Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 114

Wątek: Etyczne czy nie?

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Pamiętam, jak hipokryzję mediów obnażyła sytuacja z polskim fotoreporterem zabitym w Iraku (ostrzelany samochód), którego zdjęcie martwego ciała pokazano w polskich mediach.
    Jakie to wtedy były komentarze, święte oburzenie, nadęte gadki o etyce... bo kolegę pokazali. A to że pokazują cudzych to niby ok.
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    Dlatego też omijam wystawy World Press Photo szerokim łukiem. Ilość tego typu zdjęć w jednym miejscu przechodzi wszelkie granice. Raz byłem, obejrzałem "zwycięzców" i powiedziałem sobie, że to nie zasługuje na oglądanie.
    ja nie omijam WPP bo przyroda i sport są często rewelacyjne....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Quentin35 Zobacz posta
    To jak następnym razem ktoś z Was będzie...powiedzmy jechał samochodem i zobaczy wypadek to wyskoczy z aparatem pstrykać fotki żeby Świat się dowiedział, że takie rzeczy się zdarzają? Bo nikt o tym nie wie.

Jak pojedziecie na Safari All Inclusive 5* to też chętnie porobicie zdjęcia niedożywionym dzieciom bo Świat o tym nie wie i Wy w ten sposób dbacie o to by im było lepiej.
    Zły przykład. Fotoreporterzy to nie przypadkowi przechodnie, którzy w drodze po bułki do sklepu trafili nagle na jakieś szokujące zdarzenie i biegną na złamanie karku żeby tylko pstryknąć parę fotek, które wrzucą potem na facebooka albo do galerii na forum. To profesjonaliści, których zdjęcia znajdą się w środkach masowego przekazu, kształtujących opinię publiczną. Pod wpływem takich zdjęć ludzie decydują się na akty altruizmu, dotując jakąś pomoc lub nawet świadcząc ją bezpośrednio. Inni, na skutek przemyśleń, podejmują takie czy inne decyzje polityczne, pośrednie i bezpośrednie. Jeszcze inni będą tylko o tym rozmawiać, ale dobre i to. Wszak bez uświadomienia sobie, że cierpienie istnieje, bez rozpoznania go i zrozumienia nie moglibyśmy nic z nim zrobić.

Czy praca fotoreportera usprawiedliwia wszystko?
    Z całą pewnością nie usprawiedliwia manipulacji faktami, fałszowania ich czy wybiórczego ich traktowania. Moim zdaniem pokazanie miejsca kataklizmu, w którym zginęło 200 tys. ludzi, gdzie ciała leżą na ulicy i nikt się nimi nie interesuje, dla rzetelnego przedstawienia sytuacji niestety wiąże się z publikowaniem takich właśnie obrazków. W przedstawianiu rzeczy takimi, jakie są, fotoreporter jest akurat usprawiedliwiony.

Bo to jego praca. Bo w ten sposób zarabia na życie.
    Znam dużo bezpieczniejsze i pewnie znacznie bardziej dochodowe sposoby zarabiania na życie. Pracę fotoreportera, mam na myśli takiego, który trafia w naprawdę niefajne miejsca, traktowałbym bardziej jak misję. Tak samo, jak lekarzy, którzy udają się w takie miejsca z pomocą humanitarną. Gdyby nie fotoreporterzy, nie byłoby tam pewnie i lekarzy, dostaw żywności, wody itp. To dlatego, że pomoc humanitarna możliwa jest tylko dzięki darczyńcom, a ci znajdą się wówczas, gdy wzbudzi się w nich potrzebę pomocy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    w tego typu dyskusjach często przewija się pytanie czy wiedzieli byśmy na przykład o Holokauście gdyby tego nikt nie dokumentował

Moze łatwo było by negować Ludobójstwo gdyby nie dokumentaliści

Bez znaczenia w sumie chyba czy mówimy o literaturze filmie czy zdjęciach...
    pomijam aspekt dokumentowania przez nazistów "dla siebie" ale piszę o dokumentalistach opisujących to z punktu widzenia świadków czegoś nieludzkiego..

na pewno nie jest łatwe i przyjemne oglądanie zdjęc gdzie stosy ciał wozi się spychaczami i pali w krematoriach - ale dzięki tym okropnym zdjęciom o czymś wiemy - o czymś dowiaduje się cały Swiat itp itd...

to jedna strona medalu

drugą pewnie sa konkursy to co mi wadzi - to fakt, że w tego typu konkursach wygrywa zdjęcie bardziej brutalne i idiotyczne iż dobre...

Zawsze się śmiałem , że jak bym chciał zawojować w WPP to musze zrobić coś w klimacie nagradzanych prac... "Dziecko - ofiara wybuchu samochodu pułapki" "żołnierz przejechany przez czołg" "oddziały Tutsi wykonuja egzekucję na przedstawicielu plemienia Hutu" itp itd...

nagrodę moze dostać nawet i g***niane zdjęcie ale na przykład dobrze jest uchwycony rozbryzgujący sie mózg.. i tu pewnie pojawia się pytanie czy nie jest to przegięciem... to że jest duże zapotrzebowanie na tego typu kadry...

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Fotoreporterzy to ... profesjonaliści, których zdjęcia znajdą się w środkach masowego przekazu...
    Nie za darmo
    Pod wpływem takich zdjęć ludzie decydują się na akty altruizmu, dotując jakąś pomoc lub nawet świadcząc ją bezpośrednio. Inni, na skutek przemyśleń, podejmują takie czy inne decyzje polityczne, pośrednie i bezpośrednie. Jeszcze inni będą tylko o tym rozmawiać
    A jeszcze inni mają to gdzieś, rzygać im się chce od tej hipokryzji- "pokażę wam okropności tego świata, jak mi dobrze zapłacicie".
    Pracę fotoreportera, mam na myśli takiego, który trafia w naprawdę niefajne miejsca, traktowałbym bardziej jak misję.
    Wierzysz w misję jaką mają do spełnienia ci "fotoreporterzy"? Misja za pieniądze, nagrody w konkursach?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Wierzysz w misję jaką mają do spełnienia ci "fotoreporterzy"? Misja za pieniądze, nagrody w konkursach?

Wiesz cooo - nie wiem jak w WPP ale w branży przyrodniczej - mają,,,,
    I też są to misje za pieniądze a nie charytatywne i też sa konkursy...

Są nawet pokazy zdjęć niezbyt sympatyczne tematycznie - polowanie na foki kanadyjskie, czy na Narwale

Żeby daleko nie szukać - te z Narwalami w 2007 roku zdobyły nagrodę w " nature stories" w WPP

http://www.archive.worldpressphoto.o...col1%3Adat3970

Te zdjęcia to tez przemoc i krew - i tez nie da się ukryć że jakaś pogoń za sensacją czy chęć pokazania czegoś czego tacy sobie zwykli ludzie ni chcą oglądać...

zdjęcia były ilustracją artykułu Arctic Ivory ( jeśli dobrze pamiętam) opublikowanego w NG . Jednak to jest z przesłaniem - oczywiście towarzyszy temu gruby pieniądz jako wynagrodzenie dla fotografa czy nagrody w konkursach - ale tego typu działanie to sposób na zasygnalizowanie jakiegoś problemu

pokazanie zdjęcia i powiedzenie "HALO !!! jak sie nie opamiętacie to Wasze dzieci czy wnuki nie będą wiedziały jak wygląda Narwal albo niedźwiedź polarny...

i mimo ze zdjęcia nie jeden mógłby nazwać drastycznymi czy goniącymi sensację - mają one przekaz i misję..

Sam mam w planach zobrazowanie jednej krwawej rzezi zwierząt tylko nie moge się z nią zbiec w czasie i przestrzeni - licząc na to że taki fotoreportaż ma szanse komuś otworzyć oczy. Kurde rzeczywiście liczba grindwali maleje choć nie są jeszcze oficjalnie na czerwonej liście to wiele badań wskazuje że w miejscach gdzie przeprowadza się na nie masowe polowania - populacja jest wyraźnie osłabiona...

A nie da się ukryć że gdybym taki reportaz poczynił - to większy oddźwięk miałby pokazany na World Press Photo niż na Forum Olympusa...

Takich zdjęć z przesłaniami jest sporo w branży przyrodniczej

Bush Meat to tez problem - Ba nawet międzynarodowy - biorąc pod uwagę jak często jest przemycany i wyłapywany choćby na Okęciu gdy wracający z domu studenci zabierają na studia zapasy zarcia. My bierzemy kiszoną kapustę jak wracamy na ERASMUSa a Afrykanie łeb małpy...
    Takie zdjęcia znów mozna powiedzieć że są obrzydliwe i nieetyczne ale jednak coś sygnalizują... Gdyby problem dotyczył jedzenia ludzi a zamiast zdjęcia małpiej głowy było by ludzkie zdjęcie - to dlaczego akurat tego mieli bysmy nie fotografować ??

Bo człowiek ? bo śmierć zwierzęcia jest profanum a smierć czlowieka jest sacrum ?? ( tak tylko wkładam kij w mrowisko )

http://news.nationalgeographic.com/n...monkey_461.jpg

http://www.newscientist.com/data/gal.../bush-meat.jpg

ale czy taki sam mechanizm jak w fotografii przyrodniczej jest w fotografii reporterskiej - nie wiem... Ci fotoreporterzy których znam na ogół fotografują polityków a nie zwłoki... Natomiast co do tych których przytoczyłem w tym poście czyli Paul Nicklen i David Maitland mam 100 % pewność że tego typureportarze są świadomym działaniem ludzi którzy wierzą że robiąc zdjęcia przez obraz sa w stanie trafic do ludzi i coś zawojować..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Popatrzcie na to od innej strony. Fotoreporterzy tylko odpowiadają na zapotrzebowanie ludzi. Jeśli ludzie zaczną oczekiwać kwiatków na pierwszych stronach gazet to dostaną od fotografów kwiatki. Jest popyt na śmierć, jest zatem podaż.

Miejcie głównie pretensje do ludzi, którzy stwarzają popyt na takie zdjęcia. Mnie nie smuci to, że istnieje taka debilna gazeta jak Fakt. Dużo bardziej mnie smuci to, że w naszym pięknym kraju jest kilkaset tysięcy ludzi, którzy codziennie kupują tę "gazetę". I że jest to największa w Polsce gazeta.

Ja wierzę. Przeczytaj sobie książkę "Reporter wojenny" - Patricka Chauvela, może nabierzesz szacunku dla tych ludzi. Narażają codziennie życie, wielu z nich ginie. I nie robią tego dla pieniędzy, bo pieniądze są z tego marne.

Niedawno w Dużym Formacie Gazety Wyborczej był tekst o reporterach wojennych. Warto przeczytać, myślę że po tej lekturze wielu userów bezrefleksyjnie potępiających tych ludzi zmieni zdanie.

http://wyborcza.pl/1,75480,9037355,Bractwo_Pif_Paf.html

ps. To, że mam wielki szacunek dla reporterów wojennych nie oznacza, że taki sam szacunek mam do wszystkich fotoreporterów. Fotopstryki, którzy uganiają się za celebrytami, żeby sfotografować wstrząsający moment jak np. pani Dodzie wiatr podwiewa sukienkę są dla mnie godni pożałowania.

Czy na każde zapotrzebowanie jest odpowiedz? Dlaczego nikt nie próbuje zaspokoić zapotrzebowania na żywność dla głodujących?
    Nic nie wiesz o organizacjach charytatywnych, które pomagają głodującym ludziom?
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.04.11 o 07:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Zawsze się śmiałem , że jak bym chciał zawojować w WPP to musze zrobić coś w klimacie nagradzanych prac... "Dziecko - ofiara wybuchu samochodu pułapki" "żołnierz przejechany przez czołg" "oddziały Tutsi wykonuja egzekucję na przedstawicielu plemienia Hutu" itp itd...
    O właśnie... tu leży sedno problemu. Ktoś ich opłaca, aby robili zdjęcia, gdzie siłą rzeczy się pojawia śmierć czy przemoc, ale zdaje się konkursy chyba nie są narzucane?

Co do małpy - w sumie równie dobrze można pokazać świnię w rzeźni, prawda? Tu nas przeraża antropomorfizm, chociaż świnie są też inteligentne. Chcąc szokować można szokować, kończy się to tam, gdzie dotyka sfery osobistej. Czy ten fotograf uwieczniłby to dziecko, gdyby było jego i też wysłałby na konkurs?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    W tej dyskusji mam podobne zdanie do Epicura.

Bardzo łatwo siedzieć w Polsce, gdzie nikt do ludzi nie strzela, przed komputerem i jedząc bułę z szynką krytykować reporterów - hieny. Wrażliwcy poczuli absmak, bo ktoś im pokazał śmierć przy śniadaniu.

Dzięki takim zdjęciom i bohaterom, którzy narażając życie zrobili wstrząsające fotografie, świat się zmienia. Zacytuję mądry post Kaczego z przykładami zdjęć, które wstrząsnęły światem i wpłynęły w większym lub mniejszym stopniu na rzeczywistość:

https://forum.olympusclub.pl/showpos...7&postcount=47

Żaden z reporterów wojennych nie ryzykuje utraty życia dla pieniędzy. Istnieją setki sposobów na zarobienie duuuuużo większej kasy bez narażania się na kulę. Oni narażają życie dla zdjęcia, które poruszy świat...
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.04.11 o 08:23
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    W tej dyskusji mam podobne zdanie do Epicura.

Bardzo łatwo siedzieć w Polsce, gdzie nikt do ludzi nie strzela, przed komputerem i jedząc bułę z szynką krytykować reporterów - hieny. Wrażliwcy poczuli absmak, bo ktoś im pokazał śmierć przy śniadaniu.
    Dokładnie, rzeczywistość jest taka jak jest i nie można jej kreować przez wybiórcze oglądnie czy czytanie. To że nie będziemy oglądać zła tego świata nie powoduje, że go nie ma.

Wytłumaczcie mi dlaczego piratom drogowym pokazuje się drastyczne zdjęcia z wypadków?

Czasami wydaję się mi, że ludzie boją się widzieć wielu oczywistych rzeczy, bo boją się własnego sumienia. A przez to mamy taką znieczulicę w życiu codziennym.

BTW zarzuty, że fotoreporterzy robią zdjęcia za pieniądze są śmieszne, bo to ich praca, a praca jak wiemy łączy się z wynagrodzeniem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów