Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 114

Wątek: Etyczne czy nie?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    JPS - ja się nie będę licytować o tragedię. Osoby, które mnie znają osobiście wiedzą, jak wielką tragedię w tej chwili przechodzę i to nie jest miejsce i czas, aby o tym wspominać (powiem tylko, że moje dwie najbliższe osoby walczą z nowotworem)!
    Wiesz, ja akurat doskonale wiem, co to znaczy stracić bliską osobę, więc zanim się tak wychylisz jak Filip z konopi to warto by się zastanowić.

Jak widzisz to, że ktoś pisze o ciepełku czy o kocie, to nie znaczy, że w życiu nie ma ciężkich, namacalnych problemów. Ja żyję i tak wygranym życiem i z tego powodu się bardzo cieszę. I tak cieszę się, że mam dach nad głową, jedzenie i w miarę święty spokój, bo wiem, że to tylko chwila. Ulotna. Jeśli komukolwiek się wydaje, że to co wyczyta o drugiej osobie na forum, daje mu jakikolwiek ogląd tej osoby, to bardzo się myli.

Nie życzę nikomu ani najgorszemu wrogowi, aby w ciągu ostatnich 10 lat przeszedł to, co przeszłam ja. Ale internet to nie jest miejsce spowiedzi!

Szczerze życzę Twojej rodzinie oraz rodzinom innych klubowiczów, aby nie musieli się zmagać z nieuleczalnymi chorobami, a jeśli już coś się stanie, to by mieli wspaniałe wsparcie ze strony rodziny i przyjaciół, tak by mogli pisać o cieple i pierdołach (i to w ten sposób, aby wszyscy uwierzyli, że innych problemów nie mają ).
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 13.04.11 o 10:43
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Rafale naprawdę myślisz, że takie zdjęcie zmieni świat i na podstawie takiej ilustracji, ktoś coś zrobi?
    Jak wstawię zdjęcie zabitego czy chorego człowieka to komuś zmięknie serce? Moim zdaniem w takiej reporterce zdjęcia są tylko uzupełnieniem tekstu.
    Jak pokażę "łyse" zdjęcie dziecka chorego na nowotwór to ludzie poznają ogrom cierpienia jego i jego bliskich? Jak pokażę zdjęcie zabitej przez policję dziewczyny, która szabrowała to co...rządy upadną a świat się stanie lepszy i już nigdy to się nie powtórzy?
    Tak było jest i będzie i nie zmienią tego żadne zdjęcia dopóki ludzie będą takimi jakim są.
    Dlatego argument o misyjności fotoreporterów jest taki sam ja o misyjności polityków.
    A co do narażania życia to tak samo ryzykują żołnierze, policjanci, górnicy i wielu, wielu innych ludzi a reporterzy wojenni...czasami ściągają niebezpieczeństwo na innych swoją "misją". Popytaj żołnierzy, którzy mieli "przyjemność" obcowania z nimi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Quentin35 Zobacz posta
    Rafale naprawdę myślisz, że takie zdjęcie zmieni świat i na podstawie takiej ilustracji, ktoś coś zrobi?
    Między innymi dzięki zdjęciom z Wietnamu zrodził się ruch społeczny, który wywierając naciski na władze doprowadził w końcu do zakończenia wojny.

Zdjęcia z Haiti z całą pewnością skłoniły kogoś do wsparcia finansowego jakiejś kampanii charytatywnej, dzięki której być może na ulicach nie leży teraz więcej martwych dzieci, takich jak to ze zdjęcia.

Jedno zdjęcie nie rozwiąże wszystkich problemów świata, ale z pewnością może rozwiązać problemy niektórych ludzi albo przynajmniej je załagodzić. Trzeba tylko ruszyć głową, aby wyobrazić sobie, jak może wyglądać łańcuch przyczynowo-skutkowy zaczynający się od takiego zdjęcia, a kończący się na tym, że jakieś dziecko dostaje posiłek, dach nad głową i podręczniki do szkoły, która niedawno jeszcze leżała w gruzach i nie było żadnej nadziei na jej odbudowanie ze środków lokalnej społeczności.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Quentin35 Zobacz posta
    Widzę, że pobieżnie czytasz wątek więc jeszcze raz wkleję link:
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...7&postcount=47
    Nie tylko myślę, że zdjęcia mogą zmieniać świat. Ja to wiem. A skąd? M.in. z tego linku, który podałem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    O rany, jacy wszyscy wrażliwi, jacy pacyfiści wszędzie.

Dobas dobrze napisał.

Hieny hienami, ale prawdziwa kwestia to zapotrzebowanie. Ludzie wolą sensację niż "zwykłe" wiadomości - dlatego tylu ludzi kupuje zasrany "Fakt", gdzie co drugi tytuł mówi "morderca", "gwałciciel", "złodzieje"!

A praca fotoreportera to na pewno nie bułka z masłem. I trzeba pokazywać obrazki z tragedii, z wojen, z biednych miejsc, z kataklizmów - żeby ludzie wiedzieli, mieli świadomość. I nie mówię tu o zdjęciach trupów - oni tam jadą i fotografują wszystko - takie jakim jest - a które zdjęcia wybierze później fotoedytor? To już nie ich robota - jakie zapotrzebowanie, takie foty pójdą do gazety.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Między innymi dzięki zdjęciom z Wietnamu zrodził się ruch społeczny, który wywierając naciski na władze doprowadził w końcu do zakończenia wojny.
    Epicure, tak w niektórych kwestiach się zgadzam, ale powiedz zupełnie szczerze, co sądzisz o wysyłaniu takich zdjęć na konkurs i odbieraniu nagród w związku z tym? Po prostu jestem ciekawa zdania w tej kwestii, a jakoś jest to omijane.
    (Pomijając już wybory jury i to co Dobas o tym pisał)
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    C+ - to nie o to chodzi aby się odgrodzić od nieszczęść tego świata. Czasem po prostu w człowieku są tak duże pokłady empatii, że oglądanie takich zdjęć fizycznie boli. Mam na codzień świadomość tych wszystkich nieszczęść, nie muszę się stymulować, wręcz świadomie próbuję się oderwać.

A to co pisała Rafał o reporterach wojennych, napisałam już wcześniej. O zapotrzebowaniu ludzkości na takie obrazki również :P

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Co do małpy - w sumie równie dobrze można pokazać świnię w rzeźni, prawda? Tu nas przeraża antropomorfizm, chociaż świnie są też inteligentne. Chcąc szokować można szokować, kończy się to tam, gdzie dotyka sfery osobistej. Czy ten fotograf uwieczniłby to dziecko, gdyby było jego i też wysłałby na konkurs?
    Niby tak, tylko trzoda jest hodowlana a bushmeat jest robiony z wierząt krytycznie zagrożonych wyginięciem.. Niby tu smierć i tu śmierć - ale jednak jest różnica..

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Faktycznie, różnica jest wielka.
    Jak już wybiją wszystkie smakowite małpy będą musieli zmienić jadłospis!
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Epicure, tak w niektórych kwestiach się zgadzam, ale powiedz zupełnie szczerze, co sądzisz o wysyłaniu takich zdjęć na konkurs i odbieraniu nagród w związku z tym? Po prostu jestem ciekawa zdania w tej kwestii, a jakoś jest to omijane.
    (Pomijając już wybory jury i to co Dobas o tym pisał)
    Dla ludzi, którzy się tym zajmują i wysyłają takie zdjęcia na konkursy jest to raczej chleb powszedni. Nie oznacza to, że są zwyrodnialcami. To jest po prostu ich środowisko, ich świat. I konkursy przyjmujące oraz nagradzające tego typu zdjęcia do tego świata należą. A każdy chce żyć, fotograf - bez względu na to czy fotoreporter, czy artysta - chce "wypłynąć". Zwróćmy uwagę na to, że w tym środowisku wysyłanie "takich" zdjęć na konkursy i odbieranie nagród nie jest niczym niewłaściwym. Niewątpliwie zdarzają się dylematy moralne, bo to są ludzie. Bywają jednak momenty, w których muszę określić priorytet na tę daną chwilę.
    Przy okazji, niedawno na forum był link do krótkiego filmu o fotoreporterce wojennej. Na przemian pokazywane były migawki z rozdania nagród, podczas którego uzyskała trofeum, oraz okoliczności powstania nagrodzonego zdjęcia. Myślę, że ten obraz bardzo dobrze ilustruje tę kwestię przynajmniej w jakiejś części.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Faktycznie, różnica jest wielka.
    Jak już wybiją wszystkie smakowite małpy będą musieli zmienić jadłospis!
    Przerzucą się na wieprzowinę importowaną z Europy.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 13.04.11 o 11:18 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów