Strona 12 z 29 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 289

Wątek: Pogadajmy o portretach

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Pogadajmy o portretach

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę definicję, wszystkie trzy są portretami.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Portret
    Ja jeszcze oprę się o przykłady załączone do ww definicji: wszystkie osoby portretowane pozują do tegoż.
    Natomiast Bancowe foty to takie bardziej reportażowe strzały.
    Żadne z nich nie mieści się w moich kanonach portretu.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Czyli w takim razie podobny kadr jest portretem lub nie w zależności od tego, czy portretowana osoba pozuje?

A co byście powiedzieli o tym? Jest portret czy nie? Tylko, proszę, nie bijcie!

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	MISE0109.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	224,4 KB
ID:	98152
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Czyli w takim razie podobny kadr jest portretem lub nie w zależności od tego, czy portretowana osoba pozuje?
    To jedna z zależnosci
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Ja jeszcze oprę się o przykłady załączone do ww definicji: wszystkie osoby portretowane pozują do tegoż.
    Natomiast Bancowe foty to takie bardziej reportażowe strzały.
    Żadne z nich nie mieści się w moich kanonach portretu.
    Ok, to w takim razie kolejny uliczny strzał. Dla mnie jednak portret mimo braku pozowania.

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post był o 12:13 ----------

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta

A co byście powiedzieli o tym? Jest portret czy nie? Tylko, proszę, nie bijcie!
    Dla mnie portret w 100% I do tego dobry

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ok, to w takim razie kolejny uliczny strzał. Dla mnie jednak portret mimo braku pozowania.
    Portret reportażowy.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 4.09.13 o 21:07 Powód: nie cytujemy zdjęć
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dla mnie portret w 100% I do tego dobry
    Dziękuję

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Portret reportażowy.
    Ha! Czyli jednak
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Słitfocia to też portret a czemu go tak nie lubicie ? A jaka to dopiero sztuka zrobić sobie dobrą słitfocię tym bardziej kiedy nie ma się obrotowego ekranu hehe
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Cześć,

temat - jeśli ktoś faktycznie chce przeszukać zasoby światowe - obszernie podejmowany i omawiany w wielu miejscach, ale kto wie - może uda się ukuć pojęcie jak i podejście do portretu odbiegające od 'ogólnych stwierdzeń'?

Czytając wątek zauważyłem, że na podstawie przykładów stracie się zdefiniować czy coś jest - lub nie - portretem, a potem czy jest właściwym - lub nie.

Może zaproponuję na początek 'pod-kategorie' Portretu:
    1a. Portret studyjny /pozowany
    1b. Portret zlecony / pozowany
    2. Portret środowiskowy
    3. Portret niepozowany
    4. Portret reporterski / reportażowy
    5. Portret kreatywny

Oczywiście nie narzucam własnej interpretacji i zdaję sobie sprawę, że nie wyczerpałem klasyfikacyjnie tematu, jedynie chciałbym to nieco uporządkować, a i zachęcam do rozszerzenia listy, a potem mogliśmy wspólnie, z rozsądkiem i szacunkiem do opinii innych - ustosunkować i opisać własne wrażenia/skojarzenia/podać przykłady do poszczególnych typów portretu.

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 4.09.13 o 15:08 Powód: dodałem podkategorie :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Cześć,

temat - jeśli ktoś faktycznie chce przeszukać zasoby światowe - obszernie podejmowany i omawiany w wielu miejscach, ale kto wie - może uda się ukuć pojęcie jak i podejście do portretu odbiegające od 'ogólnych stwierdzeń'?

Czytając wątek zauważyłem, że na podstawie przykładów stracie się zdefiniować czy coś jest - lub nie - portretem, a potem czy jest właściwym - lub nie.

2. Portret środowiskowy
    3. Portret niepozowany
    5. Portret kreatywny

Oczywiście nie narzucam własnej interpretacji i zdaję sobie sprawę, że nie wyczerpałem klasyfikacyjnie tematu, jedynie chciałbym to nieco uporządkować, a i zachęcam do rozszerzenia listy, a potem mogliśmy wspólnie, z rozsądkiem i szacunkiem do opinii innych - ustosunkować i opisać własne wrażenia/skojarzenia/podać przykłady do poszczególnych typów portretu.

pozdrawiam,
    Wydaje mi się, że 2, 3, 4 i 5 można dowolnie łączyć i mieszać

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Cześć,

2. Portret środowiskowy
    3. Portret niepozowany

Sugerowałem, żebyśmy się ograniczyli do portretu, który można wykonać w własnym zakresie bez studia - czyli mamie, tacie, siostrze czy koledze. Portret to dość złożony stwór, którego nie da się pokroić na części pierwsze i obgadać na forum. Może bardziej doświadczeni w tej trudnej materii podzielą się swoją wiedzą z zieloną masą od czego zacząć, co robić w trakcie, czego się wystrzegać i jak skończyć by wszyscy byli zadowoleni a znajomym na forum opadły szczęki

Jeden z moich pierwszych jeszcze "półświadomych portretów", gdy liczyła się dla mnie tylko GO:

Nie chcę mówić, że teraz jestem mądrzejszy i znam się już dobrze, ale chętnie bym coś tu zmienił. Może doświetliłbym twarz czymś z boku a może przymkną moje Zuiko OM 50mm f1.4 o dwie działki bo przy następnym strzele wyszły lekkie mydliny i lekki przepał tak bardzo charakterystyczne dla jasnych obiektywów:

Mam nadzieję, że wiecie o co mi biega. Taką wiedzę często trzeba przyswoić samemu spędzając za obiektywem, posiłkując się fachową lekturą, ale można też coś wynieść z forum. Jeśli nie mądrość to przynajmniej wskazówki do jej źródła

Uprawnienia umieszczania postów