Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Pentax k7

EuroLiberty
    Gość

Pentax k7

Cytat Zamieszczone przez pat.p
    Jak 14-35 sprawuje się?
    Jeszcze nie wiem. Kupiłem, a odbiorę w przyszłym tygodniu. Bardzo jestem ciekawy jak wypadnie w konfrontacji z AF-S 24-70.

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan

Pozdrawiam
    W tym celu zamieściłem wezmiankę o swoim zakupie By zobaczyć te oczyska

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Stara miłość nie rdzewieje
    Kto powiedział, że nie można mieć dwóch żon? Trzeba jedynie wierzyć we właściwego Boga

Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Na allegro od jednego użytkownika?
    Ano.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Co Cię wzięło na system 4/3?
    W nadchodzącym roku planuję blisko miesięczny mega wyjazd. Wykoncypowałem sobie, że E-3 z 12-60 SWD i 50-200 SWD będzie najlepszym rozwiązaniem na planowaną wyprawę.

Brałem również pod uwagę Pentaxa K7. K7, to najfajniejszy dslr traveller na runku. Co, się dzieje z marketingiem Pentaxa? K7 IMO, to mega wypasione lustro. Wielki wizjer, ogromne możliwości, świetne wykonanie, świetna ergonomia (uchwyt mimo malusich rozmiarów poezja). Mieć takie cacko w ofercie i nic z tym nie robić? Idiotyzm. W każdym razie Pentax pokazał Olympusowi jak powinien wyglądać następca E-3. Ostatecznie obiektywy Olympusa oraz nadarzająca się okazja zakupu przesądziły o wyborze.

PS. do powyższego. Pentax ma bardzo ciekawą ofertę. Obiektywy SDM 16-50/2.8, 50-135/2.8; 60-250/4.0 i parę innych w połączeniu z K7 tworzą ofertę, która może spokojnie rywalizaować z każdym systemem. HOYA musi jedynie zwolnić cały dział marketingu odpowiedzialny za promocję produktów Pentaxa i zatrudnić profesjonalistów.

Obecnie jest bardzo dobry czas na zakup e-systemu. Wielu zaawansowanych użytkowników rezygnuje z e-sytemu na rzecz konkurencji. Olympus nie robi nic, by ich zatrzymać więc sprzętu w atrakcyjnych cenach na rynku wtórnym coraz więcej. Chciałem kupić 12-60 SWD, ale skoro trafiła się okazja kupiłem 14-35 SWD. Wielkie bydle, ale przeżyję. Zakupu 35-100 nie planowałem. Nie lubię tak dużych obiektywów więc zapewne prędzej czy później trafi na giełdę.

Jest jeszcze coś. Nikon dał ciała z 24-70. Uwielbiam ten obiektyw, ale ma on pewną bardzo niebezpieczną wadę. Przy nawet nieznacznym uderzeniu może dojść do zablokowanić obiektywu. Odpowiedzialna za zablokowanie jest płytka z elektroniką, która została przymocowana nieodpowiednim klejem. Mojemu nic nie dolega, ale pochlastałbym się, gdyby padł mi obiektyw podczas wyjazdu, który tak starannie planuję. Z ceną 70-200 VR II też przyszaleli. Najdroższy zakres na rynku.

Ot i będę miał dwa systemy. Może Olympus mnie nagrodzi i wsadzi do następcy E-3 matrycę innego producenta niż Panasonic? Aparatu nie musi projektować. Pentax zrobił, to za niego. K7, to dla mnie ideał.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    heheh, w sumie miałem bardzo podobny pomysł(e-3/k7) padło na nikona 24-70 to super szkło ale narazie nie widzę uzasadnienia w cenie tego zestawu z de700 i jakości obrazowania, chodzi mi o niskie iso. Mam nadzieję ze pogoda mi pomoże i zrobię parę fajnych zdjeć.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    heheh, w sumie miałem bardzo podobny pomysł(e-3/k7) padło na nikona 24-70 to super szkło ale narazie nie widzę uzasadnienia w cenie tego zestawu z de700 i jakości obrazowania, chodzi mi o niskie iso. Mam nadzieję ze pogoda mi pomoże i zrobię parę fajnych zdjeć.
    Piszesz o D700 i 24-70? Wiesz... oszacowywanie wartości jaką ma dla nas przedmiot pożądania, to bardzo subiektywna część rytuału jego zakupu. Dla mnie przykładowo 70-200 VRII nie jest wart 8k PLN, co nie zmienia faktu, że sporo osób już nim robi zdjęcia i wcale nie zawodowo. Zaś D700 z 24-70 uważam za rewelacyjny zestaw jak najbardziej wart swojej ceny. Teraz będę miał możliwość porównania AF-S 24-70 z 14-35 SWD, ktory w sklepie też swoje kosztuje (sic!!!).

PS. Gdyby nie okazja, to kupiłbym K7. Na alledrogo jest nowy K7 za 3,5k i szczerze, to bardzo bym chciał, by następca E-3 był jego klonem.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta

PS. Gdyby nie okazja, to kupiłbym K7. Na alledrogo jest nowy K7 za 3,5k i szczerze, to bardzo bym chciał, by następca E-3 był jego klonem.
    Co w tym K7 widzisz ciekawego?
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Co w tym K7 widzisz ciekawego?
    Wszystko. Proponuję znaleść sklep, gdzie oferują K7 i samemu się przekonać. Trzeba zobaczyć na własne oczy jak mały, a solidny jest, to korpus. I wizjer... jak, to jest możliwe, że Pentaxowi udaje się wepchnąć w tak małe body taki wizjer?

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk7/

Poszukałem specjalnie dla Ciebie filmu na którym mógłbyś zobaczyć jak mały jest, to korpus. Ludzie się podniecają G1 i GH1, a dslr może być równie mały tylko producentowi musi na tym zależeć.

http://www.ephotozine.com/article/Pentax-K7-11613

Żyłem w nieświadomości, że istnieje tak mały i solidny dslr o tak BARDZO WYSOKIEJ funkcjonalności. Winę za ten stan rzeczy ponosi Pentax.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Faktycznie fajny jest ten Pentak. Czytałem o nim wielki artykuł w jakiejś fotogazecie i zachwytom nie było końca.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Faktycznie fajny jest ten Pentak. Czytałem o nim wielki artykuł w jakiejś fotogazecie i zachwytom nie było końca.
    Rafał uwierz... jest się czym zachwycać. Szczerze nie rozumiem postępowania Pentaxa. K7 otwiera im drogę, którą chciał iść Olympus. Małe, a wielkie. Jak, to możliwe, że reklamy K7 nie biją w oczy z każdego sida fotograficznego? Tym bardziej, że testerzy mimo braku "dopingu" ze strony Pentaxa i tak pieją nad tym korpusem z zachwytu.

IMO, to jeden z najlepszych cropowych dslr'ów na rynku. Co, tam... dslr'ów w ogóle.

qbic
    Gość
    Tyle że K-7 matryce ma biedną.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Tyle że K-7 matryce ma biedną.
    qbic dla kogo biedną? Ty masz dość mocno wyśrubowane wymagania. Dla mnie wystarczająco dobrą, by nie musieć dywagować nad zasadnością zakupu K7. W ten sposób kwitując dojdziemy do drzwi Centrum SONY (to nie uwaga do Ciebie... tak mi się przypomniało z dyskucji o SONY na nikon.org.pl ), które jako jedyne nie skrzypią.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    które jako jedyne nie skrzypią.
    Od A850 już skrzypią