Strona 129 z 475 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179229 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.281 do 1.290 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    W dalszym ciągu nie mam pewności z tym podglądem w wizjerze... Czy w OM-D można mieć podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze bez odrywania wzroku (nieistotne dla mnie, czy z użyciem przycisku czy automatycznie) ?
    można

MENU > KLUCZYK > REC VIEW - tam wybierasz czas w jakim ma być wyświetlane zdjęcie.
    tak więc nie odrywając oka od wizjera masz tę mozliwość..

( AUTO, OFF, przedział od 0,3s do 20s )

robisz zdjęie i od razu masz wyświetlony efekt w wizjerze.

Jednak nie pokusiłbym sie na pozostawienie tego włączonego ( choć w pewnych okolicznościach pewnie ma to sens ) pozbawiasz się jednak mozliwości traktowania wizjera tak jak wizjera lustrzanki. Natomiast pewnie jest wiele okoliczności w których ma to sens.
    Jak nic sie nie dzieje szybko, jak nic nie ucieka, W sumie fajna opcja

Ciekawą funkcją , która mnie zainteresowała jest możliwość ustawienia w EVF podświtelania zakresów w rejonie 0 i w rejonie 256 ( prześwietlenia na czerwono - niedoswietlenia na niebiesko )

Powiem tak. Coraz bardzije jestm nakręcony na tą puszeczkę. Idę robić jakieś zdjęcia brakuje słonka :/

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    można

MENU > KLUCZYK > REC VIEW - tam wybierasz czas w jakim ma być wyświetlane zdjęcie.
    tak więc nie odrywając oka od wizjera masz tę mozliwość..

( AUTO, OFF, przedział od 0,3s do 20s )

robisz zdjęie i od razu masz wyświetlony efekt w wizjerze.

Jednak nie pokusiłbym sie na pozostawienie tego włączonego ( choć w pewnych okolicznościach pewnie ma to sens ) pozbawiasz się jednak mozliwości traktowania wizjera tak jak wizjera lustrzanki. Natomiast pewnie jest wiele okoliczności w których ma to sens.
    Jak nic sie nie dzieje szybko, jak nic nie ucieka, W sumie fajna opcja

Ciekawą funkcją , która mnie zainteresowała jest możliwość ustawienia w EVF podświtelania zakresów w rejonie 0 i w rejonie 256 ( prześwietlenia na czerwono - niedoswietlenia na niebiesko )

Powiem tak. Coraz bardzije jestm nakręcony na tą puszeczkę. Idę robić jakieś zdjęcia brakuje słonka :/
    ----------
    Dzięki --wreszcie mam jasność w temacie...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Gdy bawiłem się X100, w jego wizjerze elektronicznym wyświetlał się podgląd zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Strasznie mnie to irytowało... Człowiek chce od razu widzieć kadr, żeby być gotowym do wykonania następnego zdjęcia, a tu mu wyskakuje jakiś nieruchomy obrazek, który trochę dezorientuje. Sekunda minęła, zanim się kapnąłem, że to podgląd - w pierwszej chwili pomyślałem, że to wizjer ma takie opóźnienie, że ja ruszam aparatem, a obraz w nim stoi w miejscu
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gdy bawiłem się X100, w jego wizjerze elektronicznym wyświetlał się podgląd zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Strasznie mnie to irytowało...
    Nie dało się tego wyłączyć?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Nie dało się tego wyłączyć?
    Nie wiem, za krótko go miałem w rękach. Pewnie by się dało po przekopaniu się przez całe menu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Gdy bawiłem się X100, w jego wizjerze elektronicznym wyświetlał się podgląd zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Strasznie mnie to irytowało... Człowiek chce od razu widzieć kadr, żeby być gotowym do wykonania następnego zdjęcia, a tu mu wyskakuje jakiś nieruchomy obrazek, który trochę dezorientuje. Sekunda minęła, zanim się kapnąłem, że to podgląd - w pierwszej chwili pomyślałem, że to wizjer ma takie opóźnienie, że ja ruszam aparatem, a obraz w nim stoi w miejscu
    ---
    U mnie z kolei jest problem związany z popsuciem akomodacji wzroku...Jeśli dobrze widzę w wizjerze to przy oderwaniu wzroku na LCD mam problem ... Dlatego ergonomiczne sposoby przełączania trybu podglądu uważam za istotne --pozdrawiam

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

mnie to w g2 denerwowało trzeba albo wciskać od razu spust do połowy, albo wyłączyć.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Dla mnie podglad po wykonaniu zdjecia jest bardzo przydatny, dlaczego? ano robie na manaualach i w trudnych warunkach lubie wiedziec czy trafilem, malo tego Panas G1 ma mozliwosc odtworzenia mi zdjecia, ktore wlasnie zrobilem w powiekszeniu np x4 wiec mam 99,9% pewnosci czy kadr sie udal, zas przy zdjeciach szybszych albo wylaczam taka mozliwosc albo gasze go szybko wcisnieciem wyzwalania migawki do polowy.

Generalnie chodzi mi o to, by w OMD nie przechodzic do przegladania na wyswietlaczu, jest to szczegolnie upierdliwe w trudnych warunkach, gdzie oko przyzwyczaja sie do wiziera, po czym musze je oderwac by patrzec na lcd, potem gdy wracam do wiziera, to jestem przez chwile oslepiony... pomijam fakt, ze kasuje fotki takze przez wizier, w uproszczeniu praktycznie nie korzystam z lcd

pozdrowionka i dzieki za info!
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Nie rozumiem takiego dziwnego ograniczenia. Niby dlaczego aparat zachowuje się inaczej w przypadku korzystania z EVF niż z ekranu?
    W GH2 i wcześniej G1 mogę zrobić wszystko na EVF co mogę zrobić używając ekranu (poza sterowaniem dotykiem oczywiście).
    Brak możliwości przeglądania zdjęć na EVF to jakiś słaby żart ze strony Olympusa.

Uprawnienia umieszczania postów