Jakim to penem?
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------
Pytanie do autora wątku.
Jakim to penem?
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------
Pytanie do autora wątku.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
W Twoim przykładzie, gdzie mamy słońce w kadrze (albo chmury w jego sąsiedztwie), ograniczeniem dynamiki będzie też obiektyw (tzn. byłby, gdyby matryca przeniosła te 20EV). Kiedyś chciałem zobaczyć, gdzie są ograniczenia i kilkoma obiektywami pstryknąłem hdra żarówki, tak żeby nie przepalić włókna i złapać zacienione tło (wyszło gdzieś z 6 zdjęć co 3EV). Niestety dyfuzja świateł praktycznie spartoliła wszystko - jedna wielka mgła. W zoomach makabrycznie, ale na prostym industarze składającym się z trzech tylko soczewek było także kiepsko. Oczywiście industar to prehistoria - kiepskie powłoki, ale obiektywów tak prostych też już się nie robi.
W praktyce takie ultrahadeery najlepiej wyjdą... otworkiem w próżni![]()
Też jestem zdania, że matryca w om-d i późniejszych jest wystarczająca dla mnie. Robiłem zdjęcia na śniegu modelce i w e-pl3 mi wszystko mrugało od przepałów, tak w om-d było tak jak chciałem.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Janko, dzięki za prezentację. Widać...fajnie widać. że takie posty niektórym wujkom nie po drodze, ale Wujkowie drodzy przyszedł czas i na Olka. W takim razie jak sądzisz co dalej, co po dynamice? Bo moim zdaniem ekstremalny tuning algorytmu wyostrzania w zależności od stopnia kompresji jpg jak i wybranego iso (im wyższe tym mniejsze powinno być wyostrzanie lub wręcz jego brak). Piszę oczywiście o trybie auto bo w rawie to sobie radzisz
![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Kiedyś zrobiłem taki test żarówkowy:
HDR to to nie jest, wyciągałem tylko z jednej klatki, w dodatku z iso 5000. Ale światło nie wylało się poza obrys żarówki. Z dobrym obiektywem można takie rzeczy robić, z kiepskim niestety nie...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Najlepiej żeby dali w matrycy możliwość łączenia pikseli, jak ktoś chce dużą dynamikę, to łączymy 4 pixele i mamy dynanikę większą o 2EV, ale rozdzielczość 4x mniejszą. Szczególnie do filmowaia by się to przydało, gdzie do "full HD" wystarcza dużo mniejsza rozdzielczość.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb