Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 141

Wątek: Pentax Q

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    No tak... zobaczyłem właśnie cenę body z ekw. 49mm 1,9 : $800...
    Niewiele większy a dający o wieeele większe możliwości ich dawny kolega Samsung pokazał już jakiś czas temu tańszy NX10 + 18-55mm + 30mm 2.0
    Szkoda że się nie dogadali z żadnym istniejącym już na rynku EVILem.
    Teoria teorią, a oni i tak swoje. Miałem nadzieję, że będą konkurencyjni cenowo
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie znam statystyk sprzedaży obiektywów typu rybie oko, ale z moich wieloletnich obserwacji wśród fotografujących, posiada je promil użytkowników aparatu.
    Mało kto kupuje obiektyw dla kilku zdjęć za 1000zł. Nie tylko podaż, ale i cena kształtuje popyt.
    Tu masz propozycję Pentaksa za $130.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.06.11 o 12:01
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Mieszka w
    B-stok
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta

Mało kto kupuje obiektyw dla kilku zdjęć za 1000zł. Nie tylko podaż, ale i cena kształtuje popyt.
    Święte słowa Panie ,święte

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Co mi daje jasny obiektyw w Pentaxie z maleńką matrycą? Nic. Bo mogę użyć maksymalnie 800 ISO, a GO i tak jak stąd do Warszawy.
    Właśnie jasny obiektyw daje ci w Pentaksie Q to, że możesz fotografować przy f1.9 na 800 ISO - czyli tak jak pragniesz. A nie przy na 6400 ISO przy f8.

yendash
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Benek Zobacz posta
    Właśnie jasny obiektyw daje ci w Pentaksie Q to, że możesz fotografować przy f1.9 na 800 ISO - czyli tak jak pragniesz. A nie przy na 6400 ISO przy f8.
    Na razie to możemy sobie tylko toczyć mniej lub bardziej jałowe dyskusje. Zobaczymy jak się spisze ten "jasny" obiektyw na tym 800 iso w matrycy o tej wielkości. Dla mnie ten aparat powienien się znaleźć*na allegro w kategorii dziwactwa/zupełnie odjechane. Wiem, znajdą się amatorzy, co mnie to, ich fun ich szmal. I bardzo dobrze, jest wybór i kolejna kategoria na flickrze jakimś, pod hasłem Pentax Q(-pa).

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    No pewnie będzie nowa kategoria na flickrze. E-system zdycha, więc liczba kategorii raczej niepotrzebnie się nie powiększy.

Ad rem jednak: to jest matryca CMOS BSI, czyli powinna dawać zdecydowanie lepsze obrazki niż matryce w G11, P700, EX-1. Skoro więc te aparaciki sprzedają się, i to nieźle, dlaczego nie miałby się sprzedawać Pentax Q?

Na pewno to lepszy sprzęt dla kogoś kto lubi bawić się fotografią, a nie jest profi-smutasem z FF + grip + 13 kg. na szyi, idącym fotografować dziecko na huśtawce.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    http://www.dpreview.com/previews/pen...idebyside1.jpg

Tak patrzę na ten obrazek - jeden aparat brzydszy od drugiego, wygląd to sprawa niby drugorzędna, ale bez przesady...
    Pentax tym razem dokonał nie byle czego - udało się zmieścić w jednym aparacie prawie wszystkie wady kompaktów z prawie wszystkimi wadami lustrzanek . Poza tym nie bardzo rozumiem trend z tym celowym generowaniem wad obiektywów - już wolę olkowe art filty
    W sumie szkoda, że Q nie jest konkurencją dla m4/3 - skorzystalibyśmy na tym wszyscy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Na pewno to lepszy sprzęt dla kogoś kto lubi bawić się fotografią, a nie jest profi-smutasem z FF + grip + 13 kg. na szyi, idącym fotografować dziecko na huśtawce.
    Tutaj pozwolę się nie zgodzić z kolegą. Koleś idący z FF na huśtawkę z dzieciakiem nie będzie smutasem. Na takie focie będzie radocha popatrzeć, nawet z rodziną na 50" plazmie. Smutasem może być ktoś kto radośnie pofoci tym Q a potem będzie oglądał efekty.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

yendash
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Tutaj pozwolę się nie zgodzić z kolegą. Koleś idący z FF na huśtawkę z dzieciakiem nie będzie smutasem. Na takie focie będzie radocha popatrzeć, nawet z rodziną na 50" plazmie. Smutasem może być ktoś kto radośnie pofoci tym Q a potem będzie oglądał efekty.
    Przestań, on nie będzie smutasem. Będzie się cieszył jak dziecko że foto jego dziecka jest ostre jak dachy budynków 2 km dalej. A wszystko to w przystępnej cenie 1000 ojro. Prawie za darmo, za takie chwile wzruszenia.
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 24.06.11 o 14:14

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Dlaczego od razu kloc? Znam całą masę malutkich, bezlusterkowych kliszaków.
    Ale one nie mają tak dużej odległości od błony do bagnetu (o ile w ogóle mają bagnet), jak Pentax. Małe da się zrobić, owszem. Ale nie na bazie bagnetu K. A jak zrobią inny bagnet, to starych szkieł będzie trzeba używać z przelotką, więc tak czy tak kloc...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Benek, nic nie zrozumiałeś. W aparacie APSc schodzę sobie z ISO coraz niżej, coraz bardziej otwierając obiektyw, dzięki temu mam kontrolę nad GO.

A w tym maluchu nie masz takiej kontroli, bo na małej matrycy masz bardzo dużą głębie ostrości.

Jeśli chodzi o jakość obrazka Pentax niczym nie będzie się różnił od zwykłych kompaktów. Wymienne obiektywy nic nie zmienią. A właściwie zmienią - aparat stanie się dużo mniej poręczny, trzeba będzie zabierać go zawsze w torebce razem z obiektywami.

Kompletny bezsens.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.06.11 o 16:58
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.