Strona 311 z 475 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321361411 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.101 do 3.110 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

potencjalny kupujący OMD

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Cóż poradzę, że statystyka taka jest? Zrób ankietę wśród klientów, co to jest dynamika, raw, histogram, jak ma się tonalność do czułości albo choć przysłona do głębi ostrości, to się zdziwisz.
    Drogi aparat wciąż się u nas kupuje głównie nie po to, żeby robić dobre zdjęcia, ale żeby istnieć w konkretnym środowisku, ewentualnie stworzyć sobie ''poczucie możliwości''. A wiedza do tego niepotrzebna.
    nie, nie zdziwię się, tak jak nie zdziwiło mnie kiedyś gdy okazało się że laska fotografująca lustrzanką nie miała zielonego pojęcia co to jest przesłona i czas naświetlania (wyszło w jakiejś rozmowie "dlaczego moje zdjęcia są poruszone") Jej zamiast zielonego pojęcia wystarczał w zupełności zielony program...

Natomiast nie zgodzę się z Twoim poglądem kto i dlaczego kupuje drogi aparat... W opisanym przez Ciebie przypadku nie kupuje się drogiego aparatu ale przede wszystkim lustrzankę, z dużym zoooooooooooomem i koniecznie C lub N. I jeszcze ma lustro ma ładnie kłapać tak żeby każdy wiedział że "zrobiono zdjęcie".

OMD się w ten klimat nie wpisuje.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Nyny nie męcz

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Powoli rzecz staje się nieaktualna, zobacz jakie są tendencje ''w środowiskach''. Obecnie lustro zaczyna być passe, choć w pewnych kręgach oczywiście długie będzie zawsze pożądane.
    W reporterskim G3 wywołuje uśmiechy na twarzach i komentarze pt. "E, bez pełnej klatki się nie da, bo daje lepszą jakość". I dźwigają D700 z gripem i 70-200/2.8 na temat gdzie 85/1.8 by styknęło...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    zaczne od tego ze nikon d300s jest the best , ale ma starsza matryce ktora jest gorsza od tej w omd w wielu aspektach , obudowe omd ma rownie solidna , af calkiem niezly , wiec moze warto sie zastanowic zanim zacznie sie stawiac wiadoma puszke na piedestal,pozdr
    Tu nie chodzi o fakty, tu chodzi o spokój w wątku...

Ja tam mojego E-M5 nie zamienię na żadne Dxxxy, bo świadom jestem,tego , że nie ma powodów dla których miałbym to zrobić.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tu nie chodzi o fakty, tu chodzi o spokój w wątku...

Ja tam mojego E-M5 nie zamienię na żadne Dxxxy, bo świadom jestem,tego , że nie ma powodów dla których miałbym to zrobić.
    Ja bym mógł G3 (i pewnie na koniec roku już OM-D) zamienić tylko pod jednym względem - jak klient będzie dopłacał za to, że używam tego sprzętu.

Dopóki zdjęcia z G3 (a z OMD tym bardziej) są wystarczająco dobre - to po co się męczyć?
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

...mi ta dyskusja przypomina pewną scenkę rodzajową: wpada na spotkanie klubu kartingowego kierowca TIR-a i rzuca przy barze: a ja mam więcej koni i mocy z 200 razy więcej, niż te Wasze gokarty. Na to wstaje 3 klubowiczów i zaczyna udowadniać, że może i silniki małe, ale masa mniejsza i ogólnie liczy się stosunek mocy do wagi podzielony przez czwartą potęgę wagi kierowcy. TIR-owiec ma swoje zdanie, bo jednak załadunek się liczy, tonaż i 24 biegi do przodu i 16 do tyłu... Kiedy tak sobie dyskutują, pozostali klubowicze robią na torze kółko za kółkiem czerpiąc radość z zabawy. Niektórzy po skończonej zabawie wsiadają do TIR-a i śmigają z 24 tonami towaru na drugą stronę Polski.
    Tak jak TIR nie da radości na torze, tak kart nie zastąpi TIRa w pracy. Rozumiem, że wszyscy chcą monster trucki....
    Więc jak ktoś chce, niech stoi przy barze i dyskutuje czy TIR jest lepszy od karta, ja tam idę zrobić parę kółek na torze...
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    ...mi ta dyskusja przypomina pewną scenkę rodzajową: wpada na spotkanie klubu kartingowego kierowca TIR-a i rzuca przy barze: a ja mam więcej koni i mocy z 200 razy więcej, niż te Wasze gokarty. Na to wstaje 3 klubowiczów i zaczyna udowadniać, że może i silniki małe, ale masa mniejsza i ogólnie liczy się stosunek mocy do wagi podzielony przez czwartą potęgę wagi kierowcy. TIR-owiec ma swoje zdanie, bo jednak załadunek się liczy, tonaż i 24 biegi do przodu i 16 do tyłu... Kiedy tak sobie dyskutują, pozostali klubowicze robią na torze kółko za kółkiem czerpiąc radość z zabawy. Niektórzy po skończonej zabawie wsiadają do TIR-a i śmigają z 24 tonami towaru na drugą stronę Polski.
    Tak jak TIR nie da radości na torze, tak kart nie zastąpi TIRa w pracy. Rozumiem, że wszyscy chcą monster trucki....
    Więc jak ktoś chce, niech stoi przy barze i dyskutuje czy TIR jest lepszy od karta, ja tam idę zrobić parę kółek na torze...
    No to u mnie jest tak: E-M5 jeździ sobie na fotelu pasażera, jak dostrzegę coś co mnie interesuje - postój puszeczka do oka i naciskam spust lub nie. A wszystkie obiektywy mieszczą się mi w niedużym plecaczku wraz z filtrami i body do IR.
    A jak nie mogę być w drodze, jestem koło komputera.
    A i tak popieram Twój sposób postępowania.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

apz, chodzi tylko o to, by dobrać sprzęt do swoich potrzeb. Gdybyś robił zawodowo zdjęcia w studio to znalazłbyś lepiej dopasowane narzędzie, gdzie rozmiar ma małe znaczenie. Udowadnianie, że sprzęt segemntu X jest lepszy od sprzętu segmentu Y jest BEZSENSOWNE. Prowadzi do głupich, bezsensownych wojen. Można na spokojnie porównać np. OM-D z innym bezlusterkiem, ale D300? Dlaczego nie Pentax 645D? OM-D ma lepsze ISO, robi więcej klatek na sekundę....
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

apz, chodzi tylko o to, by dobrać sprzęt do swoich potrzeb. Gdybyś robił zawodowo zdjęcia w studio to znalazłbyś lepiej dopasowane narzędzie, gdzie rozmiar ma małe znaczenie. Udowadnianie, że sprzęt segemntu X jest lepszy od sprzętu segmentu Y jest BEZSENSOWNE. Prowadzi do głupich, bezsensownych wojen. Można na spokojnie porównać np. OM-D z innym bezlusterkiem, ale D300? Dlaczego nie Pentax 645D? OM-D ma lepsze ISO, robi więcej klatek na sekundę....
    MCR sądzisz że tutaj tego nikt nie rozumie?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Takie mam wrażenie (może mylne...) Dodam, że to "coś" występuje nie tylko tutaj, na tym forum.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Dodam, że to "coś" występuje nie tylko tutaj, na tym forum.
    Niestety, masz rację.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Uprawnienia umieszczania postów