|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ok, to w takim razie kolejny uliczny strzał. Dla mnie jednak portret mimo braku pozowania.
---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post był o 12:13 ----------
Dla mnie portret w 100%I do tego dobry
![]()
Ostatnio edytowane przez hades ; 4.09.13 o 21:07 Powód: nie cytujemy zdjęć
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Słitfocia to też portret a czemu go tak nie lubicie ?A jaka to dopiero sztuka zrobić sobie dobrą słitfocię tym bardziej kiedy nie ma się obrotowego ekranu hehe
![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Cześć,
temat - jeśli ktoś faktycznie chce przeszukać zasoby światowe - obszernie podejmowany i omawiany w wielu miejscach, ale kto wie - może uda się ukuć pojęcie jak i podejście do portretu odbiegające od 'ogólnych stwierdzeń'?
Czytając wątek zauważyłem, że na podstawie przykładów stracie się zdefiniować czy coś jest - lub nie - portretem, a potem czy jest właściwym - lub nie.
Może zaproponuję na początek 'pod-kategorie' Portretu:
1a. Portret studyjny /pozowany
1b. Portret zlecony / pozowany
2. Portret środowiskowy
3. Portret niepozowany
4. Portret reporterski / reportażowy
5. Portret kreatywny
Oczywiście nie narzucam własnej interpretacjii zdaję sobie sprawę, że nie wyczerpałem klasyfikacyjnie tematu, jedynie chciałbym to nieco uporządkować, a i zachęcam do rozszerzenia listy, a potem mogliśmy wspólnie, z rozsądkiem i szacunkiem do opinii innych - ustosunkować i opisać własne wrażenia/skojarzenia/podać przykłady do poszczególnych typów portretu.
pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez Sawa ; 4.09.13 o 15:08 Powód: dodałem podkategorie :P
Sugerowałem, żebyśmy się ograniczyli do portretu, który można wykonać w własnym zakresie bez studia - czyli mamie, tacie, siostrze czy koledze. Portret to dość złożony stwór, którego nie da się pokroić na części pierwsze i obgadać na forum. Może bardziej doświadczeni w tej trudnej materii podzielą się swoją wiedzą z zieloną masą od czego zacząć, co robić w trakcie, czego się wystrzegać i jak skończyć by wszyscy byli zadowoleni a znajomym na forum opadły szczęki
Jeden z moich pierwszych jeszcze "półświadomych portretów", gdy liczyła się dla mnie tylko GO:
Nie chcę mówić, że teraz jestem mądrzejszy i znam się już dobrze, ale chętnie bym coś tu zmienił. Może doświetliłbym twarz czymś z boku a może przymkną moje Zuiko OM 50mm f1.4 o dwie działki bo przy następnym strzele wyszły lekkie mydliny i lekki przepał tak bardzo charakterystyczne dla jasnych obiektywów:
Mam nadzieję, że wiecie o co mi biega. Taką wiedzę często trzeba przyswoić samemu spędzając za obiektywem, posiłkując się fachową lekturą, ale można też coś wynieść z forum. Jeśli nie mądrość to przynajmniej wskazówki do jej źródła![]()