Strona 29 z 40 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    A ja zdecydowałem się na 17mm f/1.8
    Myślałem o tej 20-tce bo tańsza ale ogniskowa 17mm b.mnie pasuje i jestem do niej już przyzwyczajony (vs 35mm na FF).
    no i jak wrażenia? opowiadaj
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    ja tam nie byłem zadowolony z ostrości 20f1.7, być może to wina przysłony lub mojego subiektywnego spojrzenia, nie wiem. wolę mojego kita 14-42 II.

nie zdążyłem zrobić porównania - sprzedałem
    mam nadzieję, wierząc w Twoją uczciwość jako Oly-Forumowicza, że sprzedając zaznaczyłeś że obiektyw jest uszkodzony... 20stka, gdy jest dobrej kondycji jest nadzwyczajnie ostra...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    mam nadzieję, wierząc w Twoją uczciwość jako Oly-Forumowicza, że sprzedając zaznaczyłeś że obiektyw jest uszkodzony... 20stka, gdy jest dobrej kondycji jest nadzwyczajnie ostra...
    Może chodzi o GO (na 1.7)?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

a może o aberacje chromatyczne bo to jest słabą stroną tego nalesnika... podobno w 17/1,8 jest to lepiej pokorygowane....

no cóż.... miałem dwudziestkę i z E-P1 tworzyła rewelacyjny zestaw, niestety, za przyczyną pana złodzieja... już jej nie mam... teraz trzeba poczekać do listopada na czarną 17stkę - do OMD będzie to lepszy wybór bo 20stka dawała trochę problemów z bandingiem... zresztą mam 25/1,4 więc 17 to bardziej pasująca ogniskowa w sensie uzupełniania systemu...

Ech szkoda że to nie jest naleśnik... albo inaczej - ech, szkoda że to nie jest 1,4
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    nie,
    był w pełni sprawny - spytaj thedoc'a
    jednak nie widziałem różnicy w ostrości (przy identycznym przymknięciu) pomiędzy nim a 14-42 II, więc sprzedałem a kasę przeznaczyłem na 45-200.
    Ostatnio edytowane przez themoth ; 4.09.13 o 08:51
    e-pl3

| OlyJedi Awatar jarek76
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Naprawdę nie wiem skąd te niepochlebne opinie o szkle, może rozrzut jakościowy lub kilka pierwszych modeli było po prostu trzaśniętych.
    Jak pisałem mam to szkło i uważam że jest wystarczająco ostre. Do tego jest małe i ładnie rysuje więc często wychodzę z samą 17 i nie zabieram innych szkieł

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    no i jak wrażenia? opowiadaj
    Na razie jest tylko na liście życzeń ale jak tylko ją dostanę to się pochwalę.

14-tka chyba zostanie wymieniona na kit. Szkło ma shutter lag przy przymkniętej przysłonie i dwa razy miałem tak, że nie mogłem usunąć aberracji w LR. LR nie skasował jej automatycznie i nie przyjmował też poleceń korekty pipetą? dość dziwne.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Naprawdę nie wiem skąd te niepochlebne opinie o szkle, może rozrzut jakościowy lub kilka pierwszych modeli było po prostu trzaśniętych.
    Jak pisałem mam to szkło i uważam że jest wystarczająco ostre. Do tego jest małe i ładnie rysuje więc często wychodzę z samą 17 i nie zabieram innych szkieł
    Problem jest mysle nie w samym szkle ale w fakcie ze jakosciowo jest slabsze od 20/1.7 Panasia a w dodatku jest rowniez wieksze i drozsze. Gdyby nie mialo takiej konkurencji to byloby pewnie mniej niepochlebnych opinii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Wywołany do tablicy oświadczam, że kupiony przeze mnnie od themoth Panas 20/1.7 jest baaardzo ostry, z resztą jest to mój drugi egzemplarz i jest tak samo ostry, a wcześniejszy kupiłem sobie nowy całkowicie (w tzw. międzyczasie zrobiłem sobie przejście na PL25/1.4 ale mi się nie podobało). Ale, ale kupiłem go by robić zdjęcia na f/1.7. I nawet się zgodzę z themoth że jak jak ktoś przymyknie 14-42IIR to jak się nie doktoryzuje nad pikselami, to może uznać że prawie nie ma różnycy pomiędzy nimi. Sam czasem robię sobie zdjęcia z lampami błyskowymi i 14-42IIR i szczerze powiem, że jestem zadziwiony co ten kit potrafi. Sorry za OT ale mnie themoth​ zmusił

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

No przecież testy nie mogą kłamać ... Jak to możliwe, że jednak niektórzy posiadacze Olka 17 mm 1.8 są z niego zadowoleni ? Przecież wszędzie gdzie się dało jechali po tym obiektywie jak po starej kobyle Muszę przyznać, że byłem bardzo zainteresowany zakupem tego obiektywu dopóki nie znalazłem testu na optycznych, potem dpreview a potem jeszcze inne wraz z prywatnymi testami użytkowników porównujących go do Panasonica 20 mm 1.7.
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.