Strona 19 z 29 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 289

Wątek: Pogadajmy o portretach

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Pogadajmy o portretach

Niekiedy czasem ktos pomyli ogniskowe,ale czy wyjdzie to na plus czy na minus??Ogladajac zdjecie czesto sobie zadaje pytanie,pomylil sie czy doskonale wiedzial co robi i dlaczego,lamiac zasade .
    Popatrzmy na te przykladyZałącznik 99363Załącznik 99362I teraz pytanie czy z zasadami czy przeciw zasadom???

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Niekiedy czasem ktos pomyli ogniskowe,ale czy wyjdzie to na plus czy na minus??Ogladajac zdjecie czesto sobie zadaje pytanie,pomylil sie czy doskonale wiedzial co robi i dlaczego,lamiac zasade. Popatrzmy na te przykladyI teraz pytanie czy z zasadami czy przeciw zasadom???
    Dlatego może lepiej pisać o swoich doświadczeniach zamiast wygłaszać elaboraty na tematy książkowe? Bez łamania zasad ciągle byśmy mazali po ścianach w jaskiniach a muzyka by przypominała wycie wilków do księżyca

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Żeby pomylić, to trzeba najpierw mieć coś do pomylenia. Dlatego jestem zwolennikiem zaczynania od podstawowych zasad, a nie od "arthyzmu" Zbyt wielu wybiera w obecnych czasach drogę od d. strony, czyli "arthyzm" bez znajomości zasad.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Niekiedy czasem ktos pomyli ogniskowe,ale czy wyjdzie to na plus czy na minus??Ogladajac zdjecie czesto sobie zadaje pytanie,pomylil sie czy doskonale wiedzial co robi i dlaczego,lamiac zasade .
    Popatrzmy na te przykladyZałącznik 99363Załącznik 99362I teraz pytanie czy z zasadami czy przeciw zasadom???
    Jak bym zobaczył takich jak ten pierwszy 30 portretów to bym się jednak zastanowił nad intencjami fotografa. Bo to jest karykatura. Coś jak słynny portret Urbana z cygarem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Jak bym zobaczył takich jak ten pierwszy 30 portretów to bym się jednak zastanowił nad intencjami fotografa. Bo to jest karykatura. Coś jak słynny portret Urbana z cygarem.
    Wedle teorii karykatura może być portretem

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Wedle teorii karykatura może być portretem
    Oczywiście jest. Ale zaczynanie omawiania tematu od tej strony nie jest najlepszym pomysłem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

"tylko portret zrobiony kliszą 6x6 jest prawdziwym portretem" - takie zdajnie kiedyś usłyszałem,
    ale na poważnie jak dla mnie 50mm to jest ogniskowa portetowa, im jaśniejsza tym lepiej
    135mm to bardzo wąsko, żeby 75/1.8 zrobić zdjęcie w kadrze amerykańskim to trzeba na prawdę daleko odejść

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    "tylko portret zrobiony kliszą 6x6 jest prawdziwym portretem" - takie zdajnie kiedyś usłyszałem,
    ale na poważnie jak dla mnie 50mm to jest ogniskowa portetowa, im jaśniejsza tym lepiej
    135mm to bardzo wąsko, żeby 75/1.8 zrobić zdjęcie w kadrze amerykańskim to trzeba na prawdę daleko odejść
    Mówimy przecież o kątach na FF. 75mm to po przeliczeniu 150mm.
    Swoją drogą. Moje 3 zdjęcia, które wcześniej wrzuciłem był robione obiektywem 135mm podłączonym do olka (przeliczeniowo 270mm).
    Parę kroków faktycznie trzeba odejść ale bez przesady.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Żeby pomylić, to trzeba najpierw mieć coś do pomylenia. Dlatego jestem zwolennikiem zaczynania od podstawowych zasad, a nie od "arthyzmu" Zbyt wielu wybiera w obecnych czasach drogę od d. strony, czyli "arthyzm" bez znajomości zasad.
    Tak, i cykają po 25 "prawie_identycznych" ujęć z nadzieją że chociaż jedno wyjdzie dobre...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Otóż to, ja jestem zwolenniczką maksymy, że żeby łamać zasady, trzeba je najpierw poznać. Chociaż wielu mistrzów i tę zasadę łamie
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Uprawnienia umieszczania postów