Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112
Pokaż wyniki od 111 do 114 z 114

Wątek: Etyczne czy nie?

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zdecydowanie nie.

Zdjecie może pokazywać, ale wystarczy inaczej kucnąć, inaczej wykadrować i przekaz zdjecia i obraz świata diametralnie się zmienia.

Dodać do tego wybiórcze traktowanie tematów przez serwisy informacyjne, dzienniki i magazyny i otrzymujemy mocno zakłamany obraz świata.

Zdjecie, to tylko narzędzie. Młotkiem możemy wbijać gwoździe, albo zabijać.
    I po przebrnięciu przez cały wątek to jest sedno sprawy.
    Obraz wart tysiąca słów. Każdy kadr kształtuje trochę inne pole do dyskusji, ale takie jest właśnie jego zadanie. To się właśnie nazywa przekaz. To że bardzo często pociąga za sobą możliwość nadinterpretacji to już inna sprawa. Wszak wyobraźnia pracuje.
    Zastanówcie się o czym toczyła by się dyskusja, gdyby pierwsze w wątku pojawiło się zdjęcie samej dziewczyny...
    Tym, którzy ciągle mają wątpliwości czy zdjęcie może wpłynąć na cokolwiek, lub kształtować opinie, polecam te 11 stron tego wątku. Potem pomyślcie o naszej, bądź co bądź zamkniętej grupie i reakcjach jakie wywołało a następnie przełóżcie to sobie na wszystkich do których takie zdjęcie dotrze...
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    Prymitywizm Haitańczyków!Zwróć uwagę co się dzieje na filmiku,jedna wielka narodowa juma(czytaj złodziejstwo) i nikogo nie obchodzi śmierć tej nastolatki,bo ona też kradła...ot wypadek przy pracy.Jak napisał Kaczy,wszystko było opłacone i zainspirowane przez fotoreporterów i żołnierzy!To już jest barbarzyństw dla pieniędzy!O etyce nie ma mowy!I jak żyję na tym padole lat parę,to nie widziałem aby jakiś reporter zmienił świat!Wojen i ognisk zapalnych na świecie przybywa,czyli o pieniądze i brak nowych tematów nie muszą się martwić.
    Oglądamy to samo, ale ja chyba widzę co innego. Ty widzisz prymitywnych Haitańczyków, ja ludzi pozostawionych samych sobie w ogromnym nieszczęsciu i biedzie.
    Pozdrawiam, Jola

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    Oglądamy to samo, ale ja chyba widzę co innego. Ty widzisz prymitywnych Haitańczyków, ja ludzi pozostawionych samych sobie w ogromnym nieszczęsciu i biedzie.
    I to jest twoja subiektywna ocena,do której masz oczywiście prawo,ja tego nie potępiam,aczkolwiek mam inne zdanie.Mogę mieć?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Przebrnalem przez caly watek i przyznam sie, ze ciezko znalezc posta, z ktorym bym sie chociaz po czesci nie zgodzil.
    Jedni maja racji wiecej, inni mniej, ale kazdy jej ma troche.
    Przyznam sie tez, ze zgubielm sie kilka razy w dyskusji i nie wiedzialem juz o co chodzi czasami.
    A jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, ze chodzi o pieniadze.
    Ale zacznijmy od poczatku.
    Gdzie byli fotografowie uwiecznieni na zdjeciu?
    Na Haiti.
    Po co tam byli?
    Zeby pokazac Haiti po trzesieniu ziemi.
    Widzicie na nagrodzonym zdjeciu Haiti po trzesieniu ziemi?
    Nie.
    Zatem wnioski:
    Taka sytuacja moze sie zdazyc i zdaza sie wszedzie i codziennie na calym swiecie. Ktos zabija kogos.
    Nikt nie jest wzruszony.
    Ale jak polaczymy tragiczne trzesienie ziemi i mlody wiek ofiary, to juz jest szana na wiekszy szum niz zwykle. A kogo interesuje trzesienie ziemi....?
    Nikogo.
    Skoro wszyscy pracuja i foca dla "misji", to w sumie wystarczylby jeden fotograf a i tak zdjecie obiegnie caly swiat.
    No ale nie wszyscy wtedy na tym zarobia.
    Dlatego mamy stadko fotografow dla kazdej liczacej sie agencji prasowej.
    Zaloze sie o dolara, ze chlopaki (ci z bronia w tle) przyprowadzili ich na miejsce zbrodni/zabojstwa, bo im sie to pewnie oplacalo. Tajemnica poliszynela jest, ze dziennikarze/reporterzy placa zywa gotowka za dobre "tematy" i wskazowki co do miejsc "goracych" wydarzen. Tak pewnie bylo i tym razem, bo niby skad ich tylu w kupie - Haiti male nie jest, a i fotografowie nie jezdza po miejscach katastrof razem jednym miejskim autobusem.
    Wiadomo, ze im bardziej krwisty temat, tym wieksze wzruszenie/pieniadze/zapotrzebowanie/wplywy z reklam itp itd.
    Zauwazyliscie jak ciezko ostatnio jest zrobic mocne zdjecie bez krwi albo trupa?

Moim zdaniem bardzo nieetyczne.
    Zgadzam się w 100%. (Tak myślałam o tym 1 fotografie, ale doszłam do wniosku, że mnie tu wyśmieją i zostawiłam to dla siebie. Fajnie, że jednak ktoś myśli podobnie ).
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów