Strona 9 z 29 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 289

Wątek: Pogadajmy o portretach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: Pogadajmy o portretach

Dobrze jest mieć jakiś punkt odniesienia. Co byłoby nim bez tych linków?

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Bardzo cenne spostrzeżenia. To co, zaczynamy od nowa?
    O kurka wodna, znowu pieluch, przedszkole itd.? No dobra idę wyciągnąć swoje stare resoraki
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Dobrze jest mieć jakiś punkt odniesienia. Co byłoby nim bez tych linków?
    Problem tylko taki, że dla każdego z nas ten punkt może być inny, przez tysiące czynników, które dla każdego z nas mogą mieć różne wagi.
    Nie możemy sobie wyznaczać punktu odniesienia w kwestii tak niemierzalnej i osobniczej jak portrety, czysto jakościowej, bo "zawsze znajdzie się większa ryba".
    Zatem jako przykłady (ze wskazaniem dlaczego nam się akurat podoba) jak najbardziej TAK, jako punkt odniesienia NIE.

Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    To żeby nie było, że tylko linki ze zdjęciami.
    Polecam fajnego (IMHO) bloga z naszego podwórka. Facet robi tylko portrety i to rozumiane dość oldschoolowo. W blogu sporo wynurzeń okołoportretowych i okołofotograficznych, ale myślę lektura dość ciekawa i tłumacząca co autor i jak robi tak naprawdę.

http://marcinwuu.blogspot.com

Thomasso

Świetna anegdota, dokładnie odpowiada mojemu pojmowaniu portretu , a najlepsze jest, że jak już zrobisz takie zdjęcie, to zawsze trafi się komentarz, że takiemu przystojniakowi, to kazdy by zrobił dobra fotke
    Ostatnio edytowane przez fret ; 3.09.13 o 12:10

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Witam, piszę boldem, bo mam powód. Wiem, że wątek nie jest moja własnością, ale jako załozyciel czuję sie trochę odpowiedzialny za kierunek w którym zmierza dyskusja, a kierunek ten dobry niestety nie jest. No w każdym razie nie ma nic wspólnego z moimi intencjami.
    A nie mówiłem?

Kolego fret, naprawdę nie zauważasz tego, że na tym forum mało kto chce poważych dyskusji o fotografii? Ten trend panuje tu od dawna. Nie wiem dlaczego. Może dlatego, że to forum fotograficzne a nie literackie i ludzie wolą robić zdjęcia a nie pisać? Szukają tu rozrywki, kontaktu z ludźmi z odległych miejsc. Nie w głowie im teoretyzowanie na temat portretu, bo akurat co jak co, ale ten temat jest wyeksploatowany w internecie na maxa. Powielać spostrzeżenia? Kopiować treści? Po co? W jakim celu?
    Gdybyś zapodał konkretny problem, oooooo to co innego, można by roztrząsać, przedstawiać stanowiska, bronić poglądów, obalać argumenty. Natomiast rozkminiać pytanie "czym jest portret?" przy takim rozwoju internetu? Daj spokój...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    A nie mówiłem?

Kolego fret, naprawdę nie zauważasz tego, że na tym forum mało kto chce poważych dyskusji o fotografii? Ten trend panuje tu od dawna. Nie wiem dlaczego. Może dlatego, że to forum fotograficzne a nie literackie i ludzie wolą robić zdjęcia a nie pisać? Szukają tu rozrywki, kontaktu z ludźmi z odległych miejsc. Nie w głowie im teoretyzowanie na temat portretu, bo akurat co jak co, ale ten temat jest wyeksploatowany w internecie na maxa. Powielać spostrzeżenia? Kopiować treści? Po co? W jakim celu?
    Gdybyś zapodał konkretny problem, oooooo to co innego, można by roztrząsać, przedstawiać stanowiska, bronić poglądów, obalać argumenty. Natomiast rozkminiać pytanie "czym jest portret?" przy takim rozwoju internetu? Daj spokój...
    Ależ daję Tobie spokój, nie czuj się w jakikolwiek sposób zobowiązany do odwiedzania tego wątku. W internecie chyba już wszystko zostało powiedziane, chociaż ja mam wrażenie, że raczej niedopowiedziane, bo mało jest tematów poprowadzonych od początku do końca. Tu jest na to szansa. Początkowe teoretyzowanie potraktuj jako zagajenie. Jak się zbiorą ludzie zainteresowani portretem, to konkretne tematy pojawią się same i zaczną się rzeczowe dyskusje, wymiana doświadczeń, szukanie rozwiązań różnych problemów. Daj wątkowi szansę, nie przekreślaj go po dwóch dniach istnienia. A jeśli go przekreślasz, to znajdź sobie jakiś ciekawszy do rozważań o sensie pisania. Na tym forum jest dużo osób zainteresowanych dyskusjami o fotografii i jest też grupa zasłuzonych troli potrafiących sprowadzić każdy sensowny temat do parteru. Problemem sa raczej ci ostatni niz brak tych pierwszych.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    A mnie nęka...
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Ok. Skoro to ma być merytoryczna rozmowa o portrecie to może weźmiecie na warsztat moje zdjęcie. Przepraszam, że tak sobie wyskakuję przed szereg ze swoimi kilobajtami, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. Jako, że nie nie jestem specjalistą w tej dziedzinie to się nie obrażę jeśli ktoś kopnie mnie w czułe miejsce lub zniszczy porządek mojego świata wytykając mi kompletny brak sztuki...

dla lubiących linki wklejam linka: http://www.karsh.org/#/the_work/port...ston_churchill

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ależ daję Tobie spokój, nie czuj się w jakikolwiek sposób zobowiązany do odwiedzania tego wątku. W internecie chyba już wszystko zostało powiedziane, chociaż ja mam wrażenie, że raczej niedopowiedziane, bo mało jest tematów poprowadzonych od początku do końca. Tu jest na to szansa. Początkowe teoretyzowanie potraktuj jako zagajenie. Jak się zbiorą ludzie zainteresowani portretem, to konkretne tematy pojawią się same i zaczną się rzeczowe dyskusje, wymiana doświadczeń, szukanie rozwiązań różnych problemów. Daj wątkowi szansę, nie przekreślaj go po dwóch dniach istnienia. A jeśli go przekreślasz, to znajdź sobie jakiś ciekawszy do rozważań o sensie pisania. Na tym forum jest dużo osób zainteresowanych dyskusjami o fotografii i jest też grupa zasłuzonych troli potrafiących sprowadzić każdy sensowny temat do parteru. Problemem sa raczej ci ostatni niz brak tych pierwszych.
    Tylko tu niestety diablo trochę racji ma. Wrzucę nieco dziegciu (se trudne słowo wybrałem, a co). Idąc Twoją definicją lub powinienem napisać tym, czym dla Ciebie jest portret, to praktycznie każde zdjęcie przedstawiające człowieka można nazwać portretem. Zdjęcia pokazane tu http://www.andygotts.com/ każdy określi jako portret bez mrugnięcia okiem, ale takie fotki z CKM-a, czy Playboy'a też się w sumie łapią pod definicję portretu.
    I teraz meritum, pamiętam jak na zlocie w Rabce, śp. Irek robił nam wykład odnośnie zdjęć portretowych. Mówił co zrobić, żeby fotografowanej osobie nie wyszedł wielki nos albo czoło nie było zbyt wysokie. Ot, takie triki warsztatowe, które dotyczą konkretnego problemu jaki mamy podczas robienia zdjęć portretowych i pozwalają go nam rozwiązać.
    The question is, who cares?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Ok. Skoro to ma być merytoryczna rozmowa o portrecie to może weźmiecie na warsztat moje zdjęcie. Przepraszam, że tak sobie wyskakuję przed szereg ze swoimi kilobajtami, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. Jako, że nie nie jestem specjalistą w tej dziedzinie to się nie obrażę jeśli ktoś kopnie mnie w czułe miejsce lub zniszczy porządek mojego świata wytykając mi kompletny brak sztuki...
    dla lubiących linki wklejam linka: http://www.karsh.org/#/the_work/port...ston_churchill
    Chwila, tylko krótko co mnie nęka i zara będziem jechać.
    Nęka mnie zalew netu przez poczwarki ze zdemolowaną gaussem skórą, rozwaloną spapraną obróbką twarzą i co gorsza to takimi poczwarami szczyci się jako "profi photography" ktoś kto wypełzł w świat z naszego forum. No!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Uprawnienia umieszczania postów