PDA

Zobacz pełną wersję : Odp: wanilia - moim okiem

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18

wanilia
18.07.11, 22:57
Fajnie Helmuth, że wpadłeś :grin:
Oj piegów mam tochę :)

helmuth
18.07.11, 23:03
Noo!
To spojrzenie bardziej mi się podoba, jest w nim coś niepokojącego :grin:
MZ, bardziej pasuje do tej tonacji.

apz
18.07.11, 23:20
Zielonooka świetna, rasowa. Podoba mi się bardzo.

Pozdrawiam AP.

robert1088
19.07.11, 20:59
Jak zwykle - pozamiatałaś :grin: Zazdroszczę

wanilia
19.07.11, 22:14
Cieszę się , że się podoba , bardzo dziękuję za wizytę :grin:

Anna w innej odsłonie :)
Studyjnie tym razem

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/07/thumb_182_d_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-56330)

Ania_
20.07.11, 09:27
Piegi plus lilie wyglądają rewelacyjnie! :shock:

wanilia
20.07.11, 14:18
Dzięki Mysikróliku :grin:

Wczoraj zgłębiałam tajniki ps-a, kolejne podejście- polecam stronkę :

http://samoucy.pl/tutorials/adobe/podstawy/184

macieknr1
20.07.11, 16:32
uhhh dłonie same składają się do brawa pozdrawiam słowem prosto z serca pełne piękna te zdjęcia :cool:

wanilia
25.07.11, 00:14
Kochani posciągałam dziś fotki z podróży. Nie wiem kiedy je wszystkie przerobię. Dziś przypominałam sobie jak się robi panoramy.
W tej dziedzinie daleko mi jeszcze do przyzwoitości, ale co mi tam...

Santorini-Oia- widok z jachtu- właśnie opuszczamy tę piękną wyspę...

p.s. Będę wdzięczna kolegom/koleżankom, za podpowiedzi w sprawie zmniejszania takiej panoramki aby ważyła więcej niż 150 kb

cissic
25.07.11, 01:12
p.s. Będę wdzięczna kolegom/koleżankom, za podpowiedzi w sprawie zmniejszania takiej panoramki aby ważyła więcej niż 150 kb

Photoshop --> File --> Save for Web and Devices
przyjemne narzedzie do optymalizacji plikow. pelna swoboda w modyfikacji "webowych plikow" takich jak jpeg, png i gif

http://www.youtube.com/watch?v=Ut_F7iGlze8

jesli szukasz darmowego programu to polecam Gimpa

http://www.youtube.com/watch?v=x-3fp4ksoRc

pamietaj tylko, ze waga obrazka "do sieci" to kompromis pomiedzy jego wielkoscia a jego jakoscia. rodzielczosc w tym przypadku nie ma wiekszego znaczenia i dla weba = 72

panoramka jest naprawde ok. troszke mnie serce zabolalo bo mialem tam leciec z dziewczyna w zeszlym roku, ale jakos sie nie zlozylo:) pozdrawiam

wanilia
25.07.11, 01:22
Dzięki Cissic- lekcję odrobię :grin:

Dołączam fotkę pt."Zakaz zatrzymywania..."
Łączą sie z nią bolesne wspomnienia. W porcie ,na wyspie Ios pod sklepem Carrefour, pod znakiem zakazu, jakiś Grek robiący w markecie zakupy przywiązał osła. Kiedy ten śmieszny widok zobaczyliśmy z łódki, pobiegłam z z aparatem szarżując na zwierzę. Niestety nie zauważyłam stopnia i.... zaliczyłam bolesne spotkanie z podłożem. Nie było lekko- myślałam że złamałam coś w łokciu, bo ratując aparat upadłam na niego między innymi. Nie wspomną o pozostałych częściach ciała które naraziłam na szwank :wink:
Wokół łokcia przez 2 tyg. pojawił sie wielki czarny siniak. Na szczęście skończyło się chyba tylko obiciem, bo choć do lekarza nie poszłam, to łokieć działa całkiem sprawnie, choć boli przy mocniejszym dotknięciu.

Osioł natomiast był przesympatyczny i na szczęście właściciel zabrał go dość szybko z palącego słońca.

wanilia
29.07.11, 23:54
Tak dla odmiany...
...z dedykacją dla Kaczego :mrgreen:

k@czy
30.07.11, 00:04
Tak dla odmiany...
...z dedykacją dla Kaczego :mrgreen:
Taka kobieca bardziej wersja "Rzucam ci rekawice" ?:)

wanilia
30.07.11, 00:38
Oj tak, dobrze to ująłeś :lol::lol:

k@czy
30.07.11, 00:42
No to ide sie pakowac i zaraz przylece ja podniesc :mrgreen:

wanilia
30.07.11, 00:49
Po co podnosić, niech leży :wink::lol:

k@czy
30.07.11, 00:51
Racja :mrgreen:
To pakowal sie tez nie bede- LECE !!!

wanilia
30.07.11, 00:52
:lol::lol::lol:

wanilia
30.08.11, 23:51
Kochani serdecznie dziękuję za przemiłe wiadomości pozostawione na skrzynce. Z wojaży wróciłam , a tu takie zmiany. Spitsbergen i okolice zaliczony. Pogoda fatalna, miśków brak, ale było fajnie.
Wkrótce nadrobię zaległości.
Ciepło pozdrawiam !

helmuth
30.08.11, 23:55
Witaj :)
Czekam na zdjęcia.

apz
30.08.11, 23:58
Witaj Wanilio!
Mam nadzieję na słów i zdjęć kilka o tej polarnej wyprawie.

Pozdrawiam AP.

Dziadek
31.08.11, 00:02
Fajnie że jesteś cała i zdrowa.
Czekamy na zdjęcia :)

wanilia
1.09.11, 22:23
53962

Trzy tygodnie w dresie, polarach , sztormiakach, bieliznach termalnych, czapkach, i of kors ;) płaskich butach to stanowczo za dużo.
Białego misia nie widziałam, choć ponoć jeden w oddali był gdy spałam. Za to jako jedna z niewielu osób - tym razem oni spali- przeżyłam fantastyczne spotkanie bliskiego stopnia ze stadem morsów.
Niestety po powrocie zastało mnie spustoszenie w komputerze- dziecko sciągało coś z netu- i prawdopodobnie wirus zrobił mi KUKU. Poginęły mi tysiące zdjęć i niestety nie wszystkie na czas skopiowałam. Lightroom stracił z pola widzenia 27 tysiecy zdjęć!!!!! Masakra!
Dlatego też na początek wklejam jedną skromną foteczkę- jedno z niewielu zdjeć na których się znalazłam. Najpierw muszę poczynić porządki w kompie. Przy żeberku jakiegoś walenia.

Plany odwiedzenie Ziemi Franciszka Józefa się nie powiodły. Sztorm lub bardzo silny wiatr oraz wymaganie odprawy w Murmańsku , wszystkie te czynniki zadecydowały o zmianie planów.
Opłynęliśmy cały Spitsbergen a w zasadzie cały Svalbard. I jako pierwszy (czy drugi)polski statek (tak twierdził kapitan) przepłynęliśmy cieśninę Hinlopen bo zazwyczaj jest całkowicie nieprzejezdna z powodu lodu. Odwiedziliśmy dwie polskie stacje badawcze, oraz bazę naukowców w Ny Alesund gdzie uraczono nas wyśmienitą kolacją. Potem było już tylko gorzej: pulpety, fasolka, flaczki itd. Jejku .... jak człowiek teraz docenia domowe frykasy.
Pozdrawiam serdecznie , wkrótce skrobnę więcej :)

Centus
1.09.11, 22:36
no to pogratulowac pozostaje takiej wyprawy , nie dosyc ze kobitka tak daleko od cywilizacji to jeszcze nie marudzi ze zimno

moja kiedy ma wyjsc zima na spacer pol godziny sie zastanawia czy "to wytrzyma"

no i czekamy na zdjecia

Lolita
2.09.11, 11:49
Witaj Beatko po wojażach różniastych :grin:
Zazdroszczę wyjazdu, zimna i wiatrów mniej. No i to ubranko... W sam raz na sierpień :wink:
P.S. Mam nadzieję, że uda się odzyskać zdjęc.

dobas
3.09.11, 12:24
Nie fatalna tylko Svalbardzka typowa skandynawska stabilna pogoda - albo pada albo leje,
ewentualnie albo mgła albo niski stratus :)

A z brakiem "misiów" hmmm.

Z jednej strony na pewno strata z drugiej świeży news ze Svalbardposten dający do myślenia ...
( 2 tyg temu ... ? )

Niedźwiedź polarny zaatakował w piątek rano brytyjskich turystów na norweskim archipelagu Svalbard.
17-letni chłopiec nie żyje, a cztery kolejne osoby są ciężko ranne - podały lokalne władze.

http://www.tvnmeteo.pl/informacje/swiat,27/zobaczylem-ogromny-pysk-umazany-krwia,12485,1,0.html

i źródła wraz z kilkoma filmami :

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/horatio-17-ble-drept-da-isbjoern-angrep-leiren-deres-3552976.html

http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/patrick-16-forteller-for-foerste-gang-paa-tv-om-isbjoernangrepet-paa-svalbard-3574541.html

to na świeżo..

To znów uruchomiło debatę na temat obecności turystów na Svalbardzie. Czy powinni na jakich zasadach, po co ...
Wszystko jest fajnie jeśli jesteśmy z tymi drapieżnikami w stanie współistnieć ale jak widac nie bardzo jesteśmy bo albo Niedźwiedź
z niewiadomych przyczyn atakuje człowieka albo ludzie chcący oddać strzał ostrzegawczy zabijają drapieźnika ( Poznaniacy w ubiegłym roku )...
Albo Kajakarz ratujac jeden drugiego zabija niedźwiedzia (tym razem Norwegowie )

Każdy chce zobaczyć "misia" - jednak latem te spotkania mogą nie należeć do najprzyjemniejszych i lepiej jest chłopaków unikać niż wchodzić im w paradę... zaś slowo miś jest mało adekwatne do tego kim na prawdę jest to zwierze :)

ehosonda
3.09.11, 12:48
misie to pikusie, zwykly wirus zjadl na kolacje 27 tys zdjec, to moze czowieka o zawal...!
sprobuj wirusa ladnie poprosic zeby oddal. czasem daje sie przekonac
;)

btw - 27 tys zdjec to ile bedzie rolek? ~ 750?! olaboga :)

zycze zdrowia :)

grizz
3.09.11, 12:51
Szybko do sklepu. Kupic dysk zewnętrzny i robic kopie zapasowe co kilka dni.

Czekam na więcej zdjeć.

dobas
3.09.11, 12:59
Nie ważne jak dobry masz dysk - ważne ile masz kopii - ja jestem właśnie w tyrakcie zmudnej segregacji zdjęć i opisywania archiwum - dramatyczna robota ... dramatyczna... Masz jakieś kopie czy wszystko na jednym dysku ?

macieknr1
3.09.11, 13:10
z niecierpliwoscią czekm fotek pozdrawiam :)

wanilia
4.09.11, 17:45
Dziękuję Wam za odwiedziny :), próbowałam wczoraj odpisać, ale miałam kłopot ze stroną Olympusa.
Na szczęście część kopii mam, ale nie wszystkie.
Nie do końca rozumiem , co stało się w komputerze.
Nie zadziałał skrót z pulpitu do zbioru zdjęć, tak jakby częśc danych z dysku zniknęła. Za to na dysku na którym była kopia sprzed 3 miesięcy znalazłam to co robiłam w wakacje..... Nic z tego nie rozumiem... Tak jakby pliki pozmieniały swoje dyski. Są też takie które zaginęły całkowicie. Lightroom stracił kontakt z WSZYSTKIMI zdjęciami, choć większość ich jest na miejscu. Nie ogarniam tego, czekam na wizytę informatyka.

Tak Dobas , ta sytuacja z Miśkiem wydarzyła sie tuż przed naszym wyjazdem. Mam nawet zdjęcia z tego pola namiotowego.
Wkrótce podrzucę kilka fotek :)
Serdecznie pozdrawiam :)

wanilia
6.09.11, 20:48
54315543165431754318
Longyearbyen to stolica Svalbardu na Spitsbergenie. To maleńkie miasteczko. Kilka sklepików, market, dwie rastauracje, bar, ....muzeum, pole namiotowe, port lotniczy. Hodowle psów pociągowych i oferty wycieczek psimi zaprzęgami. Brak drzew i krzewów. tylko mchy , porosty i kilka gatunków traw. Bank jest jednym z niewielu budynków do których nie można wejść z bronią.
Asfalt kończy się dwa kilometry w jedną stronę od miasta i dwa w drugą. Można się tu dostać samolotem lub jachtem (statkiem).
Nasz jacht ten, gdzie żagiel zakryty niebieskim pokrowcem.

Muminek
6.09.11, 21:24
Bardzo ciekawe miejsce odwiedziłaś, zazdroszczę przygody no i czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia. Pozdrawiam

wanilia
6.09.11, 23:34
54322
Dziękuję Muminku, że wpadłeś :)
Podrzucam fotkę naszego jachciku- pierwszy dzień poróży- bajeczna pogoda. Niestety , to trwało krótko ;/

masakrer
7.09.11, 00:21
Rewelacyjna przygoda! Beata ilu was bylo na tym jachcie?

acidmk
7.09.11, 08:42
Wanilia, zazdroszczę widoków i klimatu :) na zdjęciach oczywiście bo zapewne szczególnie na morzu zimno być musiało. Patrząc na te fotki przystanek alaska mi się przypomniał :) i ten pan ze strzelbą...bezcenne!

apz
7.09.11, 11:13
Mnie podoba się fotka z zakazem i 18-3a - piękne tam kolorki Matki Ziemi i skandynawskie malowania. Mam nadzieję, że problem ze zdjęciami okaże się być odwracalnym.

Pozdrawiam AP

wanilia
7.09.11, 13:14
Było nas 9 w tym kapitan. Czyli 8 załogantów.
Luksusów nie było- czyli nie mieliśmy kabinek 2 - osobowych, dziobowa była 3- osobowa i jedna rufowa 4- osobowa.
Za to mieliśmy fajną mesę i kryty kokpit z fotelikami i stoliczkiem - nie wiem jak to się fachowo nazywa.
Acidmk- ciepło bywało czasami. Kiedy staliśmy na kotwicy odpalaliśmy ogrzewanie- wtedy rozbieraliśmy się do rosołu.
Podczas pływania nie było takiej możliwośc. Ale miałam tajną broń- termoforek. Wlewałam do niego gorącej wody i wskakiwałam z nim do śpiwora- było Rewelacyjnie ;)
Apz- dziękuję za troskę. Sytuacja powoli opanowana. Nie do końca rozumiemy co sie stało, ale chyba wszystkie zdjecia zostały zlokalizowane. Tak jakby dyski zamieniły się nazwami: dysk G został nagle dyskiem J- w ten sposób wszystkie ścieżki dostępu do Lightrooma zostały zerwane. Jak to sie stało nie wiadomo. Kupiłam 3 zewnętrzne dyski , w weekend zgrywam dane i komputer idzie do remontu kapitalnego, zostanie stuningowany ;)
Mam mnóstwo fotek po panoram, ale nie jestem zadowolona z jakości fotek którą dostaję z programu ICE. Jakie parametry ustawić , żeby było dobrze? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam :)

heniobe
7.09.11, 14:25
Witaj, potrafisz sprawić radość swoimi opowieściami o wyprawach i zdjęciami, cudo. Co do zdjęć to pamiętaj, zicher jest zicher powiedział Mannlicher i wynalazł karabin maszynowy, codziennie copy, copy, copy.
pozdrawiam hb

K_Puchatek
7.09.11, 15:16
Przepiękna wyprawa, z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia...
Pozdrawiam

wanilia
7.09.11, 21:17
54372
Dzięki Puchatku, że wpadłeś :)
Załączam panoramkę.
Nie jestem ciągle zadowolona z efektów składania panoramy. Fotki jakościowo są bardzo dobre, a po złożeniu i zmniejszeniu panoramy wychodzi byle co.
Hugina nie rozpracowałam. Automat zamiast robić automatycznie woła o punkty kontrolne, jeszcze sie w tym gubię.
Panoramka składana z 14 fotek w ICE. a ostateczny wynik po zmniejszeniu to 67 kb, RATUNKU!!!!
Będę wdzieczna za podpowiedzi.

hijacintus
7.09.11, 21:47
W ICE suwak, na którym na załączonym obrazku widać strzałkę kursora służy do ustawiania stopnia kompresji wynikowego jpga.
Bardzo fajna panorama.
Pozdrawiam.

wanilia
7.09.11, 22:32
Dzięki Hijacintus- Tak, wiem, korzystałam z tego suwaka.
Może problem tkwi w sposobie zmniejszania? Brakuje mi takiej fajnej jakości....

p.s To była pierwsza zatoka w naszej podróży- pierwsza kotwica.
Obudzono mnie okrzykiem- biełuchy!!!!! Jak tu się ubrać, kiedy stado tych wyjątkowych ssaków przemierza naszą zatokę, a na dworzu 0 stopni? Jeszcze złapać aparat i odpowiedni obiektyw. Zdjecie się nie udało, ale wrażenia bezcenne. Absolutna cisza i sapanie tych pięknych ssaków, podczas wydmuchiwania chmury wody. Mijały nas w pewnej odległości. Tym pięknym spotkaniem rozpoczęliśmy naszą 3 tygodniową podróż. Magiczna chwila. :)
54384

witia
7.09.11, 22:38
Ale wymagająca jesteś :)
Świetna panoramka pięknej "okolicy".
Pozdrawiam.

wanilia
7.09.11, 22:43
Cześć Witia- eee gdzie tam wymagająca, po prostu oglądam prace naszych kolegów i chciałabym tak samo
Dzięki, że wpadłeś :), pozdrawiam:)

wanilia
7.09.11, 23:39
54385
Jeszcze jedna panoramka- nasze drugie zejście na ląd. Pierwsze w deszczu, śniegu, fotki całe w deszczowych kropkach.
W oddali nasz jachcik.

Thomasso
8.09.11, 00:02
54385
Jeszcze jedna panoramka- nasze drugie zejście na ląd. Pierwsze w deszczu, śniegu, fotki całe w deszczowych kropkach.
W oddali nasz jachcik.

Eee.. swietna panorama. Nie wiem co Ty chcesz jeszcze od niej? :)
Ja sie jednak zaprzyjaznilem z Huginem. To jest kobajn. Tylko faktycznie troche ciezko na poczatku go ruszyc :P

Po zaladowaniu Hugina zakladka ASYSTENT, ladujesz zdjecia 1. podajesz parametry obiektywu i klikasz 2. "Wyrownaj" i leci. Samo :)
W ktorym dokladnie miejscu trafiasz na problem???

T.

wanilia
8.09.11, 20:30
Thomasso- dzieki za odpowiedź.
Problem jest zaraz po wczytaniu zdjeć, pojawia się komunikat:
54437
Pomimo , iż wgrywam zdjęcia po kolei (od lewej do prawej), program prosi o punkty kontrolne- nie rozumiem tego...

Wstawiam dwie fotki ze Spitsbergenu- krajobraz z tego samego miejsca , co w ostatniej panoramie. Naukowcy z bazy w Ny- Alesund podobno przyjeżdżają tu na ksiuty ;P
5443954438

bast
8.09.11, 20:32
54385
*

Super panorama!

Mirek54
8.09.11, 20:58
Problem jest zaraz po wczytaniu zdjeć, pojawia się komunikat:
54437
Pomimo , iż wgrywam zdjęcia po kolei (od lewej do prawej), program prosi o punkty kontrolne- nie rozumiem tego...

Punkty kontrolne to takie miejsca na kolejnych zdjeciach ,ktore powinny sie pokrywac.
Tak wiedz jesli mamy pierwsze zdjecie i z prawej strony mamy dach z kominem to punkt kontrolny mozemy ustalic ma prawym gornym rogu komina.I odpowiednim w parze punktem kontrolnym bedzie to samo miejsce na kolejnym zdjeciu.Do dobrej sklejki wystarczy wyznaczyc po trzy cztery takie punkty.O ile dobrze pamietam to pary punktow kontrolnych sa tej samej barwy lub oznaczone tym samym numerem.Kolejne punkty szukamy na drugim zdjeciu z prawej strony o odpowiednie na trzecim z lewej.I tak nalezy wyznaczyc punkty we wszystkich sklejkach.Nastepnie zrobic to co napisze wizard w kolejnym komunikacie.

Ceat
8.09.11, 21:01
Po wciśnięciu "1. Wczytaj zdjęcia" i wskazaniu potrzebnych zdjęć (kolejność nieistotna) Hugin zazwyczj pyta o parametry (trzeba podać mnożnik ogniskowej). Teraz wciskamy "2. Wyrównaj" i dalej leci samo. Jeśli masz nieaktywne "2. wyrównaj" (albo marudzi) to sprawdź w "Plik->Ustawienia" zakładkę "Wykrywanie punktów kontrolnych": w starszych wersjach Hugina trzeba było zamontować któryś z generatorów, w ostatniej jest już wbudowany "Hugin CPFind" i ten powinien być ustawiony jako domyślny. Jak coś niejasne - pytaj.
A, mowa o tym:
54444

-----------

Mirek był szybszy i opowiedział jak to zrobić ręcznie. A ja o automacie.

wanilia
8.09.11, 21:14
Dzięki Mirku, Ceat za odzew :)

Trochę przeraża mnie ten Hugin i chciałam uniknąć na początku roboty na piechotę. Liczyłam ,na tryb automatyczny, bez klikania w te punkty- zwłaszcza, że przy 12 fotkach to chwilkę trwa i trzeba bawić się w powiększanie tych fotek i dopiero wskazywać punkty , bo inaczej woła, że jest niezgodność.
Ceat- program chwilkę wczytuje zdjecia, potem wyskakuje komunikat- który wyżej załączyłam i program sam przerzuca mnie do zakładki "punkty kontrolne".
dzieki chłopaki za pomoc, zastanawiam się jeszcze , czy warto męczyć tego Hugina, jeśli ICE robi mi to automatycznie. Czy Hugin da mi lepszą jakość niż ICE?

Thomasso
8.09.11, 21:18
Ceat- program chwilkę wczytuje zdjecia, potem wyskakuje komunikat- który wyżej załączyłam i program sam przerzuca mnie do zakładki "punkty kontrolne".
dzieki chłopaki za pomoc, zastanawiam się jeszcze , czy warto męczyć tego Hugina, jeśli ICE robi mi to automatycznie. Czy Hugin da mi lepszą jakość niż ICE?

A masz jaka wersje zainstalowana? Wez pobierz najnowasza mozliwa. Nie wiem jak wyglada ICE, ale jak sie zaczalem wglebiac w Hugina (poza automatem) to mis ie troche na glowie wlos zjezyl :)
Hugin normalnie tez wszystko automatycznie robi. Klik - klik i idziesz na kawe/herbate.

Tomek

wanilia
8.09.11, 21:26
Chyba sciągnełam nową z 2011 wersja 0.2.11.0
... no właśnie coś nie chce automatycznie, a ICE wrzucam fotki i jest...... ;/

Ceat
8.09.11, 21:28
[...]
[...]
To znaczy że masz wybrany w ustawieniach nieodpowiedni wykrywacz (właśnie sprawdziłem że tak się zachowuje). Zainstalowanie różnych wykrywaczy jest możliwe i nieskomplikowane, ale wbudowany w ostatnią wersję CPFind jest całkiem dobry. Wybierz Ustawienia, Wykrywanie punktów..., zaznacz Hugin CPFind i kliknij "Ustaw domyślne". Powinno być tak:
54447
Drugi na liście jest CPFind z Celeste który przydaje się do niwelowania wpływu przesuwających się złośliwie chmur.

[...]zastanawiam się jeszcze , czy warto męczyć tego Hugina, jeśli ICE robi mi to automatycznie. Czy Hugin da mi lepszą jakość niż ICE?
Hugin ma dużo większe możliwości ale jest też skomplikowany. ICE jest automatem o inteligencji Micro$ofta, Hugin to kombajn. I z całą pewnością -może- dać lepszą jakość (bo potrafi np. korygować aberracje, robić HDRa, FocusStack i milion innych rzeczy).

PS. Ja mam 2010.4.0, najnowszy jest 2011.0.0. Twój jest na Linuksie (?) ale powinien być podobny w obsłudze. Może RE coś wie na ten temat?

wanilia
8.09.11, 22:11
Sprawdziłam w ustawieniach i program używa ustawień domyslnych..... czyli problem tkwi w czym innym...

wanilia
8.09.11, 23:36
54452
Jeszcze jedna :)

apz
9.09.11, 09:19

Świetne te panoramki - pokazuja kawałek miejsca, podobają mi się ostatnia i ta brunatno-mglista.

Pozdrawiam AP.

Lolita
9.09.11, 11:35
54452
Świetna ta panorama! No ja nie wiem co Ci się tu nie podoba :wink:
A z panoramkami niestety tak jest, że po zmniejszeniu jakość leci na łeb, na głowę :???:

wanilia
9.09.11, 22:40
54495
Lolita, Apz- miło, że jesteście, dzięki :)
Wrzucam kolejną panoramkę. Ny- Alesund:
- miejscowość na wyspie Spitsbergen archipelagu Svalbard, znajdującą się około 1200 km od bieguna północnego. Jest to najdalej na świecie wysunięta na północ funkcjonująca jednosta osadnicza. Znajduje się tu siedziba wielu stacji naukowo-badawczych narodowych i międzynarodowych wchodzących w skład systemu Światowej Obserwacji Atmosfery (ang. Global Atmosphere Watch). W zimie przebywa tu 30 osób, a w lecie 130, w sumie ze stałymi mieszkańcami. Transport odbywa się drogą lotniczą lub morską - praktycznie przez cały rok. Swoje placówki badawcze mają tu m.in.: Norwegia, Niemcy, Francja, Chiny, Korea Południowa, Wielka Brytania i Japonia. (cyt. Wikipedia)

Spotkaliśmy tam pana Wojtka z ekipy polskiej, który załatwił nam wejście na pyszną kolację w stacji. Odbyła się ona na wspólnej stołówce, gdzie jedzą wszyscy mieszkańcy osady. Na obiad był ren, brukselka (mniam), ziemniaczki, sos, kalafior i brokuły. Do tego wyśmienity deser- konfitury z malin ze smietaną, babeczki czekoladowe, owoce. Brzuchy nam pękały- próbowaliśmy jeść na zapas ;)
Ekipa chińska miała przed barakiem dwa chińskie smoki- wkrótce dodam fotkę

Nasz ostatni "normalny" posiłek- potem były już dwa tygodnie puszek i słoików.

wanilia
9.09.11, 23:39
54499544985449754496
Kolejne z Ny- Alesund...
1...na pierwszej fotce- zakaz wrzucania do koszy odpadków jedzenia- mogą wabić białe misie,
2. poczta,
3. widok w środku osady (mają tam swoją saunę, salę fitness itd.)
4. chińska placówka badawcza

Karol
11.09.11, 12:25
Ciekawa opowieść, aż dziwne, że do tej pory nie doczekała się komentarzy.

iszi
11.09.11, 18:17
wanilla nie segreguj tak zdjęć (pomimo , że to forum fotograficzne) tylko wrzucaj jak najwięcej- wyprawa, na której byłaś to nie podróż do Paryża czy na Wyspy Kanaryjskie. Czekam z niecierpliwością.

droplet
11.09.11, 18:40
dla nie za mało. Bardzo mnie ciekawi tamtejsze życie choć mnie tam nie ciągnie ;-)
Panorama fajnie uzupełnia zdjęcia domków ale i tak czuję duży niedosyt.
Pozdrawiam

Ceat
13.09.11, 01:21
Sprawdziłam w ustawieniach i program używa ustawień domyslnych..... czyli problem tkwi w czym innym...
Znalazłem dodatkową przyczynę - w ścieżce na której leżą zdjęcia nie może być polskich znaków!

domadm
13.09.11, 17:57
Poproszę o więcej fotek!!
Wczoraj wróciłem z Norwegii, i już wiem że muszę się tam ponownie pojawić :)
Twoja relacja mnie w tym upewnia, i zachęca żeby udać się dalej na północ więc wprowadzam korektę planów.

Lolita
13.09.11, 18:36
Wczoraj wróciłem z Norwegii, i już wiem że muszę się tam ponownie pojawić :)

A ja od 20 lat tkwię w tym przekonaniu. I że by było śmieszniej teraz mam o jakieś 1500 km bliżej niż miałam :???:
Wanilka, z niecierpliwością czekam na dalsze relację :roll:

wanilia
13.09.11, 23:38
Cieszę się kochani , że zajrzeliście i ktoś moje relacje czyta :)
Dziś napiszę Wam o najdziwniejszym, najbardziej przygnębiającym miejscu jakie udało mi się odwiedzić.
Miejsce przedziwne, z moich koszmarów- najbardziej przerażające dotyczyły wybuchu bomby atomowej i opustoszłego miasta- takie miejsce zobaczyliśmy na Spitsbergenie.
Piramida- tak sie nazywa- to opustoszałe miasto górnicze.
cyt. "Pyramiden (Ros: Пирамида Piramida) - była radziecka osada górnicza na archipelaguSvalbard. Osiedle zostało założone przez Szwedów w1910 roku, a w 1927 roku zostało sprzedane Związkowi Radzieckiemu. Nazwa pochodzi od góry w kształcie stożka przyległej do miasta. W czasach rozkwitu osada miała ponad 1.000 mieszkańców. Na mocy decyzji właściciela Arktikugol Trust w 1998 została opuszczona.
Rosjanie planują ponowną reaktywację działania kopalni w Pyramiden. Nie ma żadnych ograniczeń dla turystów, którzy mają zamiar zobaczyć Pyramiden, jakkolwiek goście nie mogą wstępować do budynków bez pozwolenia, z powodu zagrożenia zdrowia i bezpieczeństwa.
Połączenie ze światem jest możliwe drogą morską (w lecie) lub skuterem śnieżnym (w zimie)."
W obecniej chwili pilnuje osady 2- 3 strażników. Miejsce można odwiedzać. Wrażenie jest straszne. Opuszczone bloki, budynki, przedszkole, sala gimnastyczna, plac zabaw. Wiele okien zabitych deskami. W miasteczku królują rybitwy, które założyły gniazda na parapetach okien. Są wszędzie, Jak w filmie "ptaki" Hitchcocka. W zasadzie to miejsce mogłoby być planem do jakiegoś horroru..... Trudno to opisać.
W porcie leżą paczki z kafelkami, wełną mineralną, zniszczonymi piecami, urządzeniami których przeznaczenia nie znam. Ponoć krążą inne plotki o przyczynach opuszczenia miasta jak między innymi próby nuklearne , ale nie wiem ile w tym prawdy.
Miejsce straszne, ale budzi ciekawość.... dlaczego?... (podobno miasteczko ewakuowano statkiem w ciągu trzech dni....)
54736547245472354725547265472754728547295473054731 5473254733547345473554737

Lolita
14.09.11, 10:00
Kurczę felek, masz rację Beatko. Bardzo ponure miejsce. Pomyśleć, że kiedyś to miasteczko tętniło życiem, a teraz... Aż mi ciarki przeszły :cry:

iszi
14.09.11, 12:38
Faktycznie idealne miejsce pod scenariusz do filmu grozy

kasprzyk
15.09.11, 18:30
Bardzo ciekawa relacja - coś ala Kłomino w Polsce, wieje grozą.

apz
15.09.11, 19:57
Kolejne wymarłe miasto , tym razem podbiegunowe - dziwny to był system polityczny, który produkował takie marnotrastwo sił i środków.

Fajne zdjęcia, ciekawa relacja. Pozdrawiam AP.

wanilia
16.09.11, 22:57
Lolita Iszi, Apz, Kasprzyk- cieszę się , ze wpadliście :)
W przerwie relacji , portretowe :)
54915

aga_piet
16.09.11, 23:04
Miasteczko... hm... rzekłabym boskie ale to chyba nieadekwatne słowo. Powiem - filmowe. Coś jak Borne-Sulinowo u nas mi się kojarzy. Albo Prypeć z relacji Plumka.

wanilia
22.09.11, 13:15
Jeszcze jeden portret :)

Lolita
22.09.11, 13:49
Czy ten błękit oczu to naturalny?

wanilia
22.09.11, 14:49
Cześć Lolita :)
Cross delikatnie podbił saturację niebieskiego, ale Karolina ma bajecznie niebieskie oczy :)

wanilia
24.09.11, 23:15
Jeszcze jedna fotka Karoliny

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/thumb_Karolina2_m2-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58101)
oraz wersja BW, miłego wieczoru :)
55215

osiem1984
24.09.11, 23:22
bajeczna Karolina;) Masz piękną koleżankę:)
Spodobała mi się Twoja fotorelacja. z podobnych miejsc, to jest jeszcze taka włoska opustoszała wyspa podobny klimat. Co ciekawe zabronione jest jej zwiedzanie, chociaż podobno za klika Euro można załatwić sobie transport łodzią. Poveglia - bo tak nazywa się ów wyspa, była miejscem, gdzie ostatnie dni swojego życia spędziło ponad 100 tys. osób. To tam zsyłano ludzi chorych na dżumę, lub chociażby podejrzanych o zachorowanie. Co ciekawe, ich ciał nawet nie grzebano z racji rozwijającej się na wyspie chorobie. Nieprzyjemne odczucia związane z wyspą potęguje fakt, iż w 1922 roku założono tam szpital psychiatryczny, gdzie na porządku dziennym były praktyki leczenia z wykorzystaniem chociażby lobotomii. Podobno pacjenci skarżyli się na różnego rodzaju omamy, zwidy i doświadczenia związane z nadprzyrodzonymi zjawiskami. Tam byłoby też ciekawie się wybrać..

bast
25.09.11, 00:23
Popieram - Karolina zjawiskowa :)

wanilia
25.09.11, 00:32
Dzięki Osiem, Bast za wizytę i dziękuję w imieniu Karolinki za te miłe słowa :)
Co do włoskiej wyspy to przyznaję, że nie słyszałam o niej. Brzmi strasznie.
Do relacji jeszcze wrócę. Duzo materiału jeszcze czeka, a we wrześniu mało czasu było na hobby- dominowała praca. mam nadzieję , że wkrótce się to zmieni :)

osiem1984
25.09.11, 01:09
Dzięki Osiem, Bast za wizytę i dziękuję w imieniu Karolinki za te miłe słowa :)
Co do włoskiej wyspy to przyznaję, że nie słyszałam o niej. Brzmi strasznie.
Do relacji jeszcze wrócę. Duzo materiału jeszcze czeka, a we wrześniu mało czasu było na hobby- dominowała praca. mam nadzieję , że wkrótce się to zmieni :)

Mam ten sam problem.. praca1, praca2, a na hobby czasu brak, ale.. nadchodzi jesień - mam nadzieje taka polska złota, więc żółć, czerwień i brąz mogą byc dobrą inspiracją do spacerów z aparatem :)

masakrer
25.09.11, 22:59
Beata, sledze cie regularnie chociaz nie pisze bo portrety to nie moja dzialka (na razie :wink:)
Jak bys przyjechala do Rabki to bys sie podzielila wiedza, a ty tu ni muuuu na ten temat.
POzdr.

Lolita
26.09.11, 10:07
Jak bys przyjechala do Rabki to bys sie podzielila wiedza, a ty tu ni muuuu na ten temat.
No właśnie, właśnie Beatko. Się sprężaj, znaczy się pakuj :wink:

wanilia
26.09.11, 13:30
Kochane jesteście :grin: Z przyjemnością bym przyjechała, i i Was wyściskała.
Jednak 8 listopada wyjeżdzam na ponad tydzień, na darowany , całkiem egzotyczny wyjazd. Niestety terminy się pokryły :/
Będę śledziła doniesienia na temat kolejnego zlotu. Gdyby nie to zaproszenie, waliłabym do Rabki jak w dym.

A na razie serdecznie zapraszam do Bydgoszczy :)

Lolita
26.09.11, 13:33
Jednak 8 listopada wyjeżdzam na ponad tydzień...
Beatka, przecie zlot jest w październiku kochana :wink:

apz
26.09.11, 13:35
Nowa galeryjna fotka sympatyczna. Podoba mi się.

Pozdrawiam AP.

macieknr1
26.09.11, 13:43
co tu pisać pięknie jak zwykle pozdrawiam

wanilia
26.09.11, 14:14
Wiem, wiem...Pomyliłam, pażdziernik miałam na mysli :)
Maćku, Apz dziękuję za odwiedziny :)

wanilia
26.09.11, 21:32
Jesiennie... Ewelina...

553465534855347

apz
26.09.11, 21:39
Modelka fajna, ale grająca chyba bez przekonania. Obrazy przeładowane kolorem - dla mnie zbyt ciężkie trochę. Wolę zdjęcia, gdzie cieszysz się światłem.

Pozdrawiam AP.

Centus
26.09.11, 21:41
niebanalne jak dla mnie portrety , magiczne wprost kolory , jest takie wrazenie jakby patrzylo sie na obrazy dawnych malarzy , napewno nie da sie przejsc obok tych prac obojetnie , sa poprostu ladne

helmuth
26.09.11, 22:01
Drugie i trzecie, nieodparcie mi się kojarzą z obrazami świętych. Może pozy (?).
Tylko ten sweterek na drugim i liść na trzecim nie pasują. Prosta suknia i krzyż- święte jak nic :)

wanilia
26.09.11, 22:12
Heniu, musiało być grzecznie bo to moja uczennica jest :)
z koła foto :)
ma fantastyczną urodę, taką....tatarską :) inną , nie dosłowną
chłopcy, dziekuje za odwiedziny w moim wątku, serdecznie pozdrawiam :)

kowal73
27.09.11, 12:23
Fantastyczna ostatnia wrzutka, piękne kolory tła dopełniają kadr, dobrze, że nie koncentrujesz się tyko na wykadrowanej buzi z płytką GO bo takimi kadrami jestem już zmęczony.

pozdrawiam

Centus
27.09.11, 12:33
Drugie i trzecie, nieodparcie mi się kojarzą z obrazami świętych. Może pozy (?).
Tylko ten sweterek na drugim i liść na trzecim nie pasują. Prosta suknia i krzyż- święte jak nic :)

tez mam takie wrazenie , juz pod jednym ze zdjec z galeri to napisalem teraz sie tylko w tym utwierdzilem

domadm
27.09.11, 13:57
Jesienne bardzo mi się podobają, to twoje portretowe kolorki... szczególnie zdjęcie nr 1. Gdyby modelka wyrażała jakieś radosne uczucia, to zdjęcia 2 i 3 miałyby zdecydowanie większe oddziaływanie.

wanilia
27.09.11, 15:31
Dzieki chłopcy za uwagi :) i odwiedziny :)
jeszcze jedna Karolinka

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/thumb_Karolina5_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58175)

Centus
27.09.11, 16:00
ciekawie wyszlo , modelka sprawia wrazenie strasznie delikatnej , dodatkowo poteguje to jej mina , jak zwykle ciekawe kolory , troszke widac noge od krzesla i ten badyl od drzewa iglastego w prawym gornym psuje lad w kadrze , jak zwykle, nie da sie przejsc obojetnie obok Twojego zdjecia , napewno jest ciekawe i nietuzinkowe , oceny sie jednak nie podejme gdyz nie jestem specjalista w tej dziedzinie

Janeczek
27.09.11, 18:16
Poprzednia wrzutka 1 rewelka jak zwykle, dwojeczka jakos za zolto troche na buzce, trojeczka mocna ostrosc na sweterku i mnie to kompletnie rozprasza,
ostatnia fotka jakos tak blado jak nie Ty?:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

wanilia
27.09.11, 18:38
Dzięki Janeczku za merytoryczną wypowiedź- nie zauważyłam tego ostrego sweterka aż mi nie napisałeś :) Masz racje, możnaby to stonować.
Centus jest tak jak napisałeś, modelka jest bardzo delikatna, krucha, to ona swoją osobą zdecydowała o takim przekazie zdjeć niż to na początku planowałam. Z pewnością warunki fizyczne, delikatność , eteryczność te wrażenia podkreślają. Kowal, Domadm cieszę sie , że wpadliście, liczę na wiecej :)
Żadnego krzesełka nie było więc żadnej nogi nie może być widać. To był betonowy słupek z oznaczeniem drogi w lesie.

Centus
27.09.11, 18:55
:)
Żadnego krzesełka nie było więc żadnej nogi nie może być widać. To był betonowy słupek z oznaczeniem drogi w lesie.

to bidulka siedziala na slupku ;-(

poswiecila sie , naprawde ;-)

nyny
27.09.11, 19:13

Taaaa, oznaczyli nastepna autostrade A2345...

Te jak to nazywasz slupki do oznaczania drogi w lesie to sa oznaczenia przedzialow lesnych, pomocne np. przy orientacji w lesie....

pozdro

apz
27.09.11, 20:08
to bidulka siedziala na slupku ;-(

poswiecila sie , naprawde ;-)

To ja już zaczynam rozumieć skąd ta nieszczególna mina modelki - musiało mocno ugniatać - w mojej okolicy te słupki "drogowe" są lekko szpiczaste z centralnym wierzchołkiem.
Modelka eteryczna piszesz - ja odnoszę wrażenie że nawet kostyczna. Ale nie o tym tu mowa. Taka uroda wymaga starannego planowania pozy, tak by nie podkreślać cech niekorzysnych modelki urody.
Kolory nienasycone, Twój wybór, ale dlaczego prawe ramię jest czerwone, lewe podramię blade , niemal kredowe- to nie jest czasem wynik obróbki? czy też rozkład światła w wyniku jakiegoś doświetlania?
A rozmyta gałązka sosnowa? To zamierzenie, czy niedoróbka plenerowa?.

Pozdrawiam AP.

witia
27.09.11, 22:04
Jesiennie... Ewelina...

553465534855347

Świetne to 2-gie.
Pozdrawiam.

wanilia
27.09.11, 22:30
Witia , Apz, pięknie Wam dziękuję za wizytę w wątku i galerii, ciepło pozdrawiam :)

Thomasso
28.09.11, 08:40
Widac Beato, że jakieś nowe eksperymenta prowadzic jeśli idzie o obróbkę (kolory). Bardzo dobrze! :)
Z ostatniej wrzutki szczególnie to mi się podoba:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=55348&d=1317065460
Może i jest takie.. zwyczajne (jeśli chodzi o pozę i mina modelki hmmm..), ale ma coś w sobie.
Ogólnie ciekawie, ale nie stosuj takiej obróbki na każdym teraz pokazywanym zdjeciu.

Tomek

wanilia
29.09.11, 21:18
Dzięki Thomasso :)
5554355544
Karina- jesiennie :)

apz
29.09.11, 22:38
Czy stolo by się coś złego gdybyś Karinę3-cię zamknęła w kwadracie?

Przyjemne foty. Pozdrawiam.AP.

wanilia
29.09.11, 22:48
Cześć Apz :D
Szkoda byłoby mi tych liści po prawej w tej focie, tak myślę .... (?)

Dałączam jeszcze jedno Kariny- uchwyciałam fajne światło- niestety ostrość na prawym oku marna, stąd do galerii nie poddaję pod osąd :)
55548
Pozdrawiam wieczornie :)

Mirek54
29.09.11, 23:19
Cześć Apz :D
Szkoda byłoby mi tych liści po prawej w tej focie, tak myślę .... (?)

Dałączam jeszcze jedno Kariny- uchwyciałam fajne światło- niestety ostrość na prawym oku marna, stąd do galerii nie poddaję pod osąd :)
55548
Pozdrawiam wieczornie :)

A nie szkoda Ci ze uzyskalas bardzo dobry przyklad efektu gumowej skory??.To to zdjecie gdzie Ona sie mocno smieje.
Napisalas komus,zeby nie szedl ta droga bo efekty straszne.Tez Ci tak napisze-przemysl to Moze inni sie obawiaja,nie chca psuc czegos tam.Ktos mi tez napisal,ze geny sie razem trzymaja i zle oceniac nie mozna.
A to ostatnie co ostrosc Ci nie odpowiada to to nie to.Tam jest inny efekt.
Na szybko ,bo przeznaczylem minute na obrobke.Wstawie Ci Twoj orginal i moja wersje jak ja bym to widzial.Poklikaj sobie i zobacz co mnie razi w Twoim zdjeciu.Wiem,ze napewno Cie nie przekonam ,jestes ,a zreszta po co duzo pisac.Popatrz na fotki.Od razu uprzedze-nie wygladzalem,nie odszumialem ,nie ostrzylem moglem poprawic kolor,ale minuta uplynela.
Edit.Jesli usta Dziewczyny nie byly skraplane i to jej naturalne to chyba botox byl nie wszedzie dany(lewy kacik)

wanilia
29.09.11, 23:36
Mirku- widziałam gdzieś w necie takie programy do obróbki portretu- wyszczuplają twarz wygładzają cerę, itd.
Nie wiem czy efekt uzyskałeś takim programem czy na piechotę..

Jednak twarz Kariny zupełnie zmieniła proporcje i nie jest do siebie podobna (dlatego niegdy na taki program sie nie skusiłam, mam gdzieś do niego linka). Zmieniły się całkowicie proporcje ust i oczu.
Skóra wyszła całkiem ładnie- poginęły jednak półtony i z pewnością usłyszałabym zarzuty że twarz płaska, ale jest zdecydowanie delikatniejsza , choć chyba jeszcze bardziej jak to pisałeś pod moją fotką- Plastik fantastik ;)
Jednak w wypadku tej foty byłam zmuszona do dość ostrej obróbki skóry z powodu zmian i przebarwień.
Reasumując - skóra na Tak, proporcje na Nie. Dzieki Twojej obróbce zauważyłam ciemna plamę miedzy brwiami do wyciszenia.
Jeśli masz wskazówki jak tuszować cerę "na piechotę" wg Twojej receptury będę wdzięczna :)
Dziekuję Mirku i pozdrawiam :)

aga_piet
29.09.11, 23:37
Miruś, zmieniłeś modelce rysy twarzy...

Mirek54
29.09.11, 23:48
Napisalem,ze nie wygladzalem nie odszumialem...Uzylem tylko skraplania.Jesli uwazasz,ze jedno oko ma byc wieksze od drugiego bedac dalej w planie to Niech bedzie,ze Twoje proporcje sa trafniejsze.Robilem wszystko na piechote,uzywajac plugina to bym 5 sek potrzebowal.Zmienilem jej tez uklad i wyglad ust,bo te jak po prowincjonalnym botoxie wygladaja.Polcienie zrobilem delikatniejsze i nasade nosa wyprostowalem,bo albo swiatlo bylo nie takie albo to tez ten srodek co w usta
.Pracowalem na pliku co wazy 170kb -to tez ma znaczenie.To nie plik co ma 25 mega i wielkosci samolotu jest.
Tu nie widze plastiku.Wiem dokladnie jaka bedzie odpowiedz,ale nie chce mi sie uprzedzac i pisac.

wanilia
30.09.11, 00:17
Mirku biorąc pod uwagę , że modelka być może zagląda do tego wątku poproszę cię o nie komentowanie urody modelki i ewentualnej korekcji jej urody, bo nie masz takiej wiedzy i jest to niegrzeczne. Chętnie poprowadzą z tobą rozmowę na temat obróbki ale w dobrym tonie a nie w sposób agresywny i zaczepny, jeśli mogę o to prosić. Jeśli cię na to nie stać to podarujmy sobie monolog. Kolejne wyrzucanie mi ze i tak wiem swoje nic nie wnosi i nie masz racji. Chętnie wysłucham opinii wygłaszanej w kulturalny sposób i nie krzywdząc modelki. Robisz to już kolejny raz, ostatnio nazywając modelkę anorektyczką. Taka forma mi nie odpowiada.
Jeśli uważasz że zmiana proporcji twarzy jest ok, to obawiam się ze musisz zrewidować swoje poglądy.

Mirek54
30.09.11, 00:38
Jesli jest to prawdziwa modelka to wie doskonale o czym pisze.Ja patrze na zdjecie i opisuje co widze.No badzmy szczerzy jesli cos mi sie na zdjeciu niepodoba to pisze o tym.Portret ma pokazac i uwydatnic pozytywy.Nikt nie jest pozytywny w 100%,negatywy to uwidacznia sie w karykaturze.Na forach z modelkami(nie mam na mysli tego maxmod....-costam gdzies tam.pl)wiecej i ostrzej sie opisuje.A w studio jest naprawde ostro i nikt z doroslych sie nie obraza.
Rzecz polega na tym zeby wytykac niedociagniecia,bledy,nieumiejetnosci i poprawiac je.Nie mozna tylko cukrowac i grzecznie pisac-sliczne,cudne,fijolki aniolki och jak pieknie-jak w niebie,tylko szlaczkiem ob.....Jesli mam pisac tylko pozytywa to napisz,ze znajomi patrza na Twoj watek i nie zyczysz sobie krytyki tylko aplauzy sa mile widziane-sie wtedy dostosuje wlasne grono i bedzie milo .Wydaje mi sie,ze jesli dziewczyna,ktora chce zostac modelka na poczatku drogi pozna co jest nie tak i jak to bedzie pozniej to chyba dla niej lepiej niz ma sie obudzic z reka w nocniku i bedzie zal nie wiadomo do kogo.

Dlaczego uwazasz,ze wszyscy powinni rewidowac swoje poglady,tylko nie Ty?????????

witia
30.09.11, 09:39
Dzięki Thomasso :)
5554355544
Karina- jesiennie :)

Świetne foto.
Pozdrawiam.

aga_piet
30.09.11, 13:27
Rzecz polega na tym zeby wytykac niedociagniecia,bledy,nieumiejetnosci i poprawiac je.Nie mozna tylko cukrowac i grzecznie pisac-sliczne,cudne,fijolki aniolki och jak pieknie-jak w niebie,tylko szlaczkiem ob.....

Uważam, że zmienianie rysów twarzy (kształt oka, nosa, ust) to oszustwo, no... może z wyjątkiem grafiki a la dr_feelgood ale wanilia raczej inny gatunek uprawia.
Co innego retuszować pryszcza lub brzydką cerę. Przecież tu nie chodzi o cukrowanie. Nie podoba Ci się kształt ust to nie znaczy, że masz je zmieniać, mielibyśmy wówczas same zombie zamiast modelek ;) Takie rzeczy to tylko w tabloidach i kolorowych magazynach - Marylkę odmłodzić albo Alicji Majewskiej cycki powiększyć ;)

apz
30.09.11, 15:40
Uważam, że zmienianie rysów twarzy (kształt oka, nosa, ust) to oszustwo, no... może z wyjątkiem grafiki a la dr_feelgood ale wanilia raczej inny gatunek uprawia.
Co innego retuszować pryszcza lub brzydką cerę. Przecież tu nie chodzi o cukrowanie. Nie podoba Ci się kształt ust to nie znaczy, że masz je zmieniać, mielibyśmy wówczas same zombie zamiast modelek ;) Takie rzeczy to tylko w tabloidach i kolorowych magazynach - Marylkę odmłodzić albo Alicji Majewskiej cycki powiększyć ;)

Problemem nie jest chęć poprawiania natury. Powinno się zdefiniować problem - jest nim , moim zdaniem, bardzo niekorzystna estetycznie poza i mimika zarejestrowana pod światło przez aparat Wanilii, myślę, ze autorka nie widziała problemu w chwili rejestracji, ze względu na grę światła w wizjerze. I dalej to zdjęcie nie powinno być pokazane - powinno być odrzucone jak innych wiele z każdej sesji.
Ciąg dalszy - poprawka i na jej temat późniejsze komentarze nie miałby po prostu miejsca.

Pozdrawiam. Lepszych dni życząc i fot wspanialszych. AP.

helmuth
30.09.11, 18:34
... biorąc pod uwagę , że modelka być może zagląda do tego wątku poproszę cię o nie komentowanie urody modelki i ewentualnej korekcji jej urody, bo nie masz takiej wiedzy i jest to niegrzeczne. Dlatego bardzo rzadko komentuję portrety. Nigdy nie wiem co brać pod uwagę przy ocenie- urodę modelki (ciekawe, że urody modeli nikt nie komentuje :-P) czy stronę techniczną zdjęcia :roll:
Zostanę sobie przy architekturze. Budynki mi do wątku nie zaglądają, więc nie ma obawy, że się obrażą z powodu krytyki (oglądających) lub poprawek (moich) ich elewacji :grin:

k@czy
30.09.11, 18:48
Skoro urody modelek sie nie komentuje, to nie bardzo rozumiem, na jakiej zasadzie dzialaja wybory Miss Polonia...
No i jesli tez nie mozna ich oceniac na podstawie pozowanego zdjecia, to co nam pozostaje.... chyba tylko docenic intelekt i dobre serce...
Ale zgodze sie- ocena, to cos zgola zupelnie innego niz "operacja plastyczna" - chociaz bicie piany, ze modelka moze tu zajrzec jest bez sensu- skoro (zakladam, ze takowa byla) umowa zostala zawarta, to zdjecia naleza do fotografa i moze on nimi operowac do woli.
Chyba, ze to jednak Pani fotograf wziela pieniadze, a nie modelka :)

wanilia
30.09.11, 19:26
To forum fotograficzne a nie casting do konkursu.
Jest wiele puszystych modelek , które pozują do zdjeć, niektóre z fantastycznym skutkiem. Co wniesie dla fotografa opinia , że modelka jest gruba jak prosię?
Odkąd uczestniczę w życiu tutejszego forum niepisaną zasadą jest nie komentowanie urody modelki, chyba że sa to uwagi typu: "korzystniej garbaty nos pokazać z przodu a nie z profilu". Uwagi Mirka o anoreksji czy prowilcjonalnym botoksie są po prostu chamskie.

p.s. Gdybyś hipotetycznie Kaczy wstawił tu zdjecie swojej siostry, żony, przyjaciółki, chciałbyś czytać, że jest za gruba, jest anorektyczką lub ma botoks jak prowincjonalna dziewczynka? Jaki to ma zwiazek z fotografią? Albo fotograf dobrze wykonał robotę albo nie , na urodę modelki ma ograniczony wpływ.
jeśli moja fotka jest do d**py, biję sie w pierś!!! schrzaniłam, ale obrażania modelek sobie nie życzę!
Poproszę o merytoryczną dyskusję. Dziękuję za zrozumienie :)

Wieprz
30.09.11, 19:43
modelka jest gruba jak prosię?
. .

55574

adambieg
30.09.11, 20:01
Modelka Karina bardzo mi się podoba, szczególnie za zdjęciu wśród czerwonych liści. Wielkość wargi, hmm... Zmienia się ze względu na makijaż ale również pod wpływem temperatury i np. reakcji alergicznych. Po za tym wygląda ok, mi się podoba. Co do obróbki, to wolę zobaczyć drobne włoski na twarzy niż mydlany obrazek jak na reklamach kremów na zmarszczki. Uwagi Mirka54 odbieram raczej jako żartobliwe choć może niezbyt delikatne ale modelka Karolina jest rzeczywiście bardzo szczupła. Rzucają się w oczy wyjątkowo długie i szczupłe dłonie. Oczywiście nie oznacza to anoreksji. Oczy ma śliczne:). A puszyste modelki można zobaczyć na zdjęciach Wacława Wantucha i to są świetne fotografie.

Dziadek
30.09.11, 20:52
jeśli moja fotka jest do d**py, biję sie w pierś!!! schrzaniłam, ale obrażania modelek sobie nie życzę!

Pozwolę sobie wlać trochę oleju na te wzburzone fale :)
Nie kumam dlaczego komentarze i rady Mirka są bardzo interesujące i np w wątku APZ-ta wnoszą sporo informacji i nauki a tu na tym wątku są poprzedzone osobistymi docinkami, które odwracają uwagę od meritum sprawy.

Zakładam, że chodzi tu o klasyczny przypadek typu "kto się czubi, ten się lubi"
Nie umiem sobie tego inaczej wytłumaczyć.

Patrząc chłodnym okiem na zmienioną przez Mirka modelkę, muszę przyznać, że dziewczynie nie może się nie podobać taka wersja, bo wygląda na niej uroczo.
Pozwoliłem sobie porównać oczy i usta modelki z poprzedniego zdjęcia Wanilii i poprawionego Mirka. Są równie urocze.
Myślę, że APZ słusznie zauważył, że to światło zmieniło twarz dziewczyny w tylnym oświetleniu a nie botks czy inne zabiegi.

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=55575&stc=1&d=1317408550

wanilia
30.09.11, 21:25
Dziękuję Jasiu za wizytę :)

W oczach większej różnicy nie widać, lecz dużo węższe usta i całokształt sprawia, ze modelka nie jest do siebie podobna.

Kojarzy mi się to z powiedzeniem moich koleżanek kiedy widzą niektóre moje fotki - "świetnie wyszłaś! zupełnie jesteś do siebie nie podobna", czy wy mężczyźni wiecie co wtedy czuje kobieta???
:evil::wink: :lol:
Dzięki Jasiu, odprężyłam się :)

Mirek54
30.09.11, 21:26
Pozwolę sobie wlać trochę oleju na te wzburzone fale :)
Nie kumam dlaczego komentarze i rady Mirka są bardzo interesujące i np w wątku APZ-ta wnoszą sporo informacji i nauki a tu na tym wątku są poprzedzone osobistymi docinkami, które odwracają uwagę od meritum sprawy.

Mialem juz nie pisac tu,ale Dziadek-specjalnie dla Ciebie Ci odpowiem jak ja to widze.
Nie jestem taki pewien do konca czy ja zmienialem wyglad czy przywracalem po nieudanym retuszu.
Druga sprawa to moje "chamskie zachowanie"
Gdy tu w watku napiszesz-och jaka sliczna dziewczyna zapozowala,jak pieknie wyglada na zdjeciu.Dostaniesz zaraz odpowiedz w rodzaju-och jak milo ze wpadles jak milo sie to czyta.Gdy jednak napiszesz za chuda,za brzydka,anoreksja.To taki koment jest chamski i nic nie wnosi do tematu.
Czyli wniosek jest taki.Z paluszkim w d...ce jest milo i fajnie,jednak jak go zegniesz to juz tak nie za bardzo.A przeciez to i to dotyczy oceny wygladu postaci.Tylko,ze ta negatywna ocena jest juz nie taka jakiej sobie zyczy wlascicielka.I wlasnie tu jest cale meritum.Mile widziani sa tylko Ci co Przyklaskuja.
Gdy napiszesz,ze przy przerabianiu nie uzyles a,b,c,d,e to odpowiedz dostaniesz ze przedobrzyles z f.Jest to specyficzny rodzaj dyskusji.Oznacza,ze i tak oceniajacy nie ma racji bo wlasciciel dziela jest nieomylny i nie dopuszcza krytyki negatywnej.
Ja nie twierdze,ze jestem nieomylny,ale to sa sprawy podstawowe w fotografi portretowej,ze ukrywa sie minusy.Nie mamy co sie dziwic,ze retusz zmienia rysy twarzy,bez tych zmian nikt foty nie zaakceptuje do druku-taka jest rzeczywistosc.
Dziadek ocen raz konkretnie i wystaw ocene-zobaczymy.

A tak poza tym postem to ciekaw jestem jaka jest waga i wzrost dziewczyny z poprzednich fotek i chcialbym zobaczyc wgladowke tego zdjecia co przerabialem,zrzutka z Raw wystarczy bez zadnej obrobki.

Centus
30.09.11, 22:38
zeby stonowac troszke dyskusje o modelkach i ich wygladzie , powiem tak : wszystkie kobiety piekne sa , niektore dla wszystkich a niektore dla tego jednego jedynego ;-)

wanilia
30.09.11, 23:35
Tym razem Martynka :)
Dobrej nocy :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/thumb_Martyna2_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58252)

masakrer
1.10.11, 00:12
Na miniaturce portert Martyny prezentuje sie duzo lepiej. Wyglada jakby byl ciety w kwadrat i wysokosc na ktorej jest ciecie reki sprawia, ze calosc jest przyjemniejsza w odbiorze. Juz w pelnym rozmiarze wyglada gorzej. Nie podoba mi sie to ciecie.
Takie moje pierwsze wrazenie, ale powtarzam...ja sie nie znam.

wanilia
1.10.11, 00:24
Przyglądam się i w kwadracie rzeczywiście fajnie wygląda, może w końcu zacznę przycinać kwadraty?

Dziadek
1.10.11, 07:06
Mirek pisze:
"Dziadek-specjalnie dla Ciebie odpowiem Ci jak ja to widzę."

Dzięki, doceniam to. Podobają mi się Twoje obróbki i czuję w Tobie pokrewną duszę.
Napiszę jednak coś osobistego o Tobie, tak jak Ty piszesz o modelkach.
Mieszkasz w starym portowym mieście, gdzie rubaszność i świntuszenie jest tradycją. Mam wrażenie, że wzorujesz się na tym, bo Cię to fascynuje. Tak się już zniemczyłeś, widać to gdy pytasz o BMI modelki, jej wagę i wzrost :). Ponieważ znam kulturę niemiecką od dziecka, mam wrażenie, że mówisz do nas po niemiecku polskimi słowami. To co w Niemczech jest dowcipne i rubaszne, u nas może budzić niesmak.
Spróbuj ograniczyć Twoje uwagi do problemów technicznych, estetycznych ale nie osobistych i spotkasz się z pełnym zrozumieniem.
Tyle osobistych wycieczek :)
Jak już pisałem, podoba mi się Twoja przeróbka portretu i jestem bardzo ciekaw jak samym skraplaniem to zrobiłeś, w dodatku z minutę. I tu znowu pojawia się problem. Portret jest ładny dla widzów ale osoba na nim uwidoczniona może poczuć się nieswojo. Tylko co jest w tym wypadku ważniejsze? Efekt końcowy dla rzeszy oglądających, czy samopoczucie modela. W fotografii dokumentacyjnej wiadomo – rzetelność odtworzenia ale w artystycznej chodzi jednak o efekt końcowy.

Piszesz Mirku: „Dziadek ocen raz konkretnie i wystaw ocene-zobaczymy”.
Oglądam większość zdjęć wystawionych na forum i oceniam na 5 lub sporadycznie na 4 te które mnie się podobają. Raz jest to technicznie doskonałe zdjęcie innym razem fascynuje mnie to co widzę, pięknego człowieka, widok, budowla. Gdy widzę błędy nie oceniam, czasem staram się przedstawić je autorowi na PW.

Rozpisałem się bo uważam, że dyskusja jest lepsza niż milczenie.

Darekw1967
1.10.11, 08:09
Jesli jest to prawdziwa modelka to wie doskonale o czym pisze.Ja patrze na zdjecie i opisuje co widze.No badzmy szczerzy jesli cos mi sie na zdjeciu niepodoba to pisze o tym.Portret ma pokazac i uwydatnic pozytywy.Nikt nie jest pozytywny w 100%,negatywy to uwidacznia sie w karykaturze.Na forach z modelkami(nie mam na mysli tego maxmod....-costam gdzies tam.pl)wiecej i ostrzej sie opisuje.A w studio jest naprawde ostro i nikt z doroslych sie nie obraza.
Rzecz polega na tym zeby wytykac niedociagniecia,bledy,nieumiejetnosci i poprawiac je.Nie mozna tylko cukrowac i grzecznie pisac-sliczne,cudne,fijolki aniolki och jak pieknie-jak w niebie,tylko szlaczkiem ob.....Jesli mam pisac tylko pozytywa to napisz,ze znajomi patrza na Twoj watek i nie zyczysz sobie krytyki tylko aplauzy sa mile widziane-sie wtedy dostosuje wlasne grono i bedzie milo .Wydaje mi sie,ze jesli dziewczyna,ktora chce zostac modelka na poczatku drogi pozna co jest nie tak i jak to bedzie pozniej to chyba dla niej lepiej niz ma sie obudzic z reka w nocniku i bedzie zal nie wiadomo do kogo.

Dlaczego uwazasz,ze wszyscy powinni rewidowac swoje poglady,tylko nie Ty?????????

Witaj !

Popieram to co napisales Mirku i w 100% zgadzam sie z Toba i ciesze sie, ze ktos jeszcze podziela
moje poglady i trzeba miec odwage napisac to co sie naprawde mysli i czuje na temat danego
zdjecia.

Zauwazylem, ze niestety samo chwalenie i ciagle zachwyty z czasem bardzo szkodza
fotografowi bo pozniej coraz trudniej mu przyjac nagie fakty do wiadomosci, ze
popelnia bledy i produkuje w pewnych sprawach wiele niedorobek.

Pozdrawiam

nyny
1.10.11, 09:50
Witaj !

Popieram to co napisales Mirku i w 100% zgadzam sie z Toba i ciesze sie, ze ktos jeszcze podziela
moje poglady i trzeba miec odwage napisac to co sie naprawde mysli i czuje na temat danego
zdjecia.

Zauwazylem, ze niestety samo chwalenie i ciagle zachwyty z czasem bardzo szkodza
fotografowi bo pozniej coraz trudniej mu przyjac nagie fakty do wiadomosci, ze
popelnia bledy i produkuje w pewnych sprawach wiele niedorobek.

Pozdrawiam

Nie myslalem, ze sie kiedys z czym z toba zgodze;) A jednak....
Bardzo delikatnie nazwales niedorobki.
Juz pisalem, ze nic swojego nie widze w fotach, od odtworcze rzeczy, a jak juz cos swojego jest probowane to gniot wychodzi.
Nie Miras robi krzywde opisujac stan rzeczy, a najwieksza krzywde robi szanowna kolezanka Wanilia wstawiajac te masakryczne rzeczy (oczywiscie nie wszystkie zeby byla jasnosc).
To fotograf musi podedukowac zanim zaaranzuje scene, zastanowic sie porzadnie przed nacisnieciem spustu, i na samym koncu grubo pomyslec przy selekci fotografii, ktore chce prezentowac szerszemu niz mistrz i model gronu.
Smieszne jest tez zabranianie przy ocenie czegokolwiek...

Reasumujac: czas na nowe warsztaty to raz, dwa czas nauczyc sie przyjmowac krytyke i wyciagac wnioski, i trzy czasami porzadnie przemyslec pewne sprawy:)

pozdro

helmuth
1.10.11, 10:45
Zastanawia mnie łatwość, z jaką niektórzy userzy podpinają się pod opinie innych userów, uważanych na forum za autorytety:

Nie Miras robi krzywde opisujac stan rzeczy, a najwieksza krzywde robi szanowna kolezanka Wanilia wstawiajac te masakryczne rzeczy (oczywiscie nie wszystkie zeby byla jasnosc).
Potem już od siebie:

To fotograf musi podedukowac zanim zaaranzuje scene, zastanowic sie porzadnie przed nacisnieciem spustu, i na samym koncu grubo pomyslec przy selekci fotografii, ktore chce prezentowac szerszemu niz mistrz i model gronu.I pomyśleć, że to pisze specjalista od makro :shock:
Robaczki i motylki też sobie ustawiasz, aranżujesz scenę przed naciśnięciem spustu? :-P

Mirek54
1.10.11, 11:05
Mirek pisze:
"Dziadek-specjalnie dla Ciebie odpowiem Ci jak ja to widzę."

Dzięki, doceniam to. Podobają mi się Twoje obróbki i czuję w Tobie pokrewną duszę.
Napiszę jednak coś osobistego o Tobie, tak jak Ty piszesz o modelkach.
Mieszkasz w starym portowym mieście, gdzie rubaszność i świntuszenie jest tradycją. Mam wrażenie, że wzorujesz się na tym, bo Cię to fascynuje. Tak się już zniemczyłeś, widać to gdy pytasz o BMI modelki, jej wagę i wzrost :). Ponieważ znam kulturę niemiecką od dziecka, mam wrażenie, że mówisz do nas po niemiecku polskimi słowami. To co w Niemczech jest dowcipne i rubaszne, u nas może budzić niesmak.

Tak postaram sie Ci odpowiedziec ncytujac Twoja wypowiedz ,starajac sie w pelni zachowac jej sens.Moze i jest tu jakas tradycja,ale jest przede wszystkim prawo i je sie przestrzega.Pytanie o BMI,wage,wzrost, jesli to swintuszenie to ...no dobra niech Ci bedzie.Od siebie dodam,ze na sesji z modelkami BMI aktualne to podstawa do dalszej pracy.Nie jest to obarczone prawem ,ale to taka niepisana narazie zmowa.Skoro pytanie o te BMI u Ciebie budzi niesmak to ...

Spróbuj ograniczyć Twoje uwagi do problemów technicznych, estetycznych ale nie osobistych i spotkasz się z pełnym zrozumieniem.
Tyle osobistych wycieczek :smile:

Mialem napisac:jedno oko nie wyroslo tak jak drugie.Jedno oko wyroslo ponad miare,Usta spuchniete,moze chora,Usta spuchniete,moze obite.Usta jak po B... tylko jakos dziwnie,bo kaciki ust normalne.
Fakt moglem napisac,ze one takie bo nieudolna obrobka byla-jednak wtedy to by bylo pieklo,bo wiesz ....Wybralem mniejsze zlo.

Tyle osobistych wycieczek :smile:
Jak już pisałem, podoba mi się Twoja przeróbka portretu i jestem bardzo ciekaw jak samym skraplaniem to zrobiłeś, w dodatku z minutę. I tu znowu pojawia się problem. Portret jest ładny dla widzów ale osoba na nim uwidoczniona może poczuć się nieswojo. Tylko co jest w tym wypadku ważniejsze? Efekt końcowy dla rzeszy oglądających, czy samopoczucie modela. W fotografii dokumentacyjnej wiadomo – rzetelność odtworzenia ale w artystycznej chodzi jednak o efekt końcowy.

No wlasnie-mi tez o efekt koncowy chodzi..To przeciez fotografia artystyczna jest tematem a nie dokumentacyjna.To nie forun pomocy psychologicznej dla modelek tylko fotograficzne.Jesli model,modelka po fali krytyki czuje sie niesfojo to czas na zmiane zawodu.

Piszesz Mirku: „Dziadek ocen raz konkretnie i wystaw ocene-zobaczymy”.
Oglądam większość zdjęć wystawionych na forum i oceniam na 5 lub sporadycznie na 4 te które mnie się podobają. Raz jest to technicznie doskonałe zdjęcie innym razem fascynuje mnie to co widzę, pięknego człowieka, widok, budowla. Gdy widzę błędy nie oceniam, czasem staram się przedstawić je autorowi na PW.

Rozpisałem się bo uważam, że dyskusja jest lepsza niż milczenie.

A dlaczego na PW piszesz tylko zle wiadomosci.Pisz w galeri pod zdjeciem.Nie uwazam,ze robisz dobrze.Chyba,ze sie krepujesz napisac,boisz sie ze notowania w galeri poleca.Nie boj sie,Twoj poglad jaki by nie byl ma byc wobec drugiego uczciwy do konca,jawny taki,zeby ten ktos byl zawsze pewny Ciebie i Twojej uczciwosci.

::To tak tyle w skrocie.
Nie nie jestem zniemczony,ich dowcipy nie wszystkie mnie smiesza,jestem nadal polakiem i nim sie czuje.Gdyby nie polacy nigdy bym nie wyjechalNie uznaje tylko zaklamania i zasady,ze w niedziele rano suma,pozniej knajpa a pozniej pare kiji zonie i pospac po obiadku.

Co do fotki ostatniej:Glowa nadmiernie powiekszona w stosunku do reszty korpusu.Takie ujecia sie sprawdzaja jesli model stoi ,siedzi prawie tylem i spoglada na fotografa tylko przekreceniem glowy.Wtedy ten efekt tak nie razi.Tak bynajmniej na warsztatach kazemy ustawiac i dyskutujemy o niuansach fotografujac.

heyahero
1.10.11, 11:15
p.s. Gdybyś hipotetycznie Kaczy wstawił tu zdjecie swojej siostry, żony, przyjaciółki, chciałbyś czytać, że jest za gruba, jest anorektyczką lub ma botoks jak prowincjonalna dziewczynka? Jaki to ma zwiazek z fotografią? Albo fotograf dobrze wykonał robotę albo nie , na urodę modelki ma ograniczony wpływ.

Może to wyrwane z kontekstu, ale chyba wszystko w temacie. Tu nie chodzi o to, że Mirek wytknął błędy fotografowi, że źle ustawił modelkę, że poza nie ta, że zamiast pokazać "zalety" twarzy/figury, uwydatnił wady modela (nie wiem, kaprawe oko, zbyt wysokie czoło, długi nos itp itd). Nie wiem, skąd ten entuzjazm dla Mirka. Niedoróbki niedoróbkami, sam patrząc na fotki wanilli to i owo bym wytknął. Ale tu też nie chodzi o miłą atmosferę, poklepanie się po plecach i bezmyślne klikanie w "Lubię to!".

Mirku, lubię twoje cięte riposty i trafne spostrzeżenia i "nie owijanie w bawełnę". Dziadek ujął to chyba najdelikatniej, wspominając możliwe różnice kulturowe. O takich rzeczach jak uroda modelki, MSZ, powinno się wypowiadać w bardziej subtelny sposób i to nie w oderwaniu od kontekstu, jakim jest tutaj sama fotografia. "Brzydka dziewucha" (przykładowo), to raczej temat na dysputę przy piwie (i to nie pierwszym). Ale wybacz Pan, Panie Mirku, bo taki "gówniarz" jak ja, nie powinien zwracać panu uwagi w sprawach tak oczywistych, jak zachowanie taktu i poziomu dyskusji.

(...)
Smieszne jest tez zabranianie przy ocenie czegokolwiek...

Reasumujac: czas na nowe warsztaty to raz, dwa czas nauczyc sie przyjmowac krytyke i wyciagac wnioski, i trzy czasami porzadnie przemyslec pewne sprawy:)

:roll:

(...)
To fotograf musi podedukowac zanim zaaranzuje scene, zastanowic sie porzadnie przed nacisnieciem spustu, i na samym koncu grubo pomyslec przy selekci fotografii, ktore chce prezentowac szerszemu niz mistrz i model gronu.
(...)
I tu się zgodzić mogę - naciskanie spustu, ustawianie sceny etc, ale to chyba sam fotograf jest dla siebie najgorszym fotoedytorem. Trudno być obiektywnym, przy doborze zdjęć, które się chce "pokazać światu". Chyba nie tylko Ty, czy wanilia mamy problemy z tego typu decyzjami.

Pozdrawiam

Quentin35
1.10.11, 11:21
Może byłoby lepiej wydzielić do innego wątku część o tym jak powinien wyglądać portret, żeby nie robić koleżance bałaganu w jej wątku.
Co do tego jak powinien wyglądać portret nie będę się wypowiadał bo nie czuję się kompetentny myślę jednak, że w tym temacie będzie tak jak w wielu innych przypadkach tyle racji ile osób się wypowiadających.
Jedni chcą zobaczyć ideał inni rzeczywistość.
Jedni będą zachwycać się krągłościami kobiecego ciała inni zwrócą uwagę na oczy, usta, włosy czy cokolwiek innego.
Ostatnio w gronie znajomych dyskutowaliśmy o tym jak to jest z tym oglądaniem się facetów za "fajnymi laskami".
Tak jak i w tamtej dyskusji tak i tu powiem, że każdy zwróci uwagę na to co mu się spodoba. I nie jest to domeną facetów.
Kobiety także zwrócą uwagę na faceta, który im się spodoba a nie na takiego, który jest daleki od ich ideałów.
Jak często patrzymy na kobiety w pełnym makijażu zastanawiając się czy też komentując jak by wyglądały bez "tapety".
Jak często widząc gwiazdy w gazetach (lub czasopismach ;) ) śmiejemy się bo wiemy, że w rzeczywistości tak nie wyglądają.
Jeden wybierze idealny fałsz, drugi mniej idealną prawdę.
Myślę, że jednak łatwiej nam wybrać retusz na zdjęciach niż retusz w życiu. Kiedy oglądam zdjęcia to albo mi się podobają albo nie.
Jeśli mi się podobają to już nie zwracam uwagi czy kadr jest zgodny z "przepisami" czy wszystkie kolory są takie jak powinny itp.
Może dlatego, że się na tym nie znam :) Ja chyba jednak jestem zwolennikiem prawdy na zdjęciach nawet kosztem mniejszych ochów i achów.
A wracając do zdjęć Wanilii, zwłaszcza tych portretowych, to w większości przypadków zazdroszczę bo ja takich nie umiem robić :)
Jak u każdego są lepsze i gorsze ale jak dla mnie koleżanka trzyma poziom. A że nie każdemu się spodobają...nie ma rzeczy, które się wszystkim podobają.

Mirek54
1.10.11, 11:32
A wracając do zdjęć Wanilii, zwłaszcza tych portretowych, to w większości przypadków zazdroszczę bo ja takich nie umiem robić :)
Jak u każdego są lepsze i gorsze ale jak dla mnie koleżanka trzyma poziom. A że nie każdemu się spodobają...nie ma rzeczy, które się wszystkim podobają.

Mi caly czas o zdjecia chodzi.Jesli sie nie znasz to skad wiesz,ze trzyma poziom??:wink::-P.Tak trzyma,ale ma trzymac go wyzej czy jej sie to podoba czy nie.Forum jest od wspolpracy i pomagania sobie a nie od poklepywania.
Dlaczego nie mamy sie nauczyc robic zdjec,ktore sie beda wszystkim podobaly,a jesli juz nie to nie beda mialy ewidentnych bledow ,pomijam bezguscia.

heyahero
1.10.11, 11:38
Może byłoby lepiej wydzielić do innego wątku część o tym jak powinien wyglądać portret, żeby nie robić koleżance bałaganu w jej wątku.
(...)

Tu masz "jak nie powinien" :mrgreen:
http://penowiecinspiracja.blogspot.com/2011/09/mzuiko-digital-4518-e-p3-portret.html
(ale to podobno tylko pstryki, żeby pokazać, jak fajny jest ten duet E-P3 i nowa 40ka) ;)

(...)
Myślę, że jednak łatwiej nam wybrać retusz na zdjęciach niż retusz w życiu. Kiedy oglądam zdjęcia to albo mi się podobają albo nie.
Jeśli mi się podobają to już nie zwracam uwagi czy kadr jest zgodny z "przepisami" czy wszystkie kolory są takie jak powinny itp.
Może dlatego, że się na tym nie znam :) Ja chyba jednak jestem zwolennikiem prawdy na zdjęciach nawet kosztem mniejszych ochów i achów.

Nie ma czegoś takiego jak "prawda na zdjęciach". Dokonując już samego doboru kadru (i nie mówię tu o tzw. cropie), czy też wyboru "kolor czy czerń i biel", pokazujemy w sposób subiektywny "naszą rzeczywistość", a niekoniecznie to, co chce oglądać widz.

Pozdrawiam

Quentin35
1.10.11, 11:56
Myślę, że Wanilia inaczej by odebrała krytykę gdybyś napisał o poprawieniu na zdjęciu ust, oczu czy czegokolwiek innego bez wycieczek do wyglądu modelki. Ja przynajmniej to tak odbieram.
Inaczej brzmi: "poprawiłbym usta, oczy czy też inaczej ustawił modelkę bo teraz wygląda niekorzystnie" niż "modelka ma usta z botoksu oczy jak naćpana a w dodatku jest zagłodzoną anorektyczką".
Wierzę, że potrafisz poprawić wiele zdjęć i widziałem na forum, że Twoje wersje obróbki wielu zdjęć są lepsze od oryginałów. Chodzi tylko o sposób w jaki akurat w tym temacie wybrałeś formę opisania wad tego zdjęcia.
A co do trzymania poziomu to jest to moja osobista opinia zwykłego oglądacza zdjęć :)

---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post był o 11:48 ----------

Nie ma czegoś takiego jak "prawda na zdjęciach". Dokonując już samego doboru kadru (i nie mówię tu o tzw. cropie), czy też wyboru "kolor czy czerń i biel", pokazujemy w sposób subiektywny "naszą rzeczywistość", a niekoniecznie to, co chce oglądać widz.Pozdrawiam

Chodziło mi bardziej o sytuację, gdzie zmieniamy wygląd osoby.
Wygładzamy zmarszczki, korygujemy przebarwienia, poprawiamy nos, oczy, wyszczuplamy itp. co w efekcie daje nam portret ale czy dalej jest to osoba, którą fotografowaliśmy? :)

Mirek54
1.10.11, 12:00
Myślę, że Wanilia inaczej by odebrała krytykę gdybyś napisał o poprawieniu na zdjęciu ust, oczu czy czegokolwiek innego bez wycieczek do wyglądu modelki. Ja przynajmniej to tak odbieram.
Inaczej brzmi: "poprawiłbym usta, oczy czy też inaczej ustawił modelkę bo teraz wygląda niekorzystnie" niż "modelka ma usta z botoksu oczy jak naćpana a w dodatku jest zagłodzoną anorektyczką".
Wierzę, że potrafisz poprawić wiele zdjęć i widziałem na forum, że Twoje wersje obróbki wielu zdjęć są lepsze od oryginałów. Chodzi tylko o sposób w jaki akurat w tym temacie wybrałeś formę opisania wad tego zdjęcia.
A co do trzymania poziomu to jest to moja osobista opinia zwykłego oglądacza zdjęć :)

Mysle,ze jednak nie.To juz jest ten etap,ze bez uderzenia obuchem sie nie obejdzie.Wlasnie zbyt dlugo trwalo przyklsakiwanie adoratorow.Pod fotka 5 a na maila popraw to i to lub ciche milczenie,
To nie mnie przyczepiajcie latke tego zlego i niedobrego.Tylko tym co poklaskiwali lub ich prawdziwych osadow zabraklo.
gdybym delikatnie wspominal,to adresat by tego nie bral pod uwage upajajac sie piatkami pozostalych.
A z reszta,ja juz chyba wszystko napisalem w tym temacie.Pozostane teraz jako bierny ogladacz,bedzie spokojniej i niech ""sen trwa dalej""

Quentin35
1.10.11, 12:20
Właśnie dlatego, że to nie ten etap Wanilia raczej odebrałaby Twoją krytykę we właściwy sposób.
Nie sądzę też, że krytyka z Twojej strony jest czymś złym. Poszło jedynie o formę i tyle.
Właśnie przez Twoje doświadczenie w fotografii taka krytyka ma szczególną wartość.
Nie da się ukryć, że jesteś na tym forum autorytetem i wiele osób (także ja) bardziej zwraca uwagę na Twoje opinie czy sugestie niż zwykłego, szarego forumowicza. Może nie zawsze i nie każdy się z nimi zgodzi ale to, tak jak pisałem, rzecz najzupełniej normalna.
Pewnie, że każdy lubi słuchać komplementów i cieszy się gdy np. jego zdjęcia podobają się innym i to jest "oczywista oczywistość".
Jednak jestem zdania, że jeśli coś jest do poprawy do zawsze warto o tym napisać bo da to na pewno w przyszłości o wiele lepsze skutki niż bezkrytyczne klepanie po plecach. W tym przypadku chodziło tylko i wyłącznie o formę w jakiej wyraziłeś swoją krytykę.
Weźcie się stuknijcie teraz szklanką mleka* (*można podmienić na ulubiony trunek) bo szkoda by tak sympatyczni forumowicze kłócili się z takich powodów :)

PawelN
1.10.11, 14:05
Każdy z nas patrzy na otaczający go świat przez inne okno. Każde okno jest indywidualne, niepowtarzalne. Umówmy się, że będziemy oceniać zdjęcia pod kątem technicznym, nie krytykując przy tym fotografowanych obiektów ;) Nie znam się w ogóle na portretach, czy architekturze. Pociąga mnie dzika przyroda, miejsca, których nie dosięgła destrukcyjna ręka człowieka. Pomimo tego faktu zdjęcia koleżanki Wanilii jak najbardziej przypadły mi do gustu :)

k@czy
1.10.11, 17:26
To forum fotograficzne a nie casting do konkursu.
Jest wiele puszystych modelek , które pozują do zdjeć, niektóre z fantastycznym skutkiem. Co wniesie dla fotografa opinia , że modelka jest gruba jak prosię?
Odkąd uczestniczę w życiu tutejszego forum niepisaną zasadą jest nie komentowanie urody modelki, chyba że sa to uwagi typu: "korzystniej garbaty nos pokazać z przodu a nie z profilu". Uwagi Mirka o anoreksji czy prowilcjonalnym botoksie są po prostu chamskie.

Troche przesadzasz... nikt nie napisal, ze prosie, ani ze prowincjonalny, ani ze dziewczynka.
Jakbym wstawil (hipotetycznie?) zdjecie kogos z rodziny i ten ktos mialby botoks, to bym przyznal racje- albo po prostu zaprzeczyl, jesli nie- nie widze zadnej filozofii.
A jaki zwiazek z fotografia? Skoro na niej to widac, to mamy odpowiedz na zwiazek :)
Poza tym stwierdzenie o garbatym nosie takze tyczy sie urody modelki, czyz nie? Mam wrazenie, ze masz zal do Mirka, ze tak ostro powiedzial, co powiedzial i tyle- nie odnioslas sie ani razu do bledow, ktore Ci wytknieto w tym watku i pod zdjeciem- ani razu. Co wiecej- nadal uwazasz, ze nie zrobilas zadnego bledu- to wlasnie irytuje Mirka, jak mniemam. Zreszta nie tylko jego :)
Szans na merytoryczna dyskusje nie widze, skoro zauwazasz tylko pozytywne opinie i tylko za taki dziekujesz, reszte pomijajac dyskretnym milczeniem albo raczac krytykantow watpliwej jakosci tlumaczeniem, ze sa w bledzie.
Mimo roznic zdan nadal jednak bede obserwowal Twoje postepy, bo jest na co popatrzec- zachowam sie jednak jak szowinistyczna kaczka i bede zachwycal sie tylko uroda modelek :)

PS
Jako ciekawostke dodam, ze to nie Mirek uzyl jako pierwszy okreslenia "anoreksja" w tej dyskusji, ale to do niego masz zal :)

nyny
1.10.11, 19:31
Zastanawia mnie łatwość, z jaką niektórzy userzy podpinają się pod opinie innych userów, uważanych na forum za autorytety:Potem już od siebie:
I pomyśleć, że to pisze specjalista od makro :shock:
Robaczki i motylki też sobie ustawiasz, aranżujesz scenę przed naciśnięciem spustu? :-P

Laze i szukam tych, ktorym wg mnie da sie zrobic fajne zdjecie.
Potem pod czaszka kompiluje gdzie sie ustawic, patrze co jest w tle zeby bokeh byl taki jak chce...
Zerkam tez na swiatlo jak pada i gdzie posadzic statyw i jaka perspektywe obrac.
A na samej koniec tak kadruje zeby pozniej jak najmniej kroic w kompie:)
No fakt nie jest to glamur tylko "zwykle" robale, jednak niestety nie moge z nimi pogadac zeby zrobily to i tamto;)

pozdro

wanilia
1.10.11, 20:12
...Chodzi tylko o sposób w jaki akurat w tym temacie wybrałeś formę opisania wad tego zdjęcia.

Taj Quentin dokładnie to miałam na myśli...

Troche przesadzasz... nikt nie napisal, ze prosie, ani ze prowincjonalny, ani ze dziewczynka.
Właśnie , że napisał "prowincjonalny botoks" nie czytasz uważnie.

Mam wrazenie, ze masz zal do Mirka, ze tak ostro powiedzial, co powiedzial i tyle- nie odnioslas sie ani razu do bledow, ktore Ci wytknieto w tym watku i pod zdjeciem- ani razu.
Tu znów nie czytasz uważnie- tak brzmiała moja odpowiedź

Skóra wyszła całkiem ładnie- poginęły jednak półtony i z pewnością usłyszałabym zarzuty że twarz płaska, ale jest zdecydowanie delikatniejsza.... Reasumując - skóra na Tak, proporcje na Nie. Dzieki Twojej obróbce zauważyłam ciemna plamę miedzy brwiami do wyciszenia. :)

Kochani nie mam czasu na powtarzanie togo co już napisałam.
Nikt też nie jest w stanie mnie zmusić aby Mirek był dla mnie autorytetem w sprawach portretu- bo nie jest. Jego przeróbki w dziedzinie portretu mi sie nie podobają.
Dużo wiecej dają mi wskazówki Eddiego czy Antydowna ich ocena ma dla mnie większą wartość. Pozytywne oceny Mirka pod niektórymi zdjeciami mnie zaskakują i się z nimi nie zgadzam w wielu kwestiach .... i już....
Ale przede wszystkich nie podoba mi się forma i obrażanie modelek.

Kochani dziękuję wszsytkim za dyskusję w wątku, cieszę się , że zabraliście głos.
Nie mam czasu na przepychanki, jestem dziś po sesjach i mam mnóstwo materiału do obrobienia.
Życzcie mi udanych kadrów :)
Pozdrawiam

Dziadek
1.10.11, 22:01
Pozdrawiam

:) :) :) Życzę Ci udanych kadrów!
A nie zapomnij się nimi pochwalić :) :)

heyahero
1.10.11, 22:53
A jaki zwiazek z fotografia? Skoro na niej to widac, to mamy odpowiedz na zwiazek :)

To następnym razem, jak zobaczę na fotce helmutha jakiś przykład współczesnej architektury niemieckiej, jak ja to nazywam "od hebla", albo kolejny przykład cukierkowej, niemieckiej szkoły konserwacji zabytków, to go po prostu za to opier@%$#le! Tobie się też dostanie, bo jankeska architektura w większości przypadków wydaje mi się zbyt pretensjonalna :P

Tyle w temacie, hehehe :mrgreen:
Sorkens za offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

EDIT:
Gwoli ścisłości, powyższy sarkazm (za Oskarem Wildem "Sarkazm to najniższa forma dowcipu..."):
Nie chodziło mi, żeby cię obrazić kaczy, tylko zwrócić uwagę, że nie o to w tej dyskusji chodziło i nie od tego się zaczęło, że to fotograf pokazuje modelkę w złym świetle, bo jej się na tym ujęciu "kaprawe" oko robi, albo botox z ust wypływa.
Jak patrzę na zdjęcia architektury twoje czy też helmutha (albo hadesa, bo uporczywie was obu myle chłopaki ;)), to nie oceniam tego, czy mi się budynek podoba, czy też nie. Skupiam się raczej na sposobie w jaki to podajecie. Bo chyba nie o to chodzi, żeby ci wytykać, że "ślusarka na tym wieżowcu to taka mało nowoczesna jest, trąci latami 70-tymi, socrealem i ktoś tych okien nie umył dokładnie". Bardziej skupiam się nad samą kompozycją i szybciej ci wytknę, że ci cos nieopatrznie tą kompozycje psuje, niż powiem, że budynek brzydki. Bo jaki masz wpływ na ten budynek jako fotograf? Konstrukcji nie zmienisz, a brud na oknach możesz co najwyżej w PSie wystemplować. Albo zdjęcie zrobisz, ale go publice nie pokażesz.

Nie piszę tu tego, żeby sobie humor poprawić, bo ktoś mi pojechał po "repce", czy żeby was nawracać. Zerknijcie sobie jednak uważnie na posty, od zdjęcia do poszczególnych wypowiedzi, bo coś mi się wydaję, że część osądów wzięła się tutaj z pobieżnego przeglądania tego wątku.

Pozdrawiam

PS. Ja naprawdę nie lubię niemieckiej szkoły konserwacji zabytków. Odnawiania wszystkiego na "cito", żeby błyszczało pełnią palety kolorów, a oglądający miał wrażenie, jakby to wybudowano dopiero wczoraj (głównie arch. sakralna). I naprawdę uważam, że np. taka dzielnica rządowa w Berlinie, czy też Potsdamer Platz to wywalenie kasy na niezbyt gustowną architekturę, na poziomie co najwyżej poprawnym, bez polotu i zaangażowania (no, chyba z wyjątkiem Sony Center, jako ciekawego przykładu arch. komercyjnej). Ale nijak się to ma do fotografii na tym, czy na innym forum, czy też innej ścianie galerii fotograficznej!

PS2. Z góry przepraszam za wanilię za zaśmiecanie tego wątku.

k@czy
1.10.11, 23:47
...Nie mam czasu na przepychanki, jestem dziś po sesjach i mam mnóstwo materiału do obrobienia.
Pozdrawiam
Masz zupelna racje- szkoda czasu :)
Pzdr

wanilia
3.10.11, 21:32
Zjawiskowa modelka Karolina :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/10/thumb_Karolina_1_mm_O_2a-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58330)

Amigo!
3.10.11, 21:38
Piękna. I pięknie zdjęta.

bast
3.10.11, 22:22
Bardzo udana fotka, modelka rewelacyjna, wielki plus za tło ;)

Thomasso
4.10.11, 09:09
Fakt... tlo b. ciekawe, ale jak ktos napisal pod zdjeciem w galerii, lewa reka (okolice nadgarstka) dziwnie wyszla, taka cienka :) Chyba sie tam material dziwnie ulozyl i zaslonil. No i ten, jednak widoczny pomimo rozmycia tla, zawor z rura wychodzaca z glowy.
Przepraszam, za te szczegoly, ale ostatnio mam pierdolca na takie rzeczy :) Sam nawet nie wrzucam nic od jakiegos czasu, bo po zrobieniu zdjec i wrzuceniu na kompa okazuje mi sie, ze cos tam w tle jest nietak, czego przedziwnym sposobem nie dostrzeglem robiac zdjecie... no i klops...

T.

wanilia
4.10.11, 20:07
Dziękuję za komentarze- jak pisałam pod zdjęciem- rzeczywiście rączka niedopatrzona- skupiłam się na łapaniu efektów dymnych ;)
Dzis Beti- orientalna twarz :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/10/thumb_Beti_1m_2_-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58347)

wanilia
24.10.11, 22:53
Ostatnie portrety

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/10/thumb_Natasza2_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58741)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/10/thumb_Karolina_8_m_ost-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58770)

jeden z ostatniej podróży: Jamajczyk (mocno pod wpływem ;))
56389

Ania_
24.10.11, 23:06
Dla mnie Beti wyszła nieco nienaturalnie gładko. Kurka Wanilia, a mam komentować tutaj czy w galerii tak w ogóle? :) Jamajczyk pierwsza klasa.

Rafał Czarny
24.10.11, 23:08
Ostania fota genialna.

Centus
24.10.11, 23:16
Ostatnie portrety
[/URL]
[URL="https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58770"] (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58741)

jeden z ostatniej podróży: Jamajczyk (mocno pod wpływem ;))
56389

rewelacja , ten metny wzrok ... bezcenne

nie chce zasmiecac watku ale pasowala by do tego pewna piosenka : Afroman - Because I Got High , jak ktos bedzie chcial znajdzie sobie linka gdzie trzeba

wanilia
24.10.11, 23:25
W autokarze ciągle leciało to:

http://www.youtube.com/watch?v=64QkD5pBWWE
(nomen omen ;))

Ania_
24.10.11, 23:42
Marley na okładce się wydaje bardziej "trzeźwy" ;)

wanilia
24.10.11, 23:45
Dopiero na wycieczce dowiedziałam się , że on nie umarł z powodu używek (to było dla mniejakoś oczywiste) ;)
a w hotelu i okolicy towar był wszechobecny, zapach gandzi unosił sie wszędzie, dość ciekawe przeżycie ta ogólna swoboda na Jamajce :)
mnie te zabawy nie bawią ale zjawisko socjologiczne- ciekawe ;)

wanilia
17.11.11, 00:57
Smutno, ciemno, trzeba się zabrać za zaległe fotki ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/thumb_lodzie_m-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-59326) Jamajka w galerii na kolorowo, spróbowałam też BW. Pozdrawiam :)

5720657207572085720957210

rol6
17.11.11, 08:50
Łodzie w wersji kolorowej podobają mi się bardziej, może również dlatego że za oknami jest tak szaro i smutno. :wink:

barteq
17.11.11, 13:35
Zdjęcie łodzi powyżej jest wspaniałe, bardzo mi się podoba.
Te zdjęcia makro przyciągają intensywnymi barwami, przyjemnie się je ogląda :)

Eddie
17.11.11, 13:52
Wanillia, wybacz, że nie na temat, ale nie mogę pominąć milczeniem faktu, że Barteq z podziemia wyszedł :)

Żeby jednak nie było, na temat zdjęć też się udzielę. Podoba mi się portret Jamajczyka, bardzo wyrazisty, żywy. Makro są bardzo zwyczajne, jedynie kolor przyciąga. Za to czarno-białe łodzie (choć w kolorze też ładne) to miód i orzeszki.

nyny
17.11.11, 14:39
Gdzie panowie widzicie fotografie makro?
Bo chyba niemowicie o tych nieostrych roslinach chaotycznie i bez pomyslu pstrykanych?

pozdro

Dzuiko
17.11.11, 14:42
Byłbym za wersja b&w łodzi, jednak wysyciłbym bardziej czernie, skontrastował, udramatycznił.

TOKIN
17.11.11, 14:45
Łodzie czarno-białe lepsze od koloru, z tym, że konwersja do cz-b mogłaby być lepsza.

PawelN
17.11.11, 19:38
Wanilia, z każdym zdjęciem coraz bardziej się rozwijasz. Podoba mi się ostatnia wrzuta, szczególnie te łodzie. Oczywiście, zdecydowanie wersja B&W :wink:

wanilia
17.11.11, 22:13
Dzieki chłopcy za wyzytę :)
Rol6- ja też zazwyczaj wybieram kolorowe :)
Bartku- dzieki za odwiedziny, zapraszam
Eddie- dzis widzę pokojowo- :wink:, ...cieszę się
Tokin- pewnie masz racje, tę konwersję ciągle ćwiczę, zdjęcia BW nie chwytają mnie za serce tak jak kolor- wiec BW mniej ćwiczę i mniej potrafię, poprawie się :)
Paweł piszesz że też wolisz BW- mam na to pewną feministyczną teorię :mrgreen:- a) mężczyźni nie lubią nadmiaru bodżców , b) mężczyźni nie rozróżniają kolorów ,
Dziewczyny , same powiedzcie ile razy wasz facet na pomarańczowy albo różowy mówił- "czerwony"- prawda??? :mrgreen:
Pawle , nie gniewej sie za te żarty- fajnie , że wpadłeś :grin:

Dzuiko
17.11.11, 22:50
Skoro nie zostałem zaliczony do chłopców, po co mam tu zaglądać ?

TOKIN
17.11.11, 23:03
Mnie zaliczono:shock: i .... odmówiono rozróżniania kolorów:roll:
Cóż, muszę z tym żyć...:cool:

apz
17.11.11, 23:10
Mnie zaliczono:shock: i .... odmówiono rozróżniania kolorów:roll:
Cóż, muszę z tym żyć...:cool:

Nie martw się Tokinko - z awataru nie wynika, żeś kobieta.

Pozdrawiam AP.

wanilia
17.11.11, 23:36
Dzuiko, nie wiem, jak przegapiłam, o wybaczenie proszę :)
Tokinko- wybacz również, człowiek w biegu... ;)

Na poprawę humorku polecam tarapię śmiechawową :) właśnie mnie moje dziecko rozbawiało ;P

http://www.youtube.com/watch?v=lvWf6U_AbVE

barteq
21.11.11, 21:19
Wanillia, wybacz, że nie na temat, ale nie mogę pominąć milczeniem faktu, że Barteq z podziemia wyszedł :)

Heh, w sumie to racja Eddie, jakoś tak mi się zatęskniło ;D

Gdzie panowie widzicie fotografie makro?
Bo chyba niemowicie o tych nieostrych roslinach chaotycznie i bez pomyslu pstrykanych?

Może idealne nie są ale makro różne ma oblicza i w różnej skali może być wykonywane. Faktycznie, gdyby skupić się na kompozycji to pierwsze z tych zdjęć nadaje się do wzięcia pod uwagę jako rodzaj przyrodniczej fotografii makro. Ale nie ma co się nad tym rozwodzić, według mnie po prostu cieszą oko, nawet jeśli to chaotyczne pstryki ;)

Bartku- dzieki za odwiedziny, zapraszam
Jak zauważył Eddie, nie często mi się to zdarza, jednak zawsze wiem, kogo warto odwiedzić :)
Pozdrawiam ciepło!

Qben
22.11.11, 04:37
Przyjemny kadr z Jamajki. Ja czekam na jakieś wrzutki z modelkami :) Pzdr

brudnyhary
22.11.11, 10:01
bardzo ładna galeria ...kolorowa Tajlandia pozdrawiam

iszi
29.11.11, 18:58
....wanilla a gdzie reszta zdjęć z Spitsbergeni okolic??

wanilia
29.11.11, 22:00
5753457535
Witaj Iszi :)
Z przyjemnością załączam :) z urodzinowymi życzeniami :)

apz
29.11.11, 23:02
5753457535

Piękne te "lody" One sa aż tak różnokolorowe w zależności od światłą? Zwłaszcza ta druga figura jest malownicza.

Pozdrawiam Pani Gospodyni! AP.

wanilia
29.11.11, 23:38
Witaj Apz :grin:
To nie tylko kwestia światła, wszystko zależy od samego lodu i jego pochodzenia. Na lodowcach lód jest w samym sercu turkusowo- niebieski. To ma jakiś związek między innymi z natlenowaniem tego lodu oraz wiekiem. Są miejsca gdzie lód jest czerwono różowy- a to ma podobno związek z jakimiś koloniami bakterii czy innych mikroorganizmów- mam gdzieś zdjecie czerwonego śniegu, jak wykopię to załączę. Pozdrawiam serdecznie :)

TOKIN
29.11.11, 23:45
Zazdroszczę podróży i widoków!

witia
30.11.11, 10:29
5753457535

2-czka jest super.
Pozdrawiam.

tropic
30.11.11, 10:46
...piękne, szczególnie druga fotka...pozazdrościć...a w rączki nie było zimno ? ;-)

helmuth
30.11.11, 11:03
Oba fajne. Na drugim ciekawe kształt bryły lodu.
Natomiast na pierwszym fajny szerszy widok, tylko czy czasem nie kombinowałaś czegoś z obróbką (hdr, wyciąganie szczegółów itp)? Coś mi ta obróbka nie bardzo :-P

iszi
30.11.11, 13:25
.....dzięki....co za widoki (wstawiaj więcej)

wanilia
30.11.11, 22:30
... coś tam majstrowałam, rzeczywiście :)
Ponoć fetyszem każdego początkującego polarnika jest giwerka. Na północnym kole podbiegunowym nie ruszamy się bez niej z miejsca, bo bliskie spotkanie z niedźwiedziem może się źle skończyć. Na Spitsbergenie jedynym wyjątkiem była stolica - Longyearbyen, choć niektórzy i tam wędrowali z pukawką. Dodatkowo oczywiście broń hukowa- bo na początku straszymy misia, a tylko w ostateczności strzelamy, jeśli zbliży się bardziej i nie chce zmienić zamiaru. Zabicie niedżwiedzia grozi poważnymi konsekwencjami jeśli taka decyzja była niezuzasadniona.
Padnięty miś jest badany. Jeśli strzał pada w tylną część ciała zwierzęcia ma się poważne kłopoty.
My także odbyliśmy sesję z giwerka. Ta w stylu "Smith Wesson and ME" :)
Dostałam przyzwolenie od kolegi na udostępnienie zdjecia :)57578

apz
30.11.11, 23:44
... coś tam majstrowałam, rzeczywiście :)
Ponoć fetyszem każdego początkującego polarnika jest giwerka. ...

Odjazdowe i super z tej perspektywy.
Pozdrawiam AP.

masakrer
1.12.11, 00:48
Juz myslalam, ze nigdy tych lodowcowych nie pokazesz.
Oba bardzo fajne. Gosc z giwera tez niczego sobie, wlasnie dzieki takiej perspektywie.

wanilia
1.12.11, 02:15
Też lubię tę fotę , choć Michałowi musiałam paść do nóg ;) zobligowano mnie abym w ten deseń zrobiła fotki prawie całej załodze :D musiałam się nieźle nagłowić aby każda fota była inna. Z drugiej strony, to naprawdę jest stres zejść na ląd, kiedy na każdym zakręcie może czaić się niedźwiedź. Grupa musi chodzić razem. Tuż przed naszym przyjazdem miś zabił nastolatka na polu namiotowym pod samą stolicą. I poturbował kilku innych. W zasadzie to człowiek naruszył ekosystem tego zwierzęcia. Wybija w okolicy stada fok, którymi żywi się miś. Trudno się dziwić że szuka łatwego pokarmu w okolicach zamieszkanych przez ludzi.

apz
1.12.11, 06:22
Też lubię tę fotę , choć Michałowi musiałam paść do nóg...
To w tym kwanonie nie masz takiego obracanego monitorka jak w e-30?
Dali chociaż do takiej roboty kawałek folii i karimatę? albo innego foka?

Pozdrawiam AP.

Rafał Czarny
1.12.11, 08:52
Ostatnie lodowe - piękne. Myśliwy też mi się podoba.

aga_piet
1.12.11, 10:14
Nooo... fajne lodowe - klimatyczne (nomen omen ;))
Men oczywiście na plus.

Karol
3.12.11, 23:25
Dawno tu nie zaglądałem, ale dla ostatniej foty warto było.

K_Puchatek
4.12.11, 01:13
Ostatnie dwa z lodem - kapitalne, fotka Michała też MSZ jest świetnym ujęciem - bardzo fajne, nietuzinkowe ujęcie.
Pozdrawiam

Tomasz.G
22.12.11, 21:10
ta druga gora lodowa mistrzowska. Gratuluje widokow, przepieknie.
Pozdr

Thomasso
25.12.11, 17:56
To w tym kwanonie nie masz takiego obracanego monitorka jak w e-30?
Dali chociaż do takiej roboty kawałek folii i karimatę? albo innego foka?

Pozdrawiam AP.

Ja to sam bym sie takiej pani fotograf jako podnozek/karimata podlozyl :P

T.

wanilia
18.01.12, 00:07
Dopiero dziś Tomku dostrzegłam ten sympatyczny komentarz:mrgreen:

Natalia w kolorze :) 58963

Tomasz.G
18.01.12, 00:11
oj, wydaje mi sie, ze w kolorze jest korzystniej

pozdr
T.

apz
18.01.12, 03:21
...

Natalia w kolorze :) 58963

Wydaje mi się ,ze w czarno-białym wariancie problem polega na tym , ze zdjęcie jest szare nie czarno-białe, może eksperymenty z kolorem tła mogły by mu pomóc? Jakby tak zasymulować filtry na tle? Albo zacząć od białej koszuli, szalika, rekawiczek?
Pozdrawiam AP.

tropic
18.01.12, 11:00
podobają mi się fotki w tej kolorystyce, ale czegoś im brak...przepraszam za porównanie ale spójrz na to:http://www.swiataktu.pl/akty,galeria,zdjecie,uzytkownika,2363020_x7tc5gw14 jpl6ug7k8puokp7
w Twoim przypadku jednak lepsze BW....

wanilia
21.01.12, 14:52
Apz- bardzo lubię w obróbce obniżenie kontrastu stąd więcej szarości na fotce BW, i jest to zabieg celowy, choć nie twierdzę że jedynie słuszny,
Tropic- link bardzo fajnej foty, trudno jednak porównać fotkę z pleneru do studyjnej- chyba że coś przeskoczyło w galerii i nie o tę fotkę Ci chodziło?

Podrzucam kolejne z Natalią ...
5904259043

romek1967
21.01.12, 18:30
Apz- bardzo lubię w obróbce obniżenie kontrastu stąd więcej szarości na fotce BW, i jest to zabieg celowy, choć nie twierdzę że jedynie słuszny,

w takim razie dlaczego stosujesz to obniżenie? jeżeli można wiedzieć

HrabiaMiod
21.01.12, 21:04
Bo bardzo lubi : )

wanilia
24.03.12, 01:10
Nazbierało się kilka fotek z podróży, czas obudzić się z zimowego snu i wziąć do roboty.
Z ferii zimowych: Lanzarotte- wietrzna ale piękna :).
61848
Na fotce El Golfo- piękne klify, niesamowite kolory powulkanicznej wyspy.

aga_piet
24.03.12, 01:15
A to co wrzuciłaś do galerii to nowe z warsztatów, czy przebierasz jeszcze w archiwum?

wanilia
24.03.12, 01:22
Nowe Agniesiu :)
Ja wpadam tam raz po raz bo mam to szczęście , że 25 minut drogi mam do Złodziejewa z domku.

aga_piet
24.03.12, 01:40
No ale tak mniej masz niż zwykle? Zazwyczaj widziałam "wysyp" po warsztatach na alternatywnych portalach. Teraz jakoś mniej, stąd pytanie ;)

tropic
24.03.12, 01:45
piękna panoramka....

gulasz
24.03.12, 01:45
to ostatnie zapiera dech w piersi - po prostu przecudne :)
aż chciałoby się pstryknąć i być tam choć na moment..

wanilia
24.03.12, 02:28
No ale tak mniej masz niż zwykle? Zazwyczaj widziałam "wysyp" po warsztatach na alternatywnych portalach. Teraz jakoś mniej, stąd pytanie ;)
Warsztaty były w zeszły weekend więc jeszcze nie usiadłam solidnie do pracy. Kolejne dwie fotki już zrobione, wkrótce wrzucę do galerii, poza tym coraz krytyczniej chyba podchodzę do zdjęć i wybieram ich mniejszą ilość do obróbki. Dodatkowo ilość kadrów na warsztatach była tym razem bardziej ograniczona z powodu focenia w mniejszych pomieszczeniach. Ma to swoje dobre strony.
PS. Gulasz, Tropic dziękuję za odwiedziny :)

majeczek78
24.03.12, 09:34
Ta panorama .....słów brak

Thomasso
24.03.12, 12:39
Warsztaty były w zeszły weekend więc jeszcze nie usiadłam solidnie do pracy. Kolejne dwie fotki już zrobione, wkrótce wrzucę do galerii, poza tym coraz krytyczniej chyba podchodzę do zdjęć i wybieram ich mniejszą ilość do obróbki. Dodatkowo ilość kadrów na warsztatach była tym razem bardziej ograniczona z powodu focenia w mniejszych pomieszczeniach. Ma to swoje dobre strony.
PS. Gulasz, Tropic dziękuję za odwiedziny :)

Ty to masz fajnie...tez tak "kcę"! :)

T.

Lolita
24.03.12, 14:24
Hej Beatko,
Fajnie, że obudziłaś się z zimowego snu i znowu wrzucasz fotki do wątku :wink:
Panorama niesamowita!

wanilia
24.03.12, 19:17
Witajcie kochani. Obudziłam się a jakże, jednak wieczorkami tylko do fotek siadam, bo światło do pracy odpowiednie.
Jeszcze jedna panoramka :)
Lanzarote- park timanfaya - teren po wybuchach wulkanów. Księżycowy krajobraz. Podobno przywożona tam pracowniców NASA przed pierwszą podróżą na księżyc, żeby mieli przedsmak krajobrazu. :)
61880

adambieg
24.03.12, 19:22
Obie panoramy bardzo mi się podobają. Mogłyby być jeszcze szersze:grin:

tropic
24.03.12, 19:23
o w morde....normalnie księżyc ;-) ciekawe co by Bear Grylls tam szamał...pięknie...!!

---------- Post dodany o 18:23 ---------- Poprzedni post był o 18:22 ----------

też tak pomyślałem że mogłoby szerzej być....ale nie chciałem się wychylać ;-)

piasbog
24.03.12, 19:26
Bardzo fajny ten "powybuchowy" krajobraz. Pozdrawiam

apz
24.03.12, 21:31
Składanki fajne , tak inaczej kolorowe , nie miałaś szerszego szkiełka pod ręką?
Pozdrawiam AP.

wanilia
24.03.12, 22:57
No przecież skleiłam :) z 12 klatek, szerzej się nie dało

apz
24.03.12, 22:59
[...]
Apz , miałam 17-40, ale wybrałam panoramkę. Nie wpadłam na pomysł że jedna klatka z szerokiego da więcej niż panorama....:roll::)

Nie o to chodzi - jak mam ładne niebo ustawiam na 12 mm ( 24 na FF ) i robię serię kadrów pionowych - 8-10 czasem więcej i sklejam w kompie, jak jest nieciekawe , robię serię na 30-50 mm , obejmuję więcej lub mnie - tam brakuje trochę nieba. Jest szerzej lub węziej, jak potrzeba. 17 to jak 8,5 u mnie - naprawdę szeroko do składanki. To by było ze 150 stopni w pionie. Spróbuj kiedyś, ciekawie wychodzi. Ja tak szeroko mam czasami jak mam dostęp do 7-14 lub rybiego oczka.

Byłaś blisko to i skały wyszły ogromne.
Pozdrawiam AP.

apz
24.03.12, 23:19
Apz- tak właśnie robiłam (tak mi sie wydaje) złożyłam ten kawałek z 12 pionowych kadrów. Niestety stałam na asfaltowej drodze, którą jechaliśmy. Zejście z niej jak pisałam nie wchodziło w rachubę i ograniczało kadr.
Apz- ale z rybiego też składasz?????

Jeszcze nie , nie mam go na stałe - trochę trzeba poćwiczyć , ale fajnie to wychodzi. Spróbuję dorwać od Yoggiego jak się tu tylko pojawi, jakoś nie mogę się zdecydować ZD8 , Zd 9-18, czy małe do Pena, i tak tkwię w tym rozkroku od jesieni 2011. Na razie inwestuję z oprogramowanie - szop , lightrom, jakieś pługiny... Takie tam gonienie za króliczkiem.
Ale panoramki kuliste to to ,czym chcę sie trochę pobawić.

Pozdrawiam AP.

wanilia
24.03.12, 23:28
Apz- dla mnie składanie panoram z rybiego to już wyższa szkoła jazdy, przyznam się ze wydaje sie wręcz niemożliwe :)
Kiedyś składałam fotkę z szerokiego to poszczególne kadry były tak powyginane, że ICE odmawiał posłuszenstwa. Domyslam się, że te lepsiejsze panoramki to w Huginie sklejane. Nie mam o tym bladego pojęcia.

wanilia
25.03.12, 01:20
Jako ciekawostkę załączę fotki jak wyglądała nasza eksploracja terenu powulkanicznego:
- pokazywano nam że wrzucone gałązki do wykopanego dołu zaczynały się palić
- woda wlana do 8 metrowego tunelu w głąb ziemi , podgrzewała się i tworzyła coś w rodzaj sztucznego gejzera
- kamienie wykopane łopatą w określonym miejscu podawane na dłoń turystów parzyły skórę
było to zwłaszcza dla dzieci wspaniałe widowisko :) p.s. wybaczcie marną jakość fotki
6189261893

wanilia
25.03.12, 02:04
timanfaya... c.d.
61894

suchar
25.03.12, 18:36
Posprzątane, wątek otwarty. Znów proszę o spokój, bo naprawdę nie chcę rozdawać tych taki karteczek :)

tropic
25.03.12, 18:40
timanfaya... c.d.
61894
...to jeszcze raz....to dla odmiany jak mars ;-)...proszę o jeszcze !!

leszekkl
25.03.12, 18:45
Po tym czyszczeniu zaczęło wszystko działać :roll:, strony normalnie się ładują na forum :grin:

gulasz
27.03.12, 01:42
timanfaya... c.d.
61894

OMG
i na tym mogłabym poprzestać
ta fota jest cudna
to miejsce jest cudne...

również proszę o więcej takich !!

masakrer
29.03.12, 21:17
Beata, ostatnia fota cudna, a panoramki pierwsza klasa.
Pozdr.

Saboor
4.04.12, 11:23
Witaj Beata!
Jak na pewno zauważyłaś, nie komentuję twoich prac poza jedną, która wciągnęła mnie tak jak
prace Bufetowej - na amen i bez reszty.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_Ola1mwebmm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49344)

Ale nie o tej chciałem pisać; oglądam serię portretów(ostatnio tych ciemnych) i czegoś mi brak, po
prostu czuję niedosyt.
Zacząłem się nad tym zastanawiać i: wiem że pretendujesz do fotografii artystycznej w w tych kategoriach należy
się obracać analizując, dlaczego ano dlatego, że tu (w arcie) prawie całkowite odejście od definicji czerni jest dopuszczalne,
jako świadome działanie autora(gdzie indziej to karygodne zaniedbanie), tu również eksponowanie cienia, tak cienia - to też inwencja
autora a nie brak umiejętności czy wiedzy. Dobór modela czy modelki w przeciwieństwie do glamour czy portretu au naturel, jest nie tyle dowolny co narzucony, przez główny nurt przekazu fotografii prawda? Prawda.
Dużo piszę teraz popatrz:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Karolina3_m_b-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-61611)

Karolina wygląda intrygująco, połowa twarzy w świetle, połowa w ... no właśnie w czym? Półmroku? ok. tak jest zgodnie
ale jeżeli twarz dzielisz na dwie strefy, resztę tej "mrocznej" strony schowaj w cieniu to nie spłaszczy obrazu, nie będzie sprzeczne z twoją filozofią dotyczącą czerni i szarości a nada całości i głębi i tajemniczości - ergo: dla odbiorcy dowolność interpretacji wzrośnie.
Jeżeli opierasz jej prawą rękę o "coś" niech to będzie mocny akcent, ale taki żeby aż się wyrywał z kadru. Tu na przykład miast delikatnej tkaniny - dżinsy i to nowe nie przecierane. Przy takim akcencie, całkowicie przeciwstawnym do wiotkości postaci i kadru, Karolina "odpocznie" bo jej ręka znajdzie oparcie.
Druga(lewa) ręka odnoszę się do linii cienia buzi, winna wychynąć z ciemności i widoczna w świetle od ok. 5cm poniżej nadgarstka, reszta w cieniu niech spoczywa na pelerynie włosów.
Rozumiem, że taki układ rąk jest zamierzony, wiesz oczywiście: to niewerbalny gest obronny i ostrzegający "nie podchodź".
To pokrótce moja własna analiza tego zdjęcia.
Jeśli nie obawiasz się mojej strasznej osoby - będę zaglądał co jakiś czas.:wink:
Pozdrawiam.

wanilia
4.04.12, 22:54
Saboor z przyjemnością przeczytałam Twoją analizę która wyczuliła mnie na niuanse, których do tej pory nie dostrzegałam. Z pewnością powrócę do Twoich wskazówek w przyszłości. Taki fajny, konstruktywny prawie "dialog" to marzenie każdego fotografującego, który o fotografii, sposobach patrzenia na kadry i subiektywnym postrzeganiu rzeczywistości uwielbia rozmawiać. :)
Przyznaję , że dwa razy wgryzałam się w tekst, automatycznie poszukując zwrotów- "zrobiłaś to niewłaściwie", "zrobiłbym to inaczej", ale takich nie znalazłam. Forma Twojej wypowiedzi świadczy o tym, że po drugiej stronie mam rozmówcę wysokiej klasy, którego wypowiedź jest nie tylko wartościowa pod względem merytorycznym, ale również inspirująca.
Saboor wielki ukłon w Twoją stronę. Liczę na to , że będziesz zaglądał tu częściej. :) Dziękuję :)

Saboor
5.04.12, 20:07
Saboor z przyjemnością przeczytałam Twoją analizę która wyczuliła mnie na niuanse, których do tej pory nie dostrzegałam. Z pewnością powrócę do Twoich wskazówek w przyszłości. Taki fajny, konstruktywny prawie "dialog" to marzenie każdego fotografującego, który o fotografii, sposobach patrzenia na kadry i subiektywnym postrzeganiu rzeczywistości uwielbia rozmawiać. :)
Przyznaję , że dwa razy wgryzałam się w tekst, automatycznie poszukując zwrotów- "zrobiłaś to niewłaściwie", "zrobiłbym to inaczej", ale takich nie znalazłam. Forma Twojej wypowiedzi świadczy o tym, że po drugiej stronie mam rozmówcę wysokiej klasy, którego wypowiedź jest nie tylko wartościowa pod względem merytorycznym, ale również inspirująca.
Saboor wielki ukłon w Twoją stronę. Liczę na to , że będziesz zaglądał tu częściej. :) Dziękuję :)

A proszę! :-)
Nie mogłem używać wymienionych przez ciebie zwrotów, z kilku powodów, ot choćby i takich:
"zrobiłaś to niewłaściwie" czy "zrobiłaś to właściwie" można w zasadzi przypisać do krytyka, bądź bardzo doświadczonego "foto-rzemieślnika".
Odczucia takiej osoby można traktować jako, pchnięte doświadczeniem wskazówki - moje odczucia są raczej subiektywne choć swoje poczucie estetyki i
piękna cenię sobie wysoko, to jeszcze nie ten pułap.
"zrobiłbym to inaczej" - hmm ... nie nie zrobiłbym inaczej, na pewno. Stworzyłbym inną scenę z inną modelką i w innych relacjach: pierwszy, drugi plan+tło, ergo: powstała by inna fotografia.
Twoje prace, jak widzę są bardzo kontrowersyjne, tak. Takie są, skąd wniosek? Poza samym odbiorem zdjęcia? Ano z komentarzy w galerii, nie ma innych prac
wzbudzających takie emocje.
Jest sporo aspektów do przegadania, ale do przegadania, czyli jedno mówi/pisze drugie słucha/czyta i jedno myśli o słowach drugiego, a pierwsze o słowach drugiego.
Tak. To się nazywa dialog dokładnie jak napisałaś.
Mam nadzieję, że nie ograniczysz swoich zdjęć tylko do stylizowanego portretu, pamiętam landszaft w twoim wykonaniu i szczerze powiedziawszy popatrzyłbym jak to teraz wygląda. Dlaczego? Bo inaczej kadrowany, bo inaczej obrabiany, bo urozmaicenie portfolio, bo tak ma być. :-)
Mam też nadzieję na portret z przesyconą czernią i wyciągniętymi światłami ot choćby takie eksperymenta (http://www.jillgreenberg.com/Fine-art/photos#/)
W ogóle poza samą dyskusją(która mam nadzieję się rozwinie) chciałbym zobaczyć kilka twoich fot po nazwijmy to: remasteringu. W tym przypadku powtórnej obróbce, innej bo z inną wiedzą, czy spojrzeniem na kadr.
Do swoich zdjęć podchodzimy, zazwyczaj bardzo emocjonalnie, znaczy to tyle, że ich kompozycję, potencjał czy braki jesteśmy w stanie dostrzec dopiero po upływie jakiegoś czasu.
Tak więc działaj!
A ja sobie poleniuchuję i popatrzę.
Jednak rada jedna będzie: uważaj na mnie, czasem/często mam "mocno odjechane" wizje.
Pozdrawiam.

Centus
5.04.12, 20:30
zapowiada sie ciekawie ... dwie interesujace osobowosci ... dialog ...

Saboor
16.04.12, 16:51
Ooo nie! Takich cudów to i w Lourdes nie było!

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_Kar1_mm-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-62066)

Wstawiłaś zdjęcie do galerii, a teraz mów:

skąd pomysł
czemu taka poza (pochylona sylwetka i głowa co optycznie zwiększa część czołową)
co powodowało tobą by jeszcze wysmuklić szczupłe ręce i dłonie
czemu taka tonacja

Ja chcę to wiedzieć i czekam na odpowiedź.

tropic
16.04.12, 17:36

skąd pomysł
czemu taka poza (pochylona sylwetka i głowa co optycznie zwiększa część czołową)
czemu taka tonacja

Saboor...chyba przegiąłeś....kobiecie takich pytań się nie zadaje....:wink:...i masz szczęście że nie przyjedzie na zlot...to byś sie dowiedział dopiero...:mrgreen:

Saboor
16.04.12, 17:42
Saboor...chyba przegiąłeś....kobiecie takich pytań się nie zadaje....:wink:...i masz szczęście że nie przyjedzie na zlot...to byś sie dowiedział dopiero...:mrgreen:
Ty mnie du dymu pod powieki nie puszczaj, trpic'alny bracie!
To ciekawe dla mnie, więc pytam.
edit: to wszystko są składowe, do których po dodaniu światła otrzymujemy obraz.

Rysiek_O
16.04.12, 17:47
Dysputa rozgorzała, a Głowna Zainteresowana nieobecna jakoś.... :-)

Saboor
16.04.12, 17:51
Dysputa rozgorzała, a Głowna Zainteresowana nieobecna jakoś.... :-)
Nima dysputy, póty Wanilii niet.

romek1967
16.04.12, 18:16
Uwaga! Nie karmić Trolla!
Nie wierzę że to napisałeś. Na prawdę nie wierzę. :(

wanilia
16.04.12, 19:32

skąd pomysł
czemu taka tonacja
Wróciłam z roboty, dziś wywiadówka :) A tu dyskusja się rozpoczęła na dobre:)
Oj na ten zjazd to ja bym przyjechała, ale wcale nie po to żeby Saborkowi bęcki spuścić :p

Co ja mam odpowiedzieć...? żeby mądrze zabrzmiało ;P
Pomysły rodzą się na gorąco. jest zazwyczaj jakiś zarys ale wszystko rozgrywa się tu i teraz. Był plan na magnolię- pięknie mi zawkitła samodzielnie sadzona cztery lata wstecz.
Pogoda w niedzielę jaka była wszyscy wiedzą, więc plan na plener spalił na panewce.
Ale w niektórych pomieszczeniach światło było całkiem całkiem, zwłaszcza to wpadające przez tiulowe miękkie zasłony.
Tonacja- czemu- Saborku- kobiety myślą kolorami, niebieskie oczy, alabastrowa cera- zgadzało się :)
W takiej pozie fajnie zostały wyeksponowane oczy modelki , które moim zdaniem są jej największym atutem.
Karolinka jest bardzo szczupła i trudno jest ukryć jej drobną budowę. Czy ją podkreśliłam?- ja tego nie widzę i nie jest tu szczuplejsza niż na innych kadrach z tej sesji :) Jeszcze coś podrzucę :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających. :)

Saboor
16.04.12, 19:47
Uwaga! Nie karmić Trolla!
Kogo masz na myśli?

nyny
16.04.12, 19:52
Kogo masz na myśli?

Obawiam sie kolego, ze jednak Ciebie...

Koriolan
16.04.12, 19:52
Wanilio, Karolinka wygląda jakbyś przez dwa tygodnie przed sesją karmiła ją jedynie zimną woda i opowieściami :)
Ona nie jest szczupła. Ona jest chuuuda.

tropic
16.04.12, 20:02
i widzisz Saboor-ku Dociekliwy !!! wszystko było zaplanowane i przemyślane !!

wanilia
16.04.12, 20:03
To prawda , taka jej uroda, nie mam na to wpływu. Gdyby się u mnie stołowała wyglądałaby z pewnością lepiej ;)

Saboor
16.04.12, 20:10
Wróciłam z roboty, dziś wywiadówka :) A tu dyskusja się rozpoczęła na dobre:)
Oj na ten zjazd to ja bym przyjechała, ale wcale nie po to żeby Saborkowi bęcki spuścić :p

Co ja mam odpowiedzieć...? żeby mądrze zabrzmiało ;P
Pomysły rodzą się na gorąco. jest zazwyczaj jakiś zarys ale wszystko rozgrywa się tu i teraz. Był plan na magnolię- pięknie mi zawkitła samodzielnie sadzona cztery lata wstecz.
Pogoda w niedzielę jaka była wszyscy wiedzą, więc plan na plener spalił na panewce.
Ale w niektórych pomieszczeniach światło było całkiem całkiem, zwłaszcza to wpadające przez tiulowe miękkie zasłony.
Tonacja- czemu- Saborku- kobiety myślą kolorami, niebieskie oczy, alabastrowa cera- zgadzało się :)
W takiej pozie fajnie zostały wyeksponowane oczy modelki , które moim zdaniem są jej największym atutem.
Karolinka jest bardzo szczupła i trudno jest ukryć jej drobną budowę. Czy ją podkreśliłam?- ja tego nie widzę i nie jest tu szczuplejsza niż na innych kadrach z tej sesji :) Jeszcze coś podrzucę :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających. :)
Jasne, rozumiem. Pytałem o pozę bo ciało modelki, jego niewerbalna mowa to potężne narzędzie w rękach: malarza, rzeźbiarza czy fotografa,
daje możliwość opowiedzenia najróżniejszych historii.
Może być wykorzystane właśnie jako podstawa przekazu, bądź też nośnik innego pierwszoplanowego przedmiotu np. kwiatu, który w takim układzie spycha modelkę na drugi plan.
Pytanie o tonację wzięło się stąd, że stosowanie blado-niebieskich odcieni tła przy bladej(alabaster) skórze, jest bardzo ryzykowne, tu ocierasz się niemal o granicę "trupiej skóry", efekt który powstaje przez pochodzące z tła niebiesko-sine refleksy.
Co do postury Karoliny - naturalnie że nie widzisz, przecież pracujesz z nią często, moje spojrzenie jest subiektywne i prawdopodobnie bazuje na podświadomym porównaniu z innymi oglądanymi modelkami.
Zwróciłem uwagę na ułożenie rąk, ponieważ zdaje mi się u ciebie tendencyjne, ergo: tak masz :-) twój styl.
Oczy ... hmm, właśnie na pewno nie raz podkreślałaś barwę tęczówki, kładąc na górną powiekę, przeciwstawny do koloru tęczówki cień:
oczy niebieskie/szafirowe cień - złoty/beż/brąz i odwrotnie tęczówka brązowa/piwna cień niebieski/turkus itp.
Mogłabyś w ten sposób pograć tłem? Zapewne da to ciekawy i ciepły efekt.
Dziękuję za odpowiedź i czekam na ciąg dalszy.
Pozdrawiam
Saboor.

lisiajamka1
16.04.12, 20:13
Ciągle jestem pod wrażeniem zdjęcia Karolinki :oops: Nic dodać, nic ująć - tyle, że ja się nie znam...ot takie moje osobiste odczucie :)

wanilia
16.04.12, 20:55
Saboor , zawsze mam kłopot gdy muszę dopowiedzieć "co autor miał na myśli". Nie mam umiejętności przelewania na papier uczuć, które chciałabym przekazać obrazem. Powiem więcej , krępuje mnie to w jakiś sposób, dostrzegam "kanciatość" słów , którymi maiłabym obraz opowiedzieć. Mam zawsze kłopot z trendem jaki się pojawia na niektórych portalach z nadawaniem tytułów zdjęciom, czy to w języku polskim czy angielskim. Sama kusiłam się kilka razy o takie pomysły, ale widać duszy poety nie mam. I ten zwyczaj rzadko kiedy celuje prosto w serce, świetnym , dobrze dobranym tytułem.

Ta tonacja, nie jest bez przyczyny. Chciałam podkreślić nią kruchość, delikatność modelki jak i kwiatu który trzyma w dłoni. Z taką drobniutką modelką przyszło mi pracować i taki miałam na nią pomysł :)
Myślę , że inna aranżacja kolorystyczna by tak tego nie oddała.

Lisijamko- pięknie dziękuję za miłe słowa :)