Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Zwłoki na zdjęciach

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Zwłoki na zdjęciach

Tak, widz przy sniadaniu przerzuca strony gazety i albo się nad tym zdjęciem zstanowi albo przjdze do kolumny sportowej. Obecnie gazety i TV poszły tak daleko w pokazywaniu przemocy i wszelkiego rodzaju anomali, że nie robi to juz na widzu większego wrażenia. Co innego naocznie w takim wydarzeniu uczesticzyć - to pozostawi ogromny slad w psychice ale w TV lub na zdjęciu? Wątpie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Tak, widz przy sniadaniu przerzuca strony gazety i albo się nad tym zdjęciem zstanowi albo przjdze do kolumny sportowej. Obecnie gazety i TV poszły tak daleko w pokazywaniu przemocy i wszelkiego rodzaju anomali, że nie robi to juz na widzu większego wrażenia. Co innego naocznie w takim wydarzeniu uczesticzyć - to pozostawi ogromny slad w psychice ale w TV lub na zdjęciu? Wątpie.
    To zależy od człowieka i jego empatii.

Znam ludzi którzy nie potrafią patrzeć na osoby chore, kalekie, zniekształcone, itd.

Ze zwłokami każdy prędzej czy później będzie miał w życiu bliski kontakt - najczęściej na pogrzebie - niektórzy wtedy irracjonalnie i panicznie reagują.

IMO pokazywanie takich zdjęć i ich udział w konkursach ma zwrócić uwagę na poważne problemy, a takie zdjęcia muszą przebić się w zalewie innych mniej ważnych informacji.

Często takie zdjęcia pokazują całą prawdę i zmieniają punkt widzenia masowego odbiorcy.

W USA ZTCP był zakaz pokazywania w mediach trumien i ofiar wojny w Iraku - czy to spowodowało że nie ginęli tam ludzie? Czy dbano tylko o dobre samopoczucie obywateli i utrzymanie poparcie dla działań militarnych?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Śmierć jest wpisana w nasze życie. Można się odwracać na jej widok, ale to nie sprawi, że ona przestanie istnieć, tak samo jak dziecko chowające się pod kocyk nie sprawi, że burza minie. Życie to nie są tylko miłe obrazki, ale też i te trudne. Unikając ich nigdy nie nauczymy się, jak sobie z nimi radzić. Śmierć jest tematem tabu, a nie powinna być.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    IMO pokazywanie takich zdjęć i ich udział w konkursach ma zwrócić uwagę na poważne problemy, a takie zdjęcia muszą przebić się w zalewie innych mniej ważnych informacji.
    Często takie zdjęcia pokazują całą prawdę i zmieniają punkt widzenia masowego odbiorcy.
    I masowy odbiorca,zauważy zdjęcie zbulwersuje się... sięgnie po łiskacza i dalej po przerwie będzie oglądał mecz.
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    W USA ZTCP był zakaz pokazywania w mediach trumien i ofiar wojny w Iraku - czy to spowodowało że nie ginęli tam ludzie? Czy dbano tylko o dobre samopoczucie obywateli i utrzymanie poparcie dla działań militarnych?
    A Sadzisz, że gdyby pokazywano zdjęcia z działań w Iraku to było by inaczej?

---------- Post dodany o 12:32 ---------- Poprzedni post był o 12:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Śmierć jest wpisana w nasze życie. Można się odwracać na jej widok, ale to nie sprawi, że ona przestanie istnieć, tak samo jak dziecko chowające się pod kocyk nie sprawi, że burza minie.
    Tak, ale poczuje się bezpiecznie.
    Życie to nie są tylko miłe obrazki, ale też i te trudne. Unikając ich nigdy nie nauczymy się, jak sobie z nimi radzić. Śmierć jest tematem tabu, a nie powinna być.
    Prawdę Powiadasz epikurejczyku, jest jeszcze kwestia: jak, jak tę śmierć pokazywać, żeby nie stała się groteską, czy szyderstwem, niosącym jedyny przekaz:
    "O na tym to się baba/chłop dorobił"
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Pamiętam sprawę Waldemara Milewicza i zdjęć które ukazały się w tabloidzie .
    Ze zdjęciem pokazanym przez Bufetową nie mają nic wspólnego .
    Jedno zmusza do myślenia a to z Milewiczem (po zamachu ) to było nabijanie kasy na sprzedaży gazety.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Śmierć jest wpisana w nasze życie. Można się odwracać na jej widok, ale to nie sprawi, że ona przestanie istnieć, tak samo jak dziecko chowające się pod kocyk nie sprawi, że burza minie. Życie to nie są tylko miłe obrazki, ale też i te trudne. Unikając ich nigdy nie nauczymy się, jak sobie z nimi radzić. Śmierć jest tematem tabu, a nie powinna być.
    Dobre W nasze życie wpisane jest wiele rzeczy i czynności, których jednak nie fotografujemy ale z czasem pewnie bedziemy bo przemoc czy śmierć juz przestanie wystarczać. W sumie to warto zauważyć gdzie głównie takie zdjęcia się pojawiają - są to tabloidy dla mas i dla rozrywki. Nie pisze tego w kontekście zdjęcia, które stało się przyczyną tej dyskusji ale innych zdjęć pokazujących ofiary wypadków lub innych tragedii.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    W nasze życie wpisane jest wiele rzeczy i czynności, których jednak nie fotografujemy...
    A czemu nie? Wszystkie aspekty życia były, są i będą fotografowane. Jestem za tym, żeby fotografować je wszystkie, jeśli tylko ktoś ma taką ochotę. Tylko żeby był w tym jakiś sens i przesłanie, bo np. fałdy tłuszczu jakiejś celebrytki sfotografowanej przez paparazzo przez dziurę w płocie, to nie jest nic godnego zainteresowania. W przeciwieństwie do obrazów pokazujących skutki wojny, dzięki którym możemy się czegoś nauczyć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Epicure żeby tylko fałdy tłuszczu.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Co do zwłok na zdjęciach - warto zauważyć, że są one pokazywane zazwyczaj w kontekście ludzkim - zauważ, że na zwycięskim zdjęciu nie są przede wszystkim zwłoki, ale również ludzie: wściekli, przerażeni, smutni, zamyśleni, z tyłu przepycha się jakiś kamerzysta i najbardziej zajęty jest patrzeniem pod nogi by nie zniszczyć sprzętu. Fotograf pokazuje szerokie spektrum reakcji na to samo wydarzenie i to - oczywiście moim zdaniem - jest wartością tej fotografii. Do tego dochodzą niuanse, że opłakującymi są sami mężczyźni (widz zastanawia się - gdzie są kobiety i dlaczego?). Dobra fotografia rodzi pytania.
    To poniżej nie ma już tylu niuansów też budzi pytania. Kto dlaczego, czemu bilard, kto grał pełnymi bilami a kto miał połówki czy to miało jakiś związek z zabójstwem... Kim byli Ci ludzie dlaczego zginęli, czy niewinni, czy bandyci ile mieli lat kogo osierocili itp itd... Takie pytania chyba rodzą się zawsze i można ich tworzyć setki nawet do zdjęcia samego ciała leżącego na asfalcie No ale nie o tym..

Od kilku lat jestem zdania, że WPP to konkurs w którym można wygrać zdjęcie pokazując kawałek odstrzelonego mózgu, krew na trotuarze albo rozerwane dziecko.

Ofiara wybuchu samochodu pułapki, ofiara egzekucji ulicznej, Tutsi okaleczające Hutu czy na odwrót, ktoś po kimś przejechał czołgiem, komuś urwało nogi.

@ Bufetowa i tak się dziwię że nie wybrałaś tego zdjęcia do zainicjowania dyskusji

2013, Contemporary Issues, 2nd prize singles, Esteban Felix

The bodies of Lesbia Altamirano and Wilmer Orbera lie on the floor of a pool hall after being attacked by unidentified masked assailants in Choloma on the outskirts of the city. A wave of violence has made Honduras among the most dangerous places on Earth, with a homicide rate roughly 20 times that of the U.S. rate, according to a 2011 United Nations report.

Też World Press Photo 2013.

Czy można - czy powinno się ? ja rzucę tylko do dyskusji to co się działo u nas podczas publikacji okładki SE w styczniu 2012 roku Zdjęcie analogiczne - warto zerknąć w stanowisko REM / SE / PAP oraz ogólną burzę wywołaną publikacją

Poruszyłaś zadymę dotyczącą zdjęć ofiar katastrofy Smoleńskiej - choć pewnie gdyby je dobrze zrobić pod kątem technicznym - można by było ugrać jakieś nagrody na World Press Photo - ważne wydarzenie, trochę zwłok - nagroda mogła by być

Ja bym tu jeszcze jednak chciał przywołać inną rzecz Co ciekawe dotyczącą żyjącego człowieka...

Oświadczenie Rady Etyki Mediów, 10 stycznia 2012

Zamieszczając na stronie tytułowej i wewnątrz numeru zdjęcie prokuratora wojskowego płk Mikołaja Przybyła w kałuży krwi po próbie samobójczej
    Super Express (10 stycznia 2012) drastycznie naruszył normy etyczne obowiązujące dziennikarzy, a zwłaszcza zasadę poszanowania ludzkiej godności. Od dłuższego czasu Rada Etyki Mediów otrzymuje skargi na epatowanie okrucieństwem w opisach i obrazach publikowanych w mediach, także elektronicznych. Zdaniem REM jest to praktyka zasługująca na stanowcze potępienie.
    Stanowisko Naczelnego SE

Sławomir Jastrzębowski. "Gdybyśmy na poważnie brali Radę Etyki Mediów, musielibyśmy wyrzucić do kosza najlepsze światowe zdjęcia, nagradzane (w konkursie) World Press Photo (...). Albo jesteśmy dziennikarzami, albo cenzorami. Albo będziemy pokazywać ludziom życie, albo firanki. »Super Express« nie ma w tej sprawie wątpliwości" - napisał.
    a tu zdjęcie będące tematem burzy i epatowania okrucieństwem w obrazach publikowanych w mediach

Też człowiek ( żyjący będący osobą publiczną ) leżący w kałuży krwi - w odróżnieniu od tych ze zdjęcia z WPP. W Polsce REM i wszystkie media potępiają publikację takiego zdjęcia. PAP twierdzi że w życiu nie udostępnił tych fotografii

W Holandii zdjęcie dostaje nagrodee WPP i obiega świat.

Czym różnią się te dwa kadry ? Chodzi mi o temat i motyw a nie sposób podania fotografii...

Na pewno są pewne tematy o których trzeba mówić i zdjęcia które trzeba pokazywać.. Publikowanie zdjęć z Auschwitz pozwala / pozwalało dowiedzieć się co się tam działo i czego dopuszczali się ludzie.Idiotyzmem było by trzymanie ich w tajemnicy - bo to nic ładnego... Po to takie rzeczy się fotografuje aby Świat dowiedział się o pewnych kur^&R$ch, które dzieją się gdzieś wokół nas. Czy jednak powyższe zdjęcie coś wnosi ??

Publikowanie zdjęć foczych szczeniąt zabijanych w Kanadzie też czemuś służy choć nie jest tak ładne jak żywe foki puchate kulki - ma w jakiś sposób nakreślić problem, i zwrócić uwagę na temat ochrony gatunku... Nie koniecznie jest to pogoń za krwią i sensacją

Pytanie czy zdjęcia z obozów zagłady powinno się wystawiać w konkursach i oceniać które lepsze czy wystarczy fakt udokumentowania wydarzenia...

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Od kilku lat jestem zdania, że WPP to konkurs w którym można wygrać zdjęcie pokazując kawałek odstrzelonego mózgu, krew na trotuarze albo rozerwane dziecko.
    Masz rację Dobasie, i dla mnie to jest dewiacja, albo poważniejsze schorzenie psychiczne występujące tak u tfurców, jak i pozytywnie oceniających
    takie prace.
    Jeżeli kogoś kręci oglądanie ludzkich zwłok, to po prostu jest wynaturzenie.

---------- Post dodany o 16:32 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------

A czemu nie? Wszystkie aspekty życia były, są i będą fotografowane. Jestem za tym, żeby fotografować je wszystkie, jeśli tylko ktoś ma taką ochotę. Tylko żeby był w tym jakiś sens i przesłanie, bo np. fałdy tłuszczu jakiejś celebrytki sfotografowanej przez paparazzo przez dziurę w płocie, to nie jest nic godnego zainteresowania. W przeciwieństwie do obrazów pokazujących skutki wojny, dzięki którym możemy się czegoś nauczyć.
    Gdzieś w Afryce... wioska, chata, a przed nią leży kadłubek 6-cio latka, pół metra dalej odrąbana maczetą głowa.
    Czego takie zdjęcie uczy?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL