Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: O producentach matryc i takie tam (wydzielone z wątku o OM-D)

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

O producentach matryc i takie tam (wydzielone z wątku o OM-D)

Karol: wydzielam z wątku o OM-D nie do końca na temat, ale interesującą skądinąd, dyskusję o producentach matryc.

Nyny - a skad u Ciebie taka obsesja na punkcie producenta tej matrycy? Jak bedziesz miał pewność, że to Sony to co wtedy? Będzie to dobra informacja czy zła? A jak ktoś inny to co wtedy? Przecież i tak kupujesz Olympusa, masz gwarancje Olympusa, narzekasz/chwalisz Olympusa, a nie producenta matrycy

Zreszta w OMD może byc więcej elementów, których nie produkuje Olympus tylko jakie tak naprawdę to ma znaczenie?
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 17.11.12 o 14:06

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Nyny nie męcz

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    A po co?
    No to w takim razie po co podano informacje kto jest producentem matryc dla starszych penow. Niekonsekwentny byl ow redaktor znaczy sie.

pozdro

---------- Post dodany o 14:53 ---------- Poprzedni post był o 14:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Nyny - a skad u Ciebie taka obsesja na punkcie producenta tej matrycy? Jak bedziesz miał pewność, że to Sony to co wtedy? Będzie to dobra informacja czy zła? A jak ktoś inny to co wtedy? Przecież i tak kupujesz Olympusa, masz gwarancje Olympusa, narzekasz/chwalisz Olympusa, a nie producenta matrycy
    Jaka tam obsesja, po prostu dziwne to jest, dlaczego nie ma oficjalnego info i tyle, plotki, polslowka mnie nie interesuja.

pozdro

---------- Post dodany o 14:59 ---------- Poprzedni post był o 14:53 ----------

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Zaskoczyła mnie Twoja niewiedza. Każda matryca światłoczuła to przetwornik a więc przetwarza. W tym wypadku rejestrowany obraz na impulsy elektryczne. W zależności od konstrukcji ma różną wydajność przetwarzania.
    Z jednej można odczytać obraz 3 razy w ciągu sekundy z innej 9 a z jeszcze innej powiedzmy 30.
    No to teraz moj mistrzu ceremoni spojrzyj na OMD i chocby EPL5 ta sama matryca, a fps jakby nie ten sam
    Podpowiem, srednio o 1kl/s roznicy

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    No to w takim razie po co podano informacje kto jest producentem matryc dla starszych penow. Niekonsekwentny byl ow redaktor znaczy sie.

Nadal nie widzę powodu aby to robić. Przytoczysz jakiś tekst marketingowy gdzie podają producenta matryc np. Nikona?
    Jaka tam obsesja, po prostu dziwne to jest, dlaczego nie ma oficjalnego info i tyle, plotki, polslowka mnie nie interesuja.
    Dlaczego dziwne? Podaj jakis istotny powód, Twoje widzimisię mnie nie interesuje

pozdro

---------- Post dodany o 15:02 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------

No to teraz moj mistrzu ceremoni spojrzyj na OMD i chocby EPL5 ta sama matryca, a fps jakby nie ten sam
    Magiczny termin "Pozycjonowanie Produktów" znane choćby z Nikona
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Nadal nie widzę powodu aby to robić. Przytoczysz jakiś tekst marketingowy gdzie podają producenta matryc np. Nikona?

Dlaczego dziwne? Podaj jakis istotny powód, Twoje widzimisię mnie nie interesuje
    Ja tez nie widze, ale skoro wielmozny Pan redaktor zaczal artykul od opisania starszych penow i przytoczyl producenta matryc, to dlaczego nie byl konsekwentny i nie zrobil tego dla nowych, mogl oczywiscie wogole nie wspomniec. Tak to zaczal temat i nie skonczyl, jakies to takie amatorskie moim zdaniem.

Magiczny termin "Pozycjonowanie Produktów" znane choćby z Nikona
    Coz - zycie, o pozycjonowaniu rowniez pisalem sporo wczesniej

pozdro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Nyny, wiesz o pewnych rzeczach, nawet o nich piszesz a mimo to publicznie się im dziwisz a nawet kwestionujesz sens. Co o tym sądzić? Szukanie dziury w całym dla sportu? Wredny charakterek? Czy jeszcze co innego? Tak szczerze.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

nyny - proszę, wyluzuj. Ja wiem, sprawa producenta matryc do OMD jest intrygująca i może wkurzyć że ucieka z rąk jedna z lepszych okazji by tę tajemnicę wyjaśnić. Wszakże... ten tekst pewnie jest inspirowany przez Olympus Polska a mam przypuszczenie graniczące z pewnością że nawet oni nie wiedzą jakie bebechy są do OMD wkładane. Gdyby było inaczej to już pewnie dawno Jack by rozwiał wszelkie wątpliwości...

Co do zdjęć seryjnych, no cóż - czymś trzeba było czytelnika zaskoczyć. Pewnie nawet się udało bo nie całkiem powszechna jest wiedza że soniaki potrafią szybszą serię pociągnąć...

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    .....

Potencjalny kupujący jest zbyt głupi, żeby cokolwiek zrozumieć z tego artykułu. Potencjalny kupujący kupi to, co mu się wydaje, że mu się podoba i zrobi wrażenie na znajomych, a od tego są laski w folderach na wybajerzonych w szopie zdjęciach o niemożliwej identyfikacji sprzętowej i uśmiechnięty pan w firmowym kubraczku sklepowym w duecie z zaciągniętym do tegoż sklepu autorytetem chwili.
    pojechałeś po bandzie i piszę to jako potencjalny kupujący :/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Wydaje mi sie, ze na sile wcisnieto ta informacje do testu matrycy, by zrobic wrazenie na potencjalnych kupujacych.
    Do jakiego testu? Przecież to jest tekst sponsorowany i tak należy go czytać. Jasne, że powstał po to by zrobić dobre wrażenie, tylko, że trudno z tego faktu robić zarzut.
    Dziwie sie tylko dlaczego nie napisano jasno i wyraznie kto jest producentem matrycy
    Pan Mietek pewnie tych matryc w garażu nie struga, jakby tak było sam by się przyznał. W obecnych czasach obieg kapitału, technologii, ludzi, tego wszystkiego pod czym można zdefiniować słowo "producent" jest taki, że personalizowanie tego nie ma większego sensu. Nazwa producenta czy jego logo to też towar ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nawet jakby stwierdzono "jasno i wyraznie" czego się domagasz, że firma x jest producentem matryc, to co tak naprawdę to oznacza? Sens takich pytań jest mniej więcej taki jak dociekanie od której krowy jest mleko w danym kartonie Łaciatego...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Pan Mietek pewnie tych matryc w garażu nie struga, jakby tak było sam by się przyznał. W obecnych czasach obieg kapitału, technologii, ludzi, tego wszystkiego pod czym można zdefiniować słowo "producent" jest taki, że personalizowanie tego nie ma większego sensu. Nazwa producenta czy jego logo to też towar ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nawet jakby stwierdzono "jasno i wyraznie" czego się domagasz, że firma x jest producentem matryc, to co tak naprawdę to oznacza? Sens takich pytań jest mniej więcej taki jak dociekanie od której krowy jest mleko w danym kartonie Łaciatego...
    Dokładnie, w dzisiejszych czasach nadawanie ''godła'' danemu dobru ma wymiar wyłącznie marketingowy. Powiedzieć - to nowa, lepsza matryca SONY znaczy użyć ''godła'' S. jako jednego z motorów podejmowania decyzji zakupowych. W rzeczywistości w projekt i produkcję matrycy zaangażowany jest cały łańcuch podmiotów z możliwościami fizycznymi, wiedzą i finansami, działający w danym czasie pod marką taką czy inną, a najprawdopodobniej sytuacja własnościowa jest bardzo złożona.

---------- Post dodany o 16:27 ---------- Poprzedni post był o 16:21 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Natomiast nie zgodzę się z Twoim poglądem kto i dlaczego kupuje drogi aparat... W opisanym przez Ciebie przypadku nie kupuje się drogiego aparatu ale przede wszystkim lustrzankę, z dużym zoooooooooooomem i koniecznie C lub N. I jeszcze ma lustro ma ładnie kłapać tak żeby każdy wiedział że "zrobiono zdjęcie".

OMD się w ten klimat nie wpisuje.
    Powoli rzecz staje się nieaktualna, zobacz jakie są tendencje ''w środowiskach''. Obecnie lustro zaczyna być passe, choć w pewnych kręgach oczywiście długie będzie zawsze pożądane.

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

pozdro
    Matryca to jeden z elementów układanki. Niekoniecznie to ona będzie wąskim gardłem. Można zastosować inny procesor Truepic IV,V,VI itd, wolniejszą pamięć bufora, inny kontroler pamięci zewn i osiągi będą różne. OMD i EPL5 mają chyba Truepic VI ale może inny kontroler albo ograniczenia sztucznie narzucone przez producenta w firmware. Np. Inaczej obrabiają jpg.

Drążysz temat matrycy jakbyś był onanistą sprzętowym a przecież chodzi Ci tylko o to że i tak najlepsze matryce ma tylko i wyłącznie Nikon.
    Nieważne, że dostarczy je Sony a Nikon powie, że to jego. D7000 ?

Idę po orzeszki.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Konczac temat, dla mnie to jest smieszne to matrycowe tabu. Choc moze to taki przemyslany zabieg marketingowy, jak Yeti wszyscy wiedza, ze jest a nikt nie widzial

@lukasz78: widze nowy talent sie objawil u Ciebie, wrozbiciarstwo, gratuluje, jednak chyba cos szklana kula zle wywrozyla tym razem (apropo Twojego upartego wciskania wszelakich insynuacji zwiazanych z N.)

Odpowiem wszem i wobec. Tak lubie Nikona i jest mi z tym dobrze, malo tego tyle ile razy na szali bedzie on postawiony z jakims innym sprzetem i bedzie od niego lepszy nie zawaham sie pouprawiac troche PR.

pozdro