PDA

Zobacz pełną wersję : Odp: wanilia - moim okiem

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

fotomic
20.01.09, 21:23
Hehe, ja tam bardziej zwróciłem uwagę na okiennice, ściany, tynk, bielenie :)

Podejrzewam, że dzięki otoczeniu właśnie dużo zyskuje...

Wiejo
20.01.09, 21:38
Na zdjęciu 255 podoba mi sie wyspa do której pieknie schodzą chmurki. Taki marzycielski widok. Wespa musi się świecić i być pięknie utrzymana. To cześć kultu i historii motoryzacji. Poza tym ładny kadr.

wanilia
20.01.09, 21:54
Wanilia, ale dlaczego modela, przecież na pewno masz jakieś... majtki?

Majtczynie?

Panie które stawiają wam żagle i szorują pokład podczas rejsu?

Jakbym ja pływał, to bym na pewno miał :)

"Kochanie foka wybierz mi, przygotuj grota do stawienia..." taka szanta jest:mrgreen::-P
ale w dziedzinie akty, to mój przedział wiekowy do bardzo zakrytego aktu się klasyfikuje lub do zdjęć w klimacie Saudka :lol::wink: Świetnie wypadłabym w akcie ze skakanką :wink::lol:
Kolega Kasprzyk tu idealizuje:wink:

Bufetowa, ja mam opory w braniu udziału bo samotny żagiel na razie jestem , pozwolę sobie na PW napisać.
No i skoro było żeglarsko to fotkę dodaję:grin:

wanilia
20.01.09, 23:39
A może lepsze BW? żeby te pomarańcze nie dawały po oczach? Jak sądzicie?

salvadhor
20.01.09, 23:42
Ja to b/w popieram.

W wersji z kolorowymi kamizelkami to faktycznie zdjęcie wygląda jak b/w z selekcją obiektu w kolorze. Druga wersja jest fajna.

wanilia
20.01.09, 23:56
wręcz próbowałam wyciszyć ten pomarańcz ale ciągle bje po oczach, tylko jakoś wydaje mi się że kolor więcej dramatyzmu wprowadza, sama nie wiem...

Igorra
21.01.09, 00:08
Ja zazwyczaj jestem za zdjęciami w kolorze :grin: i teraz chyba tez bardziej podoba mi sie kolor, owszem pomarańcz bije po oczach, ale tak jak powiedziała wanilia dodaje zdjęciu trochę dramatyzmu i kolory nadają klimacik ;)
Pozdrawiam

helmuth
21.01.09, 13:31
wręcz próbowałam wyciszyć ten pomarańcz ale ciągle bje po oczach...I tak ma być! Kamizelki ratunkowe są specjalnie w takim kolorze, mają dawać po oczach, żeby osoba w nią ubrana była łatwiejsza do zauważenia ;)
W kolorze lepiej widać ciężkie chmury i ich strukturę, faturę wody i żagli. MZ, za dużo czerwonego (woda i żagle mają dziwny zafarb). Pozwoliłem sobie pobawić się suwaczkami a kamizelki potraktowałem osobno. Oto co wyszło (nie mówię, że tak jest lepiej, ale że można powalczyć, zachowując kolor :p):

Smerf Maruda
21.01.09, 14:53
A może lepsze BW? żeby te pomarańcze nie dawały po oczach? Jak sądzicie?

Wersja kolorowa! Znakomite zdjęcie, świetna perspektywa. Jaka dynamika! Bardzo mi się podoba.

Ggrzesiek
21.01.09, 15:22
Ja także jestem za wersją kolorową. I bardzo podoba mi się kadr. Tak jak napisał Maruda, bardzo dynamiczne ujęcie.

witia
21.01.09, 16:23
250 i 251 są świetne.
Pozdrówka.

Ania_
21.01.09, 16:35
Na ostatnim świetna dynamika, trudno by mi się było zdecydować czy kolor czy BW. :)

rocco
21.01.09, 21:41
Również preferuję wersję w kolorze.
Wszystko jest jak trzeba, perspektywa, dynamika, kompozycja, podoba mi się bardzo.

wanilia
21.01.09, 22:32
ale się cieszę !!!:mrgreen:

Piotr Grześ
21.01.09, 22:52
Ja także się cieszę, bo Twoje zdjęcia pasą oczy.

Wiejo
22.01.09, 07:34
W regatach widać, że coś się dzieje. Każda z wersji ma swój urok tym niemniej kolor bardziej zwraca uwagę. Świetne zdjęcie.

aga_piet
22.01.09, 21:15
:lol: Jestem pod wrażeniem nowego awatarka. Przyznam, że inspiruje...

wanilia
22.01.09, 22:22
takie.... minimalistyczne :wink::cool:

k@czy
23.01.09, 05:12
o, jaki fajny sandał :)

ziemia01
23.01.09, 10:47
i mąż pozwala chodzić w takich szpilach po pokładzie :)

wanilia
23.01.09, 21:49
:grin:na pokładzie biała zelóweczka albo na bosaka, ale poza pokładem ....?

ziemia01
24.01.09, 00:07
.. dobra, dobra, nic już nie mów :) ja też wolę na bosaka choć tak się nie powinno.

Kaz de Wro
24.01.09, 00:31
Żeglarskie makro- ciekawie i prosto. Interesująco.
O cyklu jachtowo/podróżniczym nie będę się powstarzał, bo bajkowy, jak z żurnala

k@czy
24.01.09, 05:16
eeeeee, płetwy???

fotomic
26.01.09, 20:51
Fajny awatar - kojarzy mi sie :cool:

wanilia
28.01.09, 21:57
Głodnemu chleb na myśli :wink:

Wiejo
29.01.09, 08:36
Sympatyczny i nastrojowy widok.

Rafał Czarny
29.01.09, 08:54
Ostatnie przyjemne, choć trochę przeszkadza bałagan w kadrze. Za dużo tych łódek. Ale odbiór wery najs. Chciałoby się usiąść z browarem na tym pomoście...

rumpel
29.01.09, 09:13
Taaa , Mazury mają niepowtarzalny klimat ( zakładam że stamtąd zdjęcie pochodzi ;-) ) , choć główne szlaki trochę zaczynają bulwar przypominać.

A co do zdjęcia - nastrojowo fajne, tylko trochę te kolory cosik za mocne

Kordek
29.01.09, 10:19
Ostatnie bardzo ładne.

ziemia01
29.01.09, 10:48
Głodnemu chleb na myśli :wink:
Tym razem chyba nie Wilkasy, Boczne?

rocco
29.01.09, 13:24
Klimacik, kolorki, bardzo urokliwe :)
Zaręskniłem nagle za latem...

wanilia
29.01.09, 15:05
Tym razem chyba nie Wilkasy, Boczne?
Węgorzewo :)
Pięknie było, tylko nie wiało:|

rumpel
29.01.09, 15:26

gdy jest flauta zawsze można się rozkoszować smakiem piwka :wink:

rocco
29.01.09, 17:15
Dolce far niente na pokładzie?
Czy pod nim? ;)

wanilia
29.01.09, 21:49
:shock: po włosku ja nie razgawariwaju...
dolce to słodki ,niente - nie ma?
z włoskiego znam tylko okreslenie błona notte :lol::lol::wink:, nie wiem jak to się pisze , ale jakoś tak mi się zapamiętało :roll::grin:
poproszę o tłumaczenie

2em
29.01.09, 22:00
Do ostatnich - w pierwszym duży chaos, w drugim bardzo ciasno ten koń. Ratuje je w mojej ocenie egzotyka i fajna kolorystyka.

Mirek54
29.01.09, 22:02
z włoskiego znam tylko okreslenie błona notte :lol::lol::wink:, nie wiem jak to się pisze , ale jakoś tak mi się zapamiętało :roll::grin:
poproszę o tłumaczenie

błona notte- niestety juz nie mam.To jest odpowiedz na pytanie gdy pyta o poprzednikow niegrzecznie gbur jakis niemily pomazany jagodami:grin::-P

wanilia
29.01.09, 22:04
błona notte- niestety juz nie mam.To jest odpowiedz na pytanie gdy pyta o poprzednikow niegrzecznie gbur jakis niemily pomazany jagodami:grin::-P
lucca- błona notte znam przecież, pytałam- o co Rocco mnie pytał, zepsułeś mi dowcip:!::)

rocco
29.01.09, 22:08
Dolce far niente znaczy "słodkie nieróbstwo" :)
Bardzo ciekawe zajęcie :cool:

Powyżej znów dwie fajne fotki. Zwłaszcza druga, z konikiem, wszystko na niej dobrze poukładane :)

PS
"Nie ma błony" to dowcip?
Raczej stan zwykła codzienność ;)

Mirek54
29.01.09, 22:10
zepsułeś mi dowcip:!:

To juz znikam i nic nie pisze

wanilia
29.01.09, 22:16
To juz znikam i nic nie pisze
Nie bądź baba, nie obrażaj się:grin::wink:

rafakk
29.01.09, 22:55
Kubańskie dobre, stereotypowe ale dobre. Tak dużo się dzieje w tym wątku, że ciężko nadążyć. Mam nadzieję, że Ci się szybko nie skończą zdjęcia z podróży, których swoją drogą pieruńsko zazdroszczę jak pewnie wielu forumowiczów. Fajnie zwiedzić taki kawał świata.

Ania_
30.01.09, 12:36
260 - bardzo fajne, oddaje świetnie klimat miejsca :)

wanilia
1.02.09, 16:46
Ech... po tych toruńskich klimatach znowu zachciało mi się portretów.
Moja osobista , najpiękniejsza modelka :) (jedna z dwóch naj)

Rafał Czarny
1.02.09, 16:50
Ładny, czysty portret. Troszkę brakuje ostrości na oczach. Jest za to na czole. :wink:

rocco
1.02.09, 17:03
Trochę może i brakuje (chociaż ja tego nie zauważyłem dopóki Rafał nie zwrócił uwagi) ale portret jest uroczy :)

wanilia
1.02.09, 17:11
Ja jestem nieobiektywna :)
Bardzo Wam dziękuję.
Jeszcze druga modelka. Nie chciała pozować. Mina mówi, znowu to samo....:wink: zmęczona jestem

salvadhor
1.02.09, 17:57
Ładne te portrety. Zaprawdę.

wanilia
1.02.09, 18:15
Wpadajcie częściej :grin:
Jeszcze jedno dziś :
fajno mieć mp3

rocco
1.02.09, 18:28
To mp3 to nagroda za pozowanie? ;)
Bo minka od razu weselsza :)

wanilia
2.02.09, 00:06
A może w kolorze?

aga_piet
2.02.09, 00:10
O tak... Ładne pastelki, pasujące do modelki :)

a_wykrota
2.02.09, 00:15
Wanilio bardzo fajne zdjęcia portretowe;) Pierwsze to mój faworyt.
Przyczepię się jednak do ostatniego troszkę:) Otóż moim zdaniem wyszło aż za miękko:) - ale to tylko moje zdanie:)

Mirek54
2.02.09, 00:20
Starsza pozujaca pieknosc-oczy mamusi.

wanilia
2.02.09, 00:29
Ostatnie jest tak samo miękkie jak pierwsze :) tylko efekt na kolorach może bardziej odbija. Popróbuję jeszcze może uda mi się uzyskać efekt nieco delikatniejszy.
Lucca dziękuję serdecznie za miły komplement o mojej córci.
(hmm.... a gdzie patrzeliśmy sobie w oczy?:wink::grin:)

wanilia
2.02.09, 20:38
Jeszcze raz moje dziewczyny...
różna obróbka, liczę na opinie i podpowiedzi :)

Wiejo
2.02.09, 22:24
Fotki z Kuby zacne i to z autem i to z koniem fajnie oddają klimat tej wyspy. Portrety bardzo ciepłe w odbiorze.

wanilia
3.02.09, 20:13
podwójny portret :)

kasprzyk
3.02.09, 20:23
bardzo fajnie!
pzdr

Wiejo
3.02.09, 21:55
Sympatyczny, ale nie jestem do końca przekonany co do zastosowanej głębi a co za tym idzie do pograżenia w nieostrosci drugiej dziewczynki.

k@czy
4.02.09, 06:20
za duzo sie dzieje w kadrze-rece, sweterki, oczy na drugim planie, kolorki i kolczyki. bardziej w kategori reportaz, czy jakos tak.
ale, ale: jak swiatelkiem sie zabawilas? jedno z dory i jedno z dolu/poziomo?
w oczach widze wiecej...
pochwal sie :)

wanilia
4.02.09, 09:30
a.... ze trzy chyba punktowe i dodatkowo cała moc oświetlenia kuchennego :grin: takie tam zabawy zamiast gotowania :mrgreen:
przy pierniczkach domowego wypieku osobistego...

ziemia01
4.02.09, 09:40
Z portretów podoba mi się "fajno mieć mp3" i "w pastelowych kolorach" :) spokojne i miłe w odbiorze

wanilia
6.02.09, 00:52
Kolega Kaz przypomniał mi klimaty kubańskie, więc poszukałam w moich zasobach:)

voovoo2
6.02.09, 09:31
Jakaś wydziwiona obróbka?Nie podoba mi się:-(

Smerf Maruda
6.02.09, 09:36
Ta ostatnia seria, to jakby ktoś inny robił te foty... :/ Obróbki nie widzę, ale samo kadrowanie, no, takie pozbawione smaku wanilii, że się tak wyrażę :-)

ziemia01
6.02.09, 09:52
Co jest na zdjęciu D2?

2em
6.02.09, 10:29
Ja jeszcze do "podwójnego portretu" , który wszak za podwójny w zadnym razie nie może być uważany, bo osoba poza GO jest tylko tłem dla tej pierwszej. Generalnie dość płasko mimo głębi wyszło i nieciekawie.

rocco
6.02.09, 11:06
Widać, że z "zasobów" czyli z lamusa ;)
Jednak nie jest tak źle, Don Kiszot fajny i facet z czerwoną gwiazdą na berecie.
Pozostałe takie sobie, robisz lepsze :)

Dziadek
6.02.09, 12:20
Wpadłaś w pułapkę.

Z jednej strony chcesz spełnić marzenia jednych, tęskniących w te zimowe wieczory za ciepłymi widoczkami /to tacy jak ja
- dziękuję :) / z drugiej strony pokazujesz zdjęcia, które w pierwszej selekcji nie przeszły i których słabości jesteś już na pewno świadoma.

Narażasz się na krytykę forumowiczów, którzy traktują każde zdjęcie jak obiekt wystawowy i wyżywają się w krytyce. To też jest zrozumiałe i do przyjęcia. Wiele wątków, w tym i Twój zostało po to założonych, by się uczyć.

Ten jednak rozrósł się do miejsca spotkań i relaksu, do poznawania świata Twoimi oczami.

Decyzja należy do Ciebie, czy chcesz być w gronie wyrozumiałych przyjaciół, którzy chcą się nacieszyć ładnymi widokami, czy też chcesz poddawać Twoje zdjęcia wiecznemu osądowi i liczyć się z wprawdzie objektywną ale nie zawsze miłą i potrzebną krytyką.

Z mojej strony proszę o więcej, nawet nie do końca poprawnych zdjęć, bo moja chęć zwiedzenia Kuby jest coraz większa.

wanilia
6.02.09, 16:30
Jasiu to święte słowa. Jest dakładnie jak piszesz.
Sugerując się innymi wątkami gdzie znalazłam zachwyty klubowiczów nad technicznie nienajlepszymi zdjęciami z różnych miejsc o których w zimowy wieczór miło pomyśleć ,stwierdziłam, że tych może nieco mniej ciekawych, ale oddających klimat miejsca mam jeszcze bardzo wiele.
Niestety tak jak wykrakał mi to Lucca będą wobec mnie coraz wyższe oczekiwania. No cóż, nie będę więc wyciagać z lamusa żadnych zdjęć.
I nie zhańbię się już żadną w moim mniemaniu średniej jekości fotką.:wink:
Muszę jakoś sobie poradzić z tym brzemieniem :wink::cool:
Pozdrawiam maruderów :wink:
P.S. Niedługo kolejna wyprawa, mam nadzieję że bogatsza w wiedzę zabiorę się do utrwalania piękna i egzotylki krajobrazów.

k@czy
7.02.09, 08:15
zaraz tam hanba... odgrzewany obiad to nie hanba :)
no i gratulacje z okazji brzemienia :twisted:
i dziekuje za pozdrowienia :mrgreen:

maj0nez
7.02.09, 11:20
Każdy fotograf ma w swoich zasobach jakieś normalne fotki a nie tylko takie na wystawe :)
Kuba super temat.

Piotr Grześ
7.02.09, 13:30
wanilia, załóż drugi wątek szufladowy, ja podobnie jak Dziadek jestem głodny świata i z przyjemnością go Twoim okiem zobaczę.

Mirek54
7.02.09, 13:50
Sie nie przejmuj krakaniem Lucci.On nie jest zadna wyrocznia.Jakie moze miec on pojecie,jesli sam wstawia tak waski temat,ze poza platkiem,paczkiem i kawalkiem liscia nic u niego nie zobaczysz.Rob to co uwazasz za sluszne.zmajstruj tamat -Moje abc z aparatem-i tam wstawiaj te znalezione w glebokiej szufladzie.Fotki wczesniejsze nie sa gorsze od tych nowych.Swiat tylko wtedy gorzej wygladal.

Rafał Czarny
7.02.09, 17:47
Wanilia, kadruj ciasno. Zdjęcia zwykle na tym zyskują. Pozwoliłem sobie przyciąć dwie Twoje foty, które są w moim przekonaniu fajne.

Wiejo
7.02.09, 20:30
Zdjęcia z Don Kichotem, wystrojonym pieskiem, brodatym dziadkiem w berecie są naprawdę fajne i obrazują, że na Kubie też można spotkać odlotowe motywy. Zdjęcia przedstawiające kubańskie ulice i normalne toczące się życie, chociaż bez wyraźnego motywu wnoszą element poznawczy kraju tak odmienny od naszego, że zasługują na uwagę.

maj0nez
7.02.09, 21:01
piesek jest super na bajerze.

wanilia
7.02.09, 21:22
Ach dziękuję wam bardzo za dobre słowa. Czarny, rzeczywiście w Twoim wydaniu ładnie to wygląda.:grin:
Nie będe się dąsać (ja nie z tych od cichych dni, tylko od expresowo latających talerzy:wink::grin:, burza a zaraz potem słońce:wink:)
Ale nie powiem, miło mi się na sercu zrobiło :grin:

Kaz de Wro
8.02.09, 14:43
Portretowo robi się w Twoim wątku i są one coraz lepsze, wiadomo [I]ekperymenty czynią mistrzem[I]

Fotka z dziadkiem w beretce fajnie ujęte, jednak większego wyrazu nabiera po ciaśniejszym kadrowaniu (poropozycja Rafała). Fotka z ulicy, na pewno wyciąłbym tę głowę konia, bo nic nie wnosi , albo bym skadrował na ludzi.
Don Kichot- to zapewne restauracja "Mesón del Quijote" w Varadero?

wanilia
8.02.09, 19:34
Wszystko racja, tylko z tą głową konia się nie zgadzam, bo wydaje mi się że w tej wyjątkowej uprzęży cały ten co prawda nioostry koński łeb dodaje takiego kubańskiego smaczku tej ulicy, ale to moja subiektywna opinia.
Tak to Varadero :)
Pozdrawiam :)

Rafał Czarny
8.02.09, 19:39
Moją 9-letnią córkę zachwyciło zdjęcie jamnika w czapce. :grin:

wanilia
10.02.09, 00:37
Jamnik zarabia na michę- pana i swoją własną :)

Teraz dwa zdjęcia z serii "podpatrzone"
pt "...jak starszy brat"
zdjęcia mają raczej wartość wspominkową ,

maj0nez
10.02.09, 10:22
s1 m super

Smerf Maruda
10.02.09, 10:30
s1 m super :-)

marecki
10.02.09, 10:50
s1 rzeczywiście bajeczka fotka. Pozdrawiam

rocco
10.02.09, 12:56
Oba super, chociaż pierwsze jakby "superowsze" ;)
Uzyskałas tu cudowne, pastelowe kolory.

wanilia
10.02.09, 14:58
Dziękuję:grin:
Od początku wolałam 2 bo podobał mi się sposób w jaki ich starszy kolega bawił się z moją córką, takie niespotykane, czułe gesty, sympatycznie, ale rzeczywiście pod kątem fotograficznym ciekawsza 1.
Teraz wam zdradzę, że dziewczyny słuchały kawałów i "wypalały na dysku". Potem uszy mi więdły:wink:. Zobaczcie z jakim skupieniem słuchają :wink::grin:

maj0nez
10.02.09, 15:25
Bardzo ciekawe Jest motto pod twoimi opisami i chyba jest w tym trochę prawdy :)

wanilia
10.02.09, 22:56
Dwie z Kuby...
szaleństwa z rybim okiem:)

nut3r
10.02.09, 23:18
s1, s2 - mocne - foty na których chyba najdłużej zatrzymałem wzrok przez ostatnie 2 tygodnie

nie umiem tylko powiedzieć dlaczego, to mnie wkurza bo chciałbym cos podpatrzyć i sam kiedyś robić takie fotki

domadm
10.02.09, 23:33
ulica 1m świetna - jak scena z gangsterskiego filmu: z obu stron skradają się bandziory a my mamy ich jak na dłoni i za chwilę... bum

s1 i 2 tez super oczywiście :)

MeWash
11.02.09, 00:58
Ulica1 m - rewelacyjne. Bardzo mi się podoba... Ci goście po lewej to pewnie nawet nie wiedzieli, że się na zdjęciu znajdą ;)

wanilia
11.02.09, 01:45
Dokładnie jak mówisz:)
Żeby zrobić takie zdjęcie musiałam podejść do rowerów na 20- 30 cm, chłopaki patrzą i myślą "skąd jest ta kobita, czy u nich nie ma rowerów?":wink::lol:

k@czy
11.02.09, 05:41
Dokładnie jak mówisz:)
Żeby zrobić takie zdjęcie musiałam podejść do rowerów na 20- 30 cm, chłopaki patrzą i myślą "skąd jest ta kobita, czy u nich nie ma rowerów?":wink::lol:
albo: "te, Eduardo, patrz... zaraz ci skubnie składaka..." :)
swietnie zlapane :)

grizz
11.02.09, 12:17
ulica1 jak najbardziej! Bardzo udany kadr. W ulicy2 kadr też super, ale niebo paskudne.

Rafał Czarny
11.02.09, 12:52
Sorki, ale dwie ostatnie foty mię się nie podobują, bo nie lubię efektu rybiego oka. Na drugim przegięłaś IMHO z obróbką.

Ktoś kiedyś napisał, że obiektyw "rybie oko" nadaje się tylko do jednego - rejestrowania efektu "rybiego oka". Ja się pod tym podpisuję.

rocco
11.02.09, 14:03
Ee tam...fotki fiszajem są fajne :cool:
Ludziki to już niekoniecznie ale do tych fotek fiszaj pasuje. Na obydwóch jest skrzyżowanie i narożnik budynku, fiszaj pozwolił pokazać to szeroko i fajnie rozciągnąć perspektywę, uwypuklając przedmioty na pierwszym planie.
Z tym szkiełkiem jak ze wszystkim, nadużywanie jest niewskazane ale umiejętnie użyte daje ciekawe rezultaty :)
Poza tym fiszaj ma jeszcze jedną, całkiem istotną cechę, to superszerokokatne szkło za relatywnie nieduże pieniądze.
Równie szeroki kąt z dobrą korekcją kosztuje małą fortunę a tu mamy dwa w jednym, albo fiszaja jako takiego albo superszeroki kąt za ćwierć ceny, oczywiście po obróbce w jakimś Fisheye Hemi czy innym, tego typu programie.
Fiszaj fajny jest :)

Kaz de Wro
11.02.09, 14:47
"Ulica 2" podoba mi się, tylko oprócz nieba, bo przesadzone z obróbką. Bardzo charakterystyczna i klimartyczna zarazem (Trynidad?). Także dlatego, że jest mniej fiszajowata.

grabysa
11.02.09, 15:15
zarówno ulica 1 jak i 2 podoba sie . moze troche ta obróbka lekko przesadzona .a z drugiej strony fajne sa te kolorki no i ogolnie klimat,

wanilia
11.02.09, 18:58
A no macie racje , na drugim niebo jest nieciekawe.
Dziękuję za odwiedziny!:grin:

P.S. CO TO ZA OBIEKT OBOK MOJEGO NICKA???

Wiejo
11.02.09, 19:23
Przerysowanie w obu zdjęciach ulic jest do przyjęcia bo rejestruje życie na nich płynące. Tematycznie ciekawe. Niebo natomiast na obu jest rażąco przejaskrawione i to trochę obniża wartość zdjęć.

Agulka
11.02.09, 19:36
Nie mam zielonego pojęcia, weszłam na Twój profil i tam jest zakładka vBExperience i za to jest nagroda w postaci tego złotego medalu. Nie wiem o co chodzi, ale gratki :)

grizz
11.02.09, 19:37
A no macie racje , na drugim niebo jest nieciekawe.
Dziękuję za odwiedziny!:grin:

Radek się bawi...

aga_piet
11.02.09, 19:39
Wanilia! Masz order! :shock:

wanilia
11.02.09, 19:47
Ale za którą z moich zalet :wink::lol::lol::lol: ???
P.S. Agulka, Gabrysa, nut3r witam nowe twarze i cieszę się z wyzyty :grin:
Starym wyjadaczom również :grin:

Agulka
11.02.09, 20:27
P.S. Agulka, Gabrysa, nut3r witam nowe twarze i cieszę się z wyzyty :grin:

No fakt, nie za bardzo się udzielałam w Twoim wątku, aczkolwiek nie jest on dla mnie nowością, bo często tu zaglądam. Szczególnie w brzydkie, szaro-bure, zimowe wieczory - wtedy jest świetną odskocznią i nieźle ładuje baterie.
Żeby nie było, że tylko słodzę :-P : za Wiejo - nie za bardzo to niebo. No ale to już wiesz :wink:

k@czy
11.02.09, 20:34
Ale za którą z moich zalet :wink::lol::lol::lol: ???

do wyboru sa:
waniliowosc
wanilizmy
waniliarnosc
wanilejstwo
waniliotopeje
waniliobrazy
waniliodoczki
waniliopstryki
laskowatosc (widzial kto wanilie w innej postaci? :wink: )
eeee...... cos pominalem?

wanilia
11.02.09, 20:38
:lol::lol::lol:
Kaczy ty zasługujesz na medal za inwencję twórczą :grin::lol::lol::!:

k@czy
11.02.09, 20:40
podlizalem sie, co? :mrgreen:

wanilia
11.02.09, 21:02
Dzień bez wazeliny jest dniem straconym :grin::wink:
Kaczy ostatnio mnie ponoć obsmarowałeś, teraz wyszło na zero:wink:
Już wiem ten krążek to sprawność "mistrzyni śmigających talerzy":wink:

maj0nez
11.02.09, 21:37
i już nie masz tego medalu "łatwo przyszło łatwo poszło" :)

wanilia
11.02.09, 21:46
trudno..... ładny był , taki... okrągły:wink:

aga_piet
11.02.09, 21:48
Musi coś nabroiłaś :) Przyznaj się...

Tadeusz Jankowski
11.02.09, 23:28
Wanilia,
Chciałbym krótko - czujesz bluesa.
S2 bardziej mi się podoba niż S1, ponieważ po pierwsze nie ma na nim słupa na drugim planie mocno tnącego zdjęcie i dezorganizującego kompozycję, po drugie na s2 jest delikatność, czułość, ufność, ciekawość, więź. Bardzo udanie jest złapana poza dziewczynki - wykrok prawej nóżki oraz gest ujęcia dłoni, bardzo mi się podoba profil twarzy dziewczynki, wyrazisty, dziecięcy, zdecydowany, najlepszy element zdjęcia. Poza tym cała scena gada wraz ze sztafażem na dalszych planach i jest to w pewnym wzniosłym sensie opowieść o szczęściu.
Portretowe próby podobają mi się także.
Rowerki rownież, tutaj wykazałaś reporterską swadę i fotograficzną przytomność w łapaniu życia na gorąco.
Pzdr, TJ

wanilia
12.02.09, 00:43
Panie Tadeuszu. Serdecznie dziękuję za tę wizytę i miłe słowa.
Cieszą słowa uznania a kiedy czytam te piękne kwieciste zdania sama odkrywam w moich fotogrfiach nowe walory :wink::grin:
Za tydzień będę już w podróży po nowe zdjecia. Czuje się jak wędkarz przed połowem :grin:
Dziś kupiłam pierwszy węzyk spustowy z pilotem. Jutro próba.
Dobrej nocy
P.s. Widzę że Kaczy dostał medal....za....wazeliniarstwo :wink::lol: :-P

k@czy
12.02.09, 07:15
o matko moderatorko!!! tobie zabrali, a mnie dali...
a jednak dobrze sie czasami pokazac w towarzystwie... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
zauwaza czlowieka :mrgreen:

wanilia
16.02.09, 21:04
Pozdrawiam wszystkich olyklubowiczów i odmeldowuję się na zasłużony wypoczynek. Mam nadzieję że wrócę z pełnymi kartami pamięci.:grin::grin::grin:
Do zobaczenia :grin: Lecę się pakować

kasprzyk
16.02.09, 21:50
Pomyślności, nie spakuj wszystkiego :grin:
jaki kierunek ? czekamy na relację fotograficzną.
pzdr

wanilia
16.02.09, 21:57
Kierunek to znowu karaiby.
Kobietą jestem - buty sukienki to podstawa zwłaszcza w stylu hula:wink:
No ale priorytet to aparat, statyw itd... dziś znowu mi się przyśni, ze go zapomniałam:wink:

zimny
16.02.09, 23:16
wanilia, trzeba było zrobić zrzut ekranu i podmienić na avatara z medalami :grin::wink:

ziemia01
17.02.09, 00:18
no to stopy wody pod kilem :) przyjemnych chwil :)

maj0nez
17.02.09, 09:37
udanej podróży i ciekawych ujęć.
Pozdrawiam

Piotr Grześ
17.02.09, 10:15
Z utęsknieniem będziemy czekali na nowe fotki. Wielu miłych chwil:)

wujek.samo.h
17.02.09, 13:55
do wyboru sa:
waniliowosc
wanilizmy
waniliarnosc
wanilejstwo
waniliotopeje
waniliobrazy
waniliodoczki
waniliopstryki
laskowatosc (widzial kto wanilie w innej postaci? :wink: )
eeee...... cos pominalem?

Jak mawiali starożytni Rzymianie:

Wanillia wanilltatum et ominia wanillia.

sisman
17.02.09, 16:38
wanilia...
toż to nie jakaś tam wanilia lecz wanilia zielonooka
ciekawym zdjęć z wyprawy
pozdrowienia

wanilia
22.02.09, 18:28
Dziękuję Wam serdecznie i pozdrawiam ze słonecznych karaibów!
Pływałam z delfinami! Małżonek wpuścił mnie również do basenu z rekinami po raz drugi- wszystkie uciekły na dno. No cóż - do trzech razy sztuka :grin::wink:
Martwię się tylko małą ilością zrobionych zdjęć, bo wszędzie daleko. Krajobrazowo (miejsko) Kuba jest nie do pobicia.
A z pędzącego autobusu zdjęcia wychodzą marne. Nikt nie chce słuchać już moich okrzyków stop! , o kurczę, ale to by było zdjecie! Muszę się wyciszyć:grin:
Ciepło pozdrawiam:grin:

rocco
23.02.09, 12:29
Witaj, witaj :)
Dawaj fotki...

wanilia
28.02.09, 01:03
Melduję, że z wyprawy powrócilam bez uszczerbku i od jutra zaczynam śledzić forumowe zaległości.
Muszę sprostować, że wyprawa wyjątkowo była stacjonarna, niejachtowa i szybko ukazały nam się zalety podróżowania jachtem w całej rozciągłości. Poprzysięgliśmy sobie , że już nigdy więcej i takie tam, bo jacht daje dużo szersze możliwości zobaczenia miejsc niezwykłych, -zwykłym- turystom niedostępnych. Akumulatory naładowane, kilka przyjemnych fotek na kartach, wiele poprawnie pamiątkowych i kilka mniej. Pozdrawiam serdecznie.:grin:

a_wykrota
28.02.09, 01:07
Witaj na pokładzie !!:)

MeWash
28.02.09, 01:08
kilka przyjemnych fotek na kartach, wiele poprawnie pamiątkowych i kilka mniej
No to ja już nie mogę się doczekać....

k@czy
28.02.09, 01:37
dawaj fotki i napisz, czy z rekinami wszystko w porzadku, bo my sie tu martwimy.... :wink:

salvadhor
28.02.09, 08:47
Przywiozłaś koraliki dla tubylców z ciemnego lądu nadwiślańskiego? :) A co do wypraw stacjonarnych - to masz rację, jak ktoś raz posmakuje swobody poruszania się, to potem za nic w cugle standardowego zwiedzania nie wróci.

Czekam na foty, bom ciekaw okrutnie kogo rekin pożarły, a kogo nie :)

wanilia
1.03.09, 00:28
Mam kłopoty z interertem, wysyłam na razie jedno zdjęcie z opisywanego pływania z delfinami. Na tym udało mi się uwiecznić delfini uśmiech, był to wyjątkowy i nieczęsty widok. Wrażenie naprawdę niezwykłe.
:grin:
Pozdrawiam

e-510
1.03.09, 00:32
Bardzo fajny portrecik pana Delfina.

A wiecie,że delfiny śpią, unosząc się w wodzie na głębokości około pół metra, z jednym okiem otwartym ?

salvadhor
1.03.09, 08:32
Ładnie się delfinek ustawił do portretu.

diveata
1.03.09, 09:52
Super kadr, fajnie kontrastuje delfinek z kolorem wody ;)

Bardzo sympatycznie się delfinek prezentuje, faktycznie wyląda jakby się uśmiechał.

Wczoraj oglądałam dość ciekawy program o delfinach na National Geographic. Otóż okazuje się, że to wcale nie są takie przyjemne i spokojne stworzenia. Podobno jak się je wkurzy to mogą się okazać tak samo niebezpieczne jak rekiny czy inne dzikie stworzenia. Nawet był filmik jak taki słodki delfinek podgryzał jedną panią ;)

e-510
1.03.09, 09:55
Super kadr, fajnie kontrastuje delfinek z kolorem wody ;)

Bardzo sympatycznie się delfinek prezentuje, faktycznie wyląda jakby się uśmiechał.

Wczoraj oglądałam dość ciekawy program o delfinach na National Geographic. Otóż okazuje się, że to wcale nie są takie przyjemne i spokojne stworzenia. Podobno jak się je wkurzy to mogą się okazać tak samo niebezpieczne jak rekiny czy inne dzikie stworzenia. Nawet był filmik jak taki słodki delfinek podgryzał jedną panią ;)

No i obaliłaś piękny mit o delfinach - przyjaciół człowieka. :)

rocco
1.03.09, 10:44
Wniosek: nie wkurzać delfina :roll:
W końcu to drapieżniki więc potrafią "się odgryźć" ;)
Nie zmienia to faktu, że zasadniczo sa człowiekowi przyjazne i nie atakuja bez powodu.
Fotka typowa dla delfiniego "uśmiechu" ale bardzo sympatyczna :)

helmuth
1.03.09, 11:41
Wniosek: nie wkurzać delfina :roll:
W końcu to drapieżniki więc potrafią "się odgryźć" ;)
Jak widać na załączonym obrazku, mają czym. Uśmiechnięty delfin świetnie się prezentuje.
PS
Psy też niejednokrotnie zagryzły swego właściciela co nie zmienia opinii, że to najwiernieszy przyjacie człowieka (dopóki się go ni drażni ;)),

jolly
1.03.09, 18:53
Bardzo przyjemny portrecik delfina :)

wanilia
2.03.09, 23:44
Mam nadal kłopoty z netem ale przez jakiegoś i-pipsztoka spróbuję wstawić dwa portrety zrobione na ulicach Republiki Dominikańskiej.
Buzie dzieciaczków śliczne , często umorusane ale warte uwiecznienia. Trochę ukradkiem, ale co nieco udało mi się uchwycić.
Pozdrawiam:wink:

MeWash
3.03.09, 00:16
Dzieciaki znakomicie pozują ;) Ładne zdjęcia... Dlaczego ukradkiem?

wanilia
3.03.09, 00:30
Kilka ( w tym drugie) zrobione teleobiektywem.

Agulka
3.03.09, 00:33
Dziewczynki kapitalne - fajne, pogodne zdjęcie, aż się uśmiecham do monitora :)

Kaz de Wro
3.03.09, 00:36
Obie ostatnie fajowe ale "dziewczynki_m" zdecydowanie!

wanilia
3.03.09, 00:54
To prawda GO jest b mała, ale obiekty były wbrew pozorom bardzo ruchliwe i o zabawie obiektywem nie było mowy. Mam też dość podobne z większą głębią, ale jakoś wyjakowo klimat tego zdjęcia mi odpowiada...? :)

ziemia01
3.03.09, 12:07
Jak tam internet się już naprawi?
Bardzo fajne zapowiedzi :)

rocco
3.03.09, 12:32
Bardzo udane te portreciki.
Narobiłaś smaku...

wanilia
5.03.09, 23:00
Na Dominikanie widziałam więcej niż dotychczas kobiet wielkiej urody. Oto dwie z nich.
Przepraszam że nie udzielam się chwilowo w Waszych wątkach , ale nadal nie mam netu. Obiecuję nadrobić zaległości:grin:

Ggrzesiek
5.03.09, 23:31
Witam

Dwa powyższe portrety bardzo przyjemne. Panie wyglądają czarująco i egzotycznie. Pierwszy mimo, że pokazuje spory fragment sylwetki wydaje mi się minimalnie za ciasny. Ale to bynajmniej nie zarzut, ot opinia laika. A może po prostu jestem nazbyt ciekawy jak w całości wyglądało nakrycie głowy tej pani i okolica, w której przebywała.

Pozdrawiam

MeWash
5.03.09, 23:46
Śliczne dziewczyny.... ładnie pokazane.... Mi tam ciasnota nie przeszkadza.... Siedzę sobie i patrzę... <rozrzewniony>

wanilia
6.03.09, 00:00
Jutro wstawię luźniejsze:wink:
Panie pozowały na terenie zwiedzanej posiadłości a w zasadzie pałacyku gdzie występowały w strojach mniej lub bardziej ludowych.

wanilia
7.03.09, 00:25
.... ciąg dalszy...

Maro66
7.03.09, 00:26
Nie wiem czego bardziej zazdrościć. Wyprawy, czy zdjęć?
Rewelacja.

droplet
7.03.09, 00:35
wanilia zdjęcia miodzio :-).
Jak to jest z Dominikaną?
Rozważałem tą destynację ale podobno jest to jedno z gorszych miejsc nurkowych na Karaibach ale to co mnie zmartwiło to podobno dość wysoka przestępczość.
Mieliście z tym problem?

wanilia
7.03.09, 00:51
Powiem tak, cieszę się że byłam , zobaczyłam, ale nie było to jakieś wyjątkowe miejsce na ziemi. Mnóstwo turystów, brak miejsc gdzie możnaby pobyć samemu i nacieszyć się szumem morza. Główną przyczyną był pewnie fakt, że nie podróżowaliśmy łodzią tylko były to wczasy stacjonarne z uwagi na dzieci i pod nie adresowane. Do nurkowania polecam tylko i wyłącznie Polinezję!!!
Słyszałam że wieczorem do miast nie należy się zapuszczać, w Santo Domingo było pozytywnie, ale gdzież mu tam do Kuby i Hawany. Powinnam była odwrócić kolejność podróżowania :wink:

marecki
7.03.09, 08:24
Nie gadaj tylko foty wrzucaj !! :D Żartuję rzecz jasna. :D Pisz jak najwięcej i pokazuj z tego jak najwięcej. Czekam na następne;)

rocco
7.03.09, 08:57
Piękne kobiety i ciekawe fotki :)
Te dziewczyny, które dotychczas pokazałaś, zapewne pozowały dla turystów?
Chętnie zobaczyłbym też trochę "zwyczajnych" ludzików :)

PS
Pani z prawej na fotce nr 4 ma wybitnie azjatyckie rysy, prawda?

diveata
7.03.09, 11:59
Rewelacyjne są kolory na tych zdjęciach! ;) Aż popraiają humor w ten deszczowy dzień.
Najbardziej podoba mi się Dominikana 3 m - dużo korzystniej wygląda w pełnym kadrze.

kasprzyk
7.03.09, 15:49
Łe kurde, jakie strojnisie jestem pod wrażeniem. Zdjęcia bardzo "inne" i interesujące.
Pdr

MeWash
7.03.09, 16:25
Pani z prawej na fotce nr 4 ma wybitnie azjatyckie rysy, prawda?
Mi raczej przypomina naszą Steczkowską ;)

Jak już ktoś pisał nie wiem czego bardziej zazdrościć ;) Zdjęć czy wyprawy :D Bardzo przyjemnie się ogląda Twoje prace. Ładnie fotografujesz ludzi...

K_Puchatek
7.03.09, 16:36
Świetne zdjęcia z ostatniej wyprawy, szczególnie delfinek i pani z Dominikana3m...
Dawaj więcej - rozgrzewają i rozświetlają to co za oknem...:wink:
Pozdrawiam

wanilia
8.03.09, 00:20
Kilka ulicznych fotek, tak aby przybliżyć wam klimat Santo Domingo
1. takie warkoczyki to hit na Dominikanie, zwłaszcza ozdobione koralikami, na każdej plaże panie proponują uplecenie warkoczyków- fryzurę można ponoć trzymać około miesiąca
2. Taksówkarz patrzy w kierunku tańczących merenge na ulicy- spontanicze wesołe zjawisko
5. kwiat młodzieży ( ten w okularkach mnie zainteresowal ;))
Serdecznie pozdrawiam w sobotę :grin:

Maro66
8.03.09, 00:52
I znów kawał egzotyki. Ode mnie wyróżnienie dla Pana z gazetą ;)

Mirek54
8.03.09, 00:57

A na Zboja krzyczy(kto z kim przestaje ,takim sie staje):-P

taztaz
8.03.09, 01:16
Patrząc na te egzotyczne fotki, aż cieplej się robi.

wanilia
8.03.09, 01:18
Mirku- ARTYSTA:wink: musi zwracać uwagę na piękno :grin::lol:

rocco
8.03.09, 10:11

Mnie zaś panienka, zagubiona jakby troszkę pomiędzy młodzianami ;)
To wyraźnie pokazuje moją artystyczną duszę :cool:
Okrutnie zazdraszczam Ci tej wyprawy, widoczków, klimatów i fotek :oops:
No nic, dawaj następne...

kasprzyk
8.03.09, 12:23
Bardzo fajne egzotyczne street-y, przyjemnie popatrzeć.
Pzdr

wanilia
8.03.09, 16:28
Za streetu nie mam zbyt wielu do pokazania. Jechaliśmy do Santo Domingo wynajętym vanem z kierowcą ledwo- ledwo rozmawiającym po angielsku. Był uparty jak koń cyrkowy do zrobienia typowej trasy w drodze do stolicy. Nie rozumiał naszej (mojej) potrzeby zobaczenia życia zwykłych ludzi. Uparcie podwoził nas pod kościoły, muzea czy sklepy- oczywiscie zaprzyjaźnionych właścicieli, którzy z pewnością odpowiednio mu za to dziękowali. Towarzyszy podróży miałam bardzo dzielnych i znosili moje jęki i okrzyki "jezzzu! jakie tu by było zdjecie". Wielkie lusterko przy oknie pasażera uniemożliwiało mi robienie zdjęć, a kierowca uporczywie powtarzał, że nie wolno tu stawać. Rzeczywiście droga była asfaltowa ale wąska - tarasowalibyśmy przejazd innym kierowcom.
Niestety niezrozumiana przez kie3rowcę zamknęłam się w sobie po kolejnym "niezrobionym" zdjęciu.

To jeden z mioch ulubionych tematów auta wypełnione owocami.
Gdzieś utrwaliłam nawet ciężarówkę wypełnioną- z górką białymi adidasami :grin:

wanilia
9.03.09, 01:22
Wcale nie było łatwo je zrobić, wbrew niektórym opiniom nie wystarczy być w ładnym miejscu, żeby musiało się udać.
Zawsze chciałam mieć takie... palmowe :grin:
Pozdrawiam:grin:

MeWash
9.03.09, 01:32
Oooo! Palmowa dwójeczka.... przecudna.....

wanilia
9.03.09, 01:33
Muszę się przyznać, że wolę 1:grin:

taztaz
9.03.09, 01:43
Raj dla wind i kite serferów, o paru uwieczniłaś :).

Wiejo
9.03.09, 07:51
Portrety kobiet z Dominikany urzekają egzotyką i kolorem. Faktrycznie sprawia to nie zapomniane wrażenia. Z ulicc Santo Domingo ciekawe i ładnie obrazują dzień codzienny. Zauważyłem, że tam każdy stragan jest na kołach. Karaiby i palmowe przekazują ten wspaniały kolor morza i oczywiście palmy, które dopełniaja ten piękny widok.

Ggrzesiek
9.03.09, 09:40
Jak zwykle bardzo fajne zdjęcia. Bajkowe krajobrazy i ciekawe portrety. Między innymi efektownie prezentująca suknię pani ze zdjęcia "Dominikanka3 m" i dwie Dominikanki na "Dominikanki4 m".
Podoba mi się fakt, że znajdują się tutaj zarówno "pocztówki" jak i kadry z codziennego życia mieszkańców. Nie chodzi mi tylko o Dominikanę. Dla mnie to bardzo fajna i, jeśli można tak powiedzieć, kształcąca mieszanka.

helmuth
9.03.09, 09:57
Na take zdjęcia, jak "palmowe 2 m", mógłbym gapić się godzinami :)

Maro66
9.03.09, 13:09
Palmy super. Normalnie widokówki.

Smerf Maruda
9.03.09, 13:14
Palmowe 2 - widokówka, dokładnie tak. Mlask, chciałoby się pojechać.

Ania_
9.03.09, 13:40
O i się zrobiło wesoło i kolorowo. :grin: Bardzo ładne. :grin:

wanilia
9.03.09, 20:12
Mój małżonek powrócił szczęśliwie z podróży na Antarktydę i przywiózł kilka pełnych kart pamięci. Widoki które miał okazję zobaczyć zapieraja dech w piersiach.
W rodzinie fotografią raczej zajmuję się ja, ale " będąc młodą..." studentką interesowałam się fotografią wraz z mężem - wtedy chłopakiem aktywnie uczestnicząc w zajęciach w ciemni :wink::-P i mąż w tej ciemni sprawdzał się olśniewająco :lol:
Możnaby więc rzec , ze fotografujemy oboje.
Tym razem byłam jedynie od czarnej roboty- kadrowałam, obrabiałam itd.
Mąż zapytał , czy nie wstawiłabym jego zdjęć i dowiedziała się ,jak sa odbierane przez obiektywnych oglądaczy.
Spełniam jego życzenie jednocześnie mam nadzieję, że zdjęcia się spodobają.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odwiedziny:grin:

Piotr Grześ
9.03.09, 20:17
Fantastyczne fotki. Dzięki Tobie kawał świata zwiedziłem:)

grizz
9.03.09, 20:21
Klimat super. Troszkę wadzi horyzont w 1/2 kadru, ale co tam ;)

Ggrzesiek
9.03.09, 20:37
Fantastyczne zdjęcia. Takie widoki zdecydowanie mają prawo pozbawić oddechu. Gratulacje i słowa uznania dla małżonka.

Dziadek
9.03.09, 20:37
Bajeczne!
Proszę o więcej!
Pozdrawiam męża, a Tobie dziękuję za włożoną pracę :)

droplet
9.03.09, 21:49
Największe wrażenie robi na mnie Antarktyda4 m.jpg, tonacja oraz to, że chodzi mi po głowie co taki yacht znaczy z zetknięciu z górą lodową :-).
Antarktyda1 m.jpg to mój drugi typ.

Pingwinami nie będę się zajmował, bo można je sobie obejrzeć w Zoo ;-)

kasprzyk
9.03.09, 21:50
No proszę!, nie chciałaś jechać :)
Bardzo dobre, dawaj jeszcze.
pzdr

helmuth
9.03.09, 21:52
Mnie tym razem najbardziej podoba się "Antarktyda5 m", ten mały czekający na swoją kolejkę :)

taztaz
9.03.09, 22:02
Antarktyda4 mój faworyt, zimno tak jak lubię:) wielki podziw za rejs.

aga_piet
9.03.09, 22:02
Piękne te zdjęcia z Antarktydy...

Wiejo
9.03.09, 22:04
Antarktyda na zdjęciach od 1 do 3 imponujące widoki pełne zimowego piękna. Wspaniałe odbicia w spokojnej wodzie podkreślają niesklaną naturę i ładnie budują kadry. Przód statku i opływająca go woda daje wrażenie zdobywcy tych trudnych terenów. Pingwin karmiący młode przesympatyczne. Jestem przekonany, że małżonek świetnie fotograficznie przedstawił otaczające go widoki.

wanilia
9.03.09, 22:08
No nie chciałam, ale widoków też zazdroszczę.
Wyprawa trwała 1,5 miesiąca, nie zostawiłabym dzieci na tak długo.
Poza tym nie lubię zimna - choć ponoć u nas w tym czasie było zimniej.

Jedną dodatkową zaletą było przepłynięcie Przylądka Horn, co jest dla kazdego żeglarza symboliczne.
Dziękuję za przychylne opinie, spróbuję jeszcze trochę wstawić.:grin:

MeWash
9.03.09, 22:29
Zobaczyłem pingwiny bez czytania tekstu i trochę mnie zastanowiło.... Karaiby i pingwiny.... Hmmmmm...
Moja żona podglądała przez ramię - 1 the best of.

Maro66
9.03.09, 23:53
Nie ma sensu rusza się z przed komputera. W tym wątku cały świat zwiedzę ;)

rocco
10.03.09, 03:34
Nie ma sensu rusza się z przed komputera. W tym wątku cały świat zwiedzę ;)
Prawda?
Mam podobne odczucia :)
Moje faworyty to jedynka i czwórka ale wszystkie są OK.

k@czy
10.03.09, 06:43
primo po pierwsze:
witam z powrotem ludzka twarz wanilii :) (chociaz tamten nie byl taki zly ;) )
primo po drugie:
cala twoja rodzina zapisze sie na stale w annalach olyclubu, za raczenie nas niecodziennymi widokami, do tego dobrze przyrzadzonymi
primo po trzecie:
jakbys w przyszlym roku nie mogla, bo by ci cos wypadlo,albo co, to ja moge od za takie widoczki prac i prasowac (nic wiecej! no moze wode gotowac...), tylko niech mnie twoj chlop wezmie, co...? plizzzzzz szybko sie ucze.... tak naprawde, to ja mily chlopak jestem... nooooo... pogadasz? :)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://reallyrome.com/blog/wp-content/uploads/2007/12/2005_07_21_shrek_cat.jpg)

Rafał Czarny
10.03.09, 07:28
Lubię zaglądać do tego wątku, bo pozwala oderwać się od rzeczywistości. Niezmiennie zazdraszczam (jak pisze Rocco :wink:) podróży.

gibberpl
10.03.09, 08:00
Naj! Antarktyda 4m. Pogoda tworzy fajny klimat, chmury zmiekczaja kompozycje a w nia wdziera sie trojkatem lodz.

domadm
10.03.09, 11:01
Twoje plamy...tzn. palmy super! szczególnie nr 2

A widoczki z antarktydy to rozumiem że dopiero zajawka, bo zapowiadają się świetnie...czekam na więcej!

wanilia
10.03.09, 14:24
:lol: Kaczy, ubawiłeś mnie :grin:
Na poważnie.Zbieranie załogi na pokład wcale nie jest takie proste. Po kilku latach pływania mamy już znajomych, których namawiamy- większość z nich nigdy nie pływała, bała się choroby morskiej itd. Zaryzykowali i od tamtej pory pływają z nami. Jak ktoś raz spróbuje to nie może przestać. :)
Kaczy , jak będziemy szukać załogi na następną wyprawę dam znać, może żonę namówisz? A w kambuzie zawsze dwie pary rąk się przydadzą:grin:

wanilia
10.03.09, 14:56
Z przyjemnością wstawię więcej, siedzę nad nimi już trzeci dzień :)

Plumek
10.03.09, 15:29
Pingwiny! Masz wiecej pingwinów? :)

wanilia
10.03.09, 15:33
Plumek, jest więcej, nawet foka jest. Jutro wstawię, obiecuję:grin:

ehosonda
10.03.09, 15:35
...z ta atarktyda , to uderzylas w moja strune..eh..co zrobic, zeby tam poje..ehm..poplynac, przepraszam :)

Maro66
10.03.09, 17:54
I znów świetne zdjęcia. Swoją drogą, bardzo fajnie wygląda lód po zejściu pod wodę, już we wcześniejszej serii zwróciłem na to uwagę. Raczej nawet nie tyle lód, co kolor wody w miejscach gdzie lód odbija z pod wody światło.

Smerf Maruda
10.03.09, 17:59
A7 na konkurs.

K_Puchatek
10.03.09, 18:04
Po upalnych klimatach tak nagle jakoś zimno zrobiło się w Twoim wątku...:-P
Szczerze mówiąc - rewelacyjne zdjęcia, kapitalny klimat i kolory, aż się zimniej robi...
Poza tym to jedne z niewielu miejsc gdzie jeszcze nie bardzo widać działania człowieka...
Jednym słowem super - czekam na kolejne...:wink:
Pozdrawiam

domadm
10.03.09, 18:58
A9m, A10m - superanckie!

Kaz de Wro
10.03.09, 23:10
Antarktyda 2 b. ciekawa. Foty z Dominikanische Republik jak mawiają Rosjanie również, czuć ten klimat sub-kubański;-)
Wanilia, postępujęsz zgodnie z prawidłowością, że sprawca zawsze wraca na miejsce foto-zbrodni;-) Widać masz więcej śmiałości do ludzi.
Ciekawym Twojej opinii o mentalności, ludziach Kuba- Dominikana.

Kawał globusa zjechałaś, aż mam globusa :grin:

Ggrzesiek
11.03.09, 09:35
Urzekające te zdjęcia z Antarktydy.

salvadhor
11.03.09, 10:33
No rewelacyjne klimaty z tej Antarktydy - i z chmurami i bez chmur jest to kraina na tyle inna od naszej rzeczywistości, że zdjęcia stamtąd można łykać w każdej ilości. A ta woda... A te górki... A te ściany lodowe... Eh, oh, ajajaj...

Choć miejsce wygląda na uczęszczane - chyba, że te wszystkie statko-jachto-łódki z to z jednej wyprawy :)

Tak czy siak, trzeba się śpieszyć w odwiedzaniu, bo jak się tam zjedzie pół forum olka, to będzie tłok :)

wanilia
11.03.09, 18:06
Ciekawym Twojej opinii o mentalności, ludziach Kuba- Dominikana.
:grin:
Jeśli chodzi o ludzi, to na Kubie wielu Kubańczyków mówiło po angielsku w przeciwieństwie do Dominikańczyków. Niestety Kubańczycy nie byli chętni do rozmowy. boją się zostać osądzeni o konszachty z turystami. Tam chyba nadal jeden towarzysz kabluje na drugiego. Ciągle żyją w strachu. Dominikańczykom chyba żyje się łatwiej. No i nie widziałam białych Dominikańczyków, a na Kubie i owszem - wielu. Tam pomieszały się wszystkie rasy.
Kuba zdecydowanie ciekawsza pod kątem widoków , zdjęć.

Choć miejsce wygląda na uczęszczane - chyba, że te wszystkie statko-jachto-łódki z to z jednej wyprawy :)

Ten czerwony jacht to Selma- na niej opłynęli Antarktydę.
http://www.selmaexpeditions.com/index.php
Jacht cały rok pływa po morzach i oceanach, można zdecydować się na którąś z wycieczek proponowanych przez kapitanów.

szklarz
11.03.09, 18:16
Rewelacyjne zdjęcia, tylko pozazdrościć miejsc które odwiedzasz.

e-510
11.03.09, 19:46
cyt. : 'Mąż zapytał , czy nie wstawiłabym jego zdjęć i dowiedziała się ,jak sa odbierane przez obiektywnych oglądaczy.
Spełniam jego życzenie jednocześnie mam nadzieję, że zdjęcia się spodobają.'

Z męża możesz byc dumna ! :)
Bardzo fajne zdjęcie,dobrze zrobione i przemyślane.
Może,zapisz go do klubu ? Naszego. ;)

Bo.
11.03.09, 21:50
do tej pory prym wiodły fotki z sycylii oraz Twoje kwiaty. Teraz, choć nie lubię chłodu, na pudło wskakuje również Antarktyda :-).

helenae
11.03.09, 21:56
Zazdroszczę podróży : )

Ania_
11.03.09, 22:55
Super, super :) bardzo fajnie, że spełniasz swoje podróżnicze marzenia i przy okazji pokazujesz takie fajne zdjęcia. :)

wanilia
13.03.09, 00:05
Dziękuję za miłe komentarze , wszystkie przekazałam mojemu kapitanowi :grin:
Jest za wygodny do osobistego uczestnictwa w forum i wystarcza mu tak jak jest, ale jeśli ktoś ma pytania dot. wyprawy chętnie na nie odpowie.
Pozdrawiamy

helmuth
13.03.09, 00:15
11, 13 i 15 :) Tylko małe poprawki- 11 obciąć z prawej ten kawałek pingwina ;) a 15 troszkę rozjaśnić.
Pozostałe też fajne, pozazdrościć fotografowi, że tam był :)

kasprzyk
13.03.09, 00:17
Ostatnia seria dla mnie naj, naj!! pingwinki, foka (słoń morski? ) cudowne.
pzdr

wanilia
13.03.09, 00:24
To foka Weddela :)

Maro66
13.03.09, 00:51
Wspaniałe "okolice". Sam chętnie bym się wybrał.

rumpel
13.03.09, 01:03
Dziękuję za miłe komentarze , wszystkie przekazałam mojemu kapitanowi :grin:
Jest za wygodny do osobistego uczestnictwa w forum i wystarcza mu tak jak jest, ale jeśli ktoś ma pytania dot. wyprawy chętnie na nie odpowie.
Pozdrawiamy

Jestem ciekaw szczegułów dotyczacych rejsu, czy smiertelnik jest się w stanie na taki załapać, czy była to wyprawa bardziej naukowa . Żeglarstwo mam od małego we krwi, dlatego do tych zdjęć nie mogę podejść obojętnie ;) A ciekawi mnie bardzo możliwość takiej wyprawy...

Agulka
13.03.09, 01:18
Foty z Antarktydy kapitalne, to niebieskie oko na 11 fajne, podoba mi się też 12 - ładna tafla wody, może szkoda trochę nieba, ale podoba mi się ta szara tonacja na zdjęciu.

Ggrzesiek
13.03.09, 10:33
Uczta dla moich oczu. Tak sobie myślę, że skoro zdjęcia robią tak ogromne wrażenie to co dopiero być w tych wszystkich miejscach i widzieć to na własne oczy. Gdyby małżonek zdecydował się na jakąś wystawę, to proszę o informację.

rocco
13.03.09, 11:03
Fajne, fajne, człowiek sobie chociaż tak pozwiedza :)
Poproś Kapitana o więcej...

wanilia
13.03.09, 15:32
Jestem ciekaw szczegułów dotyczacych rejsu, czy smiertelnik jest się w stanie na taki załapać, czy była to wyprawa bardziej naukowa . Żeglarstwo mam od małego we krwi, dlatego do tych zdjęć nie mogę podejść obojętnie ;) A ciekawi mnie bardzo możliwość takiej wyprawy...
Rumpel- mój mąż 3 lata planował tę podróż w czasie i budżecie.
Zajrzyj na stronę:

Maro66
13.03.09, 18:44
:shock:
Niesamowita sprawa. Jednak trochę strach w takiej "łupinie" (zdjęcie ze strony głównej) przez oceany.

wanilia
14.03.09, 12:48
Łupina jest ze stali :)
To teraz troszkę na ciepło :)

taztaz
14.03.09, 12:55
Ciepło, pocztówkowo. :)

Maro66
14.03.09, 13:00
Łupina jest ze stali :)

Chodziło mi bardziej o gabaryty :D

A ostatnie zdjęcia, jak zwykle świetne.

rocco
14.03.09, 13:34
Chodziło mi bardziej o gabaryty :D

Nie strasz dziewczyny, w końcu to jej mąż pływa tą "łupiną" :roll:

Fotki śliczności, wynagradzają mi zaokienną szarość :)
Robisz "pocztówki" jednak Twoje postrzeganie koloru powoduje, że nieodmiennie się nimi zachwycam. Są zupełnie inne niż te z folderów biur podróży, są po prostu śliczne :)

Dziadek
14.03.09, 14:42
Fotki śliczności, wynagradzają mi zaokienną szarość :)
Robisz "pocztówki" jednak Twoje postrzeganie koloru powoduje, że nieodmiennie się nimi zachwycam. Są zupełnie inne niż te z folderów biur podróży, są po prostu śliczne :)

Rocco wyjąłeś mi to z ust :)

czmielek
14.03.09, 15:03
Rumpel- mój mąż 3 lata planował tę podróż w czasie i budżecie.
Zajrzyj na stronę:

Właśnie obejrzałem sobie film z wyprawy i posikałem się z zazdrości...

Agulka
14.03.09, 18:27
Chciałam się wypowiedzieć odnośnie ostatnich fotek, ale po obejrzeniu zachodzik 1rm niestety z wrażenia odjęło mi mowę...:wink:
Zachwycam się tym niebem, świetne to przejście koloru od stali do złota.

Bo.
14.03.09, 19:51
heh, zachodzik 1 po prostu miodzik. Mogę spytać czy to wołane normalnie czy hdr ?

Shadok
14.03.09, 20:12
Ciepłe, przyciągające uwagę foty. Dzisiaj pierwszy raz przejrzałem Twój wątek. Aż chce się wracać. Gratuluję wrażliwości, a jeszcze bardziej umiejętności jej okazania w kadrze.

wanilia
14.03.09, 23:42
Jejku, bardzo wam dziękuję za te ciepłe słowa :)
Bo- tak minimalnie podciągnęłam cienie a'la hdr , starałam się to zrobić bardzo delikatnie.
Ludziska pies mi się szczeni!!! Pierwszy już jest na świecie. Dziś mam zarwaną nockę :grin:!!!!!!
Idę odbierać poród :grin:

Karol
15.03.09, 00:27
Ludziska pies mi się szczeni!!! Pierwszy już jest na świecie. Dziś mam zarwaną nockę :grin:!!!!!!
Idę odbierać poród :grin:
I jak - wszystko w porządku?
Co do fot - Antarktyda - oglądnąłem z ciekawością i przyjemnością. Inny świat...

wanilia
15.03.09, 00:30
Ciągle jeden ale żywotny, pcha się do cycka i słodko piszczy. Taki mały Obcy ;) Ciekawe ile ich tam będzie?

rocco
15.03.09, 10:00
No i...?
Jak tam mamusia i ile w końcu było pociech?
Mój bokser ostatnim razem spłodził siedmiu (siedmioro? ) potomków, z tego przeżyło sześcioro :cry: Nie u mnie, był zaproszony do poczęcia ;)

wanilia
15.03.09, 15:58
No i...?
Jak tam mamusia i ile w końcu było pociech?
Mój bokser ostatnim razem spłodził siedmiu (siedmioro? ) potomków, z tego przeżyło sześcioro :cry:
U nas dokładnie tak samo. Przedostatni nie oddychał. Przez 15 minut masowaliśmy go wg wskazówek weterynarza ale nie zaskoczył :cry:
Szczeniaki są cudowne, piszcza i mlaskają:) Mama spisuje się na medal. Tego obawialiśmy się najbardziej, bo jest dość młoda. Nie chce odchodzić nawet na siusiu. Musieliśmy raz odciągnąć ja na siłę. Każdy pisk małych ją niepokoi. Bezustannie je oblizuje. Jeszcze nie wiem ile dziewczynek a ile chłopców, bo Szanta denerwuje się dotykaniem małych. Srawdzimy może jutro. Natura jest niesamowita! Ale zrobię im zdjęć jak podrosną :grin::wink:

Agulka
15.03.09, 16:12
No to można powiedzieć, że zostałaś babcią :wink: Gratulacje!:grin:
A tak bardziej na poważnie to zazdroszczę Ci widoku tych maluszków. Zdjęcia pewnie będziesz robić jak tylko otworzą te swoje śliczne szafirowe oczęta. Nie mogę się już doczekać Twoich obrazków z psiakami i ich łysymi brzuszkami, wydętymi po posiłkach. Strasznie lubię psy, no a szczeniaki to już w ogóle :)

wanilia
15.03.09, 16:30
Szukamy właścicieli z dobrym sercem :)
Będą do odbioru w maju :)

rocco
15.03.09, 19:15
Gratulacje :)
Pokaż maluchy przy najblizszej okazji...

domadm
15.03.09, 19:44
Gratulacja, będzie niezły foto-temat :)
A jaka to rasa?

wanilia
15.03.09, 19:48
Owczarek niemiecki
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17135

Wiejo
15.03.09, 22:10
Jak dla mnie dalsza część zdjęć z Antarktydy jest że tak powiem, świetne to za mało. Pastelowa barwy zachód1 kojąco działają na odbiorcę.