a może o aberacje chromatyczne bo to jest słabą stroną tego nalesnika... podobno w 17/1,8 jest to lepiej pokorygowane....
no cóż.... miałem dwudziestkę i z E-P1 tworzyła rewelacyjny zestaw, niestety, za przyczyną pana złodzieja... już jej nie mam... teraz trzeba poczekać do listopada na czarną 17stkę - do OMD będzie to lepszy wybór bo 20stka dawała trochę problemów z bandingiem... zresztą mam 25/1,4 więc 17 to bardziej pasująca ogniskowa w sensie uzupełniania systemu...
Ech szkoda że to nie jest naleśnik... albo inaczej - ech, szkoda że to nie jest 1,4
Ostatnio edytowane przez themoth ; 4.09.13 o 08:51
e-pl3
Naprawdę nie wiem skąd te niepochlebne opinie o szkle, może rozrzut jakościowy lub kilka pierwszych modeli było po prostu trzaśniętych.
Jak pisałem mam to szkło i uważam że jest wystarczająco ostre. Do tego jest małe i ładnie rysuje więc często wychodzę z samą 17 i nie zabieram innych szkieł![]()
Na razie jest tylko na liście życzeń ale jak tylko ją dostanę to się pochwalę.
14-tka chyba zostanie wymieniona na kit. Szkło ma shutter lag przy przymkniętej przysłonie i dwa razy miałem tak, że nie mogłem usunąć aberracji w LR. LR nie skasował jej automatycznie i nie przyjmował też poleceń korekty pipetą? dość dziwne.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Wywołany do tablicy oświadczam, że kupiony przeze mnnie od themoth Panas 20/1.7 jest baaardzo ostry, z resztą jest to mój drugi egzemplarz i jest tak samo ostry, a wcześniejszy kupiłem sobie nowy całkowicie (w tzw. międzyczasie zrobiłem sobie przejście na PL25/1.4 ale mi się nie podobało). Ale, ale kupiłem go by robić zdjęcia na f/1.7. I nawet się zgodzę z themoth że jak jak ktoś przymyknie 14-42IIR to jak się nie doktoryzuje nad pikselami, to może uznać że prawie nie ma różnycy pomiędzy nimi. Sam czasem robię sobie zdjęcia z lampami błyskowymi i 14-42IIR i szczerze powiem, że jestem zadziwiony co ten kit potrafi. Sorry za OT ale mnie themoth zmusił![]()
No przecież testy nie mogą kłamać ... Jak to możliwe, że jednak niektórzy posiadacze Olka 17 mm 1.8 są z niego zadowoleni ? Przecież wszędzie gdzie się dało jechali po tym obiektywie jak po starej kobyleMuszę przyznać, że byłem bardzo zainteresowany zakupem tego obiektywu dopóki nie znalazłem testu na optycznych, potem dpreview a potem jeszcze inne wraz z prywatnymi testami użytkowników porównujących go do Panasonica 20 mm 1.7.
Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.