Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Zwłoki na zdjęciach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Zwłoki na zdjęciach

Po obejrzeniu Zdjęcia Roku 2012 World Press Photo
    http://bi.gazeta.pl/im/6b/92/cc/z134...zymal-Paul.jpg

zadaję sobie pytanie - Czym różnią się zwłoki anonimowe od nieanonimowych i gdzie jest granica ich pokazywania? Czy chodzi o to, że człowiek zabity na wojnie lub w zamachu może być pokazywany, a zamordowany w mieszkaniu lub zmarły w wypadku - nie?
    Niedawno społeczeństwo poruszone było faktem wycieku i publikacji zdjęć ofiar katastrofy w Smoleńsku. Mówiono o godności, uszanowaniu rodzin itp. Generalnie był skandal.
    Trudno mi to ogarnąć - dlaczego tych dwóch chłopców można sobie ot tak pokazać całemu światu... Nie kojarzę aby publikowano zwłoki ofiar zamachu w World Trade Center.
    A może chodzi o region z którego pochodzi dane ciało?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Zwłoki na zdjęciach

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Po obejrzeniu Zdjęcia Roku 2012 World Press Photo
    http://bi.gazeta.pl/im/6b/92/cc/z134...zymal-Paul.jpg

zadaję sobie pytanie - Czym różnią się zwłoki anonimowe od nieanonimowych i gdzie jest granica ich pokazywania? Czy chodzi o to, że człowiek zabity na wojnie lub w zamachu może być pokazywany, a zamordowany w mieszkaniu lub zmarły w wypadku - nie?
    Niedawno społeczeństwo poruszone było faktem wycieku i publikacji zdjęć ofiar katastrofy w Smoleńsku. Mówiono o godności, uszanowaniu rodzin itp. Generalnie był skandal.
    Trudno mi to ogarnąć - dlaczego tych dwóch chłopców można sobie ot tak pokazać całemu światu... Nie kojarzę aby publikowano zwłoki ofiar zamachu w World Trade Center.
    Tam gdzie pojawia się kasa, moralność i etyka idą w odstawkę.
    Nie Pamiętasz zdjęcia grupy fotolotów, "cykających", fotki zwłokom dziewczynki?
    Wszystkie granice da się przekroczyć, kasą i popytem na "mocne" zdjęcia niosące "przekaz".
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Dla mnie bulwersujące jest to, że w ogóle takie zdjęcia powstają. Czemu ma to służyć? Czy na skutek takiego zdjęcia ktoś z oglądających pojedzie interweniować? Czy zażerając chipsy lub lody będzie sobie fajne fotki oglądać?
    PS
    Przerażające zdjęcie kolaboranta ciągniętego przez motory.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Bufetowa przecież zawsze tak było i można się z tym spotkać na każdym kroku i to nie tylko w fotografii - tzw. wybiórczość selektywna w zależności kto na co może sobie pozwolić. Po prostu trzeba mieć na ten temat własne zdanie, stosować je i się go trzymać. Druga sprawa, że w mediach jest tyle przemocy i krwi, że mało kogo rusza, że na zdjęciach pokazuje się zwłoki i wszyscy są do tego przyzwyczajeni. Trzecia sprawa, że tragediami zawsze jakoś ludzi zainteresujemy niż widoczkami i teraz cały pic dla fotografującego polega na tym jak tu w nowy sposób przedstawić śmierć aby się wyróżnić i to dla mnie jest żenujące. Jeszcze trochę to każą tłumowi stanąć w bezruchu bo mu się zachce zrobić kilka kadrów do HDR'u.
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 15.02.13 o 14:11
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Wiem że zawsze tak było. Zastanawia mnie, że nie pokazuje się białych, a inne rasy - owszem. Nawet jak żołnierz zginie "u nich", to go nie pokażą, ale ofiary już tak.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Publiczne tragedie sie lepiej sprzedaja w mediach a wojna i kataklizmy to woda na mlyn... dla
    foto-reporterow i dziennikarzy.

Pozostaje jeszcze kwestia polityki... i pokazywania spoleczenstwu co jest dobre a co zle.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 15.02.13 o 14:19
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Wiem że zawsze tak było. Zastanawia mnie, że nie pokazuje się białych, a inne rasy - owszem. Nawet jak żołnierz zginie "u nich", to go nie pokażą, ale ofiary już tak.
    Aa to zależy, od układu. Jeżeli będzie "politycznie zgodne", "strategicznie uzasadnione". Wszystko się pokaże.
    A co do publikacji tego typu zdjęć, cóż... jest popyt, to się zaspokoi.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Bo na to jest popyt. Zresztą zobacz na ile rzeczy jest teraz popyt w mediach czego jeszcze nie było 10 lat temu. To jest po prostu modne. Ja mam zawsze swoje zdanie i może często idące po prąd i nie tak jak widzą inni ale uważam, że powinna być jakaś równowaga między stroną A i stroną B, której obecnie bardzo często brakuje, przez co bardzo łatwo popaść w fundamentalizm nawet ideom, które z początku wydają się tolerancyjne i cool.
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

...Trudno mi to ogarnąć - dlaczego tych dwóch chłopców można sobie ot tak pokazać całemu światu... Nie kojarzę aby publikowano zwłoki ofiar zamachu w World Trade Center.
    Odpowiasdając na twoje pytanie,
    myślę że ci chłopcy są "obcy", nie nasi, mało namacalni, żyją gdzieś indziej, w innym świecie, gdzie wojna, bomby i śmierć są na porządku dziennym. Informacja w wiadomościach "zgineło dwoje dzieci w zamachu w np. Afganistanie". Co mysli sobie europejczyk siedzący w fotelu słuchając tych słów. "Aha, znowu wojna. tam to się pozabijają wszyscy. szkoda tych dzieci" Jednocześnie woła "Basia gdzie jest ta kiełbasa na kolację". I zapomina co słuchał chwilę wcześniej.
    Jak pokarzą smierć dzieci lub inną tragedię w europie, naszym kraju lub w ogóle w "cywilizowanym świecie", to jakoś utożsamiamy się z ofiarą, jest ona nam bliższa, myślimy "co bym czuł gdyby to mnie dotknęło", wtedy robi nam się przykro rodziny zmarłego i zatrzymujemy się chwilą refleksji nad tą sytuacją.
    Więc uważam, że region pochodzenia ma znaczenie. czy główne, nie wiem. Ale śmierć "białego" przeżywamy bardziej niż innej rasy.
    Zapytam jeszcze, czy ktoś mocno się zastanawiał co czuły rodziny murzyńskie, gdy wycinali się w pień maczetami tutsi i hutu. dzieci, ojcowie tracili głowy, matki były gwałcone. Czy była awantura międzynarodowa, nie pamiętam. Po wydarzeniach 10 wrzesnia, czy pod pretekstem posiadania bomb jądrowych wojska (nie ważne czyje - obce) weszły do iraku i afganistanu.
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jest jeszcze jeden aspekt: ogół społeczeństwa jest tak znieczulony, że sprzedają się tylko drastyczności; im gorsze, tym lepiej. Działa zasada przesytu, ponieważ dzięki dostępowi do mediów, bez precedensu w historii ludzkości, połamano już wszystkie tabu i dziś, w internecie choćby, można zobaczyć każdą perwersję, brutalność, wynaturzenie, patologię, zbrodnię, katastrofę - bez żadnych ograniczeń. Są strony poświęcone śmierci, w porównaniu z którymi najbogaciej ilustrowany podręcznik medycyny sądowej to bajeczka dla grzecznych dzieci.
    Ten sam prymitywny instynkt sępa ścierwojada, który każe gapiom gromadzić się wokół ofiary ulicznego wypadku, popycha do oglądania takich obrazów. Bo niewiele już "rusza".
    A popyt kształtuje podaż.