Masakra... aż żałuję że ja nie jestem z Wrocławia. Wyluzujcie chłopaki.
Poszedłem wczoraj do sklepu, wziąłem w ręce dziewiczą 17 i przypiąłem do mojego E-M5. Włączyłem filmowanie i stwierdzam, że dalej są trzaski. Troszeczkę cichsze, ale są. To już trzecia 17 jaką miałem w rękach z identycznie zachowującym się silniczkiem AF. Czy ktoś w Krakowie ma działającą poprawnie? Jak niewierny Tomasz, jak nie zobaczę to nie uwierzę.![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Z chęcią bym Ci pomógł ale niestety mam za daleko.
Na 4 sztuki jakie miałem możliwość sprawdzić to tylko jedna "terkotała", reszta minimalnie mruczała ale żeby to usłyszeć, to trzeba było się dobrze wsłuchać w ich pracę. No ale na filmach nie było już słychać żadnych niezbędnych dźwięków![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Ok. Zrobię w wolnej chwili i podlinkuje.
chciałem się upewnić co robi body gdy cofniemy pierścień na tym konkretnym obiektywie do siebie:
- czy przełącza się automatycznie w tryb MF?
- czy może automatycznie włączyć peaking/powiększenie jeżeli tak mamy skonfigurowane body (MF assist)?
- jeśli peaking się włącza to czy tylko na chwilę (dopóki kręcimy pierścieniem) czy do czasu powrotu pierścieniem do przodu?
- czy tak samo jest podczas kręcenia filmików?
czy też może nie dzieje się nic i wszystkie pomoce musimy dodatkowo włączyć sami?
odpowiadających pięknie proszę o info z jakim korpusem u was dane zachowanie występuje