przewartościowałam sposób postrzegania oceny moich zdjęć przez innych.

W końcu fotografia na naszym amatorskim forum to tylko zabawa - dla jednych mniej dla innych bardziej ważna. To nie zawody w ringu, kto komu mocniej dop....li.

Po prostu uraziła Cię forma. To Twoja sprawa, jak na to reagujesz. Mnie to trochę dziwi, ale pewnie dlatego, że nie chcę odpłacać złośliwością za złośliwość. :smile:

Rafał Czarny
3.03.11, 08:15
Po prostu uraziła Cię forma.

Uraziła to złe słowo. Po prostu mnie lekko wnerwiła, potem dyskusja się potoczyła swoim torem.

aga_piet
3.03.11, 10:00
Przywykłam w pewnej mierze do swoistej maniery ludzi, którzy fotografii przyrodniczej nie chcą zrozumieć. Oni najczęściej mówią lekceważąco "o kwiatkach", "robaczkach", ptaszkach". :) Niby nic, niby niechcący, a jednak coś (nie mówię teraz konkretnie o Twojej wypowiedzi skierowanej do mnie).
Nie robi to na mnie już wrażenia, może kiedyś owszem tak. Teraz jednak wiem, że odwalam kawał fajnej roboty przede wszystkim dla bliskich mi ludzi, w tym dla Danielka. Oni mają być ze mnie dumni.

Mysi, trochę mnie dziwi, że to wszystko o robalach wzięłaś tak do siebie. Mam wrażenie, że robale podał Rafał jako przykład, bo to akurat dziedzina która go zupełnie nie kręci. Napisał przecież też o architekturze.
Ja pewnie jako przykład podałabym glamour, nudne studyjne portrety lub zdjęcia lotnicze.
Nie trzymam tu żadnej strony, komunikat Rafała wydaje mi się jednak jasny - pewne dziedziny fotografii nas nie kręcą więc ich nie oceniamy.

Ania_
3.03.11, 10:55
Mysi, trochę mnie dziwi, że to wszystko o robalach wzięłaś tak do siebie. Mam wrażenie, że robale podał Rafał jako przykład, bo to akurat dziedzina która go zupełnie nie kręci.
Cytował mnie tj. odpisywał mi :wink: to nie tyle wzięłam do siebie, co odpisałam jemu. Wszak sam powiedział, że to przykład. To wyjaśniłam, że przykład jak przykład i słowo badyle mnie nie razi, bo już nie jedno słyszałam.
Dobra, zabieram się, żeby nie rozwlekać wątku.

Rafał Czarny
4.03.11, 22:52
Duża gadulstwa, mało zdjęć ostatnio w wątku. Zatem kolejna goła baba:

1434

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_R6241063.jpg)

Piotr Grześ
4.03.11, 23:02
Robisz znakomite postępy ze światłem. W szczególności na udzie i dłoni pięknie się układa. Szacun!

Mirek54
4.03.11, 23:05
Wydaje mnie sie,ze gdybys stal bardziej po prawej to linia pomiedzy swiatlem a cieniem byla by bardziej w "kształcie kobiecym",nie taka prosta.Ona wlasnie splaszcza mi obraz.Chyba,ze tak chciales,ale wtedy reka mi przeszkadza a konkretnie jej oswietlona strona.

Igorra
6.03.11, 12:11
Robisz znakomite postępy ze światłem. W szczególności na udzie i dłoni pięknie się układa. Szacun!

tak! światło jest rewelacyjne:!:

witia
6.03.11, 13:07
I co z tego, że goła - mbsz - znakomicie "operujesz" światełkiem.
Gratulacje i pozdrowienia.

Lolita
12.03.11, 23:08
Duża gadulstwa, mało zdjęć ostatnio w wątku. Zatem kolejna goła baba

Pięknie pokazujesz te baby... gołe :wink: Mistrzowsko grasz światłem :roll:

helmuth
13.03.11, 00:25
Nie wchodzę np. do wątku Helmuta i nie marudzę, że dałbym mu zero. Nie rozumiem jego zdjęć i jego pasji. Ale wiem, że jest dobrym fotografem i robi dobre zdjęcia. A to, że nie czuję tematu architektura? To nie powód, żebym mu za jego zdjęcia dawał zera *.

* Sorki Helmut, że posłużyłem się Twoim przykładem. :wink:Akurat w tym kontekście, jestem dobrym przykładem. :-P
Tym bardziej, że tak jak Ty nie wybrzydzasz pod moimi zdjęciami, tak ja nie wydziwiam pod Twoją fiksografią.
Również, jeśli nie rozumiem lub nie interesuje mnie jakiś rodzaj zdjęć, to nie oceniam i nie komentuję.

PS
Gołe kobity całkiem, całkiem. Myślę oczywiście o zdjęciach :grin:
Niby gołe ale takie niedopowiedziane.

Lolita
13.03.11, 00:41
[QUOTE=Rafał Czarny;700374] Na zdjęciu dziewczyna, narkomanka zaciąga się lolkiem. [quote]

I dla mnie to gada! Cholernie gada! Rozmazany świat narkomana :cry:

Rafał Czarny
18.03.11, 09:57
Dzięki za komentarze i odwiedziny. Lolitka, dawno Cię nie było. Stęskniłem się. ;-)

1435

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040302.jpg)

1436

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040311_01.jpg)

Lolita
18.03.11, 10:31
Lolitka, dawno Cię nie było. Stęskniłem się. ;-)

Ja siem też stęskniła :wink:

Mirek54
18.03.11, 10:51
Lolitka, dawno Cię nie było. Stęskniłem się. ;-)

Ja siem też stęskniła :wink:

Ja moge byc chrzesnym:grin::-P

Quentin35
18.03.11, 11:52
Streety to to co lubię w Twojej fotografii najbardziej. Nie powiem, że gołe baby też bo wyjdę na erotomana ;)
Umiejętność dostrzegania w, wydawałoby się, codziennym, szarym życiu rzeczy/ludzi/sytuacji na pozór zwyczajnych i pokazywanie ich w innym, wyjątkowym wymiarze.

Lolita
18.03.11, 14:41
Ja moge byc chrzesnym:grin::-P
Okejos! Ale nie myśl, że ja tak z dobrego serca :wink: To perfidnie przemyślana w pełni egoistyczna decyzja. Bo widzisz, jak chrześniaczek będzie brzydki to go nam przerobisz w PSie :-P:twisted::mrgreen:

Rafał Czarny
18.03.11, 16:33
Okejos! Ale nie myśl, że ja tak z dobrego serca :wink: To perfidnie przemyślana w pełni egoistyczna decyzja. Bo widzisz, jak chrześniaczek będzie brzydki to go nam przerobisz w PSie :-P:twisted::mrgreen:

A co tam u Ciebie Lola? Rzuciłaś wreszcie chłopaka? :grin:

Tymczasem fota, w końcu to wątek zdjęciowy:

1437

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040280.jpg)

1438

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040292.jpg)

HrabiaMiod
18.03.11, 16:54
Na ostatnim imho niepotrzebnie tak szeroki kąt, bo ta puszka na pieniądze nie jest jakaś ważna. Sama "lewitacja" jest ciekawsza, a nie pokazałeś jej wyraźnie.

Niektóre fiksografie są ciekawe, acz chyba nie do końca łapię cel stosowania przez Ciebie tej techniki - dlaczego to robisz? Chętnie przeczytam. Moim zdaniem, jest to fajne, gdy tworzy jakiś klimat, gdy pokazuje w sposób niezwykły jakiś motyw, który fotografowany "tradycyjnie" byłby zwyczajnie nieciekawy. Ale np fota z dziewczyną, która niby pali lolka - nie rozumiem, czemu fiksografia : ) Nawiasem pierwszym - paliła lolka ot, na ulicy? : ) Nawiasem drugim - palenie lolka to nie narkomaństwo : )

pozdrawiam

Lolita
18.03.11, 17:53
A co tam u Ciebie Lola? Rzuciłaś wreszcie chłopaka? :grin:

Jeszcze nie, bo cio :wink::?:

taztaz
18.03.11, 20:19
[QUOTE=Lolita;705632]Jeszcze nie, bo cio :wink::?:[/Q

Jeszcze nie ale jest nadzieja :)

ostatnie lewitacyjne fajowe zastawaniem się jak tego dokonać.

Rafał Czarny
26.03.11, 21:42
Jeszcze nie, bo cio :wink::?:

Bo czas najwyższy. ;-)

Kolejna naga pani:

1439

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101219-0014.jpg)

Lolita
26.03.11, 21:45
Kolejna naga pani:

Wpędzasz mnie w kompleksy z tymi pięknie pokazanymi cialami... :oops:

lisiajamka1
26.03.11, 21:51

Lolita - Twe pięknie owłosione ciało i Twoje duże piękne oczy nie mogą
wprowadzać Cię w kompleksy :grin:

Lolita
26.03.11, 21:52
Lolita - Twe pięknie owłosione ciało i Twoje duże piękne oczy nie mogą
wprowadzać Cię w kompleksy :grin:

No niby tak... Ale ten ogon... :wink:

lisiajamka1
26.03.11, 21:54
No niby tak... Ale ten ogon... :wink:

Niejedna chciałaby mieć taki ogon :wink:

Rafał Czarny
26.03.11, 22:01

Lola, wpadnij do mnie na wieś, sfotografuję Cię najlepiej jak potrafię. :wink: W trakcie rozbieranych sesji jestem 100-proc. dżentelmenem. Mogą zaświadczyć prawie wszystkie moje modelki. :wink:

aga_piet
26.03.11, 22:08
Czyli całujesz modelki w rękę?

Rafał Czarny
26.03.11, 22:25
Czyli całujesz modelki w rękę?

Będąc w każdym calu dżentelmenen całuję modelki w co sobie zażyczą. :wink:

Rafał Czarny
27.03.11, 13:10
Kolejna fota:

1440

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101218-0014_01.jpg)

lisiajamka1
27.03.11, 14:38
Nie, nie wiem czy bez futerka i tej, że tak napiszę biżu nie byłoby lepiej ?:wink:

Lolita
27.03.11, 18:10
Lola, wpadnij do mnie na wieś, sfotografuję Cię najlepiej jak potrafię. :wink: W trakcie rozbieranych sesji jestem 100-proc. dżentelmenem. Mogą zaświadczyć prawie wszystkie moje modelki. :wink:

Dajże spokój! Ja tak stara, pomarszczona torba już. Szkoda kliszy :wink:

Będąc w każdym calu dżentelmenen całuję modelki w co sobie zażyczą. :wink:

Ale w związku z powyższym siem zastanowię :-P

Rafał Czarny
31.03.11, 14:02
Zdjęcie sprzed 13-14 lat, pstryknąłem je robiąc tekst o mieszkańcach baraków, przesiedleńcach z krakowskich mieszkań komunalnych. Ci ludzi byli wysiedlani dlatego, że byli uciążliwi (mówiąc eufemistycznie) dla sąsiadów.

1441

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101109-0013.jpg)

Dawid
31.03.11, 23:32
Mocne zdjęcie, podoba mi się jeśli można to tak ująć.

Lolita
1.04.11, 10:14
Gacieeeee, jakie on ma odlotowe gacie ma on :wink:

luna2002
1.04.11, 10:20
Ja powiem tylko tyle, że dawno nie było tak dobrego zdjęcia w Twoim wątku.
Brawo!

rol6
1.04.11, 13:12
Gacieeeee, jakie on ma odlotowe gacie ma on :wink:

Komponują się z tatuażami. :wink:

A na poważnie to zdjęcie jest świetne. Może nie będę aż tak deprecjonował Twoich pozostałych prac, z których wiele mi się bardzo podoba, jak mój przedmówca, ale zdjęcie skłania do zastanowienia.

luna2002
1.04.11, 14:41
Może nie będę aż tak deprecjonował Twoich pozostałych prac, z których wiele mi się bardzo podoba, jak mój przedmówca, ale zdjęcie skłania do zastanowienia.

Gwoli wyjaśnienia, ja nie deprecjonuje pozostałych, oceniam tylko doskonałość tej fotografii na tle fiksografii czy aktów.
pozdrawiam

Rafał Czarny
1.04.11, 18:03
Jeszcze dwie foty z tamtej akcji. Człowiek na zdjęciu miał wielki szacunek i poważanie wśród mieszkańców baraków, ponieważ posiadł umiejętność zaprawienia denaturatu w taki sposób, że w smaku był nie do odróżnienia od sklepowej ćmagi. Nikomu nie chciał zdradzić sekretu receptury. Kiedy go odwiedziłem nie mógł chodzić, koledzy martwili się, że już długo nie pociągnie i tajemnicę zabierze do grobu.

1442

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101109-0011.jpg)

1443

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101109-0012.jpg)

waruga
1.04.11, 19:09
Jagodzianka na kosciach tak powinien nazywac sie specyfik przed filtracja :-) Obie fotki maja swoja wymowe.

Tomashhh
1.04.11, 21:36
Zdjęcie sprzed 13-14 lat, pstryknąłem je robiąc tekst o mieszkańcach baraków, przesiedleńcach z krakowskich mieszkań komunalnych. Ci ludzi byli wysiedlani dlatego, że byli uciążliwi (mówiąc eufemistycznie) dla sąsiadów.

1441

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101109-0013.jpg)

Jeszcze dwie foty z tamtej akcji. Człowiek na zdjęciu miał wielki szacunek i poważanie wśród mieszkańców baraków, ponieważ posiadł umiejętność zaprawienia denaturatu w taki sposób, że w smaku był nie do odróżnienia od sklepowej ćmagi. Nikomu nie chciał zdradzić sekretu receptury. Kiedy go odwiedziłem nie mógł chodzić, koledzy martwili się, że już długo nie pociągnie i tajemnicę zabierze do grobu.

1442

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101109-0011.jpg)

1443

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101109-0012.jpg)
patrze na te zdjecia i nie wiem co napisac
mocne są okropnie!

Piotr Grześ
1.04.11, 22:29
Klimatyczne foty, rzekłbym.

apz
1.04.11, 22:32
Moj pierwszy pomysł : okropne i mocne.

Pozdrawiam . AP.

Lolita
1.04.11, 22:39
patrze na te zdjecia i nie wiem co napisac
mocne są okropnie!

Moj pierwszy pomysł : okropne i mocne.

Pozdrawiam . AP.

Okropnie mocne... Cieżkie do strawienia i... Prawdziwe niestety :cry:

wanilia
1.04.11, 22:41
Rzeczywiście MOCNE

kasprzyk
2.04.11, 09:11
zgadzam się z poprzednikami

ahutta
3.04.11, 23:21

Niesamowite. Na co dzień tego nie widzimy i po obejrzeniu takich zdjęć, człowiek zaczyna inaczej patrzeć na świat.

Ja wrzucę coś w nieco lżejszym klimacie.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/P1020890_1-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/_cq70xQHSBLM/TZjkv_SXBcI/AAAAAAAAAl8/QEeb_UhJyDs/s720/P1020890_1.jpg)

aga_piet
3.04.11, 23:37
Reportaż przejmujący. Działa na wyobraźnię. Wypala mózg.

masakrer
4.04.11, 00:44
Mocne foty, bardzo mocne, ale za to jakie prawdziwe.
Samo zycie.

taztaz
4.04.11, 00:47
jak cmaga powiadasz :) mega prawdziwe sam bywałem jak pracowałem w tv, i nagle człowiek dostaje olśnienia że w sumie nie ma żadnych problemow
a surfer w kraku pocieszny obrazek

Rafał Czarny
5.04.11, 08:24
Jak będę miał chwilę to zeskanuję resztę zdjęć z tych baraków. Tymczasem fota w innym klimacie:

1444

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040352_01.jpg)

Dzuiko
5.04.11, 08:28
" Ja prosze pana dziele swój budżet na dwie cześci :
a - na zycie
b - na rozrywki
to co na zycie juz przepiłem, zostało mi tylko to co na rozrywki..."

Rafał Czarny
5.04.11, 22:05
Świeżutka, dziś pstryknięta fota - Kacper (mój syn) bez dwóch jedynek wygląda zabójczo.

1445

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1251.jpg)

taztaz
5.04.11, 22:09
fajowa zębatka :)

Rafał Czarny
5.04.11, 22:13
fajowa zębatka :)

Dwie sesje musiałem zrobić, żeby uchwycić szczerbulce. Zadanie łatwe nie było - musiałem Kacpra rozśmieszyć, żeby zdjęcie było naturalne. Na pierwszej dogadałem się z córką, że klęknie za nim i będzie go łaskotać. Nic z tego nie wyszło. Dopiero podczas drugiej sesji udało mi się uchwycić to co chciałem. Opowiadałem Kacprowi głupie kawały i w trakcie pstrykałem.

Lolita
5.04.11, 22:16
Taaaa, widzę, że się cpykniemy... Jak nie my to nasze bezzębowce :wink:
Moja też pogubiła, ale dwójek :grin:
P.S. Zawijasz te sreberka?

Rafał Czarny
6.04.11, 09:12
P.S. Zawijasz te sreberka?

Nie kumam... Do Wróżki Zębuszki pijesz?

Górna jedynka wisiała Kacprowi przez kilka dni dosłownie na włosku. Ale za cholerę nie chciał dać jej wyrwać. W końcu postanowiłem go przekupić. Powiedziałem:

- Kacper, jak wyrwiemy tego zęba, bo już nie mogę na niego potrzeć, dam ci dychę.
Kacper bez zastanowienia:
- Dwie dychy.
Pomyślałem, że ten chłopak poradzi sobie w życiu...

Kolejne zdjęcie mojej parki - Kacper i Maja:

1446

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1282.jpg)

aga_piet
6.04.11, 09:27
Fajne dzieciowe.
Mojej Jadze skubane się trzymają. Ma 7 lat i dopiero dwie dolne jedynki.
Sesja zatem przede mną :)

Lolita
6.04.11, 12:22
Nie kumam... Do Wróżki Zębuszki pijesz?

Lepiej wystaw od razu walizki za drzwi. Terapia wstrzasowa jest najlepsza.

Tia,a Rafal siedzi i zawija sreberka:grin::-P

Teraz już kumasz myślę :wink:

Wieprz
6.04.11, 12:30
Ja miałem zawsze same jedynki. Ale do szkoły chodziłem rzadko i krótko :-)

aga_piet
6.04.11, 12:32
W tamtych czasach nie było jeszcze jedynek :P

Wieprz
6.04.11, 12:40
a właśnie, że było! :-P

Rafał Czarny
8.04.11, 17:34
Kolejna fota to efekt moich eksperymentów strobistowych. Trzy źródła światła - duża parasolka z podczepioną blendą z lewej, mały beauty dish z prawej (ostre światło) plus z kontry z prawej snoot. Wszystkie trzy lampy to stare, ale jare Nikony SB-28.

Ciekaw jestem czy innym też podoba się takie mieszanie łagodnego i ostrego światła. Piszcie od serca, nie obrażam się na krytykę.

1447

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1187.jpg)

Thomasso
8.04.11, 18:39
Ciekaw jestem czy innym też podoba się takie mieszanie łagodnego i ostrego światła. Piszcie od serca, nie obrażam się na krytykę.

Jeśli to eksperyment, to.. ja podziekuje.. postoje. Chcialbym tak. Bardzo sympatyczne znaczy sie. Tylko ja sie nie znam.. wiec nie wiem czy jest sie z czego cieszyc? ;-)

Co do swiatla, to podoba mi sie w jaki sposob wraz z cieniami "wymalowalo" ta sympatyczna buzie, jak zagralo na wlosach. Ehh.. Dla mnie naprawde slicznie.

Tomek

waruga
8.04.11, 18:50
Portrecik ladny z takim swiatelkiem.

Lolita
8.04.11, 19:35
Panie R. (nigdy nie wiem czy mam pisać Rafał czy może Robert, więc umyśliłam taki sobie skrót myślowy który będę pewnie w pszyszłości używać :wink:) przyznam,że też się na portretach nie znam ale Ty o tym wiesz :wink: Ale jako laika powiem, że mi się ten eksperyment bardzo podoba. Trzy żródła światła sprawiły, że twarz stała się bardzo plastyczna i wręcz trójwymiarowa :grin:

Rafał Czarny
9.04.11, 20:24
Dzięki za uwagę. Lola, trafiłaś w sedno tarczy. Dokładnie taki efekt próbuję z lepszym (rzadziej) lub gorszym (częściej) skutkiem uzyskać. Trójwymiarowość wymodelowana światłem to dla mnie Święty Graal portretowy.

Kolejna próba:

1148

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1292.jpg)

Lolita
9.04.11, 20:55
Lola, trafiłaś w sedno tarczy.

Ahhhh, jak popieszczyłeś moje ego :wink:

Kolejna próba:
1148

Bardzo fajne, zupełnie inne niż poprzedne. Ten efeekt tu jakby mniejszy ale również światło zrobiło swoje i wyrzeźbiło ciekawie sylwetkę :grin: Bluza mnie się bardzo podoba. Zapytaj żony gdzie kupila plisssss :wink:

Rafał Czarny
9.04.11, 21:03
Zapytaj żony gdzie kupila plisssss :wink:

Bluza kupiona w Paryżewie na Montmartre w sklepie dla rastafarian. Moja córa ma teraz fazę słuchania reggae. Jestem przeszczęśliwy, bo przestała słuchać disco. :grin: Ma moją zgodę na skręcenie dredów, ale matka nie chce o tym słyszeć. :grin:

Lolita
9.04.11, 21:11
Bluza kupiona w Paryżewie na Montmartre w sklepie dla rastafarian.
Yyyy, tak myślałam, że nie z nad Wisły to. Niestey w planach tego rocznych to Praga, Rzyma, Wenecja, Rimini i Florencja... No i jakieś Bora-Bora czy coś w tym stylu.

Bluza Ma moją zgodę na skręcenie dredów, ale matka nie chce o tym słyszeć. :grin:
Orzesz Ty orzesz! Ale nasze dzieci by miały z nami fajowo. Bo u mnie jest tak samo... Znaczy się na odwrót :wink:

Rafał Czarny
9.04.11, 22:03
Lola, specjalnie dla Ciebie szczerbaty uśmiech:

1149

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1250.jpg)

Lolita
10.04.11, 11:10
Lola, specjalnie dla Ciebie szczerbaty uśmiech:

Ojej :oops: Uśmiech pierwsza klasa :roll: Czym go tak rozbawiłeś co?

lisiajamka1
10.04.11, 11:21
Bardzo mi się spodobało Twoje mieszanie ... łagodnego z ostrym w 1447.

witia
10.04.11, 11:29
Kolejna fota to efekt moich eksperymentów strobistowych. Trzy źródła światła - duża parasolka z podczepioną blendą z lewej, mały beauty dish z prawej (ostre światło) plus z kontry z prawej snoot. Wszystkie trzy lampy to stare, ale jare Nikony SB-28.

1447

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1187.jpg)

O Twoim wydziwianiu ze światłem już pisałem i .. więcej nie napiszę :)
Jest świetnie.
Pozdrawiam.

Karol
10.04.11, 11:45
1148

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1292.jpg)

To zdjęcie jest trochę przekombinowane jeżeli chodzi o oświetlenie, przynajmniej takie wrażenie odniosłem oglądając pierwszy raz. Twarz (oczy) pozostaje w cieniu, bluza jest ładnie wyeksponowana. Z drugiej strony jak czytam historię tej bluzy, razem ma to sens. Inspiracje muzyczne córy ze wszech miar godne wsparcia ;-)

Rafał Czarny
10.04.11, 12:21
To zdjęcie jest trochę przekombinowane jeżeli chodzi o oświetlenie, przynajmniej takie wrażenie odniosłem oglądając pierwszy raz. Twarz (oczy) pozostaje w cieniu, bluza jest ładnie wyeksponowana. Z drugiej strony jak czytam historię tej bluzy, razem ma to sens. Inspiracje muzyczne córy ze wszech miar godne wsparcia ;-)

Chyba masz rację, przydałoby się odrobinę więcej światła na twarzy. Moim zdaniem za mocno rozjaśniłem oczy - dziwnie przez to wyglądają. Tylko mnie to przeszkadza?

Rafał Czarny
10.04.11, 22:00
Z innej beczki co by nudno nie było. Dwie foty z zeszłotygodniowego koncertu Lecha Janerki w Krakowie. Na pierwszym zdjęciu w tle żona Lecha, Bożena:

1450

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1112.jpg)

1451

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1080.jpg)

Rafał Czarny
15.04.11, 17:12
Kolejna fota trochę nietypowa jak na ten wątek:

1452

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040205.jpg)

wanilia
15.04.11, 21:37
Rafale przyglądam się raz po raz BW portretowi dziewczynki i nie jestem pewna czy takie oświatlenie mi pasuje. Przeszkadzają mi te ciemnie plamy pośrodku twarzy. Może gdyby to zetknięcie światła z cieniem było bardziej płynne nie drażniłoby to moich oczu.
No i zwróciłam uwagę na ciemne prawe oko, kiedy lewe pięknie odbija światło. Dla mnie bardzo ważne w portrecie jest odbicie światła w obu oczach. Słyszałam to też na kilku fotowarsztatach.
Pięknie natomiast zostały wyeksponowane włosy zwłaszcza niższe partie- bo czubek już słabiej.
Podziwiam Twoje zaparcie w dążeniu do celu. Ja na razie opanowałam dwa źródła światła czasem w porywach 3 plus blenda. Nie próbowałam z taką artylerią i chyba bym sie na obecną chwilę nie odważyła.
Będę zaglądać i trzymam kciuki. :grin:

Mirek54
15.04.11, 22:31
A mnie sie podoba "cicinka" z tym zalotnym wloskiem w oku:grin:

Rafał Czarny
15.04.11, 22:37
Wanilia, cały czas kombinuję ze światłem. Znudziło mi się bezcieniowe świecenia dużymi softami. Kiepsko mi jeszcze wychodzi to mieszanie z ostrym, ale ćwiczę.

Miron, chciałbym umieć tak majtać suwakami w programach. Twoja wersja lepsiejsza.

Pozdrawiam

wanilia
15.04.11, 22:44
Na warsztatach świecili samym beautydishem z plastrem miodu plus blenda- efekty były naprawdę ciekawe. Do galerii wrzuciłam jedno z ostatnio obrobionych zaległych materiałów.
Jeśli takim dysponujesz - kombinuj :) ja na razie nie posiadam

Rafał Czarny
15.04.11, 23:24
Na warsztatach świecili samym beautydishem z plastrem miodu plus blenda- efekty były naprawdę ciekawe. Do galerii wrzuciłam jedno z ostatnio obrobionych zaległych materiałów.
Jeśli takim dysponujesz - kombinuj :) ja na razie nie posiadam

Mam w studiu beautydisha na dużą lampę, mam też malutkiego na lampę reporterską. Lubię światło z tego ustrojstwa. Ostatnio biorę się za bary z ostrym światłem, ale jest IMHO po stokroć trudniejsze do okiełznania niż bezcieniowe z dużych softboxów.

Tymczasem wrzucam fiksografię, bo dawno tych cudaków w wątku nie było:

1453

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_0853.jpg)

Mirek54
16.04.11, 00:33
Ostatnio biorę się za bary z ostrym światłem, ale jest IMHO po stokroć trudniejsze do okiełznania niż bezcieniowe z dużych softboxów.

A dodaj se ze cztery kierunkowe i sie baw:-P
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Mam w studiu beautydisha na dużą lampę, mam też malutkiego na lampę reporterską.

Sam robiles czy kupowales? bo wg tego mozna samemu zrobic
http://davidtejada.blogspot.com/2008/04/beauty-dish-for-sb-800.html

aga_piet
16.04.11, 00:49
Ja na majzy zawsze och-ach, więc dzięki.
O studyjniakach się nie wypowiadam aczkolwiek bluza prześwietna i brak światła na twarzy oddala modelkę w cień.
Portret szczerbola - przedni :D

Tadeusz Jankowski
16.04.11, 10:21
Rafał,

Portrety mlodej z ostrym swiatłem podobają mi się, oczy też, chociaż można by wybrzydzać.

Ten z dominującym światełkiem z lewej bardzo mi leży, światło odwazne, ale nieźle spożytkowane, może włosy z prawej strony modelki zbyt naświecone, ale to drobiazg, bo twarz, twarz panie fotografie jest na miejscu, wyrzeźbiona. Drugi portrecik z bluzą też jest przyciagający oko i wymowny.
Co zauważam na Twoich portretach? -Po prostu widzę Twoje podejście do ludzi. W skrócie mówiąc masz talent po pierwsze do "ustawienia" modela, po drugie do ujęcia, po trzecie do strzelenia w odpowiednim momencie. Obiekt jest Ci posłuszny, nie wchodzi w drogę, tylko towarzyszy. Rzadka umiejętność.

Pzdr, TJ

Thomasso
16.04.11, 12:20
http://davidtejada.blogspot.com/2008/04/beauty-dish-for-sb-800.html

Ja zamierzam (kompletuje "skladniki") zmontowanie takiego czegos:
http://www.motleypixel.com/forum/index.php/topic,80.0.html

:twisted:

T.

Rafał Czarny
16.04.11, 20:36

Choć uwielbiam wszelkie samoróbki to kupiłem komplet akcesoriów na lampy reporterskie - beauty dish, mały softboksik, wrota i strumiennica z plastrami miodu. Do tego dwie parasolki, jedna duża, druga mała i można cuda wyczyniać (o ile się potrafi, ja jeszcze cudów portretowych wyczyniać niestety nie potrafię). Plus oczywiście komplet blend, od wielkiej (złożenie dwumetrowej blendy wymaga co najmniej dwóch fakultetów. Ja mam niestety tylko jeden) do malutkiej.

Dla mnie bardzo ważne w portrecie jest odbicie światła w obu oczach.

Słuszna uwaga. Wezmę ją sobie do serca. Bez problemu można taki blik dorobić w programie.

Obiekt jest Ci posłuszny, nie wchodzi w drogę, tylko towarzyszy. Rzadka umiejętność.

Gdyby obiekt próbował mi się sprzeciwić to ściągnąłbym pasa. W końcu to moje dziecię pierworodne. ;-)
Miło Cię widzieć Tadeuszu. Szkoda, że tak rzadko ostatnio zaglądasz na olkowe forum.

Ja na majzy zawsze och-ach, więc dzięki.

Aga, dopóki choć jednemu człowiekowi (prócz mnie) będą się podobały fiksografie, dopóty będę je pstrykał.

Thomasso, dzięki że wpadłeś.

Tymczasem kolejna fota streetfoterska. Nikomu nie podobają się ptaszory? W takim razie nie wrzucę ich do mojej galerii. Kij im w oko. ;-)

1454

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040213_02.jpg)

wanilia
17.04.11, 00:02
Ja też lubie ostatnią fiksografię :)

Rafał Czarny
18.04.11, 20:50
Kolejna fota, klasyczna streetfoterka:

1455

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040420.jpg)

sad_P1040420

Dzuiko
18.04.11, 20:56
Czy Ty to robisz dalmierzem, że nic nie wiedzą, czy się dobrze maskujesz ? Dzisiaj niestety jeden gość sprzedający ziemniaki dorwał mnie i machał mi zezwoleniem na handel, panie, ja tu już 5 lat stoję,a pan co, więc chcąc załagodzić sprawę, skasowałem foto...

Rafał Czarny
18.04.11, 21:27
Czy Ty to robisz dalmierzem, że nic nie wiedzą, czy się dobrze maskujesz ? Dzisiaj niestety jeden gość sprzedający ziemniaki dorwał mnie i machał mi zezwoleniem na handel, panie, ja tu już 5 lat stoję,a pan co, więc chcąc załagodzić sprawę, skasowałem foto...

Nie robię żadnej tajemnicy z mojego fotopstrykania. Do streeta używam szerokiego kąta, a to wymaga podejścia bardzo blisko ludzików (1-2 metry). Da się to robić głośnym aparatem (przez długi czas fociłem streety Olkiem E-500 z kitowym obiektywem i tym zestawem zrobiłem moje najlepsze foty), ale znacznie sprawniej robi się to dobrym kompaktem (bezgłośnym). W tej chwili używam Panasa LX-3.

Kolejna fota:

1456

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040423.jpg)

wanilia
18.04.11, 21:30
Ech...no przecież oni świata nie widzieli, bo zajęci byli :-P
Tylko pozdrościć tego okresu :grin:

TOKIN
19.04.11, 12:08
1456 - baardzo, bardzo!:)

W kwestii pstrykania fotek ludziom na ulicy - na pewno łatwiej wtopić się w tłum z jakims małym kompaktem niz z wielką lustrzanką. Do tego ludzie inaczej podchodza do fotersów z kompaktami - chyba na zasadzie... i tak mu nic z tego foto nie wyjdzie... i przez tyo czuja się mniej zagrożeni, pozwalają na bliższe podejście, są bardziej skłonni do naturalnych zachowań bez skrępowania.
Natomiast z mojego doświadczenia wynika, że owo skrępowanie jest najbardziej w nas samych.

Dzuiko
19.04.11, 12:12
1456 - baardzo, bardzo!:)

W kwestii pstrykania fotek ludziom na ulicy - na pewno łatwiej wtopić się w tłum z jakims małym kompaktem niz z wielką lustrzanką. Do tego ludzie inaczej podchodza do fotersów z kompaktami - chyba na zasadzie... i tak mu nic z tego foto nie wyjdzie... i przez tyo czuja się mniej zagrożeni, pozwalają na bliższe podejście, są bardziej skłonni do naturalnych zachowań bez skrępowania.
Natomiast z mojego doświadczenia wynika, że owo skrępowanie jest najbardziej w nas samych.

No własnie, tak jak piszesz - samoskrępowanie jest.

Rafał Czarny
19.04.11, 12:36
No własnie, tak jak piszesz - samoskrępowanie jest.

Już dawno pozbyłem się takich oporów. Bez tego nie da się robić zdjęć na ulicy. Na dłuższą metę to byłoby męczące. Fotografowanie musi sprawiać przyjemność, jeśli to ciągła walka z oporami to szkoda zachodu.

Jeśli ma się wprawę to można robić streety całkowicie bezstresowo bez zwracania na siebie uwagi.

waruga
19.04.11, 20:12
1456 - piekna fota, fajny temat do focenia.

apz
19.04.11, 20:55
1455 - piękna fota - oni tacy sobą pochłonięci - piękne to były czasy - łezka w oku się kręci...

Pozdrawiam AP.

wanilia
19.04.11, 23:12
Już dawno pozbyłem się takich oporów. Bez tego nie da się robić zdjęć na ulicy. Na dłuższą metę to byłoby męczące. Fotografowanie musi sprawiać przyjemność, jeśli to ciągła walka z oporami to szkoda zachodu.

Jeśli ma się wprawę to można robić streety całkowicie bezstresowo bez zwracania na siebie uwagi.

Właśnie dlatego nie lubię streetu, a nawet reporterki. Cały czas czuję się skrępowana. Na wyjazdach zagranicznych tracę w ten sposób świetne kadry. I sporo okazji. Pamietam o poranku na Sycylii przed urokliwą piekarnię wyszedł piękny starszy pan- piekarz w takim typowym dla włoskich piekarzy białym fartuchu i usiadł sobie przed piekarenką. W malowniczej uliczce , o wschodzie słońca byliśmy tylko my i on. Oczywiście spartoliłam fotę z samego stresu, że wkraczam w jego prywatność. Kiwnęłam mu pytająco głową on zezwolił o fotę schrzaniłam. Tak było setki razy. Kompletnie się do tego nie nadaję :???:

Thomasso
20.04.11, 00:37
Oczywiście spartoliłam fotę z samego stresu, że wkraczam w jego prywatność. Kiwnęłam mu pytająco głową on zezwolił o fotę schrzaniłam. Tak było setki razy. Kompletnie się do tego nie nadaję :???:

Ale potretki pozowane magiczne robisz... niepowtarzalne...

T.

ajan
22.04.11, 11:19
Polecam stronę znalezioną na internecie, fotografie erotyczne (toples) w stylu retro.

http://www.pawelwojcik.com/grandfathersgirls/

voovoo2
22.04.11, 12:27
Fajna strona i fajne zdjecia.Wyobrażam sobie jakie kiedyś musiały siać zgorszenie:-)

lisiajamka1
22.04.11, 12:39
Właśnie dlatego nie lubię streetu, a nawet reporterki. Cały czas czuję się skrępowana. Na wyjazdach zagranicznych tracę w ten sposób świetne kadry. I sporo okazji. Pamietam o poranku na Sycylii przed urokliwą piekarnię wyszedł piękny starszy pan- piekarz w takim typowym dla włoskich piekarzy białym fartuchu i usiadł sobie przed piekarenką. W malowniczej uliczce , o wschodzie słońca byliśmy tylko my i on. Oczywiście spartoliłam fotę z samego stresu, że wkraczam w jego prywatność. Kiwnęłam mu pytająco głową on zezwolił o fotę schrzaniłam. Tak było setki razy. Kompletnie się do tego nie nadaję :???:

Mam dokładnie tak samo.... tyle że portretów jak nie umiałem robić tak nie umiem.

robm28
22.04.11, 18:54
Witam serdecznie , czy ta fota 1455 była pozowana czy z zaskoczenia ?

Rafał Czarny
22.04.11, 19:13
Witam serdecznie , czy ta fota 1455 była pozowana czy z zaskoczenia ?

Absolutnie niepozowana. Nie znam tych sympatycznych ludzi.

robm28
22.04.11, 19:19
Absolutnie niepozowana. Nie znam tych sympatycznych ludzi.

Dzięki za odpowiedz , bardzo przypadła mi do gustu . Zainspirowała mnie

Saboor
22.04.11, 19:24
Tymczasem kolejna fota streetfoterska.
1454

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040213_02.jpg)

I to jest super! Smutne ale prawdziwe.
Podoba się!

Pozdrawiam
Ja

jurec
22.04.11, 19:38
Super. Tylko jak wypatrzeć takie dwa kosze i potrzebującego człowieczka.
Trzeba mieć chyba niebywałe szczęście (i refleks).

Rafał Czarny
22.04.11, 19:38
Dzięki za odpowiedz , bardzo przypadła mi do gustu . Zainspirowała mnie

Całujące się na ulicy pary to mój ulubiony temat. Mam tego więcej. Odsyłam do mojego bloga, poszukaj wrzuty pt. "Zakochana para, Jacek i Barbara". www.robertsadowski.pl

Tymczasem kolejna wrzutka uliczna:

1457

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040388_01.jpg)

1458

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040391.jpg)

1459

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040374_01.jpg)

Dzuiko
22.04.11, 19:42
Rafale, przyznaj że brodacze są jednak jednymi z najbardziej "fotolubnych", prawda ?

Lolita
22.04.11, 19:48
Mi najbardziej brodacz z żąkilami. Minę ma przednią :wink:

jurec
22.04.11, 19:56
Nie każdy dziadek z żonkilami to brodacz,
ale ten ma filozoficzną minę. Podoba się !!!

robm28
22.04.11, 20:09
Całujące się na ulicy pary to mój ulubiony temat. Mam tego więcej. Odsyłam do mojego bloga, poszukaj wrzuty pt. "Zakochana para, Jacek i Barbara". www.robertsadowski.pl (http://www.robertsadowski.pl)

Tymczasem kolejna wrzutka uliczna:

1457

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040388_01.jpg)

1458

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040391.jpg)

1459

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040374_01.jpg)

Super , bardzo dziękuje za informacje z ciekawością prześledzę całego bloga .

Dzuiko
22.04.11, 20:40
Poza tym moją uwagę zawsze przykuwają pewne mocne punkty, oprócz brody jak u Ojca Przedwiecznego : grube okulary, papieros bez filtra, palce z długimi, zrogowaciałymi i pożółkłymi od dymu szponami.

robm28
22.04.11, 20:52
Swietny blog Rafale " zakochana para " super, ale album "śpij aniele śpij " wzbudził we mnie największe emocje:grin:

TOKIN
22.04.11, 22:25
1458 - kapelusik w stylu królowej angielskiej:lol:

Rafał Czarny
23.04.11, 08:03
Dzięki za komentarze. Dawno zgrabnego biuściku nie było w moim wątku:

1460

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_R6241088.jpg)

Rafał Czarny
23.04.11, 22:56
Od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby eksplorować streetowo Śląsk. Kraków jest nudny jak flaki z olejem. Śląsk jest przepiękny!!! Do tej pory miałem luźne związki z tym regionem. Przez półtora roku studiowałem w Katowicach na jednej z tamtejszych uczelni i zakochałem się w Ślązakach. Uwielbiam śląską gwarę, uprzejmość tamtejszych ludzi.

Choć pomysł na śląski street powstał w mojej głowie dawno temu, dopiero teraz wcieliłem go w życie. Pojechałem na cały dzień do Bytomia i zrobiłem... 100 dobrych streetów!!! Na pewno będę tam wracał. Cały dzień chodziłem po (ponoć) najbrzydszej i najbardziej lumpiarskiej na całym Śląsku dzielnicy Bobrek w Bytomiu. Obrabianie fot potrawa jakiś czas, ale jestem bardzo zadowolony z efektu.

Na początek fotki z centrum Bytomia. Nad Bobrkiem muszę popracować, za fajny materiał, żeby go ot tak na szybko obrobić.

1461

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040711.jpg)

1462

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040721.jpg)

1463

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040706.jpg)

Jerry_R
24.04.11, 01:05
Czekamy zatem na wiecej :wink:

Saboor
24.04.11, 10:29
Że śliczna wrzutka uliczna, to prawda 1457 i 1459 po prostu miodek. Masz może bez obciętego łeba tago z 1457?

Pozdrawiam
Ja

waruga
24.04.11, 12:53
Fotki streetowe zwiazane ze Slaskiem czekam na wiecej:-) 1457, 1458, 1459 oraz biuscik swietne.

apz
24.04.11, 20:31
"Gołebiarz" ze stadem świetny, bardzo są z nim spoufalone widzę.

Czekam na więcej śląskich fotek.

Pozdrawiam AP.

robm28
25.04.11, 11:28
Gołębiarz świetny - prosimy o następne

Rafał Czarny
29.04.11, 23:27
Dzięki za wjazdy i komentarze. Tymczasem goła pani. Ach, jak ja lubię nagie panie... :-P):

1463

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_R6241076.jpg)

voovoo2
29.04.11, 23:39
Podzielam Twoje proste (czytaj banalne) upodobania.....podziwiam sposób ich obrazowania.
O ku....wa muszę sprawdzic z czym ja dzisiejszego wieczoru mieszam kolę?
Po czym można miec takie czestochowskie rymy???

LeonAmator
29.04.11, 23:48
Piknie pstryknięte,czekam na dalsze efekty obróbki pozostałych fotek.:cool:

wanilia
30.04.11, 00:14
Rafale, zdecydowanie nie gustuję w nagich paniach, ale ostatnia fota- rewelacja!!! gdyby tak jeszcze połowa twarzy była widoczna, lub przeciwnie- występlować plamkę noska. tak czy siak podoba mi sie bałdzo.

Biust jak biust, bez szaleństwa, preferuje inne kształty biustowe...:)

Rafał Czarny
30.04.11, 00:16
Rafale, zdecydowanie nie gustuję w nagich paniach,

Wanilko, wychodzi na to, że jesteś gejem. ;-) Słuszna uwaga z tą plamką na nosie. Diabeł tkwi w szczegółach.

masakrer
30.04.11, 00:21
Tym razem podzielam twoje upodobania Rafale, bo ostatnia naga pania pieknie pokazales.
Tylko mi nie mow, ze jestem gejem :wink:

wanilia
30.04.11, 00:26
Wanilko, wychodzi na to, że jesteś gejem. ;-) Słuszna uwaga z tą plamką na nosie. Diabeł tkwi w szczegółach.

I tu mnie zaskoczyłeś :shock:
:lol:

taztaz
30.04.11, 00:29
Fota rewelacja :) Mam sentyment do rozebranych kobiet ale ta jest jeszcze oświetlona zacnie.

waruga
30.04.11, 00:45
Odpowiednio dobrane swiatlo eksponuje piekno nagiej kobiety i to jest to.

apz
30.04.11, 15:18
Fota rewelacja :) Mam sentyment do rozebranych kobiet ale ta jest jeszcze oświetlona zacnie.

Ciekawie to opisałeś , mógłbyś rozszerzyć znaczenie "sentymentu"?

Fota bardzo interesująco oświetlona. Pozdrawiam AP.

Wieprz
30.04.11, 19:32
Mam nadzieję, że mnie nie pogonisz, gdy wbrew akceptowanej regule, wypowiem się pozamerytorycznie - nt. modelki. Komentować merytorycznie nie mam śmiałości.

Bardzo, bardzo cieszy mnie pojawianie się aktów modelek o piersiach ... hmmm ... mniej dominujących kadr. Zdaję sobie sprawę, że większość Panów woli dużość ale mnie małość ich raduje niewymownie.

Mam nadzieję, że będziesz wytrwale zdążał tą drogą i to dopiero początki ;)

Rafał Czarny
30.04.11, 19:46
Mam nadzieję, że mnie nie pogonisz, gdy wbrew akceptowanej regule, wypowiem się pozamerytorycznie - nt. modelki. Komentować merytorycznie nie mam śmiałości.

Wieprzu, śniłeś mi się ostatniej nocy. Jak Boga kocham. Ale żadne tam fidrygołki - piliśmy po prostu wódkę.

Co do kobiecych piersi - dużość cenię ponad małość. Taki jezdem amerykański, wychowany na PlayBoyach.

Wieprz
30.04.11, 19:56
Co do kobiecych piersi - dużość cenię ponad małość. Taki jezdem amerykański, wychowany na PlayBoyach.

Heh, gdybym też był ładny, moglibyśmy nie tylko wyśnioną wódkę pić ale razem na babki chadzać i nie wchodzić sobie w paradę :-)

Rafał Czarny
30.04.11, 20:03
Heh, gdybym też był ładny, moglibyśmy nie tylko wyśnioną wódkę pić ale razem na babki chadzać i nie wchodzić sobie w paradę :-)

Stanowilibyśmy idealny duet - Ty byś nie przepuścił żadnej z małymi, ja żadnej z dużymi. Ideałami, rzecz jasna.

ps. Moim zdaniem ładny chłopak jesteś. :grin:

Tymczasem kolejna fota, łif dedikejszyn dla Wieprza:

1464

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_R6240962_01.jpg)

Piotr Grześ
30.04.11, 20:04
Dzięki za wjazdy i komentarze. Tymczasem goła pani. Ach, jak ja lubię nagie panie... :-P):

1463

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_R6241076.jpg)

Ja także, ale za takie widoki w moim wieku już trzeba płacić, niestety!

Rafał Czarny
30.04.11, 20:06
Ja także, ale za takie widoki w moim wieku już trzeba płacić, niestety!

Piter, tak Cię lubię, że się za darmochę rozbiorę przed Twoim obiektywem. * :grin:

* Wódko, pozwól r*z*y*ć*.

wanilia
30.04.11, 20:14
[QUOTE=Rafał Czarny;716198]Wieprzu, śniłeś mi się ostatniej nocy. Jak Boga kocham. Ale żadne tam fidrygołki - piliśmy po prostu wódkę./QUOTE]

Jaki Ty Rafale monotematyczny jesteś. :wink::lol:

Piotr Grześ
30.04.11, 20:30
Piter, tak Cię lubię, że się za darmochę rozbiorę przed Twoim obiektywem. * :grin:

* Wódko, pozwól r*z*y*ć*.

Przyjmuję propozycję z pokorą i więcej powiem, w 35-100 zrobię Cię bosko!

voovoo2
30.04.11, 22:31
Piotr,masz fajny obiektyw..........ale nie rób Rafała bosko.......Ty go zrób prawdziwie:-)

Rafał Czarny
4.05.11, 08:35
Dzięki za wpisy i odwiedziny. Tymczasem foto-eksperyment. Dostałem za darmoszkę od Jacka (jeszcze raz dziękuję) chyba ze 150 przeterminowanych ruskich filmów Foto 65. Termin minął... 25 lat temu. Nadają się tylko do zabawy i eksperymentów, bo efekt jest nieprzewidywalny. Wołałem film na pałę w D-76, bo nie wiadomo jakie czasy zastosować do takiego staruszka.

1465

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-110326-0001.jpg)

witia
4.05.11, 08:50
Dzięki za wpisy i odwiedziny. Tymczasem foto-eksperyment. Dostałem za darmoszkę od Jacka (jeszcze raz dziękuję) chyba ze 150 przeterminowanych ruskich filmów Foto 65. Termin minął... 25 lat temu. Nadają się tylko do zabawy i eksperymentów, bo efekt jest nieprzewidywalny. Wołałem film na pałę w D-76, bo nie wiadomo jakie czasy zastosować do takiego staruszka.

1465

Jakże inaczej, ale podoba się !
Życzę więcej tak udanych "eksperymentów.
Pozdrawiam.

Dzuiko
4.05.11, 08:52
Sprawdza się powiedzenie "gniotsa nie łamiotsa". Foto 65...Ach, kiedy to było !

Saboor
4.05.11, 09:10

1465

E no Panie Rafał!Żeby nie powiedzieć: Czarny:mrgreen:. Pokazuj w tri miga więcej wyników tych eksperymentów, ciekawie to wygląda.

Pozdrawiam
ja

aga_piet
4.05.11, 10:29
Nooo, fajoskie. Podziel się, może to jest ten moment, w którym mam wrócić do analoga :)

Rafał Czarny
4.05.11, 10:41
Nooo, fajoskie. Podziel się, może to jest ten moment, w którym mam wrócić do analoga :)

Nie ma sprawy, mogę Ci odpalić za darmoszkę 30 sztuk.

grizz
4.05.11, 16:17
hmmm za duzo dobrego...

lisiajamka1
4.05.11, 19:45
Foto - eksperyment. To już nie foto - to grafika. Gratuluję.

waruga
4.05.11, 22:10
A mowia, ze ruskie to be...:-) widac eksperyment powiodl sie.

Rafał Czarny
4.05.11, 22:31
Tymczasem kolejne foty. Pierwsza to skan, klatka zrobiona kilkanaście lat temu na jakimś koncercie (chyba Świetlików). Druga fota sprzed tygodnia z Bytomia.

1466

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101110-0007.jpg)

1467

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040706.jpg)

geo
4.05.11, 22:37
babeczka w świetle super ale za Wanilią, kurdę jak ci zazdroszczę że masz taką radochę z fotek ja ostatnio nie mam czasu

wanilia
4.05.11, 22:57
A'propos pierwszego, masz może ujęcie jak już ją całkiem połknął ??? :shock::lol::lol::lol:

Holek
4.05.11, 23:34
no właśnie - na tym pierwszym zdjęciu - czyje to wary??? :shock:

:grin:

LeonAmator
4.05.11, 23:35
Ja też do pierwszego .Ładne glonojady :wink:

Sebastian_T
5.05.11, 00:06
Swoją drogą, jakby pewne podobieństwo w postaciach widać, na pierwszej a'la glonojad i na drugiej z ssaniem kciuka ;-) (i ona podobna, i on jakby trochę)

Lolita
5.05.11, 09:58
... Chyba nie ma sensu rzucać fajek :wink:

Saboor
6.05.11, 11:42
Tymczasem kolejne foty. Pierwsza to skan, klatka zrobiona kilkanaście lat temu na jakimś koncercie (chyba Świetlików). Druga fota sprzed tygodnia z Bytomia.

1466

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_Scan-101110-0007.jpg)

Uff! Toż to nie glonojad, to już jamochłon!!:mrgreen:I to prawie pełną gębą!
Świetne!:grin::grin:
RC Dawaj więcej "z wykopalisk".
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

No Przestań! Rzucaj i to migiem inny jaracz podniesie:grin:

Rafał Czarny
8.05.11, 09:33

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. ;-) Rzucaj te wstrętne szlugi.

Dawno nie było żadnych fiksografii:

1468

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_0868.jpg)

1469

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_0803_01.jpg)

1470

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_0855.jpg)

waruga
8.05.11, 11:21
Ciekawa forma przekazu... 1468 swietna.

jurec
8.05.11, 11:39
1468 - świetne, początkowo myślałem, że jest to obraz malowany pędzlem.

Rafał Czarny
8.05.11, 12:12
1468 - świetne, początkowo myślałem, że jest to obraz malowany pędzlem.

Plastikowa soczewka pod światło wrzuca fajne, kolorowe bliki.

krokko
8.05.11, 12:16
super, nie ma to jak klimaty lat 80 :D

Mcarto
8.05.11, 12:50
Plastikowa soczewka pod światło wrzuca fajne, kolorowe bliki.

Ciekawe te bliki - prawie jak rozszczepione widmo. Super efekt.

Ceat
8.05.11, 15:13

Lola, spoko! Teraz takie wynalazki robią że sobie można dwa numery dołożyć...

Rafał - coś z prawami dostępu na serwerze? np. 1467 (sad_P1040706.jpg i 2 następne) nie chcą się czytać, a inne - ok.

heniobe
8.05.11, 16:45
Lolita; ... Chyba nie ma sensu rzucać fajek :

Rafał Czarny
8.05.11, 17:41
Rafał - coś z prawami dostępu na serwerze? np. 1467 (sad_P1040706.jpg i 2 następne) nie chcą się czytać, a inne - ok.

Nie wiem o co chodzi. U mnie ok. Nie wiem jak u innych...

Tymczasem chciałem zasięgnąć rady. W kilku zdaniach opiszę w czym problem.

Co roku na wiosnę golę maszynką mojego nieletniego syna Kacpra na "zapałkę" i właśnie dziś wypadły postrzyżyny. Wpadłem na genialny pomysł - wystrzygę Małemu na chwilę irokeza na głowie, potem zrobię sesję foto. Na koniec całą głowę wyrównam na króciutkiego "jeża", żeby wyglądał jak człowiek.

Najpierw rozstawiłem się z domowym studiem, poustawiałem światła, chciałem pobłyskać z kolorowymi filtrami. Kiedy już wszystko było gotowe, zaprowadziłem synka do wanny i tam maszynką zacząłem golenie na irokeza. W pewnej chwili maszynka zapchała się włosami, więc musiałem ściągnąć plastikowy ogranicznik długości strzyżenia, by przedmuchać urządzenia. Wróciłem do golenia, ale... zapomniałem nałożyć ten cholerny ogranicznik. Efekt - wygoliłem chłopakowi do gołej skóry placek wielkości jego dłoni. Nogi się pode mną ugięły, kiedy pomyślałem o reakcji jego matki. Biedne dziecko, powiedziało, że nie pójdzie w takiej fryzurze do przedszkola.

Nie wiem co robić, zaraz wpadnie matka i zrobi piekło. Przyszło mi do głowy, żeby jakoś zakamuflować łysy placek np. posadzić Kacpra przy biurku nad elementarzem w taki sposób, by podpierając głowę zasłonił wygolone miejsce. Po chwili zreflektowałem się, że to kiepski pomysł, bo matka od razu stanie się podejrzliwa widząc Kacpra nad książką.

Ratujcie, bo jak wróci to mnie prawdopodobnie zabije. Zły jestem na siebie jak cholera. Oto efekt moich działań:

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1624.jpg)

chimol
8.05.11, 17:49
Według mnie to już tylko wszystko oprócz góry na łyso musisz pojechać. Jak dobrze pocieniujesz, to może nie będzie tak źle /chyba sam w to nie wierzę:wink:/. Zrób mu fryzurę a'la Marines. Boki łyse, a na górze jeżyk..
POWODZENIA

taztaz
8.05.11, 17:58
Zrób mu wzorek w kształcie piłki nożnej, zostaw pasek na górze głowy u karku zaostrzony
Syn bezie zadowolony z zaje.......istej fryzury. A żonie kwiaty :).

Wieprz
8.05.11, 18:53
Machnij mu tam markerami jakiegoś bohatera z ulubionej kreskówki. Z dumą pójdzie do szkoły.

A co do matki, to chyba nie ma tu nikogo, kto znałby się lepiej na kobietach od Ciebie, więc z sensownymi radami może być krucho ;)

PS
fajne fiksografie. Podobią mi się kolory kapliczkowe.

Rafał Czarny
8.05.11, 18:58
A co do matki, to chyba nie ma tu nikogo, kto znałby się lepiej na kobietach od Ciebie, więc z sensownymi radami może być krucho ;)

Zastosowałem prostą i sprawdzoną psychomanipulację. Przez telefon poinformowałem matkę, że straszliwie zaciąłem Kacpra przy goleniu maszynką. Przez chwilę myślała, że krew polała się strumieniami, a łazienka wygląda jak rzeźnia. Była szczęśliwa, kiedy ustaliliśmy, że to tylko wygolone włosy. ;-)

jurec
8.05.11, 19:05
Zobaczyć minę Kacpra - bezcenne.

Wieprz
8.05.11, 19:40
Zastosowałem prostą i sprawdzoną psychomanipulację.

Z jeszcze większym przekonaniem mogę tylko powtórzyć to, co pisałem nt. talentu do kobiet :)

Ceat
8.05.11, 21:23
Zastosowałem prostą i sprawdzoną psychomanipulację. ...

Mistrzu - zapisuję się na korepetycje w dowolnie wybranym, stosownym dla Cię terminie!

LeonAmator
8.05.11, 23:25
Ja tak kiedyś załatwiłem swego ojca ( wtedy koło 60-tki) przed imieninami ciotki .Zacząłem od czubka tylko też zapomniałem o nakładce.Pojechał łysy bo nie miał innego wyjścia,nie było jak i z czego ratować :grin:.Od tamtej pory już go nie strzygłem.

Rafał Czarny
8.05.11, 23:26
Od tamtej pory już go nie strzygłem.

Ja też mam dożywotni zakaz.

wanilia
9.05.11, 00:06
Mistrz psychomanipulacji :lol::lol::lol:

Włosy nie zęby.... :wink: a młody i tak uroczy :grin:

Lolita
9.05.11, 10:12
Ratujcie, bo jak wróci to mnie prawdopodobnie zabije.
Ja bym zabiła :wink:

Zastosowałem prostą i sprawdzoną psychomanipulację.
A to cwaniaczek :wink:

epicure
9.05.11, 10:22
Wygól boki na łyso, zostaw tylko irokeza, kup jakąś zmywalną farbę do włosów w sprayu... Dzieciak będzie miał zabawę. Jak przyjdzie jego matka, to chłopak przynajmniej stanie po Twojej stronie ;)

Lolita
9.05.11, 10:30
Wygól boki na łyso, zostaw tylko irokeza, kup jakąś zmywalną farbę do włosów w sprayu...
Z tą farbą to chyba nie za tegez pomysł. Ja w sobotę przerabiałam temat. W trakcia urodzin mojeje córki banda nastolatków zamknęło się w łazience i pasmeka se kurna robiło. Jak weszłam i zobaczyłam całą łazienkę w kolorach tęczy... :evil: No i tłumaczenie, że przecież zarzucali na plecach ręczniki (białe) by nic nie pobrudzić. **** :evil:
Więc Panie R. nie radzę :wink:

Rafał Czarny
9.05.11, 12:47
Taką bidulek miał minę po niefortunnych postrzyżynach:

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1622.jpg)

Dandelion
9.05.11, 12:50
Mina odpowiednia do sytuacji ;-) , nie zdziwil bym sie jak by mial jeszczy inna grozniejsza.:grin::grin::grin:

Rafał Czarny
9.05.11, 12:54
Mina odpowiednia do sytuacji ;-) , nie zdziwil bym sie jak by mial jeszczy inna grozniejsza.:grin::grin::grin:

Przekupiłem zawodnika. Dostał nową figurkę Ben Tena, nie musiał uczyć się z elementarza przez cały weekend. Zobaczymy jak było dziś w przedszkolu, mam nadzieję, że mu dzieci nie dokuczały.

Dandelion
9.05.11, 13:07
Przekupiłem zawodnika. Dostał nową figurkę Ben Tena, nie musiał uczyć się z elementarza przez cały weekend. Zobaczymy jak było dziś w przedszkolu, mam nadzieję, że mu dzieci nie dokuczały.

Tak myslelm ze w gre wchodzilo jakies przekupstwo ;-).., ale ale zaczekaj jak przyjdzie z przedszkola albo zostanie idolem bo bedzie "cool" :wink: dzisiaj nie wiadomo co sie spodoba ,albo to drugie - i wtedy trza szykowac znow kase :grin::grin::grin:

P.S.

No ale chyba Małżonki nie dalo sie tak udobruchac ;-) , nie pytam co i jak :oops:

Lolita
9.05.11, 13:08
Taką bidulek miał minę po niefortunnych postrzyżynach...
Zabójczy zwrok, to prawda. A teraz pokaż jeszcze minę mamusi :wink:

Rafał Czarny
9.05.11, 13:17
A teraz pokaż jeszcze minę mamusi :wink:

Mniej więcej tak wyglądała (na co dzień minę ma właściwie podobną ;-) ):

Dandelion
9.05.11, 13:23

Ty to masz los ciezki Rafale , az struchlalem, e moja to aniol troszke ma mniejsze zabki :wink:

Lolita
9.05.11, 14:35

O mamo, zlunkłam się :???::shock: Biedaczysko Ty :wink:

heniobe
9.05.11, 15:20
Może tu znajdziesz ratunek ?

egzorcyzmy - Szukaj w Google (http://www.google.pl/search?sourceid=navclient&aq=0&oq=egzorcyzmy&hl=pl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLL_plPL317PL317&q=egzorcyzmy)

pozdrawiam i wytrwałości życzę jako też i pogody ducha, inni maja jeszcze gorzej......

Rafał Czarny
18.05.11, 07:22
Kolejna fota:

1471

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1688.jpg)

Saboor
18.05.11, 08:12
Kolejna fota:

1471

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1688.jpg)

Fajny moment zatrzymany, gdyby nie hulajnoga wyglądałby, jakby ruszył w prysiudy albo do kozaka!:grin:

Pozdrawiam
Ja

apz
18.05.11, 11:18
Hulajnoga pierwsza klasa, zdjęcie też ciekawe.

Pozdrawiam AP.

Ania_
18.05.11, 21:31
Robert nie masz wrażenia, że jednak szeroki kąt działa na niekorzyść Kacpra? Jakoś go tak zniekształca za bardzo.

LeonAmator
18.05.11, 23:00
Masz szczęście ,że zdążył Ciebie ominąć :wink:

Lolita
19.05.11, 14:53
O! Widzę włosy zaczynają odrastać :mrgreen:

Rafał Czarny
23.05.11, 08:28
Robert nie masz wrażenia, że jednak szeroki kąt działa na niekorzyść Kacpra? Jakoś go tak zniekształca za bardzo.

Też mam takie wrażenie. Trochę za duże zniekształcenia. Sigma 10-20 to nie jest mój ulubiony obiektyw, za mocno naciąga przy brzegach.

O! Widzę włosy zaczynają odrastać :mrgreen:

Już jest wszystko git. Ale mam dożywotni zakaz strzyżenia Kacpra.

Wczoraj takie dwa zwierzątka znalazłem w moim domu. Łaziły sobie po przedpokoju.

1472

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_P1040909.jpg)

Dziadek
23.05.11, 09:58
Wczoraj takie dwa zwierzątka znalazłem w moim domu. Łaziły sobie po przedpokoju. [IMG

I tak spokojnie Ci zapozowały? Czy masz jeszcze taki szybki refleks?

:) :D :)

Rafał Czarny
23.05.11, 10:05
I tak spokojnie Ci zapozowały? Czy masz jeszcze taki szybki refleks?

:) :D :)

To bardzo młode myszy, nie uciekały. Mogłem nawet rozstawić parasolkę.

aga_piet
23.05.11, 10:56
Myślałam, ze ten portret z hulajnogą jest tak celowo zniekształcony. Nawet proponowałabym zrobić b&w - tak mi tu jakoś pasuje klimatycznie, ta hulajnoga zrobiłaby się jeszcze bardziej oldskulowa i zdjęcie odjazdowe :)

kasprzyk
24.05.11, 19:04
Wczoraj takie dwa zwierzątka znalazłem w moim domu. Łaziły sobie po przedpokoju.

1472

ło matko, za urodziwe to one nie są :)

LeonAmator
24.05.11, 20:37
ło matko, za urodziwe to one nie są :)
No nie są .:grin:

Rafał Czarny
24.05.11, 22:45
Zastanawiam się czy to są małe szczury. Mam nadzieję, że to myszy. Kto z Was zna się na tym przypadkiem?

Nawet proponowałabym zrobić b&w - tak mi tu jakoś pasuje klimatycznie, ta hulajnoga zrobiłaby się jeszcze bardziej oldskulowa i zdjęcie odjazdowe :)

Nie wiem czy lepiej czy gorzej. Mnie się foty BW zawsze podobają.

1473

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1688_02.jpg)

Karol
30.05.11, 19:11
Dziwne, że ostatnia fota nie doczekała się do tej pory komentarza, tym bardziej, że jest udana. Fajny pojazd, perspektywa, dynamizm i płot ;-). W sumie jak patrzę na wersję kolorową to dla mnie nie ma dużej różnicy w odbiorze - obie fajne.

epicure
30.05.11, 19:22
Bo to ta sama fota, co wcześniej, tylko w wersji b&w :)

Rafał Czarny
30.05.11, 22:05
Dzięki za odwiedziny. Tymczasem akt świeżutki jak ciepła buła.

1474

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_2014.jpg)

Saboor
30.05.11, 22:09

Jest świetny! Piersi bardzo plastycznie pokazane, w akcie rzadkość.

jurec
30.05.11, 22:12
Szczególnie w dzień bez stanika. :)

Rafał Czarny
30.05.11, 22:14
Szczególnie w dzień bez stanika. :)

Janerka śpiewał: "... bo komuś stanik zdjąć, tak bez użycia rąk, to błąd". Bardzo lubię Lecha, ale zupełnie się z tym zdaniem nie zgadzam.

jurec
30.05.11, 22:16
Za Lechem nie przepadam, co innego Żubr. :lol:

LeonAmator
30.05.11, 22:35
Za Lechem nie przepadam, co innego Żubr. :lol:

Lokalny patriota :wink:

Dzuiko
30.05.11, 22:50
A ja jednak wrócę do tego rowerkowego. Ukazało się już sporo czasu temu ale ponieważ ostatnio mam eklipsę umysłową, to wpadłem na to dopiero teraz: obiektyw ma zniekształcenie z gabinetu krzywych luster.

taztaz
30.05.11, 23:17
akcik ciepły jak buła podoba się, zmysłowo i klimatycznie :)

ehosonda
30.05.11, 23:30
...parasolka na myszy?

witia
31.05.11, 08:33
Myszy - i owszem - git, ale z tym aktem jest "coś nie tak".
Tak się zastanawiam - "co mi nie pasuje"?
Ciut światła z prawej?
A bo wyszło jakoś "ogromniaste?".
Pozdrawiam.

Lolita
31.05.11, 20:47
Janerka śpiewał: "... bo komuś stanik zdjąć, tak bez użycia rąk, to błąd". Bardzo lubię Lecha, ale zupełnie się z tym zdaniem nie zgadzam.

Sic! Zaczynam nosić od jutra stanik :wink::-P

lisiajamka1
31.05.11, 21:38

1474

Akt może i świeżutki...... ale jakoś nie teges :roll: Hulajnoga - doskonała :grin:

Dzuiko
31.05.11, 21:43

1474

A może ta fota winna wisieć w każdej piekarni, żeby smaczne buły wypiekali ?

lisiajamka1
31.05.11, 21:46
Sic! Zaczynam nosić od jutra stanik :wink::-P

Lolita -nosisz - czy nie nosisz. Twoje "Oczy" wszystko pokazują... nie trzeba stanika :oops::oops:

wanilia
31.05.11, 23:35
Mnie nie do końca akt przekonuje- oświetlenie fajne, ale kadr i zamysł do końca mi nie lezy, no i brakuje mi talii, to chyba nie była dobra perspektywa. Wiem że panowie widzą tylko biust :wink:

LeonAmator
1.06.11, 00:22
Kiedy właśnie biust na tej fotce to też niedopowiedzenie.Światło jak dla mnie jest OK a samo zdjęcie powoduje ,że człowiek zaczyna analizować jak zostało skomponowane .

Rafał Czarny
3.06.11, 23:47
Dzięki za opinie i odwiedziny. Kolejna fota z tej samej sesji:

1475

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1863.jpg)

LeonAmator
3.06.11, 23:53
A to już nie ,za bardzo "ginekologiczne" jak mawiał mój znajomy.

Wieprz
4.06.11, 00:00
tuning optyczny chyba jest zdrowszy od silikonowego :)

Rafał Czarny
4.06.11, 00:12
A to już nie ,za bardzo "ginekologiczne" jak mawiał mój znajomy.

Z tego co się orientuję (choć jestem amatorem w tej dziedzinie to mocno uzdolnionym ;-) ) to ginekolog penetruje zupełnie inne rejony. :wink:

k@czy
4.06.11, 00:16
tuning optyczny chyba jest zdrowszy od silikonowego :)
Rafal tym zdjeciem potwierdzil wyzszosc zwyklych szkiel nad szklami kontaktowymi...

Wieprz
4.06.11, 00:17
Z tego co się orientuję (choć jestem amatorem w tej dziedzinie) to ginekolog penetruje zupełnie inne rejony. :wink:

weź pod uwagę, że wyrobiony odbiorca fotografii wykracza poza ramy kadru

PS
pożyczy ktoś zestaw soczewek na bicepsy?

aga_piet
4.06.11, 00:27
Rafał, pomysł fajny ale nie próbuj go nadmiernie eksploatować w odniesieniu do innych partii ciała :D

Rafał Czarny
4.06.11, 17:23
Rafał, pomysł fajny ale nie próbuj go nadmiernie eksploatować w odniesieniu do innych partii ciała :D

Pomysł w sumie tfurczy, prywatnie Ci powiem, że tesh na to wpadłem. ;-) Ale nie ma obawy. Wiem mniej więcej gdzie leży granica dobrego smaku. ;-)

1476

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1908_01.jpg)

Saboor
4.06.11, 17:32
Hmm ... . Ramowa modelka, ciekawe.:grin:

Nie no, nie mogę: ramka nie spadnie? Przybita? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Rafał Czarny
4.06.11, 17:37
Nie no, nie mogę: ramka nie spadnie? Przybita? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Pochwalę się, że ramkę zrobiłem własnymi ręcyma.

Saboor
4.06.11, 17:56
Pochwalę się, że ramkę zrobiłem własnymi ręcyma.

Noo to taleta Waści nie braknie! Fotografia i stolarka, coś jeszcze?

Fota fajna!

Rafał Czarny
5.06.11, 00:20
Kolejna fota:

1477

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_1916.jpg)

aga_piet
5.06.11, 00:23
To z ramką fajne bo ma tę... no... TREŚĆ.

grizz
5.06.11, 07:29
Ostatnie - delikatnie ciasniej wykadrowałbym - duzo ciemnego m.in nad głową zostało.

LeonAmator
5.06.11, 14:30
Z ramką fajne,no może to co poza ramką na zewnątrz bym zlikwidował, a ostatnie tak sobie.

Rafał Czarny
7.06.11, 00:19
Cósik na wiosnę na gołe baby mnie wzięło.

1478

źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSD_2024.jpg)

Dzuiko
7.06.11, 07:58
Jakże apetyczna trójwypukłość !

Coś dawno jednak stritów nie wrzucałeś ?

Rafał Czarny
7.06.11, 08:39
Coś dawno jednak stritów nie wrzucałeś ?

Chroniczny brak czasu. Ale mam pstryknięty fajny materiał streeterski z Bytomia, jeszcze nie obrobiony. Jak znajdę chwilę to wrzucę w całości.