http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Nie otwierają się w pełnej rozdziałce.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale masz tam ORFy w załączeniu.
Nie no, chcę po ludzku zobaczyć wywołane zdjęciaNie mam teraz czasu i nawet możliwości ściągać orfy i je wołać...
były tam, ale coś przestały działać...
---------- Post dodany o 18:41 ---------- Poprzedni post był o 18:38 ----------
http://www.mu-43.com/f38/some-initia...tml#post374227
Co prawda nie całe pełne foty, ale wycinki z pełnych.
Jak ktoś już napisał z ostrością jest OK. To szkiełko czy dwunastka są wystarczająco ostre, tylko zniekształcenia generują okrutne. To z czego słynęły duże ZD gdzieś w mikro przepadło, a szkoda. Tam były zoomy, a tu stałki i kicha.
Tak, to jest podążanie z duchem czasu - ale takie podążanie w najgorszym wydaniu - dać klientowi nie jak najlepszy towar ale towar o jak najniższej jakości którą klient jest jeszcze wstanie zaakceptować. Bo produkując byle jak i byle co produkuje się tanio. A jak się sprzedaje drogo coś co się produkuje tanio to zyski ślicznie rosną a tego żąda akcjonariat...
Dlaczego kiedyś inżynier z Leici czy innego Zeissa był wstanie policzyć "na piechotę" i zaprojektować optykę świetnie skorygowaną? ale co tam Niemcy i ich bajecznie drogie szkła, dlaczego inżynier radziecki był wstanie zrobić (skopiować?) obiektyw praktycznie bez dystorsji i z przyzwoitymi parametrami?
Dlaczego tego samego, nie potrafi zrobić Japończyk, który ma do dyspozycji kilka - kilkanaście rodzajów szkła optycznego o najróżniejszych parametrach, który ma technologię wytwarzania soczewek asferycznych, nawet tych o bardzo dziwnych kształtach, który wreszcie ma do dyspozycji komputery o potężnych mocach obliczeniowych i algorytmy poszukiwania optymalnych rozwiązań?
Owszem, ratowanie się programową korektą dystorsji czy aberacji czasami się przydaje... czasami warto poświęcić jeden czy drugi parametr by uzyskać inne zalety. Ale mam wrażenie, że ta droga jest ostatnio nadużywana i niestety mam wrażenie, że dopóki w m4/3 nie pojawi się rzeczywista konkurencja nic się nie zmieni