Znalezione w sieci:
Film wyjaśnia wiele spraw.
http://ricehigh.blogspot.com/2011/06...#idc-container
http://en.akihabaranews.com/?gallery=1&post=99434&origine=99434ℑ=010#gallery
Znalezione w sieci:
Film wyjaśnia wiele spraw.
http://ricehigh.blogspot.com/2011/06...#idc-container
http://en.akihabaranews.com/?gallery=1&post=99434&origine=99434ℑ=010#gallery
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
pan Rafał ma racje![]()
Przesadzacie, dla Nas z malym sensem, a male skosne ludki pewnie to beda brac i swoje Pentax zarobi, przeciez o to im chodzi, wypuszcza w miliardzie odcieni i mozliwosci kustomizacji wg wlasnego widzi mi sie i bedzie szlo, ze ho ho.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Witam !
Matryca o takich gabarytach to nieporozumienie a cena z ksiezyca wzieta![]()
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Nie do końca.
Efekt rybiego oka dostaniesz zakładając na kompakt konwerter i jakość obrazu leci wtedy na twarz.
Szeroki kąt w kompaktach często zaczyna się od 28mm, rzadko od 24mm i to samo z konwerterami
No i najbardziej dla mnie sensowne wyjście - jasne teleobiektywy. Możesz mieć swój "wbudowany porządny zoom", ale zobacz, ile z nich można nazwać naprawdę jasnymi. Tutaj będą miały naprawdę kurduplowatą wielkość i może nie będą takie drogie jak te o lustrzanek.
Zabawa GO to jedno, a szeroka gama ogniskowych w jasnych szkłach do wyboru do koloru dająca możliwość robienia zdjęć w kiepskim świetle to co innego i tu Pentax może się sprawdzić, o ile nie da ciała i nie rzuci badziewnej optyki na rynek po nieprzyzwoitej cenie.
Ja np. gdyby puścili taki aparat z obiektywem na podobieństwo XZ-1 (jakość, jasność i cena), rybie oko nie okazało się badziewiem, a i by puścili nie za drogo coś szerokiego... czemu nie...
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.06.11 o 11:58
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Dla mnie to nie ma żadnego sensu. Po co w obecnych czasach jasne obiektywy w takim maleństwie, jeśli mam w nowych aparatach z matrycą APS-C świetne 6400 ISO lub więcej? Co mi daje jasny obiektyw w Pentaxie z maleńką matrycą? Nic. Bo mogę użyć maksymalnie 800 ISO, a GO i tak jak stąd do Warszawy.
To zupełnie nietrafiony argument.
Wolę światło 4.5 w normalnym aparacie z dobrym wysokim ISO niż światło 2.8 w tym bidnym maleństwie, gdzie ISO 800 to będzie max.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Rybie oko to też nie argument z tym Pentaxem. Ja np. ( i prawdopodobnie 99 proc. użytkowników aparatów) nie potrzebuje do szczęścia rybiego oka.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.06.11 o 11:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
Ja tam wolę to ISO 800 przy 2,8 które mogę zawiesić beztrosko na szyję i spacerować
niż 6400 a do tego w pakiecie ileś x więcej $$ i kg w torbie wielkości małego akwarium jak dla APS-C.
Ciekawe dlaczego zatem Samyang 8mm ma tak duże wzięcie dla APS-C,
a i u nas zdarzają się osoby co nawet dla niepełnego efektu kupią to szkło.
Myślę, że gdyby Samyang wrzucił po cenie Pentaksa swoją rybkę, branie byłoby jeszcze większe![]()
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.06.11 o 11:51
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Ja tam wolę prawdziwy aparat, którym mogę robić zdjęcia kontrolując parametry. Zamiast kompaktu z maleńką matrycą i wymiennymi obiektywami wolę porządny kompakt z porządnym wbudowanym zoomem. Po cholerę mam się bawić z dodatkowymi obiektywami (nosić je, uważać na nie, pilnować itp.) jeśli dokładnie to samo daje mi kompakt z dobrym zoomem? Pentax z 3 obiektywami przestaje być wygodny, nie włożysz tego już do kieszeni.
Nie znam statystyk sprzedaży obiektywów typu rybie oko, ale z moich wieloletnich obserwacji wśród fotografujących, posiada je promil użytkowników aparatu.
Tak tylko że każdy nosi to co ma i czasem lubi a czasem nie .Coraz więcej ludzi kupuje sprzęt foto bez uprzedniego zorientowania się na rynku tegoż.
Jasne obiektywy są ok tylko już nieraz pisałem iż ich cena niestety już ok nie jest .Sam bym sobie chętnie kupił taki np.50-200 2.8-3.5 ale uważam iż do mojego poziomu focenia jego zalety nie przewyższają ceny .
Każdy malec jaki się pojawi na rynku zrobi mniejsze albo większe zamieszanie ,ocenić to będzie można po jakimś czasie .Na tym forum też są ludzie którzy zrezygnowali z luster na rzecz ich braku.Po za tym spora część ludzi pozostaje tylko przy kitach fotografując rodzinne imprezy.