PDA

Zobacz pełną wersję : Streety i nagie kobity

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Rafał Czarny
5.10.06, 21:39
Może do wiosny się dorobimy jakiejś "lufy" :mrgreen:
Ja czekam na Sigmę 135-400.....

A mnie to cóś bardziej szeroki pociąga. Lufy nie dla mnie. Nie focę sportu, ani ptaków. Nawet mojego kita 40-150 rzadko zakładam. Wolę zooma dreptanego, jak najbliżej, najlepiej człowiekowi na głowę wejść i strzał.... ;)

johan
5.10.06, 21:49
A mnie to cóś bardziej szeroki pociąga. Lufy nie dla mnie. Nie focę sportu, ani ptaków. Nawet mojego kita 40-150 rzadko zakładam. Wolę zooma dreptanego, jak najbliżej, najlepiej człowiekowi na głowę wejść i strzał.... ;)

Nie każdy da sobie wejść na głowę. :D A wtedy to tylko lufą go.... :D
Ptakowi też ciężko wejść na głowę, nawet swojemu :mrgreen: :mrgreen:

Rafał Czarny
5.10.06, 21:54
Ptakowi też ciężko wejść na głowę, nawet swojemu :mrgreen: :mrgreen:

Za to modelkę z wackiem fociłbym (gdybym musiał) tylko b. długim tele. :D

johan
5.10.06, 22:01
Za to modelkę z wackiem fociłbym (gdybym musiał) tylko b. długim tele. :D

Sigmą 300-800+TC1.4 :mrgreen:

robin102
5.10.06, 22:09
Łooooo kurde , ale wdechowe fotki bym przegapił. Świetne wędkarstwo błotne . Można wszystkie ryby maską zagarnać .A jak wyglądały w kuuulorze ??

Rafał Czarny
5.10.06, 22:15
.A jak wyglądały w kuuulorze ??

Robin, moim zdaniem gorzej. :D Nie mogę się powstrzymać, przed przeróbką na WB. Lubię WB i nic nie poradzę.

djus
6.10.06, 00:38
bardzo fajne foty :) Podobają mi się właśnie te bliskie podejścia do pojazdów z szerokim kątem :) I czarno białe foty mają klimat :) W kolerze lipa by pewnie była tak przynajmniej mi się wydaje czarno białe fotki pozwalają się bardziej skupić na obdiobrze fotki przynajmniej w niektórych warunkach i myślę że tutaj bardzo dobrze że są zrobione w B&W :)

dka
6.10.06, 08:32
ehe. niezle, niezle. przykro mi, ale nie ma wsrod powyzszych zdjec najlepszego, ani najgorszego. wszystkie reprezentuja wysoka klase. widac i poswiecenie i emocje i wszystko co wiaze sie z takimi zabawami autami.

a dawaj, bw, dawaj. maja smaczek. dobrze, ze nie dajesz kolor i bw tej samej fotki bo zaraz by bylo marudzenie i wojna gustow. a tak to jest aplaus i zaakceptowanie.

Rafał Czarny
6.10.06, 09:20
Dzięki Panowie, cieszę się, że dwa dni focenia nie poszło na marne i foty podobają się. BW na naszym forum staje się coraz popularniejsze. A jeszcze pół roku temu prawie nie było takich fot. Nawet Robin (zagorzały wróg BW) ściągnął kolor ze swojego autoportretu. :D

nib
6.10.06, 20:10
206 super ujęte

dka
7.10.06, 10:34
trza przyznac, ze rafal tu wylansowal przedstawianie fotografii w czerni i bieli. tak sie uparcie skubany trzymal i wytrzymal:)

moze logo klubowe i naglowek strony.. yyy.. ;)

Tadeusz Jankowski
7.10.06, 11:02
Rafał,
Zdjęcia sa mocno reporterskie, pokazują wydarzenie z werwą i z maksymalnym wejściem w akcję, jest to opis zawodów przedstawiony językiem fotografii, który więcej mówi niż sązniste sprawozdania w gazecie.
Nie mam za bardzo czasu, ale powiem, ze fotki cz-b pochodzące z transformacji kolorowych zdjęć na ogół nie podobają mi się. Dokładniej mówiąc, jak dla mnie, zbyt mało informacji niosą. Kolor jest bardzo często środkiem wyrazu, a czerń i biel rzadziej (na ogół, moja teza dotyczy seryjnego zamieniania koloru na cz-b, jak leci, bo wybrane fotki - owszem, światłocień, itd.).
Pzdr, TJ

dka
7.10.06, 11:15
tadeusz, mysle, ze rafal nie wrzuca tu wszystkich swoich zdjec.

Rafał Czarny
7.10.06, 20:07
tadeusz, mysle, ze rafal nie wrzuca tu wszystkich swoich zdjec.

Jezusie z Nazaretu!!!! Na liczniku mam prawie 9 tys. zdjęć, a kamerkę lustrzano-cyfrową mam od stycznia b.r. . :roll: :roll: :roll: Dużo pstrykam i dużo wypierdzielam do kosza. Statystycznie rzecz ujmując, to prawie wszystkie moje foty to knoty. Promil nadaje się do czegokolwiek (i za to pokochałem cyfrę, gdybym przeliczył klatki na film plus wołanie plus styki, to nie byłoby moich zdjęć. Bo nie miałbym kasy na moje strzały z biodra, które prawie nigdy się nie udają).

I tak odkąd walę w rawach (a od kilku miesięcy walę tylko w rawach) zostałem zmuszony do oszczędzania miejsca na kartach.

Kolejne foty wydrwigroszy:

209

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8147299_011.jpg)

210

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8147338_021.jpg)

211

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8107143_011.jpg)

Jeronimo
7.10.06, 21:15
swietne zdjecia... chyba przez ciebie zaczne bawic sie w Street Photo :D

Rafał Czarny
7.10.06, 21:23
swietne zdjecia... chyba przez ciebie zaczne bawic sie w Street Photo :D

Tylko koniecznie zaklej wizjer w E300 gumą do żucia. I tak jest równie g..niany jak w E500 ;) .

Jeronimo
7.10.06, 21:24
he? nie czaje klimatu....

Rafał Czarny
7.10.06, 21:43
he? nie czaje klimatu....

Widocznie nie śledzisz mojego wątku. Wiele (naprawdę dużo) moich fot powtało bez patrzenia przez wizjer. Na wyczuwkę. Ukułem nawet taki slogan (na szczęście się nie przyjął), że "wizjery są dla mięczaków".

;)

Jeronimo
7.10.06, 21:51
sorx :oops: ja sledze wszystkie... no tylko z tego calego sledzenia juz mi sie wszystko myli :razz:

excel
7.10.06, 22:03
Widocznie nie śledzisz mojego wątku. Wiele (naprawdę dużo) moich fot powtało bez patrzenia przez wizjer. Na wyczuwkę. Ukułem nawet taki slogan (na szczęście się nie przyjął), że "wizjery są dla mięczaków".

;)

Rafal,
czytam Twoj post i wlasnym oczom nie wierze. Powiedz mi, jak Ty to robisz. Mnie wydaje sie to prawie niemozliwe.

pozdrawiam,
excel

robin102
7.10.06, 22:13
numer 211 świetne na 102

RobertW3D
7.10.06, 22:25
Niezłe fotki Rafale. Szczególnie podoba mi się 209 - świetnie kontrastem i jasnością wyciełeś tą postać z otoczenia - bardzo dobry efekt. 211 też jest niczego sobie - fajnie uchwycona chwila i ładne kontrasty - takie w sam raz. 210 jakoś mi nie podeszło ... takie troszkę nijakie .. kadr mógłby być troszkę lepszy jak dla mnie - bardzie skupiony na twarzy, może trochę więcej detali w tle ... sam nie wiem .. ;)

johan
8.10.06, 17:54
Z ostatniej serii 211 najlepsza.
Też robiona z zaklejonym wizjerem???

Rafał Czarny
8.10.06, 19:53
Z ostatniej serii 211 najlepsza.
Też robiona z zaklejonym wizjerem???

Nie. Ostatnie trzy zrobione przez celownik :D .

Excel, b. wiele moich ulicznych fotek powstało bez celowanie przez wizjer. Technika jest prosta - podchodzę do ludzia jak najbliżej z szerokim kątem i walę tak, żeby nie zauważył.

Po jakimś czasie człek nabiera wprawy w kadrowaniu na oko.

dka
9.10.06, 09:14
211 - banki, chcialbym zobaczyc kolorowe :roll:
jak patrze na to zdjecie wyobrazam sobie jak moze wygladac niebo na tym zdjeciu.. pokaz, pliz, pokaz..

Rafał Czarny
9.10.06, 11:07
211 - banki, chcialbym zobaczyc kolorowe :roll:
jak patrze na to zdjecie wyobrazam sobie jak moze wygladac niebo na tym zdjeciu.. pokaz, pliz, pokaz..

Pokaże, ale później. Walczę właśnie z bałaganem w moim foto archiwum. Robię swoją własną stronkę ze zdjęciami i bajzel mi się przy tym zrobił straszliwy.

Eddie
9.10.06, 11:20
Obejrzalem kilka ostatnich stron Twojego watku i musze powiedziec, ze czuje sie zmasakrowany tymi zdjeciami. Az chce sie wyjsc z aparatem w miasto czy do parku. Tylko kiedy? :/
Fajne momenty wypatrujesz, a gdy moment zwyczajny - Ty pokazujesz go w ciekawy sposob. Ze tak powiem, rozlozyles mnie.

Rafał Czarny
9.10.06, 11:54
Obejrzalem kilka ostatnich stron Twojego watku i musze powiedziec, ze czuje sie zmasakrowany tymi zdjeciami. Az chce sie wyjsc z aparatem w miasto czy do parku. Tylko kiedy? :/
Fajne momenty wypatrujesz, a gdy moment zwyczajny - Ty pokazujesz go w ciekawy sposob. Ze tak powiem, rozlozyles mnie.

Wielkie dzięki. To bardzo miłe co napisałeś. :D

Eddie
9.10.06, 11:56

To fajnie, ze przynajmniej Tobie jest wesolo, bo ja lapie dola ;)

Rafał Czarny
9.10.06, 12:05

To fajnie, ze przynajmniej Tobie jest wesolo, bo ja lapie dola ;)

Sesja z żoną i nastrój Ci się poprawi.

Eddie
9.10.06, 12:23
Sesja z żoną i nastrój Ci się poprawi.

Stad wlasnie moj kiepski nastroj.
Byla sesja wczoraj wieczorem, ale efekty okazaly sie tak marne, tak nedzne, tak... o rety, no, dno i metr mulu po prostu. Bodaj jedno zdjecie jest, ktore da sie od biedy ogladac.
A wszystko przez brak odpowiedniego swiatla.
Tak to jest, jak nie ma czasu, zeby w dzien porobic to wieczorem juz jest nedza, bo swiecic moge tylko oczami.

dka
9.10.06, 12:36
eddie patrzaj ino jak rafal odczyta co napisales - slowo w slowo :mrgreen:

Eddie
9.10.06, 12:44
barnart patrzaj ino jak rafal odczyta co napisales - slowo w slowo :mrgreen:

A Ty co, prorok czy w myslach mu czytasz? : :mrgreen:

Rafał Czarny
9.10.06, 13:11
Dka wie, że mnie jak Jasiowi z dowcipu wszystko się z d... kojarzy. A Twój przedostatni post przy odrpbinie dobrej (a raczej złej) woli można odebrać jako zwierzenia faceta, któremu nie wyszło... w łóżku. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bez obrazy, mam nadzieję że masz poczucie humoru.

dka
9.10.06, 13:21
i czytam i propok i znam zycie i forumowe tendencje rafala

zibi1303
9.10.06, 13:38
Jak zwykle Rafał dałeś popis świetnej fotografii, ale 211, wolałbym w kolorze :)

Eddie
9.10.06, 13:43
Dka wie, że mnie jak Jasiowi z dowcipu wszystko się z d... kojarzy. A Twój przedostatni post przy odrpbinie dobrej (a raczej złej) woli można odebrać jako zwierzenia faceta, któremu nie wyszło... w łóżku. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bez obrazy, mam nadzieję że masz poczucie humoru.

Spoczko, spoczko, wszystko w normie. Sam sie obrechotalem po przeczytaniu tamtego posta po uwadze DKA :)))

lessie
9.10.06, 14:00
Rafał zmusiłeś mnie do walenia w ciemno :mrgreen: :razz:
mimo że wizjer w E-1 nienajgorszy to rzeczywiście czasem się człowiekowi schylać nie chce... ( no i ciężko się przyznać do bycia mięczakiem) poza tym ulica to raczej nie mój klimat ale spróbować w życiu trzeba wszystkiego. No i ta nutka niepewności - "dostanę w ryj czy nie zuważą?". jednym słowem ruszylem na miasto uzbrojony i niebezpieczny i strzelam z kieszeni...na razie wrażenia ciekawe bo fotki to raczej dno, chyba że przykadruję w PSie to da się coś pokazać...

dka
9.10.06, 14:05
kadrowanie 8milionami pikseli to dopiero zabawa dla mieczakow. sztuka jest utrafic dobrze majac do dyspozycji piateczke;)

Rafał Czarny
9.10.06, 14:07
No i ta nutka niepewności - "dostanę w ryj czy nie zuważą?"

To jest w street photo najlepsze :D .

zibi1303
9.10.06, 14:12

A dostałeś , już w..... ?? :)

dka
9.10.06, 14:15
ja to bym sie zakrecil wogole za 'katowym interfejsem na obiektyw'. tak, zeby celowac w krzoki a w wizjerze miec fajnego gogusia dlubiacego w nosie i uchu jednoczesnie.

lessie
9.10.06, 14:21
ja juz raz musiałem spierniczać - robiłem żuli pod spożywczakiem w "ciekawej " dzielnicy - twarze roku, autentycznie kopalnia portretów. Aż się obruszyli i ruszyli hordą. Szczęście miałem rower. No, poza tym raczej walczyli o przetrwanie z własnymi słabościami ale zawsze jakiś dreszczyk...

zibi1303
9.10.06, 14:26
ja juz raz musiałem spierniczać - robiłem żuli pod spożywczakiem w "ciekawej " dzielnicy - twarze roku, autentycznie kopalnia portretów. Aż się obruszyli i ruszyli hordą. Szczęście miałem rower. No, poza tym raczej walczyli o przetrwanie z własnymi słabościami ale zawsze jakiś dreszczyk...

Hehe, nieźle. na takich trzeba polować pojedyńczo, w grupie są szczególnie niebezpieczni..

Rafał Czarny
9.10.06, 16:20

A dostałeś , już w..... ?? :)

Jeszcze nie dostałem. Ale matka moich dzieci twierdzi, że statystycznie to nastąpi prędzej czy później. :D O mordę się mniej boję (bo w końcu nie szklanka), ale sprzętu byłoby szkoda. :roll:

Rafał Czarny
9.10.06, 16:23
A poza tym chyba nikt nie uderzy kolesia w okularach.

johan
9.10.06, 16:37
Obyś się nie mylił. :mrgreen:

RobertW3D
9.10.06, 16:50

Jak gość będzie kulturalny, to najpierw poprosi Ciebie żebyś je zdjął (albo sam je zdejmie) a potem przyłoży (oby nie) ;)

Rafał Czarny
9.10.06, 16:52
Do ulicznych strzałów to najlepszy byłby jakiś mały, dobry głupi jaś. Czasem bawię się w to moich starym Canonem IXUSem II 3,2 mega. Ma dwie wielkie zalety - jest malutki i bezszelestny. Nie klapie lustrem jak lustrzanka. Niestety, ma też wiele wad, więc od pewnego czasu walę już tylko moim E500.

Oto fotka z IXUSa:

212

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_IMG_4461_111.jpg)

RobertW3D
9.10.06, 16:56
Oto fotka z IXUSa:

Jak na takie maleństwo, to nie jest źle ... aczkolwiek fotka jakoś mną nie wzruszyła - cykl wyrwigrosze jest jak dla mnie znacznie ciekawszy ;)

Rafał Czarny
9.10.06, 17:59
... aczkolwiek fotka jakoś mną nie wzruszyła -

Nie jestem przesadnie dumny z tej foty. Ale IMO dość zabawnie pies spogląda między nogami pani. Cała fota leci w prawo, zaś równowagę fota łapie (moim zdaniem) dzięki psu (i jego spojrzeniu w lewo). Szkoda, że nie widać odbicia pani w szybie, wtedy fota byłaby spoko.

Mnie też ta fota nie wzrusza. Pokazełem ją tylko dlatego, że jest z IXUSa (o którym pisałem wyżej).

johan
9.10.06, 18:44
Oglądając Twoje foty dochodzę do wniosku, że niepotrzebnie sprzedałem Olka 5050. Świetnie nadawałby się do tego typu ujęć. Z E-1 trudniej ustrzelić coś niepostrzeżenie ;)

Rafał Czarny
9.10.06, 19:01
Oglądając Twoje foty dochodzę do wniosku, że niepotrzebnie sprzedałem Olka 5050. Świetnie nadawałby się do tego typu ujęć. Z E-1 trudniej ustrzelić coś niepostrzeżenie ;)

Ja mam w planach kupić właśnie coś dobrego, małego, cichego, z dużą rozdzielczością, z wysokim użytecznym ISO, ze stabilizacją. Prawdę mówiąc kompletnie nie śledzę rynku kompaktów, więc nie mam na razie żadnego faworyta.

Kolejna uliczna fotka z E500:

213

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P6186136.jpg)

zibi1303
9.10.06, 19:13
Jeszcze nie dostałem. Ale matka moich dzieci twierdzi, że statystycznie to nastąpi prędzej czy później. :D O mordę się mniej boję (bo w końcu nie szklanka), ale sprzętu byłoby szkoda. :roll:

Ja bym sie bał i o jedno i o drugie, wszak oba są cenne :)
Zadan Ci trudne, być może pytanie, czy jako reporter, gdybyś widział tonącą kobietę to byś fotografował jak tonie czy skoczył ją ratować ?

Rafał Czarny
9.10.06, 19:34
Zadan Ci trudne, być może pytanie, czy jako reporter, gdybyś widział tonącą kobietę to byś fotografował jak tonie czy skoczył ją ratować ?

Popędziłbym na ratunek strzelając w biegu z biodra :D .

zibi1303
9.10.06, 19:41

eee. to jesteś amator :)

ja też bym tak zrobił, a o biodrze pewnie bym zapomniał...

johan
9.10.06, 20:03

Gdybyś miał E-1 to mógłbyś skoczyć na ratunek, bez obawy o sprzęt :mrgreen:

Rafał Czarny
9.10.06, 20:23

Gdybyś miał E-1 to mógłbyś skoczyć na ratunek, bez obawy o sprzęt :mrgreen:

Wahałem się długo, czy brać E1 czy E500. Ale różnica 3 mln pikseli do b. dużo. A przy street photo często trzeba sporo ciąć (kadrować) na komputerze. I to zdecydowało, że wziąłem E500. I nie żałuję. Choć gdybym dziś miał kupować lustrzankę, to mój wybór byłby inny. Konkurencja mocno potaniała...

olifant
9.10.06, 20:28
ogólnie lubię Twoje zdjęcia, a z ostatnich 211 jest najlepsza imho ;) wspaniała bańka

WG
9.10.06, 20:49
Wahałem się długo, czy brać E1 czy E500. Ale różnica 3 mln pikseli do b. dużo. A przy street photo często trzeba sporo ciąć (kadrować) na komputerze.

Wydawało mi się, że przy street photo cięcie jest raczej naganne. Czy są różne szkoły?

dka
10.10.06, 08:15
ja sie wtrynie:

Wydawało mi się, że przy street photo cięcie jest raczej naganne. Czy są różne szkoły?

nie jest naganne, pod warunkiem, ze sie o tym nie mowi. tzn o warsztacie.

WG
10.10.06, 08:22
ja sie wtrynie:

Dokładnie, po za tym pewnie są różne szkoły.

dka
10.10.06, 08:35
rozne szkoly sa w kazdej dziedzinie. sa tez rozne efekty koncowe. dla mnie liczy sie to co widze na koncu calej operacji. gdy widze czyjas prace, jak jestem zadowolony i siedze z otwarta buzia to taka szkola mi sie podoba. i uwazam, ze tajemnic swojej technologii trzeba strzec. jak po zrobieniu zdjecia ktos probuje mi zagladnac mi na lcd wysmiewam glosno jego wystepek:>

"do naszej kobiety, roweru i lcd nikt obcy nie ma dostepu. tfu-tfu"
.................................................. ..................swinte prawo

Rafał Czarny
10.10.06, 08:42
ja sie wtrynie:

Chyba faktycznie lepiej nie mówić o warsztacie. Pamiętacie moją fotę stańczyka przerobioną na HDR? Mariush napisał, że jest świetna i poprosił, bym wstawił oryginał. Zrobiłem to, a fota była mocno niedoświetlona. I Mariush kręcił nosem. ;)

Z drugiej strony jesteśmy na tym forum głónie po to, żeby się czegoś nowego nauczyć (przynajmniej ja jestem tu z tego powodu). Więc opowiadanie o warsztacie jest jak najbardziej wskazane.

dka
10.10.06, 08:56
jesteśmy na tym forum głónie po to, żeby się czegoś nowego nauczyć (przynajmniej ja jestem tu z tego powodu). Więc opowiadanie o warsztacie jest jak najbardziej wskazane.

i ja tez jestem tu z tego powodu. ja tu na forum zerkam sobie od jakiegos czasu (chyba dwa miesiace wczesniej od zarejestrowania sie) i zasysam fotograficzna wiedze. moje fotki wygladaja tak jak wygladaja, ale bez szkoly jaka daje mi to forum nie wiem jak by wygladaly moje zdjecia. teraz po roku pstrykania jestem nawet zadowolony z niektorych swoich zdjec. i tez nie staram sie powstrzymywac w opowiadaniu o tym jak cos wykonalem.

to co napisalem nalezy zrozumiec odpowiednio (czyli w pozytywna strone), tak jak ja mam na mysli bo inaczej dojdzie do bitki:) pozdrowki

Rafał Czarny
11.10.06, 14:27
Kolejna uliczna fota:

214

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8056914_03.jpg)

johan
11.10.06, 14:40
Długo czekałeś aż moherowy berecik wdrepce w kadr??? :D

Rafał Czarny
11.10.06, 14:45

To mur kościoła, więc takich pań kręci się tam trochę.

dka
11.10.06, 14:45
babeczka ma nie fajny wykrok. zdjecie nie podoba mi sie dlatego.
jak ktos idzie, wole sobie zapuscic seryjke i zebrac smietane udanych wykrokow

Rafał Czarny
11.10.06, 14:49
babeczka ma nie fajny wykrok. zdjecie nie podoba mi sie dlatego.
jak ktos idzie, wole sobie zapuscic seryjke i zebrac smietane udanych wykrokow

Wykrok jak wykrok. Ty byś chciał od razu rooooozkrok. :D

WG
11.10.06, 14:52
apropo
http://www.youtube.com/watch?v=F66ohZF59cc

dka
11.10.06, 15:05
Wykrok jak wykrok. Ty byś chciał od razu rooooozkrok.

nie no bez przesady, czego to ja oczekuje od starszych kobiet.
na zdjeciu prezentujesz - ni to pieta w gorze, ni to kolanko, takie fiubzdziu.

wogole zdjecie prezentuje brak zainteresowania ta akcja blibordowa:)

Rafał Czarny
11.10.06, 15:13
apropo
http://www.youtube.com/watch?v=F66ohZF59cc

Zajebisty filmik. Nalepsze jest pani ze szczeneczką w dłoni kiedy puentuje: "dziękuję bardzo, to ja już włożę" :mrgreen:

Rafał Czarny
11.10.06, 15:15
wogole zdjecie prezentuje brak zainteresowania ta akcja blibordowa:)

Mam nadzieję, że ludzie jednak będą chcieli zostać Jego przyjaciółmi.

Rafał Czarny
12.10.06, 14:56
Jeszcze dwa z tym samym motywem:

215

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8056915_03.jpg)

216

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8056904_011.jpg)

Rafał Czarny
18.10.06, 09:31
I taka fota:

217

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8207432.jpg)

dka
18.10.06, 09:48
łał! mistrzostwo! gratuluje strzalu. nawet nie musi byc b&w:)
pelen podziw - na zdjeciu i dla zdjecia.

Rafał Czarny
18.10.06, 10:15
łał! mistrzostwo! gratuluje strzalu. nawet nie musi byc b&w:)
pelen podziw - na zdjeciu i dla zdjecia.

Wiedziałem, że fota trafi w Twój gust. :D Już Ci trochi znam. No to teraz, żeby trochę ostudzić Twóje poranne samozadowolenie kolejna fota. Wiem, wiem że uwielbiasz moje HDRy. :mrgreen: Podchodzisz do nich z entuzjazmem eunucha zaproszonego na orgię. ;)

218

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8267549_HDR.jpg)

dka
18.10.06, 10:20
hdr do bani.
dzis wreszcie bede mial neta w domku, to jeszcze napisze w sprawie zafascynowanych wystawa babeczek.

Rafał Czarny
18.10.06, 10:28
hdr do bani.

Uznałem, że kiczowatość obróbki HDR będzie pasować do zdjęcia.

To było wyjątkowo żałosne widowisko, aż żal było patrzeć na tych ludzi. To pewnie jacyś artyści z cyrku, który zbankrutował. Pokazywli "szoł" przed sklepem zoologicznym.

Pani występowała z mężczyzną, takim podstarzałym lowelasem z muskulaturą Bruce Lee. Do twarzy mieli przyklejone estradowe uśmiechy, ale widać było że robią to tylko dla kaski. I pewnie niewielkiej kaski.

Po każdym numerze słychać było anemiczne, pojedyncze oklaski. Aż mnie smutek ogarnął po tej akcji.

kasprzyk
18.10.06, 15:16
To było wyjątkowo żałosne widowisko,....

No i brawo, bo zdjęcie dokładnie oddaje ten dupowaty pokaz ;)

Zdjęcie poprzednie - fajne, te wszędobylskie i ciekawskie baby (chyba to żadna znajoma Twoja? ;) ) wlazły by prawie na tą szybę.

Pzdr

Rafał Czarny
18.10.06, 15:37
te wszędobylskie i ciekawskie baby (chyba to żadna znajoma Twoja? ;) ) wlazły by prawie na tą szybę
Pzdr

To nie znajome. Przechodziłem ulicą, zobaczyłem taką scenkę, włączyłem aparat, odczekałem wieki zanim olkowy odkurzacz wyczyści matrycę i strzeliłem (co za debilny pomysł - wibrator powinien się uruchamiać przy wyłączaniu aparatu, albo powinna być możliwość przerwania czyszczenia po dotknięciu spustu jak w EOSie 400D :roll: ). Już kilka fajnych kadrów przez to straciłem.

dka
18.10.06, 16:16
gdyby ci wyszly z kadru, to na luzie powinienies krzyknac: "GDZIE?!!! SPOWROTEM!!! MATRYCZKA SIE CZYSCI, NIE??!!!

dka
18.10.06, 17:41
no to ja o tym zdjeciu nr 217. ze takie fajne jest. kazda pani mimo wszystko znajduje sie w innej pozie. kazda poza wykazuje szczere zainteresowanie. pani w srodku dopelnia okazywanie zainteresowania przylozona reka (zabija odblaski). super!

ramka w okolo, ktora dopiero teraz zobaczylem to juz wogole magia. majac zdjecie opuszczone myslalem, ze cie pogielo i nalozyles ramke na fote:) ale tak tez jest niezle. dol ramki tworzy efekt trojwymiarowosci.

ciekawe czy postac z wystawy specjalnie umiesciles w 'ramie'.
nie wiem, ale to zdjecie mnie powala.

po hadeerze 218 pojechalem z entuzjazmem eunucha zaproszonego na ogie, nie wiedzac co dobre. z jednej strony aureole tak mnie draznia jak nie wiem co, to jednak tu trzeba traktowac je jako blask wokol babeczki z wezem. mowie o blasku 'herosowym' - bo z bohaterstwem, triumfem dokonania czegos kojarzy mi sie ten gest. kazdego hadeerzyste bede gnebil z zasady nienaturalnosci. gdyby pani od weza miala ukazane zgrabniejsze paluszki i rece, (ogolnie czyste) mialbym pochlebniejsza opienie o zdjeciu. aha: najwazniejsze - aureola by tak nie przeszkadzla, gdyby unosila sie wogol bohaterki i weza, a nie dodatkowo nad tlumem i dachami.

kiczowatosci sytuacji, sredniego zainteresowania wystepem nie biore pod uwage, bo ludzi jest duzo, kazdy sie patrzy, nawet daleko ktos jest na jakims podwyzszeniu. gdybys napisal, ze faceci wyli a panny sikaly po nogach bardziej bym uwierzyl niz w to, ze atmosfera byla dretwa.

Rafał Czarny
18.10.06, 18:05
ciekawe czy postac z wystawy specjalnie umiesciles w 'ramie'.

Chciałbym powiedzieć TAK, ale wtedy bym skłamał. Po prostu fart.

Może wieczorkiem wrzucę partnera pani z wężem. Łyka ognień jak pelikan ciepłą bułkę. I to w samo południe. :roll: Dka, znów zgwałcę Twoje poczucie estetyki i zrobię z foty HDR. :D

dka
18.10.06, 18:23
Dka, znów zgwałcę Twoje poczucie estetyki i zrobię z foty HDR

to twoj watek i ty bedziesz mial balagan. :D
ale zobaczymy czy zgwalcisz.

Piotr Grześ
18.10.06, 18:33
Zdjęcie wystawowe rewelacyjne, dka - popełnił recenzję,więc ja się wstrzymam. Pięknie to złapałeś, no a z ta ramą, to także w pierwszej chwili pomyślałem, że Cię "pogieło" :mrgreen:
Czekam na prezentację połykacza ognie, a może masz kobietę z brodą :?:

Rafał Czarny
18.10.06, 18:41
A może masz kobietę z brodą :?:

Niestety nie mam. Ale sesja z kobietą z brodą to moje ciche marzenie.

dka
18.10.06, 18:47
..o wschodzie slonca :mrgreen:

Tadeusz Jankowski
18.10.06, 20:20
Rafał,
Fotka z paniami wypatrującymi szczegółów za szybą wystawy jest atrakcyjna ze względu na to, że pokazuje kawałek zycia, jest na niej dzianie się, akcja oraz mnóstwo damskich emocji, wszystko ucielesnione w pozach (ta jest dla mnie osiągnięcie w tej fotce). Bardzo mi się podoba Twoj refleks oraz sprawne, sprytne (w sensie szybkiej analizy i podjęcia decyzji) wykorzystanie sytuacji, która zdarza się bardzo rzadko.
Na zdjęciu kobiety z wężem rzeczywiście widać, to co oglądały Twoje oczy i słyszały Twoje uszy - niesamowity wysiłek i świadomość nikłego efektu. Figura, którą wykonuje artystka, mówi sama za siebie, a niezbyt entuzjastycznie przyjmujące występ grupki widzów podkreślają smutek wyzierający z tej sceny poskramiania gada.
Pzdr, TJ

Rafał Czarny
18.10.06, 20:57
No to kolejna fota z tego widowiska. Żałuję, że nie mogłem temu tamatowi poświęcić więcej czasu. Ale w czasie występu musiałem pilnować moich dziaciarów, by:
a) nie pobiły się
b) nie rozbiegły się
Ich matka w tym czasie była u kosmetyczki czy jakiejś innej cholery. Wieć tylko kilka pstryków mam z tego. A szkoda, bo mieli ze sobą jeszcze zielonego gada, który wyglądał jak prawdziwy smok (tylko miniaturowy).

218

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/P8267530_HDR_02.jpg)

dka
18.10.06, 21:06
fajna koles pozycje prezentuje. gdyby byly warunki mozna by go strzelic pionowo z malutka GO.

z hdr kocmoluchow z ludzi sie robi.

Rafał Czarny
18.10.06, 21:17
A nie mówiłem, że kolo ma klatę jak Bruce Lee!!!! Na oko facet mia z 50 lat. Nieźle musi poginać na siłce. :roll:

zibi1303
19.10.06, 19:02
Rafał nie przestajesz mnie zadziwiać, a ten HDR jakiś delikatniejszy :).
Bardzo fajny moment ujęcia. Trzeba było serię strzelić :)

Rafał Czarny
20.10.06, 10:50
Dzięki Panowie.

Teraz jeszcze ciepła fota z wczorajszego koncertu. Adam Nowak i RazDwaTrzy.

219

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA198678_02.jpg)

Smerf Maruda
20.10.06, 19:14
Kapitalna fota koncertowa. Razi tylko mikrofon na twarzy, ale poza tym świetne - dobrze oświetlona, ostra, ładne kolory.

Piotr Grześ
20.10.06, 20:21
Rafał, czy to robota z Twoją nową FL-36? Zdjęcie bardzo fajne.

johan
20.10.06, 22:12
Fota fajna, gdyby jeszcze ten mikrofon nie przecinał głowy byłoby idealnie.
Razi za to brak skarpetek przy pantoflach wykonawcy :mrgreen:

Rafał Czarny
20.10.06, 22:13
Rafał, czy to robota z Twoją nową FL-36? Zdjęcie bardzo fajne.

Nie, fota bez lampy. Na koncertach lepiej wykorzystać światło zastane, błysk flesza najczęście robi "wyprany klimat". ISO 800, czas 1/30 sec.

Rafał Czarny
20.10.06, 22:28
gdyby jeszcze ten mikrofon nie przecinał głowy byłoby idealnie.
Razi za to brak skarpetek przy pantoflach wykonawcy :mrgreen:

Gdybym robił idealne foty, to dostałbym nagrodę "Półlitera". Mam też to ujęcie bez przecięcia głowy mikrofonem. Wcześniej patrzyłem na tę fotę i patrzyłem i nie zwróciłem uwagi (znaczy się nie przeszkadzało mi) na przecięcie czaszki statywem od mikrofonu. Teraz, kiedy uczuliliście mnie, to faktycznie lekki ból odczuwam.

Zawsze mogę iść w zaparte i twierdzić, że to estetyka błędu :mrgreen: ;) .

Kiedy Nowak podszedł do bębenków, to w sekundzie przyszło mi do głowy, że fajnie będzie rozmazać jego łapki. I zjechałem do 1/30 sec. - efekt mnie zadowala.

I gdybyście nie zwrócili mi uwagi na statyw, to poszedłbym spać spokojnie. A tak, to muszę się napić.

WASZE ZDROWIE!!!!!!!!!!

ps. Właśnie wróciłem z koncertu VooVoo. Coś pofociłem, ale jeszcze nie zrzuciłem z aparata.

Rafał Czarny
21.10.06, 02:10
No to wrzucam. Świeżutkie jaki ciepłe buły w czasach, gdy Urban był rzecznikiem rządu. :mrgreen:

Wojciech Waglewski i VooVoo. Miejsce: Cracuuf. Czas: nie patrzyłem na zegarek. W dodatku trochę (za bardzo) wypite było...

220

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208755.jpg)

221

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208781.jpg)

222

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208787.jpg)

223

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208789.jpg)

224

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208790.jpg)

225

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208804.jpg)

226

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208813.jpg)

227

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208828.jpg)

szklarz
23.10.06, 19:52
Ciekawa relacja a i fotki dobrze zdrobione

Rafał Czarny
23.10.06, 19:58
Dzięki za jedyny komentarz. Wszyscy olali foty z VooVoo. No cóż, tak czasem bywa. Ale nie zrażam się. :D

robin102
23.10.06, 20:07
Ładne koncertówki. Kupa światła chyba byla.
Ja w czasach urbana ( specjalnie z małej literki) wolałem słuchać Brygady Kryzys

aga_piet
23.10.06, 20:35
Ale w czasach kaczorów Brygady Kryzys niet. A Waglewski jak wino - wymiata :)
A co do zdjęć, zastanawiam się, czy nie dało się wyciągnąć bardziej subtelnego nastroju - widzę że są świece - cały czas światła były takie mocne?

Rafał Czarny
23.10.06, 20:42
A co do zdjęć, zastanawiam się, czy nie dało się wyciągnąć bardziej subtelnego nastroju - widzę że są świece - cały czas światła były takie mocne?

Ja w czasach urbana (celowa literówka) słuchałem TSA.

A światła wcale nie było w nadmiarze. Choć koncert z drugiej strony do ciemnych nie należał. Czasy ok. 1/30 sec, czasem trochę krótsze, ISO 800, pełna dziura. Foty są po prostu mniej więcej prawidłowo doświetlone.

Nawet w nocy na ulicy z jedną latarnią jeśli dasz odpowiednio długi czas, to zdjęcie będzie jasne. Mam też z tego koncertu foty pt. "nic nie widać, ale klimat jest" ;) .

Smerf Maruda
23.10.06, 20:44
Wojciech Waglewski i VooVoo. Miejsce: Cracuuf. Czas: nie patrzyłem na zegarek. W dodatku trochę (za bardzo) wypite było...

Strasznie dużo fotek, a i tak, jak dla mnie, tylko 224 mogłoby zostać :-)

aga_piet
23.10.06, 22:56
Mam też z tego koncertu foty pt. "nic nie widać, ale klimat jest" ;) .
Pokaż :)

Rafał Czarny
24.10.06, 00:06
Mam też z tego koncertu foty pt. "nic nie widać, ale klimat jest" ;) .
Pokaż :)

OK

Zawsze lepiej mnieć dobrze doświetlone foty. Potem nie problem przyciemnić je na kompie. Gorzej odwrotnie. Poza tym jeśli fota niedoświetlona na wysokim ISO (ja jechałem na 800, czasem na 1600) to straszliwe ziarno wyłazi.

To teraz trzy foty z cyklu "ciemno jak w *****":

228

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208832.jpg)

229

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208793.jpg)

230

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA208792.jpg)

kisi
24.10.06, 08:39
Rafał wczesniejsza seria koncertowa bardzo mi sie podobala. Jakim obiektywem ja robiles (chcialbym takze pocwiczyc takie foty ale nie wiem czy jest szansa probowac moimi obiektywami ? A co do czulosci to ISO400/800/1600 bo sie pogubilem w teksie ?

Co do ostatnich trzech fotek to rzeczywiscie ciemnosc widze.

fotomic
24.10.06, 10:49
ostatnie jest BOMBA. Poporostu BOMBa nic doda nic ując

aga_piet
24.10.06, 11:10
Pewnie te pierwsze, jasne - są lepsze technicznie, poprawne, reporterskie. Dla mnie koncert jak koncert, nic jakoś szczególnie nie przykuwa wzroku. Z tych ciemnych przy odrobinie dobrych chęci dałoby się wyciągnąć coś nastrojowego, klimacik (np. z tego z kontrabasistą albo ostatniego). Bardziej wpadają w oko moim zdaniem.

Rafał Czarny
24.10.06, 11:36
Rafał wczesniejsza seria koncertowa bardzo mi sie podobala. Jakim obiektywem ja robiles (chcialbym takze pocwiczyc takie foty ale nie wiem czy jest szansa probowac moimi obiektywami ? A co do czulosci to ISO400/800/1600 bo sie pogubilem w teksie ?

Co do ostatnich trzech fotek to rzeczywiscie ciemnosc widze.

Mam dokładnie takie same obiektywy jak i Ty. Ciemne kitowce. Ale mam jedną przewagę nad wieloma użytkownikami Olków - nie boję się wysokich ISO :mrgreen: . Większość robiłem na 800, a sporo na 1600. Potem lekko odszumione w Neat Image. 400 ISO prawie nie używałem, bo przy moich ciemnych kitowcach brakowało światła.

Acha i jeszcze kilka fot zrobiłem Heliosem przez przejściówkę.

Rafał Czarny
24.10.06, 11:52
Dla mnie koncert jak koncert, nic jakoś szczególnie nie przykuwa wzroku.

Bardzo lubię VooVoo, ale szołmeni z nich żadni. Waglewski siedział na krześle z gitarą, przyłonięty statywem na nuty (zresztą wszyscy byli za takimi statywami). Statyw mikrofonu przysłaniał mu twarz. Z tyłu zaraz za nim wielki piecyk.

Jedyny koleś, który wyglądał odrobinę ekspresyjnie to Pospieszalski z trąbą - przynajmiej jakieś miny robił. Kontrabasista siedział przez pół koncertu, potem kilka numerów stał.

Ogólnie - zero ruchu scenicznego, tylko statyczne i stateczne plumkanie (bardzo zresztą znakomite) na instrumentach. Żaden nie podszedł do krawędzi sceny, więc nie było możliwości zrobienia jakiś fajnych przerysowań szerokim kątem.

lessie
24.10.06, 12:48
ostatnie po prostu bomba....
mogłoby innych nie być... rewelka pt koncertowy klimacik

ja słuchałem Dezertera i Sedesu

WG
24.10.06, 18:09
Dzięki za jedyny komentarz. Wszyscy olali foty z VooVoo. No cóż, tak czasem bywa. Ale nie zrażam się. :D

Niektórzy zaglądają rzadko :) ale foty super....kurde...chyba sam sprobuje zrobic troche fot z wyzszym ISO niz 400. Tylko, ze ten koncert byl w miare dobrze oswietlony. Jesli robi sie w salach z malo profesjonalnymi swiatlami (domy kultury np)....to wtedy jest kaszana na maxa....jeden wielki szuuuum. I jeszcze jedno - jesli zespol bylby bardziej dynamiczny....to mozna zapomniec
o 1/30 1/60 (moze 1/50) to max.

Rafał miałeś jakąś wejściówkę dla prasy? Czy nie było problemu z foceniem w ogóle?

luc4s
24.10.06, 22:06
Super, uwielbiam fotki z koncertow przy niebieskim świetle.

Rafał Czarny
25.10.06, 12:32
Rafał miałeś jakąś wejściówkę dla prasy?

Miałem.

A jeśli zespół byłby bardziej dynamiczny, to na czasach ok. 1/30 sec. można byłoby kombinować z rozmazanym ruchem. Ja uwielbiam takie majzy na długich czasach.

Rafał Czarny
25.10.06, 22:50
Kolejna fota:

231

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_latarnia.jpg)

Piotr Grześ
25.10.06, 23:03
Bardzo fajny efekt aureoli i cień gostka także ciekawy. Podoba mi się ta fota. Troszkę prawy dolny róg przeszkadza, ale to pikuś.

Jeronimo
25.10.06, 23:04
no wlasnie jak idealnie wyszlo kolo (no chyba ze cos w PSie bylo "doczepiane")
podoba sie :D

Rafał Czarny
26.10.06, 07:04
no wlasnie jak idealnie wyszlo kolo (no chyba ze cos w PSie bylo "doczepiane")
podoba sie :D

Nic nie było doczepiane. W PSie kręciłem tylko poziomami.

kisi
26.10.06, 07:21
Wygląda jak ołowiany żołnierzyk :)

Fajna fota.

lessie
26.10.06, 07:23
tego coś nie mogę pokochać.. ;)
może jakbyś nie pokazał wcześniejszych fotek...

Rafał Czarny
26.10.06, 08:38
No to teraz moja córa:

232

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_usmiech.jpg)

aga_piet
26.10.06, 10:49
tego coś nie mogę pokochać.. ;)
może jakbyś nie pokazał wcześniejszych fotek...
Ja też :)
A ostatnie... bardzo lubię ziarniste portrety ale chyba trochę przegiąłeś ;) Nie wiem czy nie fajniej bybyło, gdyby drugie oko też miało trochę światła... coś mi nie gra na tej ocienionej buzi.

żwirek
26.10.06, 14:43
Witam
Z zaciekwieniem śledzę Twój wątek. Zdjęcia bardzo mi się podobają.
Czy 231 to przypadkiem nie jest autoportret?

PS napiszę coś więcej w wolnej chwili. Teraz musiałem tylko zaspokoić ciekawość

Pozdrawiam

Rafał Czarny
26.10.06, 15:26
Czy 231 to przypadkiem nie jest autoportret?

Owszem. :D

Rafał Czarny
26.10.06, 18:44
Następne:

233

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_skrzyzowanie.jpg)

kasprzyk
26.10.06, 19:40
No to teraz moja córa:

Gratuluję córki, b. sympatyczna dziewczynka!
Naturalna wesoła minka - trochę z dozą "spryciary" :)

Pzdr

voovoo2
27.10.06, 10:22
Fotka 231......."przesłaba" mimo usilnych staran nie widze w niej nic ciekawego.Gdybym nie wiedział ze to Twoja to bym nie uwierzył.Portret tez cieniutki.....lewa strona smoliscie czarna itd itp.Naprawde interesuje mnie dlaczego dałes te fotki na forum??

Rafał Czarny
27.10.06, 16:23
Fotka 231......."przesłaba" mimo usilnych staran nie widze w niej nic ciekawego.Gdybym nie wiedział ze to Twoja to bym nie uwierzył.Portret tez cieniutki.....lewa strona smoliscie czarna itd itp.Naprawde interesuje mnie dlaczego dałes te fotki na forum??

Co do foty 231 to nie mam zdania. Dałem ją, bo... jest inna. A to wystarczający powód, by poddać fotę pod ocenę. Ten dziwny okrągły kolorowy blik... no dziwny. POwstał na aparacie, nie w PSie. Niektórym się ta fota trochę spodobała. Ja sam nie jestem nią zachwycony. Ale tak jak wspomniałem, dałem ją jako ciekawostkę.

Co do portretu, to CAŁKOWICIE SIĘ Z TOBĄ NIE ZGADZAM!!! Ale nie potrafię być obiektywny, bo przedstawia moją córę. :D Nie umiem ocenić tej foty, podoba mi się, bo uwielbiam moją pierworodną.

lewa strona smoliscie czarna

voovoo2, ustaw sobie porządnie monitor, bo lewa strona nie jest smoliście czarna. Może kolejna fota trafi w Twój gust.

Tytuł: "Sjesta po aperitiwie".

234

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P8207414.jpg)

excel
27.10.06, 16:38
Rafal,

wspaniale uchwycony moment obojetnosci czlowieka wobec swiata.
Skierowal glowe ku bogom, moze go ktos wyslucha, moze odmieni jego i swoje wlasne zobojetnienie, moze wyleczy jego rany. Jest ich chyba znacznie wiecej, niz te widoczne golym okiem.
Jakakolwiek barwa byłaby w tym przypadku niesmakiem.

pozdrawiam,
excel

olifant
27.10.06, 16:50
234 bardzo na tak. podobnie jak excel[/b]

kasprzyk
27.10.06, 18:07
Witam

Przeraziła mnie jego noga, nie wiem czy jest obojętny wobec świata, ale na pewno obojętnie na niego patrzy służba zdrowia...
Pewnie nawet jakby się o niego potkneli, to i tak nie pomogli.
Dobra fotka!

Rafał Czarny
27.10.06, 18:42
Przeraziła mnie jego noga

Dlatego zdjąłem kolor. Mnie na tej focie przerażają demony, które buzują w głowie tego człowieka.

Tadeusz Jankowski
27.10.06, 19:31
Rafał,
Odnośnie portretu córki jestem więcej za niż przeciw, bo to nie jest portret modela w wystudiowanej, ułozonej pozie, lecz fota uchwycona w trakcie i jako taka da się oglądać. Dziecko jest, co prawda, świadome obecności taty, ale jest na tyle swobodne, ze prawda o nim na zdjęciu nie została zagubiona. Minka filuterna, ujęcie pkazuje twarz obramowaną podświetloną fryzurą, która wygląda bardzo naturalnie, twarz ujęta z półprofila wyraża wiele, oczy sa pokazane bezpośrednio, sa wyraziste (prawe trochę mniej), na licu przede wszystkim widać radość, śmiech. To jest siła fotki.

Przyczepiam się natomiast do tego, że poprzez zbytnią ziarnistość i małą rozpiętość tonalną prawa połowa twarzy została potraktowana trochę niesprawiedliwie, a na lewej (szczególnie nos) są przepalenia. Trochę przeszkadza zbytnio wysunięty lewy bark, lecz wygląda on, jakby grał pewną rolę, brał udział w tworzeniu pewnego gestu ciała. No ale siłętych zastrzeżeń osłabia fakt, że jak powiedziałem, to nie jest portret studyjny, tylko dynamiczny - w ruchu.

Fotka z bezdomnym jest silnie publicystyczna. Widać na niej problem społeczny, jak słusznie zauważają dyskutanci.
Pzdr, TJ

szklarz
27.10.06, 21:08
Rafale 234 fajna, pokazujesz cos czgo inni unikaja

zibi1303
27.10.06, 21:58
Powiem tak 234 to jest Rafał w ciemno :) jego styl. Poprzednie jakby nie on robił (no może poza HDR'em :))

dka
27.10.06, 22:23
sprawa zdjecia w swietle latarni +cien pomyslalem, zeby zapytac, czy to sam sobie fotki nie zrobiles, jednak po dalszym czytaniu wiem, ze sie do tego publicznie przyznales. zjecie budzi mi tez skojarzenia z perypetiami "tytusa, romka i atomka", z naciskiem na tego nieuczlowieczonego:)

yyy.. to sie nie zmienia - cenie rafala za poziom poczucia humoru, za wszelaki dystans - a to przyszlo mi na mysl po przeczytaniu nowej sygnaturki. restekpa.

234 - excel mnie uprzedzil z wypowiedzia i zatkal usta na mowienie czegokolwiek

skrzyzowanie bym przetrawil, gdyby nie widok drzew (tego najwiekszego) i linii horyzontu, bo poza tym bardzo elegancko.

Rafał Czarny
27.10.06, 22:35
sprawa zdjecia w swietle latarni +cien pomyslalem, zeby zapytac, czy to sam sobie fotki nie zrobiles, jednak po dalszym czytaniu wiem, ze sie do tego publicznie przyznales. zjecie budzi mi tez skojarzenia z perypetiami "tytusa, romka i atomka", z naciskiem na tego nieuczlowieczonego:)

Wiem, że fota nie jest udana. Pokazałem ją jako ciekawostkę, uznałem że może warto pokazać ten zajebisty kolorowy blik. Kiedyś go wykorzystam do bardziej udanych fot. To efekt marnego filtra UV, mam takiego nołnejma (oprócz zajebistej czarnej hoji, której używam na codzień). Robi takie masakryczne flary, że kapcie lecą :D . Jeszcze się nim pobawię w przyszłości.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Za te mało pozytywne też. W końcu nie jestem 16-letnią panienką po pettingu, a przed właściwą penetracją. :roll:

dka
27.10.06, 22:42
dlaczego twoj post skladal sie z cytatu mojej wypowiedzi i potem na pierwszy ogien "Wiem, że fota nie jest udana." ??

Rafał Czarny
27.10.06, 22:44
dlaczego twoj post skladal sie z cytatu mojej wypowiedzi i potem na pierwszy ogien "Wiem, że fota nie jest udana." ??

Bo nieuczłowieczonemu niewiele się udawało. Wybacz, trochi wypity jezdem.

excel
27.10.06, 22:55
234 - excel mnie uprzedzil z wypowiedzia i zatkal usta na mowienie czegokolwiek

dka,

tak na wszelki wypadek zapytam, zeby znowu nie bylo na mnie - w/w - mam uznac in+ czy in- dla siebie? Wiesz, juz czasami nie wiem, czy znowu kogos nie udzgnalem wypowiedzia.

pozdrawiam,
excel

dka
27.10.06, 22:55
z nieuczlowieczonym wialem skojarzenia wizualne tylko. zdjecie daje rade. nie smialem na forum przepraszac, ze sam wypity jestem :>

Rafał Czarny
27.10.06, 23:06
nie smialem na forum przepraszac, ze sam wypity jestem :>

No to Twoje zdrowie i jeszcze innych forumowiczów (podobno powinno się pisać forowiczów).

235 (chyba za dużo focę, a już na pewno za dużo wrzucam na forum :roll: :roll: :roll:)

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PA268860.jpg)

dka
27.10.06, 23:10
dziwne jakies bo nie wiem co to jest i drazni nieczytelny napis. co to wogole jest???!

aga_piet
27.10.06, 23:15
Plakatowe takie, bilbordowe, tabloidowe. Dobre tło do czegoś.
Właśnie chłop przyniósł wiśniówkę, może coś wypatrzę ciekawego :) skoro tak zachęcacie :)

Rafał Czarny
27.10.06, 23:17
dziwne jakies bo nie wiem co to jest i drazni nieczytelny napis. co to wogole jest???!

Mówiłem, że za dużo wrzucam.

Rafał Czarny
27.10.06, 23:20
co to wogole jest???!

Odpowiem ci po staropolsku: spuszczam się (czyli współcześnie "zdaję się") na Twoją inteligencję. Czytasz napis "bar" i co widzisz za szybą? Hmm....

dka
27.10.06, 23:30
sorry, ale polprzezroczysty rozowy pasek z napisami i pluszowe sciany wywracaja moja inteligencje na lewa strone, drukuja ja w trybie ekonomicznym, kseruja, skanuja i jeszcze raz drukuja. ale w negatywie i nie moge sie juz rozczytac ..

albo zwidy, alby fotoszop. taich rzeczy nie ma na ziemi, sorry :roll:

ja zaraz tez zaczne rzucac wymyslana staropolszczyzna i cie obrazac.

Rafał Czarny
27.10.06, 23:58
ja zaraz tez zaczne rzucac wymyslana staropolszczyzna i cie obrazac.

Ani przez ułamek sekundy nie było moją intencją obrażać Ciebie. No, jeśli Ty nie kumaszczaczy, to kto????

dka
28.10.06, 07:48
zartuje przeca. mnie trudno obrazic. popili my wczoraj (nie?) i czat sie zrobil. teraz tez nie pitol tylko gadaj wasc co to zdjecie reprezentuje :)

Rafał Czarny
28.10.06, 07:55
teraz tez nie pitol tylko gadaj wasc co to zdjecie reprezentuje :)

Wnętrze knajpy przez szybę. Z wieczora. Boli dyńka?

voovoo2
28.10.06, 14:31
Dzieki za odpowiedz na moje pytania:-)Co do fotki 234 to........zbytni naturalizm mnie razi i dołuje podobnie jak Ciebie robale i pajaki:-) Natomiast 235 jest wg mnie super....nawet gdybym nie wiedział co przedstawia (a wiedziałem) i tak podobałaby mi sie jako fotka sama w sobie.Swietnie wypatrzone i sfotografowane.Niby nic specjalnego ale jednak ładne....a moze więcej niz ładne.....mnie lekko zaintrygowało.Pozdrawiam

Rafał Czarny
28.10.06, 20:20
Natomiast 235 jest wg mnie super....nawet gdybym nie wiedział co przedstawia (a wiedziałem) i tak podobałaby mi sie jako fotka sama w sobie.

Dka wczoraj przedawkował i nie udało mu się przeczytać napisu na szybie. Dlatego nie wiedział co przedstawia fota.

A teraz pokażę ważne foty. Ważne nie tylko dlatego, że są zrobione zajebistym Olympusem E-500 ;) . Ale dlatego, że w kapeli pokazanej na zdjęciach basuje nasz kolega z Olkowego forum (zresztą też foci zajebistym E-500). Wojtek zawitał wczoraj wraz ze squadem pt. "Three Wishes" do miasta bajgli i miliona japońskich turystów i zaprosił mnie na koncert.

Chłopacy fajnie łupią. Bezpretensjonalne, gitarowe granie na dużych przesterach. Czyli to co tygrysy lubią najbardziej. :razz:

236

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_01_PA268879.jpg)

237

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_02_PA268924.jpg)

238

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_03_PA268996.jpg)

239

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_04_PA268898.jpg)

240

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_05_PA268897.jpg)

241

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_06_PA269045.jpg)

242

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_07_PA268991.jpg)

243

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_08_PA269008.jpg)

WG
28.10.06, 23:09
Dzięki Rafał, że wpadłeś - było miło. Mam nadzieję, że to nie ostatni raz.
Co do fotek wypowiadał się nie będę bo będę nieobiektywny.
Ale 237 przykuło moją uwagę na dłuższy czas :) musiałem je zrozumieć ;).

Edit:
Wnoszę wniosek o możliwość umieszczenia fotek na naszej stronie internetowej.
Oczywiście z adekwatnym podpisem. :)

Rafał Czarny
28.10.06, 23:20
Wnoszę wniosek o możliwość umieszczenia fotek na naszej stronie internetowej. Oczywiście z adekwatnym podpisem. :)

No problemo. Bierzta i jedzta z tego wszystkie. I niech wam na zdrowie wyjdą.

A ta fota Wojtek, przy której się zatrzymałeś to odbita w lustrze.

WG
28.10.06, 23:21
Wnoszę wniosek o możliwość umieszczenia fotek na naszej stronie internetowej. Oczywiście z adekwatnym podpisem. :)

No problemo. Bierzta i jedzta z tego wszystkie. I niech wam na zdrowie wyjdą.

A ta fota Wojtek, przy której się zatrzymałeś to odbita w lustrze.

No właśnie nie chiałem tego pisać żeby inni też przez chwilę byli zaskoczeni :)

robin102
29.10.06, 19:41
łooo matko jakie fajne fotki bym ominął przez te ładowanie się długiego wątku. Te zamieszczone przed koncertem świetne . Facio z czerwoną nogą zrobiony na B&W piękna sprawa. Koncertowe też rewelka . Najbardziej mi podchodzi nr 240. Normalnie rośniesz Rafale w oczach !!!

Rafał Czarny
29.10.06, 20:00
łooo matko jakie fajne fotki bym ominął przez te ładowanie się długiego wątku. Te zamieszczone przed koncertem świetne . Facio z czerwoną nogą zrobiony na B&W piękna sprawa. Koncertowe też rewelka . Najbardziej mi podchodzi nr 240. Normalnie rośniesz Rafale w oczach !!!

Ciemnica na koncercie Three Wishes była masakryczna. Dobrze, że uruchomiłem stabilizację w moim E500. ;) I dobrze, że Olumpusy generują taki mały szum przy wysokich ISo. :D

excel
29.10.06, 20:18
Ciemnica na koncercie Three Wishes była masakryczna. Dobrze, że uruchomiłem stabilizację w moim E500. ;) I dobrze, że Olumpusy generują taki mały szum przy wysokich ISo. :D

Rafale,
Dobrze, że uruchomiłem stabilizację w moim E500. opowiedz o tym cos wiecej.

Pozdrawiam,
excel

Jeronimo
29.10.06, 20:52
no przeciez to ironia

excel
29.10.06, 21:00
no przeciez to ironia

czy tobie na imie Rafal? A jak trzeba, to podesle znaczenie slowa "IRONIA". Moze sie przydac.

Jeronimo
29.10.06, 21:04
no przeciez to ironia
czy tobie na imie Rafal? A jak trzeba, to podesle znaczenie slowa "IRONIA". Moze sie przydac. LOL excel :mrgreen:
piszesz na publicznym forum to ci odpowiadam
- zobacz specyfikacje E500
- zapytaj na forum Canona co najbardziej szumi

excel
29.10.06, 21:07
piszesz na publicznym forum to ci odpowiadam
- zobacz specyfikacje E500
- zapytaj na forum Canona co najbardziej szumi

Zapytalem Rafala i od Niego oczekuje odpowiedzi, a nie od ciebie, a forum Canona mnie nie interesuje.

Jeronimo
29.10.06, 21:09
no przeciez to ironia
czy tobie na imie Rafal? A jak trzeba, to podesle znaczenie slowa "IRONIA". Moze sie przydac.
LOL excel :mrgreen:
widze ze masz problemy ze znalezieniem
specyfikacje E500 - http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-500_Specifications.htm
ironia - Ironia – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia)

LOL smieszny jestes ;-)

/EDIT
ciekawe dlaczego edytowales posta i zmieniles jego tresc LOL

excel
29.10.06, 21:15
пошол вон

Rafał Czarny
29.10.06, 21:26

Rafale,
Dobrze, że uruchomiłem stabilizację w moim E500. opowiedz o tym cos wiecej.

Pozdrawiam,
excel

Stabilizacja w postaci statywu. Wyciągnąłem z szafy, odkurzyłem i użyłem na koncercie.

Davnes
29.10.06, 21:36
jakie czasy , jakie wb, jaka przysłona? :razz:

Rafał Czarny
29.10.06, 22:00
jakie czasy , jakie wb, jaka przysłona? :razz:

Przysłona maksymalnie otwarta, czyli dla mojego kita 3.5 (więszość zrobiona na ogniskowej 14 (czyli 28 mm). Czasy pomiędzy 1/6, a 1/30 sec. Manual. Straszliwy deficyt światła :roll: . Część zdjęc zrobiona ze statywu. ISO w większości 800, sporo 1600. Foty odszumione na kompie, oprócz tego żadnej obróbki (prócz lekkiego podciągnięcia poziomów). WB automat, bez poprawek przy wołaniu RAWa.

Rafał Czarny
29.10.06, 22:27
no przeciez to ironia

Moja ironia wzięła się stąd, że pragnę obalić mit o szumiących Olympusach. ;) Na wielu forach słyszy się (właściwie czyta się), że Olki stasznie szumią i nie sposób nimi robić fot w ekstremalnych warunach. Ja staram się zadać temu kłam.

Ciężko wyobrazić sobię gorsze warunki do focenia niż koncert rockowy. Ciemno jak w ***** :roll: . A ja, żeby było zabawniej mam ciemne kitowce. Ale wychodzę z założenia, że nie da się "gołemu w kieszeń nasrać, albo starej babie dziecka zrobić". Olkiem się da. Tylko trza pokombinować.

Pozdrawiam wszystkich olkowców. I nikonowców i canonowców itd....

Jeronimo
29.10.06, 22:53
byl taki okres ze sam myslalem ze moj e300 szumi bardziej niz inne egzemplarze tego modelu. Jednak mi przeszlo ;-)
Grunt zeby focic a nie podniecac sie tym czy cos szumi czy nie.... a jako ciekawostke podaje zdjecie ktore bylo robione przy ISO1600 - http://plfoto.com/664297/zdjecie.html

a wracajac do fotek. To poprzednie z koncertu (te ze strony 46) sa naprawde swietne. No ale tam widac ze bylo o wiele wiecej swiatla.
Co do tych nowych... to IMHO ja chyba wolalbym w cz-b no ale z drugiej strony nie byloby juz widac klimatu koncertowego.

pozdrawiam

robin102
29.10.06, 22:59
No to dałeś Rafale po robocie z tego co piszesz to warunki jak w du.. u eskimosa w czasie nocy polarnej . To się dziwię ,że w ogóle coś wyszło.

OT -mały.
Eeeee , A WY ziomale z POZEN może byście zakopali topór wojenny . Święta idą ....

Rafał Czarny
29.10.06, 23:04
IMHO na "szumofobię" cierpią ludziska, którzy swoją przygodę z fotografią rozpoczeli od cyfry. Na analogu było ziarno jak fiks, maksymalny kolorowy fuji miał 800 ISO i prawie nikt go nie używał. Bo staszliwie szumiał (czyli ziarnił). A i tak było git.

Moje motto brzmi: "srał pies szumy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

RadioErewan
29.10.06, 23:05
Heh - dobre motto. Pytanie jaki pies? Afrykański, czy europejski?

Rafał Czarny
29.10.06, 23:12
Heh - dobre motto. Pytanie jaki pies? Afrykański, czy europejski?

Mój jest niemiecki. Idę o zakład, ża mam najgłupszego owczarka na zachód od Biebrzy. :roll:

aga_piet
29.10.06, 23:28
Na tym forum może i "srałpiesszumy"... tak trzymać :)
Dodam tylko że analogowe ziarno, piękne, ostre, zwłaszcza w foto czarno-białej często jest walorem. Trudno porównać doń te sraczkowate mazaje z mojej małpki ;)

Rafał Czarny
3.11.06, 23:31
A ja dalej swoje:

244

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB039203.jpg)

245

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB039195.jpg)

246

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB039211.jpg)

Dka, na ostatniej focie kroczki gitara???

thethomson
3.11.06, 23:46
Extra, najbardziej mi sie podoba 245 i 246 fajne staruszki:P
A ty znów swoje te witryny sklepowe ;) i za kazdym razem ciekawsze
pozdr

Rafał Czarny
3.11.06, 23:53
A ty znów swoje te witryny sklepowe ;)
pozdr

Ech, kiedyś to widziałem witrynę :roll: . I akurat nie miałem aparata. W jednym z krakowskich sklepów handlujących dżinsami siedziała... naga kobieta. I jeszcze b. ładna. Tylko jeden dzień (właściwie kilka godzin) trwała akcja. Zlecieli się fotoreporteży z lokalnych gazet (jeden nawet z ogólnopolskiej) i spłoszyli pannę. Od tamtej pory zawsze mam przy sobie aparata...

thethomson
3.11.06, 23:59
heh no i prawidłowo nigdy nie wiadomo co moze sie zdarzyć ;)

dka
4.11.06, 00:27
wystawa mnie nie rusza za specjalnie, ale za to moge zobaczyc jakie manekiny juz robia. takie z manierkami modelek z fashion_tv.

246 - tu sie zatrzymalem dluzej. co widze: taki maly matrix obrazkowy. 'psychodelicznosci' i jeszcze innego artystycznie-pozytywnego charakteru (ktorego nie moge jednk nazwac) dodaje ulozenie scian na plaszczyznach pod roznym katem - w zygazaku. tu sie zblizaja, tam oddalaja.. ciekawy to daje efekt. tymbardziej, ze sa to obrazy. w prostokatach - systematycznosc, pozadek, to jednak sa nierowne, roznej wielkosci i tresci. ten porzadek kontrastuje z chaosem porozpierdzielanych lisci.

zdjeciu nieprzyjemnej, drazliwej atmosfery dostarcza padajacy zimny snieg.

babeczki, jak babeczki, poginaja sobie, nie wzruszone. sa kumpelami od wielu lat. jasia - z lewej na obiad dzis ugotowala barszczyk, a tonia - ta po prawej, ona nigdy nie gotuje objadow. ma mafijna przeszlosc.

wykrok, moze nie gitara, ale cos typu mandolina. (albo odkurzacz :roll: z wykrokiem gitarowym mamy do czynienia kiedy kolanko zadne nie jest zgiete i noga przednia jak i tylnia sa maksymalnie wyciagniete (w miare mozliwosci). probuj mnie zadololic w tym zagadnieniu, tylko nie przeginaj i szpagaciarzy nie pokazuj.

Rafał Czarny
4.11.06, 00:35
jasia - z lewej na obiad dzis ugotowala barszczyk, a tonia - ta po prawej, ona nigdy nie gotuje objadow. ma mafijna przeszlosc.

Mało spostrzegawczy jesteś gościu. Jasia uwarzyła kapuśniak. A ta po prawej ma na imię Tosia. I nie ma mafijnej przeszłości, tylko syna we więźniu.

Jestem zażenowany. :roll: :roll: :roll:

Rafał Czarny
7.11.06, 20:46
Ze zdjęcia poniżej jestem dumny w trójnasób. ;) Po pierwsze - kolega, którego widać w lewym dolnym rogu jest moim dziełem (jednym z dwóch najważniejszych). Obrazki na ścianie też są spod mojej ręki (takie ściany mają moje bachorzyki w swoim pokoju). I w końcu fota jest spod mojego palca.

247

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB059252_03.jpg)

Piotr Grześ
7.11.06, 22:25
Podoba mi się ta fotka bardzo, aleś chyba odrobinkę przeostrzył. Model niezwykle udatny, no cóż widać, że wiele Ci w życiu wychodzi przyzwoicie.

Rafał Czarny
7.11.06, 22:39
Faktycznie mocno wyostrzyłem po zmniejszeniu do internetowej wielkości. Ale nie sądziłem, że ktoś to zauważy. :D

dka
7.11.06, 22:55
nie wiem czemu, ale tak to odbieram, tak mi sie kojarzy jak kawalek materialu na plakat "o wspieraniu artystycznie uzdolnionych dzieci" (nie chodzi tu o ciebie rafal, ale o maloletnich)

zwykle kolorowe tlo konstastuje i postac bw jest przytloczona, smutna. tu jednak chlopak niezle sie broni bo bije od niego positive vibrations.

a to przeostrzenie sugeruje montaz dwoch obrazkow.

o tak wogole to troche mnie irytuje, ze postac zajmuje tylko idealnie 1/4 tego kadru. irytuje dlatego, ze chyba brakuje mi 'jakichs liter bedacych czescia plakatu'. moze to foto ma sluzyc jako pocztowka-zaproszenie na urodziny, or samfin?? u gory: "mam juz X lat. a po prawo: "kochana babciu, 23 stycznia, w dniu mojego swieta zapraszam cie na torcik, costamcostam na 4-5 linijek. Tylko badz napewno! Kacper"

dobrze zapamietalem imie? :razz:

Rafał Czarny
7.11.06, 23:03
"Kacper" dobrze zapamietalem imie? :razz:

Dobrze. :D . Na drugie ma Edward (po dziadku). Kolo sam siebie nazywa "Pejkiem", a my go nazywamy różnie - Zbiegniew, Zibi, Patyk-Szyja (to z jednej bajki) i ma jeszcze multum ksywek (zmieniają się cześciej, niż tata zmienia bieliznę). :D

Jeronimo
7.11.06, 23:10
jedyne co mi nie pasuje na tym zdjeciu to lewy dolny rog... wyszla taka IMHO nieladna kompozycja otwarta skierowana lekko ku gorze. Lepiej jakbys scial mocniej lewa strone - zeby bylo widac tylko 'opadajace' ramiona a nie reke ktora jest prawdopodobnie uniesiona/zgieta to bylo by lepiej ;-)

Rafał Czarny
7.11.06, 23:19
jedyne co mi nie pasuje na tym zdjeciu to lewy dolny rog... wyszla taka IMHO nieladna kompozycja otwarta skierowana lekko ku gorze. Lepiej jakbys scial mocniej lewa strone - zeby bylo widac tylko 'opadajace' ramiona a nie reke ktora jest prawdopodobnie uniesiona/zgieta to bylo by lepiej ;-)

Dobre spostrzeżenie. Ręki było więcej, ale obciętej w polowie łokcia. Wyglądało to źle. Obciąłem, ale poszedłem na kompromis - albo Kacperowski w rozdądnym miejscu kadru, albo nieszczęsny łokieć. Ale nie upieram się, że mam rację.

Kadrowanie to bardzo trudna sztuka. Zwłaszcza, jak się kadruje przez wizjer wielkości i "ciemności" dziurki od klucza.

dka
7.11.06, 23:24
a nie masz za przeproszeniem "kąputera"? (do kadrowania)

aga_piet
7.11.06, 23:32
Dziwne efekty się zrobiły albo przez przeostrzenie albo brzydkie wycięcie. Albo przeostrzenie spowodowało wrażenie jakobyś źle wyciął Kacpra z tła (jak ktoś zresztą sugerował). I na zębach przez to dziwny efekt się zrobił, i na szyi... :roll:
A nie mógłbyś po prostu trochę odostrzyć? Bo całość oczywiście jest ok (poza wymienianymi przez Kolektyw detalami) :)

Rafał Czarny
7.11.06, 23:47
Albo przeostrzenie spowodowało wrażenie jakobyś źle wyciął Kacpra z tła (jak ktoś zresztą sugerował). I na zębach przez to dziwny efekt się zrobił, i na szyi... :roll:

Kombinowałem na warstwach. Czarno-białego Kacpra wyostrzyłem, zaś tło kolorowe rozbabrałem. Zabieg celowy, co wcale nie oznacza, że udany. Nic nie było szparowane, fota zrobiona na tle ściany z malunkami.

Rafał Czarny
7.11.06, 23:48
a nie masz za przeproszeniem "kąputera"? (do kadrowania)

Mam kąpa, ale nie mam niestety monopolu na nieomylność. ;)

luc4s
7.11.06, 23:56
"Staruszki" mi się najbardziej podobają, z tych ostatnich fotek.

dka
8.11.06, 00:00
Mam kąpa, ale nie mam niestety monopolu na nieomylność.

nie no luz, ale pisales cos o ciezkim w uzytkowaniu wizjerze. myslalem, ze tak wykadrowales samym aparatem. tylko co by w takim raie znaczylo "reki bylo wiecej" :roll:
yy.. juz niewazne.

Nic nie było szparowane

wytlumacz na czym polega czynnosc szparowania? dobry jestes. my ty o zdjeciu a ty o imprezach..
serio chodzi o separowanie czy szarpowanie (sharpening)?

Rafał Czarny
8.11.06, 00:05
wytlumacz na czym polega czynnosc szparowania?

Szparowanie, czyli wycięcie obiektu z tła. Takoż mię się zdaje.

dka
8.11.06, 00:09
łosz kurna, nie wiedzialem.

Szparowanie – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Szparowanie) : Szparowanie - precyzyjna selekcja fragmentu obrazu w grafice rastrowej. Można jej dokonać za pomocą narzędzi do automatycznej selekcji, jednak w trudniejszych przypadkach precyzyjnego szparowania można dokonać tylko ręcznie za pomocą rysowania obwiedni wokół zaznaczanego obszaru.

Szparowanie wykorzystuje się do obróbki kolorystycznej wybranych obszarów, tworzenia fotomontaży, transformacji kształtu, budowania masek itd.

no prosze.. ale 100 lat bym myslal i bym nie wymyslil, ze cos moze sie tak nazywac..
o dzieki ci, o sabasam.

Rafał Czarny
8.11.06, 00:25
Nie jestem ekspertem w szparowaniu na kompie. Za to w szparowaniu na imprach, to mógłbym w Wielkiej Grze wystąpić. Niestety program zszedł był z wizji.

Przy próbach porządkowania mojego archiwum, znalazłem takie cóś:

dwieścieileśtam:

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_kosciol_03.jpg)

Rafał Czarny
8.11.06, 12:56
Mam ważny komunikat. Wczoraj w nocy oszczeniła się moja suka Kasia - owczarek niemiecki (takie imię wymyśliła dla niej moja córka :roll: ). Kasia jest rasowa, ale popełniła mezalians z psem sąsiada - mieszańcem (ale ładnym i dużym).

W związku z tym MAM CZTERY SZCZENIAKI DO WYDANIA za symboliczną złotówkę (za darmo nie oddaje się psów - jest taki przesąd). Urodziło się sześć, ale dwa już są zaklepane.

Szczeniaki są piękne i pewnie będą miały łagodne usposobienie matki. Kasia chowa się z dzieciakami i jeszcze nigdy na żadne z nich nawet nie warknęła.

Za kilka dni wrzucę jakieś foty.

PS. Mieszkam pod Krakowem (bardzo blisko) na północ od miasta (gmina Zielonki). Zainteresowanych proszę o pisanie na priva/

Rafał Czarny
8.11.06, 13:07
Tak wygląda matka:

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_IMG_0144.jpg)

djus
8.11.06, 18:08
Ta fotka na tym roku z tymi gołębiami i tą dziewczyną jest super :) Czadowa fotka krótko mówiąc :)

olifant
8.11.06, 18:13
fotka z rynku mnie także się podoba. może trochę szkoda tego skrzydła po lewej co się znikąd pojawia w kadrze ale to tak jakbym się miał czepiać. zdjęcie wywołuje u mnie poczucie dużej przestrzeni, fajne ;)

Rafał Czarny
10.11.06, 22:16
Troszkę się pochwalę. W konkursie Rajd Olympusa wygrałem trzy nagrody w trzech kategoriach - plecak, pamięć flesh 1G i e-dysk. Pierwszy raz wysłałem foty na konkurs. W życiu jeszcze niczego nie wygrałem :roll: . Tera pierwszy raz, jak w mordę...

e-dysk - za zdjęcie w katogorii "Płot". Tak naprawdę fota nie przedstawia płotu, tylko bramę, ale na szczęście szanowane jury się nie kapnęło ;).

dwieścieileśtamjeden:

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_plot_03.jpg)

plecak - za zdjęcie w kat. "mężczyzna z dzieckiem" (ale ktoś wymyślił tytuł kategorii :roll: )

dwieścieileśtamdwa:

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/20_sad_zdzieckiem.jpg)

flesha - za "skrzyżowanie z góry".

dwieścieileśtamtrzy:

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/25_sad_skrzyzowanie.jpg)

WG
10.11.06, 22:21
kurcze.....a zastanawiałem się kogo mi ten facio przypomina... a tera już wiem kogo...tego z avatarka :)

dka
10.11.06, 22:23
uff.. dobrze zes nam wstydu nie przyniosl :mrgreen: nie no.. gratulujemy. brama i jej cienie naprawde kozackie!
tarmoszony mezczyzna tez very nice. (mezczyzna troche zdarty, ale nie wszyscy mozemy miec tyle lat co ja :mrgreen:

pokusilem sie i ci przeliczylym twoj szczesliwy numerek. nastepna fota powinna miec nr 253

Piotr Grześ
10.11.06, 22:31
No i mieli rację, bo foty przednie a i Ty kawał gościa! :mrgreen:

Rafał Czarny
10.11.06, 22:37
pokusilem sie i ci przeliczylym twoj szczesliwy numerek. nastepna fota powinna miec nr 253

Jeszcze jak mi powiesz, do czego może mi się przydać ten e-dysk 500 MB, to już będę przehappy. Mam od lat wykupione miejsce na serwerze Onetu, gdzie trzymam stronę o Marku Hłasko. www.marekhlasko.republika.pl. Ostatnio za "zajebistość" strony dostałem miejsce za całkowitą darmochę i zero ograniczeń jeśli chodzi o wrzucanie na serwer. Strona o M.H. została jakąś super-duper stroną i stad ten myk. Na tym serwerze trzymam też foty, które zamieszczam na forum i swoją galerię. Więc w sumie nie odczuwam potrzeby posiadania e-dysku. Wyczytałem, że ten e-dysk kosztuje prawie 700 zł. na rok. :roll:

PS. Za zdartego mężczyznę, to jak się spotkamy face to face, to ci oklepię face. ;)

Rafał Czarny
10.11.06, 22:48
No i mieli rację, bo foty przednie a i Ty kawał gościa! :mrgreen:

Sie wie ;) . Chłopak w końcu nie od macochy jezdem!!!

dka
10.11.06, 23:13
rafal zastosowan takiego edysk'u jest multum. ja, aby w pelni go wykorzystac proponuje wsadzic se go np. w d..
ale ze ma postac wirtualna nie mozna niestety nawet tego przeprowadzic. dla mnie to bez sensu usluga. fajnie, ze mozna sobie pliki tam przechowywac, ale coz z tego jak nie mozna ich udostepnic przez http, czyli linka na strone zapodac. moze komus sie takie rzeczy przydaja i taka osobe musisz zamierzyc i sprzedac swoje trofeum. moze jakas aukcja?

bez sensu. za 7 baniek to bys mial na 2 lata super serwer na poczte, www i ftp. albo na 7 lat taki sobie serwer. moze za 3 stuwy ci to ktos kupi :roll:

serwer na onecie chyba nie daje ci pelnej swobody, bo baz mysq nie daja, ani skryptow php nie mozna tam odpalac. jak bys chcial jakas automatyczna galerie uruchomic to pozostaje ci tylko zakup serwerka z bazami i php.

macocha to inaczej "macanie" po krakowsku, tak? :mrgreen:

kasprzyk
10.11.06, 23:45
CZeść

Moje WIELKIE gratulacje!!!!

Z tym płotem - bramą to się ubawiłem !!! :) :) :) - że oni nie zczaili - albo może wiedzieli - nie ważne.
Tą fotkę odszukałeś w archiwum - czy szybko poszedłeś pstryknąć ?
Jeszcze nie zdążyłem przeczytać komentarza - a już mi wpadła w oko - a tu masz wygrała na dodatek konkurs!!!

Co do tej krzyżówki - to akurat zaskoczony jestem - myślałem, że fota przeciętna (pokazywałeś kiedyś na forum już)

Ale pewnie happy teraz jesteś - ciekawe czy kiedyś coś pstryknę za co chociaż smycz Olympus dostanę .. :mrgreen:

Jeszcze raz gratulację!

Rafał Czarny
10.11.06, 23:53
Z tym płotem - bramą to się ubawiłem !!! :) :) :) - że oni nie zczaili - albo może wiedzieli - nie ważne.
Tą fotkę odszukałeś w archiwum - czy szybko poszedłeś pstryknąć ?

Szybko poszedłem psrtyknąć, ale daleko nie miałem. TO MOJA BRAMA!!! :mrgreen: Sam ją zresztą zrobiłem (poniekąd).

Skrzyżowanie z góry to HDR, ale nie przegięty (IMHO).

aga_piet
11.11.06, 00:33
Mężczyzna z dzieckiem - mniodzio. Mina dziewczynki tarmoszącej kudły :) Typowe córczyne tarmoszenie.

Rafał Czarny
12.11.06, 17:08
Czasami robienie ostrych zdjęć może się człowiekowi znudzić :roll: . Wtedy warto sięgnąć po technikę zwaną fiksografią. ;)

253 (dzienks dka)

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_IMG_4790.jpg)

robin102
12.11.06, 19:41
Się zostaje cieszyć, że Słusznie nagrodzone fotki.
GRATULACJE !!!

kriss
12.11.06, 20:43
O rany, czasami to najtrudniej wpaść na pomysł, który leży tuż obok. Świetne praca, bardzo mi się podoba.

Rafał Czarny
12.11.06, 21:00
Dziękju. Kriss, z kontekstu Twojej wypowiedzi nie mogę wywnioskować, czy masz na myśli ostatnią fotę czy poprzednie (popełniłeś literówkę). Bardzo jestem ciekaw, czy jesteście w stanie zaakceptować takie cudactwa jak ostatnia fota.

No to jeszcze jedna fiksografia:

254

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_swiatla.jpg)

kriss
13.11.06, 00:58
No ja cię, faktycznie literówa i nie wiadomo, o co mi chodzi. Już sie poprawiam. Chodziło mi o fotę 253. Jest znakomita, ten zamglony obraz to jak moje wspomnienia z dzieciństwa. Takie coś, co niby pamiętam, ale w sumie niewiele.

Ta następna z ulicą już mniej mi podchodzi. Może obraz zbyt mocno sugeruje "poruszenie klatki" ? Nie wiem. Ale wcześniejsza fota - miodzio.

szklarz
15.11.06, 22:18
Ladny album

Smerf Maruda
15.11.06, 22:29

Skrzyżowanie nie było już?

Tak czy siak - świetne zdjęcie. Czysto, elegancko, ładnie.

blady
16.11.06, 16:07

Skrzyżowanie nie było już?

Tak czy siak - świetne zdjęcie. Czysto, elegancko, ładnie.

Nie zgadzam się. Skrzyżowanie jest dla mnie zupełnie bez wyrazu. Kolory wprute i wyblakłe do granic możliwości. HDR jest przegięty ale w drugą stronę. Kadr nie jest porywający, nic się nie dzieje. Dla mnie to zdjęcie to jedno ze słabszych jakie ostatnio się pokazały (na równi z 254 - mam takich tysiące jak 254 ale nigdy nie wpadłem na pomysł publikacji na forum)

Tadeusz Jankowski
16.11.06, 16:55
Moje zdanie odnosnie skrzyżowania:
Faktycznie nie ma tam światła, zdjęcie jest przez to troszkę mdłe i ratowane przez HDR, ale kompozycyjnie jest interesujące i mimo, że ma klimat zalatujący zdjęciem lotniczym lub nawet przy odrobinie wyobraźni - mapą topograficzną, to jednak coś się tam dzieje, po prostu tak to się wszystko kręci.
Pzdr, TJ

Rafał Czarny
16.11.06, 20:06
Dziękuję Pani i Panom za wypowiedzi. Za te krytyczne oczywiście też.

No to jeszcze jedno majzowate. Mam jakiś taki jesienny majzowaty nastrój :roll: .

255

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_IMG_4791_03.jpg)

blady
16.11.06, 20:24
Rafał pomerdała Ci się numeracja. Więc to ostatnie zdjęcie cz-b jest całkiem, całkiem. Wygląda jakby dziecko mijało się z rodzicielką. To zdjęcie ma więcej w sobie niż poprzednie z tej samej sesji.

Rafał Czarny
16.11.06, 22:38
Prócz fiksograficznych majzów z IXUSa IIs nadal robię normalne foty:

256 "Dwa pomniki"

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB109303_02.jpg)

257

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB109354_01.jpg)

258

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB109377_02.jpg)

dka
17.11.06, 18:17
jou, motyw na foto z magicznym osmiobitowym numerkiem 256 jest tha fakin guuud! (silny akcent na "fa" oraz "gu"). kojarzy miesie ze skradajaca sie postacia i jej cieniem. akcja na tle ksiezyca w pelni. trotuar jak laleczka! gratulacje! ale zes wyczail uklad. mmm..

Rafał Czarny
17.11.06, 23:17
Pierwszy mój opublikowany widoczek. Pyknięty dziś z rańca. No cóż, straciłem cnotę. I jeszcze z drzewkiem :roll: .

259

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB179388_HDR.jpg)

robin102
17.11.06, 23:21
Eeee no swietny jest . Fajnie światło zagrało.

aga_piet
17.11.06, 23:28
Świetny. Pastelowy. I z klimatem.
Bez ludziów... ;)

Jeronimo
17.11.06, 23:30
rewelacja..

Rafał Czarny
17.11.06, 23:33
Bez ludziów... ;)

Na usprawiedliwienie powiem, że fota powstała przypadkowo i bez większego wysiłku. To widok z mojego okna (ostatnio modny temat na naszym forumie). Dziś rano wybrałem się do najbliższego sklepu (1,5 km.) po buły i spodobała mi się mgła zalegająca w mojej dolince. Ostre słońce zrobiło taki fajny monochromatyczny sznyt. Wróciłem się po aparata.

Obiecuję, że to moje ostatnie nieludzkie zdjęcie :roll: .

aga_piet
17.11.06, 23:42
No weeeź, Rafał. Fajne to zdjęcie, zrób jeszcze w życiu jakiś pejzaż!
P.S. Pole sam orałeś?

Rafał Czarny
17.11.06, 23:49
Pole sam orałeś?

Aż taki fristajler nie jestem :D . Nie robię widoczków pewnie dlatego, że mieszkam od ładnych paru lat na wsi w malowniczej okolicy. I mam przesyt. Wolę focić miasto.

Piotr Grześ
17.11.06, 23:51
Oj nie zarzekaj się, że to ostatnie "nieludzkie" zdjęcie. Widać, że świetnie Ci wychodzi i mógłbyś nas częsciej raczyć takimi podkrakowskimi widoczkami. Ma ta fotka piekny klimat dzieki światłu, ktore pięknie zagrało. I co tu dużo gadać, nawet w listopadzie, mozna piękne krajobrazy ustrzelić.

Rafał Czarny
18.11.06, 00:03
Przypomniała mi się anegdota.

Kiedy 6 lat temu osiedliłem się w tym miejscu, zaprosiłem kolesi i koleżansie (zgodnie ze staropolską tradycją) na grilla. Podziwiali widok z powyższej foty, wtem zza węgła wyjechał rolnik. I zaczął orać pole. Konikiem!!!. Prawdziwym!!!!!

Wmówiłem znajomym, że to wynajęty przeze mnie gość, który za 50 zł. orze jak może, by upiększyć krajobraz kiedy robię barbekju. Znaczy się normalnie sztafaż uskutecznia. Łyknęli kit (ech, ci ludzie z miasta :roll: ).

aga_piet
18.11.06, 00:20
:lol: Dobre!
Kiedyś byliśmy w pewnym "agroturystycznym" gospodarstwie na wakacjach. I tam codziennie babcia gąski pasała. Może to też był opłacany przez nas element całej tej imprezy, a my myśleliśmy że to tak naturalnie. A babcia podstawiona, 5 zł za wypas dostawała?

dka
18.11.06, 00:27
no, nie poznaje kolegi.. zeby tak krajobraz, w bialy dzien?? i jeszcze z drzewkiem... hyyyyyy!!
prezentuje sie okazale. hdr fajnie zagrał :roll:

Rafał Czarny
18.11.06, 00:31
A babcia podstawiona, 5 zł za wypas dostawała?

Statystka na bank :D .

djus
18.11.06, 00:33
Ten widoczek nr. 259 jest ekstra :) Bardzo mi się podoba. Rewelacyjny klimat

Rafał Czarny
18.11.06, 00:34
no, nie poznaje kolegi.. zeby tak krajobraz, w bialy dzien?? i jeszcze z drzewkiem... hyyyyyy!!

Deny, jeśli opublikuję w moim wątku akt męski (brrr :roll: ), to kopnij mnie w **** z całej siły :D .

dka
18.11.06, 00:37
nigdy nie mow nigdy.
"deny" brzmi jak akt meski. nie rob tego wiecej, oka?

aga_piet
18.11.06, 00:48
Akt męski! Akt męski! Tejket! :mrgreen:

Rafał Czarny
18.11.06, 01:17
Akt męski! Akt męski! Tejket! :mrgreen:

OK. Mówisz, masz. I to jeszcze akt męski na koniu.

Bez numeru (Jezu, muszę odstawić butapren :roll: )

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_P2232136.jpg)

Tadeusz Jankowski
18.11.06, 12:22
Rafał,
Krajobraz przytomnie chwycony. Atrakcyjnie oświetlony, promienie tak dosłownie siegają ziemi, jak na starych litografiach. Wolałbym mniej "wyostrzenia" tego efektu - aby pozostal bardziej miękki, wtedy więcej by bylo w fotce zadumy. Od prawej brak sladu skąd biegnie światło, tzn. moim zdaniem prawy górny róg mógłby być jaśniejszy nieco.
Fotka mimo to ma klimat. Przedstawia w sposob bardzo zywy ten kawalek ziemi obok którego tysiące ludzi przeszlo obojetnie. Chwalę fotografa.
Pzdr, TJ

WUJEK MARO
18.11.06, 17:10
Krajobraz... A jednak!
:)

Rafał Czarny
18.11.06, 22:41
Dobra, niech krajobrazami i aktami męskimi (bleee, :? ) zajmą się specjaliści. Miejskie klimaty to moja dziedzina.

260 ...ojciec derektor wiedziałby, co z tym zrobić...

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB109291.jpg)

Rafał Czarny
19.11.06, 19:23
Seria nosi trochę przydługawy tytuł: "Sztuka niezbyt wysokich lotów i zapach spod pachy robotnika".

261

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB109269.jpg)

262

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB109271.jpg)

263

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_PB109356.jpg)

johan
20.11.06, 20:47
260 mi się podoba. Lubię Rydzykowne tematy :D

vendro
20.11.06, 21:54
260 ...ojciec derektor wiedziałby, co z tym zrobić...

Mi się akurat kojarzy z czymś bardziej smutnym, z przeciętną starszą Panią z niską emeryturą żyjącą od 1-go do 1 -go której marzeniem jest otrzymanie takiego naszyjnika od jednego ze swoich dzieci lub wnucząt, którzy dawno zapomnieli, że mają babcie i matkę. Zamyślona patrzy i wspomina czasy, za których gdyby pokazała swojemu nieżyjącemu już mężowy, takie skarby z pewnością by jej sprawił ot tak - bez okazji, dlatego że ją kochał.