Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Dynamiki już wystarczy :)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Dynamiki już wystarczy :)

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Janko, dzięki za prezentację. Widać... fajnie widać. że takie posty niektórym wujkom nie po drodze, ale Wujkowie drodzy przyszedł czas i na Olka.
    Człowiek, który będzie dzielił świat według napisu na obudowie, zawsze ma u mnie na wstępie minus dziesięć punktów reputacji
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W takim razie jak sądzisz co dalej, co po dynamice?
    Jeśli chodzi o jpg? W zakresie parametrycznym - nic, jeśli wyznacznikiem mają być najnowsze matryce. Da się zrobić już wszystko, co nie jest skrajne albo syntetyczne. Ale za to jesteśmy dopiero na początku drogi ''inteligencji'' aparatów. Wystarczy zobaczyć, co przywożą Kowalscy z wakacji: choćby mieli nie wiem jak wypasiony sprzęt, większość zdjęć wciąż jest poruszona, przepalona, zamglona, przekontrastowana albo wręcz odwrotnie - blada, a w sztucznych światłach zwykle wb leży, ale ten ''ludzki'', a nie wyliczony. Bo właśnie z profilem psychooptycznym sprzęt sobie nie radzi, z tym, jak kadr postrzega człowiek, z zafałszowaniami, które mózg człowieka wprowadza.
    Czas rozwijać moduł konwersji w oparciu o rozpoznawanie scen i profilowanie zgodnie z ogólnymi upodobaniami. Bo na razie to jest marniutko. Oczywiście obrabiaczom rawów to psu na budę.
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    brzmi podobnie...
    Słynne hasło o 640kB jest jednym z tych, które najczęściej przytacza się bez kontekstu, co niestety nie najlepiej świadczy o przytaczającym. W tamtej rzeczywistości mało to w pełni sens, gdyż aplikacje wymagały zwykle ułamka tej pamięci, pamięć w ogóle była dość droga, a nikt zdrowo myślący nie brał pod uwagę rzeczywistości, która miała nastąpić po latach. Komputery tamtych czasów żyły kilka lat i znikały bez śladu, zupełnie inaczej niż obecnie, gdzie wymaga się kompatybilności wstecznej nawet i w 20 lat.
    Albo inaczej: komu potrzeba dziś dźwięku >44.1/16? Tylko twórcom muzyki. Konsumentom do niczego nie jest przydatny, bo nie słychać żadnej różnicy między 44.1/16 a np. 96/24. Komu potrzebny jest kalkulator o dokładności >32 bity? Może twórcom satelitów. Podobnie z dynamiką. Zbliżamy się do tego, co widzi człowiek i zwiększanie zakresu będzie sztuką dla sztuki.
    Cytat Zamieszczone przez ngs Zobacz posta
    Najlepiej żeby dali w matrycy możliwość łączenia pikseli, jak ktoś chce dużą dynamikę, to łączymy 4 pixele i mamy dynanikę większą o 2EV, ale rozdzielczość 4x mniejszą.
    Ależ ja to robię od lat Dlatego tak cieszę się z każdego przyrostu pikseli. U mnie ''bazowa'' rozdzielczość to mniej więcej 5-6Mpx, reszta pracuje na czystość najniższych ev, które w natywnej rozdzielczości zostają odrzucone (dynamika absolutna się nie zwiększa, zwiększa się dynamika użyteczna lecz co najwyżej do poziomu dynamiki absolutnej).
    Cytat Zamieszczone przez ngs Zobacz posta
    Szczególnie do filmowaia by się to przydało, gdzie do "full HD" wystarcza dużo mniejsza rozdzielczość.
    Czekam z niecierpliwością na małe rawy nagrywane z częstotliwością filmową. Wreszcie chciałoby mi się coś pofilmować, bo teraz, zanim poustawia się wszystko jak do jpg, to się odniechciewa... No i zakres dynamiczny podczas pracy filmowej wciąż jest niższy, znacząco niższy, że nie wspomnę o uproszczonym skalowaniu itp. sprawach.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 7.03.13 o 10:40

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Janko: Jakoś mnie ten pierwszy przykład nie przekonuje ... tak mała powierzchnia bieli (w lesie)jest tłumiona cieniami... Prawdziwe wyzwanie to ciemna brama i oświetlony słońcem motyw za bramą...pozdrowka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Rewolucja w filmowaniu już się zaczęła. Jest BMC, niedługo ma być Digital Bolex. Tyle, że wtedy zapotrzebowanie na miejsce wzrośnie bardzo znacząco.
    Bardzo dużą dynamikę trzeba umieć wykorzystać aby scena nie stała się płaska. Wystarczy rzucić okiem na to jak malarze dają radę upchnąć ogromną dynamikę i zachować ogólny kontrast sceny. Prosty globalny HDR da nam tylko spadek kontrastu co czasem jest dobre, ale często już tak sobie to wygląda. Trzeba się nauczyć operować lokalnym kontrastem, a to nie jest banalne i trudno jest to zautomatyzować.
    Nadchodzi czas aparatów na Androidzie gdzie będzie znacznie łatwiej dodawać funkcjonalność, bo sprzęt jak Janko zauważył potrafi już naprawdę dużo.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Janko: Jakoś mnie ten pierwszy przykład nie przekonuje ... tak mała powierzchnia bieli (w lesie)jest tłumiona cieniami... Prawdziwe wyzwanie to ciemna brama i oświetlony słońcem motyw za bramą...pozdrowka
    A w bramie pełno śniegu
    Wiem, że większości taki przykład nie przekona, bo nie mają dużego doświadczenia w łażeniu po zaśnieżonych ciemnych lasach, ale to jest najbardziej dynamiczna scena naturalna jaką znam, wyłączając kadry ze słońcem (których żaden sprzęt nie przeniesie).
    Ale przy okazji zrobię i bramę - tylko, że to będzie dla sprzętu słabsze wyzwanie.

---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post był o 09:52 ----------

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Rewolucja w filmowaniu już się zaczęła. Jest BMC, niedługo ma być Digital Bolex. Tyle, że wtedy zapotrzebowanie na miejsce wzrośnie bardzo znacząco.
    Nie kosztują dwa tysiące
    Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Bardzo dużą dynamikę trzeba umieć wykorzystać aby scena nie stała się płaska. Wystarczy rzucić okiem na to jak malarze dają radę upchnąć ogromną dynamikę i zachować ogólny kontrast sceny. Prosty globalny HDR da nam tylko spadek kontrastu co czasem jest dobre, ale często już tak sobie to wygląda. Trzeba się nauczyć operować lokalnym kontrastem, a to nie jest banalne i trudno jest to zautomatyzować.
    Ja sobie chętnie sam pogmeram Jeśli będę miał czym tylko. Na razie, gdy materiał jest tego warty, traktuję film jak zbiór rawów i obrabiam to acr-em. Zakres możliwych zmian jest marny, roboty dużo, ale i tak lepiej to wygląda niż prosto z puszki. Tu przykład, jeszcze z Canona 500D (wyłączcie sobie 3D jeśli nie macie okularów do oglądania trójwymiarowych obrazów)

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Witam !

Jednak ta najnowsza matryca zastosowana w Olkach zauwazalnie niweluje slabosci poprzednich matryc.
    Mozna powiedziec, ze jak dla mnie jest to rewolucja w rozwiazaniach poprawiajace wczesniejsze ograniczenia w Olkach.

Robilem porownanie przy swietle zastanym przy ciemnawym pokoju i wyszlo mi, ze 5D MKII zaszumial bardziej od EPL-5.

Nowa matryca Olka + jasna stalka to naprawde daje wiele mozliwosci ogarniecie wielu tematow nawet w gorszych warunkach
    oswietleniowych bez kombinowania i cudowania aby wyciagac cienie i swiatla.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 7.03.13 o 12:38
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ....
    Słynne hasło o 640kB jest jednym z tych, które najczęściej przytacza się bez kontekstu, co niestety nie najlepiej świadczy o przytaczającym. W tamtej rzeczywistości mało to w pełni sens, gdyż aplikacje wymagały zwykle ułamka tej pamięci, pamięć w ogóle była dość droga, a nikt zdrowo myślący nie brał pod uwagę rzeczywistości, która miała nastąpić po latach. Komputery tamtych czasów żyły kilka lat i znikały bez śladu, zupełnie inaczej niż obecnie, gdzie wymaga się kompatybilności wstecznej nawet i w 20 lat.
    Albo inaczej: komu potrzeba dziś dźwięku >44.1/16? Tylko twórcom muzyki. Konsumentom do niczego nie jest przydatny, bo nie słychać żadnej różnicy między 44.1/16 a np. 96/24. Komu potrzebny jest kalkulator o dokładności >32 bity? Może twórcom satelitów. Podobnie z dynamiką. Zbliżamy się do tego, co widzi człowiek i zwiększanie zakresu będzie sztuką dla sztuki.
    ....
    Generalnie cytaty przytacza sie bez kontekstu, ale chetnie wyslucham, w jakich to okolicznosciach padla ta wypowiedz - zwlaszcza, ze BG do tej pory sie zapiera, ze to powiedzial - w koncu poznam prawde

Wracajac do tematu - ograniczenia oka ludzkiego nie byly jakos do tej pory ogranicznikiem dla rozwoju technologii i nowych potrzeb - wrecz przeciwnie - sa motywatorem i przyczynkiem dalszego rozwoju - podczerwnien, ultrafiolet, promikenie Roentgena, teleskopy, mikroskopy, itepe, itede. To ze zobaczyles co chciales i juz ci wiecej do szczescia nie potrzeba, to jakos malo przekonywujacy argument za tym, ze dalszy rozwoj jest niepotrzebnny i nie widzisz specjalnego zastosowania dla ew. nowych technologi oprocz sztuki
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Coś podobnego jest w matrycach EXR Fuji. A i ostatnio pojawił się patent na matryce, w której piksele wyłączają się, gdy już przyjmą maksymalny ładunek, jaki są w stanie zgromadzić. Jest już nawet działający prototyp, ale o jakiejś śmiesznie małej rozdzielczości.
    Pamietam, że chyba w X10 jest taka funkcja ale trzeba ją wcześniej uruchomić w menu i dostajemy lepszy DR ale przy słabszej rozdzielczości. Czy ta funkcja dokładnie tak samo wygląda w EX-1?
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Generalnie cytaty przytacza sie bez kontekstu, ale chetnie wyslucham, w jakich to okolicznosciach padla ta wypowiedz - zwlaszcza, ze BG do tej pory sie zapiera, ze to powiedzial - w koncu poznam prawde
    Sprawa jest niejasna, bo sam zainteresowany zaprzecza, by to kiedykolwiek powiedział, natomiast znam wyjaśnienie, które jest prawdopodobne, ponieważ wtedy tak właśnie argumentowano ze względu na cenę pamięci i ograniczenia sprzętowe. Otóż to nieco nienaturalne ograniczenie (naturalnym jest 2^20 czyli megabajt) wynikało z chęci zachowania równowagi między obszarem adresowym ramu i urządzeń peryferyjnych. A ponieważ cały obszar to właśnie 1MB (przestrzeń adresowa procesora 8088 czyli pierwszych pecetów - PC i XT), wydzielono kompromisowo 640kB na ram i 384kB na peryferia. Pewno zastanawiano się, jaki podział zrobić i tak właśnie argumentował ''winny'' - w czasie owym (rok 1981, a właściwie wcześniej), wsadzano do komputerów kilka - kilkadziesiąt kilobajtów, a pecety, będące komputerami profesjonalnymi, miały zwykle tylko część owego przydzielonego obszaru i programy musiały owo ograniczenie uwzględniać.
    Twórcy pecetów jak i dosa z pewnością nie przewidzieli swojego sukcesu i tego, że dość szybko powstał 80286 z 16MB obszarem adresowym, który był dzielony nadzwyczaj dziwacznie przy zachowaniu kompatybilności wstecznej (posiadał też tryb pracy ''chronionej'', w której już można było użyć całego obszaru, ale nie był to tryb kompatybilny wprost, a drogiego oprogramowania na rynku znajdowało się już bardzo dużo, żeby tak sobie po prostu zamknąć produkcję jak z komputerkami typu Spectrum).
    Taka ciekawostka - co może wydawać się historią, wcale nie musi nią być. Do dziś używam Autotraxa (programu do projektowania płytek elektronicznych), ponieważ go dobrze znam, a nowego mi nie potrzeba. Ów program pracuje w DOSie, korzysta z grafik dostępnych 25 lat temu i można go dziś używać za pomocą DOSBoxa.
    Inna ciekawostka - pewno słyszeliście o polskim procesorze na Cebicie, który ma być najszybszy na świecie, a z którego wszyscy się śmieją. Otóż jest to najszybszy na świecie, ale kompatybilny z przemysłową rodziną ''51'', która ma 32 lata, jest nadal produkowana, a pamięć liczymy tam w kilobajtach. Jest to zresztą mój ulubiony procesor, na który programy pisze się często w asemblerze, a znajduje się w miliardach różnych urządzeń. Na swojej stronie mam trochę aplikacji, tak na marginesie.
    Wracajac do tematu - ograniczenia oka ludzkiego nie byly jakos do tej pory ogranicznikiem dla rozwoju technologii i nowych potrzeb - wrecz przeciwnie - sa motywatorem i przyczynkiem dalszego rozwoju - podczerwnien, ultrafiolet, promikenie Roentgena, teleskopy, mikroskopy, itepe, itede.
    I co, myślisz że Kowalskiego interesuje podczerwień, ultrafiolet, Roentgen czy teleskopy? Mówiłem przecież o zastosowaniach komercyjnych, a tam już wystarczy. Czas na IQ aparatu (niestety - byle dało się to wyłączyć).
    To ze zobaczyles co chciales i juz ci wiecej do szczescia nie potrzeba, to jakos malo przekonywujacy argument za tym, ze dalszy rozwoj jest niepotrzebnny i nie widzisz specjalnego zastosowania dla ew. nowych technologi oprocz sztuki
    Oczywiście, że jest potrzebny, ale już poza komercją. Tak jak audio - 24/96 potrzebne jest nagrywającym muzykę, ponieważ tam czasem wykonuje się operacje mocno nieliniowe. Podobnie jak w szopie przydaje się 16 bitów, ale do czasu obróbki. Potem już nikomu to na nic.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Jako przecietny przedstawiciel Kowalskich stwierdzam, ze mam w domu maly teleskop, ktory czasami uzywamy z synem na spolke, mam garsc klisz IR w lodowce - przyjdzie lato, to przyjdzie na nie kolej, uzywam znacznikow UV do rzeczy, ktore sprzedaje, no i przez chwile (do czasu, kiedy poznalem cene) chodzil mi po glowie przenosny spektometr XRF - mialem przez chwile takie zainteresowania zwiazane z recyclingiem

Zgodze sie z jednym - IQ aparatu moze byc pewna przyszloscia - ale bardziej bym postawil na rozmiary, mozliwosc bycia on-line i latwosc uzytkowania - cos jak okulary wujka Googla?
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Jako przecietny przedstawiciel Kowalskich stwierdzam, ze mam w domu maly teleskop, ktory czasami uzywamy z synem na spolke, mam garsc klisz IR w lodowce - przyjdzie lato, to przyjdzie na nie kolej, uzywam znacznikow UV do rzeczy, ktore sprzedaje, no i przez chwile (do czasu, kiedy poznalem cene) chodzil mi po glowie przenosny spektometr XRF - mialem przez chwile takie zainteresowania zwiazane z recyclingiem
    Niestety, nie jesteś przedstawicielem Kowalskich
    Zgodze sie z jednym - IQ aparatu moze byc pewna przyszloscia - ale bardziej bym postawil na rozmiary, mozliwosc bycia on-line i latwosc uzytkowania - cos jak okulary wujka Googla?
    Prostota to majątek - ten, kto zacznie sprzedawać proste, ale naprawdę - aparaty, dużo zarobi. Coś w rodzaju trochę grubszej karty kredytowej ze spustem i zoomem. I niczym więcej.
    Ewentualnie więcej mogłoby być po podłączeniu usb - żeby wnuczuś poustawiał dziadziowi (albo dziadziuś wnuczkowi, bo i tak może być)