Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: FL36R wystarczy dla amatora?

Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

FL36R wystarczy dla amatora?

chciał bym zakupić lampę błyskową do olka E420.. czy wystarczy ona by robić foty w kościele?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: FL36R wystarczy dla amatora?

FL 36R wystarczy. Była projektowana dla wykorzystania amatorskiego. Czyli ogólnie mówiąc tańsza od FL-50R, na mniejszą ilość akumulatorów, przez to z dłuższym czasem ładowania niż FL-50R i jak łatwo się domyśleć ze słabszym błyskiem, ale i tak na tyle mocnym by odpowiednio rozświetlić to co przed obiektywem.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jeśli zamierzasz wykorzystać ją w trakcie uroczystości w kościele weź pod uwagę, że lampa potrzebuje czasu na ładowanie. W każdym innym wypadku (np. fotografowanie architektury kościoła) nie trzeba sobie zawracać tym głowy. Tyle kwestii technicznych.

Uwaga praktyczna. Jeśli nie wiesz, może się przydać. Przed rozpoczęciem błyskania w kościele w trakcie uroczystości (domyślam się, że chodzi o ślub/chrzciny) zapytaj księdza czy można.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Futurepl Zobacz posta
    chciał bym zakupić lampę błyskową do olka E420.. czy wystarczy ona by robić foty w kościele?
    Witam !

Robilem kiedyś ślub E-410 + FL36R i nie narzekalem na ilosc swiatla ale najwiekszym problemem bylo ladowanie sie samej lampy
    gdzie process ladowania trwal okolo 3-6s przy jeszcze niezle naladowanych akumulatorach.

Przy spokojnych kadrach jest ok ale przy szybkich zmianach elementow sceny FL36R i powolnosc calosci ukladu lampa-aparat
    staje sie bardzo uciazliwa.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jeśli zamierzasz wykorzystać ją w trakcie uroczystości w kościele weź pod uwagę, że lampa potrzebuje czasu na ładowanie. W każdym innym wypadku (np. fotografowanie architektury kościoła) nie trzeba sobie zawracać tym głowy. Tyle kwestii technicznych.
    No właśnie, wszystko zależy do czego chcesz FLke używać. Mam FL-36R mam Metz 58. Niebo i ziemia. I pomimo, że Olympuska jest mniejsza i bardziej pasuje wizualnie i wagowo do mojego E-620 przeważnie mam przypiętego Metz`a.
    Pozwolę jeszcze zacytować część wczorajszą wypowiedź RC na ten temat
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    (...) Doradzanie Fl-36 to już czysty sabotaż. Ta lampa to porażka - miałem, więc wiem co piszę. Minusy: 1. moc. 2. długie ładowanie. Za podobne pieniądze można mieć Metza 48 ileśtam lub nowszego 50 ileśtam. Obie lampy są pozbawione wad Fl-36.
    W zupełności się zgadzam z powyższym.
    Ostatnio edytowane przez Lolita ; 14.12.11 o 16:17
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Kiedyś , sporo lat temu robiłem zdjęcia na ślubach przy pomocy super radzieckiej lampy "Czajka" Po każdym błysku lampa ładowała dość długo się gwiżdżąc niemiłosiernie co w kościele było świetnie słychać.. Trochę póżniej dostałem pracę u "niemca" czyli w niemieckiej firmie fotografującej dzieciaki w szkołach i przedszkolach.. Dostałem Nikona i metza "na stan" Pus lampę dodatkową studyjną na statywie. Czułem się jakbym sie znalazł na innej planecie z zupełnie inną techniką.. (nieporównywalną) mam zaufanie do metza.. Jeśli Lola pisze że metz to Metz! Ja mam FL 40 , która do niczego nie pasuje ale przy niej robi się super zdjęcia. (w manualu tylko) Ale ciągle myślę o metzu i................................Loli.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    327
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Kiedyś , sporo lat temu robiłem zdjęcia na ślubach przy pomocy super radzieckiej lampy "Czajka" Po każdym błysku lampa ładowała dość długo się gwiżdżąc niemiłosiernie co w kościele było świetnie słychać.. Trochę póżniej dostałem pracę u "niemca" czyli w niemieckiej firmie fotografującej dzieciaki w szkołach i przedszkolach.. Dostałem Nikona i metza "na stan" Pus lampę dodatkową studyjną na statywie. Czułem się jakbym sie znalazł na innej planecie z zupełnie inną techniką.. (nieporównywalną) mam zaufanie do metza.. Jeśli Lola pisze że metz to Metz! Ja mam FL 40 , która do niczego nie pasuje ale przy niej robi się super zdjęcia. (w manualu tylko) Ale ciągle myślę o metzu i................................Loli.

No masz, wybież Lolę. Jak błyśnie oczętami to wszystkie Metz'e zgasną.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Fakt, FL 36 ładowała się całą wieczność. Czułem jak pot ścieka mi po plecach jak widziałem odchodzące w niebyt ujęcia a ta cholera dalej się nie załadowała.
    Po zakupie metza 48 Przestałem mieć problemy z nadmiernym poceniem.
    W kościele daje radę bez problemu a trwałość jest chyba ok bo używam już 3 lata i kilkanaście tysięcy błysków już zrobiła.
    Do tej pory tylko raz udało mi się ją przegrzać i poczuć swąd spalenizny. Ale wtedy rzeczywiście przesadziłem z mocą i częstotliwością błysku.

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Też kiedyś - tj. na początku przygody z E-Systemem - używałem FL-36. W końcu miałem dosyć długiego ładowania i kupiłem Metza 48AF-1. Jak napisał jeden z przedmówców (co prawda o innym Metzu), to faktycznie niebo i ziemia. Zwłaszcza jak się używa akumulatorków Sanyo Eneloop.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

| OlyJedi Awatar Grzybek_CK
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ja na tą chwilę używam Metz 44 AF-1. Ostatnio troszkę cykałem w kościele (był wysoki) - i było za mało mocy. 36-tka jest jeszcze słabsza.
    Jeżeli masz fundusze na FL-36 to zastanów się nad większym Metz`em (np polecanym przez kolegów 48 AF-1).

Model FL-36 idealnie się sprawdzi przy pstrykaniu w pomieszczeniach z niższym niż kościół sufitem. Wtedy przy odbiciu kadr jest ładnie oświetlony.
    Reasumując - do fotografowania w kościele polecam coś więcej niż Metz`a 44 a tym bardziej FL-36.
    E-M10 + 14-42EZ ; mZD 45mm 1.8 ; Metz 44 AF-1
    Praktica KW + Carl Zeiss Jena Tessar 50mm 2.8
    Wcześniej:
    E-PL3
    E-500 + 14-54 I , 40-150 3.5-4.5,

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Grzybek_CK Zobacz posta
    Ja na tą chwilę używam Metz 44 AF-1. Ostatnio troszkę cykałem w kościele (był wysoki) - i było za mało mocy. 36-tka jest jeszcze słabsza.
    Chciałeś odbić światło od sufitu kościoła?

Jeśli FL-36R nie jest dla amatora to dla kogo?