PDA

Zobacz pełną wersję : Odp: wanilia - moim okiem

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18

Ania_
25.10.09, 00:48
Fajne bardzo, w sumie jedyna uwaga to za Agulką. :)

Dawid
25.10.09, 09:46
Bardzo ładne oby dwie :) Ale pierwsza super do galerii (jak już jej tam nie ma)

Krzysiek.T
25.10.09, 10:41
Golfowe świetne, szczególnie pierwsza.

Wiejo
25.10.09, 16:00
Pierwsze golfowe świetnie ujęte trudno powiedzieć z pomysłem a na pewno z dojrzałością fotograficzną. Statyczne odbicie w kiju można potraktować jako namysł przed uderzeniem. Piramidka piłeczek w oczekiwaniu na lot ku dołkowi fajnie się prezentuje.

Tommy_G
25.10.09, 16:05
fajowe te dwa ostatnie golfowe.. szkoda że kanonem robione... :( :)

wanilia
25.10.09, 19:32
Jak miło widzieć tak sympatyczne wizyty: Agulka,Domadm, Taztaz, bufetowa, Masakrer, Mysi, Forever, Krzysiek, Wiejo, panie Tadeuszu, Tommy naprawdę fajnie ,że wpadacie :grin:

Fajny pomysł na kadr z kijem golfowym, ale wydaje mi się, że o niebo lepiej zdjęcie by wyglądało, gdyby pan w odbiciu nie trzymał kija tak po prostu do zdjęcia, tylko tak, jak się faktycznie ustawia do uderzenia.
Agulka myślałam o tykim kadrze , ale przy rybim, nie wchodziło to w rachubę, bo "model właził mi w kadr", a chciałam bez niego, fizycznie nie dało się inaczej. Myślałam o występlowaniu cienia ale zmieniłam zdanie. Zostanie tak jak jest.

Wanilia,

Fotka golf1, to wypał, przynajmniej do mnie trafił.
Podoba mi się koncept zdjęcia, inteligentne ujęcie - piramidka białych piłeczek - ład i regularność, majaczące w tle wieżowce - bliskość down town i ręka sięgająca - potrzeba, popyt, kolejny ruch, uszczuplenie regularności, sięganie po zapas, porządek i ład, to tymczasowa sprawa, wszystko jest podporządkowane grze, procesowi - sprawiają, że fotce można nadać wiele znaczeń. Bardzo sprytne.
Bardzo wielkie uznanie. To się nazywa udane ćwiczenie z patrzenia na świat.

Pzdr, TJ
Panie Tadeuszu, chciałaby w połowie chociaż umieć powiązać słowa w tak piękną wypowiedź. Dziękuję za pochlebną opinię.:grin:

fajowe te dwa ostatnie golfowe.. szkoda że kanonem robione... :( :)

Tommy, będę szczera, na zakup aparatu ani na jego markę, nie miałam wpływu i nie przywiązuję do tego większej wagi. Cieszy mnie, że wiem jakie pokrętełko służy do czego. Cel uświęca środki. Kobietą jestem:wink:.
Chyba się powtórzę , bo kiedyś już gdzieś to pisałam.- kiedy mój mąż kupił nasz pierwszy samochód i przyjechał z tą wiadomością do domu ,nie zapytałam "jaki?" ale "jakiego koloru?". Do dziś opowiada to kolegom jako anegdotę przy piwie :mrgreen:

Agulka
25.10.09, 19:38
Agulka myślałam o tykim kadrze , ale przy rybim, nie wchodziło to w rachubę, bo "model właził mi w kadr", a chciałam bez niego, fizycznie nie dało się inaczej. Myślałam o występlowaniu cienia ale zmieniłam zdanie. Zostanie tak jak jest.

Nie nie, stempel to nie byłoby dobre wyjście, dobrze, że odbicie zostawiłaś :)
A z kolei bez rybiego oka to zdjęcie nie byłoby tak efektowne, także rozumiem - siła wyższa ;)

wanilia
27.10.09, 22:47
Coś z ostatniego polowania.
Dubaj :grin:
Miałam chęć na taką interpretację :)

Tommy_G
27.10.09, 22:50
podoba mi się ta interpretacja z Dubaju :)

a co do koloru auta... poległem i spadłem z krzesła :P

pozdróweczka!

Ania_
27.10.09, 22:51
Weź po"dłubaj" ten Dubaj, bo z deczko przepaliło. :wink: A potencjał jest. :grin:

wanilia
27.10.09, 22:53
Mysikróliczku mój program do rawów mówil mi że nie ma żadnego przepału, pewnie ten glamurek takie wrażenie robi :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

podoba mi się ta interpretacja z Dubaju :)

a co do koloru auta... poległem i spadłem z krzesła :P

pozdróweczka!
hej :grin: o jakim aucie mowa? :roll:

wanilia
27.10.09, 23:25
No to jeszcze jedno...
p.s. moje rybie oko puszcza oko do Helmutha:wink::grin:

Ania_
27.10.09, 23:26
Chyba o tym aucie co się pytałaś o kolor. :mrgreen:

wanilia
27.10.09, 23:28
AAAA...:mrgreen:
Moja błyskotliwość została wystawiona na próbę :wink::lol:

helmuth
27.10.09, 23:47
No to jeszcze jedno...
p.s. moje rybie oko puszcza oko do Helmutha:wink::grin:Chcesz usłyszeć, że krzywe?
Nic z tego :grin:
Gdyby nie te flary po przekątnej, wolałbym budynki bliżej siebie i w pionowym kadrze (może więcej dołu?) :wink:

wanilia
27.10.09, 23:50
Budynki bliżej siebie, czy ja Waligóra jestem :wink::lol:
Dół był nieciekawy a w dole ludziska.
Jakieś pionowe jeszcze znajdę. :grin:

helmuth
28.10.09, 00:19
Budynki bliżej siebie, czy ja Waligóra jestem :wink::lol:Może kilka kroków w lewo :roll:

wanilia
28.10.09, 00:24
Oj!!! Helmuth nie jestem blondynką! Wiem o co Ci chodziło , tak sie podśmiechuję :grin:
:-x

Morlok
28.10.09, 00:24
Ja uciąłbym troszkę z prawej, ta pustka mi nie pasi :roll:
Szkoda, że bliki się źle ułożyły, miałaś osłonę?

wanilia
28.10.09, 00:26
Co to znaczy , że bliki się źle ułożyły? Dla mnie są urocze :grin:
Chyba drugi raz złapałam flarę. Miałam osłonę, ale fotka było pod słońce :grin:

helmuth
28.10.09, 00:40
Dla mnie są urocze :grin:Mnie się też podobają ale może wykadrować tak, aby były dokładnie po przekątnej?
Może tak:

wanilia
28.10.09, 00:42
Nie powiem...- dobra myśl Helmuth! :grin:

Morlok
28.10.09, 00:43
Trudno mi to nazwać, brakuje im "ognia". Może to przez to, że sa za mało kolorowe, nie wiem i przez to sprawiają wrażenie plam bez urody o którą Ci chodziło. Nie wiem.
To tylko moje wrażenia, a ja tylko technokrata. :)

wanilia
28.10.09, 00:48
De gustibus non disputandum est....

Morlok ja nieobiektywna jestem.....

Jak spojrzę na zdjecie za miesiąc i nadal będzie mi się podobać to będzie znaczyło, że qrczę taki gust mam.

Z drugiej strony fajnie by bylo, by gadało do większości.......... ech...

A z trzeciej strony im bardziej wydaje mi się , ze lepsze mi pstryki wychodzą, tym więcej do nich zastrzeżeń.....? pewnie jest na to jakaś definicja :wink::grin:

coby nie popaść w marazm idę walczyć z obróbką dalej, nie poddam się walkowerem!:wink::grin:

k@czy
28.10.09, 02:22
no to ja cie pociesze: do ostatniego nie mam zadnych zastrzezen :mrgreen:
(no nie gada wcale do mnie)
ale jachcik nosi cechy pocztowkowo-rozmarzeniowe ;)

salvadhor
28.10.09, 17:51
Woł, bardzo fajny kadr, jak z filmu SF. Choć chyba ta flara była dorabiana, co?

Jeżeli nie była, to jeszcze większe ukłony :)

Agulka
28.10.09, 17:58
W ostatnim zaintrygowały mnie te bliki, ładnie wyglądają (mnie takich eleganckich nie udało się jeszcze złapać). Ułożenie ich w kadrze przez Helmutha bardziej mi odpowiada.
Natomiast Dubaj przedstawia w moim odczuciu taki nierzeczywisty trochę świat bogactwa, przepychu, gdzie nawet odblaski od wody mienią się złotem. Przez ten blurek zdjęcie przywołuje mi na myśl trochę amerykańskie seriale, Santa Barbarę albo Pokolenia. :wink:
Podoba mi się to zdjęcie, nie codziennie ogląda się takie widoczki :)

Wiejo
28.10.09, 20:51
Dubaj a raczej przedstawiony na zdjęciu fragment form architektury dużo zyskał w takim robionym pod światło kadrze. Flarka stanowi tu raczej przestrzenną ozdobe niż błąd, podkreśla oświetlenie i jest jakby lącznikiem budynków.

wanilia
28.10.09, 21:11
Dziękuję uprzejmie za odwiedziny :grin:

Flarka jak najbardziej naturalna- lekko podrasowana i zupełnie przypadkowa- muszę ze skruchą przyznać, ale bardzo mnie ucieszyła :mrgreen:

Wstawiam kolejne zdjecie z pokładu saomoltu, każdy z nas pewnie ma takie w zbiorach :grin: i ja spróbowałam :)

Wiejo
28.10.09, 21:22
Jakby tak trochę skrzydła do tego była by jasność, a tak to wygląda ten silnik jak nieokreślona w przestworzach gondola. Muszę też przyznać, że ciekawe i ładnie wyglądają pod nim chmurki.

Tommy_G
28.10.09, 21:24
Tommy, będę szczera, na zakup aparatu ani na jego markę, nie miałam wpływu i nie przywiązuję do tego większej wagi. Cieszy mnie, że wiem jakie pokrętełko służy do czego. Cel uświęca środki. Kobietą jestem:wink:.
Chyba się powtórzę , bo kiedyś już gdzieś to pisałam.- kiedy mój mąż kupił nasz pierwszy samochód i przyjechał z tą wiadomością do domu ,nie zapytałam "jaki?" ale "jakiego koloru?". Do dziś opowiada to kolegom jako anegdotę przy piwie :mrgreen:

Mysikróliczku mój program do rawów mówil mi że nie ma żadnego przepału, pewnie ten glamurek takie wrażenie robi :)

hej :grin: o jakim aucie mowa? :roll:

oczywiście mowa o twoim/waszym pierwszym samochodzie :)

wanilia
28.10.09, 21:27
Wiem, już załapałam :grin::mrgreen:

wanilia
28.10.09, 22:19
Na dobranoc wstawiam zajawkę części pustynnej.
Bardzo mało czasu mieliśmy na robienie zdjęć.
Mieliśmy wziąć udział w "safari" po pustyni, w postaci przejażdzki jeepami a w zasadzie land roverami po wydmach. Moje pierwsze wrażenia były zapierające dech w piersiach.
Kierowcy spuścili z kół część powietrza i dawaj na wydmy. Było to silne wyzwanie dla osób o wrażliwym błędniku. Ja zaprawiona w bojach żeglarskich nie poddałam się żołądkowym efektom ubocznym , ale kilka osób miało mniej szczęścia :wink:
Kierowcy ruszyli w wariacki pościg góra- dół, góra dół, po piaszczystych wydmach. Samochody zsuwały sie jak w przepaść , żeby za chwilę zawisnąć na wydmie na "brzuchu" i znowu "z górki na pazurki".
Było booosko!!! :mrgreen:
Próbowałam z okien auta robić zdjęcia, ale piasek zacinał i sypał w oczy.
Krzyczałam więc na całe gardło STOP!!! do obcojęzycznego kierowcy. Na szczęście miałam wyrozumiałych towarzyszy podróży. Kilka zdjeć tuż przed zachodem słońca oraz w trakcie udało mi sie wykonać.
To rewelacyjne miejsce dla miłośników uwieczniania faktury, takie Marsjańskie klimaty.
Serdecznie pozdrawiam. :grin:
p.s. zdjęcie pustynia m wrzuciłam do galerii

Morlok
28.10.09, 23:02
Uwaga na pędzące wielbłądy :mrgreen:
Drugie fajne, ale coś mi przypomina, natomiast trzecie mniut. :)

zabka2002
28.10.09, 23:08
Zdjęcia z pola golfowego super. Bardzo mi się podobają:)

wanilia
28.10.09, 23:09
Autokar zatrzymałam żeby zdjęcie z tym znakiem zrobić :mrgreen:

Tommy_G
28.10.09, 23:18
b. przyjemne te ostatnie pustynne

co do safari to wiem o czym mowa :) ja miałem podobną wycieczkę w Venezueli - czad pełną gębą :D

Ania_
28.10.09, 23:22
Autokar zatrzymałam żeby zdjęcie z tym znakiem zrobić :mrgreen:
Chwalipięta a fe ;) żartuję, fajne, chociaż wolałabym od strony jezdni i znak po prawej, ale zapewne względy wyższe zadecydowały :)
Fajna pustynia.
PS mówiłam Ci, że ten podpis o paznokciach masz boski? Za każdym razem mi poprawia nastrój. :mrgreen:

Dawid
28.10.09, 23:22
Nie wiem co to jest ale na tle chmur robi wrażenie ale osobiście bardziej podobają mi się chmury pod tym obiektem są super :)

wanilia
28.10.09, 23:29
Chwalipięta a fe ;) żartuję, fajne, chociaż wolałabym od strony jezdni i znak po prawej, ale zapewne względy wyższe zadecydowały :)
Fajna pustynia.
PS mówiłam Ci, że ten podpis o paznokciach masz boski? Za każdym razem mi poprawia nastrój. :mrgreen:
Cieszę się :mrgreen:
Jakoś tak najbardziej do mnie pasował :wink::lol::mrgreen::cool:
Choś rozmyślałam już nad zmianą żeby nie zanudzać :)

Forever to "coś" to chyba jak Morlok pisał część silnika, w takim raczej małym samolocie.

Ania_
28.10.09, 23:43
Poszłaś już spać? :wink:

dog_master
28.10.09, 23:53
WOW! Waniliowe fotki jak zawsze cudowne :shock: Drugi pustynny kadr jak z katalogu... Piękne!

wanilia
28.10.09, 23:53
Ależ skąd :cool:

Agulka
28.10.09, 23:54
Mnie najbardziej urzekło to ze znakiem, podoba mi się obróbka. I jeszcze drugie pustynne, cudne :)

aga_piet
28.10.09, 23:55
Łeee... pojechałaś za bardzo z kolorami :mrgreen:

paakayttaja
28.10.09, 23:56
Yyy, a gdzie wino? :-P

wanilia
28.10.09, 23:59
WOW! Waniliowe fotki jak zawsze cudowne :shock: Drugi pustynny kadr jak z katalogu... Piękne!
Strasznie sie cieszę :mrgreen:
Taka dumna z tego zdjęcia byłam a komentarzy i ocen niewiele :cry:.
Chyba złe sygnały wysyłam , bo właśnie odkryłam , że ktoś mi po reputacji pojechał, za wywyższanie się :shock:. Jak łatwo jest człowieka ocenić...
Ale nic to.... może będzie okazja się na jakimś zlocie poznać .... zintegrować na żywo.
Pozdrawiam :grin:

Łeee... pojechałaś za bardzo z kolorami :mrgreen:
Kiedy ja tak uwielbiam!!!:mrgreen:

paakayttaja
29.10.09, 00:01
Łoł, to francuskie różowe wino chyba jest za mocne... widzę... potrójnie :-P
Dlaczemu kożelanki mają takei same awatarki, hm?

Hep!

Pardon, uh la la...

Ania_
29.10.09, 00:02
Damian czy to jest to wino, które mi wisisz? :cool:

paakayttaja
29.10.09, 00:04
Uhmmmm... widzę. Znaczy się wiszę... jakieś czeskie. Ale spoko, powiedz ino, kaj. Aaa, ciągle w lodówce chłodzi się jogurcik :D

wanilia
29.10.09, 00:06
Łubię różowe :mrgreen:

Ania_
29.10.09, 00:07
Niech się chłodzi. Tylko nie jeden, bo jak widzisz wpadniemy z koleżankami z forum. :mrgreen:

paakayttaja
29.10.09, 00:08
Dobra, się zrobi.

Jezus Maria!!! Zapomniałem zabrać z lodówki od kolegi butelkę Chartreuse (to taka francuska Becherovka z Grenoble, ino zamiast 13 ziół jest 180 i ma większego kopa). Lecę, bo mi to wypiją...
Aaa, jak będzie Was większa liczba (w sensie koleżanki), daj znać tydzień do przodu - muszę w Lidlu zamówić więcej kefirku.

Ma ktoś 20 złotych na taryfę pożyczyć? Martwię się o butelkę tej nalewki...

Ania_
29.10.09, 00:13
Myślałam, że na pocztę polską, aby mi tu wysłać. łeee... :roll:

paakayttaja
29.10.09, 00:16
Eeeyyy... dobra, kto pożyczy stówę? Do Katowic na pocztę jeszcze muszę skoczyć. Konduktorska odpada, jeszcze wyżłopią...

Ania_
29.10.09, 00:18
Dla Wanilki druga, za zaśmiecenie wątku!

wanilia
29.10.09, 00:19
Ja słaba głowę mam, wystarczy pół i tak zatańczę na stole:mrgreen:

paakayttaja
29.10.09, 00:22
Eee, dobra - to gdzie ustawić światła, kamery i wóz transmisyjny? Chcę widzieć te tańce :-P

Idę spać. Jak po drodze znajdę jakąś flaszkę wina, to się podzielę. Moje uszanowanie...

Ania_
29.10.09, 00:27
Ja słaba głowę mam, wystarczy pół i tak zatańczę na stole:mrgreen:
Nie przyznawaj się, nie przyznawaj!!! Nie na tym forum!!! :mrgreen: :mrgreen:

wanilia
29.10.09, 00:27
Ostatnio taniec... przy maszcie wykonywałam.... szampan Ruskoje Igristoje tak na mnie działa :lol:
do dziś szantażują ciało pedagogiczne :wink::-P:cool:

Ania_
29.10.09, 00:49
do dziś szantażują ciało pedagogiczne :wink::-P:cool:
Dobrze, że zaczynam zajęcia z "moimi" studentami w przyszłym semestrze. :mrgreen: Jeszcze ich nie ma na forum. :-P

domadm
29.10.09, 10:31
Łoj...już rano a ja też widzę te avatarki sklonowane... czy to jakiś bunt na pokładzie? :wink:

A co do fotek z pustyni to też mi się podobają (z uwagą o kolorkach) i proszę o jeszcze. Ale jak bym miał na wycieczce takiego fotografa co zatrzymuje autobus to chyba skończyło by się na zamknięciu aparatu w depozycie :)

MeWash
29.10.09, 10:56
Pustynia rewelacyjna. Golf także, a jakże :D

Dziewczyny! O co kaman z tymi awatarami? Jak Was teraz rozpoznać? :D
Poza tym awatar wywołuje u mnie kosmacenie myśli :-P

Lolita
29.10.09, 11:48
Łubię różowe :mrgreen:

A ja czerwone :wink:

Niech się chłodzi. Tylko nie jeden, bo jak widzisz wpadniemy z koleżankami z forum. :mrgreen:

W razie czego dzwońcie... :-P

Pustynne zdjęcia rewelacyjne, zwłaszcza drugie przypadło mi bardzo do gustu :roll:

Ania_
29.10.09, 22:54
Nadal nie mam wina! Za to dostałam dzisiaj list z Seulu. :mrgreen:

Poza tym awatar wywołuje u mnie kosmacenie myśli :-P
Chyba Cię rozpraszamy? :cool:

wanilia
29.10.09, 23:15
Człowiek nie wielbłąd......

ech ci turyści.... piasku nie widzieli?...

Tommy_G
29.10.09, 23:57
ja tak nieco z innej beczki...

fajne macie avatary dziewczyny.. :)

Nadal nie mam wina! Za to dostałam dzisiaj list z Seulu. :mrgreen:

Chyba Cię rozpraszamy? :cool:

widze że nie pierwszy to zauważyłem...

ja się czuję rozproszony :P

Dawid
30.10.09, 00:45
Ciekawe to pustynne :) jakiś talib i fotograf :)

Wiejo
30.10.09, 07:14
Znudzenie i cierpliwość tubylca fajnie w kadrze zagrała. Nawet nie interesuje go co fotograf robi. A może wie za bardzo, że tam tylko pisaek i czy tu się zachwycać.

Lolita
30.10.09, 14:30
Fotka z tubilcem super. Komentarz mnie rozwalił ale mina miejscowego... Rewelacja :lol:

Igorra
30.10.09, 17:09
Ostatnie super :shock:

wanilia
1.11.09, 23:36
Dostałam MEDAL, medal dostałam !!!! :grin::grin::grin:

Agulka
1.11.09, 23:41
Moje gratulacje :D Wypnij w takim razie pierś i obnoś się z nim wszem i wobec :)

helmuth
1.11.09, 23:54
Dostałam MEDAL, medal dostałam !!!! :grin::grin::grin:Gratuluję :grin:
A za co to?

wanilia
2.11.09, 00:02
Za galerię :mrgreen:
Chyba tym razem mi nie zabiorą ???:roll:

helmuth
2.11.09, 00:11
Za galerię :mrgreen:Przypomniał mi się stary dowcip, który się kończy tak:
Ja się na tych waszych odznaczeniach nie znam, ale jak już go dostałeś to noś go dumnie :mrgreen:

k@czy
2.11.09, 07:10
Gratulacje dla miszczyni :)
PS
popros o wpis do akt, to sie nie wymigaja ;)

Rafał Czarny
2.11.09, 08:26
Ostatnia fota świetna. Gratki.

wanilia
2.11.09, 09:53
Dziękuję :grin::mrgreen:

A tak to wyglądało na safari jak zawiesili się na brzuchu
oraz wariacja pasażera :wink:

Dawid
2.11.09, 10:02
podobają mi się te pustynne zdjęcia :)

Dziadek
2.11.09, 12:10
A tak to wyglądało na safari jak zawiesili się na brzuchu
oraz wariacja pasażera :wink:

Te twoje ślady na piasku są bombowe, ryzykowałaś wiele by strzelić tą fotkę.
Odważna z Ciebie dziewczyna :)

JacekO
2.11.09, 12:20
Moje gratulacje. Medal jak najbardziej zasłużony. :grin:

Ann
2.11.09, 12:35
Gratulacje wspaniałych zdjęć i odznaczenia :)

domadm
2.11.09, 14:20
Również gratuluję zasłużonego medalu, ja chętnie przypnę kolejny ale musiałabyś się pofatygować osobiście - pocztą nie wysyłam ;-)

Tak coś podejrzewam, że ta terenówka to nieprzypadkowo tam zawisnęła... pewnie jechała ubezwłasnowolniona w stronę jakichś ciekawych obiektów do pstrykania :D

wanilia
2.11.09, 18:43
Również gratuluję zasłużonego medalu, ja chętnie przypnę kolejny ale musiałabyś się pofatygować osobiście - pocztą nie wysyłam ;-)

kto wie, kto wie... pomyślę o tym :wink::grin:
Jasiu dzięki za wsparcie :grin:
dziękuję wszystkim wpadajce częściej :grin:

dr_feelgood
2.11.09, 18:53
Zdjecie z kijem golfowym dla mnie bardzo fajne i ciekawe. Podoba mi sie. Subiektywnie dla mnie tylko za mocna ta zielen, do przygaszenia. Ale samo foto , ode mnie brawo.

taztaz
2.11.09, 20:52
pustynne rewelacja tylko chciało Ci się ten piach taszczyć do piaskownicy, i do tego to ziarno.:)

domadm
2.11.09, 21:01
[..] i do tego to ziarno.:)

Odjechałem.... no faktycznie, ziarno jak na ORWO :D

Wiejo
2.11.09, 21:41
Serdeczne gratki za medal. Należał Ci się słusznie gdyż zwiedziłem w wątku i galerii kawał świata widziany przez Twój obiektyw. Zdjęcie "zwieszony" z śladami w piasku bardzo fajne.

wanilia
2.11.09, 23:58
Coś dla was chłopcy:
"Sex w wielkim mieście"- inaczej :wink::grin:
oraz tubylcy- wypatrzyli mnie jak widać :grin:

Dawid
3.11.09, 00:15
fest białki :)

Piotr Grześ
3.11.09, 00:15
I owszem, ale nie dzisiaj. Pozdrawiam i z wielką ochota tu wpadam. Nie komentuję, bo nie znam się aż tak bardzo, niemniej jednak z wielką uwagą przeglądam i widzę wielkie postępy. Za jakiś czas, pewnie, opuścisz katedrę i dasz się na salony (wystawiennicze) zapewne.
Pozdrawiam.

wanilia
3.11.09, 00:18
Dziękuję za miłe słowa:grin:
Szukam menadżera :wink::lol::lol::lol:

taztaz
3.11.09, 00:20
uważaj na tubylców bo mogą sprzedać naszą wanilie za wielbłąda :).
Jest wieki postęp, i widać coraz bardziej dojrzałą i przemyślaną fotografie.

Piotr Grześ
3.11.09, 00:22
Menedżment, to nie do końca moja działka, ale jest tu kilku facetów, co się na tym znają. Ja skromnie, mógłbym Cię lansować, lansować, lansować, lansować.

wanilia
3.11.09, 00:25
Dziękuję Piotrusiu , śmieję się przed monitorem od ucha do ucha :mrgreen:
Taztaz, tobie również :grin:
To bardzo miłe , ale przede mną jeszcze dużo pracy.
Żałuję tylko , że tak późno się za to zabrałam...

Tommy_G
3.11.09, 01:04
Fajne fotki, przyjemne jak zwykle.

...a na tubylców to uważaj, jak już sobie upatrzą żonę to nie ma zmiłuj się... :)

Ggrzesiek
3.11.09, 08:06
Żałuję tylko , że tak późno się za to zabrałam...

Lepiej późno niż wcale. Ominęło by nas (widzów) wiele świetnych zdjęć.

Pozdrawiam

masakrer
3.11.09, 15:09
Dolaczam sie do gratulacji!!!!!!!!
Dziewczyna z ciebie na medal!!!!!!!!! :mrgreen:

kasprzyk
3.11.09, 18:27
no ładnie ładnie, zasłużony brąz ;) a kto otrzymał srebro i złoto jeśli można wiedzieć ?
pzdr

Agulka
3.11.09, 18:30
a kto otrzymał srebro i złoto jeśli można wiedzieć ?

Witia1 i dka.
https://forum.olympusclub.pl/xperience.php?go=awards

wanilia
3.11.09, 20:40
Kolejne z Dubaju...

Widok z domu szejka. Pałac szejka to bardzo skromna budowla choć jak na biedę jaką widziałam na starych zdjeciach Dubaju był zapewne luksusowy. Dziś to po prostu kilka pokoi z małymi ale pięknymi lufcikami zamiast okien ( z powodu upału) , w których prezentowane są zdjęcia rodziny szejka- bardzo marnej jakośći zresztą i do tego zniszczone i powypalane przez małe reflektorki.
Drugie zdjęcie to wieżyczka , która miala na celu chłodzenie pomieszczeń, czyli taki klimatyzator. Na tych wystających patykach wywieszano mokre szmaty które dawały ulgę mieszkańcom. Do dziś takie wieżyczki są budowane w nowopowstałych domach. Czy bardziej dla tradycji, ozdoby czy funkcjonalności tego nie wiem.
Zdjęcia jako ciekawostka. Nie mają dla mnie wartosci estetycznej raczej dokumentalną. :)

Lolita
3.11.09, 21:03
Szczęściara, z Ciebię.
Ja też jeżdżę ale Ty to zwiedziłaś kawał świata :grin:
P.S. Aż mi się zachciało do koleżanki się wybrać która mieszka w Dubaju :mrgreen:

kasprzyk
3.11.09, 21:19
Witia1 i dka.
https://forum.olympusclub.pl/xperience.php?go=awards

podziękował :)

JacekO
3.11.09, 21:35
Kurcze, teraz to i fotek i wyjazdów zazdroszczę.:oops:

wanilia
3.11.09, 23:02
Kasprzyk podpowiedział jak odnośnik do galerii wstawić to wstawiam. A za podpowiedź bardzo dziękuję:grin:.
Już niewiele mi tych pustynnych zostało, a to był naprawdę fajny temat.
Serdecznie pozdrawiam.
... z serii pustynnej :) (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39764)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_pustynia2_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39764)

no... poprawione...:grin:

JacekO
3.11.09, 23:03
Coś nie wyszło.

Dawid
3.11.09, 23:43
ładny kawał piachu :) ostatni budynek też fajny i niebo piękne :)

Wiejo
4.11.09, 00:04
Z domu szejka skrzydło drzwi bardzo okazałe i szkoda, że telko jedno. Wieżyczka tak jak się wpatrzyłem to chyba suszarnia jakaś. Z pustyni świetne i tak też oceniłem w galerii.

wanilia
5.11.09, 21:40
Dziękuję :grin:

Zabawy z dłuższym czasem:
Wenecja o świcie...

... (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39832)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_wenecja-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39832)

helmuth
5.11.09, 21:55
Zabawy z dłuższym czasem:
Wenecja o świcie...
Hmm, 0,5" to dla Ciebie dłuższy czas? :wink:
Wydaje mi się, że próbowałaś uzyskać niemożliwe- nieruchome łódki i rozmazaną wodę.

Wiejo
5.11.09, 23:07
Odnosnie ostatniej nie wiem jaki były zamierzenia, jednak poruszone łodzie fajnie oddają efekt kołysania na fali. W moim odczuciu dodały zdjęciu ożywienia.

wanilia
5.11.09, 23:30
Hmm, 0,5" to dla Ciebie dłuższy czas? :wink:
Wydaje mi się, że próbowałaś uzyskać niemożliwe- nieruchome łódki i rozmazaną wodę.
Nie Helmuth na taki pomysł bym nie wpadła, dłuższego czasu nie mogłam ustawić bo było już zbyt jasno, to wszystko, co udalo mi się wycisnąć na daną chwilę, a wierz mi , że próbowałam :)
Z drugiej strony kto wie , czy w tym konkretnym kadrze jeszcze mocniejsze rozmycie by się spisało?, myślę, że nie. Co innego gdybym złapała jakąś jedną samotną gondolę w luźniejszym kadrze.
Ja bardzo z tego zdjęcia osobiście jestem zadowolona, dokładnie taki zamysł miałam i udało mi się go zrealizować. Mimo to wszystkie opinie chętnie usłyszę , i jestem na nie otwarta :grin:
Chłopcy , dziękuję za odwiedziny :grin:

wanilia
9.11.09, 23:58
Wstawiam kolejne z Dubaju :)

Dawid
10.11.09, 00:04
Nocne piękne.... :)

utoplec
10.11.09, 00:08
Mnie też się nocne podoba i ciekawa obróbka autostrady. Za to golf ma wypalone, brzydkie kolory w każdym razie na moim monitorze.

domadm
10.11.09, 00:28
Ta noc to rzeczywiście dość czarna jak na duże miasto, ale największy budynek świata robi wrażenie :)

Lolita
10.11.09, 01:21
Golfowe wypalone?Gdzie?

Za to Burj Dubai nocą... Bajka :roll:

k@czy
10.11.09, 05:45
wiecej nocnych, wiecej prosze :)

helmuth
10.11.09, 08:25
Imponujący, nocny widok Dubaju, chyba stracił bez kolorów. Przy kompletnym braku nieba, kolorowe światła dodały by uroku. Tak sobie myślę :wink:
Natomiast pokusił bym się o wyprostowanie perspektywy. Nie przeszkadza mi zbieżność głównego budynku ale już przewracające się "mniejsze" wieżowce po bokach, wyglądają dziwnie :roll:

JacekO
10.11.09, 09:18
Piękny ten Dubaj a zwłaszcza nocą.:grin:

wanilia
10.11.09, 13:48
Dziękuję Wam za komentarze :grin:
Helmuth prawda jest chyba taka , że tak do końca, to nie mam raczej serca do zdjeć architektury. Nie sprawiają mi one takiej frajdy jak np. krajobraz i portret. Kolory w tym ujęciu nie były jakieś wyjątkowe (podobno Dubaj oszczędza w tej chwili na energii z powodu kryzysu) dlatego pozwoliłam sobie na taką obróbkę, która moim zdaniem nie odbiera kadrowi urody. Jednak mogę nie mieć racji. Jeśli ktoś ma serce i ochotę pobawić się zdjęciem to chętnie wyślę.
Serdecznie pozdrawiam :grin:

helmuth
10.11.09, 15:16
...podobno Dubaj oszczędza w tej chwili na energii z powodu kryzysu...Nie uwierzę :mrgreen::
Jaki u nich kryzys, woda podrożała?
Chętnie zobaczę oryginał zdjęcia. Może jest tak, że tylko Ci się wydaje, że nie masz serca do architektury? Dlatego się nie przykładasz, mimo, że masz wiele okazji do fotografowania ciekawej architektury :-P Przyłóż się, spróbuj :grin:

wanilia
12.11.09, 00:04
Prawie jak Street foto :wink:
Dubaj

Dawid
12.11.09, 00:13
Bardzo podoba mi się 4 :) Że tak zapozował :) Nie gonił Cię?

wanilia
12.11.09, 00:15
Udawałam że to nie jego fotografuję :lol:

Dawid
12.11.09, 00:23
Spryciara :)

masakrer
12.11.09, 00:44
:???:To ty odwazna jestes, bo gdyby pan sie wkurzyl nie wiadomo jak moglo sie to skoñczyc. W krajach arabskich trzeba bardzo uwazac z fotografowaniem urzednikow jak i rowniez budynkow rzadowych.
Ale ci co robia streeta zawsze ryzykuja :grin:

wanilia
12.11.09, 00:46
Jednego złapałam jak dłubał w nosie, ale niestety poruszone było. Urzędnik też człowiek :wink:

JacekO
12.11.09, 09:54
Brawa za ostatnie uliczne. To wcale nie łatwe zrobić zdjęcia ludzi w takim kraju.:)

Wiejo
12.11.09, 22:16
Na ostatnich z ulicy elegancko prezentuje sie mundurowy, uwagę zwraca nazwałbym go luzakiem, ten na ostatnim i dwie kobiety siedzące na ławce z których starsza ma dość władczy wyraz twarzy a może tylko tak odczytuje ten profil i jakby dla kontrastu skromność tej młodszej.

wanilia
12.11.09, 22:54
W Emiratach przeżyłam ciekawe spotkanie. Z pola golfowego w Dubaju wiózł nas kierowca do miejscowości typowo turystycznej oddalonej o 3 h drogi. W związku z szansą sfocenia czegoś ciekawego usadowiłam się obok kierowcy. Golfiarze odpoczywali z tyłu. Kierowca był bardzo chętny do rozmowy. Mój angielski zdecydowanie nie jest książkowy ani dostatecznie gramatyczny ale mimo to pozwolił na dialog z ochoczo nastawionym kierowcą który językiem władał w dość podobnym stopniu więc oboje nie czuliśmy się zażenowani :wink:
No było to moje pierwsze spotkanie z "innym światem" inną kulturą. Muszę przyznać, że wciągneła mnie ta dyskusja. Zeszliśmy na temat związków. Pan stwierdził , że swoją żonę poznał kiedy się urodziła. Jego rodzice mu ją powiedzmy brzydko "zaklepali". Są małżeństwem 25 lat mają 3 synów i jedną córkę. Powiedziałam, że u nas jest najpierw miłość, a potem ślub. On na to , że absolutnie najpierw ślub, a miłość przyjdzie później. Małżeństwa z namiętności są nietrwałe, bo namiętność się kończy i czar pryska. Pochodził z tej bardziej konserwatywnej rodziny, jego żona chodzi w tej czarnej szacie z odsłoniętymi oczami, w "burce". Zapytałam dlaczego. "Bo ona maluje się i ubiera tylko dla mnie". Jego córka ma już od 9tego roku życia wybranego męża. Niedawno podobno widziała go , bo odwiedził ich z rodzicami podczas zaręczyn. Zapytałam czy była bez burki. Tak! A czy rozmawiali ze sobą? Nie, widzieli się! - odpowiedział :shock:
Długo by pisać. Pan opowiadał mi o Koranie i swojej wierze, mówił z taką pasją, że dreszcz przechodził po plecach.
Bardzo ciekawe spotkanie:grin:
p.s. Oglądałam zdjęcia jego synów w telefonie, oraz jego samego 20 lat wstecz- oczy z orbit mi wyszły, no cieżko przystojni. Fajne te ciemne typy, niiestety bardzo inni od nas.
A może powinniśmy im zazdrościć, że mają zasady,których się trzymają, kiedy u nas ideały umierają? ... tak się zastanawiam....

aga_piet
12.11.09, 22:59
Ciekawe :D

masakrer
12.11.09, 23:22
Ciekawe, bo ja po mojej wizycie w Algierii mam dokladnie takie same odczucia (na temat idealow) ale ciarki mi przechodza jak pomysle o burce i o tym jak niewiele znaczy tam kobieta.
Mnie tez kiedys przyszlo do glowy zapytac jednego z naszych "nowych" arabskich znajomych, dlaczego w Algierii niektore kobiety przykrywaja tylko wlosy a niektore cala twarz zostawiajac odkryte tylko oczy.......
Wiedzialam, ze ich religia zmusza kobiety do przykrycia wlosow, ale nie do calej twarzy i nie moglam sie oprzec ciekawosci....
Pan odpowiedzial mi, ze to jeszcze zwyczaje z epoki kolonialnej, podobno zolnierze francuscy, zmuszali do niegodnych czynow najpiekniesze kobiety w miescie, wiec w obawie przed tym ich ojcowie i mezowie kazali im przykryc twarz , aby nie bylo wiadomo czy sa piekne....:roll:
Chyba chcial mi wcisnac kit:shock:
Powiedzial rowniez, ze u nich jest absolutnie nie do pomyslenia, aby kobieta i mezczyzna mieszkali razem przed slubem i zakonczylismy dyskusje jak zapytalam czy u nich nie ma bezmeznych kobiet z dziecmi......niestety musial powiedziec, ze tak bo akurat jedna taka pania mielimy w naszym otoczeniu...Pozniej juz maz mnie szczypal zebym wiecej nie pytala...:???::mrgreen:
Sorry, nie chce zasmiecac Ci watku, ale to intrygujacy temat.

wanilia
12.11.09, 23:25
No coś Ty, jakie zamiecasz!, cieszę sie z dialogu :grin:

Dzis przy okazji robienia obiadu leciał w tle program Drzyzgi (ostatnio schodzi na psy), pokazywali w nim panny które w internecie i nie tylko pokazują co tylko mają do pokazania, a co niektóre mamusie nie miały z tym problemu. Większość z tych panienek była po prostu żenująco pusta. Modlę się aby moje dzieci były normalne .

Właśnie w chwilach gdy oglądam i słucham takich ludzi chciałabym aby jakieś zasady ponowały w naszym świecie a nie ich brak.

Chyba stara już jestem, bo ciśnie mi się na usta "za moich czasów..." :wink:

masakrer
12.11.09, 23:37
:lol::lol::lol: Skad ja to znam.

domadm
13.11.09, 00:49
W Emiratach przeżyłam ciekawe spotkanie [...]

A może powinniśmy im zazdrościć, że mają zasady,których się trzymają, kiedy u nas ideały umierają? ... tak się zastanawiam....

Te zasady niestety są bezwzględne, i narzucają tylko wybrany i określony sposób działania. Nie ma w nich miejsca na wolność, która powinna rodzić odpowiedzialność. Pewnej grupie ludzi one odpowiadają, ale sądzę że to silniejsza mniejszość.

Ale chciałby Cię pocieszyć, że wcale nie jest tak źle jak przedstawiają to media i ludzkie bajania, które przecież żerują na ekstremach.
Znam wielu, wielu ludzi w tym kraju i w innych, którzy mają jasno określone, wysokie standardy życia i postępowania o ponadczasowej inspiracji. Realizują je, przekazują je swoim potomkom, dzielą z otoczeniem.

Ludzie nie są wcale tacy źli, do złego są tylko zmuszani.

waruga
13.11.09, 02:09
Fotki ze swiata dalekiego... ciekawe a i tez dyskusja wywiazala sie interesujaca..! Tak trzymac!

helmuth
13.11.09, 15:09
Nie o zdjęciach ale w ramach dyskusji o zasadach :wink:

Pan stwierdził , że swoją żonę poznał kiedy się urodziła. Jego rodzice mu ją powiedzmy brzydko "zaklepali".
Jego córka ma już od 9tego roku życia wybranego męża.

Nie, nie zazdroszczę im takich zasad, które bratu pozwalają zbić siostrę, za to, że zamiast "zaklepanego" przez rodziców, wybrała innego i to na dodatek z innego kręgu kulturowego.

Ale chciałby Cię pocieszyć, że wcale nie jest tak źle jak przedstawiają to media i ludzkie bajania, które przecież żerują na ekstremach.
Nie znaczy też, że jest dobrze, ze mamy im czego zazdrościć. Właśnie te ekstrema, są najlepsze do pokazania wypaczeń i wynaturzeń, do jakich prowadzi fundamentalizm.

wanilia
15.11.09, 13:31
Dziś przed śniadaniem w mglisty poranek

Tommy_G
15.11.09, 13:45
Dziś przed śniadaniem w mglisty poranek
zdjęcie oddaje klimat, choć wolałbym z deka ciemniejsze niebo
pozdrówka

helmuth
15.11.09, 16:03
Dziś przed śniadaniem w mglisty poranekWydaje mi się, że przedobrzyłaś z kontrastem. Miało być mglisto a Ty starałaś się tą mgłę usunąć, mało MZ widać tą mgłę :-P
Obrazek ładny :grin:

Dawid
15.11.09, 23:32
A jak z rybami w tej wodzie :) Fajne zdjątko :)

wanilia
16.11.09, 00:15
Nie mam pojęcia jak z rybkami, bo nie znam się na łowieniu ryb- jak sciagam je z haczyka to krzyczę ;) ale to miły akwen na taki sport :)

Poprawiłam i wstawiłam

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_1812_stitcha_3_mr-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40164)

Tommy_G
16.11.09, 00:18
Nie mam pojęcia jak z rybkami, bo nie znam się na łowieniu ryb- jak sciagam je z haczyka to krzyczę ;) ale to miły akwen na taki sport :)

Poprawiłam i wstawiłam

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_1812_stitcha_3_mr-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40164)

dużo lepiej teraz :)

Kaz de Wro
16.11.09, 00:49
Ostatnie pustynne- rewelka!
Streetowe a szczególnie fota policjanta, a mówiłaś że masz obawy przed rozbieniem zdjęć z bliska;-)

Wielce poznawczy wątek

Pozdrawiam

misscaroline
16.11.09, 00:53
to się zaszwendała dziołcha:) aż miło:)
nocne piękne, kolory autostradowego wspaniałe:) jeszcze!!

helmuth
16.11.09, 14:58
Poprawiłam i wstawiłam Czy to zdjęcie jest "HDR-owane"?
Jest lekko ściemnione w stosunku do poprzedniego ale dalej uważam, że to nie to :-P. Za ostro(?), za dużo szczegółów(?) nie potrafię tego nazwać. W dalszym ciągu uważam, że "odarłaś" krajobraz z tej odrobiny tajemniczości jaki tworzy mgła.
Takie mam odczucia ale może nie mam racji? :roll:

Rafał Czarny
16.11.09, 15:05
Streety bardzo fajne, zwłaszcza pierwszy. Czwóreczka też bardzo zacna.

wanilia
16.11.09, 23:35
Czy to zdjęcie jest "HDR-owane"?
Jest lekko ściemnione w stosunku do poprzedniego ale dalej uważam, że to nie to :-P. Za ostro(?), za dużo szczegółów(?) nie potrafię tego nazwać. W dalszym ciągu uważam, że "odarłaś" krajobraz z tej odrobiny tajemniczości jaki tworzy mgła.
Takie mam odczucia ale może nie mam racji? :roll:
Helmuth, lekko podciągnęłam kontrast tonalny, mgły zbyt dużo nie było. Celowo bym jej nie usuwała. Ze wszystkich podejść takie opracowanie najbardziej przypadło mi do gustu. :grin:
Dziękuję za odwiedziny :grin:

wanilia
17.11.09, 20:20
A może takie?:grin:

witia
17.11.09, 20:33
Uliczne z Dubaju - świetne.
Nie masz więcej nocnych z tej mieściny?:wink:
Pozdrówka.

wanilia
17.11.09, 20:59
a bardzo proszę...

helmuth
17.11.09, 21:36
Fajna bryka :-P
Może nawet wygląda lepiej w nocy niż w dzień? :) Trochę leci w prawo ale nie ważne :wink: Znowu widzę ziarno (jakby HDR) jak na porannym widoczku z łódką. Czy to jakieś eksperymenty z nową obróbką?

Tommy_G
17.11.09, 21:46
Fajna bryka :-P
Może nawet wygląda lepiej w nocy niż w dzień? :) Trochę leci w prawo ale nie ważne :wink: Znowu widzę ziarno (jakby HDR) jak na porannym widoczku z łódką. Czy to jakieś eksperymenty z nową obróbką?

oczywista oczywistość że to HDR.. nawet canony nie mają takiej rozpiętości :)

wanilia
17.11.09, 22:58
jeszcze jedno...

Dawid
17.11.09, 23:15
No i to jest zajebi**e :) Lubie twoje nocne zdjęcia :)

masakrer
17.11.09, 23:26
Znad zalewu jak dla mnie bardzo przyjemny kadr, w obrobke nie bede sie mieszac,mnie nie przeszkadza - tak jak jest - jest ok.
Nocne z Dubaju fajowe :grin: nie zaluja kasy na oswietlenie....biedaki :-P
To nadmorskie zbytnio nie porywa....i te plamki na niebie :roll:

helmuth
17.11.09, 23:32
jeszcze jedno...A próbowałaś nam wmówić, że oszczędzają światło w związku z kryzysem :grin:

domadm
18.11.09, 00:05
Przed oszczędzaniem w Dubaju trzeba było do nocnych zdjęć zakładać szare filtry, a teraz nie trzeba ;-)

Nocne fajniste :)

waruga
18.11.09, 00:48
jeszcze jedno...

fotka superowa.....

Wiejo
18.11.09, 07:42
Motyw żaglówki płynacej z cienia do strefy słońca po dość wzburzonych falach podoba się. Bajecznie drogie autko na ulicach Dubaju w nocnej scenerii stanowi mocny akcent tego miasta i zarówno to jak i następne z ferią światełek na palmach są bardzo widowiskowe.

JacekO
18.11.09, 13:32
Często tu zaglądam i znów moje oczy nacieszyłem ładnymi fotkami. Te kolorowe światełka- zrobiło się świątecznie.:grin:

Lolita
18.11.09, 19:29
Najbardziej mi się palmy podobają. Świetne zdjęcie :grin:

wanilia
19.11.09, 00:50
Kochani. Wstawiam zdjęcie pięknie wyprostowane przez Helmutha w kolorach naturalnych. Troszkę poprawiłam (w końcu mi się udało)czarne niebo, bo lekko szumiało (oczywiście z mojej winy).
Heniu serdecznie dziękuję i pozdrawiam :grin:

masakrer
19.11.09, 00:55
No prosze w duecie wyszlo calkiem niezle:mrgreen:

Dawid
19.11.09, 00:56
dół zdjęcia fajny :) lecz góra zlewa się i obcięta:???:

helmuth
19.11.09, 00:57
Mnie się podoba :mrgreen:
Troszkę chyba czubek ucięty ale nie jestem pewny- za wysoko i dobrze nie widzę :wink:

dół zdjęcia fajny :) lecz góra zlewa się i obcięta:???:Nie marudź! Czubek wysoko, to musi się zlewać :mrgreen:

wanilia
19.11.09, 00:57
Toż to najwyższy budynek świata, ręki mi nie starczyło :wink::grin:
Znacie już, wstawiłam dziś do galerii, ciekawa jestem Waszych opinii...
małe wielkie smutki (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40258)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_male_wielkie_smutki_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40258)

Dawid
19.11.09, 01:02
Jak najwyższy to spoko wtedy:lol::lol::lol::lol::lol::lol:

waruga
19.11.09, 01:03
Kochani. Wstawiam zdjęcie pięknie wyprostowane przez Helmutha w kolorach naturalnych. Troszkę poprawiłam (w końcu mi się udało)czarne niebo, bo lekko szumiało (oczywiście z mojej winy).

fotka ma cos w sobie..

Dawid
19.11.09, 01:03
Zastanawia mnie co jej powiedziałaś że się rozpłakała :)

wanilia
19.11.09, 01:09
Oglądała program Martyny Wojciechowskiej jak słoniątku umarła mamusia...
a że matka z aparatem w ręce nie dziwi więc opowiadała mi treść programu... a ja paskudnie to wykorzystalam, ale potem wyprzytulałam...

Dawid
19.11.09, 01:11
Przebiegła Ty :)

Agulka
19.11.09, 01:48
Już się zaczynałam zastanawiać, czy Ty serca nie masz: dziecko krokodyle łzy wylewa, a Ty zdjęcia strzelasz :) Ale skoro wyprzytulane, to mnie, jako "oglądaczkę" bardzo cieszy, że z aparatem wtedy byłaś, bo zdjęcie przypadło mi do gustu (a dokładnie lewa jego część, ta zapłakana).

Wiejo
19.11.09, 21:08
Najwyższy budynek po kliknieciu zabawnie mi sie otworzył bo iglicę zwieńczał Twój uśmiechniety emotikon. W pierwszym momencie trochę mnie zastanowiło w drugim sie usmiałem. Wracając, uważam, że fajne jak z ciemnej czelusci nocy wyłania się taki delikatnie oświetlony monument. Portret z łezką smutny i ładny poprzez swoją naturalność.

wanilia
19.11.09, 21:36
Co by na to Freud powiedział ? :wink: :lol:
Dziękuję i pozdrawiam :grin:

heniobe
19.11.09, 21:59

Nie wiem czy pamiętasz ale wiosną /?/ wysłałem Ci darmowy program do prostowania takich rzeczy jak lampy , walące się wieże czy wysokie budynki i inne tego typu optyczne skrzywienia. Sama nim mogłaś to wyprostować. pozdrawiam hb.

domadm
19.11.09, 23:17
No, teraz to ten najwyższy klocek podoba mi się bardzo, aczkolwiek obciąłbym trochę tego dołu w innym kolorze i może być :)

wanilia
19.11.09, 23:32
Heniobe - Helmuth lubi proste więc prostuje, ja wychodzę z założenia , ze szerokokątny jest krzywy i tak ma zostać. :grin:.
Jest jednak kilka zdjęć , które życzyłabym sobie wyprostować, a nie udało mi się to tak jak bym chciała w PS-ie. Widocznie nie sciągnęłam wtedy tego programu , bo troszkę opanowałam ps-a i pomyślałam , że na moje potrzeby to mi wystarczy. Teraz z chęcia sprawdzę wiadomość od Ciebie i skorzystam z programu.

heniobe
19.11.09, 23:40
Heniobe - Helmuth lubi proste więc prostuje, ja wychodzę z założenia , ze szerokokątny jest krzywy i tak ma zostać. :grin:.
Jest jednak kilka zdjęć , które życzyłabym sobie wyprostować, a nie udało mi się to tak jak bym chciała w PS-ie. Widocznie nie sciągnęłam wtedy tego programu , bo troszkę opanowałam ps-a i pomyślałam , że na moje potrzeby to mi wystarczy. Teraz z chęcia sprawdzę wiadomość od Ciebie i skorzystam z programu.

OK. Daj głos jak Ci poszło. pozdrawiam hb.

wanilia
19.11.09, 23:42
Obiecuję (zabiorę się za to jutro lub pojutrze) :grin:
Dziękuję za pamięć :grin:

K_Puchatek
21.11.09, 18:22
Trochę mnie tu nie było - jak zobaczyłem zdjęcie (przedostatnie - H) myślałem że trafiłem do wątku Helmutha...:roll:, fotka bardzo przyjemna.
Ostatnia, czyli "małe wielkie smutki" - świetny dyptyk - ocena w galerii.
Pozdrawiam

wanilia
21.11.09, 20:50
Dziękuję za wizyty :grin:
Kadr z ostatniej niedzieli...

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40334)

szklarz
22.11.09, 21:45
Nie lubię takich kolorów jakie sa na ostatniej focie ale za to lubie zwiedzać swiat na twoich fotografiach.

Wiejo
23.11.09, 08:37
Na ostatnim podoba się ładnie podzielony kadr. Jest prosty, przejrzysty, ładnie prowadzi wzrok. Nie mam przekonania do barwy która jest za zimna i sprawia trochę nie naturalne wrażenie.

helmuth
23.11.09, 17:11
Za szklarzem i Wiejo- kolory, to najsłabszy element tego zdjęcia :roll: Chyba lepiej byłoby B&W.

Trochę mnie tu nie było - jak zobaczyłem zdjęcie (przedostatnie - H) myślałem że trafiłem do wątku Helmutha...:roll:,
No bo trochę mojego wkładu tam jest :mrgreen:

wanilia
23.11.09, 22:53
To prawda współpraca z Helmuthem jest bardzo owocna :grin:
(dziękuję :grin:)
Miło, że wpadacie :grin:

wanilia
24.11.09, 00:11
Ciekawi ludzie-
...pani złapana w greckiej miejsowości portowej

Dawid
24.11.09, 00:53
Wygląda na marudę:)

waruga
24.11.09, 21:44
Wygląda na marudę:)

Moze pani zamiescila w gazetce w dziale matrymonialne anons i taka zdegustowana ... :-)

Wiejo
24.11.09, 22:14
Poodba mi się ponieważ w dość ciekawy sposób do którego przyczyniło się połączenie zdjęć oddaje rys osobowości. Nie będę pisał jakiej ale współczuję kelnerowi.

masakrer
24.11.09, 22:53
Co wy chcecie od pani, przeciez ona tylko krzyzowke rozwiazywala.

wanilia
26.11.09, 23:57
Portrety Natalki-

Dziadek
27.11.09, 08:59
To coś dla Dziadka :)
Śliczności, szczególnie drugie z podświetlonymi włoskami :)

Lolita
27.11.09, 11:37
Wanilka, oba porteciki Natalki śliczne :roll: Przeglądam się i nie mogę się zdecydować które zdjęcie małego aniołka bardziej mi się podoba... ale chyba to drugie.
Teraz ja się rozmarzyłam :grin:

Dawid
27.11.09, 12:30
Słodko:) Podoba mi się:) Piękne oczki :)

waruga
27.11.09, 17:25
Portrety Natalki-

Fotka 2. najbradziej mi sie podoba, ten blysk w oczach....Portrety jak najbardziej zachwycaja, technicznie bez zarzutow.

wanilia
27.11.09, 21:22
Jeszcze jeden portrecik :grin:

kasprzyk
27.11.09, 21:30
Piękne portreciki ostatnie, cudne

Dawid
27.11.09, 22:23
Fajne :) tylko pieprzyk odciąga moją uwagę :)

Wiejo
28.11.09, 06:37
Ciep[łe z dziecinnym klimatem bardzo naturalne portrety Natalii. Portret Mi sympatyczny ale tło trochę negatywnie oddziałuje zacierając wyrazistość istotnego dla tego ujecia lewego kucyka.

waruga
28.11.09, 08:04
Jeszcze jeden portrecik :grin:

Portrecik piekny. Brawo!

wanilia
29.11.09, 00:46
no i jeszcze jeden....

waruga
29.11.09, 01:44
no i jeszcze jeden....

Znasz sie na rzeczy jak widac, tylko zachwalac...! Brawo

Dawid
29.11.09, 08:36
Podobają mi się oczy :) To ?Twoja córka:)?

Dziadek
29.11.09, 10:32
Robisz coraz piękniejsze portrety nie tylko Twoim modelkom, ale również Twój avatar jest uroczy :)

witia
29.11.09, 11:06
Natalka 2 - jest super.
Wszystkie te portreciki są świetne.
Pozdrówka.

wanilia
29.11.09, 17:32
Dziękuję za miłe słowa:grin:
Myślę , że przede mną jeszcze dużo pracy zwłaszcza z opanowaniem światła. Czytam i czytam różne artykuły, ale najważniejsza jest praktyka.
A modelki zaczęły strajkować, czego owocem jest avatar :wink:
Mam nadzieję, że szybko znajdę jakiś choćby niepedagogiczny:wink: argument na przekonanie moich osobistych modelek do współpracy.
p.s. tak, to moja córcia, młodsza i bardziej podobna do mojej lepszej połówki :wink:. Starsza to skóra ze mnie. :grin:

wanilia
29.11.09, 20:21
A co sądzicie o tym?

Piotr Grześ
29.11.09, 20:27
Ładnie, niemniej z prawej strony, ramię bardzo mocno niedopracowane. Zawsze do Ciebie wpadam, ale nie zawsze komentuję. Niemniej wielkie gratki za pustynne i te dolarowo dubajowe. Bardzo piękne zdjęcia. Wątek śledzę i będę śledził:)

wanilia
29.11.09, 20:31
W zasadzie to prawe ramię to efeky małej GO , nie wiem jak mogłabym z tym popracować. Czyżby zwiększyć GO?

Piotr Grześ
29.11.09, 20:42
Być może tak, być może!

2em
29.11.09, 21:20
Przejrzałem wątek pobieżnie i muszę stwierdzić, że zaliczyłaś b. duży progres, to widać szczególnie jeśli chodzi o portrety. Tylko tak dalej.

dr_feelgood
29.11.09, 21:27
Witaj :) Ostatnie za jasne jak dla mnie, przedostatnie za to bardzo sympatyczne!

wanilia
29.11.09, 22:59
Oglądam wiele zdjęć na różnych forach i lubię zapamiętywać te , które w jakiś sposób do mnie przemawiają. Próbowałam opanować światło w takim właśnie jasnym zdjęciu. Nie udało mi się to tak jak bym tego chciała (tło o kolorze kremowym ciągle mi przeszkadza), ale byłam najbliżej ze wszystkich wykonanych prób. Walka ze światłem, balansem bieli, odległością lamp, parametrami to badzo skomplikowana sprawa. Mam nadzieję, że dojdę do wprawy.
Chętnie wzięłabym udział jako pomoc fotografa w jakiejś fotograficznej sesji, żeby z bliska zobaczyć jak to się robi. (mogłabym parzyć kawę:wink:).
Dajcie znać jak będziecie coś wiedzieć :grin:
Jeśli macie jakieś fajne linki dot, fotografii studyjnej będę wdzięczna. :grin:

Dawid
30.11.09, 00:37
Mnie się podoba :) Lecz od razu rzuciła się w oczy różnica koloru tła po lewej i po prawej :)

jolly
30.11.09, 13:27
Z wykorzystaniem jednej lampy
http://www.prophotolife.com/2008/06/02/video-episode-13-beautiful-portraits-with-just-one-light/

Ggrzesiek
30.11.09, 15:43
Bardzo fajne te Twoje portrety.

Może tutaj znajdziesz coś interesującego:
http://www.lastoliteschoolofphotography.com/

Pozdrawiam

JacekO
30.11.09, 18:53
Za cienki bolek jestem żeby cokolwiek radzić ale niech mi wolno będzie wyrazić swój zachwyt. Piękne zdjęcia córeczek.:grin:

Wiejo
30.11.09, 21:03
Na Mi2 bardzo podobają się oddane emocje i ciepły klimat codziennych domowych zajęć. Na ostatnim za jasno i zbyt dosłownie.

wanilia
1.12.09, 00:28
Dziękuję za opinie, będę nadal próbować w tej jasnej tonacji , aż dojdę do efektu do którego zmierzam.
Wrzucam autoportret, co sądzicie o takim oświetleniu?

Dawid
1.12.09, 00:37
Na świetle to się nie znam, ale oczy masz super :)

masakrer
1.12.09, 01:51
Na świetle to się nie znam, ale oczy masz super :)

A co to za zaloty :wink:

k@czy
1.12.09, 06:03
swiatlo jak swiatlo, ale zes sie uciela okropnie......

Dawid
1.12.09, 07:53
Czy jak się mówi kobiecie coś miłego musi mieć to podtekst? :)

wanilia
1.12.09, 13:25
Za miłe słowo dziękuję :)

Jakoś mi do kwadratu takie ucięcie pasowało, zwłaszcza, że głosy były jak ciąć - to zdecydowanie- no to ciachnęłam :wink:
szkoda ,że tak mało wskazówek od gości....

mam nadzieję, ze chłopcy sie ożywią jak zaniedługo wstawię zdjęcia 18 -stek, bo sesja w planach :wink:

jolly
1.12.09, 14:10
Kadr taki sobie, ale w końcu pytasz o światło :wink: nie o kadr.
Mi się wydaje ok. Może ciut za ciemne, ale to naprawdę odrobinkę.

lisiajamka1
1.12.09, 14:16
A moim okiem kompozycja niezrównoważona ja bym trochę dołu uciął.
Boże jakie ja mądre słowa piszę?

masakrer
1.12.09, 15:10
Jak dla mnie tez odrobine za cimno. Natomiast nie mam nic przeciwko kwadratowi, sama tak lubie, ale nie bardzo mi podchodzi takie ciachniecie glowy i troche za duzo na dole. Ale ja sie nie znam na portretach, tak sobie tylko gdybam :roll:

droplet
1.12.09, 18:01
IMHO problem ze światłem by istniał gdyby kadr był mocniej cięty,
tym bardziej, że u góry już się to dokonało ;-)
Już avatar się lepiej prezentuje.

Lolita
1.12.09, 18:09
Wrzucam autoportret, co sądzicie o takim oświetleniu?

Ja się na portretach nie znam, tym bardziej na oświetleniu. Ale musiałam napisać, boś tak do mojej koleżanki podobna, że szok :shock:

aga_piet
1.12.09, 18:28
Bardzo ładne ostatnie ostatnie portrety dziewczynek (począwszy od Natalki). W portretach córek podoba mi się kolorystyka - pierwsze - w odcieniach brązu i czerwieni, drugie - niebieskości.

Autoportret oczywiście ładny ale... pani kochana... podretuszowałabym z lekka, bo mnie to się plama na rękawie rzuca w oczy ;)

wanilia
1.12.09, 19:39
Dzięki Bufetowa :grin:
E tam taka plama- to światłocień, poza tym ....
od tego prasowania już ręce mnie bolą :wink::lol:

wanilia
4.12.09, 00:40
Miałam dziś pracowity dzień z pięknymi i sympatycznymi dziewczynami.
Bolą mnie palce od spustu, ale jedno zdjęcie, ciekawa Waszych opinii podrzucam :grin:

Dawid
4.12.09, 06:47
Mi się podoba, bardzo ładnie :) Podoba mi się że zostawiłaś rozwiane włosy :)

Ggrzesiek
4.12.09, 08:11
Fajowe. Mam nadzieję, że pojawią się kolejne zdjęcia z tej sesji.
Prawdziwie renesansowy z Ciebie fotograf, żaden temat nie straszny, od krajobrazu po fotografię studyjną.

Pozdrawiam

dr_feelgood
4.12.09, 09:02
Ta ostatnia fota to cho cho cho cho cho cho, liczę na więcej!

Lolita
4.12.09, 09:28
Na portretach się nie znam ale jako zwykły odbiorca mogę powiedzieć, że ostatni MSZ bardzo ładny. Jasna karnacja modelki i tło świetnie kontrastują z szalem. Do tego rozwiane włosy i rozmarzone spójrzenie dziewczyny... Miód, malina :roll:

Bolą mnie palce od spustu...

A ten co trzymał suszarkę? Pewnie zakwasy dzisiaj ma :mrgreen:

domadm
4.12.09, 12:18
No ja cie nie mogę - to ostatnie fantastyczne :)
rozwiane włosy, kolorki, wesoły nastrój - proszę o więcej!!!
Zamawiam:
+ autoportret
+ córeczki
+ pieski :cool:

JacekO
4.12.09, 12:34
Przyznam się szczerze, że zaglądam do Twojego wątku w poszukiwaniu kolejnych fotek z podróży atu proszę miłe zaskoczenie. Bardzo ładne portrety. Oceny się nie podejmuję ale okiem zwykłego oglądacza i amatora powiem bardzo ładne.:grin:

wanilia
4.12.09, 14:13
Fajowe. Mam nadzieję, że pojawią się kolejne zdjęcia z tej sesji.
Prawdziwie renesansowy z Ciebie fotograf, żaden temat nie straszny, od krajobrazu po fotografię studyjną.

Pozdrawiam

Strasznie ucieszyłam sie widząc , że są kmomentarze i w dodatku przychylne. Fotka nie cieszy jeśli podoba sie jedynie mnie.

Grzesiek, smakowałam prawie wszystkiego, ale street i architektura mnie nie podnieca, choć być może jeszcze kilka popełnię :grin:

zamawiam
+ autoportret
+ córeczki
+ pieski :cool:

Kolejność przypadła mi do serca :wink:
Cieszę się , że po ostatniej wrzutce ktoś jeszcze ma ochotę na autportret :wink::grin:
dr_feelgood- obiecuję, nawet dzisiaj, na pierwszy rzut oka kilka trafi zwłaszcza do męskiej publiczności jeśli chodzi o "treść" - taką mam nadzieję :grin:
Do zobaczenia
Wszystkkim Wam bardzo dziękuję za odwiedziny :grin:

helmuth
4.12.09, 14:49
Niezmiennie, Ci kibicuję :grin:
Zaglądam regularnie ale portret to nie jest to, w czym mógłbym dawać rady, czy choćby oceniać :-P

Sebastian_T
4.12.09, 17:13
dr_feelgood- obiecuję, nawet dzisiaj, na pierwszy rzut oka kilka trafi zwłaszcza do męskiej publiczności jeśli chodzi o "treść" - taką mam nadzieję :grin:

To się oglądalność (bieżąca zaglądalność ;-) ), która i tak jest duża (zasłużenie) w wątku podniesie :-D

helmuth
4.12.09, 19:15
...jedno zdjęcie, ciekawa Waszych opinii podrzucam :grin:Tak się zarzekałem ale jednak nie mogę się powstrzymać :-P Nie mam uwag do portretu jako całości ale do uśmiechu modelki. Ja wiem, że to już nie Twoja wina. Mnie ten uśmiech przypomina Jokera z Batmana. Myślę, że można zrobić małe oszustwo na użytek forum :wink:
Na pewno dr_feelgood zrobiłby to lepiej

Lolita
4.12.09, 19:18
Myślę, że można zrobić małe oszustwo na użytek forum :wink:

No to mów teraz jak to zrobiłeś :wink:

k@czy
4.12.09, 19:39
dobreeee :) :) :)

wanilia
4.12.09, 19:42
Ależ sobie Helmuth poszalałeś !:grin:
Powiem tak.... moją uroczą modelkę znam od kiedy miała 7 lat, zawsze bardzo podziwiałam jej urodę zwłaszcza , że idzie to w parze z wnętrzem. Ma piekne duze usta i szeroki uśmiech. Mam nadzieję, że inne kadry pokażą różna mimikę. Moja modelka ma taką urodę- lekko uniesione kąciki ust. (swoją drogą wiele kobiet chciałoby tak mieć, bo z wiekiem bywa odwrotnie). Trudno mi nad tym dyskutować, tak samo jak trudno mi czytać, że uśmiech nie jest naturalny. Jak mozna o tym decydować jak nie zna się fizjonomii osoby?
No ale..... Helmuth robota dobra, powiedziałabym... kosmetyczna:wink:
choć gdybym w ogóle kusiła sie o korektę ust to bym ich nie zwężała.

helmuth
4.12.09, 19:42
No to mów teraz jak to zrobiłeś :wink:Stempel + rozmycie.

...gdybym w ogóle kusiła sie o korektę ust to bym ich nie zwężała.Nic nie zwężałem, tylko lekko skróciłem kąciki.

wanilia
4.12.09, 19:44
Zaraz biorę się do roboty, dla panów bedę nawet pończoszki, ale tylko jak zasłużycie :wink::lol::-P

Stempel + rozmycie.
Nic nie zwężałem, tylko lekko skróciłem kąciki.
O tym mówię, zamiast je likwidować, należałoby w tym miejscy je rozszerzyć.