PDA

Zobacz pełną wersję : Odp: wanilia - moim okiem

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18

Saboor
16.04.12, 21:11
Saboor , zawsze mam kłopot gdy muszę dopowiedzieć "co autor miał na myśli". /.../
"co autor miał na myśli" to tylko jego problem, dlatego pytałem o zamysł jaki ci towarzyszył, przed naciśnięciem spustu.Obraz jest odbierany na tyle sposobów, ilu jest oglądających.
Zadaniem autora przy publikacji pracy, jest tylko wskazanie kierunku, reszta to "robota" odbiorcy.
Tytuł częściej zabija obraz, zamiast go promować, wielokropek to "złoty środek".

Ta tonacja, nie jest bez przyczyny. Chciałam podkreślić nią kruchość, delikatność modelki jak i kwiatu który trzyma w dłoni. Z taką drobniutką modelką przyszło mi pracować i taki miałam na nią pomysł :)Myślę , że inna aranżacja kolorystyczna by tak tego nie oddała.

/.../
Z tego najistotniejsze są te ostatnie trzy linijki, czyli kwintesencja twojego założenia.

Czekam na ciąg dalszy.
Saboor

lisiajamka1
16.04.12, 21:26
Ta tonacja, nie jest bez przyczyny. Chciałam podkreślić nią kruchość, delikatność modelki jak i kwiatu który trzyma w dłoni. Z taką drobniutką modelką przyszło mi pracować i taki miałam na nią pomysł :)
Myślę , że inna aranżacja kolorystyczna by tak tego nie oddała

Ja to w tym zdjęciu widzę i czuję.

aga_piet
16.04.12, 21:31
Miałam to napisać w poprzednim (kilka dni temu) wejściu Saboora, napiszę teraz - podoba mi się sposób dyskusji, stawiania pytań i słuchania odpowiedzi.

Co do ostatniej foty - kumam zamysł wanilii odnośnie tonacji. Oglądałam na dwóch monitorach, nie odbieram jej jako trupi, widzę też odcienie żółtego ;) Nie mam również zastrzeżeń co do chudości, nie razi mnie, nie rzuca mi się w oczy.
Zgadzam się natomiast co do uwagi Saboora o ułożeniu rąk. Myślałam, że jest to maniera modelki, chyba jednak nie, bo wszystkie (przynajmniej z ostatnich kilku portretów) modelki na zdjęciach wanilii mają podobny układ rąk - to charakterystyczne załamanie/zawieszenie... nie wiem jak nazwać. Nie podoba mi się to, zwłaszcza w połączeniu z grymasem twarzy (kilkoma rodzajami).
Podsumowując - jako odbiorca kiepsko znający tajemnice studia i oświetlenia, jednak obiektywny, bardzo pozytywnie odbieram portrety wanilii pod kątem klimatu, koloru, obróbki, światła. Nie czuję dyskomfortu, wprost przeciwnie.
Popracowałabym nad naturalnością póz i gestów. Być może są one naturalne, a tylko ja je tak odbieram.

tropic
16.04.12, 22:16
"Pytanie o tonację wzięło się stąd, że stosowanie blado-niebieskich odcieni tła przy bladej(alabaster) skórze, jest bardzo ryzykowne, tu ocierasz się niemal o granicę "trupiej skóry", efekt który powstaje przez pochodzące z tła niebiesko-sine refleksy."
...i tym (miedzy innymi) Saboor-ku Dręczycielu, różnimy sie od kobiet....dla Ciebie trupia skóra a dla naszej gospodyni kruchość i delikatność.....o

wanilia
16.04.12, 22:32
Dobrze, dobrze, niech dręczy i męczy :)

Agnieszko, bardzo ucieszyła mnie Twoja wizyta :) Mam na pewno jakieś maniery jeśli chodzi o ulubione ustawienie dłoni. Są rzeczy , których zazwyczaj nie lubię- to kąty proste, w gięciu rąk, dłoni.
Tu jednak w tym konkretnym kadrze nie ingerowałam w ułożenie dłoni. To modelka zagrała samodzielnie, a ja te łapki odpowiednim kątem focenia osadziłam w kadrze. W krótkim portrecie jest dużo trudniej (przynajmniej dla mnie) te łapki ułożyć tak, aby nie uciekały z niego w brzydki sposób. Aby nie pojawiała się znikąd np, sama dłoń. Muszę pokusić się o więcej odwagi w cięciu :)
Tropic - dziękuję za zrozumienie :)))
Pozdrawiam :)

MaciekMG
16.04.12, 23:25
[...] o granicę "trupiej skóry" [...]
...i tym (miedzy innymi) Saboor-ku Dręczycielu, różnimy sie od kobiet....dla Ciebie trupia skóra a dla naszej gospodyni kruchość i delikatność.....o

tropic, wybacz Saborowi owo typowo męskie ukierunkowanie na cel, aby w pełni odróżnić błękitną zielonkawość od kruchości i delikatności, facet powinien być nieco tęczowy ;-)

wanilia
16.04.12, 23:42
Mężczyźni rozmawiają o kolorach :D

"WSZYSCY mężczyźni rozróżniają jedynie 16 kolorów, jak ustawienia
domyślne Windows. Brzoskwinia na przykład, to nie kolor tylko owoc.
Mango to też owoc. Fiołek to kwiatek. Nie mają pojęcia co to jest blady cyklamen."

ahutta
16.04.12, 23:52

Mango to też owoc. Fiołek to kwiatek. Nie mają pojęcia co to jest blady cyklamen."

A tam, opowiadasz. To jak kolegów poprę "bibliografią": http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_kolor%C3%B3w

fiołkowy - #EE82EE
groszkowy - #CADC79
brzoskwiniowy - #FFCC99

cyklamen - #A2007B

Jest też: majtkowy - #E4BECF :mrgreen:

wanilia
17.04.12, 00:01
Taaa.... na majtkowym znają się najlepiej ;P :D

ahutta
17.04.12, 00:05
Taaa.... na majtkowym znają się najlepiej ;P

No ba, aczkolwiek kolorystycznie mało zachęcający jest ;)

tropic
17.04.12, 01:09

Miła pani !!! cyklamen to po prostu Cyclamenum persicum...a blady to taki..niedopieszczony :mrgreen:...

gulasz
17.04.12, 01:57
uwielbiam te Saborkowo - Waniliowe wymiany :)
i wiem ze nie ja jedyna :)

jako totalna noga z tej dziedziny z chęcią czytam i chłonę Wasze jakże cenne dialogi które czasami przeradzają się w szersze dyskusje :)
wielki plus ode mnie dla Was za to :) (póki co tylko w wątku bo "Musisz rozdać trochę punktów innym..." itd - wiadomo o co chodzi)

a ja tak jak w galerii pisałam bardzo przyjemnie odebrałam to ostatnie zdjęcie
dla mnie idealnie (choc może faktycznie niestandardowo) zagrało tło a w zasadzie zagrały oczy z tym tłem :)
pięknie przyciągają wzrok podobnie jak kwiat - który na zdjęciu wygląda cudnie :)

mam nadzieję że kiedyś za kilka lat uda mi się uzyskac choć minimalnie zbliżoną delikatność i naturalność..

jak już niektórzy pisali - ja również czekam na więcej :)
i pozdrawiam

Saboor
17.04.12, 10:42
"Pytanie o tonację wzięło się stąd, że stosowanie blado-niebieskich odcieni tła przy bladej(alabaster) skórze, jest bardzo ryzykowne, tu ocierasz się niemal o granicę "trupiej skóry", efekt który powstaje przez pochodzące z tła niebiesko-sine refleksy."

tropic'alny ... chcesz w ucho?:twisted: Nie? To czytaj co cytujesz i nie rób za "papugę"(kancelarię otwierasz?) :mrgreen: mojej respondentki - bo też w ucho!:twisted: i to drugie i guchy będziesz:mrgreen:

judasz
17.04.12, 10:54
witam, az milo tu zajrzec, ja sie czasem bardzo po glowie drapie i mysle jak taka tonacje uzyskac ( i nic ) , bardzo mi sie podobaja twoje praco wanilla , i tak samo bardzo fajnie sie czyta pyt-odp w tym watku, tu sie mozna czegos naumiec :) huraaa :).pzdr. i tak trzymac.

wanilia
17.04.12, 15:09
Judasz tu nie ma w zasadzie wielkiej obróbki, a tonacja jest bardzo zbliżona do pierwotnego pstryka.
Myślę że duże znaczenie ma stylizacja w kolorach neutralnych :szarości, kremy, złamane biele, za modelką jest tło w jasno niebieskim kolorze, które troszkę zapracowało z powodu odbicia z szybie. :)
aaa... i odrobinę zdjęta satruacja , a potem delikatnie podbita krzywymi :)

voovoo2
17.04.12, 15:54
Proszę admina o usuniecie seksistowskiej wypowiedzi wanilii :-) Powaznie !!!

ahutta
17.04.12, 15:56
Proszę admina o usuniecie seksistowskiej wypowiedzi wanilii :-) Powaznie !!!

??? Której?

tropic
17.04.12, 17:12
pewnie tej.....

ahutta
17.04.12, 17:14
Eeee tam, to ja ostatnio lepszy motyw słyszałem, podobno mózg mężczyny rozwija się do 7-ego roku życia, a potem już tylko rośnie :-P:grin::grin::grin::grin:

voovoo2
17.04.12, 18:11
ahuta Ty lizusie :-)

Thomasso
17.04.12, 18:39
Eeee tam, to ja ostatnio lepszy motyw słyszałem, podobno mózg mężczyny rozwija się do 7-ego roku życia, a potem już tylko rośnie :-P:grin::grin::grin::grin:

Po prostu szybciej sie rozwijamy.. umyslowo. Do 7-go roku "wyprocowujemy" to na co kobiecie zycia nie starczy :twisted: Np. umiejetnosc konkretnego i wyrazistego wyrazania swoich oczekiwan :)

T.

ahutta
17.04.12, 18:52
O! I grunt to umieć wytłumaczyć każdą tezę :D

tropic
17.04.12, 22:20
gospodyni gdzieś się zawieruszyła...a my tu czekamy na ucztę !!:wink:

wanilia
17.04.12, 23:29
No dojścia do kompa dziś nie miałam, szafę mi w chacie zakładają zabudowaną , dopiero się ewakuowały chłopaki. Dobrze, że nie pomylili koloru szafy ;P

tropic
17.04.12, 23:31
No dojścia do kompa dziś nie miałam, szafę mi w chacie zakładają zabudowaną , dopiero się ewakuowały chłopaki. Dobrze, że nie pomylili koloru szafy ;P
...TO TERAZ FOTKĘ SZAFY DOSTANIEMY ????:lol:

wanilia
18.04.12, 00:35
Oj , jest ładniutka :D dobrej nocy :)

wanilia
18.04.12, 22:55
Wrzucam jeszcze kolejne wersje Karolinki. Troszkę inne wołanie. Z dedykacją dla Saboora , bo prosił o bardziej "optymistyczne" fotki. ;)
Pozdrawiam serdecznie :)6308163084

tropic
18.04.12, 23:13
Wrzucam jeszcze jedną wersję Karolinki. Troszkę inne wołanie. Z dedykacją dla Saboora , bo prosił o bardziej "optymistyczne" fotki. ;)
Pozdrawiam serdecznie :)63081

faktycznie...nie ta dziewczyna...tamta skulona, zamknięta w sobie...ta dużo przyjemniejsza w odbiorze...
pytanie ! skąd pomysł fotki przez szybę ?? i co to miało wnieść ??

wanilia
18.04.12, 23:20
Dodałam wersję BW powyżej.

Fotki przez szybę dają w moim przekonaniu fajną wieloplanowość kadru. Osoba fotografowana z bliska , a jednak oddzielona płaszczyzną ze szkła. Blisko- a daleko. Na wyciągnięcie ręki a jednak zawieszona w innej przestrzeni. Lubię takie spojrzenia.

ahutta
18.04.12, 23:23
Czarno-białe podoba mi się najbardziej. A właśnie chciałem zapytać, czy zdjęcie (to kolorowe espeszjali for Saboor) było robione przez szybę lub coś innego stało miedzy obiektywem a modelką, ale widzę tropic mnie ubiegł.

tropic
18.04.12, 23:25
jeśli mam być szczery to ta wersja jest najładniejsza...ale nie z powodu BW tylko pozy modelki...jak dla mnie jest najbardziej naturalna a to uważam za najistotniejsze....ale to tylko mój odbiór !! A masz może to w kolorze...ciekaw jestem czy zmieni to moje zdanie...

ahutta
18.04.12, 23:37
A masz może to w kolorze...ciekaw jestem czy zmieni to moje zdanie...

Aleś Ty wybredny :) Czekaj przyjdę do Ciebie po bukiecik i też będę tak wybrzydzał :-P

wanilia
18.04.12, 23:37
Na tę chwilkę nie mam. Robiłam taką składankę dla modelki i potrzebowałam do niej fotki BW: 63087
, ale wkrótce to nadrobię, dziś chłopaki od szafy znów zajęli mi pokój. Od jutra biorę się do roboty. :)
p.s. Tropic, nic na to nie poradzę , że ja zawsze wybieram kolor, BW podziwiam na fotkach innych, ale to KOLOR na mnie działa :)

tropic
18.04.12, 23:46
...to dziwna jesteś...bo na mnie kobieta działa :mrgreen:
(ile się można grzebać z jedną szafą ???:mrgreen:...odlicz im od honorarium !!)

---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post był o 23:44 ----------

Aleś Ty wybredny :) Czekaj przyjdę do Ciebie po bukiecik i też będę tak wybrzydzał :-P
...nać klient nać pannnnnn.....:mrgreen:

wanilia
18.04.12, 23:50
Nie muszę odliczać ... jeszcze nie zapłaciłam ;P

ahutta
19.04.12, 00:18
...nać klient nać pannnnnn.....:mrgreen:

A co ja zając jestem :mrgreen:

Saboor
19.04.12, 12:11
Wrzucam jeszcze kolejne wersje Karolinki. Troszkę inne wołanie. Z dedykacją dla Saboora , bo prosił o bardziej "optymistyczne" fotki. ;)
Pozdrawiam serdecznie :)6308163084

Za foty i dedykację dziękuję już teraz, dokładnie sobie obejrzę po zlocie.
Już wiem, że bardziej mój, jest kadr G&W(gray&white). Celowo i z premedytacją użyłem tego zwrotu, ponieważ widzę jak uciekasz
od czerni.
Do wyklikaknia po zlocie.

witia
19.04.12, 12:32
Mbsz- to "kwadratowe" jest świetne.
Pozdrawiam.

wanilia
20.04.12, 15:57
Dziękuję za odwiedziny.
Odpowiadam na Tomkowe pytanie w sprawie efektu zmiękczania , które zastosowałam w fotce:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Kar_3_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62131)

To już kolejna fotka z takim efektem. Do zdjęć przez szmatkę używam różnego rodzaju materiałów prześwitujących- skrawka firany, dziurkowanego swetra, tiulowej szmatki po firankach domowych, cienkiej flizeliny, mogą być w różnych kolorach. Ważne aby były mocno prześwitujące lub z dużymi otworkami.
Np. fotkę córki którą osobiście bardzo lubię też wykonałam przez fioletową koronkę:
63124
Tę którą na następnej fotce ma już na sobie.
63125
Do ostatniej fotki Karoliny - o którą pytał Tomek- użyłam białego tiulu, ale zachęcam do eksperymentów.
Fotka drugiej Karoliny: jest robiona przez zieloną flizelinę:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Karolina_4_m_2-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-61796)

Zachęcam więc do eksperymentowania. :)
Mam nadzieję , że moje podpowiedzi będą pomocne.

wanilia
23.04.12, 20:36
Rozpisałam się , a odzewu brak ;(

Załączam fotki Pauliny :z galerii i jeszcze jedną

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Paula_1_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62222)
63225

Amigo!
23.04.12, 20:44
No to właśnie ta jeszcze jedna Paulina bardzo ładnie zdjęta.

ahutta
23.04.12, 20:56

Co się dziwisz, od piątku ludziska na zlocie byli i mało na forum zaglądali. Rozkręcić się muszą :)

wanilia
23.04.12, 21:23
To prawda, sama muszę się w galerię wgryźć i na sympatyczne buziaki popatrzeć :)

apz
23.04.12, 21:27

Załączam fotki Pauliny :z galerii i jeszcze jedną

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Paula_1_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62222)
63225

Wybacz zajęliśmy z BS-em ( od aBS-u) na trzy dni całą niemal aktywną brać forumową. a teraz jeszcze odpoczywają po podroży, przeglądają zdjęcia z OM-a,głaszcza swoje psy i koty i inną zwierzynę, itp, itd....
Pozdrawiam AP.

wanilia
23.04.12, 21:44
:) Mam nadzieję, że jesteście szczęśliwi, zadowoleni i w świetnej kondycji :) Idę pooglądać Was w galerii :) mam nadzieję, że na następnym zlocie i ja nadrobię towarzyskie zaległości :)

tropic
23.04.12, 22:19
:) Mam nadzieję, że jesteście szczęśliwi, zadowoleni i w świetnej kondycji :) Idę pooglądać Was w galerii :) mam nadzieję, że na następnym zlocie i ja nadrobię towarzyskie zaległości :)
myślę ze nie masz wyjścia....ale za chwilę nadrobimy zaległości !! czy ten pomysł z materiałem podpatrzony czy autorski ??

apz
23.04.12, 22:24
myślę ze nie masz wyjścia....ale za chwilę nadrobimy zaległości !! czy ten pomysł z materiałem podpatrzony czy autorski ??

Kiedyś zmiękczało się przez pończochę, potem zakładało się specjalnie w krateczkę rżnięte filtry... To stary fotograficzny sposób na inaczej wyglądające zdjęcie. W książkach o portrecie z lat 50-tych , 60-tych pisze się o tym często. Wanilia eksperymentuje dalej łącząc wykorzystanie tkaniny i koloru . ciekawie to wychodzi , podoba mi się.

tropic
23.04.12, 22:28
Kiedyś zmiękczało się przez pończochę, potem zakładało się specjalnie w krateczkę rżnięte filtry... To stary fotograficzny sposób na inaczej wyglądające zdjęcie. W książkach o portrecie z lat 50-tych , 60-tych pisze się o tym często. Wanilia eksperymentuje dalej łącząc wykorzystanie tkaniny i koloru . ciekawie to wychodzi , podoba mi się.
cały czas zastanawiałem się,w czym albo czym to robi......mają klimat,podobają mi się...

wanilia
23.04.12, 22:35
Tropic, tak jak pisze apz to stary sposób i autora próżno szukać. natomiast na warsztatach w Złodziejewie poznałam wspaniałą panią fotograf- Joannę, która w różnrodny sposób eksperymentowała z różnego rodzaju materiałami i efektami. Dzięki tym warsztatom mogłam obserwować jej pracę i oglądać efekty.
Tropic uściślij pytanie - chętnie odpowiem :)

tropic
23.04.12, 22:46
Tropic, tak jak pisze apz to stary sposób i autora próżno szukać. natomiast na warsztatach w Złodziejewie poznałam wspaniałą panią fotograf- Joannę, która w różnrodny sposób eksperymentowała z różnego rodzaju materiałami i efektami. Dzięki tym warsztatom mogłam obserwować jej pracę i oglądać efekty.
chodziło mi o to skąd ten kolor i miękkość...czy to taka obróbka czy coś innego....ale już się wyjaśniło...dzięki...

Saboor
24.04.12, 10:52
Pogadamy, pogadamy jak wrócę do normalnego trybu życia.

Thomasso
24.04.12, 11:02

O.. ja bym chetnie z taka osoba porozmawial, popolemizowal. Niezaprzeczalnym jest fakt, ze jest to interesujaca technika. Jakkolwiek... uwazam, ze w dobie cyfrowej obrobki obrazu calkowicie hmm.. nieuzasadnione. Kazdy efekt mozna cyfrowo skopiowac. Jesli ktos twierdzi inaczej jest.. ignorantem w dziedzinie cyfrowej obrobki obrazu, czyli.. po prostu nie umie i nie wie jak tego dokonac na etapie cyfrowej postprodukcji.
Ale oczywiscie chetnie przeczytam o jej pracy i efektach i w ogole :)

T.

---------- Post dodany o 11:02 ---------- Poprzedni post był o 11:01 ----------

A ja poprosze jeszcze zdjecia tej rudej pieknosci, w ktorej sie zakochalem ;-)

T.

wanilia
24.04.12, 17:19
Tomku wkrótce załączę, ale ponieważ ma być wesoło i nie smutaśnie więc wklejam Magdę- fantastyczną, enegretyczną , przeuroczą dziewczynę.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Magda1a_m_-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62240)

tropic
24.04.12, 17:27
bardzo,bardzo....:grin:

lukasz78
24.04.12, 17:41
Jak to mawiają znawcy tematu "leginsy robią robotę" i nie trzeba wcale dodawać że dobrą. :)

qwert
24.04.12, 17:52
bardzo,bardzo....:grin: J ten kolor włosów , bardzo ,bardzo....:grin:

wanilia
24.04.12, 18:37
Dzięki chłopcy za odwiedziny :) Zapraszam częściej :) Wkrótce kolejne :)

Thomasso
24.04.12, 18:51
Tomku wkrótce załączę, ale ponieważ ma być wesoło i nie smutaśnie więc wklejam Magdę- fantastyczną, enegretyczną , przeuroczą dziewczynę.

No ja o tym wlasnie mowilem :P
Dzieki! Magda jest fantastyczna.. Rozwalilo mnie to zdjecie. Jest energia (wreszcie), szczery usmiech, nierozpraszajace tlo i czysta obrobka.
Powrot do zrodel jak na Ciebie, takie lubie zdjecia, czyste, nie udziwnione, szczere.

KOCHAM MAGDE :P

T.

wanilia
24.04.12, 23:26
Żebyś z tej miłości nie usechł podsyłam jeszcze trochę Magdy, ale tylko TROCHĘ ;)
63303

witia
24.04.12, 23:31
Żebyś z tej miłości nie usechł podsyłam jeszcze trochę Magdy, ale tylko TROCHĘ ;)
63303

No.
"Trochę Magdy" - bardzo mi się :)
Świetne foto.
Pozdrawiam.

Thomasso
25.04.12, 00:02
63303

I tak juz przepadlem. :wink: Wydawalo mi sie, ze juz bardziej nie moze mi sie podobac, ale jednak podoba sie .. jeszcze bardziej.

T.

ahutta
25.04.12, 13:56

Śliczne. Zarówno zdjęcie jak i Magda :D

wanilia
26.04.12, 15:26
Jeszcze jedna urocza modelka, tym razem Agatka o egzotycznej urodzie :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Agata_2_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62287)

Reedmooley
26.04.12, 15:29
Piękne! :) bardzo podoba mi się to lekkie wrażenie ruchu wiatru na fotce:)

Marcel
26.04.12, 15:30
Pięknie !!!

tropic
26.04.12, 15:39
Jeszcze jedna urocza modelka, tym razem Agatka o egzotycznej urodzie :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Agata_2_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62287)
owszem urocza...a gdzie egzotyka ??

Thomasso
26.04.12, 15:43
Egzotyka w oczach i na pewno w sercu :)

T.

tropic
26.04.12, 15:54
przepraszam ale Magdzie do pięt nie dorasta !!

Reedmooley
26.04.12, 15:57
Obie modelki są śliczne:)

Mirek54
26.04.12, 16:00
Obie modelki są śliczne:)

O tak.Modelki tak.A reszta???Oj tez sliczna,przesliczna.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mr green:Zeby nie przesliczna slicznosc modelek to.......:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

wanilia
26.04.12, 16:13
Dla mnie uroda Agaty jest w jakiś sposób egzotyczna. Takie rysy kojarzą mi się z rysami tatarskimi. Dość szeroka twarz i lekko skośne oczy. Mam podobną znajomą modelkę Ewelinę, gdzieś już wstawiałam jaj zdjęcia- to taki sam typ urody. Dla mnie ciekawy i bardzo egzotyczny. Muszę wymyśleć jakąś sesję z wykorzystaniem takiej buzi :)

Thomasso
26.04.12, 18:10
Dla mnie uroda Agaty jest w jakiś sposób egzotyczna. Takie rysy kojarzą mi się z rysami tatarskimi. Dość szeroka twarz i lekko skośne oczy. Mam podobną znajomą modelkę Ewelinę, gdzieś już wstawiałam jaj zdjęcia- to taki sam typ urody. Dla mnie ciekawy i bardzo egzotyczny. Muszę wymyśleć jakąś sesję z wykorzystaniem takiej buzi :)

Jak tatarskie rysy, no tooo.. akt w tataraku :)

T.

kasprzyk
26.04.12, 18:10
Witaj

Tak, ma urodę specyficzną, jednak tutaj jej wyraz twarzy nie bardzo mi podchodzi, czekam na następne z jej udziałem ;)
Pozdrawiam

tropic
26.04.12, 18:25
Jak tatarskie rysy, no tooo.. akt w tataraku :)

T.
...albo w tartaku...:mrgreen:

---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post był o 18:23 ----------

nie widzę tej specyficznej urody :roll:...raczej specyficzny makijaż...sorki

wanilia
29.04.12, 00:25
Tatarskie rysy będą lada moment, ale najpierw sesja z ostatniego czwartku.
Jedno już wrzuciłam do Galerii:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Paulina_sz_1_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62329)
dokładam jeszcze dwa z tego dnia, modelowała Paulina :)
6345963458

Reedmooley
29.04.12, 09:00
Cuda wianki:) 1 i 3 bardzo sympatyczne:) w 2 jakoś dziwne łapki dziewczyna trzyma

tropic
29.04.12, 09:29
pierwsze z galerii najładniejsze...zdecydowanie...dwa następne...hmm powiedziałbym przedelikacone,ale to jeśli chodzi o mój odbiór ! wiem że to Twoja wizja ale jak dla mnie kobieta/modelka zachowuje się nienaturalnie...ale ja facet jestem grubo ciosany...

wanilia
1.05.12, 00:21
Wracając do tatarskich rysów to taka jest też Ewelinka. Szeroka buzia , małe lekko skośne oczy: mam nadzieję , że kiedyś zrealizują z nią sesję a'la Frida, bo tak jej uroda tez mi się kojarzy , choć od Tatarów do Meksykańców daleka droga ;)
6355963558

waruga
1.05.12, 01:36
Tatarskie rysy będą lada moment, ale najpierw sesja z ostatniego czwartku.
Jedno już wrzuciłam do Galerii:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Paulina_sz_1_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62329)
dokładam jeszcze dwa z tego dnia, modelowała Paulina :)
6345963458

Trojeczka jak dla mnie :-)

helmuth
1.05.12, 07:43
pierwsze z galerii najładniejsze...zdecydowanie...dwa następne...hmm powiedziałbym przedelikacone,ale to jeśli chodzi o mój odbiór ! wiem że to Twoja wizja ale jak dla mnie kobieta/modelka zachowuje się nienaturalnie...ale ja facet jestem grubo ciosany...Mam podobne odczucia. Pierwsze (to z galerii), najbardziej naturalne.

tropic
1.05.12, 09:24
Wracając do tatarskich rysów to taka jest też Ewelinka. Szeroka buzia , małe lekko skośne oczy: mam nadzieję , że kiedyś zrealizują z nią sesję a'la Frida, bo tak jej uroda tez mi się kojarzy , choć od Tatarów do Meksykańców daleka droga ;)
6355963558
dwójka przyjemniejsza...choć pomysł z włosami nietrafiony...wolałbym np.warkocz,ma piękne włosy więc i warkocz byłby gruby...w tej chwili kok "obciąża" głowę :wink:

wanilia
1.05.12, 20:00
Dzięki tropic, ja mimo wszystko lubię ją w tym wydaniu , może dlatego że w warkoczu widuję ją codziennie ;)

A teraz jeszcze trochę Karoliny :)
6359663597

apz
1.05.12, 20:14
Dzięki tropic, ja mimo wszystko lubię ją w tym wydaniu , może dlatego że w warkoczu widuję ją codziennie ;)

6359663597

W pierwszym nie rozumiem grymasu? wyrazu twarzy? emocji? - nie współgra mi z pozą , z drugim dziwnie rozjechało się światło w dolnej części fotografii. Pewnie to jest efekt zmiękczania, ale w moim odbiorze - nieszczęśliwie to wyszło.
Pozdrawiam AP.

tropic
1.05.12, 20:20

6359663597
ale ja też chcę zobaczyć z warkoczem !!
dwójeczka piękna...ale czy oczy nie za ostre ?? bardzo duży kontrast z resztą fotki...chociaż ma to cel...może !?

Thomasso
1.05.12, 21:20
To nie fair! Czemu Ty wanilio masz tyle takich fajnych modelek na zawolanie? :)

T.

wanilia
1.05.12, 21:31
Tomaszu każda kobieta może być piękna do zdjęć. Fajny dobrany wizaż i z każdą można zrobić dobre fotki :)
Paulinka i Ewelina to gimnazjalistki , można powiedzieć że nie maja pojęcia o pozowaniu, a odrobina luzu, żartów i coś się skręci :)
Czasem nie ważny efekt ale droga, którą trzeba pokonać :)
A Karolina to modelka najwyższych lotów, miałam tę frajdę z nią współpracować :) Jest naprawdę fantastyczna, choć najbardziej lubi takie mroczniejsze klimaty :)

tropic
1.05.12, 22:26
Tomaszu każda kobieta może być piękna do zdjęć. Fajny dobrany wizaż i z każdą można zrobić dobre fotki :)
Paulinka i Ewelina to gimnazjalistki , można powiedzieć że nie maja pojęcia o pozowaniu, a odrobina luzu, żartów i coś się skręci :)
Czasem nie ważny efekt ale droga, którą trzeba pokonać :)
A Karolina to modelka najwyższych lotów, miałam tę frajdę z nią współpracować :) Jest naprawdę fantastyczna, choć najbardziej lubi takie mroczniejsze klimaty :)
nieletnie wykorzystujesz !!:shock:....:wink:
...co nie zmienia fakt że łatwo przychodzi Ci pozyskanie modelek...

wanilia
2.05.12, 18:07
Karolina raz jeszcze. obróbka i kadr "po mojemu" , nie wstawiam do galerii bo może wzbudzać różne emocje. Po co ciecię głowy?, po co ziarno...?, Więc wstawiam do wątku i zapraszam do komentowania. Serdecznie pozdrawiam :)

63677

apz
2.05.12, 18:36
nieletnie wykorzystujesz !!:shock:....:wink:
...co nie zmienia fakt że łatwo przychodzi Ci pozyskanie modelek...

Ryzykownych słów użyłeś - nieprzystojnych , one paść tu nie powinny.

tropic
2.05.12, 19:12
Karolina raz jeszcze. obróbka i kadr "po mojemu" , nie wstawiam do galerii bo może wzbudzać różne emocje. Po co ciecię głowy?, po co ziarno...?, Więc wstawiam do wątku i zapraszam do komentowania. Serdecznie pozdrawiam :)

63677
chyba jedno z ładniejszych Twoich zdjęć...trochę mroczne ale...świetne...gratuluje...

gulasz
2.05.12, 23:38
zawsze bardzo chętnie tutaj wchodzę
ostatnie zdjęcia modelek to coś cudownego :) (a że miałam zaległości to przeglądałam kilka stron i sporo tego widziałam :) )
bardzo ale to bardzo się podobają - wiadomo nie koniecznie wszystkie - ale to są szczegóły :)

apz
3.05.12, 02:31

63677

Mój odbiór jest następujący: pierwsze wrażenie - ona ma takie wielkie dłonie ( w stosunku do rozmiaru głowy). Chyba optyka coś w tych proporcjach pomieszała. Bardziej podobałoby mi się gdyby postać modelki w prawe części kadru , tak by nie stwarzała wrażenia patrzącej w ramkę. Obróbka ciekawa , ale na ramieniu pozostały splątane włosy - to było drugie wrażenie, i blasku twarzy dodałyby bardziej białe niż szare twardówki i zęby. Wiem , jesten na swój sposób konserwatywny, nic nie poradzę.
Pozdrawiam AP.

nina_w_miescie
3.05.12, 07:47
Karolinę z ciemności widzę po raz kolejny. Zachwyca tak samo.

masakrer
4.05.12, 18:52
Ostatnie bardzo mi sie podoba. Nic dodac nic ujac.

wanilia
12.05.12, 22:28
64115
Wczorajsza sesja na starówce z Natalią :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/thumb_Natalia_2_Beata_Ba_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62666)

tropic
12.05.12, 22:33
nom....jak brakuje Twoich świerzych fotek na forum to :roll:....miło popatrzeć...bardzo miło....

Hym
12.05.12, 22:37
z punktu widzenia totalnego amatora, pierwsze zdjęcie powaliło mnie swoim kontrastem. Muszę tu częściej zaglądać, świetne prace :)

adambieg
12.05.12, 22:38
Podoba się, bardzo.
Chyba jutro wyskoczę na miasto, może spotkam jakąś panią w takim przykrótkim płaszczyku :grin:

ahutta
12.05.12, 23:12
Fajne. Drugi bardziej mi się podoba.

wanilia
13.05.12, 00:04
Dziękuję, że tu wpadacie :)
Fotki w mieście w uliczkach, zaułkach przy wykorzystaniu małej GO to świetna zabawa i od czasu do czasu coś fajnego się uda :) Polecam gorąco, najbardziej obdrapane ściany, najsmutniejsze uliczki potrafią być kopalnią kadrów. Jasny ściany świetnie blendują, pomagają w ciemniejszych zaułkach.
Pozdrawiam wieczornie :)

K_Puchatek
13.05.12, 00:36
Świetna ostatnia wrzutka, moim zdaniem portrecik Natalii ciekawszy, choć obydwa ujęcia przednie...
Pozdrawiam

wanilia
13.05.12, 10:02
Ja tez wolę portret :)

Thomasso
13.05.12, 12:55
Ja tez wolę portret :)

I ja! :)

T.

wanilia
14.05.12, 23:57
Coś mi się na te dyptyki zebrało.... (?) :)
64238

ahutta
15.05.12, 00:14

Ale w czym problem? Ładne :)

tropic
15.05.12, 00:52
noooo...nawet bardzo...:-)

majeczek78
15.05.12, 08:47
Fajniutkie. Naprawdę milo się ogląda

witia
15.05.12, 10:04
To z lewej - mbsz - znakomite.
Pozdrawiam.

cissic
15.05.12, 10:56
bardzo fajne te ostatnie wrzuty. patrzac na twoje zdjecia ciagle ma parcie na podnoszenie swoich umiejetnosci. dziekuje Ci za to:)

wanilia
15.05.12, 23:35
Dzięki chłopaki że wpadacie :)
Cissic- nie zawstydzaj mnie :oops: :)

...jescze trochę Magdy... lubię jej wygląd tutaj- jak po upojnej nocy z ukochanym ;)
64311

tropic
15.05.12, 23:39
Dzięki chłopaki że wpadacie :)

...jescze trochę Magdy... lubię jej wygląd tutaj- jak po upojnej nocy z ukochanym ;)
64311
qrcze...jak romantycznie...."po upojnej nocy..." dokładnie jak Twoje zdjęcia !!!
i małe sprostowanie-chłopcy nie "wpadają" ;-)

ahutta
15.05.12, 23:50

Coś czuję, że Magdy nigdy za wiele :)
Ta poświata z prawej dorabiana czy jakimiś naturalnymi sposobami osiągnięta? Tak trochę delikatnieszą bym widział, ale to moje zdanie.

wanilia
15.05.12, 23:58
Nie, ta poświata całkowicie naturalna, ze światła okiennego pokoju obok. Myślałam o wyciszeniu w związku z tym lewej strony w efekcie dodałam na tę gładką ścianę małą teksturkę żeby troszkę zrównoważyć kadr - w zasadzie fota ledwie co tknięta obróbką.
Tropic :) dziewczyny czasem bywają romantyczne ;P

wanilia
16.05.12, 00:43
..... A czasem szalone ....... :) 64312.....

cissic
16.05.12, 01:33

nie bylo to moja intencja. zwyczajnie bardzo lubie twoje portrety i nie bede ukrywal, ze jest na co patrzec. oczywiscie modelki tez sa udane:)

rol6
16.05.12, 07:47
..... A czasem szalone ....... :) .....

Odmiana szalona wyszła świetnie - zdjęcia mają duży ładunek optymizmu. :grin:

Piszę o ogólnym wrażeniu, ponieważ w kwestiach technicznych jesteś jak zwykle perfekcyjna.

tropic
16.05.12, 07:55
..... A czasem szalone ....... :)
.....
co tu będę dużo mówił...szalona !! ale chyba poddam się wersji romantycznej...:wink:...mimo wszystko :)

Thomasso
16.05.12, 09:18
Magdy nigdy dość :)
Jakkolwiek "maziaj" biały od okna mi nie pasuje. Za dużo go jakoś :roll: I mi sie troche kłóci z tym Magdy rozczochraniem, bo ona taka potargana, a tu melancholijny "maziaj", bo IMHO to poza włosami to nie wygląda jak po nocy z ukochanym :twisted:
Zdjęcie n 4 z maziajem, bez - na 5 :)

T.

maj0nez
16.05.12, 23:05
Obejrzałem 80stron tematu fajne były dawne czasy tego wątku :-)

wanilia
16.05.12, 23:10
Majonez nie wiem jak to zrobiłeś, ale jest mi bardzo miło, sama aż boję się tam zajrzeć ;)

wanilia
16.05.12, 23:46
A może raz BW ??? :)

64348

ahutta
17.05.12, 00:24
Ładne :)
BW może być.

tropic
17.05.12, 01:38
A może raz BW ??? :)

64348
widzisz...podobał mi się kolor,Magda w kolorze...ale Ty to zniszczyłaś...i co mi sie teraz podoba ??
powiedz !!....nie odpowiadaj...
Twoje zdjęcie mi sie podoba...poproszę do galerii...

witia
17.05.12, 10:15
Świetne to B&W.
Pozdrawiam.

majeczek78
17.05.12, 11:50
Fajniutko Magdzie w B&W

Thomasso
17.05.12, 12:56
Ja jakoś nie jestem do Magdy w B&W przekonany. Wole w kolorze.

T.

wanilia
17.05.12, 13:13
64363

Bardzo proszę ;)

Dziekuję za odwiedziny :D

ahutta
17.05.12, 15:08
Po zestawieniu BW z kolorem, jestem za wersją w kolorze. Rude wyszły ślicznie.

Thomasso
17.05.12, 17:56
64363

Bardzo proszę ;)

Dziekuję za odwiedziny :D

Ha! Slicznieeeee!

Kurde.. no zeby czlowiek byl mlodszy troche :P

T.

rol6
18.05.12, 08:23
Gdybym nie znał Twoich wcześniejszych prac w kolorze powiedziałbym, że wersja BW jest bardzo dobra i bardzo mi się podoba, ale ...
widziałem Twoje poprzednie prace - Twój "kolor" jest urzekający - i dopiero wesja kolorowa w pełni mnie satysfakcjonuje. :grin:

wanilia
18.05.12, 09:49
Dziękuję Wam za wizyty :D
Myślę , że fakt iż kocham kolor sprawia, że widać to na fotkach a do BW większego serca i oka nie mam.
Patrząc na fotkę BW nie widzę od razu tych niuansów- patrzę w nie jak "sroka w gnat" i musze wracać do niego po wielokroć, żeby coś dostrzec.
Poświęcam na taką obróbkę dużo więcej czasu.
Po południu załączę pierwsze próby ze 135 mm :)

tropic
18.05.12, 10:12
Myślę , że fakt iż kocham kolor sprawia, że widać to na fotkach a do BW większego serca i oka nie mam.
Patrząc na fotkę BW nie widzę od razu tych niuansów- patrzę w nie jak "sroka w gnat" i musze wracać do niego po wielokroć, żeby coś dostrzec.
jeśli mogę coś powiedzieć...Twój kolor urzeka,Twoja obróbka powala a modelki...no sama już wiesz.Ale w chwili gdy dałaś fotkę BW to pomijając te piękności ;-) spodobała mi się reszta !!! Będę wdzięczny od czasu do czasu za jakąś skonwertowaną......:-D proszę !!!

apz
18.05.12, 10:16

Dzień Dobry Wanilio!
Zaułkowe foty mnie urzekły, podoba mi się ten kierunek Twoich poszukiwań , te ze światłem we włosach również , Cieszę się , że widać na nich kawałek Ciebie, kawałek Twego postrzegania, co nie zawsze bywało dla mnie widoczne na warsztatowych fotkach.
Smakowitych wyników życząc , pozdrawiam AP.

Centus
18.05.12, 15:40
64238

Mi Sie To podoba ;-)

poczatkowo myslalem ze to jedno zdjecie i wielokrotne odbicie (przerwa miedzy zdjeciami wygladala jak fragment ramy okienej ), moze warto sprobowac takiej kombinacji ...

wanilia
18.05.12, 22:23
Tropic, obiecuję , że od czasu do czasu wrzucę fotkę BW ;)
Apz, dziękuje za ciepłe słowa :) Obecne fotki warsztatowe zrobione zostały na zlotach absolwentów. Od dłuższego czasu jestem w dużej mierze autorem stylizacji na moich fotkach, które prezentuję Wam na forum. Ze stylizacji korzysta mała grupka osób na które jesteśmy podzielone i do której należę. Stąd fotki w tej samej stylizacji mogą pojawiać się gdzieś na forach autorstwa moich kolegów. Tak było z ostatnimi wszystkimi stylizacjami Magdy, Inez- mój niebieski prochowiec, czy Olgi- moja czerwona halka :) Piszę to bo nie było tu ingerencji prowadzących tylko wspieranie "na odległość". Miejsce, ustawienie modelki wybieraliśmy jako grupa, ale potem każdy miał swój czas tylko z modelką. Czasem zdarzają się strzały "zza pleców", ale na to już nie mamy wpływu. A czesem za zgodą wszystkich korzystamy z uroków i ekspresji modelki w jednym czasie- ale to rzadkość. W swoim sumieniu każdy wie ile procent fotki to Jego praca. Ja pod każdym względem czuje się autorką zamieszczanych tutaj fotek :)
Centus- to odbicie celowo tak ustawiłam w dyptyku, a co masz na myśli- zlikwidowanie środkowej ramki?

Załączam fotkę wykonaną obiektywem 135 mm- rzeczywiście ładnie rysuje....
A to takie próby "na szybko" bo dziecię było podchorowane :)
64398

Centus
19.05.12, 00:38
Centus- to odbicie celowo tak ustawiłam w dyptyku, a co masz na myśli- zlikwidowanie środkowej ramki?

byc moze delikatnie pomniejszyc srodkowa ramke , tak jak pisalem wzialem ja omylkowo za czesc ramy okiennej , natomiast zalapalem ze to dwa zdjecia po tym ze jedno bylo wieksze a drugie mniejsze

wiec moze warto chociaz sprobowac pojsc droga tej iluzji i zrobic zludzenie ze to jedno zdjecie jest i wielokrotne odbicie

mnie udalo sie ostatnio wprowadzic w blad kilka osob robiac zdjecie przez dziure w scianie , ale tak to zagralo ze wyglada jak w lustrze

wanilia
19.05.12, 01:00
Dzięki Centus za podpowiedź, rzucę na to okiem jeszcze raz :) z myślą o Twoim spostrzeżeniu :)

masakrer
20.05.12, 21:40
Ja tez wole ruda w kolorze, chociaz BW ma cos w sobie.
Piekne zdjecia Beatko.

wanilia
20.05.12, 23:20
:)
Dziękuję Wam :)..
dziś inna modelka - Martyna :)
64530

apz
20.05.12, 23:27
64530

Chyba trzzeba by spróbować z innym kwiatem, inną gałazką, jej układ rąk wydaje mi się nienaturalny. Jakby te oczy , wyraz twarzy i kwiat nie były razem w tej scence powiązane. Nie masz innego kadru?
Pozdrawiam wieczornie AP.

wanilia
20.05.12, 23:53
Ona ten kwiatek wyciągała w moim kierunku, ja tę scenę mam przed oczami i nie mam kłopotu z jej odczytaniem , ale być może wlaśnie dlatego....
Kadrów mam kilka ale przygotowałam ten jeden wybrany, przyjrzę się jej jutro świeżym okiem :)
Dzięki Apz :)

apz
21.05.12, 09:13
Ona ten kwiatek wyciągała w moim kierunku, ja tę scenę mam przed oczami i nie mam kłopotu z jej odczytaniem , ale być może wlaśnie dlatego....
Kadrów mam kilka ale przygotowałam ten jeden wybrany, przyjrzę się jej jutro świeżym okiem :)
Dzięki Apz :)

Widocznie obiektyw spłaszczył tę scenkę , może dlatego ja to widzę inaczej.
Pozdrawiam AP.

tropic
21.05.12, 09:26
64530
przychylę sie do słów przedmówcy....Twoje fotki urzekają ale "układ rąk jest nienaturalny"...powiedziałbym zbyt poetycko-teatralny...jakoś tak. I to sie powtarza w innych fotkach....trudno to wytłumaczyć i pewnie jeszcze trudniej wykonać ale ja bym tak kwiatów nie trzymał (sorki to zboczenie zawodowe)...

wanilia
22.05.12, 00:27
Dzięki chłopaki, uwag wysłuchałam, dziękuję za nie. Liczę na Waszą czujność ;)
Olga....
6458164580

tropic
22.05.12, 01:24
nocny marek z Ciebie...:grin:...ładne,smakowite...i teraz już przyczepię się bzdury...na drugim zdjęciu Olga mogła być bosa...:cool:

Thomasso
22.05.12, 01:26
Te modelki to Ty jak z kapelusza czarodzieja wyciagasz :)
I jeszcze fajne wnetrza masz do dyspozycji...ehhh..

To w bieli mnie sie bardzo!

T.

adambieg
22.05.12, 07:39
Oj Olga bardzo ładnie wyszła, zdjęcia też nie najgorsze :wink::mrgreen: Podoba się. Szczególnie drugie, może delikatnie ciaśniejsze kadrowanie było by lepsze.
Nie potrzebujesz asystenta? Mogę blendy trzymać i co tam jeszcze asystent ma robić:grin:

rol6
22.05.12, 08:28
Drugie zdjęcie Olgi bardziej mi się podoba, jak dla mnie kompozycja kadru jak najbardziej OK. :grin:

majeczek78
22.05.12, 11:12
Tak tak drugie fajniejsze ale jedynka też niczego sobie

ahutta
22.05.12, 11:55
Obydwa super i ciężko się zdecydować, które ładniejsze. A Thomasso mi z ust pytanie wyjął :) Jak Ty to robisz?

Centus
22.05.12, 12:25
Olga i Twoje fotki , tak jednym slowem , Super ;-)

kasprzyk
22.05.12, 17:54
Ostatnie bardzo udane, gratuluję!

Amigo!
22.05.12, 19:45
...
Olga....

Pięknie wyszła Olga! Z wielką przyjemnością patrzę na obie fotki.
Bardziej mi pasują te naturalne pozy niż "cierpiące", z poprzednich wrzutek.

wanilia
23.05.12, 16:47
Ależ mi miło...:D
Co do trzymania blendy ,to jakiś przystojniak by się przydał, a jakże :) :mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/thumb_Olga_4a_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62891)

witia
23.05.12, 17:53
Te trzy "ostatnie" - znakomite.
Gratulacje i pozdrowienia.

tropic
23.05.12, 18:47
Ależ mi miło...:D
Co do trzymania blendy ,to jakiś przystojniak by się przydał, a jakże :) :mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/thumb_Olga_4a_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62891)
pięknie...po prostu pięknie...no brak mi słów...:grin:

ahutta
23.05.12, 19:10
Ostatnie też super. Zgłosiłbym się do blendy, nawet baterie mogę ładować, ale żona pewnie mi nie pozwoli ;)

Tomasz.G
24.05.12, 18:42
Witaj
Przepiekne, miekkkie i delikatne, modelki - cod, miod, malina. Ostatnie i przedostatnie po prostu mistrzowskie. Zdjecia chyba w jakims palacu byly robione?

aaa.....do tej blendy tylko przystojniaki?...szkoda...bym sie zalapal, a tak nici :wink:

wanilia
27.05.12, 20:28
Tomku, kto wie, kto wie.... :)

Magda, gościnnie w foteliku na kawce :)
64844

majeczek78
27.05.12, 21:47
Madzia .... ruda z zielonymi oczkami.... ojoj

tropic
27.05.12, 23:25
Madzia .... ruda z zielonymi oczkami.... ojoj
z zielonymi...??? a która to Madzia ?? :wink:
Wanilia...jak Ci to łatwo przychodzi...."gościnnie w foteliku na kawce"....

wanilia
28.05.12, 00:06
Z taką modelką sprawa jest prawie łatwa :)
- kolejne , ze spotkania przy kawce :)
...no dobrze, przyznaję się.... nie było samej kawki , była....truskawkowa tarta :mrgreen:
64855

tropic
28.05.12, 00:11
Z taką modelką sprawa jest prawie łatwa :)
- kolejne , ze spotkania przy kawce :)
...no dobrze, przyznaję się.... nie było samej kawki , była....truskawkowa tarta :mrgreen:
64855
no i wszystko jasne........przy samej kawce by nie wyszło !!! ;-)
bardzo ładne....szczególnie to drugie...

wanilia
28.05.12, 00:13
Dziękuję i pozdrawiam :)
Dobrej nocy :)

tropic
28.05.12, 00:14
Twoje fotki zawsze przy zastany świetle robisz....próbowałaś kiedyś przy błyskowym..?

apz
28.05.12, 06:14
Tomku, kto wie, kto wie.... :)

Magda, gościnnie w foteliku na kawce :)
64844

Sympatycznie to wygląda. Ciekaw jestem kolejnych Twoich portretów Pozdrawiam AP.

rol6
28.05.12, 07:45
64855

Czy te oczy mogą kłamać? :wink: Tak mi się skojarzyło...

Zdjęcia bardzo mi się podoba. :grin:

wanilia
28.05.12, 08:19
Nie lubię światła sztucznego , do tego słabo jeszcze nim operuję. :)

tropic
28.05.12, 09:02
Nie lubię światła sztucznego , do tego słabo jeszcze nim operuję. :)
chwała Ci za to...naturalne pięknie wykorzystujesz, tak tylko zapytałem...

ahutta
28.05.12, 11:26
Kojena wrzutka i znowu brak słów. Za każdym razem gdy zaglądam jest na czym oko zawiesić ;) Super :)

wanilia
1.06.12, 22:41
Tak dla odmiany.... wróciłam do jesiennych, odłożonych na potem.... czasem trzeba nabrać dystansu do zdjęć, żeby spojrzeć na nie świeżym okiem :)
65181

tropic
1.06.12, 22:51
pani jesień....ładnie :)

kasprzyk
2.06.12, 00:11
ależ kolorki

witia
2.06.12, 08:12
Tak dla odmiany.... wróciłam do jesiennych, odłożonych na potem.... czasem trzeba nabrać dystansu do zdjęć, żeby spojrzeć na nie świeżym okiem :)
65181

Pięknie !!!
Kadr, sceneria, kolory, "klimacik" - znakomite.
Pozdrawiam.

Tadeusz Jankowski
2.06.12, 19:41
Pani Jesień mimo przepału na czółku podoba mi się bardzo. Feeria kolorów, mina jak u bogini, z tyłu oślepiające żółte kwiecie, z przodu naręcze gałązek z kwiatami niesione z wielką godnością, niedbała poza, władcza mina, luz w stylingu. Postać niesamowita, aż mityczna. Może ten bokeh w tle jest zbytnio rozmazany, szczególnie z lewej jest potrząśnięty, ale przede wszystkim kolor gra rolę i to jest pierdółka wobec wymowy fotki.

Pzdr, TJ

Mr_Crowley
5.06.12, 00:14
hmm, ostatnie zdjecia podobaja mi sie ale 418 stron!!!!!!!! to chyba nie przeglądnę juz dzisiaj ;)
pozdrawiam.

Centus
5.06.12, 00:30
65181

bardzo mnie sie podoba , bajeczne kolory ...

rol6
5.06.12, 08:02
Rewelacyjna gra światła i kolorów. Poproszę o więcej... :grin:

wanilia
6.06.12, 21:47
Pięknie dziękuję za wizyty :)
Mr Crowley- sama już tego nie ogarniam ;)
Ewelinka już zmęczona była i dopiero w ostatnich kadrach naszej pracy nabrała luzu, bo nie ma doświadczenia i z mimiką było dość trudno.

... Dziś Paulinka :)
655196551865517

ahutta
6.06.12, 22:00
Pierwsze i drugie najbardziej mi się podobają. Trzecie jest ciekawe, ale mam wrażenie, że słupy nieco Ewelinę przytłaczają :)

tropic
6.06.12, 22:27
Pięknie dziękuję za wizyty :)
Mr Crowley- sama już tego nie ogarniam ;)
Ewelinka już zmęczona była i dopiero w ostatnich kadrach naszej pracy nabrała luzu, bo nie ma doświadczenia i z mimiką było dość trudno.

... Dziś Paulinka :)
655196551865517
a dla mnie drugie.....trzecie jakby nie Twoje ;-)...

gulasz
14.06.12, 01:48
przeglądnęłam zaległości i kilka stron wstecz
Twoje zdjęcia są fantastyczne,
zawsze miło się tu zagląda

wanilia
14.06.12, 21:01
Dziękuję koleżanko Gulasz ;)
Proszę zaglądać częściej :D

porcelanowo..... (wczorajsze)
65964

Reedmooley
14.06.12, 21:35
Fajna laleczka wyszła:)

ahutta
14.06.12, 21:43
Żywa manga :D

rol6
15.06.12, 08:25
Bardzo wyraziste - mnie się podoba. :grin:

Thomasso
15.06.12, 09:33
No tak 4.5/6 jakbym mial oceniac ;-)
Ale tym razem zaintrygowalo mnie co innego. Konkretnie klucz wg. ktorego dajesz nazwy plikom hahahha ;-)

T.

majeczek78
15.06.12, 09:35
Ostatnie milutkie

wanilia
29.06.12, 21:00
No i doczekałam się, są WAKACJE :D !!!!!!
Ostatnio popełniłam sesję , którą dopiero mam na warsztacie, dla toruńskiej projektantki.
http://www.marylaw.pl/

na fotkach - piękna Paulinka :)
661706617166172

Ania_
29.06.12, 21:12
Najbardziej podoba mi się to ostatnie ujęcie. Mam tylko taką uwagę, że szkoda, że na środkowym zdjęciu musiała wystąpić ta wycieraczka (?). Nie pasuje mi do retro stylu kafli, sukni, fotela. Niby drobiazg, ale zwrócił moją uwagę.

tropic
29.06.12, 21:21
a ja wolę pierwsze !!!

wanilia
29.06.12, 21:33
Mysikróliku, masz rację, niestety wszędzie przyokiennie były te nieciekawe wycieraczki ;/

Ania_
29.06.12, 21:40
Ech to szkoda. :( Trzeba by było mieć na drugi raz w pogotowiu jakiś niewielki elegancki kremowy dywanik (tak sobie myślę).

wanilia
29.06.12, 21:49
:) tego jeszcze w ekwipunku nie mam ;)

Ania_
29.06.12, 22:43
A bo ja mam jeszcze czasy niemowlęce w głowie... i moją torbę: chusteczki, zasypka, pieluszki, chrupki, body na zmianę, butelka, woda, mleko w proszku, łyżeczka, smoczek, grzechotka... - grunt to być przygotowanym w każdej sytuacji. ;)

wanilia
29.06.12, 23:24
No tak , ja już zapomniałam jak to jest :D
Dzisiaj słyszę "Mamoooo zrób coś do jedzenia!" a ja na to- "lodówka bez kłódki, otwórz i zrób coś sobie!!!! widzisz , że obrabiam fotki" ;)
Trzeba sobie młodzież wychować ;)

Mr_Crowley
30.06.12, 00:17
daj im komputer to przestana jesc:)

wanilia
30.06.12, 00:59
:) To czasem działa na mnie, ale nie na nie ;)

Dziadek
30.06.12, 10:24
:) To czasem działa na mnie, ale nie na nie ;)

Samo życie :D

Życzę Ci Wanilio udanych wakacji i wielu wspaniałych przeżyć zwłaszcza tych z aparatem :D

wanilia
3.07.12, 17:41
Jasiu serdecznie Ci dziękuję, mam nadzieję, że owocnie powypoczywam. Serdecznie ściskam i pozdrawiam.

Zamieszczam fotkę przy pianinie w wersji BW.
TO jak myślicie BW czy kolor?
66410

tropic
3.07.12, 17:53
Jasiu serdecznie Ci dziękuję, mam nadzieję, że owocnie powypoczywam. Serdecznie ściskam i pozdrawiam.

66410
moim zdaniem wersja B&W bardziej podkreśla efekt lustra....zależy co chcesz wyrazić...myślę że kolor jest ok.

Reedmooley
3.07.12, 19:34
Zdecydowanie ciekawiej wygląda B&W:)
Pozdrawiam

majeczek78
3.07.12, 19:57
Dla mnie B&W. Ale ostatnie w kolorze też super.

rol6
4.07.12, 08:36
Jeżeli o mie chodzi, to w przypadku każdej innej osoby powiedziałbym, że wersja BW jest zdecydowanie lepsza, ale ponieważ jestem fanem "Twojego" koloru, więc ja głosuję na kolor. :wink:

Ania_
4.07.12, 10:16
Za Rol6 :)

Thomasso
4.07.12, 10:55
Kolor. I tyle.

T.

apz
4.07.12, 12:53

66410

Zdecydowanie czarno-białe , ale pod warunkiem , ze będzie czarno- , nie szaro-białe, zgaszenie koloru może być zaletą w kolorze , zgaszenie czerni w czarno-białym jest dla mnie wadą.

Centus
4.07.12, 14:01
normalnie , powiedzialbym ze b&w , ale bardzo podobaja mi sie kolory na tym zdjeciu , pomimo tego ze b&w podkresla mocniej odbicie postaci , to mnie bardziej podoba sie kolor

moze dalo by sie tak ustawic kompozycje osoby , zeby metalowy zawias nie przecinal odbicia twarzy

---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:57 ----------

Zdecydowanie czarno-białe , ale pod warunkiem , ze będzie czarno- , nie szaro-białe, zgaszenie koloru może być zaletą w kolorze , zgaszenie czerni w czarno-białym jest dla mnie wadą.

masz racje ... ale w pewnych przypadkach robiac konwersje do b&w lekkie zdjecie czerni wychodzi na plus (kwestia detali w cieniach) , oraz powoduje ze zdjecie jest lzejsze w odbiorze

wszystko zalezy od konkretnego zdjecia i efektu na jakim nam zalezy , innaczej potraktujemy zdjecie street'owe a innaczej to o ktorym rozmawiamy

wanilia
7.07.12, 22:52
Jeśli chodzi o BW to na tym polu jestem jeszcze zielona, czuje kolor, a jego braku ni w ząb.
Zdaję sobie sprawę, że czasem brak koloru pozwala lepiej dostrzegać detale na fotce i kolor odwraca uwagę od treści czasem.
Jeszcze dużo wody w rzece upłynie zanim to zgłębię, a może nigdy nie opanuję tej materii.

Wrzucam kilka ślubnych sukien, być może wkrótce pochwalę się małą publikacja tych fotek (odpukać w niemalowane ;))

Pozdrawiam serdecznie, ciekawa jestem które Wam się podobają, a które mniej. Okazało się że zupełnie inne podobają się mojej zleceniodawczyni niż mnie. Ale podejrzewam, że ona patrzy gdzie suknia wyszła pięknie a ja patrzę na cały obrazek.
6660466605666066660766608

tropic
7.07.12, 22:59
bo Ty Beatko patrzysz na to artystycznie a ona pragmatycznie.....ona potrzebuje produktu a Ty spełniasz się artystycznie.....
jak dla niej pierwsza i druga...jak dla Ciebie czwarta i piąta....

Mr_Crowley
7.07.12, 23:15
z sukien slubnych to chyba ostatnie, ale to chyba przez ta ruda panią...

wanilia
7.07.12, 23:20
Dzięki chłopaki :) Paulinka jest cudna, ma fajną urodę :)

gulasz
8.07.12, 07:32
dla mnie 3 ostatnie są super

witia
8.07.12, 10:01
Jeśli chodzi o BW to na tym polu jestem jeszcze zielona, czuje kolor, a jego braku ni w ząb.
Zdaję sobie sprawę, że czasem brak koloru pozwala lepiej dostrzegać detale na fotce i kolor odwraca uwagę od treści czasem.
Jeszcze dużo wody w rzece upłynie zanim to zgłębię, a może nigdy nie opanuję tej materii.

Wrzucam kilka ślubnych sukien, być może wkrótce pochwalę się małą publikacja tych fotek (odpukać w niemalowane ;))

Pozdrawiam serdecznie, ciekawa jestem które Wam się podobają, a które mniej. Okazało się że zupełnie inne podobają się mojej zleceniodawczyni niż mnie. Ale podejrzewam, że ona patrzy gdzie suknia wyszła pięknie a ja patrzę na cały obrazek.
6660466605666066660766608

Są świetne, ale 4 i 5 - mbsz - znakomite.
"Najgorsze" - 2.
Pozdrawiam.

majeczek78
8.07.12, 11:05
Zdecydowanie 4 i 5. Rewelka. Jak zwykle zresztą.

ahutta
9.07.12, 09:52
Niesamowite, wszystkim 4 i 5 najbardziej spasowały :) Co za zgodność. Pod czym i ja się podpisuję.

wanilia
15.07.12, 19:25
Nowa modelka Sandra :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/thumb_Sandra_1a_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-63751)

irek50
15.07.12, 19:32
To moja wersja w sepi (dla postarzenia) dzieła Wanili :) ale kolor oryginalny jest OK...

wanilia
15.07.12, 19:44
Ładna ta sepia :)

irek50
15.07.12, 19:58
Ładna ta sepia :)
Zrobiłem odpowiednią tonalność na channel mixer w szopie (monochrome), a potem balans (color balance) plus 10 cyan i minus 10 yellow :)

Ania_
15.07.12, 20:14
bo Ty Beatko patrzysz na to artystycznie a ona pragmatycznie.....
Wrażliwi mają gorzej... za to widzą więcej...

helmuth
15.07.12, 20:23
Ale, na ogół, mają mniej szmalu :-P

Ania_
15.07.12, 20:29
Myślę, że to nie ma związku. :)

helmuth
15.07.12, 20:41
No wiesz, odwieczne pytanie- mieć czy być ;)

wanilia
15.07.12, 21:12
:) Irku fajny sposób na sepię :)
Pozdrawiam zaglądających i lece gotowac super zupę na jutrzejszy obiad :)
Kobiety maja gorzej z tym artyzmem, najpierw gary i pełne brzuszki domowników, a dopiero potem artyzm i te sprawy ;P

Saboor
2.08.12, 13:44
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/thumb_Agata_renesans_a_b_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-63685)

Długo, bardzo długo łaziłem koło tego zdjęcia, może jest tam coś czego być nie powinno, jakiś detal na który trzeba zwrócić uwagę?
Tak Wanilia, szukałem defektów, ale sama wiesz, umówiliśmy się że piszę prawdę(to co widzę) a nie chwalę czy sobaczę w czambuł foty, nie?
Wracając do foty: zdjęcia "Rembradtowskie" zawsze są mi bliskie, skąpe światło, ostre cienie, barwy niemal ponure.
Tu znalazłem tylko dwa detale, które zadecydowały o ocenie "5="(z dwoma minusami) a nie "5".

za dużo światła na ramionach(może zbyt przygaszona czerń)
brak faktóry "werniksu"(spękanej farby)
"lustereczko powiedz przecie" coś mi z nim pasuje, napisz co?

Po za tym powiem tak: Idź dalej tą drogą, bo warto!

pozdrawiam
Ja

---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:42 ----------

To moja wersja w sepi (dla postarzenia) dzieła Wanili :) ale kolor oryginalny jest OK...
Odmłodziłeś o jakieś 350-400 lat :-D

wanilia
2.08.12, 22:54
Saboor pięknie dziękuję za tę piątkę na szynach ;)
Muszę przyznać , że ta fotografia nie wymagała większych przygotowań, powiem więcej, to była fotka zrobiona na gorąco.
Odwiedziłam moją koleżankę w celach towarzyskich połączonych z małym plenerkiem w ogródku przed domem. Po długiej nocy spędzonej na miłej pogawędce oraz kulinarnych przyjemnościach a także krótkiej sesji z umówioną modelką, na drugi dzień spontanicznie zaplanowałyśmy pobawić sie w ogrodzie z moją córką w roli modelki (przy obcych przynajmniej nie pyskuje ;))
Deszcz wygonił nas do domu po 10 minutach. Zaczełyśmy przeglądac garderobę Joanny okazało się ze ma w niej ostatnio odkupioną od kogoś kieckę . Na żywo prezentowała się tak sobie, ale jak się potem okazało do tego klimatu rewelacyjnie pasowała. Ukręciłam szybkiego koka, namalowałam delikatne oko i zaczęłyśmy focić w mieszkaniu . Dałam palme pierwszeństwa Joannie , bo chciałam zobaczyć jak moją córe widzi inny fotograf tutaj nie było żadnej rywalizacji. Asia zrobiła Agacie fotki z książką oraz z filiżanką, ja wpadłam na pomysł lustreka, które Joasia w swoich zasobach wyszukała. Fotka delikatnie obrobiona, efekt końcowy bardzo bilski oryginału.
Saboor co do światła to być może masz rację, że światło na ramionach mogłoby być bardziej stonowane, będę miała to na uwadze przy kolejnej fotce tego typu.
Balam się przedobrzyć jesli chodzi fakturę, myślę że jej dodanie mogłoby być zbyt oczywiste i zarazem odrobinę tandetne, ale może to wcale nie jest zły pomysł tylko nalezałoby go z wyczuciem zastosować.
Co do lustra, to nie umiem Ci powiedziec co jest nie tak, mnie odbicie bardzo się podoba a jedyne co może delikatnie razić to to, że lustro jest odrobinę zwrócone w stronę oglądającego. W innym wypadku odbicia bym nie uzyskała. Starałam się aby to wrażenie zminimalizować.
Dla porównania podam Wam fotkę Joasi, która stała w innym miejscu pokoju i odbicie miała słabsze, choć pięknie namalowała tę fotkę, kto wie być może dużo lepiej ode mnie, bardzo cenię jej umiejetności :)

http://www.fotoferia.pl/pfphoto/64130

Pozdrawiam serdecznie :)

witia
2.08.12, 23:40
TO też jest znakomite, ale które "lepsze"?...
Zielonego pojęcia nie mam :)
Zazdroszczę, gratuluję i pozdrawiam.

Saboor
2.08.12, 23:42
TO też jest znakomite, ale które "lepsze"?...
Zielonego pojęcia nie mam :)
Zazdroszczę, gratuluję i pozdrawiam.
Są inne, zupełnie inne, więc nie lepsze czy gorsze.:wink:
Na zdjęciu Joanny widać właśnie i smołę i światło,
u Wanilii bardziej rzuca się w oczy nadmiar łagodnego światła i "wypranej" czerni, ale jak się wyśpię - napiszę więcej.
Tak czy tak, ja mam kręćka na punkcie Rembrandta i stylizacji robionej w tym kierunku. Lubię to i mam nadzieję na
następne foty quasi Rembradtowskie.
Dobranoc.

wanilia
27.08.12, 19:52
Po powrocie z wakacyjnej podróży chciałabym podzielić się z Wami widokami z Indonezji, którą mieliśmy okazję odrobinę pozwiedzać. Piszę "odrobinę" bo podróż z dziećmi daje ograniczone możliwości zwiedzania i mam zawsze poczucie niedosytu. Z jednej strony zazdroszczę "prawdziwym" turystom oglądania mało dostępnych miejsc, często nieprzyjaznych lub niebezpiecznych, z drugiej strony lubię czas spędzony z rodziną więc "coś za coś". Moje fotki nie będą więc owocem mrożącej krew w żyłach eksploracji egzotycznego lądu tylko efektem przyjemnego zwiedzania raczej popularnych turystycznie miejsc w Indonezji.
Pozdrawiam forumowiczów po powrocie :)

p.s. 1. Kobieta w stroju świątecznym
2. tradycyjny dom
3 i 4 rolnicy z pola ryżowego sprzedający własnoręcznie wyplecione kapelusze
5. tarasy ryżowe

6914069139691366913769138

ahutta
27.08.12, 20:09
Niezła podróż :) Szczerze zazdroszczę :)
Gość z kapeluszami jest the best, a ryżowe tarasy naprawdę robią wrażenie.

tropic
27.08.12, 20:15
łooooo....znowu będzie co oglądać :-) mam nadzieję że będzie wiecej !! po pokazie zdjęć muminka na zlocie to tylko czekam na takie okazje.....dawaj,dawaj !!

grizz
27.08.12, 20:24
Kolory są podkręcone, czy odzwierciedlające rzeczywistość/zapamiętaną rzeczywistość?

lisiajamka1
27.08.12, 20:46
Lubię takie wakacyjne zdjęcia. Już nie mogę się doczekać swojego rodzinnego wyjazdu :)

wanilia
27.08.12, 20:46
Odrobinka obróbki była, ale niewielka, troszkę więcej wyciągałam tarasy ryżowe, bo dzień był pochmurny. Natomiast zieleń tam jest niesamowita :)

Tradycyjna kąpiel w świętych żródłach...

691506914969148

lisiajamka1
27.08.12, 20:56
Bardzo mi się podoba tak sugestywnie pokazana rytualna kąpiel.

bartmika
27.08.12, 20:58
Ale czadowa wyprawa... Pozazdrościć. Fotki mają klimat.

Dziadek
27.08.12, 21:23
Witaj po długiej przerwie, bardzo ciekwa relacja i liczę na ciąg dalszy.

helmuth
27.08.12, 21:35
Witaj!
O takiej wyprawie, mogę tylko pomarzyć. Z przyjemnością więc będę zaglądał :)

wanilia
28.08.12, 10:33
Dziękuję, że zajrzeliście :)
Wyprawa trwała 16 dni wraz z króciutkim pobytem w Bangkoku. Zabrakło mi trochę poeksplorowania większej ilości wysp wokół Bali, ale to było już zbyt kosztowne a i rodzinka bardziej nastawiona na wypoczynek nie zniosłaby większej ilości wycieczek.
1. Załączam portret pana wydającego sarongi- do świątyń wolno wejść tylko w takim ubraniu- często wypożyczanym przed wejściem.
2. Po jednym dniu pobytu w hotelu postanowiłyśmy wybrać się na spacer na odległy koniec jego uroczej posiadłości. Wejście glówne było w centrum Ubud- miejscowości położonej w centralnej części wyspy Bali- przy głównej , ruchliwej ulicy. Na drugim końcu - było drugie wejście/wyjście gdzie ku naszemu zaskoczeniu zobaczyłyśmy piękne pola ryżowe. Ogrody przyhotelowe to piękne tajemnicze ogrody z mnóstwem rajskich kwiatów bez względu na ich standard. Każda najmarniejsza sadzaweczka, donica jest obsadzona pięknymi roślinami. Szemrzą strumyczki, kapią fontanienki- to wszędzie dookoła cieszy oczy .
6916369164

witia
28.08.12, 10:43
Odrobinka obróbki była, ale niewielka, troszkę więcej wyciągałam tarasy ryżowe, bo dzień był pochmurny. Natomiast zieleń tam jest niesamowita :)

Tradycyjna kąpiel w świętych żródłach...

691506914969148

Świetne fotki. 1-ka mbsz - najlepsza.
Pozdrawiam.

droplet
28.08.12, 14:19
Bardzo przyjemna relacja z ciekawymi zdjęciami ludzi. Podoba mi się.
Brakuje mi tylko większej ilości ujęć tarasów ryżowych.
Pozdrawiam

Muminek
28.08.12, 20:40
Indonezja to wspaniałe miejsce, z rozkoszą oglądam takie zdjęcia. Czekam na kolejne i pozdrawiam.

majeczek78
28.08.12, 20:45
Super foty i rewelka wyjazd. Gratuluję.

tropic
28.08.12, 21:23
pięknie...."rytualna kąpiel" ekstra !!

wanilia
28.08.12, 22:51
Dziękuję serdecznie, wkrótce ciąg dalszy , pozdrawiam serdecznie :)

K_Puchatek
28.08.12, 22:54
Piękne zdjęcia i piękne miejsca nam pokazujesz, czekam z niecierpliwością na kolejne...
Opisy zdecydowanie dodają smaczku...
Pozdrawiam

wanilia
30.08.12, 21:45
Dziękuję za wizyty, miała być indonezja a mnie już porwał nowy projekt......

Tym razem pojechałam spełniac marzenia dziewczyn ;)
Odwiedziłam moje dziecko na obozie konnym i i starsze od niej nastolatki poprosiły o zrobienie zdjęć. Od mojej córki wiedziały , że zajmuję się amatorsko fotografią i nawet coś oglądały w necie.
Każda dziewczyna marzy o takiej przygodzie więc za zgodą organizatorów i w przepięknych okolicznościach przyrody zaszalałyśmy i urządziłyśmy plan foto. Oto niektóre efekty... :)
6924169242692436924469245

Thomasso
30.08.12, 21:52
Odwiedziłam moje dziecko na obozie konnym i i starsze od niej nastolatki poprosiły o zrobienie zdjęć. Od mojej córki wiedziały , że zajmuję się amatorsko fotografią i nawet coś oglądały w necie.
Każda dziewczyna marzy o takiej przygodzie więc za zgodą organizatorów i w przepięknych okolicznościach przyrody zaszalałyśmy i urządziłyśmy plan foto. Oto niektóre efekty... :)

Trzeba przyznać, że choć spontanicznie, to wyszło bardzo przyjemnie. Podoba mi się.

T.

witia
30.08.12, 23:23
Bardzo fajne te "efekty" :)
Pozdrawiam.