Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Dynamiki już wystarczy :)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Odp: Dynamiki już wystarczy :)

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A poza tym - ile jest narzekania, że dźwięk na DVD/BR jest zbyt cichy? A to właśnie dystrybucja wysokodynamiczna, której prawie nikt nie docenia.
    Ja doceniam. np. ostatni koncert Iron Maiden En Vivo całkiem fajnie brzmi na blurayu. Postanowiłem dokupić płytę CD z tego koncertu, żebu móc po za domem też słuchać i się załamałem jak to tragicznie brzmi, wszystko przesterowane i spłaszczone, nawet minuty nie da się wytrzymać.

W każdym razie mi ciągle chodzi o to, że nie powinno się projektować rzeczy na styk (np. człowiek słyszy do 22khz, to 44khz ma wystarczyć), tylko dobry inżynier zawsze zostawia dużą rezerwę, co by było gdyby domy projektowano na styk? Przyjedzie w gości gruby wujek ze stanów i podłoga ma się zapaść, bo ktoś obliczył że przeciętny człowiek stojący na podłodze nie będzie ważył więcej niz 150kg? Dlatego im więcej dynamiki, tym lepiej, a niedzielni pstrykacze na auto tym bardziej to docenią, bo niebo przestanie im się przepalać. A większej ilości pikseli nie docenią, bo ich tv/monitor ma rozdzielczość tylko 2 megapixele, albo wrzucają na fejsa, gdzie są skalowane np. do 800x600, czyli do 0.5mpix.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ngs Zobacz posta
    Ja doceniam. np. ostatni koncert Iron Maiden En Vivo całkiem fajnie brzmi na blurayu. Postanowiłem dokupić płytę CD z tego koncertu, żebu móc po za domem też słuchać i się załamałem jak to tragicznie brzmi, wszystko przesterowane i spłaszczone, nawet minuty nie da się wytrzymać.
    Cóż, niestety - taki target. Oczywiście na CD spokojnie weszłaby edycja z BR, zresztą można to zrobić we własnym zakresie (byle zgodnie ze sztuką) i będzie nie do rozróżnienia (chyba, że to wielokanałowe).
    W każdym razie mi ciągle chodzi o to, że nie powinno się projektować rzeczy na styk (np. człowiek słyszy do 22khz, to 44khz ma wystarczyć)
    Nikt nie słyszy tak wysoko, albo jeśli w ogóle, to jakiś margines w wieku lat trzech Sam obecnie wyciągam ok. 18.5kHz, ale już z dużym podbiciem i jestem całkiem zadowolony z tak dobrego wyniku w tym wieku.
    Ale nie o to chodzi, lecz o to, że...
    tylko dobry inżynier zawsze zostawia dużą rezerwę, co by było gdyby domy projektowano na styk? Przyjedzie w gości gruby wujek ze stanów i podłoga ma się zapaść, bo ktoś obliczył że przeciętny człowiek stojący na podłodze nie będzie ważył więcej niz 150kg?
    Nie ma ludzi ważących pięć ton jak również takich, którzy słyszą >20kHz. Poza tym tam tak naprawdę nie ma żadnej informacji, właściwie to nie ma jej już od ok 10kHz, co z powodzeniem wykorzystuje się przy generacji harmonicznych dla starych płyt (takich, których pasmo nie przekracza 6-8kHz).
    Dobry inżynier zostawia zapas tam, gdzie jest sens.
    Dlatego im więcej dynamiki, tym lepiej, a niedzielni pstrykacze na auto tym bardziej to docenią, bo niebo przestanie im się przepalać.
    Od tego jest światłomierz.
    A większej ilości pikseli nie docenią, bo ich tv/monitor ma rozdzielczość tylko 2 megapixele, albo wrzucają na fejsa, gdzie są skalowane np. do 800x600, czyli do 0.5mpix.
    I szum w cieniach im znika

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

[...] tylko dobry inżynier zawsze zostawia dużą rezerwę [...]
    Mnie tam uczono, żeby zostawiać min. 20%, czyli nie za wiele. Skoro Janko słyszy do ok.18.5kHz, z zapasem 20% da to w zaokrągleniu 22kHz czyli samplujemy (uwzględniając Nyquista minimalistycznie) 44kHz właśnie Ważniejsze MZ ile bitów na próbkę mamy (to jak z RAW 10 vs 12bit). 96kHz da ładniejsze odwzorowanie "góry" tylko czy ktoś to usłyszy? Jeżeli oczywiście urządzenie odtwarzające to przeniesie...
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Awatar pire
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kiedyś w czasach studenckich miałem takiego kumpla, upierał się, że słyszy powyżej 18 kHz i poniżej 20Hz, zrobiliśmy test na generatorze dźwięków, cóż, okazało się, że on słyszy te dźwięki nawet po wyłączeniu generatora (oczywiście o tym nie wiedział).
    Fuji X

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pire Zobacz posta
    Kiedyś w czasach studenckich miałem takiego kumpla, upierał się, że słyszy powyżej 18 kHz i poniżej 20Hz, zrobiliśmy test na generatorze dźwięków, cóż, okazało się, że on słyszy te dźwięki nawet po wyłączeniu generatora (oczywiście o tym nie wiedział).
    Jeszcze problem jest taki, że często słyszy się podharmoniczne. Pomijam, że testować należy czystym sinusem, ale słuchawki czy głośniki mogą generować niższe tony na skutek niedoskonałości materiałowej jeśli będzie się je katować wysokim poziomem tak dużej częstotliwości. ''Moje'' 18,5kHz już nie generuje właściwie niczego słyszalnego, ale swego rodzaju cień, który maskuje resztę. Wyżej już nie mam tego efektu (choć pewnie przy jakimś poziomie 140dB pojawiłby się).
    A w ogóle, gdyby ktoś chciał sobie posprawdzać słuch używając jakiegoś Audacity czy innego CoolEdita, niech broń boziu nie używa głośników, bo wyśle je do aniołków.

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A w ogóle, gdyby ktoś chciał sobie posprawdzać słuch używając jakiegoś Audacity czy innego CoolEdita, niech broń boziu nie używa głośników, bo wyśle je do aniołków.
    Rozumiem, że sprawdzone doświadczalnie?

Awatar pire
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

"posłuchaj o obrazach" - jestem pod wrażeniem, słuchowym oczywista.
    Fuji X

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Maciek_WM Zobacz posta
    Rozumiem, że sprawdzone doświadczalnie?
    Nie, choć tak: szukając potwierdzenia reguły oddałem w służbę nauki stary ''gwizdek'' z altusa z rozwaloną obudową. Watów było tylko kilka, piskał dwie sekundy

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.