Strona 10 z 29 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 289

Wątek: Pogadajmy o portretach

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Odp: Pogadajmy o portretach

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Nęka mnie zalew netu przez poczwarki ze zdemolowaną gaussem skórą, rozwaloną spapraną obróbką twarzą i co gorsza to takimi poczwarami szczyci się jako "profi photography" ktoś kto wypełzł w świat z naszego forum. No!
    To chyba ogólny problem tego świata. Dzisiaj nie trzeba być specem by uchodzić za specjalistę. W tym wątku go nie naprawimy, ale możemy pogadać o portrecie

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Pogadajmy. Czy psu można zrobić portret? Pies ma swoją fizjonomię , osobowość.......
    Bo jeśli tak to ja zrobiłem ich kilkaset co najmniej 10% niezłych
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    To chyba ogólny problem tego świata. Dzisiaj nie trzeba być specem by uchodzić za specjalistę. W tym wątku go nie naprawimy, ale możemy pogadać o portrecie
    Dobra dobra już gadam co mi nie gra: cięcie dołu.
    Albo tuż pod spiętymi włosami albo z ramionami, dlaczego? Ano dlatego, że takie cięcie wydłuuża nie korzystnie szyję, natomiast dzięki raminom
    Uzyskujesz optyczny "ogranicznik" długości szyi(na focie końca nie widać)
    Przycinając na wysokości spiętych włosów zostaje twarz, na której skupia się uwaga odbiorcy.
    Poza tym bardzo mi się podoba pomysł "światła w cętki".
    Teraz reszta niech gada.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Daj wątkowi szansę, nie przekreślaj go po dwóch dniach istnienia.
    Nie przekreślam. Od tej chwili czytam z uwagą.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ok. Skoro to ma być merytoryczna rozmowa o portrecie to może weźmiecie na warsztat moje zdjęcie. Przepraszam, że tak sobie wyskakuję przed szereg ze swoimi kilobajtami, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. Jako, że nie nie jestem specjalistą w tej dziedzinie to się nie obrażę jeśli ktoś kopnie mnie w czułe miejsce lub zniszczy porządek mojego świata wytykając mi kompletny brak sztuki...

...
    Fajna sztuka, duży plus za dziurki nosa w cieniu. Częstym problemem takich kadrów jest nadmierne ukazywanie wnętrza nosa

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria
    Czyli wniosek z tego jest taki, że robiąc portret należy trzymać się pewnego kanonu. Może więc ustalmy pewne ramy, które muszą być ustalone jeśli zdjęcie ma być dobrym portretem. Zakładamy, że osoba która bierze się za robotę wie co to światło i jak je wykorzystać by zrobić dobrze naświetlone zdjęcie. Specjalnie nie piszę o świetle w studio bo to inna bajka i może nie mieszajmy tych zagadnień bo ludzie oszaleją a temat jest praktycznie niewyczerpalny. Możemy przy okazji pogadać jak ustawiać modela/modelkę, jaką użyć GO by przy dużym wydruku nie dostać oczopląsu i co zrobić gdy brakuje nam troszkę światła. To chyba dobre wyjście. Możemy przy okazji porozmawiać o klasycznym portrecie i tym troszke bardziej nowoczesnym. Taką mam propozycję
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 3.09.13 o 18:23

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    To żeby nie było, że tylko linki ze zdjęciami.
    Polecam fajnego (IMHO) bloga z naszego podwórka. Facet robi tylko portrety i to rozumiane dość oldschoolowo. W blogu sporo wynurzeń okołoportretowych i okołofotograficznych, ale myślę lektura dość ciekawa i tłumacząca co autor i jak robi tak naprawdę.

http://marcinwuu.blogspot.com

Thomasso
    Dzięki za tego linka.
    Z przyjemnością się to czyta.
    Pozdrawiam.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Czyli wniosek z tego jest taki, że robiąc portret należy trzymać się pewnego kanonu. Może więc ustalmy pewne ramy, które muszą być ustalone jeśli zdjęcie ma być dobrym portretem. Zakładamy, że osoba która bierze się za robotę wie co to światło i jak je wykorzystać by zrobić dobrze naświetlone zdjęcie. Specjalnie nie piszę o świetle w studio bo to inna bajka i może nie mieszajmy tych zagadnień bo ludzie oszaleją a temat jest praktycznie niewyczerpalny. Możemy przy okazji pogadać jak ustawiać modela/modelkę, jaką użyć GO by przy dużym wydruku nie dostać oczopląsu i co zrobić gdy brakuje nam troszkę światła. To chyba dobre wyjście. Możemy przy okazji porozmawiać o klasycznym portrecie i tym troszke bardziej nowoczesnym. Taką mam propozycję
    Dobry pomysł, ja to napiszę co i jak bym chciał na portrecie zobaczyć ale jutro.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Możemy przy okazji pogadać jak ustawiać modela/modelkę, jaką użyć GO by przy dużym wydruku nie dostać oczopląsu i co zrobić gdy brakuje nam troszkę światła.
    Mam o sobie napisane,ze jestem zlosliwy.Odpowiem zlosliwie .Tylko wez pod uwage ,ze zlosliwie odpowiadam na tekst.Prosze Cie nie bierz tego do siebie,mimo,ze cytuje Ciebie.
    Jesli biore na sesji modela/modelke to wiem przed sesja juz wszystko.Sesja to nie zabawa w ustawianie jej,jego i swiatel.To zlecenie za ktore bierzesz kase i za ktore placisz modelowi,lub modelce.Nie ma prawa byc sytuacja,ze brakuje swiatla,i parametrow,lub sprzetu do z gory okreslonej GO.Jesli jednak do tego czegos dochodzi to znaczy,ze to nie jest sesja,to tylko zabawa we fotki.Pomijam sposob rozliczania sie z "modelem,modelka" za fotki lub za kolacje przy swiecach i kawie.To nadal bedzie tylko zabawa.
    Oczywiscie mozemy tu na forum pogadac o ustawianiu swiatel,o kadrowaniu o obrobce.Jednak po przeczytaniu jesli chcesz to wyprobowac to nie na sesji z modelka tylko na warsztatatach z osoba fotografowana i kilku towarzyszacym.Wtedy po takich cwiczeniach dojdzie sie do wniosku,ze puder sie blyszczy,kredka za tania i sie rozmazuje,but za wysoki i nie pasuje do stopy a tipsy sie zgarbily,sprzet nie wyrabia,a swiatla z innej planety.Na sesji z modelka taka sytuacja nie moze miec miejsca.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mam o sobie napisane,ze jestem zlosliwy.Odpowiem zlosliwie .
    Czyli interpretując bez zaangażowania emocjonalnego Mirka54 Złośliwca można rzec:
    Modelka - do sesji
    Osoba Portretowana - do portretu.

Uprawnienia umieszczania postów