Pogadajmy. Czy psu można zrobić portret? Pies ma swoją fizjonomię , osobowość.......
Bo jeśli tak to ja zrobiłem ich kilkasetco najmniej 10% niezłych
![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Dobra dobra już gadam co mi nie gra: cięcie dołu.
Albo tuż pod spiętymi włosami albo z ramionami, dlaczego? Ano dlatego, że takie cięcie wydłuuża nie korzystnie szyję, natomiast dzięki raminom
Uzyskujesz optyczny "ogranicznik" długości szyi(na focie końca nie widać)
Przycinając na wysokości spiętych włosów zostaje twarz, na której skupia się uwaga odbiorcy.
Poza tym bardzo mi się podoba pomysł "światła w cętki".
Teraz reszta niech gada.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Czyli wniosek z tego jest taki, że robiąc portret należy trzymać się pewnego kanonu. Może więc ustalmy pewne ramy, które muszą być ustalone jeśli zdjęcie ma być dobrym portretem. Zakładamy, że osoba która bierze się za robotę wie co to światło i jak je wykorzystać by zrobić dobrze naświetlone zdjęcie. Specjalnie nie piszę o świetle w studio bo to inna bajka i może nie mieszajmy tych zagadnień bo ludzie oszaleją a temat jest praktycznie niewyczerpalny. Możemy przy okazji pogadać jak ustawiać modela/modelkę, jaką użyć GO by przy dużym wydruku nie dostać oczopląsu i co zrobić gdy brakuje nam troszkę światła. To chyba dobre wyjście. Możemy przy okazji porozmawiać o klasycznym portrecie i tym troszke bardziej nowoczesnym. Taką mam propozycję
Ostatnio edytowane przez cissic ; 3.09.13 o 18:23
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Mam o sobie napisane,ze jestem zlosliwy.Odpowiem zlosliwie .Tylko wez pod uwage ,ze zlosliwie odpowiadam na tekst.Prosze Cie nie bierz tego do siebie,mimo,ze cytuje Ciebie.
Jesli biore na sesji modela/modelke to wiem przed sesja juz wszystko.Sesja to nie zabawa w ustawianie jej,jego i swiatel.To zlecenie za ktore bierzesz kase i za ktore placisz modelowi,lub modelce.Nie ma prawa byc sytuacja,ze brakuje swiatla,i parametrow,lub sprzetu do z gory okreslonej GO.Jesli jednak do tego czegos dochodzi to znaczy,ze to nie jest sesja,to tylko zabawa we fotki.Pomijam sposob rozliczania sie z "modelem,modelka" za fotki lub za kolacje przy swiecach i kawie.To nadal bedzie tylko zabawa.
Oczywiscie mozemy tu na forum pogadac o ustawianiu swiatel,o kadrowaniu o obrobce.Jednak po przeczytaniu jesli chcesz to wyprobowac to nie na sesji z modelka tylko na warsztatatach z osoba fotografowana i kilku towarzyszacym.Wtedy po takich cwiczeniach dojdzie sie do wniosku,ze puder sie blyszczy,kredka za tania i sie rozmazuje,but za wysoki i nie pasuje do stopy a tipsy sie zgarbily,sprzet nie wyrabia,a swiatla z innej planety.Na sesji z modelka taka sytuacja nie moze miec miejsca.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie