Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 141

Wątek: Pentax Q

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Benek, nic nie zrozumiałeś. W aparacie APSc schodzę sobie z ISO coraz niżej, coraz bardziej otwierając obiektyw, dzięki temu mam kontrolę nad GO.
    Ty też nie rozumiesz jak widać, że dla niektórych zabawa z GO nie jest najważniejszym aspektem.
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Smutasem może być ktoś kto radośnie pofoci tym Q a potem będzie oglądał efekty.
    Szybki jesteś, pokaż zdjęcia. Chętnie też się dowiem, jak sknocili ten aparat zatem
    i porównam do wychwalanego nad niebiosa tutaj XZ-1 z około milimetra większą matrycą.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Szybki jesteś, pokaż zdjęcia. Chętnie też się dowiem, jak sknocili ten aparat zatem i porównam do wychwalanego nad niebiosa tutaj XZ-1 z około milimetra większą matrycą.
    Iwo czego tym razem nie rozumiesz w słowie "może"? Może daj mi "ignora" i nie męcz siebie i mnie. Wyrwałeś zdanie z kontekstu.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Benek, nic nie zrozumiałeś.
    Obawiam się, że twoje możliwości percepcyjne są równie kiepskie.

W aparacie APSc schodzę sobie z ISO coraz niżej, coraz bardziej otwierając obiektyw, dzięki temu mam kontrolę nad GO. A w tym maluchu nie masz takiej kontroli, bo na małej matrycy masz bardzo dużą głębie ostrości.
    Nie wiem dlaczego mi tłumaczysz, ze Pentaks Q to nie aparat z APS-C.To kompakt z matrycą wielości paznokcia. A nikt normalny nie kupuje kompakta z myślą o twóczym wykorzystaniu GO. Jasność obiektywu 1.9 służy w tym wypadku możliwości fotografowania na niskim ISO, a nie kombinowaniu z GO.

Jeśli chodzi o jakość obrazka Pentax niczym nie będzie się różnił od zwykłych kompaktów.
    Dużo tu na forum Olympusa jasnowidzów. I takich co nie widzieli, a już wiedzą... Eh...

Wymienne obiektywy nic nie zmienią.
    Pewnie że nie zmienią. Broń Boże! Zdjęcie na f1.9 + ISO 800 będzie tej samej jakości co na f8 + ISO 6400. To oczywista oczywistość. Polać temu panu...

A właściwie zmienią - aparat stanie się dużo mniej poręczny, trzeba będzie zabierać go zawsze w torebce razem z obiektywami.
    Pentax Q ma niecałe 10 cm długości i 5 cm wysokości. Czyli powinien schować się do pudełka po papierosach. I niemal w całości można go zakryć kartą kredytową. Obiektywy do niego mają średnicę 4,5 cm, czyli mniej niż zakrętka ze słoiczków Gerbera z jedzeniem dla niemowląt. Ważą 35 gramów. Faktycznie, żeby zabrać Pentaksa Q + dwa obiektywy potrzebna będzie nie torebka, ale TORBISKO. Takie na kółkach, z wyciąganą rączką...

Kompletny bezsens.
    No proszę, ci kretyni z HOYI znowu wywalili w błoto jakieś 150 mln $. A mogli przecież zapytać Rafała z polskiego forum Olympusa. A ten szybko by ich przekonał, że wypuszczenie na rynek pierwszego kompakta z wymiennymi szkłami to idiotyzm czystej próby...
    Ostatnio edytowane przez Benek ; 24.06.11 o 20:22

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Benek Zobacz posta
    Pewnie że nie zmienią. Broń Boże! Zdjęcie na f1.9 + ISO 800 będzie tej samej jakości co na f8 + ISO 6400. To oczywista oczywistość. Polać temu panu...

Pentax Q ma niecałe 10 cm długości i 5 cm wysokości. Czyli powinien schować się do pudełka po papierosach. I niemal w całości można go zakryć kartą kredytową. Obiektywy do niego mają średnicę 4,5 cm, czyli mniej niż zakrętka ze słoiczków Gerbera z jedzeniem dla niemowląt. Ważą 35 gramów. Faktycznie, żeby zabrać Pentaksa Q + dwa obiektywy potrzebna będzie nie torebka, ale TORBISKO. Takie na kółkach, z wyciąganą rączką...

No proszę, ci kretyni z HOYI znowu wywalili w błoto jakieś 150 mln $. A mogli przecież zapytać Rafała z polskiego forum Olympusa. A ten szybko by ich przekonał, że wypuszczenie na rynek pierwszego kompakta z wymiennymi szkłami to idiotyzm czystej próby...
    Lubię czasem pogadać głupio, ale Ciebie dziś nie przebiję. Wycofuję się z tej dyskusji. Kto mądry, wyciągnie wnioski.

ps. To mój ostatni post skierowany do Ciebie, ponieważ dołączam Cię do ignorowanych, zatem nie będę widział twojej pisaniny. Nie dlatego, że czuję się w jakikolwiek sposób urażony Twoimi postami. Broń boże. Po prostu uważam, że nic mądrego Twojego autorstwa nie przeczytam, dlatego oszczędzę sobie tej wątpliwej przyjemności.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ty też nie rozumiesz jak widać, że dla niektórych zabawa z GO nie jest najważniejszym aspektem.
    Oczywiście, że nie. Mam od lat dobre kompakty i używam je z powodzeniem do streetów.

Po prostu Pentax q niczym się nie różni od lx3, oprócz tego, że będę nosił ze sobą woreczek obiektywów. A osiągnę ten sam efekt co moim kompaktem, gdzie mam światło 2.0 o w miarę dobre ISO 800.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.06.11 o 21:27 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie jest nawet pewne czy ten aparat/system będzie kiedyś dostępny w Europie. Raczej wygląda na ciekawostkę dla młodych Japończyków, którzy nie wiedzą co sobie kupić, bo wszystko już mają.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Nie jest nawet pewne czy ten aparat/system będzie kiedyś dostępny w Europie. Raczej wygląda na ciekawostkę dla młodych Japończyków, którzy nie wiedzą co sobie kupić, bo wszystko już mają.
    Wydaje mi się, że to system zamknięty tj. nic nowego w nim się nie pojawi. Wypuścili po prostu kompakt z wymiennym obiektywami i garść niezbędnych akcesoriów - w linku który wcześniej zamieściłem jest ciekawe zdjęcie całego systemu.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wszędzie po nim jadą, jak po Sigmie SD1. Będzie hicior rynkowy...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

yendash
    Gość
    Nie martw się, na pentaksowej grupie już zawiązała się brać światłych wyznawcow matrycy 2.3" za cenę 1000 eu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    oooo, i tu też*dotarla religia ze znaczkiem "Q".
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 24.06.11 o 23:04 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Do wszystkiego mozna dobudowac odpowiednia filozofie i
    zawsze bedzie ok... o ile bedzie sie mialo na nosie rozowe okulary.

Najwazniejsze sa efekty koncowe jakie uzyska to rozwiazanie Pentax-a i czy obraz jakosciowo zyska czy straci i czy oferowana cena wytworzy grupe zwolennikow tego aparatu lub okaze sie z czasem kompletna klapa.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 24.06.11 o 23:38
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Niewątpliwie Pentax Q, to odważne i ryzykowne posunięcie.
    O powodzeniu zdecyduje rynek.
    Czy możemy przewidzieć popyt kierując sie kryteriami formalnymi ukształtowanymi na dziś używanych klasach cyfrówek SLD (APS, 4/3", Ricoh) oraz mniejszych (EX1 Samsunga)? Możemy, ale będą to strzały do ruchomej tarczy.

Mój pogląd jest taki, że może chwyci. Mimo to, ze jest to kompakt i to na maleńkim sensorze, to jednak to BSI nieco poprawi jakość obrazu, chociaż sądzę, że chyba 800 ISO, to przesada. Ze średnio dobrym obiektywem popwinien dać średnio dobry obraz przy 100 ISO (jak na zaawansowane kompakty o małym rozmiarze sensora). To jest moje wróżenie na razie. Upraszam o brak dyskusji.

Jest to coś pomiędzy gadżetem bondowskim, a modelami, które począwszy od Minoxa, próbkowały nieustannie rynek, czy chwyci.

Gdybym już wszystko miał i nie wiedział, co dalej z dudkami, które leżą ino w banku i tracą na wartości, to bym nie czekał na krach w Grecji tylko bym ulokował kapitał chętnie w tym maleństwie mimo, że zdaję sobie sprawę z tego, że to ewidentnie głupia lokata oraz że w ciemno się zgadzam z Rafałem, że nie był by to zakup racjonalny ze względu na gabaryty aparatu.

Tu chodzi mi przede wszystkim o jeden wymiar - głębokość aparatu.
    Pentax Q jest o milimetry szerszy i wyższy od Canona S95, który wchodzi do kieszeni koszuli. Pentax niestety jest wybrzuszony przez obiektywy, choćby nie wiadomo jak lekkie i małe miały być, a najważniejszy jest kitowy zoom, który swój rozmiar ma. I tu nigdy nie wygra u mnie z takimi konstrukcjami, które mają chowane obiektywy.

Pentax Q raczej się nie zmieści do kieszeni koszuli, a torebka do niego, też musi być brzuchata, nie ma porównania w wygodzie uzytkowania z S95, LX5, czy X-Z1.

Myślę, ze cena 800 USD świadczy o rezerwie, jaką Pentax przyjął, jeśli chodzi o reakcje rynkowe. Pewną ilość aparatów kupią entuzjasci gadżetów, klienci wierzący ślepo w reklamy, bogaci wujkowie swoim krewnym itd.
    To najprawdopodobniej zapewnai jakąś minimalną stopę zwrotu. Dalsze założenie może być takie - cena jest nadmuchana i jest z czego dalej zrzucac. Jeśli rynek będzie reagował pozytywnie, to popyt będzie podtrzymany stała wędrówka cen w dół. Nie wiemy jaka jest granica. Moim zdaniem jest to jakieś 2/3 dzisiejszej ceny. Też dużo.

Ale to są spekulacje, wróżenie z fusów. Rynek to rozpracuje prędzej czy później. Albo popłynie albo utonie, albo rybka, albo pipka.

Pzdr, TJ