Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Dynamiki już wystarczy :)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: Dynamiki już wystarczy :)

Jakim to penem?

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------

Pytanie do autora wątku.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Jakim to penem?

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------

Pytanie do autora wątku.
    E-PM2 kuzynem EPL-5 i E-M5
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Całkowitej dynamiki już wystarczy dla uzyskania naturalnie wyglądającego zdjęcia. Można więcej, ale to już wyjdzie z tego blady, mało kontrastowy koszmar, który nijak nie przypomina tego, co widzi ludzkie oko.
    W Twoim przykładzie, gdzie mamy słońce w kadrze (albo chmury w jego sąsiedztwie), ograniczeniem dynamiki będzie też obiektyw (tzn. byłby, gdyby matryca przeniosła te 20EV). Kiedyś chciałem zobaczyć, gdzie są ograniczenia i kilkoma obiektywami pstryknąłem hdra żarówki, tak żeby nie przepalić włókna i złapać zacienione tło (wyszło gdzieś z 6 zdjęć co 3EV). Niestety dyfuzja świateł praktycznie spartoliła wszystko - jedna wielka mgła. W zoomach makabrycznie, ale na prostym industarze składającym się z trzech tylko soczewek było także kiepsko. Oczywiście industar to prehistoria - kiepskie powłoki, ale obiektywów tak prostych też już się nie robi.
    W praktyce takie ultrahadeery najlepiej wyjdą... otworkiem w próżni

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Też jestem zdania, że matryca w om-d i późniejszych jest wystarczająca dla mnie. Robiłem zdjęcia na śniegu modelce i w e-pl3 mi wszystko mrugało od przepałów, tak w om-d było tak jak chciałem.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Też jestem zdania, że matryca w om-d i późniejszych jest wystarczająca dla mnie. Robiłem zdjęcia na śniegu modelce i w e-pl3 mi wszystko mrugało od przepałów, tak w om-d było tak jak chciałem.
    To akurat nie jest problem małej dynamiki, tylko kiepskiego światłomierza (być może tak ustawionego fabrycznie ze względu na kompromis).

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Janko, dzięki za prezentację. Widać... fajnie widać. że takie posty niektórym wujkom nie po drodze, ale Wujkowie drodzy przyszedł czas i na Olka. W takim razie jak sądzisz co dalej, co po dynamice? Bo moim zdaniem ekstremalny tuning algorytmu wyostrzania w zależności od stopnia kompresji jpg jak i wybranego iso (im wyższe tym mniejsze powinno być wyostrzanie lub wręcz jego brak). Piszę oczywiście o trybie auto bo w rawie to sobie radzisz
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Kiedyś zrobiłem taki test żarówkowy:

HDR to to nie jest, wyciągałem tylko z jednej klatki, w dodatku z iso 5000. Ale światło nie wylało się poza obrys żarówki. Z dobrym obiektywem można takie rzeczy robić, z kiepskim niestety nie...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	x03.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	122,0 KB
ID:	82824   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	x02.jpg
Wyświetleń:	248
Rozmiar:	418,1 KB
ID:	82825   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	x01.jpg
Wyświetleń:	248
Rozmiar:	266,9 KB
ID:	82826  
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Jak duża winna być dynamika matrycy? Jak dla mnie taka, aby poniższe zdjęcie dało się wykonać w jednym podejściu (bez składania kadrów w hdr). Do tej pory się mi to nie udawało, a że w końcu miałem okazję znaleźć się w takim miejscu i w taką pogodę z nowym penem, miło mi stwierdzić, że do matryc z ostatnich luster Nikonów dołączyła ta z nowych penów
    Zatem dalsze zwiększanie dynamiki może następować, ale nie jest mi już potrzebne. ...
    Cytat Zamieszczone przez Bill Gates
    640K software is all the memory anybody would ever need on a computer...
    brzmi podobnie...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Najlepiej żeby dali w matrycy możliwość łączenia pikseli, jak ktoś chce dużą dynamikę, to łączymy 4 pixele i mamy dynanikę większą o 2EV, ale rozdzielczość 4x mniejszą. Szczególnie do filmowaia by się to przydało, gdzie do "full HD" wystarcza dużo mniejsza rozdzielczość.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ngs Zobacz posta
    Najlepiej żeby dali w matrycy możliwość łączenia pikseli, jak ktoś chce dużą dynamikę, to łączymy 4 pixele i mamy dynanikę większą o 2EV, ale rozdzielczość 4x mniejszą. Szczególnie do filmowaia by się to przydało, gdzie do "full HD" wystarcza dużo mniejsza rozdzielczość.
    Coś podobnego jest w matrycach EXR Fuji. A i ostatnio pojawił się patent na matryce, w której piksele wyłączają się, gdy już przyjmą maksymalny ładunek, jaki są w stanie zgromadzić. Jest już nawet działający prototyp, ale o jakiejś śmiesznie małej rozdzielczości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb