Zobacz pełną wersję : Odp: wanilia - moim okiem
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
18
Czyli jednak Bangkok w tym roku :) Gratuluję wyboru i z tego co widzę udanych wakacji. Miło, że szybko do nas wróciłaś i czekam niecierpliwie na foto-relację. Pierwsze zdjęcia baardzo fajowe. Wrzucaj jak najwięcej :P
pozdrówka
T.
Dziękuję za miłe powitanie :grin:
Kulinarny początek był może skromny, ale co się potem działo!!!...- o tym nieco później.
Po naleślinkach przyszedł czas na zupę tom yum- po prostu rewelacja!!!!
Wpadnijcie na tę stronkę-moze poczujecie zapach egzotycznej kuchni (większość z potraw kosztowałam).
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_ytfiLVIefIU/SXrIxODIg9I/AAAAAAAABkk/azFFvtx0ZxQ/s400/Tom_Yum_Koong%255B2%255D.jpg&imgrefurl=http://thaifoodrecipehit.blogspot.com/2010/05/tom-yum-goong.html&usg=__YgKOtaOpjbxHV3107d4qzJw-GA8=&h=300&w=400&sz=18&hl=pl&start=7&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=UK3e5aUBMh4YVM:&tbnh=93&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dtom%2Byum%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DX %26rlz%3D1T4ADBS_enPL285PL289%26tbs%3Disch:1
Świetne zdjęcia, których największą wartością jest oddany klimat fotografowanych miejsc. Tak jak przedmówcom pozostaje mi cieszyć wzrok i "zazdraszczać" :)
Ostatnie dwa rewelacyjne :!: :)
O tak takiego jakiegoś fajowego robaka to bym se zjadł :). Patrząc na foty myślę sobie ze piękny świat jest tam gdzieś daleko. :)
Targ wodny też od zawsze był w moich planach, choć pierwotnie stawiałam na Wietnam. Ale z pewnością ten kierunek też dopiszę do listy na przyszłość jeśli się uda.:)
Targ wodny w Tajlandii to fantastyczne miejsce, choć było bardzo trudnym plenerem do zrobienia zdjęć. Część pod zadaszeniem w cieniu , zaraz potem całkowicie wystawione na palące słońce. Miałam kłopoty z opanowaniem światła. W dodatku targ zaczyna funkcjonować najpełniej około 10-11, a wtedy kiedy rozpoczyna sie oblężenie turystów. Jak wiecie ta pora to nie jest dobry czas na poprawne foty. Targowisko wg przewodniczki zamyka się ok 13. Ale kilka udanych fot mam. Zwlaszcza kilka pięknych twarzy starszych ludzi.
Dziś wieczorem zasiąde do zabawy przed komputerem :grin:
Z daleka wygląda to mniej-więcej tak:...
Na wodzie nie mieszczą sie momentami łodzie. Wszyscy krzyczą, odpychają się od innych, nawołują, zachwalają swoje produkty.
Śmiesznie, bo w sklepach na nabrzeżu sprzedawcy mają specjane haki którymi przyciagają łodzie namawiając na zakup towarów. Oczywiście należy się handlować, bo inaczej zapłaci się podatek od naiwności :wink:
Z daleka wygląda to mniej-więcej tak:...
Na wodzie nie mieszczą sie momentami łodzie. Wszyscy krzyczą, odpychają się od innych, nawołują, zachwalają swoje produkty.
Śmiesznie, bo w sklepach na nabrzeżu sprzedawcy mają specjane haki którymi przyciagają łodzie namawiając na zakup towarów. Oczywiście należy się handlować, bo inaczej zapłaci się podatek od naiwności :wink:
Bardzo fajnie oddajesz klimaty tamtego miejsca. Z przyjemnością tu zaglądam :)
Dzięki Tommy :grin:
wrzucam pierwszy portret
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/08/thumb_z_targu_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-47792)
Piękne te kolory na Twoich zdjęciach. Portret fajny, ale chyba na twarzy ostrości nie ma?
Paluszku jest ostre jak żyletka, na lewym jest mała GO więc ostrość na profilu ucieka lekko z prawego oka :)
Spoko zdjęcia, mały zapach egoztyki.
Choć takich składanek jak ostatnie (z dwóch, w zasadzie nie różniących się zdjęć) nie kumam.
potrecik - bardzo ładnie pokazany :)
jeśli faktycznie pierwszy to pozazdrościć :)
wcześniejsze z łodziami - bardzo na tak - ładne kolorystycznie i w ogóle ok :)
Ach te kulinarne uniesienia...
Brakuje mi u nas tego, że widać co tam "kucharz" pitrasi... przynajmniej widać czy pluje na patelnię czy nie. A że potem zawija do gazety...
Jeśli można, to ja poproszę o fotki w trochę większej rozdzielczości, bo te są takie znaczkowe. Dziękuję :)
:lol:
Postaram się , obiecuję :grin:
Paluszku jest ostre jak żyletka, na lewym jest mała GO więc ostrość na profilu ucieka lekko z prawego oka :)
Uhm:wink: Wobec tego muszę pogadać z moim tym no... mininotebookiem. Bo mi wyświetlił panią, jakby miała zmarszczki lekko wypikslowane:shock:
Czekam z niecierpliwością na nowe skośne twarze.
Dzieki za ten targ na wodzie.
Wyobrazalam go sobie na jakims wiekszym, szerszym obszarze, ale i tak wyglada imponujaco.:grin:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/08/thumb_samui_skaly_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-47819)
Zabawy ze statywem...
Przeciągnęłam męża po tych skałkach ze statywem:twisted:
Ale chyba nie za włosy albo za nogę? :-P
Piękny zakątek. Szkoda że niebo nie jest bardziej "wyraziste".
Włosów już prawie nie ma...:wink::twisted:
Czyli za nogę :-P:grin:
Ale czy za prawą czy za lewą? Oto jest pytanie :wink::-P
Tacy duzi, a nie wiedza, za co sie ciagnie....
A wracajac- pokazuj wiecej z ulicy- ludzi pokazuj. Zrobilas apetytu dwoma kadrami, teraz daj cos mocniejszego- danie glowne :)
Dam, dam, lada moment- fajnych twarzy mam sporo, kilka całkiem dobrych, ale przed chwilką bawiłam sie panoramką...
Zatoka Railay ... region Krabi- najpiękniejsze miejsca Tajlandii, wapienne skały pokryte roślinnościa namorzynową, odpływ..
Specjalnie dla Kaczego :grin:
piękny motyw - szkoda żę trafiłaś na moment gdzie białe chmury weszły w PG róg - ale to już nie od Ciebie zależało
Generalnie bardzo ale to bardzo mi się podoba
(widzę że w międzyczasie dodałaś jakiś portrecik...
ale nie przypatrzyłam się mu jeszcze)
co do widoczku - uwielbiam takie miejscówki skąd można poczuć powiew sielanki spokoju
i odpłynąć przed monitorem :)
co do "dania głównego" bardzo dobre
sama średnio mam okazję ludzi focić i naprawdę podziwiam za tą sztukę innych
Nooooo :)
W moim typie kobitka- wybuchowa i unikalna ;)
To jest prawdziwy reportaz. Swietne- nie daj czekac na mozliwosc oceny w galerii.
Ta ostatnia kobitka też jest w moim typie ;-)
Chlopaki tylko ostroznie z taka kobita, bo ona na pewno zna karate :lol::lol:
Wanilia zaczyna tu byc coraz bardziej egzotycznie i pieknie.
Ostatnia fotka jak najbardziej udana, szkoda tylko ze ja tez nie moge powiedziec, ze ta pani jest w moim typie :wink:
Dziekuje Wam za wizyty.
Masakrer- tego by jeszcze brakowało żebyś orientację zmienialała :wink::mrgreen:.
A w Tajlandii MNÓSTWO jest "obojnaków"- czyli piersi już są ,a ptaszek jeszcze...., transwestyci i transseksualiści - w niespotykanej gdzie indziej ilości. Nie jestem pewna z czego to wynika...?
Świetne foty.
Strasznie mi jakoś pasują te pionowe, uliczne kadry. No i te kolorki ...
Super.
Pozdrawiam.
Dziekuje Wam za wizyty.
Masakrer- tego by jeszcze brakowało żebyś orientację zmienialała :wink::mrgreen:.
A w Tajlandii MNÓSTWO jest "obojnaków"- czyli piersi już są ,a ptaszek jeszcze...., transwestyci i transseksualiści - w niespotykanej gdzie indziej ilości. Nie jestem pewna z czego to wynika...?
Zarcie z McDonald'sa...
I potrzeby rynku. Popyt i poped znaczy.
Ostatnie zdjęcie ze staruszką jest rewelka :)
A co do obojniaków, to mz wynika to po troszy z ich kultury i chyba natury. Mam w pracy jegomościa, który praktycznie nie biorąc hormonów się przemienia...
pzdr.
T.
No tak, ale mimo wszystko takie niewiadomoco wzbudza najczęściej uśmiech pod nosem a nie popęd?
Bardzo rzadko przemiana jest tak udana abyśmy nie byli w stanie tego odróznić- choć są wyjątki, ale rzadkie.
Chyba że taki osobnik jest wykorzystywany w kontaktach homoseksualnych i na to jest popyt, tego obszaru nie znam i jest mi obcy :roll:.
Czyli jak sam Platon pisał: jak jest miłośniki to i oblubieniec być musi- w tym wypadku jako on/ona?
Zajrzałem na chwilkę... a tu niespodzianka. Tyle nowych zdjęć :) Idę po piwko bo zabawię tu dziś dłużej ;)
Rafrog cieszę się , że wpadłeś :grin:
No to teraz zagadka dla chętnych....co to???
Piotr Grześ
28.08.10, 20:53
Nie mam pojęcia, a czy aby zjadliwe?
Fajne foty tutaj pokazujesz, zazdraszczam podróży :wink:
liczi ? :-P
pzdr
Jeśli to duriany to zjadliwe, ale śmierdzące :)
Ja jeszcze o tej pani... Pyszna. Ech, to sterane spojrzenie mówi wszystko o sytuacji kobiet w Tajlandii:mrgreen:
Rafrog zgadłeś :grin:
Durian to owoc który śmierdzi na kilometr. Na rynku z daleka czuć , że są gdzieś w pobliżu.
Piotr Grześ
28.08.10, 20:55
Zjadliwe, ale śmierdzące :)
To przed spożyciem, trzeba setkę walnąć,chyba.
W zasadzie to prawie symbol Tajlandii, na plakatach go wszędzie pełno.
Smród jest nie do opisania. Większość mówi że jak stary zepsuty ser plus skarpety teściowej :wink:
Dla mnie śmierdział jak zapach z otwartego konteneru na śmieci....
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wewnątrz są żółte półksiężyce. Ponieważ owoc jest kolczasty, wielu sprzedawców obiera owoc a półksiężyce foliuje na tackach.
Nasz przewodniczka Tajka powiedziała, że mąż Polak- zabrania jej go jeść w domu. Twierdziła też, że kika dni się potem nim pachnie (czytaj: śmierdzi) :wink:
Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała. Jedyne ryzyko było takie, ze mąż sie obrazi i nie przytuli przez kilka dni... grałam więc va banque :wink::mrgreen::lol:
Smród był odrzucający ale kiedy się o nim zapomniało (próbowało przynajmniej) to owoc był bardzo słodki, miękki, trochę jak budyń waniliowy ale o konsystencji banana.
A teraz bijcie brawo ...:wink::cool:
:lol::lol::lol:
(p.s. mąż sie nie pogniewał :-P)
One nie są takie złe, o ile po nich nie wypijesz słodkiego alkoholu a zwłaszcza likieru. Jeżeli to zrobisz to gazy będą nieziemskie i będą uchodziły każdym możliwym sposobem :D
Sam jadłem ale nic po tym nie piłem :)
Owoc sam w sobie jest ok ale trochę zdradliwy :)
Może i śmierdzące - nie było mi dane wąchać :D (wierzę Wam na słowo)
ale owoc wygląda super - do fotografowania - miodzio :)
no i gratuluję postawienia wszystkiego na jedną kartę :P
i spróbowania :)
czekam na więcej zdjęć bo jak mówię ta egzotyka przyciąga :) - przynajmniej mnie :)
Dziś jeszcze nie usiadłam do pracy ale coś wyskrobię :grin:
Bardzo ładne reportaże jak zwykle, fajnie z Tobą podróżować wirtualnie, bo ja od dwóch lat nawet naszego morza nie widziałem :???:
pzdr
Bardzo ładne reportaże jak zwykle, fajnie z Tobą podróżować wirtualnie, bo ja od dwóch lat nawet naszego morza nie widziałem :???:
pzdr
Kasprzyk to da się zrobić w sobote i w niedziele na pewno beda foty z morza z Łeby wiec se popatrzysz :)
A tu jak miło i egzotycznie
Rewelacyjne!!! nic więcej nie można napisać :mrgreen: piękny wątek :wink:
zaiste piękny...
egzotyka tych ludzi naprawdę przyciąga
gratuluję pięknych kadrów
Ładny układ okręgów na "b4m". Miski, talerze, garnki i kapelusz.
b4 m - świetne. A ten uśmieszek z tak wymownym "akcesorium" - zabójczy wręcz.
Pozdrawiam.
Cały reportaż jest świetny. PS. Jak uzyskujesz tak nasycone kolory? To obróbka czy tam po prostu tak mają?
nie chce odbierać zasług autorce - ale myślę że właśnie oni się tym cechują że mają tak nasycone kolory - przynajmniej jeszcze nie było mi dane widzieć zdjęć z tamtych rejonów, które byłyby mdłe... i to przyciąga i to bardzo :)
Z ostatniej serii pierwsze mi się niesamowicie podoba. Świetnie się to wszystko ułożyło, kadr, kolory, światło... po prostu miodzio jak dla mnie :)
Kochani wierni zaglądacze- bardzo mnie cieszą wasze wizyty.:grin:
Obiecuje wrzucić coś jutro . Przygotowania do 1 września dziś były tematyką dnia i do tej chwili nie było mnie przy komputerze. Z drugiej strony, najbliższy wyjazd prawdopodobnie w dalekiej perspektywie i chyba nawet na ferie zimowe się w tym roku nie załapię :???:. Oby nie....
Mam więc sporo czasu na obróbkę fotek i wspomnienia.
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę :)
p.s. nie mam doświadczenia w panoramach, nie jestem zadowolona z jej jakości po pomniejszeniu ale nie wiem jaki błąd popełniam. Liczę na podpowiedzi :)
Piękna okolica :)
Panorama całkiem, całkiem, mnie się podoba. Zauważ, że kiedy sklejasz ze sobą parę zdjęć i chcesz żeby wszystko zmieściło się na ekranie, to bardzo mocno zdjęcia trzeba pomniejszyć. No i wtedy tracą wiele ze szczegółowości którą można podziwiać na nich z osobna. No ale za to mamy panoramę właśnie :)
Może bardziej by ci przypadła do gustu panorama przewijana w poziomie (zawsze widać tylko jej fragment)
Panorama rzeczywiście malutka. Skoro i tak trzeba przewijać, daj wysoką co najmniej 500pix.
Domadm wyjaśnił skąd utrata jakości. Spróbuj mniej zmniejszać i wklej jeszcze raz bo jest co oglądać :)
Panoramka mała...ale widac piękno miejsca :!: Czasem to co pokazujesz wydaje byc sie tak piękne że nie realne :mrgreen: fajnie że ta łódka tam jest, dodaje charakteru :wink:
pięknie :!::!::!:
Po przerwie kolejne portrety :)
Modelka Beata- miękkie szkiełko
Pierwszy mi się bardziej podoba, ale ja się nie znam :-P
Zawsze twierdziłem, że wszystkie Beaty to śliczne dziewczyny :)
Rafał Czarny
7.09.10, 22:36
Na pierwszym portrecie dłonie modelki wyszły takie... duże. Co to za szkiełko "mientkie"?
Jakoś tak sztywno wyszło i te pozy dość nienaturalne:roll:
Jeszcze dwa...
Pozdrawiam :grin:
Najładniejsze moim zdaniem 2 fioletowe z Pentacona. :) Nie jestem pewna czy na zdjęciach ta modelka powinna mieć dłonie blisko twarzy. Za każdym razem mam wrażenie lekkiego ich przerysowania. Może kwestia proporcji, nie wiem. :oops:
Dziękuję Mysikróliczku za wpis :)
kolejny...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/thumb_Paulina1_m_r-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48236)
Następne ...:)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/thumb_Paulina3_m_r-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48261)
przedostatnie najlepsze z ostatnio wrzucanych :)
Następne ...:)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/thumb_Paulina3_m_r-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48261)
Ostatni portret mi się podoba.
Jest tajemniczo i subtelnie. Postać modelki stopniowo wyłania się z mroku, spojrzenie skierowane w przestrzeń poniżej - zawstydzenie?, Buzia ramię miękko rysowane w świetle, poniżej łopatek postać dziewczyny ginie w koronkach.
Może krawędź światła na plecach powinna mieć łagodniejsze przejście...
Świetne zdjęcie - moim zdaniem. ( ... no ale ja jestem amatorem...)
Pozdrawiam AP.
Z każdym kolejnym portretem Twoje zdjęcia nabierają stylu,charakteru. Msz idzie Ci coraz lepiej;) Co do piersi to zgadzam się z komentarzem z galerii.
Hej :grin:
Ostatni portret podoba mi się ze względu właśnie na już wymienianą subtelność. Ale pozwól, że napiszę o swoich odczuciach jako kobieta :wink: Faktycznie z piersią nie za bardzo wyszło. Ja bym wydziała to ciut inaczej. Albo rozebrać dziewczę już z tej bluzki albo bluzkę tak przytrzymać sprzodu by przykryć pierś, a plecy zostawić tak jak jest.
Ale tak jak pisałam to tylko takie moję widizimisię :wink:
Dziękuję za komentarze :)
Mnie kompozycja z piersią nie drażni, w moim mniemaniu nawet fajnie że trochę odkrywa a nie wszystko, ale mogę się mylić. Warto jest znać zdanie większości :)
kolejne...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/thumb_Beata2_m_r-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48287)
Wanilia, z "piersią znikąd" miałam takie samo odczucie. Nie chodzi o to, że subtelnie jest pokazana tylko część. Bardziej o to, że ta pierś jest przyklejona do ręki jak babeczka, wygląda na przypadkowo wymskniętą (o co Cię nie posądzam ;))
Co do portretów w ogóle - widać że Cię to kręci, szukasz stylu, kombinujesz. Powodzenia! Jest to zupełnie nie moja dziedzina więc rzadko piszę. Pewne rzeczy są "ponadtechniczno-studyjne" - stąd uwaga o piersi ;)
Dziękuję Agniesiu za odzew, wiem, ze zawsze wzbraniasz się prze oceną portretu tym bardziej doceniam :grin:
Dziękuję wszystkim wiernym gościom , Tobie Lolito , Dawidzie i Gulaszowi oraz apz za miłą wizytę. Miło jest przeczytać sympatycznie napisany, rzeczowy komentarz, bo to dziś w necie dość rzadkie.
Ja bym to widział tak:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=38981&stc=1&d=1284487268
Poprzednie zdjęcie miało swój klimat i było dużo lepsze technicznie, mimo problemu wiadomego.
A to ostatnie zupełnie inne, jak na mój gust całkowicie nudne, mimo ciekawej pozy i modelki. Jakieś takie wyprane z kolorów i klimatu.
Może wrzuć gdzieś 50 fotek z całej sesji i pomożemy ci wybrać TOP 5 :)
No popatrz a to jedno z moich ulubionych i top 1 mojego męża.
Kiedy nie mam tyle , wciąż produkuję. :)
dla mnie te portrety to i tak swego rodzaju majstersztyk :)
ja też kompletnie się na nich nie znam, a moje odczucia są po prostu czysto estetyczne
u Ciebie nie ma zbędnych rzeczy w kadrach cała uwaga skupia się więc na modelce - a o to chodzi :)
mi się podoba że to wyprane z kolorów jak określił domadm
lubię takie tonacje, nie ostre, a przyciągają (mnie na pewno)
Czasem takie "wypranie" z kolorów nadaje fajny klimat fotce, czasem nie potrafię się rozstać z kolorem. To zależy od foty.
I jest to zupełnie subiektywne odczucie, ile osób tyle pomysłów na fotę. Nie ma jedynej , słusznej receptury.
Dążę do pewnego celu , efektu który mi się podoba, czasem jestem tuż tuż, a czasem za lasami. Wasze rady są często cenne, ale nie da się zadowolić wszystkich.
Mnie cieszy , że próbuję...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/thumb_Asia_m_r-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48321)
ale nie da się zadowolić wszystkich.
Mnie cieszy , że próbuję...
a dokładnie - nie da się
a to najważniejsze że cieszy :) - bo bez tego było by bez sensu
co do ostatniej- to kompletnie mi nie podchodzi
estetycznie modelka chyba...
ta fryzura ten makijaż i jakoś tak nie podchodzi mi...
Dzięki Gulasz za koment :)
...wiesz na wizaż nie miałam wpływu akurat w tym wypadku..:)
Odrywając się na chwilę od tematyki portretowej, powrócę do klimatów azjatyckich.
Dziś ciekawostka przyrodnicza której musieliśmy zakosztować.
Doctor Fish- czyli pilling przy pomocy małych rybek, które zjadają obumarły naskórek. Do dużych akwariów z rybkami za 150 bathów (czyli 15 zeta) przez 20 minut wkłada się nogi które objadają małe żarłoczne rybki :grin:
(zostają tylko paliczki :wink:)
Dobre zdjęcie(a) i ciekawa opowieść o tych rybkach.
Z tego co wiem to też leczą, zjadając martwą tkankę z ran.
Nie miałem niestety okazji, czy to łaskocze?
Ciekawy dyptyk, lubię takie tematy.
Pozdrawiam
Ciekawa lekcja przyrody, ale ja bym umarla ze smiechu jakby mi "takie cos" sie do stopek dobralo :lol::lol::lol:
Na początku łaskocze, ale to takie troszkę dziwne uczucie. Skubią- a nie boli.
Trudno opisać. Ale raczej przyjemne.:grin:
Ja miałam incydant taki na łonie natury. Otóż próbowałam zrobić zdjęcie przy wodospadzie z długim czasem, a nie mialam statywu. Musialam oprzeć aparat na kamieniu w wodzie, więc wlazłam tam po kolana. I nagle cos otarło się o mnie i skubnęło mnie w nogę. Oczywiście wydarłam się na całe gardlo. (ale aparatu nie puścilam :-P). Przewodnik uświadomil mie że to takie wlaśnie rybki potraktowały moją nogę jak obiad.
Z tego co wiem to też leczą, zjadając martwą tkankę z ran. Leczą też larwy muchy (tzw białe robaki- wędkarze wiedzą o jakie chodzi :-P) ale zdjęcie nimi w roli głównej byłoby mniej apetyczne niż to z rybkami :grin:
gdzieś już o tym czytałam/słyszałam
fajna sprawa - zwłaszcza że ja lubię łaskotki ;)
dyptyk też bardzo fajny - podoba się :)
Kurcze no... coraz ciezej ci cos wytknac... ;)
Co prawda z moja nieznajomoscia tematu to zadna sztuka, ale nie podejrzewam fachowcow, zeby cie rozszarpali :)
Powiedzialbym, ze "dostojnie" to zrobilas. Podoba sie
I ja przyznam, że ostatni portret mi się podoba :)
Doctor Fish- czyli pilling przy pomocy małych rybek, które zjadają obumarły naskórek.
Te rybki to Garra rufa Doctor fish - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_fish) - przydatne także w akwariach do usuwania glonów. Sto razy lepsze od tzw glonojadów.
Kaz de Wro
24.09.10, 22:06
Dytpyk o rybkach podoba się.
Ale coraz bardziej podobaja mi się Twoje portrety i żonglowanie światłem. A jakbyś podawała jeszcze rozłożenie źródeł światła, to byłoby to już spełnione marzenie. I przykład do naśladowania oraz prób własnych;-)
Pozdrawiam
Kaz
Eleganckie jest to ostatnie zdjęcie. Oczy niesamowite.
jestem facetem, samcem... patrzę na biust, pupe, cóz takiego mnie natura stworzyła, nie będe z tym walczył bo i po co, nie mam szans...
portret śliczny ale ten biust... wydaje mi się, że nie jest mocną stroną ślicznej kobiety...
Biust - to kwestia gustu. Jedni lubią większy inny mniejszy. Myślę jednak że rozważania na temat urody modelki pięknej czy brzydkiej to nie do końca sedno sprawy.
A jeśli ktoś ma ochotę niech rzuci okiem na inne foty Dagmary :grin::
http://plfoto.com/zdjecie,akt,dagmara-iv,2008933.html
nie rozważam urody modelki, jest bez watpienia ponad przeciętna...
zastanawiam się czy nie można było troszke inaczej "ulożyć" modelke, żeby biust wyglądał lepiej...
przyznaję, że w kwestii fotofrafii biustu nie mam doświadczenia... ba, dawno biustu nie widziałem nie mówiąc już o dotykaniu;-)
Jedną z kolejnych ulubionych potraw zaproponowanych mi przez przewodniczkę była jedna z najprostszych i najpopularniejszych potraw tajlandzkich. Zaskoczyła mnie fantastycznie skomponowanym smakiem i przyznaję ,że muszę w warunkach domowych spróbować sobie odtworzyć ten posiłek. (Choć zwykle nie smakują one tak jak w okolicznościach przyrody z których pochodzą- niestety).
Ten posiłek to mango z ryżem, brzmi banalnie i przyznam, że w pierwszej chwili , kiedy przewodniczka kupila nam tę potrawę czułam rozczarowanie jej prostotą, a jednak... . Ryż jest zwykle trzykolorowy- dla urozmaicenia doznań estetyczno- smakowych, obok leży pokrojone w plastry mango - calość dopelnia kropka nad "i" - mleko kokosowe, którym należy polać ryż tuż przed skonsumowaniem.
Kompozycja dla smakoszy potraw na słodko- niebo w gębie!
W Tajlandii jest mnóstwo małp , gnieżdżących się głównie przy większych świątyniach oraz na niektórych plażach gdzie robią psikusy turystom.
W jdnym z takich miejsc widziałam zachowanie małp o którym słyszałam tylko z telewizji. Małpy mają ogromy instynky macierzyński. Kiedy matce umrze młode bywa, że nie potrafi się z nim rozstać. Nosi młode wszędzie ze sobą i zachowuje się jakby było żywe- udaje że je karmi.
Na taką małpią matkę trafiliśmy przy jednej ze świątyń. Był to smutny i wzruszając widok.
Rafał Czarny
27.09.10, 08:16
Coraz lepsze robisz portrety. Dagmara - świetne zdjęcie.
robert1088
27.09.10, 09:41
Za panem Rafałem Czarnym - Dagmara bardzo dobry portret . Zresztą inne też mają w sobie urok .
Dziękuję chłopcy :grin: Ciągle ćwiczę.
...z niedzielnego spaceru... dojrzewanie dziecka- czyli co nas nie zabije... itd:wink:
A jeśli ktoś ma ochotę niech rzuci okiem na inne foty Dagmary :grin::
http://plfoto.com/zdjecie,akt,dagmara-iv,2008933.htmlTwój portret bardziej mi się podoba :grin:
Dagmara ma "coś w twarzy" na Twoim zdjęciu i to jest jej atutem. W akcie nie dostrzegam żadnych atutów :roll:
Dziękuję Helmuth, to bardzo miłe :),
...ale gdzież mi tam porównywać się z najlepszymi w tej materii...
duuuużo pracy przede mną, choć kategoria aktu chyba nie jest moim celem-chyba że w delikatniejszej odsłonie, ale kto wie?...
być może jesienią przywiozę więcej fotek Dagmary jesli plany wypalą :)
Pozdrawiam serdecznie :)
ciekawostka z Tajandii..
4 zeta za flaszkę :grin:
Portretu dalsze poszukiwania..
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Anna2mwebmm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49328)
Witaj Beatko : )
To jest świetny portret. Zazdroszczę Ci tego zapału w poszukiwaniach i wytrwałości .Mnie troszkę odeszło, ale mam nadzieję, że może kiedyś powróci : )
Pozdrawia Cię serdecznie : )...A.
Kolejne portrety...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Ola1mwebmm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49344)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Anna6webmm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49370)
Dziekuję wszystkim za komentarze w galerii :grin:
Kolejne portrety...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Ola1mwebmm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49344)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Anna6webmm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49370)
Dziekuję wszystkim za komentarze w galerii :grin:
wanilia to są kadry, którym komentarzy, opisów i odczuć z nimi związanych nigdy dość. Można by pisać i pisać a ciągle byłoby mało... . Dla mnie to świetne kadry pełne ekspresji i wielowymiarowości przekazu.
Dziękuję i czekam na więcej.
Wanilia, wspięłaś się właśnie na wyższy stopień wtajemniczenia :) Gratulacje.
dołaczam się również do gratulacji, Twoje poszukiwania właśnie zostały nagrodzone, piękne zdjęcia
Pięknie Wam dziękuję, staram się jak mogę :)
Lada moment podrzucę więcej .Nie nadążam z obróbką- jestem mało wydajna:wink:.
Pozdrawiam serdecznie :grin:
Kolejne portrety...Chmm...
Jak już kiedyś pisałem, nie znam się na portrecie. Nie będę się więc wymądrzał na temat modelek, ich włosów, cery, makijażu i innych "cech kobiecości"- nie podobają mi się :-P
Jednakże, w/g mojego rozumienia portretu, nie to jest ważne w portrecie. Portret powinien pokazywać prawdę czasem, ją upiększać tak, aby portretowana osoba nie musiała się wstydzić :wink:. Może jestem staroświecki i nie rozumiem dzisiejszych kanonów kobiecej urody ale w moim rozumieniu nie powinno się w portrecie podkreślać pewnych niekorzystnych cech urody. Inaczej staje się to studium postaci.
Dla mnie, te zdjęcia, wyglądają jak klatki, wycięte z jakiegoś filmu. Pewnie film o czymś mówi (pozy, spojrzenia), pojedyncza klatka już nie. W każdym razie ja tego nie czuję ale jak wspomniałem na wstępie- nie znam się.
Mam cichą nadzieję, że te warsztaty, to tylko sposób doskonalenia Twoich studyjnych portretów :grin:
Bardzo fajne te dwa ostatnie, szczególnie zwłaszcza modelinki charakterystyczne i fotogeniczne :-)
Zabrałabyś może jedną na PhotoDay do fabryki dynamitu DAG za tydzień?
Napisz na PW jak to wygląda :grin:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Ola3mweb-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49412)
Dobrej nocy...
Dawno mnie nie było , miło widzieć , że starzy znajomi nie stoją w miejscu .
Kolejne warsztatowe:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Ola5mweb-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49454)
Kolejne warsztatowe:
Świetne foto.
Pozdrawiam.
Sebastian_T
26.10.10, 19:24
Kolejne warsztatowe:
No BA! Świetnie!
Rafał Czarny
26.10.10, 19:38
Krok milowy w portrecie i obróbce. ;-)
rewelacja !!
bardzo ale to bardzo duże wrażenie robi na mnie ta fota :)
Kolejne warsztatowe:
Czym dłużej patrzę na ten obrazek tym bardziej go cenię. Świetna zabawa ze światełkiem.
Pozdrawiam AP.
na prawdę, robi wrażenie :)
Świetna fotografia , dawaj więcej z tych warsztatów!!!
lisiajamka1
28.10.10, 15:55
Baaa , nawet mistrz Georges de La Tour takiego warsztatu by się nie powstydził .
Dziękuję za odwiedziny :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Anna5mwebmm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49501)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Anna8mweb_G-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49537)
...jeszcze trochę Anny...
Wkrótce weekend więc usiądę do obróbki, dziś i wczoraj pomagałam córce robić zielnik :grin:
... jedno jeszcze dołożę :grin:
Sebastian_T
29.10.10, 08:17
Ostatnie tak jakby z freskiem Michała Anioła w Kaplicy Sykstyńskiej mi się zlekka kojarzy... Fajne :-)
Kolejne warsztatowe:
Kojarzy mi się z Vermeerem, REWELACJA. Gratulacje, jak się dalej tak będziesz rozwijać to ramy popękają....
serdecznie pozdrawiam hb
Kolejne warsztatowe:
Pozostałe zdjęcia z warsztatów są bardzo fajne ale to naprawdę fantastyczne!
"...O mój rozmarynie..." :wink::grin:
Dziękuję za miłe słowa :)
Weekend długi tylko brać się do roboty...
Warsztatowe świetne, jak zresztą napisali poprzednicy, to ostatnie natomiast jakoś "nie pracuje", chociaż sam kadr wydaje się być bardzo dobry. Nie wiem do końca w czym rzecz - po części pewnie w minie modelki, a po części w świetle - z jednej strony ładnie rzeźbi, z drugiej chyba pokazuje modelkę niezbyt korzystnie. Widziałbym w w tym kadrze i oświetleniu kulturyst(k)ę ;-)
wojciech_gd
1.11.10, 11:34
Ujęcie, gdzie modelka wyciąga dłoń i chce drugą złapać jest genialne....pięknie światło oblewa modelkę
Dzięki chłopcy :grin:
Karolu, dobrze jest znać różne punkty widzenia- je też jednymi fotkami cieszę sie bardziej innymi mniej. Niemniej staram się wrzucać tylko takie , które w jakiś sposób mnie zadowalają. Szkoda, ze tak wiele oglądających a tak mało komentarzy.
Wojtku, miło mi , że tu zajrzałeś :grin:
Pozostałym gościom też serdecznie dziękuję- Heniobe- dawno Ciebie nie było :grin:
Zapraszam do komentowania :) Serdecznie Pozdrawiam :grin:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/thumb_Paulinaostmwebddd-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49583)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/thumb_Agnieszkawebm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49646)
No to pierwszy ;)
Podoba mi sie dojrzalosc stylu :) Naprawde.
- Heniobe- dawno Ciebie nie było
Jestem, jestem tylko jestem /rymło mi się/ małomówny, wolę w milczeniu podziwiać. Ostatnio nie wytrzymałem ale to było nadzwyczajne. pozdrawiam hb
No ...Kaczy za ta "dojrzałość" to nawet nie mogę się obrazić :wink::lol:
No ...Kaczy za ta "dojrzałość" to nawet nie mogę się obrazić :wink::lol:
Nie powinnas, bo to komplement raczej jest :)
Doceniam, doceniam efekty warsztatów, ale ja jednak poczekam na widoczki i reporterkę ;)
Cześć Wanilia,
Przejrzałem caaaały wątek, i jestem zadowolony z tego mile spędzonego czasu :) bardzo fajne masz zdjęcia ze swoich podróży, dużo fajnych i ciekawych kadrów i kolorów, nawet co poniektóre reportaże bardzo udane.
Widać, że podróże kształcą :)
Ostatnio zachwycałem się zdjęciem z galerii, tymże (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/17177/normal_Ola5-m-web.jpg) właśnie, znakomite. Ostatnie zdjecia portretowe jak i całych postaci z tych warsztatów są bardzo udane i się mi podobają.
Opowiesz może kilka słów, czym, w jaki sposób oświetlałaś dane kadry?
gratuluję i pozdrawiam,
Na warsztatach prowadzący uczyli nas wykorzystywania swiatła zastanego. Nie byli zwolennikami blend, doświetleń itp. Chodziliśmy po udostepnionych pomieszczeniach i "szukaliśmy" światła. Stawialiśmy siebie w różnych miejscach i ocenialiśmy możliwości własne i swojego sprzętu. Bardzo spisały sie tam jasne obiektywy.
Co do fotki z pyłem, to jak pisałam pod zdjeciem:
"kilka osób w zgodnej atmosferze robiło fotki w pieknym snopie światła, z tego co pamiętam (bo byliśmy w twórczym uniesieniu ) modelka wybrudzona i zakurzona strzepnęła brud z rąk i wtedy wszyscy krzyczeliśmy jejku, zrób to jeszcze raz!, muszę tu oddać hołd modelce- Oli , bo pojęła w lot rolę i pięknie zagrała,
ile fotografujących- tyle wizji tego kadru"
Fotki robiliśmy w piwnicy a snop światła wpadał przez piwniczny lufcik.
Całe miejsce warsztatów to miejsce magiczne, stara gorzelnia oraz opuszczone mieszkania byłych nadzorujących posiadłość. Pałacyk z pięknymi pomieszczeniami i wiele "graciarni" z fantastycznymi starymi sprzętami.
Jadąc na warsztaty spodziewałam się dużej ingerencji prowadzących w zamysł, kompozycję czy stylizację fotki. Okazało się, że po kilku wykładach oczekują od nas absolutniej samodzielności. Muszę przyznać , że z początku byłam tym rozczarowana. Przecież chciałam przywieżć "fajne" fotki. Z pomysłami nie było problemu ale połączyć to z miejscem, odpowiednim ujęciem, właściwymi nastawami- to wszystko sprawiało że czułam sie zagubiona... ale tylko pierwszego dnia.
W nocy podczas snu, ustawiałam modelki, kadrowałam, jeeeezu! byłam wykończona !!!
Dziś chyba wszyscy mamy satysfakcje, że w wiekszości fotki są nasze. Tylko kilka kadrów- tak jak ten z pyłem uwiecznialismy razem. Czasem niektóre stylizacje wykorzystaliśmy wspólnie. Zazwyczaj każdy miał swój czas aby zrealizować swoje pomysły z modelką. Była to burza mózgów!
Naprawdę polecam te warsztaty gorąco!
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/thumb_Ola7mweb_R-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49710)
Jeszcze jedno z tego dnia. Stylizację, miejsce zaplanowałam sama. Łatwo nie było. Stres i drżenie rak.
Nie było podpowiedzi. Miałam tylko określony czas na wykonanie zdjęć. Tego dnia było to chyba 20 minut. Jeśli wliczyć w to przebranie modelki i zmianę miejsca i stroju do innej aranżacji nie było to zbyt wiele. Ale owoce jakieś są :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/thumb_Ola10mweb_850_R-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49879)
ech - kawał dobrej roboty i jeszcze więcej cudnych prac przywiozłaś z tych warsztatów
więc zadowolenie musi być - tym większe że jak pisałaś to Twoja inicjatywa wykonana w krótkim czasie....
dla mnie te zdjęcia mają klimat - a to w nich cenię najbardziej :)
... Z innej beczki :grin:
17 października byłam na rozpoczęciu regat Velux 5 oceans.
To okołoziemskie ragaty z 28 letnią tradycją, ale w tym roku pierwszy raz w historii tych regat wystartował Polak- nasz znajomy- Zbyszek Gutkowski.
Regaty mają kilka etapów. Zbyszek właśnie ukończył pierwszą część regat i jako drugi z 5 uczestników.
Rozpoczęcie regat miało miejsce w La Rochelle- malowniczej , portowej miejscowości we Francji. Stolicy ostryg i innych owoców morza.
Kibiców żeglarstwa zapraszam na stronę regat:
http://www.velux5oceans.com/?L=2
Załączam fotki reportażowe z regat i serdecznie pozdrawiam. Ahoj! :wink:
Dlaczego obcięłaś maszty jachtom (3 i 4 z tej wrzutki)? MZ straciły cały urok. Natomiast na ostatnim, wyprostowałaś maszt do pionu a przecież tam wieje :-P
Pierwsze z poprzedniej wrzutki jakieś nieostre :roll:
Heniu, ja nie wrzuciłam ich do oceny- tzn. nie było takie moje zmierzenie.
Płynęłam dziwną motorówką, łodka skakała na falach, miałam długi obiektyw i tak foty powchodziły.
Nie miałam w planach ich upiększania. :)
Ahoj!!
Wiem jak trudno jest robic fotki podczas regat, kiedy wszystko sie rusza... sama kiedys probowlalam i stwierdzilam, ze potrzebne mi jest do tego bardzo dlugie szklo :-P
Za to twojego kapitana od razu wypatrzylam :wink:
Pozdr.
Płynęłam dziwną motorówką, łodka skakała na falach, miałam długi obiektyw i tak foty powchodziły.Czyli byłaś nieprzygotowana :wink::grin:
Okoliczności i zasady regat są bardzo ciekawe. Są to oczywiście samotne regaty. Na specjalnie do tego zbudowanych jednostkach. Są maksymalnie minimalistyczne- nie ma na nich zbędnych sprzętów które obciążałyby łódż.
Wygrana Polaka jest tym większa, iż ma starszy i dużo cięższy jacht niż "Pingwin" który był pierwszy. W światku żeglarskim mówi się, że nie ważne jest na jakim miejscu kończy się wyścig, sukcesem jest dotrwać do końca regat.
W poprzednich edycjach wielu żeglarzy traciło jacht lub kończyło rejs w trakcie z powodu usterek, złamań masztu itp.
trzymajcie kciuki za Zbyszka :)
p.s. Tak Agniesiu :grin: dobrze wypatrzyłaś :)
W dodatku jest teraz na środku Atlantyku :)
Przed ostatnie i ostatnie zdjęcie najlepsze z serii ,reszta zdjęć wygląda jak by była wyjęta z albumu rodzinnego .
Jachty pod żaglami to jest to... Październik , morze, jachty - pozazdrościć można. Dziękuję.
Pozdrawiam AP.
Po krótkiej przerwie, kolejne fotki.
Pozdrawiam forumowiczów :grin:
Siedze przed kiepskim monitorem , niewiele na nim widać ale trójeczka intryguje (spj.pl -pkt1).
Pozdrawiam AP.
Zdecydowanie ostatnia jest najbardziej zmyslowa i kompozycyjnie idealna. Mi zas bardzo podoba sie pomysl z fot.2, nie wiem co inni o tym mysla ale pieknie ujeta naturalna ramka, nie ma zbednych szczegolow wedlug mnie pieknie.
Pozdrowka, Czarek
Witaj
Trojeczka jest PRZESUPERRRRR , chodz i jedyneczce nic nie brakuje , dwojeczka przyjemna w odbiorze , ciekawy bokeh , kadr.
Ale ta 3 miodzio., duzo w niej sensualnosci , ale teraz zaszalalem z tym slowem :wink: az czuje sie sie te fote.:)
robert1088
19.12.10, 18:53
Za poprzednikami 3 bardzo dobra zmysłowa ,2 też się podoba .
Ta 5-tka z żaglami - super.
A z "ostatnich" - na pewno 3.
Pozdrawiam.
ciężkie klimaty ostatnio zapodajesz, chyba mocno skomplikowane dla mojego stanu
pzdro
Wydaje mi się, ze osiągnęłaś bardzo wysoki poziom swoich zdjęć.
Świetne świecone, piękne modelki, obróbka na najwyższym poziomie.
Pozwolisz, że zamiast się zachwycać napiszę, co mi się nie podoba.
Na trzecim brakuje mi powietrza przed modelką, fajnie by było gdyby oddychała...Dodatkowo pojawia się jakiś dziwny przepał w okolicach piersi? Co tam się stało?
Na pierwszym z kolei dziwnie wygląda lewa ręka modelki, znikając w cieniu i nieostrości wygląda na dwa razy cieńszą niż prawa. Ale bardzo mi się podoba figlarny siwy kosmyk i prześwitująca pierś.
Mam nadzieję, że nie obrazisz, się za moje czepialstwo. Ja tylko przekazuję, swoje odczucia. Bardzo blisko tym zdjęciom do doskonałości, zazdroszczę kadrów, ale wkraczasz swoją fotografią w rejony gdzie szczegóły są bardzo ważne.
Życzę powodzenia.
pzdr
B.
ps.na dwójkę się patrzę, i patrzę, i patrzę......
Żeby się ze snu zimowego obudzić.....
Tajlandia po raz wtóry...
Ajajajjaj... ciepelko.....
Pierwsze swietne - jakbym wskoczyl do tej wody, to bym wylazl za dwa tygodnie...
Pierwsze zatrzymalo mnie najdluzej. Taka klasyka gatunku :)
Portrecik 3, morska 1.
Też bym chętnie zanurzyła się w tę wodę i nie wyszłabym z niej długo. :)
Ślicznie, piękne kolory mmmmmmmm :grin:
Musze sie kiedys tam wybrac. Koniecznie. Uwielbiam te widoki.
Ajajajjaj... ciepelko.....
Pierwsze swietne - jakbym wskoczyl do tej wody, to bym wylazl za dwa tygodnie...
Wyszedl bys, jakby cie cos nie zjadlo....albo czegos nie odgryzlo...:grin:
Żeby się ze snu zimowego obudzić.....
Tajlandia po raz wtóry...
Świetne te egzotyczne kadry,ech...zanurzył by się człowiek w tej wodzie. :)
Pozdrawiam.
To jedno z najpiękniejszych miejsc. Ja tez z pewnością tam wrócę. To przyjazny i niedrogi kraj.
Na pięknej pogodzie kolory dają większy efekt :grin:
Ale ostatnie zdjęcia MZ bardzo dynamiczne- jakby sztormowe :grin:
Na pięknej pogodzie kolory dają większy efekt :grin:
Ale ostatnie zdjęcia MZ bardzo dynamiczne- jakby sztormowe :grin:
O tak , swietnie tak niepokojaco/sztormowo.
Bardzo, bardzo fajne te 2 kadry ostatnie! : ) Dynamiczne, trzymające w napięciu...a zarazem b. spokojne do oglądania! : )
Pozdrawiam : )
Pierwszy bardzo fajny, czuc dynamizm sceny, choc IMHO czarna bryla skaly za mocno przytlacza. Drugi mi sie nie podoba - z duzo z lewej, za pusto z prawej.
T.
Tylko jedynka mnie kupuje - jest dynamiczna, świetna w odbiorze.
Dwójka nudna niemal bez ruchu, za spokojna. W takiej parze nie ma szans.
Pozdrawiam AP.
To pierwsze z "ostatniej" wrzutki - super.
Pozdrawiam.
Pejzaże spoko, ale ja i tak wciaż pozostaję pod wrazeniem tego co ostatnio robisz w portretach.
cudowne
tam musi być przepięknie...
te wyspy i wysepki dodają uroku...
ślicznie Ci to wyszło...
Kolejne... :grin:
Świetnie poradziłaś sobie z kompozycją i trudnym światłem. :)
Pozdrawiam.
Pejzaże spoko, ale ja i tak wciaż pozostaję pod wrazeniem tego co ostatnio robisz w portretach.
No,ja również. ;)
Powoli budzę sie do życia. Dni troszkę dłuższe, a jak przesuną godzinę w marcu będę szczęślliwa.... i wrócę z energią do roboty.
Dodaję dwie fotki Dagmary...
Pozdrawiam serdecznie...
Fiu, fiu....
To pierwsze to fiu, fiu....
Czyzby zalazki nowego stylu? Niezle :)
Galeria szefowo jak nic.
Podoba sie zwiewnosc i styl. Troche lat 20-30, troche jednorazowego klimatu Polaroida, no i sporo nienachalnego erotyzmu. Nie mowie tylko o pieknym kobiecym ciele, ale kompozycja jak najbardziej ;)
Bartek Ezier
12.02.11, 20:27
Pozazdrościć z jaką łatwością przeszłaś od krajobrazu w portret .... niesamowite.
Bardzo zdjęcia mi się podobają.
Pierwsze zdecydowanie się podoba !
Pozdrawiam
rumpel
Również podoba się mnie pierwsze foto, ale szumu brak ;) Wtedy byłoby jak k@czy prawi oltskulowe :grin:
I takie rodzynki tak długo przed nami ukrywałaś ?
Miło, że się budzisz po zimowej drzemce.
Myślałem, że opływasz świat dookoła i nie masz dostępu do netu.
:) :D :)
Pierwsze bardzo ładne, subtelne, spójne w formie.
Drugie chyba odstaje, za dużo cienia - takiego... nieładnego. Pomysł też nie do końca mnie przekonuje (to coś na głowie).
Ja tu gary myję a tu do mnie tacy fajni goście wpadli ...:wink::grin:
Dziękuję za opinie :grin:
Jeszcze sporo w zakamarkach zostało ale w sen zimowy zapadłam bardziej niż zwykle :grin: Takie miłe wizyty z pewnością skłaniają do działania.
Co do drugiej foty to Agnieszko masz rację co do tej szmatki na głowie- to jaki i pozostałe- fotka warsztatowa i jest to stylizacja kolegi z warsztatów. Ja ustawiłam się po jego lewej stronie- on stał na wprost modelki- i skorzystałam ze światła które ładnie obrysowało postać. Na szmatkę wpływu nie miałam- czas był ograniczony.
Cieszę się że wpadliście , mobilizujecie mnie do roboty. :grin:
Jasiu z wojaży już wróciłam. Tym razem powtórzyliśmy destynację meksykańską. Było cieplutko ale ceny wycieczek trochę zniechęciły nas do aktywnego poruszania się po Jukatanie. Wiele kadrów nie przywiozłam więc.
Na dodatek nie mogę wciąż wczytać fotek do kompa bo informatyk coś mi nagrzebał w ramach "usprawnień" i zniknął mi Lightroom :???:
Czy wszyscy informatycy są tacy sami ???:evil::???:
Pozdrawiam, będę nadrabiać forumowe zaległości :grin:
Czy wszyscy informatycy są tacy sami ???:evil::???:
Ja jestem lepszy, bo umiem stac na jednej nodze i gwizdac na palcach :D
Przyslij sprzet do mnie, to go naprawie ;)
Mówią - "nie szata zdobi człowieka".
I mają rację.
Pierwsze jest świetne.
Gratulacje i pozdrowienia.
Kaczy , Witia bardzo cieszą mnie wasze wizyty :grin: Dziękuję :grin:
Fotki Anny
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/thumb_Anna12Rwebm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-51990)
Aż nie wiem co powiedzieć...
Są przepiękne, oba zdjęcia rzuciły mnie na kolana. Zdjęcie z bluszczem jest ciekawe, ma fajną kompozycje i świetną obróbkę, modelka wyszła tajemniczo, nie wiem czemu skojarzyło mi się to z jakimś filmem Burtona o.O Drugie jest bardzo kobiecie i delikatne, kolejna piękna kompozycja i obróbka kolorystyczna, piękny jesienny portret. Gratuluje talentu ;) Pozdrawiam.
Rafał Czarny
14.02.11, 09:54
Czarno-biały akt - przepiękny IMHO. Ostatnio w złym tonie jest pisanie o urodzie modelek, ale ja mam to gdzieś. Modelka przecudna!!!
Ostatnie dwa portrety też bardzo fajne. Trzymasz wysoką formę.
Zdecydowanie gratuluję zdjęć.
Pozdrawiam
Czarno - biały akt kładzie na łopatki :)
Ja też mówię "ładnie, ładnie!" :-)
Dziękuję za miłe wizyty i opinie. Cieszę się że podoba Wam się fotka BW. Ja ciągle z dystansem podchodzę do zdjęć monochromatycznych. Jednakowoż tu mi pasowała ta obróbka. serdecznie pozdrawiam :) ...jeszcze z pracy
Walentynkowy buziak dla wszystkich chłopców z forum :D
Można po marudzić:-).
W galerii napisałaś, że taki sposób obróbki zdjęcia Anny to Twoja wizja i koniec. Przyjmuję ten argument, choć nie do końca się z nim zgadzam. Ale ja o czym innym, chodzi mi o kadr. Blisko trzecia część kadru to rozmazana ściana, która nijak nie dodaje uroku Annie, a raczej niepotrzebnie rozprasza uwagę. Pozwoliłem sobie inaczej skadrować i nieskromnie napiszę, że jest lepiej. Będziesz kiedyś miała czas i ochotę, obetnij z lewej strony 1/4 kadru i tyle samo z dołu, zachowując proporcje zdjęcia.
pozdrawiam
B.
ps. o czarno-białym akcie już wszystko zostało napisane, klasa!
Zachęcona Waszymi opoiniami BW wrzuciłam do galerii :)
Luna- dzięki za podpowiedzi. Zrobiłam jak kazałeś i... bardzo podoba mi się Twoja wersja , jednak (może mylnie...?) upierałabym się przy swojej wersji.
Podoba mi się właśnie ta czerwona plama po lewej stronie bo jest jakimś nawiązaniem do tych czerwonych włosów. Lubię jak kolorystyczne dominujące plamy miewają powtórzenie w któryś z elementów kompozycji. Może to myślenie bardziej plastyczne a nie fotograficzne...? Może błędne?
No i podobało mi się że ta twarz wyłaniająca się spomędzy bluszczu gdzieś oscyluje obok mocnego punktu.
Być może jednak jest tak jak mówisz , może fotka zdobyła by większą przychylność właśnie w Twoim wydaniu?
Zrobiłam sobie dwie wersje Twoją i swoją i klikam raz tu raz tam i . oceniam. Dziękuję Ci za cenne, świeże i inne spojrzenie :grin:
Zdjęcie Dagmary B&W zapiera dech w piersiach ;)
Ale faktycznie wyszło bardzo fajnie i widać, że warsztaty dały Ci wiele satysfakcji i pożytku :)
Dzięki Quentin za wizytę.
Dziekuje wam za komentarze pod fotką Anny.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/thumb_Anna13_c_R_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52056)
Cieszą mnie wasze komentarze. Liczę na wiecej :grin:
Pozdrawiam
Anna raz jeszcze :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/thumb_Anna1_ost_R_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52133)
Podobają mi się Twoje interpretacje kobiecości. :)
Cisza w wątku. Wrzucę fotkę. :grin:
Witaj Beata!
Tyle miałem napisać na temat Twoich zdjęć po warsztatowych, i co ano nic ...
wchodzę do wątku siadam wygodnie i patrzę i patrzę i napawam się siłą kolejnego obrazu. Czasem wydaje mi się, że udało Ci się dokonać prawie nie możliwego i Połączyłaś dwa przeciw stawne nurty Ekspresjonizm i Impresjonizm sugestywny, wyrazisty obraz uczuć kobiety fotografowanej podkreślony często mocnymi kolorami i jednocześnie przelotne i nastrojowe odbicie duszy tej, która trzyma aparat. Dobra już wystarczy! Oglądam dalej.
Anna raz jeszcze :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/thumb_Anna1_ost_R_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52133)
Weź mi to wytłumacz!
4 - Świetnie nasmaruję w wątku. Jednak nie, tutaj a Ty mi wytłumacz czemu to zdjęcie zatrzymuje na dłużej i czemu się do niego wraca? Przecież powinno być odpychające: włosy koloru oberżyna, szmaragdowa lśniąca suknia aż za mocno kontrastująca z bladą karnacją modelki jak i kolorem włosów, makijaż to niemal harcore jak u paryskiej prostytutki(cienie na górnych powiekach zabijają kolor oczu) no powinno odrzucać i w sumie być BE!
A Ty stworzyłaś z tego układ, który przyciąga, wzbudza refleksje i wreszcie daje przyjemność z oglądania. JAKIM CUDEM??
Beato, nie bede sie rozpisywac.
Piekne robisz portrety.
Beato, nie bede sie rozpisywac.
Piekne robisz portrety.
Tak!! piękne, subtelne, delikatne....pięknie...
Tak!! piękne, subtelne, delikatne....pięknie...
.. i takie.. inne (a inność jest "dżezi" ;-) ). Ja też tak kcę! :)
T.
Kochani jesteście :grin:
Dziękuję:grin:
W sobotę mała sesyjka. Może coś sie urodzi :grin:
Kochani jesteście :grin:
Dziękuję:grin:
W sobotę mała sesyjka. Może coś sie urodzi :grin:
Urodzić to się na pewno urodzi - pytaniem pozostaje kiedy opublikujesz - przedwiośnie wszak mamy, i niewiele si.ę chce każdemu.
I tak pozostanie jeszcze jakiś miesiąc, jak ruszy Natura wysypią się i zdjęcia na forum.
Zdrowia życząc pozdrawiam
AP.
wysypią się i zdjęcia na forum.
Przeczytałem "wysypią się zdjęcia i forum" ;-)
T.
Ech... ja z głową w chmurach chodzę bo właśnie urodził mi się wakacyjny wyjazd i nie wiem czy sie cieszyć czy uciekać.
Bilety na samolot już kupione...
Ale jeśli nie teraz to kiedy...?
Latka lecą, za chwilę tylko kominek i winko :wink:
Jestem PRZERAŻONA :shock:
http://www.franz-josef-land.info/index.php?id=195&L=5
http://www.travel-images.com/franz-josef.html
Dawno nie zaglądałem, bo to nie sezon podróżniczy, a tutaj... Dotąd zbieram szczękę po całokształcie portretów...
"Inna" modelka, "inna" obróbka. Charakterystycznie, "retro", przepięknie. Tylko jedna fotka mi nie pasuje - z tą srebrną chustą (?) na głowie - to tak żeby nie przesłodzić ;).
Jeśli masz tylko taką możliwość, to oczywiście, że realizuj wszystkie wymarzone wyjazdy. :) Przekładanie "na potem" to z reguły przekładanie "na nigdy".
Beatko, z powodu braku czasu troszkę mnie tu nie było. Jestem pod wrażeniem jakie postępy zrobiłaś w portretach! Gartuluję Ci szczerze :grin:
I pozdrawiam oczywiście :wink:
Dzięki Mysi że zajrzałaś. Ta wycieczka to bardziej okazja niż marzenie.
Moje macierzyńskie uczucia cały czas przeszkadzają mi w podróżowaniu. Dalekie wyprawy zawsze łączą się z wątpliwościami czy wrócę do dzieci. Pewnie jak podrosną ,to z kolei może mnie się na takie wyprawy nie będzie chciało wybierać. I tak źle i tak niedobrze.
Mieliśmy w planach Patagonię w listopadzie a tu nagle znajomi wyskoczyli z inną opcją. Patagonia byłaby chyba delikatniejsza w odbiorze.
Dziś się stresuję a co będzie jak termin się przybliży. Aż boję się zajrzeć do linków które mi przysłano.
...Pomyślę o tym jutro - jak mawiała pewna bohaterka...
Dzięki Lolita, fajnie że jesteś :grin:
Wiesz dobrze, że masz opcję zostawienia dzieci na czas wyjazdu. Chociaż rozumiem Twoje uczucia doskonale. :oops: My Danielka zostawiamy okazjonalnie, bo w sumie malutki jest jeszcze, ale łobuz nieziemski,że trzeba by przy nim mieć "końskie zdrowie". A co do ciągnięcia go np. 500 km (nie wspomnę o zagranicznych wyjazdach) to nie jestem do końca właśnie przekonana czy bardziej by go to nie umęczyło i tak odkładamy wszelkie wyjazdy na potem i na potem. :???:
Ech... ja z głową w chmurach chodzę bo właśnie urodził mi się wakacyjny wyjazd i nie wiem czy sie cieszyć czy uciekać.
Bilety na samolot już kupione...
Latka lecą, za chwilę tylko kominek i winko :wink:
Jestem PRZERAŻONA :shock:
http://www.franz-josef-land.info/index.php?id=195&L=5
http://www.travel-images.com/franz-josef.html
Cieszyć się , cieszyć i jeszcze raz cieszyć się .....
Tym razem będzie inaczej. Będzie zatem ciekawiej
Używaj życia, zwiedzaj, fotografuj. Czas na kominek i wino sam niepostrzeżenie przyjdzie - przy starych już wtedy fotografiach będzie co powspominać.
Przerażenie to złe słowo do opisania stanu Twojej duszy. Poszukaj w sobie właściwej definicji.
Pozdrawiam niedzielnie - AP.
Wiosna idzie, wszystko budzi się do życia, trzeba się wziąć do pracy.
Zanim to nastapi przedstawię wam przesympatycznego gryzonia rodem z Meksyku- nazywa się Aguti.
Przyłapałam go w krzaczorach. Był płochliwy ale ciekawski. Ostatecznie zwabiłam go daktylami za którymi przepada.
oooo wiewióro-kangur :) bo na kuro-papugę to nie wygląda
Bardzo smaczne jest foto 2., az chce się dotknąć stworka :[)
Przemiły wiewiór:D
Jakieś podróże w planach? Szczerze mowiąc stęskniłem się za Twoją reporterką.
sześć Wanilia!
Fajnie Zdjęłaś tego zwierza, o ile dobrze kojarzę, to symbol mądrości i przebiegłości w tamtejszej mitologi.
Pozdrawiam
Ja
Wiosna idzie, wszystko budzi się do życia, trzeba się wziąć do pracy.
Zanim to nastapi przedstawię wam przesympatycznego gryzonia rodem z Meksyku- nazywa się Aguti.
Przyłapałam go w krzaczorach. Był płochliwy ale ciekawski. Ostatecznie zwabiłam go daktylami za którymi przepada.
Świetna ta 2-ka.
Pozdrawiam.
ależ fajny, taki mini kangurek
Jak ja lubię Wasze odwiedziny :grin:
Zwierzątko rzeczywiście urocze. Tak jak piszecie skrzyżowanie kangura ze szczurem. Na zadku ma te szczecinkę nieco dłuższą i jak kłóci się z innym osobnikiem to stroszy te szczecinkę na dupce jak jeżozwierz- śmiesznie to wygląda.
Plany wakacyjne są a nawet dwa. Wszystko na jachcie. Lipiec ukochana Grecja ze znajomymi tym razem cyklady. Zaprzyjaźnili się z wiaderkiem :-P podczas przedostatnich wakacji. Teraz marzą aby to powtórzyć.
Zawsze marzyłam o wschodzie słońca na Santorini- zobaczymy czy się uda. Wyruszamy z Paros.
No a sierpień to koło podbiegunowe :???: Jak wspominałam dwie stronki temu. Jacht stalowy.
Po "pijaku" :wink: się zgodziłam i teraz nie ma odwrotu. Bilety zakupione. Rosja- ziema Franciszka Józefa.
Jest tylko jeszcze szansa że władze Rosji nie dadzą wizy, wtedy Spitzbergen.
Apz mnie pięknie zdopingował do pozytywnego myslenia o tej podróży. :)
Już nie mogę doczekać się zdjęć z wypraw:)
Życze pozytywnej decyzji wizowej :wink:
Plany piękne ale wydarzenia ostatnich dni (choroba teściowej) stawiają je pod znakiem zapytania. Zdrowie najważniejsze , czekamy na dobre wieści ze szpitala. Reszta dzis stała się nieistotna.
Miałam dziś zaplanowany plenerek z nowymi modelkami. Jednak pogoda po południu się schrzaniła i rozłożyłyśmy studio.
A czemu jeden policzek bardziej? :-P
Przy takim oświetleniu tak już jest. :) Tu jedno źródło światła.
Jeszcze jedno... ( dwa żródła światła)
Rafał Czarny
13.04.11, 15:47
Ładny portret. Nie zaszkodziłaby kontra we włosach. Czym świecisz te portrety?
Zapytałem:
A czemu jeden policzek bardziej? :-P
Przy takim oświetleniu tak już jest. :) Tu jedno źródło światła.Chodziło mi o to, że jeden policzek (lewy Nadii), wydaje się być bardziej różowy. Czyżbyś świeciła kolorowym światłem?
Zapytałem:Chodziło mi o to, że jeden policzek (lewy Nadii), wydaje się być bardziej różowy. Czyżbyś świeciła kolorowym światłem?
No jak się przyjrzę to rzeczywiście wiecej jest na nim różu, ale nie umiem powiedzieć co to sprawiło.
Pierwsza fotka świecona mniejszym softboxem ( tym co to już od dawna go używam) świecony z lewej lekko z góry. Nie trzymam się podręcznikowych parametrów 45 stopni, bo mnie się one nie do końca sprawdzają.
Druga fotka - główne światło to ośmiokątny większy softbox po prawej i po przeciwnej delikatnie doświecone mniejszym softboxem.
Powazna sprawa z tymi doswietlaniami, jestem za ciekawym zwierzatkiem. Szkoda, ze plener nie wyszedl.
Z modelkami miałam kontakt bliższy pierwszy raz, więc nawet dobrze się stało. Poznałyśmy się trochę to i łatwiej bedzie na sesji. Byleby pogoda się poprawiła :grin:
Wpadajcie częsciej :)
Z modelkami miałam kontakt bliższy pierwszy raz, więc nawet dobrze się stało. Poznałyśmy się trochę to i łatwiej bedzie na sesji. Byleby pogoda się poprawiła :grin:
Wpadajcie częsciej :)
Ja zawsze tu zagladam, ale poniewaz rozmowa o studyjnym oswietleniu to dla mnie w tej chwili jeszcze czarna magia....wiec tylko podpatruje i podziwiam :grin:
za Masakrer, przyznaje ze czekam na zdjecia z modelkami w plenerze, inne swiatlo, tlo, ... improwizacja.
Moje portretowe interpretacje...
...jeszcze jedno...
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-53427)
takie se.... żartowałem ładnie :)
...jeszcze jedno...
Chyba bym delikatniej oswietlil i przejsc tak nie uwydatnial.
Popatrz.Ale ja sie nie znam,gdybam sobie
Chyba bym delikatniej oswietlil i przejsc tak nie uwydatnial. ...
Takie też było moje pierwsze odczucie - coś jest nie tak ze światłem i jak to zdefiniować.
Pozdrawiam AP.
Pięknie wam dziękuję za odwiedziny :grin:
Mirku bardzo ładnie to zrobiłeś, jak zauważyłeś moje poszukiwania skierowałam na inne tory. Nie miałam w zamyśle takiego rozmycia i delikatności jak Ty to zrobiłeś. Choć muszę Ci przyznać, że ta subtelność bardziej do mojej modelki pasuje niż moja interpretacja (choć celowa i zamierzona).
Jutro kierując się Twoją sugestią obrobię kolejną fotkę z tej sesji.
Dziekuję :grin:
p.s. Jaką metodą niwelowałeś przejścia, które ja podktreśliłam?
Zdjecie nie jest rozmywane,nie jest odszumiane.Nic nie robilem poza zdejmowaniem czarnego w przejsciach.Zabawa z eliminowaniem takich przejsc to sprawdzila sie na warstwach i maskach akurat w tym przypadku.Ja nie mam standartowej obrobki,do kazdego kadru podchodze indywidualnie.