Jeszcze nie wiem. Kupiłem, a odbiorę w przyszłym tygodniu. Bardzo jestem ciekawy jak wypadnie w konfrontacji z AF-S 24-70.Zamieszczone przez pat.p
W tym celu zamieściłem wezmiankę o swoim zakupieZamieszczone przez RadioErewan
By zobaczyć te oczyska
Kto powiedział, że nie można mieć dwóch żon? Trzeba jedynie wierzyć we właściwego Boga![]()
Ano.
W nadchodzącym roku planuję blisko miesięczny mega wyjazd. Wykoncypowałem sobie, że E-3 z 12-60 SWD i 50-200 SWD będzie najlepszym rozwiązaniem na planowaną wyprawę.
Brałem również pod uwagę Pentaxa K7. K7, to najfajniejszy dslr traveller na runku. Co, się dzieje z marketingiem Pentaxa? K7 IMO, to mega wypasione lustro. Wielki wizjer, ogromne możliwości, świetne wykonanie, świetna ergonomia (uchwyt mimo malusich rozmiarów poezja). Mieć takie cacko w ofercie i nic z tym nie robić? Idiotyzm. W każdym razie Pentax pokazał Olympusowi jak powinien wyglądać następca E-3. Ostatecznie obiektywy Olympusa oraz nadarzająca się okazja zakupu przesądziły o wyborze.
PS. do powyższego. Pentax ma bardzo ciekawą ofertę. Obiektywy SDM 16-50/2.8, 50-135/2.8; 60-250/4.0 i parę innych w połączeniu z K7 tworzą ofertę, która może spokojnie rywalizaować z każdym systemem. HOYA musi jedynie zwolnić cały dział marketingu odpowiedzialny za promocję produktów Pentaxa i zatrudnić profesjonalistów.
Obecnie jest bardzo dobry czas na zakup e-systemu. Wielu zaawansowanych użytkowników rezygnuje z e-sytemu na rzecz konkurencji. Olympus nie robi nic, by ich zatrzymać więc sprzętu w atrakcyjnych cenach na rynku wtórnym coraz więcej. Chciałem kupić 12-60 SWD, ale skoro trafiła się okazja kupiłem 14-35 SWD. Wielkie bydle, ale przeżyję. Zakupu 35-100 nie planowałem. Nie lubię tak dużych obiektywów więc zapewne prędzej czy później trafi na giełdę.
Jest jeszcze coś. Nikon dał ciała z 24-70. Uwielbiam ten obiektyw, ale ma on pewną bardzo niebezpieczną wadę. Przy nawet nieznacznym uderzeniu może dojść do zablokowanić obiektywu. Odpowiedzialna za zablokowanie jest płytka z elektroniką, która została przymocowana nieodpowiednim klejem. Mojemu nic nie dolega, ale pochlastałbym się, gdyby padł mi obiektyw podczas wyjazdu, który tak starannie planuję. Z ceną 70-200 VR II też przyszaleli. Najdroższy zakres na rynku.
Ot i będę miał dwa systemy. Może Olympus mnie nagrodzi i wsadzi do następcy E-3 matrycę innego producenta niż Panasonic?Aparatu nie musi projektować. Pentax zrobił, to za niego. K7, to dla mnie ideał.
Pozdrawiam