Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 14-150 czy 40-150 do O-MD E-M1

Awatar elmiro
    Mieszka w
    Sulejówek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

14-150 czy 40-150 do O-MD E-M1

Witam.
    Nie dawno stałem się posiadaczem kompletu O-MD E-M1 z obiektywem 12-40 oraz HLD-7.
    Aparatem na chwilę obecną wykonałem 30 zdjęć w przeciągu miesiąca, ale nie długo wybieram się na miesięczny urlop
    na mazury i chciałbym dokupić jakiś obiektyw o dłuższej ogniskowej do fotografii ptaków, przyrody, żaglówek etc.
    Jestem nowicjuszem w systemie Micro 4/3 i chciałbym się dowiedzieć, który obiektyw na tej matrycy będzie lepszy optycznie 14-150 czy 40-150.
    Wiem, że na APSC lepszy obiektyw to mniejsza krotność zoomu ale czy tak samo jest na M4/3.
    Od kilkunastu lat jestem posiadaczem Pentaxa, obecnie K-3 i kilku świetnych obiektywów ale chciałem spróbować czegoś mniejszego i mniejszej masy do dźwigania, E-M1 mniejszy to on zbytnio nie jest
    Chciałbym więc się dowiedzieć od użytkowników ww obiektywów, który będzie dla mnie lepszym wyborem, czytałem trochę o tych szkłach ale nie ma to, jak ktoś sam używa i może konkretnie coś od siebie dorzucić w tej kwestii.
    Olympus 40-150 pewnie by mi wystarczył skoro mam pokrycie szerszego kąta z 12-40 F2.8 ale, jak np 14-150 będzie lepszy to dlaczego mam nie dołożyć parę złotych do niego!

Dzięki za sugestie i odpowiedzi.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Skomplikowane zadanie, ale zaproponowałbym Lumixa 100-300 w tej kategorii najlepszy. https://forum.olympusclub.pl/threads....?daysprune=-1
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    40-150 ale rozważyłbym też jak APZ proponuje 100-300 lub mZD75-300.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Do M1 i 12-40 PRO bierz 40-150 PRO albo przenieś wątek do działu humor (Sorki apz, ale jeszcze nie załatwiłeś mi bana, to sobie piszę... )
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Ciesz się z łaskawości Administracji i nie "zygaj".... Miłego popołudnia....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar elmiro
    Mieszka w
    Sulejówek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za propozycję, nie brałem tego obiektywu pod uwagę ponieważ mało jest tego szkła na rynku wtórnym i cena jest też sporo wyższa od 14-140 nie mówiąc o 40-150.
    Ale widzę, że jest chyba warty zainteresowania się nim.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ciesz się z łaskawości Administracji i nie "zygaj".... Miłego popołudnia....
    Ty też się ciesz, bo w końcu zostaniesz tu sam ze swoim samozachwytem Miłego i na luzie

---------- Post dodany o 18:04 ---------- Poprzedni post był o 18:02 ----------

Cytat Zamieszczone przez elmiro Zobacz posta
    ...
    Zdecydowanie jest wart polowania na okazję. Tanie zoomy, to trochę inna liga niż to co masz.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ty też się ciesz, bo w końcu zostaniesz tu sam ze swoim samozachwytem Miłego i na luzie ...
    Ja i samozachwyt? Żarty sobie raczysz czynić.
    Ja i wolontariacka tutaj robota to prawda... Nie strzelaj do wróbla z armaty bo nie trafisz.

Zastosuj do siebie swoje przykazanie: "Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe", a i uśmiech i luz znowu w tobie się pojawi...

---------- Post dodany o 18:22 ---------- Poprzedni post był o 18:19 ----------

Dzięki za propozycję, nie brałem tego obiektywu pod uwagę ponieważ mało jest tego szkła na rynku wtórnym i cena jest też sporo wyższa od 14-140 nie mówiąc o 40-150.
    50-150 /2,8 wraz z konwerterem to wspaniałe szkło od olka i do polecenia dla ptasiarza. Za to 100-300 to najlepiej zrobiony z dłuższych ciemnozoomów- z własną stabilizacją,, jaśniejszy od Olka 75-300 i jakby mniej kiwający się od 40-150 o którym pisałeś.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Witam.
    Nie dawno stałem się posiadaczem kompletu O-MD E-M1 z obiektywem 12-40 oraz HLD-7.
    Aparatem na chwilę obecną wykonałem 30 zdjęć w przeciągu miesiąca, ale nie długo wybieram się na miesięczny urlop
    na mazury i chciałbym dokupić jakiś obiektyw o dłuższej ogniskowej do fotografii ptaków, przyrody, żaglówek etc.
    Jestem nowicjuszem w systemie Micro 4/3 i chciałbym się dowiedzieć, który obiektyw na tej matrycy będzie lepszy optycznie 14-150 czy 40-150.
    Wiem, że na APSC lepszy obiektyw to mniejsza krotność zoomu ale czy tak samo jest na M4/3.
    Od kilkunastu lat jestem posiadaczem Pentaxa, obecnie K-3 i kilku świetnych obiektywów ale chciałem spróbować czegoś mniejszego i mniejszej masy do dźwigania, E-M1 mniejszy to on zbytnio nie jest
    Chciałbym więc się dowiedzieć od użytkowników ww obiektywów, który będzie dla mnie lepszym wyborem, czytałem trochę o tych szkłach ale nie ma to, jak ktoś sam używa i może konkretnie coś od siebie dorzucić w tej kwestii.
    Olympus 40-150 pewnie by mi wystarczył skoro mam pokrycie szerszego kąta z 12-40 F2.8 ale, jak np 14-150 będzie lepszy to dlaczego mam nie dołożyć parę złotych do niego!

Dzięki za sugestie i odpowiedzi.

Skoro masz M1 to jedynie słuszny obiektyw to 50-200 2,8-35 ( duże 4/3) . Nie ma za co

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Skoro masz M1 to jedynie słuszny obiektyw to 50-200 2,8-35 ( duże 4/3) . Nie ma za co
    myślę, że 90-250 będzie lepiej
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły