chciał bym zakupić lampę błyskową do olka E420.. czy wystarczy ona by robić foty w kościele?
chciał bym zakupić lampę błyskową do olka E420.. czy wystarczy ona by robić foty w kościele?
FL 36R wystarczy. Była projektowana dla wykorzystania amatorskiego. Czyli ogólnie mówiąc tańsza od FL-50R, na mniejszą ilość akumulatorów, przez to z dłuższym czasem ładowania niż FL-50R i jak łatwo się domyśleć ze słabszym błyskiem, ale i tak na tyle mocnym by odpowiednio rozświetlić to co przed obiektywem.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jeśli zamierzasz wykorzystać ją w trakcie uroczystości w kościele weź pod uwagę, że lampa potrzebuje czasu na ładowanie. W każdym innym wypadku (np. fotografowanie architektury kościoła) nie trzeba sobie zawracać tym głowy. Tyle kwestii technicznych.
Uwaga praktyczna. Jeśli nie wiesz, może się przydać. Przed rozpoczęciem błyskania w kościele w trakcie uroczystości (domyślam się, że chodzi o ślub/chrzciny) zapytaj księdza czy można.
Witam !
Robilem kiedyś ślub E-410 + FL36R i nie narzekalem na ilosc swiatla ale najwiekszym problemem bylo ladowanie sie samej lampy
gdzie process ladowania trwal okolo 3-6s przy jeszcze niezle naladowanych akumulatorach.
Przy spokojnych kadrach jest ok ale przy szybkich zmianach elementow sceny FL36R i powolnosc calosci ukladu lampa-aparat
staje sie bardzo uciazliwa.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
No właśnie, wszystko zależy do czego chcesz FLke używać. Mam FL-36R mam Metz 58. Niebo i ziemia. I pomimo, że Olympuska jest mniejsza i bardziej pasuje wizualnie i wagowo do mojego E-620 przeważnie mam przypiętego Metz`a.
Pozwolę jeszcze zacytować część wczorajszą wypowiedź RC na ten temat
W zupełności się zgadzam z powyższym.
Ostatnio edytowane przez Lolita ; 14.12.11 o 16:17
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
Kiedyś , sporo lat temu robiłem zdjęcia na ślubach przy pomocy super radzieckiej lampy "Czajka" Po każdym błysku lampa ładowała dość długo się gwiżdżąc niemiłosiernie co w kościele było świetnie słychać.. Trochę póżniej dostałem pracę u "niemca" czyli w niemieckiej firmie fotografującej dzieciaki w szkołach i przedszkolach.. Dostałem Nikona i metza "na stan" Pus lampę dodatkową studyjną na statywie. Czułem się jakbym sie znalazł na innej planecie z zupełnie inną techniką.. (nieporównywalną) mam zaufanie do metza.. Jeśli Lola pisze że metz to Metz! Ja mam FL 40 , która do niczego nie pasuje ale przy niej robi się super zdjęcia. (w manualu tylko) Ale ciągle myślę o metzu i................................Loli.![]()
Fakt, FL 36 ładowała się całą wieczność. Czułem jak pot ścieka mi po plecach jak widziałem odchodzące w niebyt ujęcia a ta cholera dalej się nie załadowała.
Po zakupie metza 48 Przestałem mieć problemy z nadmiernym poceniem.
W kościele daje radę bez problemu a trwałość jest chyba ok bo używam już 3 lata i kilkanaście tysięcy błysków już zrobiła.
Do tej pory tylko raz udało mi się ją przegrzać i poczuć swąd spalenizny. Ale wtedy rzeczywiście przesadziłem z mocą i częstotliwością błysku.
Też kiedyś - tj. na początku przygody z E-Systemem - używałem FL-36. W końcu miałem dosyć długiego ładowania i kupiłem Metza 48AF-1. Jak napisał jeden z przedmówców (co prawda o innym Metzu), to faktycznie niebo i ziemia. Zwłaszcza jak się używa akumulatorków Sanyo Eneloop.
Ziootek
E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1
Ja na tą chwilę używam Metz 44 AF-1. Ostatnio troszkę cykałem w kościele (był wysoki) - i było za mało mocy. 36-tka jest jeszcze słabsza.
Jeżeli masz fundusze na FL-36 to zastanów się nad większym Metz`em (np polecanym przez kolegów 48 AF-1).
Model FL-36 idealnie się sprawdzi przy pstrykaniu w pomieszczeniach z niższym niż kościół sufitem. Wtedy przy odbiciu kadr jest ładnie oświetlony.
Reasumując - do fotografowania w kościele polecam coś więcej niż Metz`a 44 a tym bardziej FL-36.
E-M10 + 14-42EZ ; mZD 45mm 1.8 ; Metz 44 AF-1
Praktica KW + Carl Zeiss Jena Tessar 50mm 2.8
Wcześniej:
E-PL3
E-500 + 14-54 I , 40-150 3.5-4.5,