Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Zwłoki na zdjęciach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Zwłoki na zdjęciach

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Jeżeli naraża siebie i żołnierzy którzy za niego odpowiadają, i publikuje fotę zrobioną w takich warunkach, na WPF to jakimi pobudkami się kieruje?
    Jeśli naraża siebie po to, żeby pokazać światu, co tam się dzieje, to budzi mój podziw. Nie sądzę, żeby myślał sobie wtedy "wow, ale będą super fotki na konkurs". Nawet jeśli w ten sposób zarabia na życie - w końcu trudno, żeby robił to hobbystycznie, chyba że go rodzice utrzymują

Sama publikacja zdjęcia w konkursie to kwestia zupełnie wtórna. Dziennikarze, reporterzy, fotografowie itp. przyznają sobie różne branżowe nagrody. Pożytek z nich jest raczej niewielki - to nie są Oskary ani nagrody Nobla. Ot, zwykłe branżowe wyróżnienie za dobrze wykonaną robotę. Potrafisz wymienić jakieś nazwiska zdobywców nagród w takich konkursach? Ja nie... Ani to nie przynosi sławy, ani pewnie pieniędzy. A dzięki temu zdjęcie zostanie publikowane w większej ilości wszelakich mediów i pójdzie w świat.

A żołnierze, szczególnie ci kontraktowi, pchający się na takie misje, są akurat ostatnimi osobami, których losem bym się szczególnie przejmował. Im tym brardziej należy patrzeć na ręce. Poza tym oni też potrzebują takich zdjęć, choćby po to, żeby zracjonalizować przed światem swoją obecność tam.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Wiesz co?
    Ja widzę że w tym momencie to Ty nie Pomyślałeś.
    każdy korespondent na linii frontu = problem i to nie jest kwestia: On naraża życie, tylko naraża życie tych, którzy mają do chronić.(jemu samemu tyłka ruszyć nie wolno)
    Jakie chamstwo? A zwykłe, obnoszenie się z fotą zwłok ludzkich po konkursach, to taka sama ich profanacja jak układanie książeczek przy ciele martwej 14-to latki,
    dla podgrzania atmosfery.
    Inna sprawa, dokumentacja zajścia, ale pewnie Wiesz że takie foty nie trafiają na konkursy foto?
    I na koniec: nie Przekręcaj moich słów, nie Generalizuj.
    Kurczę, masz jakiś problem z konstruowaniem zdań, albo piszesz w emocjach.

Bez korespondenta na linii frontu, nie wiedziałbyś co tam się dzieje. Nawiasem i tak mało wiemy, bo europejskie media skupiają się głównie na Europie i USA, ostatnio doszedł bliski wschód, bo zaczęliśmy patrzeć na nich jak na zagrożenie. O Ameryce Płd, Afryce nie przeczytamy nic. A polskie media to już total kicha, tutaj choćby nie wiem co, na pierwszym miejscu zawsze będzie Smoleńsk albo wina_tuska.

Obnoszenie się z fotą zwłok po konkursach.. hmm.. po prostu gość został doceniony. Obnoszenie? Nie wiem w jaki sposób pokazanie sytuacji, gdzie tematem jest czyjaś śmierć jest profanowaniem zwłok. A z układaniem książeczek to nie wiem o co Ci chodzi.

Hm.. zdjęcie, które wygrało WPP w tym roku i o którym zdaje się rozmawiamy, jest właśnie dokumentacją zajścia, więc również nie wiem o co Ci chodzi.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli naraża siebie po to, żeby pokazać światu, co tam się dzieje, to budzi mój podziw. Nie sądzę, żeby myślał sobie wtedy "wow, ale będą super fotki na konkurs". Nawet jeśli w ten sposób zarabia na życie - w końcu trudno, żeby robił to hobbystycznie, chyba że go rodzice utrzymują

Sama publikacja zdjęcia w konkursie to kwestia zupełnie wtórna. Dziennikarze, reporterzy, fotografowie itp. przyznają sobie różne branżowe nagrody. Pożytek z nich jest raczej niewielki - to nie są Oskary ani nagrody Nobla. Ot, zwykłe branżowe wyróżnienie za dobrze wykonaną robotę. Potrafisz wymienić jakieś nazwiska zdobywców nagród w takich konkursach? Ja nie... Ani to nie przynosi sławy, ani pewnie pieniędzy. A dzięki temu zdjęcie zostanie publikowane w większej ilości wszelakich mediów i pójdzie w świat.

A żołnierze, szczególnie ci kontraktowi, pchający się na takie misje, są akurat ostatnimi osobami, których losem bym się szczególnie przejmował. Im tym brardziej należy patrzeć na ręce. Poza tym oni też potrzebują takich zdjęć, choćby po to, żeby zracjonalizować przed światem swoją obecność tam.
    Cóż... ja to widzę inaczej:
    jest konkurs z nagrodą - zdjęcie jest publikowane w tym konkursie dla nagrody.(bez dorabiania szczytnych ideologii)
    żołnierz - kontraktowy czy nie, ma swoją bardzo konkretną "robotę" do odwalenia a nie niańczenie fotoreportera, chociaż w pewnym sensie Masz rację:
    dokumentalista jest niemal nie zbędny, ot chociażby po to, by uniknąć nieporozumień co do pewnych sytuacji i uniknięcia brawury przez hm... "kozaków" z M4 w łapie.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Robotą żołnierza jest też umożliwić światu zobaczenie, co on tam wyprawia. Tak jak robotą polityka jest pokazywanie społeczeństwu, że ma czyste łapy.

Jakiś czas temu dowiedziałem się, że autorka filmu dokumentalnego o dziewczynkach obrzezanych w Somalii dostała za ten materiał jakąś branżową nagrodę. Zainteresowałem się nim i obejrzałem. Im byłem wstrząśnięty, ale nie tym, że na półce dziennikarki stoi sobie teraz jakaś g... warta statuetka, tylko tym, do jak wielkiego okrucieństwa doprowadzić może ludzka głupota i zabobony. Mam nadzieję, że analogia tej sytuacji do omawianego zdjęcia nie wymaga tłumaczenia.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Kurczę, masz jakiś problem z konstruowaniem zdań, albo piszesz w emocjach.

Bez korespondenta na linii frontu, nie wiedziałbyś co tam się dzieje. Nawiasem i tak mało wiemy, bo europejskie media skupiają się głównie na Europie i USA, ostatnio doszedł bliski wschód, bo zaczęliśmy patrzeć na nich jak na zagrożenie. O Ameryce Płd, Afryce nie przeczytamy nic. A polskie media to już total kicha, tutaj choćby nie wiem co, na pierwszym miejscu zawsze będzie Smoleńsk albo wina_tuska.

Obnoszenie się z fotą zwłok po konkursach.. hmm.. po prostu gość został doceniony. Obnoszenie? Nie wiem w jaki sposób pokazanie sytuacji, gdzie tematem jest czyjaś śmierć jest profanowaniem zwłok. A z układaniem książeczek to nie wiem o co Ci chodzi.

Hm.. zdjęcie, które wygrało WPP w tym roku i o którym zdaje się rozmawiamy, jest właśnie dokumentacją zajścia, więc również nie wiem o co Ci chodzi.
    Nie mam problemu Hrabio ani z emocjami, ani z konstrukcja zdania.
    Ok: pisałam epikurejczykowi - powtórzę; korespondent jest potrzebny - fakt
    nasze media: kicha - fakt
    "po prostu został doceniony " - nie zgłosił by zdjęcia, nie byłby doceniony - to też fakt
    Na publikację mającą na celu wzbudzenie emocji, jest inne miejsce, nie?
    układanie książeczek - już tłumaczę(zapomniałem że Cię dawno nie było), była taka fotka wrzucona na forum: zastrzelona 14-latka i wokół jej ciała grupa fotoreporterów(?) chyba robiących jej zdjęcie, i następna fota tego samego miejsca, zrobiona w momencie, gdy jeden z fotoreporterów(?) układa książki i bodaj
    przybory szkolne przy jej ciele.
    Coś jeszcze wyjaśnić?

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------

Robotą żołnierza jest też umożliwić światu zobaczenie, co on tam wyprawia. Tak jak robotą polityka jest pokazywanie społeczeństwu, że ma czyste łapy.

Jakiś czas temu dowiedziałem się, że autorka filmu dokumentalnego o dziewczynkach obrzezanych w Somalii dostała za ten materiał jakąś branżową nagrodę. Zainteresowałem się nim i obejrzałem. Im byłem wstrząśnięty, ale nie tym, że na półce dziennikarki stoi sobie teraz jakaś g... warta statuetka, tylko tym, do jak wielkiego okrucieństwa doprowadzić może ludzka głupota i zabobony. Mam nadzieję, że analogia tej sytuacji do omawianego zdjęcia nie wymaga tłumaczenia.
    Nie, nie wymaga.
    Drobna poprawka: to do reportera należy umożliwić światu zobaczenia co wojak tam wyprawia.
    Wojak ma jedno zadanie: wyeliminować przeciwnika i zabezpieczyć obszar. No ale to tylko teoria, tylko teoria.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

"po prostu został doceniony " - nie zgłosił by zdjęcia, nie byłby doceniony - to też fakt
    Owszem, ale co z tego? Znasz kogoś, kto nie chce być doceniony? O zwycięzcach konkursów na tym forum też mówiłbyś, że połasili się na pochwały?

"Na publikację mającą na celu wzbudzenie emocji, jest inne miejsce, nie?
    Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów fotograficznych to bardzo dobre miejsce, żeby publikować zdjęcia wpływające na świadomość ludzi. Tym bardziej, że te zdjęcia były już publikowane w prasie i nie zostały stworzone na potrzeby tego konkursu.

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post był o 19:10 ----------

Drobna poprawka: to do reportera należy umożliwić światu zobaczenia co wojak tam wyprawia.
    Wojak ma jedno zadanie: wyeliminować przeciwnika i zabezpieczyć obszar. No ale to tylko teoria, tylko teoria.
    Do żołnierza należy umożliwić reporterowi pokazanie tego, za co żołnierz bierze pieniądze.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Owszem, ale co z tego? Znasz kogoś, kto nie chce być doceniony? O zwycięzcach konkursów na tym forum też mówiłbyś, że połasili się na pochwały?
    Nie połasili się i nie Kombinuj: w konkursie, bierze się udział po to by go wygrać.
    Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów fotograficznych to bardzo dobre miejsce, żeby publikować zdjęcia wpływające na świadomość ludzi. Tym bardziej, że te zdjęcia były już publikowane w prasie i nie zostały stworzone na potrzeby tego konkursu.
    A Widzisz, a mi chodzi o ten typ ludzi, którzy tego typu foty tworzą z zamysłem udziału w WPF.
    Do żołnierza należy umożliwić reporterowi pokazanie tego, za co żołnierz bierze pieniądze.
    Jest wojna, są dwie armie+cywile na ziemiach konfliktu cała reszta to produkt uboczny.
    Ale.. pozostańmy przy swoich zdaniach, ok?

---------- Post dodany o 19:30 ---------- Poprzedni post był o 19:27 ----------

Generalnie: fajnie się z Wami gada, ale zauważyliście, Miody i inne epikurejczyki, że gadamy tylko we trzech?
    I to Wy dwaj na mnie jednego!

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ja już się wycofałem z dyskusji, tak więc bawcie się dobrze : )

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ja też już nie mam o czym gadać. Swój pogląd już przedstawiłem

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Ja już się wycofałem z dyskusji, tak więc bawcie się dobrze : )
    Niby z kim?
    Z epikurejczykiem już się wygadaliśmy.(na razie)

---------- Post dodany o 19:46 ---------- Poprzedni post był o 19:44 ----------

Ja też już nie mam o czym gadać. Swój pogląd już przedstawiłem
    Bo wszystko już powiedzieliśmy z większym lub mniejszym związkiem z pierwszym postem.

---------- Post dodany o 20:06 ---------- Poprzedni post był o 19:46 ----------

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Po obejrzeniu Zdjęcia Roku 2012 World Press Photo
    http://bi.gazeta.pl/im/6b/92/cc/z134...zymal-Paul.jpg

zadaję sobie pytanie - Czym różnią się zwłoki anonimowe od nieanonimowych i gdzie jest granica ich pokazywania? Czy chodzi o to, że człowiek zabity na wojnie lub w zamachu może być pokazywany, a zamordowany w mieszkaniu lub zmarły w wypadku - nie?
    Niedawno społeczeństwo poruszone było faktem wycieku i publikacji zdjęć ofiar katastrofy w Smoleńsku. Mówiono o godności, uszanowaniu rodzin itp. Generalnie był skandal.
    Trudno mi to ogarnąć - dlaczego tych dwóch chłopców można sobie ot tak pokazać całemu światu... Nie kojarzę aby publikowano zwłoki ofiar zamachu w World Trade Center.
    A może chodzi o region z którego pochodzi dane ciało?
    Tak na zakończenie(z mojej strony):
    może odpowiedź jest prostsza, niż się zdaje. Tu była zgoda na publikację, a tam nie. Ot tak zwyczajnie.
    P.S.
    Zdania od początku wątku nie zmieniłem